Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
12-10-2008
Oktober- en kastanjetochten te Waasmunster
Op zaterdag 11 en zondag 12 oktober 2008 organiseerde de Roosenberg Wandelklub uit Waasmunster hun 36ste Oktober- en Kastanjetochten. Wij waren van de partij op zondag en mede door het prachtige weertje waren er die dag 1762 wandelaars. Onze wandeling begon pas om 14 uur in de namiddag, toen was ook de hardnekkige ochtendnevel helemaal opgetrokken en kregen we een zonnige herfstdag met temperaturen rond de 20°C. De wandeling van 13,4 kilometer bracht ons helemaal rond Waasmunster. Het eerste gedeelte was dit door dreven en lanen langs de vele prachtige villas die het dorp rijk is. Hier en daar was het oppassen voor vallende kastanjes, vandaar de benaming van de tocht? Daarna kregen we een mooi stukje bos voorgeschoteld, spijtig genoeg iets te dicht tegen de autosnelweg om rustig te zijn, maar de mooie paddenstoelen onderweg maakten dit dan weer goed. Richting rustpost in Waasmunster centrum passeerden we over rustige landbouwpaden, akkers vol maïs of bieten om daarna langs enkele weilanden met kalm grazende paarden te wandelen. Na 7 kilometer hadden we al genoten van deze variërende tocht en werd er gepauzeerd met een boterham en een Duveltje. Na de pauze werden we langsheen het mooie Kasteel Blauwendael (foto) gestuurd.
Het huidige Kasteel Blauwendael werd opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl van eind 19de eeuw en ligt in het gelijknamige park. Daarna wandelden we doorheen een mooi natuurgebied enkele kilometers over de dijk langs de Durme. Het laatste stuk verraste ons het meest want toen kregen we een zacht glooiend parcours doorheen bolle akkers onder de voeten. Toen we langs het smal wandelpadje voortschreden, twijfelden we of we nu nog in Oost-Vlaanderen wandelden. Een dikke pluim voor de organisatie en de parcoursmeester die er in geslaagd is zoveel variatie aan te bieden op een tocht van 13 km, wat we in onze uitgebreide wandelcarrière nog niet veel meegemaakt hebben. Als prima afsluiter zijn we in tearoom Cava te Wachtebeke nog een hap gaan eten (Fleur een croque-monsieur met garnalen en ik scampis met tagliatelle). Lekker gegeten, een sfeervol interieur met een vriendelijke bediening en dat in gezelschap ondermeer van een van onze bekendste inwoners van Wachtebeke, Carry Goossens.
Dit weekend hebben de tuindagen plaats in het Park Van Beervelde. Het domein Park van Beervelde, dichtbij Gent, ligt in het hart van een streek die bekend is om zijn tuinbouw. De begonia- en azaleateelt voeren er de boventoon. Het meer dan 20ha grote park werd in 1873 ontworpen en aangelegd in Engelse landschapsstijl. Bedoeling van de opdrachtgevers, de Graven de Kerchove de Denterghem, was het park als uitstalraam te laten fungeren voor de toen nog prille Gentse tuinbouw Ook vandaag, ruim 125 jaar later, is de familie de Kerchove de Denterghem nog steeds nauw betrokken bij de promotie van de Gentse tuinbouw. Toonaangevend voor België, stellen de Tuindagen van Beervelde met meer dan 280 deelnemers u in de gelegenheid om in één van de mooiste privédomeinen van het land een prachtige selectie te ontdekken van zowel Belgische als buitenlandse boom- en plantenkwekers. Naast een uitgelezen keuze voor de meest veeleisende plantenliefhebber, biedt Beervelde ook een uniek aanbod aan van antiek en decoratie die met de tuin te maken hebben. Maar Beervelde is eerst en vooral een aangename manier om een dag in een exclusief kader door te brengen. We hebben er zaterdag inderdaad van genoten, getuige enkele sfeerfoto's.
Vrijdagmiddag: IT 6 km 0:29:45 (12,1 km/h 4,96 min/km)
Mooi weertje en daarvan geprofiteerd op de middag een intervaltraining in te lassen. Een nieuw pad ontdekt tijdens het geocachen een hele tijd geleden, namelijk het jaagpad langs de Schelde-Rijnverbinding omgeving Zandvliet. Alhoewel we hier midden tussen de chemische fabrieken zitten, is het hier rustig lopen langs het water en onder de Noordlandbrug door. Aan de ene kant van het pad is het water en aan de andere kant een rij bomen zodat ik gescheiden van de Scheldelaan loop. Ik heb er een pittige interval van gemaakt, eerst 5 minuten warmlopen en daarna 19 minuten intervallen (12 versnellingen van 40 sec, recup 60 sec), en de resterende tijd uitgelopen. Heel tevreden over deze training en na een frisse douche helemaal opgeladen. Hieronder een plannetje van de loopomgeving, fotos volgen zeker nog.
Midden op het ronde punt aan de kruising van Droogte, Kramershoek en Moleneinde te Evergem (Oost-Vlaanderen) staat het beeld Grote Zwier. Het bronzen beeld staat op een arduinen sokkel van ongeveer anderhalve meter hoog. Het beeld is twee meter hoog en stelt een vrouw voor. Het beeld is van de hand van Dirk De Keyzer. Andere bronzen beelden van de kunstenaar Dirk De Keyzer (geboren in 1958 in Sleidinge) zijn te bewonderen (en te koop) in de Absolute Art Gallery te Brugge of Knokke.
On the roundabout of Droogte-Kramershoek-Molenheide at Evergem, East-Flanders, you will find the statue Grote Zwier. This bronze statue stands on a bluestone socle of about 1.5 meters high. The statue itself is about two meters high and represents a woman. It is made by the Belgian artist Dirk De Keyzer (born 1958 in Sleidinge).
Woensdagavond: HL - 8,9 km 0:51:40 (10,34 km/h 5,8 min/km)
Na drie weken na elkaar wedstrijden gelopen te hebben gaan we nu enkele weken zonder wedstrijd in. Daarvan kan ik profiteren om een regelmatig schema te lopen, een beetje als voorbereiding op korte wedstrijden van 4 à 5 km. Ik heb nu elke week minimum drie loopdagen gepland waarvan een trage duurloop met trage hartslag van een uurtje, een korte pittige intervaltraining en een heuvelloop. De eerste dient voor de algemene conditie, de tweede als training op snelheid en de derde als training op kracht. Vandaag de heuvelloop, in mijn geval is de heuvel het viaduct over de expresweg. Eerst 3,7 km rustig warm gelopen en dan in versneld tempo het viaduct op, het viaduct over en versneld terug omhoog en terug over. De resterende 3,7 km richting huiswaarts werd dan rustig verder gelopen. Nu was twee maal het viaduct op voldoende, latere trainingen kan ik het viaduct enkele keren meer op lopen.
Nog een fotootje van de dochter, vorige week genomen terwijl ze in haar nieuwste aanwinst zit.
Om onze economie wat aan te zwengelen zal de regering bij iedereen 600 in mindering brengen bij de eerstvolgende belastingsbrief.
Als we dat uitgeven aan kleding en speelgoed zal dat geld naar China gaan. Als we dat spenderen aan brandstof zal het naar de Arabieren gaan. Als we er een computer mee kopen gaat het naar Taiwan. Kopen we er fruit en groenten mee gaat het naar Spanje, Portugal en Italië Kopen we er wijn mee gaat het naar Frankrijk. Kopen we er een goedkope auto mee gaat het naar Japan. Als we er rommel mee kopen gaat het naar Korea. Ga je er mee naar de hoeren gaat het naar het Oost-Europa. Niets van dat alles zal de Belgische economie helpen!
De enige manier om dat geld hier te houden is door het te spenderen aan bier!
Een van de kleurrijkste folklorische groepen bij de Kovekensstoet was deze wel.
De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem. Deze groep werd gesticht in de lente 1945, ter gelegenheid van de plaatselijke bevrijdingsstoet. Het steltenlopen herinnert aan een heel oud gebruik, dat erin bestond zijn toevlucht te nemen tot stelten om bij overstroming drassige beemden en moerassige gronden te doorwaden.Haast jaarlijks overstroomde de Molenbeek het gehucht Langevelde. Afgesloten van de buitenwereld konden de bewoners enkel op stelten de dorpskom van Merchtem bereiken. Wat begon als een curiositeit, groeide uit tot een wereldvermaarde folkloregroep.
The Royal Stilt Walkers from Merchtem. The group of the stilt walkers was founded in May/June 1945 for the occasion of the local liberation parade. The creation of the group finds its origin in an old custom, which consists in using stilts for crossing high rivers as well as flooded and marshy areas. The hamlet of Langevelde was flooded by the local stream almost every year. The inhabitants were cut off from their village Merchtem. Stilts provided an opportunity to escape the isolation. What had started as a one shot event, has grown since then up to a worldwide known folkloric pole of attraction.
Maandagnamiddag: 10 km 0:56:45 (10,57 km/h 5,68 min/km)
Vanmorgen om 6u10 naar het werk vertrokken maar zowel de Scheldelaan als de Noordlandbrug waren afgesloten door de stakers, geen doorkomen aan. Langs beide kanten geprobeerd, gelukkig mij niet vast gereden in de files. Via Zandvliet en daarna Antwerpen-centrum door de Waaslandtunnel geraakt zodat ik enkele uren later terug thuis was. Van de nood een deugd gemaakt en geprofiteerd van deze onvoorziene omstandigheden om flink wat binnenkluswerk te doen. Daarna was er zelfs nog tijd over om een uurtje te gaan lopen. Ideaal weertje en tegen een mooi tempo 10 kilometer afgewerkt. De foto van de start in Terneuzen vorige zaterdag, heb ik hier weggeplukt. Ik sta ergens (onzichtbaar) in het midden van de 111 deelnemers.
De laatste zondag van september waren we in Lokeren om Koveken te vieren. Een grote folkloristische stoet met 70 reuzen en veel groepen, dus ik heb een pak foto's klaarliggen.
Koveken / Kovekenskermis is een jaarlijkse traditie in de Heirbrugwijk te Lokeren. Elke vierde zondag van september trekt er een reuzenstoet door de wijk met meer dan 50 giganten waaraan het publiek de ogen de kost kan geven. Bijzonder leuk is het feit dat de bewoners van de Heirbrugstraat en enkele aanpalende straten hun huizen versieren met één of meer poppen (ze "steken ne koven") al dan niet in het teken van een thema dat door het bestuur van Koveken jaarlijks gekozen wordt.
Deze traditie vindt zijn wortels in de 19de eeuw. Twee gebeurtenissen uit het verleden zijn belangrijk om het fenomeen Koveken te kunnen plaatsen. In juli 1803 krijgt Lokeren bezoek van consul Napoleon Bonaparte. De latere keizer van Frankrijk reisde van Gent naar Antwerpen en deed onderweg de aankoop van zijn linnengoed in Lokeren. De Lokeraars waren in die tijd immers bekend voor het bewerken en verwerken van vlas en lijnwaad. Hij kwam terecht op de Heirbrugwijk die in die tijd bekend was voor de linnenblekers. Napoleon was zo tevreden over het onthaal dat hem te beurt viel, dat hij aan de toenmalige Meier (of wijkmeester) Petrus Benedictus Van Kerckhove een gouden snuifdoos (tabaksdoos) schonk.
Het tweede verhaal speelt zich af enkele jaren later tijdens het vierde weekend van september in 1827. Jacobus Van Kerckhove, familielid van Meier Petrus Benedictus Van Kerckhove) keert terug met de eerste prijs van een internationale tentoonstelling van gebleekt lijnwaad in Londen. Jawel, de Heirbrugse linnenbleker maakte ons bekend tot in het buitenland. Bij zijn terugkomst vieren de Heirbruggenaars hun favoriet door levensgrote poppen aan de gevels te hangen, gekleed in zwarte broek, blauwe kiel, rode zakdoek met witte bolletjes en een zwart laken petje; het belangrijkste attribuut werd de langwerpige houten schop die gebruikt werd voor het sprinkelen van water. Dit Jacobus Van Kerckhove-feest werd jaarlijks herhaald en evolueerde naar onze huidige Kovekenskermis. Nog steeds worden deze poppen aan de gevels gehangen, in de dakgoot geplaatst of in de voortuin. Vaak wordt er een thema uitgebeeld dat de actualiteit haalde. Maar ook voor de traditionele poppen en lokale thema's is er plaats tijdens dit merkwaardige folklore gebeuren.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis