Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
16-04-2006
Laatste lange duurloop
Zondagnamiddag: DL1 15,6 km 1:34:15 (GHS:124 9,93 km/h 6,04 min/km)
Vandaag de laatste lange duurloop van de maand, dit brengt mijn weektotaal op 59,7 km. Enkel nog een korte intervaltraining dinsdag of woensdag en dan volgende zondag de 10 mijl-wedstrijd. Daarna een week huwelijksvoorbereidingen voor de grote dag op vrijdag en twee dagen later vertrekken we al naar Zuid-Frankrijk. Met een temperatuur rond de 15°C was het heerlijk loopweer vandaag, ik heb dan ook in korte broek gelopen. Twee weken geleden liep ik op hetzelfde parcours een kwakkeltraining, drie minuten langer en een GHS van 140, wat een verschil tegenover nu, vlotjes gelopen en een gevoel dat ik dit uren kon volhouden. Weeral interessante dingen gezien onderweg. Een bende kauwen was in een oude toren onder de pannen waarschijnlijk een nest aan het plunderen en twee kauwen vielen al vechtend pardoes een vijftal meter als een steen naar beneden alvorens ze er, net op tijd, aan dachten hun buit te lossen en te beginnen vliegen alvorens te pletter te slaan. Het mooiste tafereel kwam later toen ik een buizerd zag zweven terwijl twee kieviten, zeker tweemaal kleinder dan de roofvogel telkens van bovenaf aanvallen op hem uitvoerden. Moedige beestjes, ontroerend te zien hoe ze hun nest verdedigden, ik vergat zelfs te lopen op dat moment, en heb mijn weg pas vervolgd toen de buizerd, verveeld door de aanvallen neem ik aan, verder vloog op zoek naar gemakkelijker prooi. Lopen en genieten van de natuur, er is geen betere manier om te ontstressen en de batterijen op te laden. Rest mij enkel nog iedereen een vrolijk paasfeest te wensen!
Vrijdagnamiddag: DL1 11 km 1:09:00 (GHS:123 9,57 km/h 6,27 min/km)
Regen, regen en nog eens regen. Gewacht tot het eventjes droog was om te starten maar na enkele minuten begint het terug en ik heb een uur in de miezerige regen gelopen. Maar eens ik aan het lopen ben geeft het eigenlijk niks. Gewoon lekker langzame duurloop gedaan, waarbij de hartslag rond de 120 lag en ik ondanks het weer kan genieten van het lopen langs de Moervaart. Een koppel brandganzen heeft het ongelukkig idee gehad om te nestelen net naast het pad en terwijl moeder gans haar ei beschermt loopt vader gans te blazen en te roepen naar iedere fietser, wandelaar en loper. Natuurlijk heeft het koppeltje weinig kans op succes, volgende keer beter hoop ik. Het pad zelf is op sommige plaatsen herschapen in een ware modderpoel, de boeren zijn volop hun akkers aan het bewerken en moeten met hun tractoren hetzelfde pad gebruiken om hun gronden te bereiken, met alle gevolgen van dien. Het is oppassen geblazen want één misstap en mijn volledige voorbereiding kan in het water vallen. Gelukkig kan ik vandaag zonder ongelukken mijzelf een weg baggeren door de slijk.
Donderdagavond 22u. Wij parkeren ons tegenwoordig in de parking aan de St-Michielskerk om vandaar een (frisse) wandeling langs het water richting binnencentrum te maken. De mooie rustieke gevels en rustige sfeer s avonds doet mij denken aan het lied van Wannes Van de Velde: Ik wil deze nacht in de straten verdwalen, de klank van de stad maakt mijn ziel amoureus .
Onze eerste stop op de Groentenmarkt is het Galgenhuisje. Een cleen huuseken ofte wijncker staende an tpellarijn an tgrootvleeshuys, aldus de eerste beschrijving van dit cafeetje (het kleinste in Gent) waar al sinds de 17de eeuw herberg gehouden wordt. Het werd in 1990 geslaagd gerestaureerd. Vroeg op de avond zijn er nog veel vrije plaatsen en we proeven eerst twee van de streekbieren.
Artevelde is een amberkleurig bier met alc.5,7% vol, en wordt sinds 1985 gebrouwen in brouwerij Huyghe, te Melle (bekend van zijn Delirium Tremens). Een bier met nagisting op de fles en een goede doordrinker met een zachte smaak en een lange afdronk.
Troubadour is een blond bier met alc.6,5% vol, een lichtkruidig bier met een milde bitterheid met een stevige witte schuimkraag, maar korte afdronk. Het aroma is een overwegend kruidige hopgeur. Het bier wordt gebrouwen door brouwerij de Musketiers. Dit is één van de jongste brouwerijen in het land, een initiatief van vier afgestudeerde ingenieurs biochemie, gebrouwen in de microbrouwerij van de KaHo-St-Lieven te Gent. Oorspronkelijk hadden ze de naam Musketier gekozen voor hun bier, maar toen bleek deze al geregistreerd te zijn en moesten ze zoeken naar een andere geschikte naam.
Galgenbier. Het eigen huisbier van de tap krijgen we met het boek gratis, donker, met een romige schuimkraag, alc.7,2% vol. Een lekker biertje met een forse zacht-zoete afdronk. Ondertussen is het al heel wat drukker geworden, studenten maar ook veel toeristen weten de weg te vinden naar hier en we besluiten in het Patershol een afsluitertje te nemen. Onze keuze valt op Het oeverloze eiland, prachtig ingericht in koloniale stijl en behorend tot de duurdere zaken in Gent. Uit het uitgelezen aanbod van koffies kiest Fleur voor de Costa Rica Blue Mountain, de meest prestigieuze en meest zeldzame aller koffies. Ikzelf ga voor de Pur Kenya, de beste Afrikaanse koffie, geteeld op de hoogten van Mount Kenya. Daarbij bestellen we elk een stuk chocoladetaart met hazelnoten. Hierbij Fleurs lofzang: Taart is het niet echt te noemen, het lijkt ons eerder pure chocolade en hazelnoot en zachte boter. De eerste hap was alsof je alle problemen van de wereld van je schouders voelde glijden, de tweede hap waren onze smaakpupillen zo aan het jubelen dat het bijna orgasmatisch was, het was heilig het was hemels, diegene die dit gemaakt heeft, kwijt ik direct al zijn zonden weg, en recommandeer ik hoogstpersoonlijk bij God aan!
Nog maar eens een avondje naar Kinepolis Gent geweest. We weten wel dat deze sequel puur om commerciële redenen uitgebracht werd, maar de grandioze graphics van de Blue Sky Studios zijn weer adembenemend. Het olijk trio Luiaard Sid (ieders favoriet denk ik), mammoet Manny en sabeltandtijger Diego zijn weer terug en vooral de toevoeging van Crash en Eddy, twee buidelratten maakt het er nog beter op. De humor varieert van absurde woordgrapjes tot visuele ongein, de interactie tussen het trio is hartsveroverend en de rode draad ertussen, de eekhoorn op zoek naar een eikel, is gewoonweg fantastisch. Alles tesamen goed voor een avondje heerlijk genieten en we kijken al uit naar Ice Age 3!
Het weekend van 22 23 april is het zover, dan is het nieuwste boek van Bob Hendrickx verkrijgbaar. Dit deel omvat 208 originele cafés in Oost-, West-Vlaanderen en Brussel. Een ideale manier om Vlaanderen via zijn biercultuur te verkennen. Voor ons is dit een onmisbare partner geworden tijdens onze wandelingen, motorritten en uitstapjes. In de meeste cafés, vermeld in het boek krijgt de eigenaar van het boek een tweede consumptie gratis, mooi meegenomen en zo betaalt het boek zichzelf terug. Volgend jaar in april komt de nieuwe editie voor de andere provincies uit. Het is de eerste maal dat het boek in twee gescheiden wordt, maar er zijn ondertussen zoveel originele cafés dat ze niet meer in één boek kunnen.
Wie meer info wil over hoe en waar het boek te verkrijgen is, vraag het me gerust!
Woensdagnamiddag: IT-HL 10,5 km 0:57:40 (GHS:143 10,93 km/h 5,49 min/km)
Al een flink aantal lopers hebben een Garmin Forerunner of zijn tegenhanger van Polar in hun bezit, erg handig om afstanden, gemiddelden en maximum snelheden per training te meten, maar die dingen kosten een paar honderden Euros en dat kan ik er momenteel niet aan spenderen. Maar ik heb een oplossing gevonden, een fietscomputer (Kruidvat, 3,59 )! Het enige wat ik verder nodig heb is een fiets en een bereidwillige meefietster, in dit geval Fleur, en vertrokken zijn we. Ik kan maar niet beslissen of ik een intervaltraining of een heuvelloop zal inlassen vandaag, dus maar allebei gedaan. Het eerste gedeelte drie maal één minuut snel met telkens twee minuten traag ertussen. Halfweg het parcours dan even de Spanjeveerbrug over en terug, telkens een korte nijdige helling, waarbij de afdaling heel belastend is voor de knieën. Het laatste stuk dan weer dezelfde intervals als in de heenweg, ik loop de versnelling steeds met een snelheid rond 16 km/h en de twee tussenminuten zijn voldoende om mijn hartslag onder de 140 terug te brengen. Voorlopig ziet de voorbereiding voor de Antwerp 10 Miles er nog heel goed uit, over 11 dagen zullen we het weten.
De natuur en de natuurgeneeskunde zijn niet alleen uit naam nauw met elkaar verweven. Ze hebben ook daadwerkelijk iets met elkaar te maken. De natuur zorgt er voor dat het goed met ons gaat. De natuur levert ons de belangrijkste ingrediënten om in leven te blijven: voedsel, zuurstof, water én geneeskracht. Er staan dan ook veel planten in onze omgeving die van oudsher geschikt zijn om te eten. Planten die de term "onkruid" hebben meegekregen smaken vaak verdacht goed. Bovendien hebben velen ook nog een heilzame werking. Ook bestaan er veel planten en bomen die van oudsher gebruikt werden in bad. Een kruidenbad is eenvoudig te maken en heeft vaak een verbluffend heilzame werking. Zo kun je in een handomdraai in je eigen keuken een voedzame en bovendien gezonde maaltijd bereiden en je eigen badkamer in een fractie van tijd omtoveren in een kuurbad. Wie doet je nog wat!
Tijdens mijn trainingen zie ik nu langs de oevers van de Moervaart grote kolonies van het grote hoefblad staan met wel honderden mooie roze rode bloemen en vorige wandeling kwam ik ze tegen aan de slootkant, goed voor een mooie foto.
Groot hoefblad (Petasites hybridus of Tussilago petasites)
In het voorjaar zie je eerst alleen de bloem verschijnen. Het zijn enorme knapen die recht uit de grond komen, roze rood en stevig. Als het groot hoefblad is uitgebloeid komt pas het blad tevoorschijn. Ook dit zijn stevige jongens. Je ziet ze het meest langs de slootkant. De bladeren die soms wel een doorsnee van een meter halen zorgen voor schaduwrijke plekken waar padden dol op zijn. En zo komt ze ook aan haar bijnaam: paddenblad.De onderkant van de bladeren is wollig behaard en koel. Van die eigenschap werd in vroeger tijden graag gebruik gemaakt. De boter werd er in gewikkeld alvorens er mee naar de markt te gaan. En het schijnt dat landarbeiders het blad gebruikten om hun hoofd te beschermen tegen de felle zon.
De wortelstok van het groot hoefblad werd gebruikt als slijmoplossend, zweet en urinedrijvend middel. Ook bezit het spasmolitische en pijnstillende eigenschappen. Het blad werd vroeger op zweren en pestbuilen toegepast. Tegenwoordig wordt groot hoefblad niet meer therapeutisch ingezet. Dit vanwege het hoge gehalte aan pyrrolizidinealkaloïden. Deze inhoudstof kan geïsoleerd, bij erg hoge doseringen en inwendig gebruik leverkanker kan veroorzaken.
Dinsdagmiddag: WD 10 km 0:55:20 (GHS:133 10,84 km/h 5,53 min/km)
Het wordt meer en meer één van mijn geliefde parkoersen, het St-Kruis-Winkelpad langs de Moervaart. Eerst twintig minuten rustig opwarmen, met een hartslag van 120 en daarna een half uur aan wat ik marathontempo noem, met een harstslag rond de 135, om dan de laatste vijf minuten traag uit te lopen. Het was weer heel rustig op het pad, een enkele fietser en een paar vissers. Zo kan ik goed genieten van de natuur rondom mij en het gevederd volkje op het water, in de bomen en vooral in de natte weiden. Kraai, kauw, houtduif, Turkse tortel, merel, koolmees, Canadese gans, brandgans, grauwe gans, bergeend, wilde eend, meerkoet, waterhoen, reiger, aalscholver, fuut, kokmeeuw, zilvermeeuw en een enkele mantelmeeuw, allen zijn ze van de partij. Een bende luidruchtige eksters maakt capriolen in de lucht, ondertussen een reeks harde, schorre en jammerende geluiden slakend. Ik herken ook enkele scholeksters aan hun lange, rechte, oranjerode snavel. Het was weeral een leuke ontspannen loopje, alle spanningen uit het lichaam verdwenen en tevreden met de conditie en de lage hartslag.
Maandagavond: DL1 12,6 km 1:15:00 (GHS:125 10,08 km/h 5,95 min/km)
Nog steeds frisjes voor de tijd vant jaar maar droog vanavond. Deze maal gaat het richting Domein Puyenbroeck, waar ik een stuk doorheen loop en daarna voorbij het golfterrein. Fleur houdt mij gezelschap en fietst mee, dat is altijd leuk, we zeveren wat tegen mekaar en omdat ik mijn MP3-speler niet bij heb, heeft zij de hele tijd gezongen. Het enige nadeel is dat ze helemaal niet in aanmerking komt voor een Idool-competitie, als je begrijpt wat ik bedoel Er was weer heel wat te zien, op enkele meters van ons zat een grote kraai zijn veren te verzorgen zonder zich aan ons te storen en wij spijt dat we het fototoestel niet bij hadden. Op het golfterrein zaten naar jaarlijkse gewoonte een aantal kieviten, en een fazant met knalrode kop liep achternagezeten door drie vrouwtjesfazanten, je zou voor minder een rode kop krijgen! Fleur natuurlijk bibberen op de fiets terwijl ik zwetend naast haar loop. En zo kwam ze op het gezegde: Liefde is door de koude meefietsen terwijl hij hardloopt!
Onze eerste motorrit dit jaar, enkele regendruppels, niet al te warm maar toch regelmatig zon, meer hebben we niet nodig om eindelijk onze eerste rit te maken dit jaar. Eerst naar Melsele om onze motor een flinke oppoetsbeurt te geven na de winterstop en daarna naar Bazel om onze vrienden Dirk en Veerle op te pikken. Wij hebben al enkele schitterende motorvakanties samen achter de rug. Deze maal eens naar de Kempen gereden, waar onze eerste stop meteen een reis in de tijd is.
Illy koffie, ijs, pannenkoeken, wafels en snacks met een geschiedenis, iedereen die in een lang vervlogen leven in de vorige eeuw een bezoek brachtaan de Turnhoutse kermis heeft wel 's ijs, wafels of pannenkoeken geproefd in het San Severia Salon. Een Salon, gebouwd in 1837, dat jaren het boegbeeld was van de kermis. In 1976 verdween het prachtige etablissement van de foor. Na een lange zoektocht kwam Kurt Vervloet in 2004 de tent terug op het spoor bij Rik Klessens, zoon van spiegeldanstentenkoning Gust Klessens, en zaakvoerder van de internationaal gerenomeerde firma 'Het Spiegelpaleis'. Na een grondige restauratie schittert San Severia Salon opnieuw op een prachtige locatie. Langs het Kanaal Dessel Schoten, op de grens van Sint-Jozef Rijkevorsel en Beerse staat het Salon nu zes maanden per jaar (van april tot september) te pronken. Gelegen aan de Kleidabbersroute (een prachtige fietsroute doorheen de verschillende steenbakkersgemeentes) en op fietsknooppunt 71 is San Severia Salon een ideaal start-, rust- of eindpunt voor een dagje fietsen of wandelen. Of je komt gewoon om te genieten en 'als de zee te ver ligt'.
Daarna verder gereden voorbij de abdij van Westmalle, maar niet zonder eerst te stoppen aan café Trappisten voor de lekkerste Westmalle vant vat. Ik heb karakter om de frituren voorbij te lopen maar ik geraakte niet voorbij het café zonder te stoppen. En ik stond er ook niet van versteld dat we achter een lekkere trappist Danny en Huguette (vader abt en tante nonneken) aantroffen. Daarna verder over Schilde en Wijnegem terug naar huis, goed voor weeral 180 km en we hebben er van genoten! Meer fotos van de rit van vandaag zijn te vinden in ons fotoboek.
Wat een rotdag vandaag, regen, wind en hagel, we hebben ons part wel gehad. Maar vanavond brak plots de zon door en voor morgen wordt er droog en licht bewolkt weer voorspeld met temperaturen rond de 10°C. Dat is volgens mij ideaal weer om een marathon te lopen, er zullen veel P.R.s sneuvelen denk ik. Na de laatste regenbui snel met de fotocamera de tuin in want de vrouwenmantel levert steeds mooie beelden.
Regendruppel gevangen in een blad na de lentebui
Water op het blad na een aprilse gril mooie blikvanger (Fleur)
Vrijdagnamiddag: IT 11 km 1:03:15 (GHS:139 10,43 km/h 5,75 min/km)
Wat vroeger kunnen stoppen op het werk dus was ik al snel de baan op. Eerst twintig minuten warmlopen, dat heb ik altijd nodig. Daarna een stevige intervaltraining, acht maal één minuut snel tempo met telkens twee minuten rustig tussenin om dan de laatste twintig minuten rustig uit te lopen. De hartslag ging op de twee tussenminuten tamelijk snel terug omlaag, dat blijft dus goed gaan. Een prettige trainingsweek tot nu toe, drie maal op een rij 10K gelopen. Drie maal op rij een ander parcours, vandaag vanaf de Langelede langs de Moervaart voorbij de Reepkens tot aan de Terwestbrug. Drie maal op rij een ander soort training, gisteren op kracht, deze maal op snelheid. Drie maal geluk vandaag, ten eerste heeft Fleur mij vanavond een uitgebreide massage beloofd! Ten tweede was ik een kwartier thuis toen het begon te regenen, geluk gehad. En ten derde heb ik vandaag boven de Reepkens de eerste maal de bruine kiekendief waargenomen.
Het is de grootste kiekendief, iets groter dan een buizerd en het is prachtig om hem in zweefvlucht te zien waarna hij zich plots bijna loodrecht als een steen laat vallen. De Reepkens is een ideaal (moerassig) broedgebied en regelmatig komt een koppeltje hier tot broeden tussen het riet (foto: Arie Ouwerkerk).
Donderdagavond: HL 11,4 km 1:06:00 (GHS:140 10,36 km/h 5,79 min/km)
Weeral een mooi zonnetje dat mij vanavond gezelschap houdt, niet te warm maar dat hoeft niet om lekker te kunnen lopen. Deze maal nog eens het parcours door de bebouwde kom, langs de drukke baan richting viaduct en weer in hoger tempo het viaduct over en dan verder rustig lopen tot de kerk van Overslag waar ik rechtsomkeer maak om nogmaals de heuvel in hoger tempo en tegenwind over te vliegen. De laatste twintig minuten gaat het dan rustig huiswaarts. Speciaal als voorbereiding voor de Waaslandtunnel tijdens de Antwerp 10 Miles neem ik geregeld dit parcours in mijn trainingen alhoewel ik aan het lopen in de natuur de voorkeur geef. Ik noem dit de route der verleidingen, ik loop namelijk voorbij alle zeven de cafés in Wachtebeke-centrum, drie frituren, de pitabar en de meeneemchinees, en dat nog wel twee maal. En zonder te bezwijken laat ik de soms heerlijke geuren aan mijn neus voorbijgaan, is dat geen karakter hebben, zeg nou zelf!
Woensdagavond: WD 10 km 0:55:45 (GHS:132 10,76 km/h 5,58 min/km)
Twee looprustdagen genomen, dus mijn eerste loopje deze week en het gaat verbazend goed. Ik deel mijn parcours steeds in drie delen van ongeveer twintig minuten. Het eerste deel begin ik heel rustig, mijn hartslag komt zelfs niet boven de 120, daarna het tweede deel op, volgens mij, marathontempo met een GHS van 140. Maar eigenlijk blijkt dit nog te snel te zijn, 5,10 min/km, dan zou ik een marathon in minder dan 3u45 lopen en dat ligt boven mijn mogelijkheden. Dat betekent dat ik waarschijnlijk aan een nog lagere hartslag zal kunnen lopen, dat is heel positief. Het laatste deel weer rustig huiswaarts ondertussen genietend van het zonnetje en de natuur rondom mij. In dit geval blijft de MP3-speler af en gaat het verstand op nul, heerlijk relaxend na twee werkdagen staren naar het computerscherm! (P.S. het bloemetje heb ik in Axel gekregen bij de Trimloop vorige maand)
Deze maal nog eens met ons originele cafes-boek weggeweest. We hebben maar één café gedaan en een paar uurtjes blijven hangen in het Waterhuis aan de bierkant te Gent. Altijd gezellig en druk, er kwamen net twee plaatsen vrij toen we binnenkwamen. We hebben een aaantal onbekende biertjes gekozen uit de bierkaart van 150 verschillende bieren (waaronder 14 op de tap!) Het huisbier Gandavum kregen we gratis (met het boek). Een leuk avondje uit met bij de biertjes wat kaas, salami en Gentse kop met Tierenteyn-mosterd. Er komt trouwens heel binnenkort een nieuwe editie uit voor Oost- en West-Vlaanderen, voor meer info contacteer Bob Heyndrickx.
Meer over de speciale biertjes: GANDAVUM DRY HOPPING Een blond volmoutbier van 7,5%, lichtjes troebel en EXCLUSIEF van het vat te proeven in Het Waterhuis aan de Bierkant!!! Volmoutbier wil zeggen dat enkel 100% mout gebruikt wordt bij de bereiding van het bier, dus zonder toevoeging van suikers, enkel een minimale hoeveelheid voor de nagisting! Mout is een basisbestanddeel voor het brouwen van bier en ontstaat door het laten kiemen van gerst. Door dit ontkiemen worden enzymen geproduceerd in de gerstkorrel en die zijn nodig omdat gist enkel van suiker alcohol kan maken! Dry hopping, in het Nederlands ook wel drooghoppen genoemd, is het toevoegen van hop na het koken om het hoparoma te verhogen. GANDAVUM Dry Hopping wordt gebrouwen met pilsmout en Munich, als hopsoorten worden Tomahawk en Willamette gebruikt en de dry hopping gebeurt eveneens met Willamette. Het bier wordt in opdracht gebrouwen bij De Proefbrouwerij uit Lochristi. Resultaat: een stevige doordrinker met fruitige(gist) en bitterige smaak en bitterdroge afdronk. Onze beoordeling: weeral een lekker fruitig bier met een licht bittere afdronk.
De legende achter Brugse Zot... Om Maximiliaan van Oostenrijk hartelijk welkom te heten in hun trotse stad lieten de Bruggelingen een bonte stoet uitbundige feestvierders en zotten voorbijtrekken. Toen ze hem na afloop om een nieuw zothuis vroegen, riep hij uit: Ik heb hier vandaag alleen zotten gezien. Brugge is zo al één groot zothuis! Sindsdien dragen de Bruggelingen de bijnaam van Brugse Zotten, ook gekend als Brugse Jonckers. Het bier: Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen in brouwerij Halve maan, Brugge, met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariëteiten die het bier een unieke smaak geven. Met het alcoholgehalte van 6 % Vol is het een evenwichtig doordrinkbier met karakter. Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediënten. De hergisting op fles zorgt er bovendien voor dat het bier een langere natuurlijke houdbaarheid heeft. Brugse Zot is een levend bier met smaakevolutie. Onze beoordeling: een goede doordrinker met een lange afdronk, lekker.
SLAGHMUYLDER'S PAASBIER erkend als STREEKPRODUCT. Brouwerij Slaghmuylder is een familiale brouwerij die traditie, authenticiteit en vakkundigheid hoog in het vaandel dragen. Het streekproductenlabel wordt door de VLAM toegekend op basis van zeer strikte criteria: Dit zijn verse of verwerkte producten gemaakt met streekeigen grondstoffen of die als streekeigen worden beschouwd. Ze moeten bekend staan als een streekeigen product, in de streek bereid worden, én een langdurige of een historische bekendheid genieten. Het label van streekproduct voor Slaghmuylders Paasbier is voor Brouwerij Slaghmuylder dan ook een mooie erkenning voor een traditie die al meer dan 50 jaar in ere gehouden wordt. Na de vastenperiode werd in Vlaanderen Pasen passend gevierd met een zwaarder bier, en dit niet alleen bij de Trappisten maar ook bij de lokale kleine brouwers. Slaghmuylders Paasbier wordt sterker gehopt, met hop uit Aalst en omstreken, en kent een langere lagering, dit betekent dat men het bier op een lage temperatuur gedurende een tweetal maanden laat rusten. Brouwerij Slaghmuylder brengt dit bier enkel rond de Paasperiode op de markt, een seizoensgebonden biertje dus. Slaghmuylders Paasbier is blond, parelend en hoppig en wordt ideaal geschonken bij 8°C. Onze beoordeling: een lekker biertje met een kruidige smaak.
Eindelijk nog eens naar de cinema geweest, het was weeral (te) lang geleden. We kozen voor de drievoudig oscarwinnaar Brokeback Mountain van regisseur Ang Lee, die hiervoor terecht een oscar kreeg. De film begint in Wyoming, 1963 wanneer twee cowboys Ennis Del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal) in de bergen trekken om een kudde schapen te hoeden. Het deed ons al een beetje denken aan ons schapenavontuur volgende maand. Hun levens worden twintig jaar lang gevolgd, daarbij steeds mooi de sfeer uit die periode weergevend. De film bevat prachtige natuurbeelden en gaat als een traag kabbelend beekje voorbij. Het is een film over verboden liefde en onuitgesproken woorden, en het countrysfeertje met mooie songs maakt alles compleet. Beide acteurs en Michelle Williams kregen hiervoor een oscarnominatie voor hun sterke prestaties. Een prachtige film die een grote indruk bij ons achtergelaten heeft.
Ons keldertje is niet groot maar intussen heb ik hier al een mooie collectie bieren verzameld, voornamelijk abdijbieren en trappisten die een goede houdbaarheidsdatum hebben. Bij de tussentijdse inventarisatie ontdekte ik enkele grote flessen Duvel met kurk die al goed ondert stof zaten en gisteren hebben we één van die flessen soldaat gemaakt. De twee jaar smaakevolutie hadden dit toch al lekker biertje zeker goed gedaan. De dokter zegt dat één biertje per dag gezond is, en zoals je ziet op de foto drink ik steeds kleine glaasjes (nou ja ... wel grote flessen).
Zondagvoormiddag: DL1 15,6 km 1:37:40 (GHS:140 9,58 km/h 6,26 min/km)
Eerst even gewacht tot de laatste regenbui Wachtebeke gepasseerd is, alvorens mijn loopschoenen aan te trekken. Maar ondanks (of desondanks?) een lange nachtrust krijg ik mijn lichaam niet wakker. Het duurt altijd een tijdje vooraleer ik op gang kom (zoals een diesel) maar ik kom vandaag nooit goed in het ritme. Al snel blijkt dat mijn hartslag meer dan tien slagen hoger blijft dan normaal. Aan de suikerfabriek gekomen twijfel ik even of ik zal terugkeren maar dan toch doorgezet en verder gelopen tot de Dambrug. Na een uurtje komt het zonnetje regelmatig piepen maar de wind houdt de temperatuur op maximum 13°C. Een mindere dag vandaag maar toch weer bijna 16 km gemalen, eerst een lekkere douche, eten en dan gaan wandelen in Assenede want daar organiseren de Kwartels hun 23ste Kwarteltocht.
Vandaag organiseerde onze wandelclub De Kwartels hun 23ste Kwarteltocht in Assenede. Wij hebben gewacht tot de regenwolken overgetrokken zijn, daarom pas om 14u gestart. We kiezen voor de 9 km (werkelijke afstand: 9,9 km), dat is momenteel voor Fleur nog het maximum. Al vrij snel verlaten we het centrum om een mooie lus doorheen het weidse polderlandschap te maken. De grote percelen akker en weideland doen ons meer denken aan Nederland dan aan België. Via een mooi fiets- en wandelpad bereiken we terug het centrum waarna we door enkele steegjes van Assenede geloodst worden en via de kerk tot het standbeeld van de Dijkwerker wandelen.
Het standbeeld werd opgericht ter nagedachtenis van de bedijkingswerken in 1494, waarbij een 25 km lange ringdijk werd aangelegd van Boekhoute naar Terneuzen. Zo komen we op de Groenendijk terecht waar zoals gewoonlijk de rustpost is ingericht in een grote hangar. Wij nemen onze pauze lekker buiten in het zonnetje, dat wel met regelmaat achter de wolken verdwijnt maar ons de gehele wandeling zal begeleiden.
Daarna krijgen we doorheen de St.Andriespolder weer een aantal kilometers over autoluwe wegen onder onze wandelschoenen. Onderweg nog even een ijsje gekocht en we zijn net op tijd in de aankomstzaal om Tom Boonen (wie anders?) de Ronde van Vlaanderen te zien winnen. Het was weer een mooie en goed georganiseerde tocht waar we van genoten hebben (samen met in totaal 1689 deelnemers). Leuke wandelverslagen met tal van foto's zijn ook te vinden op www.wandelverslag.be bij Willy en Caroline, en bij Guy (http://gwy.skynetblogs.be).
Vanaf maart tot aan de eerste vorst komen de madeliefjes tevoorschijn op velden, grasvelden, gazons en langs de weg. Bij ons op het gazon geen uitzondering, waar ik vorige week dan ook de eerste exemplaren aantrof.
Madeliefje (Bellis perennis)
Wat veel mensen blijkbaar niet weten is dat het madeliefje al van oudsher door de volksgeneeskunde gebruikt wordt. Bij de Germanen was het aan de lentegodin Ostara gewijd en zou het helpen tegen alle ziekten die ontstaan door een tekort in de winter. Vandaag de dag wordt het vooral aanbevolen als bloedzuiverend middel bij voorjaarskuren omdat het de stofwisseling van de lever en de gal stimuleert en licht afdrijvend, maar ook versterkend en pijnstillend werkt en kramp opheft. De fijngestampte bloemen en verse bladeren stillen de pijn bij kneuzingen en verstuikingen. In de homeopathie gebruikt men een tinctuur van de bloeiende plant wegens de activerende werking op de spieren in de vaatwanden.
Bronnen: Gids voor geneeskrachtige planten (R.D.) & Geneeskrachtige kruiden en planten (Elfrune Wendelberger)
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis