Na de spectaculaire foto’s genomen door de James Webb-telescoop, wat leren ons nu nog de drie eerste woorden van Genesis 1: 1: ‘bereshit bara elohim’. Kunnen deze foto’s, gezien worden in een kosmisch-religieuze context en hebben we hiermede het beginpunt van de schepping – als er een schepping was – bereikt?
Neen natuurlijk niet, we moeten nog 800 miljoen jaren verder kunnen kijken de tijd in, om het effect van de Big Bang, het begin van de tijd, te ontmoeten. De tijd die, zo denk ik en zo schreef ik al, deze van het Higgsdeeltje is.
Wellicht zal men dit beginpunt nu of, wiskundig gaan opsporen, of ‘giskundig’, wordt het een gissen. door een soort van ‘extrapolatie’ verder de tijd in.
Moet nu het Genesis-verhaal herschreven worden, ik geloof het niet.
De filosoof en schrijver, die Elohim heeft gezien als ‘Maker’, de blik gecentreerd op de aarde met de hemel erboven, mag blijven, het komt er zoals voorheen nog altijd op aan. Elohim te definiëren, hem te omschrijven met meer dan met een naam.
Hij de vinder en schrijver van ‘baereshit bara elohim’ kon, in de toestand waarin hij zich bevond, niet anders schrijven dan wat hij zich logisch kon inbeelden, namelijk dat in de beginne het God was die hemel en aarde schiep, wilde hij geloofd worden door de gemeenschap. Vandaag na de Hubble- en James Webb-telescoop wordt het heel wat moeilijker om dit te schrijven, maar in afwachting van beters, geloof ik nog altijd dat ze vroeg of laat tot het besluit moeten komen dat wat het Higgsdeeltje betreft dit er moeilijk kan gekomen zijn zonder hulp van buiten uit, tenware – en dit is nieuw - het deeltje er altijd, van in den verre beginne, een begin dat er dus nooit was, er zou geweest zijn.
En dan zouden we mogen schrijven, in den beginne was er het Higgsdeeltje. en hieruit is alles ontstaan.
De revelatie die van die foto’s uitgaat brengt dus – voorlopig - niets nieuws, reikt niet verder dan die drie eerste woorden, vernietigt deze niet maar bewaarheidt ze evenmin.
Trouwens ik geloof niet, dat we de waarheid ooit gaan vinden via de ogen van een telescoop, welke ook? Ik beroep er me op dat de homo sapiens nog meer ‘sapiens’ worden moet opdat hij ooit meer zou zien dan wat hij nu al ziet. De weg die nog af te leggen is, is een bijna onmogelijk weg als ik aanhaal wat Werner Heisenberg, pionier van de New Physics over deze New Physics wist te zeggen: ‘Everything I say must be understood not as an affirmation but as a question[1]’.
Dit geldt ook voor wat ik hierboven zeg over het Higgsdeeltje.
[1] Fritjov Capra: ‘Uncommon Wisdom, Conversations with remarkable People’, Fontana paperbacks, 1988.
|