Op een lunch aan de Leie - de Leie met haar duikende meerkoeten een meanderend lint van zilver onder gesloten luchten – ontmoette ik een lieve dame, Dina, de echtgenote van een goede vriend, die naast mij gezeten aan tafel, me uitvoerig sprak over een boek, ‘La Vie de Jésus’ dat ze gekocht had op een luchthaven in Canada; was het Toronto?
En dan, nadat ze er met veel enthousiasme had over uitgeweid, alle voordrachten ten spijt, vertelde ze, zonder enige overgang, over een ander boek dat ze gelezen had en haar geleerd had dat er vier eeuwen fout waren in de Egyptische chronologie en dat de Egyptische koningin Hatsjepsoet, de koningin van Sheba was die, volgens de Bijbel, koning Solomon bezocht in Jerusalem. Ze herinnerde zich niet meer wie de schrijver was maar het boek had haar enorm geboeid.
Ik zegde haar dat mijn verrassing heel groot was, dat ik die geschiedenis al lang kende, dat ik er ettelijke malen over verteld en geschreven had maar dat zij de eerste persoon was die ik ooit heb ontmoet in mijn al lang leven, die me, zo maar, heel los en spontaan, en met zoveel overtuiging sprak over dit historisch gebeuren. Pas in het naar huis rijden heb ik gedacht dat ze dit enkel kon gelezen hebben in het boek ‘Ages in Chaos’[1] van Immanuel Velikovsky. Bij mijn weten is het enkel hij - en na hem Robert De Telder, zich baserend op Velikovsky - die Hatsjepsoet in verband heeft gebracht met de geschiedenis van de koningin van Sheba, zoals verhaald in de Bijbel.
Voorheen was er wel Flavius Josephus geweest die in zijn ‘Joodse Oudheden (VIII, vi, 5), de koningin van Sheba (Saba) vereenzelfdigde met Hatsjepsoet. Maar, volgens de gevestigde Egyptische chronologie, was dit totaal onmogelijk: Salomon regeerde in de tiende eeuw voor Chr. en Hatsjepsoet in de veertiende.
Velikovsky bewijst echter dat de Shishak van de Bijbel[2], Tutmosis III - de opvolger van Hatsjepsoet - is geweest die Jerusalem heeft veroverd, de tempel van Solomon heeft geplunderd, en zijn buit heeft laten afbeelden op de muren van zijn tempel in Karnak. Deze afbeeldingen komen, wat de vorm betreft, de materie waaruit ze gemaakt werden en het aantal zelfs, volledig overeen met wat er in de Bijbel over geschreven staat in Kronieken en Koningen. Feiten die voor zich zelf spreken en die de fout van vier à vijf eeuwen in de Egyptische chronologie moeten bewijzen.
Dina, de dame naast mij, vol vuur sprekend over de boeken die ze las, is er de aanleiding toe geweest dat ik er - schrijf ik dankbaar? - gebruik heb van gemaakt om dit vreemd verhaal nog maar eens uit de doeken te doen en het aan jou lezer, voor te leggen.
Zelfs indien noch de Egyptische geschiedenis, noch de Bijbel je enig belang inboezemen, hoop ik, dat je toch geïnteresseerd zult zijn in de revelatie van de enigmatische figuur die de koningin van Sheba was en gebleven is. Even enigmatisch als de reis van Hatsjepsoet, gebeiteld in de muren van haar (even enigmatische) tempel, naar het land van Punt dat dus Palestina was.
[1] Immanuel Velikovsky : ‘Ages in chaos’, Sidgwick & Jackson, London (1977). Page 155 : ‘The Vessels and Furniture of Solomon’s Temple’
[2] Kronieken II: 12: 2-4
|