Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
Op terugweg van de wandeling passeren we Dendermonde, een ideale gelegenheid om langs de Irish Pub "Porter House" te gaan. De pub is gelegen in een steegje dat uitkomt op de grote markt, één van de gezelligste en mooiste markpleinen in Oost-Vlaanderen. Het eerste wat ons opvalt als we binnenkomen is de fraaie toog, de rest van het interieur mag er ook zijn, veel hout, redelijk donker en kaarsjes op de tafel zorgen voor een gezellige sfeer. Er hangt een groot scherm, voor de Ierse voetbalfanaten, gelukkig vandaag geen voetbal maar enkel rustige klanten. Fleur bestelt de Malheur 10, een blond bier met een fruitige en volle smaak, ik ga deze maal voor het Ierse bier, een grote 'pint' Kilkenny. Onze (grote) honger stillen we met een Ierse stoofpot, Fleur een "Beef & Guinness Stew", een stoofpot met rundsvlees in Guinness, een unieke combinatie. Ik kies de "Irish Stew", met lamsschouder, allebei een grote portie lekker dikke frietjes erbij en superverse groenten. Beide Ierse stoofpotjes zijn een aanrader, niet te verwonderen want er staat een 'rasechte' Ier achter het fornuis. Als afsluiter krijgen we (met het boek) een gratis koffie voor Fleur en een Guinnes voor mij. Hier komen we zeker terug.
zondagochtend: DL1 - 9,1 km - 0:53:00 (GHS:130 - 10,30 km/h - 5,82 min/km) Het voelt vanmorgen een pak minder koud aan ten opzichte van gisteren, het zonnetje doet ook flink zijn best. Zo snel ik zaterdag liep, zo traag loop ik vandaag. Ik slaag erin mijn hartslag constant rond de 75% (130) te houden, heel positief. Een leuk opwarmertje voor vanmiddag, dan gaan Fleur en ik weer op de wandel.
Zaterdagochtend: IT - 6,4 km - 0:33:45 (GHS:150 - 11,38 km/h - 5,27 min/km) Alhoewel de zon schijnt valt de koude temperatuur (ca.-3°C) me onvermurvbaar in het gelaat. Ik besluit er dan maar een pittige intervaltraining van te maken. Eerst acht minuten warm lopen, daarna twee minuten hoge snelheid. Na de eerste interval voel ik de koude al niet meer, verder acht minuten rustig lopen, weer twee minuten snel en dan rustig uitlopen tot het einde. Bij aanvang bevroren de vingertoppen nog bijna in mijn handschoenen, de terugweg loop ik al zonder handschoenen. Dit was een leuke opwarmer voor het weekend.
Vandaag is mijn schatje gaan winkelen, en ze heeft zowaar meteen een bruidsjurk gekocht! Ik sterf natuurlijk van nieuwsgierigheid, maar mag hem nog niet zien. Haar keuze was er één uit de collectie van de bekende Limburgse bruidsmodeontwerper Nicky vankets, ik ben werkelijk benieuwd. Morgen is het mijn beurt om te gaan winkelen, dat hoort er nu éénmaal bij, niks aan te doen.
Wie al dan niet via de Zen belangstelling krijgt voor de Japanse cultuur komt vroeg of laat in contact met de haiku; een uiterst compact 3-regelig gedicht van 17 lettergrepen (verdeling 5-7-5 lettergrepen). Een haiku vormt in wezen een zin die letterlijk in één adem gelezen kan worden. Verdere vormvereisten zoals rijm en maat zijn er niet. Deze beknopte vorm vraagt zowel van de lezer als van de maker grote aandacht. Elk woord moet raak zijn en een bijdrage leveren aan wat de dichter wil uitdrukken. Het is een poging om met slechts een paar verbale penseelstreken een moment, een situatie, een stemming aan te duiden, te vangen. De woorden zijn eenvoudig en gewoon; het is geen mooischrijverij. Bijvoeglijke naamwoorden worden nagenoeg niet gebruikt. Het is een onopgesmukte beschrijving van wat de dichter treft of heeft getroffen.
Hierbij vandaag ter gelegenheid van de nationale gedichtendag mijn eerste poging:
Wabeekse straten voeten hard op het asfalt tempo van het hart
HL: 11,4 km - 1:09:15 (GHS:141 - 9,88 km/h - 6,07 min/km) Joepie, de dagen zijn aan't lengen, wanneer ik zoals gewoonlijk om zes uur 's avonds aan mijn loop begin, is het merkbaar lichter! Ik kijk werkelijk uit naar de lente, natuurlijk ook wegens de komende gebeurtenissen. En om het jaar 2006 helemaal onvergetelijk te maken, plan ik mijn eerste marathon in het najaar, waarschijnlijk wordt het de kustmarathon of Eindhoven. Vanavond loop ik lekker ontspannen en mijn gedachten... die zijn een uur lang meer dan 1000 kilometer verder weg (foto NVM).
Dinsdagavond: DL1 - 7,4 km - 0:44:00 (GHS:134 - 5,95 min/km - 10,09 km/h) Tussen de huwelijksvoorbereidingen, reisplannen, kranteninterviews en 'fotosessies' door, eindelijk nog eens tijd om te lopen. Ik benijd een beetje degenen die van en naar het werk of tijdens de middagpauze kunnen lopen, al was het zelfs maar trap op en trap af. Temperaturen rond het vriespunt, maar geen wind of regen, maar ik slaag er niet in ontspannen te lopen. Ook mijn hartslag blijft een tikkeltje te hoog, niet verwonderlijk allemaal, en toch weer blij dat het vanavond gelukt is, morgen beter.
Vandaag een leuk artikel over ons op de tweede bladzijde van de Gazet van Antwerpen. Om 7u11 kreeg ik al het eerste SMS'je binnen en voor acht uur de eerste E-mail van een collega. Dan circuleerden er al in de onmiddellijke omgeving vijf (!) copy's van het bewuste artikel. Vooral toch veel leuke reacties! Bijgevoegd de leuke cartoon van Canary Pete, die onderaan de pagina stond.
Liefde is... samen schapen hoeden in Zuid-Frankrijk!
Na vijf jaar samenzijn heb ik een originele manier gezocht om Fleur ten huwelijk te vragen en ze heeft toegestemd! Op 28 april treden we in het huwelijksbootje. Als nog origineler alternatief voor onze huwelijksreis heb ik een maand werk in Zuid-Frankrijk voor ons aangenomen! Ter verduidelijking: een Antwerps koppel, beiden bioloog, trokken acht jaar geleden naar Zuid-Frankrijk en begonnen daar een biologische schapenboerderij. Via een artikel in de Gazet van Antwerpen werden vrijwilligers gezocht om op de boerderij te helpen, tegen kost en inwoon. Ik heb gesolliciteerd en we zijn aangenomen voor de maand mei. Voor Fleur een meisjesdroom die in vervulling gaat en ik heb reeds twintig jaar geleden mijn hart verloren in Zuid-Frankrijk. Hier houdt het nog niet mee op, de redactie van de Gazet van Antwerpen vond dit zon leuk idee, dat ze vanavond fotos komen nemen en morgen verschijnt een artikel in de krant! In mei komen ze dan nog eens een reportage maken ter plaatse. Worden we nog BVs?!
Deze maal op zondag geen loop of wandeling, maar een goed cinemaatje in Kinepolis Gent. Sinds Peter Jackson ons lievelingsboek, het onverfilmbaar geachte 'In de ban van de ring' van Tolkien, verfilmde, is hij onze grote favoriet geworden. Hiermee overtreft hij het andere genie, Steven Spielberg. Ook deze keer werkte hij met hetzelfde team en maakte hij van deze remake een pareltje qua "special effects". Hij heeft zich eens goed laten gaan, zoals een gevecht van King Kong met maar eventjes drie Tyranusaurus Rexen. De originele film heb ik vroeger tweemaal gezien en heeft altijd indruk gemaakt (niet de mislukte remake in de zeventiger jaren), maar deze maal waren de emoties van King Kong zo levensecht en werd de 'love story' tussen de "beauty and the beast" zeer duidelijk naar voren gebracht. Drie uur lang werden we voor het scherm gekluisterd, fantastische film en een geslaagde filmnamiddag!
Via een kleine fotocollage kunnen we dit teamevenement samenvatten: actieve dagen, lange avonden en korte nachten. De sfeer in de groep was optimaal en voor mezelf was het een positieve kennismaking met een groot deel van de groepsleden. Hopelijk zet zich dit verder in de komende twee jaar dat we zullen samenwerken.
Wel een beetje sceptisch begonnen aan ons teambuilding-event, maar alles is ons 100% goed bevallen. Donderdagmiddag vertrokken we naar huis Radeske in Lichtaart waar we zouden verblijven in een mooi omgebouwde hoeve tot zaterdagmorgen. Onze groep was zon veertig man sterk, vijf vrouwen, zes Duitsers, enkele Nederlanders, één Amerikaan, kaderleden, technisch en administratief bedienden en arbeiders, van prille twintigers tot vlijtige vijftigers.. De donderdagactiviteit was typisch als teambuildingonderdeel en werd georganiseerd door locatevents te Kasterlee. We werden willekeurig in vier groepen verdeeld waarbij we verschillende behendigheidsproeven moesten uitvoeren zoals wandelende A en evenwichtschommel met Jeep, wat soms tot hilarische toestanden leidde, waarbij telkens het werken in team de hoofdzaak was. Het leukste was de verplaatsingen tussen de verschillende lokaties die we deden met buggys, met snelheden tot 80 km/h. De sport was ook om zo veel en zo diep mogelijke plassen op te zoeken, wat tot gevolg had dat we van top tot teen onder het slijk zaten. Als afsluiter volgde dan een barbecue (binnen gelukkig). En bij de prijsuitreiking bleek ik deel uit te maken van het winnende team! Om 22u toegekomen op onze slaapplaats werden we meteen gebriefd over ons project van vrijdag: het organiseren van een galadiner voor onze groep, waarbij iedereen zowel bij taakverdeling als bediening betrokken werd. Maar zoals het een chemisch bedrijf betaamd werd een project-engineer aangewezen die een organigram moest opmaken, de geschikte leidinggevenden moest aanduiden (engineer keuken, engineer aankoop, controller, engineer bediening), die op hun beurt het geschikte personeel moesten zoeken voor hun taken. Er werd een budgetplan en termijnplan opgesteld en een secretaris aangeduid. De leidinggevende functies mochten alleen ingevuld worden door niet-kaderleden in de groep, waardoor alle kaderleden de laagste functies toebedeeld werden, zoals keukenhulp en ober. Eigenlijk werd vanaf dan tot vrijdagavond één groot rollenspel gespeeld. Eén van de voorbeelden: toen vrijdag in de keuken een schotelvod in het water met de patatten viel, werd een incidentenbericht opgesteld en dit incident door een veiligheidscoördinator onderzocht via interviews en vaststellingen ter plaatse, en s avonds op een ludieke manier ontleed en besproken. Het is natuurlijk evident dat het project binnen het budget en de vastgestelde termijnen beëindigd werd en we op deze twee dagen een goed team vormden, doel bereikt dus! Dit mogen ze van mij nog organiseren
Sinds vorig jaar ben ik op het werk ingezet bij een "afstelteam", dat een shutdown voorbereidt in augustus 2007 van één der grootste bedrijven van de site hier in Antwerpen. Het wordt trouwens de grootste shutdown in het 40-jarig bestaan van de site. Als extraatje vertrekken we vandaag tot zaterdagochtend naar Lichtaart met zo'n veertigtal collega's, Vlamingen, Nederlanders, Duitsers en één Amerikaan op "teambuilding", ben benieuwd hoe dat zal aflopen! Zaterdag volgt hier wel een verslagje.
Niet veel mensen kunnen dat zeggen, maar ik slaag er dit jaar wel in. Toen vorig jaar hier een electriciteitsongeval gebeurde, kwamen de gevolgen ter sprake en bleek dat velen van mijn collegas de gevolgen wel wat onderschatten. Daar ik zowel electro-technicus als lesgever EHBO ben, heb ik voorgesteld op de veiligheidsvergaderingen een sessie van een kwartiertje te geven over dit onderwerp en (kort samengevat) de gepaste eerste hulp. Vanmorgen voor de eerste maal gegeven en volgende week ga ik nog twee sessies geven op veiligheidsvergaderingen van andere groepen, een leuke afwisseling!
Dinsdagavond: DL1 - 3,7 km - 0:22:00 (10,09 km/h) & DL2 - 3,7 km - 0:19:30 (11,38 km/h - GHS:141)
Na een week loopinactiviteit ben ik gebeten om te lopen, en het gaat zelfs beter dan verwacht. De eerste plaat die in mijn oren klinkt: "On the Road again" van Canned Heat, toepasselijker kan niet! Tot halfweg op het gemakske gelopen en op de terugweg versneld, ongeveer 10 hartslagen hoger. Vanmorgen voelde ik enkele spierpijnen door het wandelen zondag, toch weeral een bewijs dat we andere spieren gebruiken voor te lopen, want ik heb nu nergens last van. We kunnen terugblikken op een prachtig wandel- en loopweekend, meer dan 10.000 wandelaars op de Vlaamse wegen en verschillende loopbloggers die hun P.R. reeds verbeterd hebben en zelfs een eerste marathon gelopen hebben, goe bezig!!
Dit donkerbruine bier lijkt misschien wel wat beter op wijn dan op bier. Dit bier, met smaakevolutie, wordt net zoals de gewone Delirium Tremens driemaal gegist, en wordt gebotteld in het typisch wit bierflesje. Verkrijgbaar zowel in 33cl- als in 75cl-flessen. Zoals de meeste winterbieren heeft Delirium Noël ook een hoog alcoholgehalte van 10%. Door dit hoge alcoholgehalte zakt het schuim redelijk snel in. Het bier heeft een volle smaak, een kruidig aroma en een lange afdronk. Het loopt verrassend goed binnen, heel gevaarlijk voor zulk een straf biertje, als je niet oppast zie je al snel roze olifanten rondhuppelen.
Na de wandeling zondagnamiddag hoeven we niet ver te zoeken naar onze eerste tussenstop.
De Poezenelle, Dikkele
Dikkele kun je beschrijven als een trossel bejaarde huisjes, neergehurkt onder een al even overbejaarde kerktoren, in een wijds landschap van de eerste glooiingen van de Vlaamse Ardennen in de Zwalmstreek. De Poezenelle is een dorpsherberg met een (goedaardige) heksenreputatie, waar mensen samenkomen voor een gezellige babbel, een hapje of een drankje. Buiten de herberg in de brouwerijstraat (!) staat het standbeeld van de brouwer, tussen de twee dorpsherbergen die Dikkele rijk is. Fleur drinkt een lekkere Lumumba, zijnde warme chocomelk met Amaretto, terwijl ik ga voor het lokale streekbier: Zwalmse Tripel vant vat, allen maar hier verkrijgbaar. Het amberkleurig bier met 8% alcoholgehalte is fruitig, met mooie afdronk, en wordt gebrouwen door de proefbrouwerij in Lochristi. Eeuwen geleden behoorde deze streek tot het Graafschap Vlaanderen en daarom wordt het bier gepromoot door Graaf van Vlaanderen, Graaf van Namen en Graaf van Egmond van Zottegem met de uitspraak: Ze keken er naar, zagen dat het goed was, proefden ervan en genoten vaak. Als (gratis) tweede consumptie kiest Fleur krieken op jenever, op grootmoeders wijze, terwijl ik het op een koffie houdt.
Den Hert, Laarne
Deze 215 jaar oude hoeve, omgebouwd tot café ligt op onze terugweg, en is onze volgende halte. Het is een echt volkscafé waar iedereen elkander kent, en waar maar één tafel staat en een zestal plaatsen aan den toog. Zo geraak je al snel aan de praat met de lokale bevolking. Geen speciale bierkaart, alhoewel men hier pils en export schenkt van de lokale Laarnese brouwerij Walrave. Een Duvel kost hier maar 2 , zul je op niet veel plaatsen meer vinden tegenwoordig.
La Mazure, Beervelde
Ondertussen is het al donker en besluiten we onze honger te stillen in Beervelde, een heel goede keuze naar blijkt. Weer een gezellig café, rustige muziek op de achtergrond en vriendelijke bediening, met een zestigtal bieren op de kaart, waaronder alle zes de Belgische trappisten. De spaghetti wordt ons samen met brood geserveerd in ruime porties. Nadien krijgen we een gratis Delirium Tremens vant vat (!) aangeboden. Op mijn vraag krijg ik in plaats ervan de Delirium Noël, het kerstbiertje dat zelfs nog iets straffer is, een gepaste afsluiter voor deze dag.
Zondagmiddag: Munkzwalm Gentbrugse Zwalmvrienden 14 km
We hebben een stralende dag uitgekozen voor onze eerste wandeling van het jaar, een flink winterzonnetje laat de temperatuur tot 7°C opklimmen, en meer dan 2000 wandelaars zijn komen opdagen op deze perfect georganiseerde wandeling. De Zwalmstreek ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen en is een geliefd wandel- en fietsgebied. We verlaten al vrij snel buiten Munkzwalm de verharde weg en volgen een kronkelend GR-pad langs het riviertje de Zwalm, waar de populieren groen van de klimop staan te glimmen in de zon. Afwisselend langs rustige polderwegen en slijkerige veldwegels leidt de wandeling ons door St-Maria-Latem, Paulatem, Beerlegem en Dikkele. De wandeling voert ons van Vlaanderendal tot Hemelrijk, om nog maar enkele straatnamen te noemen. Na een halfuurtje door het heuvelachtig landschap gestapt te hebben, loopt het zweet ons al van de rug. Halfweg nemen we een halfuurtje verpozing en maken een leuke babbel met een wandelend koppel, Stormvogels uit Oostende. We blijven daarna op verharde wegen tot het einde van de wandeling en genieten van het weids landschap. Na iets meer dan drie uur zitten onze eerste 14 kilometers er voor dit jaar op, en we sluiten deze wandeldag af met een tevreden gevoel.
Hoe kun je de Belgische biercultuur beter leren kennen dan via zijn café's? Daarom bracht Bob Hendrickx het boek uit "Originele Café's in Vlaanderen, ondertussen al aan zijn 6de uitgave toe. Tweejaarlijks verschijnt in april een nieuwe editie. Dit caféboek toont maar liefst 332 originele café's om uw dorst te lessen en een praatje te maken aan de toog met de plaatselijke bevolking. Vernieuwend aan deze editie zijn de café's in Londen en Amsterdam, goed combineerbaar met een weekendje aldaar. Ook nieuw is het hoofdstuk met een aantal brouwerijen. Wij nemen dit boek overal mee op onze wandeltochten en naar de loopwedstrijden. Leuk is dat in de meeste zaken op vertoon van het boek een tweede gratis consumptie gegeven wordt, waardoor dit boek 700 waard is! Dit boek is te gebruiken op uw ontdekkingstocht door het mooie Vlaamse land, maar blijf voorzichtig, het bier kan jullie begeesteren!
Wat begon als een lichte irritante keelpijn dinsdagmorgen is nu vanmorgen al serieuze keelpijn en bijna geen stem meer. Dit betekent ook dat ik de rest van de week het lopen mag vergeten. Veel vitamine C, saliethee en keeltabletten, zodat ik snel terug op de been ben.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis