Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
13-05-2008
Wandeling rondom Kallstadt, Pfalz, Duitsland
Maar amper een andere landstreek in Duitsland wordt door de zon zo verwend als de Pfalz langs de Duitse Weinstrasse. Hier schijnt de zon 1800 uren per jaar. Moeder natuur heeft deze contreien ruim bedeeld. In het westen in de luwte van de heuvels van het Pfälzer Wald gelegen en in het oosten begrensd door de Rijn vindt men een van de mooiste landschappen van Duitsland.
Rondom Kallstadt vindt men niks anders dan wijngaarden. De Riesling is de koploper, met meer dan 20 procent van de bebouwbare oppervlakte. Weiss- en Grauburgunder, Portugieser, Spätburgunder, Dornfelder en nog vele andere druifsoorten zijn eveneens vertegenwoordigd.
Tijdens onze wandeling van zon 8,5 kilometer op vrijdag 2 mei volgden we grotendeels de Rieslingweg. De Rieslingweg liet ons rondom Kallstadt wandelen waarbij we op deze korte route een hoogteverschil van meer dan 100 meter moesten overwinnen. Dit was een goede oefening voor de kuitspieren en we werden hierna wel beloond met mooie panoramische vergezichten. Als je op een van de fotos klikt kom je in het fotoalbum van deze wandeling terecht.
Te warm! Dit is niet mijn weertje. Ik kan genieten van de zon maar een wedstrijd lopen bij deze temperaturen zie ik niet zitten. Duizenden lopers en nog eens zo veel supporters langs de straten in Gent, niet gezond meer. Ik denk dat we verfrissing gaan zoeken op het strand. Niettemin alle lopers een prettige Stadsloop toegewenst en zeker tot ziens!
Toen ik deze foto nam (in Freinsheim, Pfalz), dacht ik meteen aan het gezegde: 'De kat de bel aanbinden'.
Donderdagavond: DL1 14,7 km 1:33:00 (9,48 km/h 6,33 min/km)
Deze maal een rustige duurloop onmiddellijk na het werk. Met de bus van het werk afgestapt in Kemzeke en vanaf daar naar Moerbeke gelopen. Het eerste stuk volgde ik het fietspad over de oude spoorwegbedding richting Stekene, de eerste twee kilometer in gezelschap van een collega op de fiets. Daarna ging het voorbij het oude spoorwegstation tot Het Zomerhuis. Van hier af bleef ik het pad langs de Stekene Vaart volgen. Een onverharde grintwegel in uitstekende staat maakte het lopen aangenaam, ondertussen genietend van de mooie vergezichten van de polders langs de vaart. Net voor de Stekene Vaart in de Moervaart uitmondde passeerde ik nog een vrij grote reigerkolonie die mij vanaf de boomtakken of de oevers nakeken. Het pad langs de Moervaart eindigde in Klein-Sinaai zodat ik even een wijk door moest vooraleer ik over de Coudenbormbrug terug op het pad langs de Moervaart kon verder lopen. Van daar een vijftal kilometer langs de Moervaart tot de Terwestbrug waar Fleur en Ariadne op me wachtten in Taverne De Brugge. Eerst even de dorst gelest terwijl Fleur genoot van een van hun heerlijke ijscoupes. Een kleine 15 kilometer erbij zodat ik op vier dagen37,1 kilometer gelopen heb, nu volgen drie dagen rust.
Woensdagavond: DL2 11,2 km 1:03:50 (10,53 km/h 5,70 min/km)
Alweer een tikkeltje warmer geworden, maar het blijft prettig lopen langs de Moervaart. Fleur als waterdrager per fiets aan mijn zijde, en Ariadne als slapende metgezel op de fiets. Het pad langs de Moervaart werd weer druk gebruikt door de fietsers en ook enkele joggers genoten mee van het mooie zonnetje. Vlot gelopen, iets sneller dan gepland. Vandaag staat een loopje vanaf Stekene naar Moerbeke (ca.14 km) op het programma en daarna wordt het aftellen naar de Stadsloop (10K) te Gent, ook een van mijn lievelingswedstrijden.
Ons vierdaags verblijf hebben we niet enkel gevuld met wandelen. Ook qua eten hebben we weer goed ons best gedaan en proefden we de lokale specialiteiten, Leberknödel, Saumagen, Flammkuchen en natuurlijk Bratwurst mit Kraut.
Hoogtepunt was ongetwijfeld de '100 Wein Probe' en bijhorende festiviteiten. Voor 12 Euro kochten we een proefglas en konden we 100 wijnen uitproberen. We hebben heel selectief geproefd met kleine maatjes omdat men anders na dertig wijnproeverijen waarschijnlijk niks meer smaakt. Uiteindelijk hadden we een aantal wijnen geselecteerd die ons het beste bevielen en hebben we 24 flessen (drie soorten - wit, rood en rosé) gekocht.
Bij de feesten hoorden ook de Alpenhoornblazers die je hier op de foto ziet.
Op vakantie moet er altijd wel iets geïmproviseerd worden. De douche beviel Ariadne helemaal niet, maar een ander alternatief was er met de wasbak. De foto's van één van de badmomenten.
Maandagavond: WD 11,2 km 1:00:45 (11,06 km/h 5,42 min/km)
Enkele dagen mooi weer en iedereen fleurt er van op. Vanavond na het werk nog een wisselende duurloop gedaan met Fleur en Ariadne als begeleider op de fiets. Warm was het zeker nog langs de Moervaart waar we regelmatig fietsers, wandelaars en joggers deze avond tegenkwamen. Het eerste gedeelte rustig gelopen (5,6 km 0:33:00 5,89 min/km), het tweede gedeelte aan hoger tempo gelopen (5,6 km 0:27:45 4,96 min/km), terwijl het zweet met liters van me liep. Heel tevreden over mijn loop, vooral na het vierdaagse Bourgondische verblijf in Duitsland. De foto van Das Kreuz in den Reben (Pfälz) is genomen door Fleur op vrijdag, toen er nog tamelijk veel bewolking was.
Om even op Maya's vraag te antwoorden. Sinds een achttal jaren zijn wij fervente 'boekerijders'. Ook het nieuwe cafeboek van Bob hebben we reeds aangeschaft in onze geliefde zaak 'The Maple' te Ertvelde, waar we meteen ook onze eerste stempel haalden. Voor meer info is er dan ook de website van de 'originele cafe's' van 'Vader Abt', die we regelmatig bezoeken voor de laatste nieuwtjes.
Dit weekend organiseerde wandelclub De Loonse Tsjaffeleers uit Borgloon hun Bloesemtochten op zaterdag EN zondag. Zaterdag hebben we 19 km gewandeld in het prachtige Haspengouwen en met een schitterend zonnetje. Met stip de mooiste wandeling tot nu toe dit jaar.
Het was een pittige wandeling doorheen het golvend landschap rond Borgloon. De parcoursmeester had optimaal gebruik gemaakt van het netwerk van GR- en fietspaden om ons doorheen de vele boomgaarden te loodsen. Daarbij vooral veel trage wegen, mooie fietspaden maar ook veel onverharde wegels. Menig obstakel moest overwonnen worden met de kinderwagen. Het was vooral genieten van het landschap rondom ons, met als oogvanger de vele bloesems. Midden in de tocht passeerden we ook de abdij Mariënhof (waar ik nog even in de rapte een cache oppikte).
Op vraag van Maria van Colen, dochter van de graaf van Loon, vestigden de paters kruisheren zich in 1438 in Borgloon. Het klooster krijgt de naam 'Maria Laudes' of 'Mariënlof'. Vandaag vormen het klooster, de kerk en de boerderij een gesloten complex uit de 16de-18de eeuw. De noordvleugel met de renaissancetrapgevel dateert uit 1516-1520. De oostvleugel uit 1560 verbindt de kerk met de noordvleugel. Hij werd samen met de westvleugel uit 1721 in 1750 in classicistische stijl herbouwd. Een eerste poortgebouw met een Maltezer kruis kwam in 1696 tot stand, een tweede met een fronton in 1788. De stralende zon heeft ook zijn nadelen, dat ondervonden we pas s avonds. Schouders, armen, nek en gezicht zagen flink rood want zonnecrème waren we vergeten. Vooral veel fotos genomen (een foto zegt meer dan 1000 woorden), die einde deze week in het fotoboek zullen verschijnen.
Een collega van ons had zich bij het bovenkomen van de konijnenpijp opgesteld en deze foto genomen. Ik ben degene met witte T-shirt met groen logo (borstnummer 10770). De gezichten spreken boekdelen.
Gelezen in de krant: Nordic walking blijkt toch niet zo gezond te zijn als soms wordt beweerd, schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk in zijn nummer van mei. Het magazine wijst op de lichamelijke blessures die de populaire sport met zich kan meebrengen. Er wordt gezegd dat je bij nordic walking meer energie verbrandt dan tijdens gewoon wandelen. Er wordt echter nooit vermeld hoeveel energie. Een studie wees uit dat nordic walkers nauwelijks vijf procent meer energie verbruiken dan bij het gewone wandelen. Een andere bewering is dat het de knieën ontlast. Recent onderzoek bewijst echter het tegendeel. Bij nordic walking worden langere en meer verende passen gezet. Daardoor komt de hiel met meer kracht neer op de grond en stijgt de belasting van de gewrichten. Het stappen met stokken is behoorlijk veilig maar het kan toch letsels en ongevallen veroorzaken. Door het gebruik van de stokken is de kans op struikelen namelijk groter. Dat kan een breuk of ontwrichting aan de hand of schouder veroorzaken. Toch blijft de sport zinvol voor iedereen die zijn conditie wil verbeteren. Hoe meer energie je erin steekt, hoe groter het effect. (belga/vsv 23/04/08)
Mijn bedenkingen: Misschien moeten we dan gewoon stoppen met sporten want dan is voetbal (kwetsuren), skiën (breuken), joggen (belasting knieën en enkels), fietsen en mountainbiken (valpartijen), atletiek, zwemmen, turnen, enz ook niet goed voor de gezondheid. Mijn conclusie: elke activiteit die de mensen laat bewegen, sportief bezig zijn en van de natuur genieten kan toch onmogelijk als ongezond beschouwd worden.
Woensdagavond: DL1 7,4 km 0:43:45 (10,15 km/h 5,91 min/km)
Eerste training na de wedstrijd van zondag. Eerder een recuperatieloop van de drukke werkdag dan van de 10 Miles. De massage van de benen zondagavond door Fleur had veel deugd gedaan. Nauwelijks enige spierpijnen overgehouden maandag zodat het goed gevoel van na de wedstrijd bleef. Vanavond beginnen te lopen met regen maar halfweg stopte die regen en bleef het even droog, met daarbij redelijke temperaturen zodat het aangenaam lopen was. Het vast parcours langs de Moervaart gelopen, tamelijk vlot alhoewel ik toch nog wat moeite in de benen voelde. Na een douche en een lekkere maaltijd door mijn 'keukenprinses klaargemaakt was ik helemaal ontspannen.
Wedstrijd: 16,1 km 1:20:20 (12,03 km/h 4,99 min/km)
Zoals reeds eerder vermeld tevreden over mijn gelopen wedstrijd. Dit jaar niet gelopen in webloggershirt want wegens sponsoring van het werk moest ik hun kleuren verdedigen (samen met een 200-tal collegas). De eerste twee kilometers konden we trouwens onmogelijk tempo houden wegens de drukte. De traagste deelnemers geven de voorkeur om vooraan te starten om niet te laat binnen te komen. Dat is misschien een goede redenering maar het betekent wel dat ze door bijna 14000 lopers moeten voorbij gestoken worden. Tot in de Kennedytunnel bleef het nog druk en opletten geblazen. Na de tunnel bleef het nog steeds in stijgende lijn gaan, een eerste test voor de (te) snelle starters. Intussen wel een rustig tempo gevonden want ik had geen idee hoe de conditie was. Het lopen door de tunnels en de sfeer met de vele supporters maakten het een heel aangename wedstrijd. Warm om te lopen was het alleszins en daar zorgden de drankposten voor de nodige verfrissing, een dikke pluim voor de organisatie trouwens. Na 8 kilometer doorgekomen in 42 minuten (11,43 km/h 5,25 min/km) en ik voelde dat ik nog goed zat. Van dan af een tandje bijgegeven in een tempo dat ik tot op het einde kunnen volhouden heb. De passage door de Waaslandtunnel waarbij het leek alsof er geen einde aan de pijp kwam was weeral sterven de laatste kilometers. Vele lopers moesten op stappen overgaan en enkelen gingen zelfs totaal uitgeput tegen de vlakte. Ik denk dat daar iedereen in het rood liep op dat moment. Het laatste stuk naar de meet nog energie over om een beetje te versnellen en zo een heel sterke negative split gelopen, 8,1 km in 38:20 minuten (12,68 km/h 4,73 min/km). Het enige negatieve van de dag was de regenbui na aankomst en de daaropvolgende vlucht van iedereen richting metro zodat de perrons overvol waren. Eerst een uurtje iets gedronken in een cafeetje alvorens Fleur en ik als sardientjes in een blik de metro richting Zwijndrecht konden nemen. In 2005 stond ik hier aan de start met een kleine 4000 deelnemers nu zijn dit er 15000 geworden, iets te veel van het goede. Ik houd niet zo van deze mega-lopen, dus ik twijfel of ik volgend jaar nog zal deelnemen.
Een geslaagde 10 Miles achter de rug. Eindtijd: 1:20:20 (zelf opgenomen tijd). Rustig gestart omdat de conditie niet optimaal was. De eerste twee kilometers konden we ook moeilijk tempo maken wegens de drukte. Op 8 kilometer doorgekomen in 42 minuten, en toen het tempo omhoog geschroefd. Tweede deel: 8,1 kilometer dan gelopen in 38:20 minuten, van een 'negative split' gesproken. Morgen een uitgebreid verslag.
Dinsdagavond: DL2 7,4 km 0:40:20 (11,01 km/h 5,45 min/km)
Waarschijnlijk de laatste training voor de wedstrijd aanstaande zondag. Gewoon even een gemiddelde duurloop aan 11 km/h langs de Moervaart. Het zonnetje was vanavond terug te voorschijn gekomen en gaf genoeg warmte. Weer nogal moeizaam op gang gekomen, maar na een tiental minuten liep het beter en in een mooi vlot tempo de training kunnen afwerken. Nogmaals een fotootje van Fleur.
Steeds een bezoek waard: 'Het Biermuseum', Kuipstraat 36, Ertvelde. Wij waren er zondag nog eens, de foto's ter illustratie.
Het Biergebed Uw naam wordt gebrouwen, Uw bar zal komen, Uw drank zal vleien, Gelijk in deze kroeg zoals ook bij ons thuis Geef ons heden ons dagelijks bier, En vergeef ons onze katers, Zoals wij onze barman vergeven, En leid ons niet naar de frisdrank, Maar verlos ons van het malt Want uw bier is het koninkrijk, En de kracht van de heerlijkheid, Tot aan de sluitingstijd, AMEN
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis