Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
22-10-2006
Weblogloop te Lier: P.R. op de 5 km
Zaterdagnamiddag: 5 km 21:06 (14,29 km/h 4,20 min/km)
Eindelijk, de eerste weblogloop waar ik kon aan deelnemen, het was heel leuk een aantal bloggers live te ontmoeten. Een P.R. op de 5 km was al zeker, want ik had nog nooit een 5K-wedstrijd gelopen. Nochtans had ik tegen alle voorbereidingsregels gezondigd. Geen rustdagen, zowel donderdag als vrijdag voor de wedstrijd getraind en vrijdagavond na Fleurs late shift nog een pint gaan pakken in de Bierkamer te Kluizen, dus laat in bed. Op weg naar de wedstrijd verliep het ook al niet vlot, vermits de baan richting Mechelen in Leest onderbroken was. Er was te lezen: voor Mechelen volg de borden M. Zo gezegd, zo gedaan, stuurden ze ons GOTV DE BRUSSELSE RING OP!! Uiteindelijk dan toch op tijd in Lier gekomen en aan de inschrijvingen meteen de eerste bloggers gespot. Ruth, Jan en Frank Spencer waren meteen herkenbaar, van een aantal anderen had ik geen flauw idee wie ze waren. Eerst even op het middenplein een foto genomen en dan verdeelden we ons, naargelang de wedstrijd die we gingen lopen. Mario met vrouw Peggy en dochter Sanne, Ruth, Julie, Edith, Petra en ikzelf hadden gekozen voor de 5K. Een grote groep trouwens, 110 deelnemers waarvan bijna de helft vrouwen en veel jeugd van A.C.Lyra, de jongsten waren pas acht jaar! Ik zorgde dat ik redelijk vooraan stond en meteen een snelle start genomen, er zouden mij later pas twee lopers voorbijgaan. De eerste kilometers waren wel zwaar langs het kanaal met wind op kop, maar ik kon toch mijn tempo goed aanhouden. Ik had gehoopt de laatste kilometer te kunnen versnellen maar dat zat er deze keer niet in. Toen ik mijn laatste ronde op de piste liep zag ik tot mijn verrassing Julie al binnenkomen, zij zou eindigen als eerste dame! Ik was ook heel tevreden, een veertiende plaats meteen mooie tijd. Mario was de snelste blogger op de 5K, negende plaats en een tijd van 19:30! Na een verfrissende lees ijskoude douche ben ik eerste even blijven kijken naar de aankomst van een aantal bloggers op de 10K en 10EM. Daarna zijn Fleur en ik even Lier ingetrokken. Eerst om een broodje te eten in Taverne Delfin aan de Zimmertoren, want we hadden bijna niks gegeten vandaag. Daarna richting Grote Markt en de winkelstraat langs, waar Fleur een paar leuke sloefkes gekocht heeft. Om halfvijf waren we dan in de Marnixhoeve waar we met een groepje bloggers de West-Vlamingen in de meerderheid nog wat getafeld en nagepraat hebben, heel gezellig en we hebben veel gelachen. De terugweg verliep ook veel vlotter, deze maal gewoon de E19 genomen. Onderstaande foto is van mijn finish op de 5K, genomen door Fleur. Echter twee nadelen: ons fototoestel werkt wreed traag en ik liep waarschijnlijk te snel!
Vrijdagavond: WD - 6,4 km - 0:33:30 (11,46 km/h - 5,23 min/km)
Deze maal een rustige (korte) werkweek achter de rug. Sinds woensdag zit ik terug op mijn vertrouwde stek, toezicht houden, vooral veel papierwerk en met het fototoestel rondlopen om de lopende werken op beeld te zetten. De zachte temperaturen geven me veel zin om een kort loopje te doen. Dus direct na thuiskomst de loopschoenen aangedaan en er een wisselende loop van gemaakt met twee pittige tempoversnellingen van telkens vijf minuten, niks beter om te ontspannen! Morgen loop ik in principe een P.R. op de 5 K, het enige dat ik hoef te doen is finishen in mijn eerste 5 K-wedstrijd. Ik heb het ambitieuze doel gesteld om er niet meer dan 20 minuten over te doen, benieuwd of het zal lukken? Dat zullen we morgen dan wel zien!
Bier is een onderdeel van de moderne Japanse identiteit geworden waardoor sake voor het eerst niet meer de meest gedronken drank is. Het gaat wel om een tijdelijk succes, want het alcoholgebruik in Japan neemt af. Japanners zijn de grootste bierdrinkers binnen Azië en wereldwijd staan ze op de zesde plaats. Door de succesvolle introductie van wijn en de recente interesse in gezonde levensstijl, keren mensen zich echter meer en meer af van overdreven alcoholgebruik. Bier is ondertussen wel in alle lagen van de Japanse bevolking doorgedrongen. Er heeft zich zelfs een specifieke bieretiquette ontwikkeld. Zo is het de gewoonte dat Japanners in gezelschap niet hun eigen glas inschenken, maar dat anderen dat volgens een hiërarchisch systeem voor hun rekening nemen. Ook belangrijk is dat een glas wordt bijgevuld zonder dat te vragen. Als je genoeg gedronken hebt, moet je je glas dan ook halfvol laten staan. Raar volkje toch, die Japanners!
Donderdagavond: DL1 9,8 km 0:58:30 (1£0,05 km/h 5,97 min/km)
Onmiddellijk na het werk heb ik een lift gekregen van een collega die mij afgezet heeft op de Expresweg aan het kruispunt te Moerbeke (bedankt Roberto!). Het is pas 17u10 dus ik kan nog een uur genieten van het zonnetje dat weer volop te voorschijn gekomen is. Datzelfde zonnetje dat er voor zorgt dat het weer aangenaam warm is (18°C!). In de Ledestraat mag het dan wel een druk verkeer zijn, sinds men deze zomer de baan volledig vernieuwd heeft, kan men hier goed lopen. Naast de baan heeft men namelijk, gescheiden door een kleine berm, een fietspad aangelegd van ruim twee meter breed waar het leuk lopen is puik werk van de gemeente Moerbeke!.Langs de rustige Collemansbrug en Terwestvaart kom ik dan na 25 minuten aan de Terwestbrug uit. Vandaar gaat het de rest van de weg langs de Moervaart huiswaarts. Vele bomen beginnen hun bladeren te verliezen en in wat er rest beginnen de kleurschakeringen voornamelijk bruin en geel zichtbaar te worden. De herfst is na de lente voor mij het tweede mooiste seizoen van het jaar, en voor ik het weet ben ik al thuis, heerlijk genoten van dit loopuurtje!
Maandagnamiddag: DL1 - 14,2 km - 1:23:20 (10,22 km/h - 5,87 min/km)
Allebei een vrije dag vandaag, dat betekent lang uitslapen, rustig wat boodschappen doen en de tuin in om de nodige najaarswerken te doen. Een helderblauwe lucht, volop zonneschijn en temperaturen rond de 20°C, men zou bijna vergeten dat het reeds half oktober is. Deze week dus heel goed begonnen en in de namiddag een rustige duurloop gedaan, genietend van het weer en ondertussen iedereen vrolijk groetend in het voorbijlopen. En er waren veel wandelaars, fietsers en joggers die hetzelfde idee hadden. Vanavond gaan we eens geen les geven in het Rode Kruis afdeling Sint-Niklaas maar zowel Fleur als ik zullen ons werk hebben als ongevalssimulant. Onderstaande foto is weer een sfeerbeeldje uit het Meetjesland.
Zowel Fleurs als mijn familie is niet zo groot, en de familiebanden zijn goed en belangrijk voor ons. Spijtig genoeg zien we ons beider families te weinig. Vrijdag konden we gelukkig nog eens samen een aantal dingen doen. In de namiddag ging Fleur met haar zus en ma naar de Aveve-bakles, en zo te zien heeft ze heel wat bijgeleerd. Ik zag op het menu hartig sierbrood, kruidencakejes met rozijnen en hazelnoten, chocoladegebak met witte chocoladebavarois en andere lekkere dingen. Alvast veelbelovend en ik zal wel wat extra kilometertjes moeten lopen om het gewicht op peil te houden.
s Avonds hebben we mijn ouders meegenomen naar Patat erop!, een muzikale show van TAK produkties in het theaterzaaltje van De Gekke Haan te Kallo. De show werd opgebouwd rond twee komieken Jurgen De Kerf en Alex Willems en het muzikale gedeelte werd live gebracht door zangeres Catyana en zanger Giovanni, met daarbij nog twee danseressen. Er waren hilarische stukken bij (o.a. de annonce uit de gazet) en een aantal klassiekers (Topform en Joske Vermeulen). De muziek tussendoor was niet echt ons ding, maar vooral Giovanni gaf een sterk optreden, die gast heeft een sterke stem. Jurgen De Kerf was degene die de show creëerde en regisseerde en was ook degene die (weeral) de show stal. Al met al een geslaagde avond waar we veel gelachen hebben. Mijn broer Willy en zijn vrouw Karine troffen we net voor het sluitingsuur van zijn frituur (Svelta te Melsele), zodat we daarna nog een pintje samen gaan drinken zijn. t Was weeral laat toen we in bed lagen na een drukke maar prima avond.
Donderdagavond: DL1 6,4 km 0:37:00 (10,38 km/h 5,78 min/km)
Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat ik nog eens twee dagen na mekaar kon lopen. Deze maal een korte wisselduurloop gepland, maar de eerste geplande tempoversnelling lukt al niet. Mijn schoenen lijken wel vijf kilo het stuk te wegen en versnellen lukt gewoon niet. :? Een tweede poging houd ik de versnelling welgeteld 30 seconden vol. Te moe na die lange werkdagen en de training van gisteren nog in mijn benen? Daarom wijselijk besloten er een korte kalme duurloop van te maken waar ik kan van genieten in plaats van mezelf te forceren. De foto onderaan toont de Schellemolen te Damme.
Woensdagavond: IT 9,1 km 0:49:00 (11,14 km/h 5,38 min/km)
Het lopen staat wegens tijdsgebrek op een laag pitje, maar telkens ik kan maak ik er ook een pittige training van. Het is midden oktober en een prachtweer om te lopen, met een zonnetje en temperaturen rond 18°C. Deze maal een intervaltraining met vier intervals van 5 minuten aan ca. 5 min/km, met daar tussenin telkens een halve minuut wandelen, 5 minuten aan ca. 6 min/km en terug een halve minuut wandelen. Na het douchen zijn er lekkere beulingen met appeltjes, en daarna een Duveltje en vroeg het bed in.:) De foto onderaan vind ik de beste die ik zondag in Meetjesland genomen heb.
Zaterdag 14 oktober organiseert onze wandelclub "De Kwartels" hun 12de boswandeling te Oosteeklo. Een prachtige wandeling langs een afwisselend parcours, een aanrader. Vorig jaar zijnn we daar zeker duizenden paddestoelen voorbijgewandeld. Ik heb Pieter en Cédric toen alle foto's laten nemen. Een kleine selectie is hieronder te zien op de kubus. Om te vergroten op de kubus de desbetreffende foto aanklikken.
Omdat we beiden zondag tot 12u moesten werken en daarna nog onze stem moeten uitbrengen, besluiten we een korte wandeling van 8 km te maken in het Meetjeslands Krekengebied. Vooral omdat we vandaag weer een aangename nazomerdag hebben, met een zonnetje en temperaturen rond 18°C. Zowat overal in het grensgebied van Oost- en West-Vlaanderen met Nederland zijn kreken te vinden. Het zijn grote en kleine plassen die deels door inpoldering van schorren met schorengeulen en deels door dijkdoorbraken zijn ontstaan. Nergens in Vlaanderen is de invloed van de zee op het landschap zo voelbaar. Het krekengebied vertelt het verhaal van de mens die terrein verovert op de zee, en de zee die dan weer hard en genadeloos terugslaat. Een deel van deze kreken zijn in beheer bij Natuurpunt Meetjeslandse Kreken, meer info op de site van Natuur en Landschap Meetjesland. Ons vertrekpunt bevindt zich aan de mooie Sint-Jan-de-Doperkerk in Sint-Jan-in Eremo, die we vooraleer te vertrekken een kort bezoekje brengen.
De eerste parochiekerk dateerde waarschijnlijk uit het begin van de 14de eeuw en verdween bij de overstroming van 1375-76. In het begin van de 16de eeuw richtte men een nieuw kerkje op dat weeral verwoest werd, deze maal door een overstroming en storm in 1652. Het huidig éénbeukig kerkje kwam er in 1682 en heeft een prachtige bepleistering met rococomotieven (1774) en heel veel houtsnijwerk zoals de preekstoel (schrijnwerker Herndrik Hagheman, 1699). Na dit korte moment van bezinning maken we een wandeling langs het Leopoldkanaal en door de polders (Isabellepolder en Meikeshoekpolder) waarbij we de Oostpolderkreek, Bentillekreek en de Boerenkreek passeren. De Boerenkreek, waarnaar het pad is genoemd, is met zijn 39 ha veruit de grootste kreek in dit gebied. We hebben weeral genoten van dit prachtgebied, en met ons meerdere wandelaars langs dit pad.
Een mooie afsluiter hebben we in De Roste Muis te Waterland-Oudeman, met koffie en pannenkoeken en in Int Stadhuis van Raverschoot te Adegem, met wildragout met herfstgarnituur en een Slaapmutske.
Vandaag weeral verkiezingen, en we hebben het geweten afgelopen weken. De brievenbus puilde dagelijks uit met de allerbeste beloften gegeven door lachende gezichten die mij totaal onbekend voorkomen. Rik belooft een leefbare gemeente, Johan een dynamische gemeente, Piet zet zijn schouders onder een goede en degelijke dienstverlening, Vera wil een betere toegankelijkheid voor de zwakke weggebruiker; Georges belooft een volwaardige sportaccommodatie voor onze jeugd en Roland zorgt voor 20 bejaardenwoningen. Komt dit jullie allemaal bekend voor? Wij weten al voor wie we gaan stemmen, deze ene persoon is de enige die we kennen in Wachtebeke omdat hij bij ons in de wijk woont en zichzelf komen voorstellen heeft. Veel zal er niet veranderen, zolas gewoonlijk zeker. En Fleur had dan nog "geluk" dat ze moet gaan werken want ze was één van de "gelukkigen" die opgeroepen was om te gaan "bijzitten".
Zaterdagavond: DL1 - 10 km - 0:59:00 (10,17 km/h - 5,90 min/km)
Redelijk op tijd thuis na het werk en het zonnetje dat er door kwam nodigde uit om te lopen. Fleur reed met de fiets mee en zulke momenten koesteren we. Soms rustig keuvelend maar meestal in stilte naast elkaar genieten we van elkaars gezelschap en van de natuur rondom ons en voor we het weten is er een uurtje voorbij en zijn we terug thuis.
Bovenstaande foto toont de plaats waar ik de meeste van mijn daguren spendeer, de foto onderaan de omgeving waarin we weer een uurtje konden lopen. Een keuze is snel gemaakt, niet?
Zoals verwacht werd het een hectische werkweek, de druk stijgt, de werkdagen worden nog langer en het hele weekend door zal er moeten doorgewerkt worden. Begin volgende week hopen we dan op te starten zodat we daarna terug in ons normale werkritme komen en er terug tijd is om te lopen (en te bloggen). Ik kom er nauwelijks toe andere blogs te bezoeken dus zal nog heel wat leeswerk hebben.
Ondertussen laat ik iedereen nog eens meegenieten van de omgeving van Damme waar het heerlijk wandelen is langs de Damse Vaart en de natuurgebieden (beheerd door Natuurpunt).
Tijdens onze rondwandeling in Damme kwamen we toevallig in de oude school bij het museum van Charles Delporte, dat spijtig genoeg gesloten was, maar de beelden op de speelkoer fascineerden ons wel.
Charles Delporte (geboren in 1928 te Marcinelle) is schilder, beeldhouwer, dichter en componist. Zijn creatieve verbeeldingskracht is onbeperkt. Er zijn 4 stromingen in zijn werk: de realistische, de genetische, de geofysische en de nucleaire.Er zijn ruim 300 werken van zijn hand in musea, stichtingen, abdijen, ... over de gehele wereld. Charles Delporte schonk een grote collectie kunstwerken aan de stad Damme. Wanneer deze Waalse kunstenaar tijdens de vakanties in Damme aanwezig is, stelt hij zijn eigen museum open voor het publiek. Hij organiseert ook vaak tentoonstellingen in het stadhuis van Damme. Men kan het museum vinden in de Burgstraat, 8340 Damme (de oude school). De grootste blikvanger staat aan de kerk en heeft de titel Blik Van Licht (onderstaande foto).
Het is exact een week geleden dat ik nog gelopen heb. Zoals gevreesd te laat thuis 's avonds en te moe, en in het weekend andere dingen te doen en gewoon geen zin. Deze maal blij dat ik nog eens kan lopen, het is droog, redelijk warm en met een muziekje op loopt het verrassend vlot. Daarom tweemaal een tempoversnelling van vijf minuten aan zo'n 14 km/h schat ik, ingelast. De batterijen opgeladen, de geest leeggemaakt en na de douche komen de heerlijke geuren uit Fleur's keuken me tegemoet. Wat kan het leven toch mooi zijn!
Ter gelegenheid van Open Bedrijvendag in Vlaanderen ben ik samen met Pieter en Cédric op bezoek geweest in zeven bedrijven in de KMO-zone "Lozen Boer" te Lochristi. Vermits er overal springkastelen stonden, was dit al voldoende om hun dag goed te maken. Bovendien waren ze uitermate gefascineerd door die verscheidenheid aan bedrijven, ateliers en tentoonstellingsruimten zodat we een leuke dag hadden. Spijtig genoeg moest Fleur weeral gaan werken, zodat ze er niet bij kon zijn. Open Bedrijvendag is een evenement waarbij heel veel bedrijven op dezelfde dag hun deuren wagenwijd openzetten voor het brede publiek. Meestal is dit de eerste zondag van oktober. Alle bedrijven kunnen deelnemen: van eenmanszaak tot multinational, uit eender welke sector. Zo biedt Open Bedrijvendag een unieke staalkaart van de economische activiteit in een regio of land. De deelnemende bedrijven zorgen voor demonstraties, rondleidingen en proeverijen. Het personeel geeft meer uitleg en beantwoordt alle vragen van de bezoekers. Wat gebeurt er binnen de muren van onze fabriek? Wat wordt er bij ons gemaakt? Kortom, een ontspannende en leerrijke uitstap voor jong en oud. Open Bedrijvendag kent dit jaar haar zestiende editie. Het was Bruggeling Yves Lejaeghere die er in 1990 mee startte. Toen hij enkele jaren daarvoor met zijn reclamebureau een opdracht kreeg om een open dag te organiseren voor een bedrijf kwam het idee. Alhoewel er niet bijster veel te zien viel in dat bedrijf, was het toch een schot in de roos. Uit de reacties van de vele bezoekers bleek dat zon opendeurdag erg geapprecieerd werd en naar meer smaakte. Wat kon voor één bedrijf moest kunnen voor een hele regio. Het project Open Bedrijvendag werd boven de doopvont gehouden en de kantoren werden in Gent gevestigd. Dankzij de steun van de toenmalige BRT en direct enkele grote deelnemers als Sabena en Douwe Egberts verwierf Open Bedrijvendag al snel nationale bekendheid. Open Bedrijvendag blijft nog steeds groeien. De eerste keer waren er in Vlaanderen 50 deelnemende bedrijven die samen 150 000 bezoekers over de vloer kregen. Nu komen we alleen in Vlaanderen al ongeveer aan 350 bedrijven en 800 000 bezoekers! Over die zestien jaar hebben al 1500 verschillende bedrijven hun deuren opengezet, waaronder sommigen meermaals. In 1994 was de tijd rijp om Open Bedrijvendag ook in Wallonië te organiseren. Later volgden Brussel, Nederland, Luxemburg en ook de Franse regio Champagne-Ardenne. In totaal goed voor ongeveer 2 miljoen bezoekers. Dit maakt Open Bedrijvendag tot het grootste bedrijfsevenement.
Zaterdag nog eens een bezoekje gebracht aan Damme, boekendorp en geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel. Enkele malen per jaar brengen we dit pittoreske dorpje een bezoek en steevast komen we met enkele tassen tweedehands boeken naar huis. Onze aanwinsten deze maal: Stijn Streuvels, Prutske, De Vlaschaard Herman Brusselmans, Plotseling gebeurde er niets Louis Paul Boon, De Kapellekensbaan, Zomer te Ter-Meren Gerard Walschap, Moeder Charles De Coster, Tijl Uilenspiegel Jeroen Brouwers, Zomervlucht Peter Mayle, Een goed jaar Kookboek Vis- schaal- en schelpdieren.
De omgeving van Damme is daarbij ook een schitterend wandelgebied, dus ook weer een heleboel fotos genomen. In de loop van de volgende weken zullen er hier nog meer fotos verschijnen van Damme en omgeving. De foto onderaan stelt Tijl Uilenspiegel voor.
Dinsdagavond: WD 6,4 km 0:34:00 (11,29 km/h 5,31 min/km)
Een korte wisselende duurloop met welgeteld één versnelling van tien minuten middenin, meer zat er niet in vandaag. De komende weken zullen er niet veel lange duurlopen gedurende de weekdagen gelopen worden. Reden: korte nachten en lange werkdagen. Ik probeer wel twee maal in de week te blijven lopen en dan een langere uurloop (10K of 10EM) tijdens het weekend. Alhoewel ik niet zo veel zin had, heeft het halfuurtje lopen in de natuur langs de Moervaart toch goed gedaan en na het douchen voel ik mij al iets fitter, therapeutisch gezien heeft dit een goede invloed op mijn gemoed. Tot de suikerfabriek ben ik niet geraakt, maar ik heb nog fotos genoeg.
Begin september startten bijna overal de gratis cursussen EHBO in de Rodekruis-afdelingen in Vlaanderen. Sinds vorige week zijn we dan ook terug gestart met lesgeven en dat in de Rode Kruis afdeling van Sint-Niklaas elke maandag de komende acht weken. Fleur als ongevalssimulant en ikzelf als lesgever en deze maal hebben we een groep van 16 heel gemotiveerde cursisten, altijd een plezier om les aan te geven. Het enige nadeel dat we er bij moeten nemen is dat we pas tamelijk laat in ons bed liggen. De foto hieronder is gelukkig (!) niet van één van de cursisten.
De schrijver-regisseur (en ex-stadsdichter) Ramsey Nasr bewerkte samen met componist Wim Henderickx de opera van Wolfgang Amadeus Mozart, Die Entführung aus dem Serail. Dit zangspel (Singspiel) ging in première in Wenen op 16 juli 1782 en kende een groot succes. In een Singspiel wisselen, anders dan bij operas (die volledig worden gezongen) de muzikale delen en speelscènes elkaar af. In Een totale Entführung worden deze spelscènes uitgevoerd door acteurs, en de arias, duetten et cetera door zangers. Van bijna elk personage lopen dus twee versies rond op het podium. Die Entführung aus dem Serail is niet louter een oriëntaals-occidentaals sprookje. Juist vanwege die twee gelijktijdige elementen behandelt het stuk de mens als geheel. Mozarts opera gaat niet alleen over het beeld dat mensen hebben van de ander, maar ook over het beeld van zichzelf. Je gedraagt je vaak naar hoe je denkt dat de ander jou ziet. Mozarts stuk is een zoektocht naar wat echt is en wat nep, wat realiteit is en wat een beeld. De muziek van Mozart blijft gerespecteerd, maar wordt op een andere manier benaderd. Er komen stukken nieuwe muziek van Wim Henderickx en de tekst wordt hertaald door Ramsey Nasr. "Een totale Entführung" speelt zich af aan het hof van een Turkse pascha. De jonge Spaanse edelman Belmonte (Jan Decleir) wil zijn geliefde Konstanze (Els Dottermans) bevrijden uit de harem van de pascha. Het is het begin van een reeks ongelukkige misverstanden. De opera barst van de clichés over moslims en westerlingen. In de versie van Nasr en Henderickx speelt een West-Vlaming een Arabier.
Door toevallig Ramsey Nasr afgelopen woensdag als gast te zien in het zeer geslaagde TV één-programma Alles uit de kast, was onze interesse gewekt en via internet konden we zowat de laatste kaarten bestellen voor dit zangspel. In het kader van het Festival van Vlaanderen te Gent ging er zaterdag een vertoning door in het NTGent (het vroegere publiekstheater) aan het St-Baafsplein. We hadden totaal geen gedacht over wat we te zien zouden krijgen, zou het te modern zijn of niet? En zowel Fleur als ikzelf hebben 200% genoten van deze fantastische bewerking die ons twee uur en twintig minuten (zonder pauze) op onze stoel gekluisterd heeft. Het samenspel tussen acteur en zanger en ook een beetje het schizofrene van hetzelfde personage gelijktijdig door twee personen vertolkt op het podium. De zang in het Duits maar de dialogen in verschillende dialecten zoals Kempisch en West-Vlaams, en zelfs in het Arabisch. Voor ons waren de uitschieters sopraan Rena Grainieri (in de gezongen rol van Konstanze) en bas-bariton Stefan Degand (als enige zowel de gesproken als gezongen rol van Osmin). De voorstelling toert nog rond in Nederland en België tot 26 oktober, een echte aanrader. Wie interesse heeft kan het volledige programma zien bij Muziektheater Transparant.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis