De woorden die ik hier opteken heb ik een titel meegegeven: Geschriften. Eigenlijk kon Brieven ook, want ze zijn, in vele gevallen, gericht aan hen waarvan ik zeker weet dat ze me lezen, niet nu en dan, maar elke dag die komt en uitdooft in de nacht. Het wordingsproces van een blog is soms heel kort, soms loopt het over uren en al deze blogs vloeien voort uit mijn destijds, op de dag van mijn 83ste jaar, onvoorzichtig genomen beslissing het Cuaderno, of de Geschriften van José Saramago die verschenen onder de vorm van blogs, na te volgen.
Komt daarbij dat ik tv kijk, dat ik soms blijf hangen bij Canvas en me ook nog verdiepen wil in andere boeken, om niet te spreken over het opzoeken van bronnen voor teksten die ik in mijn hoofd draag. Wat tijdrovend is want als ik een boek open val ik op de met potlood onderlijnde passages, die me onvermijdelijk op andere ideeën brengen, zodat de reden waarom ik het boek heb opgezocht uitloopt op andere ideeën en andere op andere boeken. Het gevolg ervan is dat de onderwerpen die ik behandel ver uit elkaar liggen. Want er gebeurt heel wat, alleen al op het geestelijke vlak, op een etmaal.
Zo was er Alice Sommer Herz op 23 januari op Canvas. Ze speelde onder meer Sonate nr. 14 van Beethoven.
Haar kleed was rood, bloedrood haar lippen, haar vingers, op de uiteinden omgebogen als tentakels lang, uit vroege tijden opgedoken die klanken schreven alsof het parels waren, op een rode vloer uitgegoten,
of woorden die verhalen waren van oude handen op oude toetsen die ze amper raakte strelingen van haar hart. niets kon haar nog deren.
Meegesleept, je zag het dansen van haar vingers meer dan dat je hoorde wat ze speelde, soms.
Maar de klanken klaar als water uit een bron gevloeid, je zag hoe handen over toetsen gleden het wonder van bewegen onophoudelijk vreemd getekend, de jaren.
Hoe oud ze was?
Haar antwoord piano elke dag muziek, haar voedsel om te leven.
Zegde ze: achtennegentig.
Je zat voor het scherm, kijkend in dat gelaat van haar, je zag haar spelen betoverd door haar handen en als ze sprak bezworen door haar woorden: muziek en natuur, noemde ze haar religie.
P.S. Programma van Canvas: 'Everything is a present'. Alice Sommer Herz, was een jonge pianiste toen ze met haar zesjarig zoontje gedeporteerd werd naar het naziconcentratiekamp van Theresienstadt. Ze overleefde de verschrikkingen dankzij de muziek. Ze vertelt hierover en over het belang van de muziek in haar leven.
|