Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
02-04-2006
Kwakkeltraining
Zondagvoormiddag: DL1 15,6 km 1:37:40 (GHS:140 9,58 km/h 6,26 min/km)
Eerst even gewacht tot de laatste regenbui Wachtebeke gepasseerd is, alvorens mijn loopschoenen aan te trekken. Maar ondanks (of desondanks?) een lange nachtrust krijg ik mijn lichaam niet wakker. Het duurt altijd een tijdje vooraleer ik op gang kom (zoals een diesel) maar ik kom vandaag nooit goed in het ritme. Al snel blijkt dat mijn hartslag meer dan tien slagen hoger blijft dan normaal. Aan de suikerfabriek gekomen twijfel ik even of ik zal terugkeren maar dan toch doorgezet en verder gelopen tot de Dambrug. Na een uurtje komt het zonnetje regelmatig piepen maar de wind houdt de temperatuur op maximum 13°C. Een mindere dag vandaag maar toch weer bijna 16 km gemalen, eerst een lekkere douche, eten en dan gaan wandelen in Assenede want daar organiseren de Kwartels hun 23ste Kwarteltocht.
Vandaag organiseerde onze wandelclub De Kwartels hun 23ste Kwarteltocht in Assenede. Wij hebben gewacht tot de regenwolken overgetrokken zijn, daarom pas om 14u gestart. We kiezen voor de 9 km (werkelijke afstand: 9,9 km), dat is momenteel voor Fleur nog het maximum. Al vrij snel verlaten we het centrum om een mooie lus doorheen het weidse polderlandschap te maken. De grote percelen akker en weideland doen ons meer denken aan Nederland dan aan België. Via een mooi fiets- en wandelpad bereiken we terug het centrum waarna we door enkele steegjes van Assenede geloodst worden en via de kerk tot het standbeeld van de Dijkwerker wandelen.
Het standbeeld werd opgericht ter nagedachtenis van de bedijkingswerken in 1494, waarbij een 25 km lange ringdijk werd aangelegd van Boekhoute naar Terneuzen. Zo komen we op de Groenendijk terecht waar zoals gewoonlijk de rustpost is ingericht in een grote hangar. Wij nemen onze pauze lekker buiten in het zonnetje, dat wel met regelmaat achter de wolken verdwijnt maar ons de gehele wandeling zal begeleiden.
Daarna krijgen we doorheen de St.Andriespolder weer een aantal kilometers over autoluwe wegen onder onze wandelschoenen. Onderweg nog even een ijsje gekocht en we zijn net op tijd in de aankomstzaal om Tom Boonen (wie anders?) de Ronde van Vlaanderen te zien winnen. Het was weer een mooie en goed georganiseerde tocht waar we van genoten hebben (samen met in totaal 1689 deelnemers). Leuke wandelverslagen met tal van foto's zijn ook te vinden op www.wandelverslag.be bij Willy en Caroline, en bij Guy (http://gwy.skynetblogs.be).
Vanaf maart tot aan de eerste vorst komen de madeliefjes tevoorschijn op velden, grasvelden, gazons en langs de weg. Bij ons op het gazon geen uitzondering, waar ik vorige week dan ook de eerste exemplaren aantrof.
Madeliefje (Bellis perennis)
Wat veel mensen blijkbaar niet weten is dat het madeliefje al van oudsher door de volksgeneeskunde gebruikt wordt. Bij de Germanen was het aan de lentegodin Ostara gewijd en zou het helpen tegen alle ziekten die ontstaan door een tekort in de winter. Vandaag de dag wordt het vooral aanbevolen als bloedzuiverend middel bij voorjaarskuren omdat het de stofwisseling van de lever en de gal stimuleert en licht afdrijvend, maar ook versterkend en pijnstillend werkt en kramp opheft. De fijngestampte bloemen en verse bladeren stillen de pijn bij kneuzingen en verstuikingen. In de homeopathie gebruikt men een tinctuur van de bloeiende plant wegens de activerende werking op de spieren in de vaatwanden.
Bronnen: Gids voor geneeskrachtige planten (R.D.) & Geneeskrachtige kruiden en planten (Elfrune Wendelberger)
Dit weekend stond nog eens in het teken van de klassieke muziek en woonden we in de Bijloke, Gent een optreden bij van het kamerorkest Concerto Italiano, een zevenkoppig ensemble, drie violen, twee cellos, dwarsfluit en luit geleidt en begeleidt op klavecimbel door oprichter-dirigent Rinaldo Alessandrini.
Tot voor enkele jaren vonden bepaalde kringen Antonio Vivaldi (1678-1741) maar niets: platvloerse barokmuziek zonder veel diepgang en niet serieus te nemen. Gespecialiseerde muziekensembles zoals het onvolprezen Concerto Italiano hebben Vivaldi gelukkig in ere hersteld. Sinds kort heerst er zelfs een ware Vivaldi-remonte. Rinaldo Alessandrini doet voor dit concert een beroep op de jonge Italiaanse zangeres Sara Mingardo. De echte alt is in de zangerswereld een uitzondering. Zij is niet aan haar proefstuk toe en werkte samen met grote dirigenten als Claudio Abbado, Colin Davis en Marc Minkovski. Sara Mingardo voelt zich vooral als een vis in het water in het barok-repertoire. Vivaldi biedt haar een mooie gelegenheid om haar mooie gevoelige stem, haar gemakkelijke coloratuurtechniek en haar interpretatieve mogelijkheden ten volle tot zijn recht te laten komen. De lyriek en de avontuurlijkheid van Vivaldi zijn bij Concerto Italiano en Sara Mingardo in meer dan uitstekende handen. Antonio Vivaldi, il preto rosso (de rosse priester) werd geboren en groeide op in Venetië, een stad waar overal muziek klonk. Als priester had hij geen goede naam omdat hij na één jaar priesterschap had opgehouden de dagelijkse mis te lezen. Bovendien leefde hij meer dan twintig jaar samen met zijn minnares Anna Giro, die op haar achttiende zijn leerlinge werd. Hij schreef zon vijfhonderd concerten, maar ook zijn religieuze muziekproductie bleek veel groter en indrukwekkender dan lange tijd gedacht. Wij kennen eigenlijk Vivaldi via zijn vier seizoenen, maar hebben nu kennisgemaakt met een veel ruimer repertoire en het optreden had iets intiem door de kleine bezetting. We hebben genoten en kregen nog een toemaatje van het ensemble na het daverend applaus. Dit aanhoorden we: Cantata Cessate, omai cessate - Concerto La notte opus 10 nr. 2 - Sonata a 4 Al Santo Sepolcro - Nisi Dominus - Stabat Mater. Enkele minpunten: door de werken op de Gentse ring waren we twee minuten te laat waardoor we het eerste kwartier gedwongen moesten missen, dat was even balen. Tijdens de pauze was er dan weer in het concertgebouw enkel drinken te verkrijgen in plastiek bekers. Waarom, hier lopen toch geen dronken pintengooiende jongeren rond?? Ik zag sommigen Orval drinken uit die bekertjes, pure verkrachting van een prachtig biertje!!
Donderdagavond: DL1 - 11 km - 1:07:20 (GHS:130 - 9,80 km/h - 6,12 min/km)
Weeral een goede tienkilometerloop afgehandeld. Deze maal op het gemakje gelopen, lekker lage hartslag het eerste half uur GHS:127, daarna in het teruglopen tegenwind zodat de hartslag wel iets hoger is, maar toch in totaal een GHS van 130. Alhoewel er sprake is van een 15°C voelt het wegens de wind kouder maar ik heb geluk vandaag, veel wolken maar enkel op het einde enkele regendruppels. Niet dat het veel uitmaakt want mijn loopshirt is altijd doorweekt van het zweten wanneer ik thuiskom. Nu loop ik steeds met mijn drankriem, maar ik twijfel of ik hem tijdens de 10 Mijl zal dragen. Het voordeel is dat ik kan drinken zonder tijdsverlies, het nadeel is dat ik extra ballast gedurende de wedstrijd zal meedragen, ik ben er nog niet uit. Waarschijnlijk zal ik de dag zelf beslissen afhankelijk van de weersvoorspellingen, heel warm weer betekent veel drinken, absoluut noodzakelijk. Morgen neem ik een rustdag en in het weekend plan ik een langere duurloop.
Huwelijksvoorbereidingen. Nog maar een maand vooraleer onze trouwpartij er aan komt, en alles is nu bijna geregeld. Fleur wilde altijd al in stijl trouwen, compleet met bruidsjurk, wat ook gebeurt. Onze eerste intentie was in alle stilte te huwen, daar heeft de Gazet van Antwerpen wel anders over beslist, en het artikel dat op dinsdag 24 januari verscheen, hangt op verschillende plaatsen hier op het werk aan het prikbord. Alhoewel Fleur in Lovendegem werkt, kwamen ze hier ook met het bewuste artikel op de proppen. Het voordeel daarentegen is dat we dan niet te veel aankondigingen moeten versturen, iedereen is toch al op de hoogte?! We bekijken nu of we niemand vergeten te verwittigen zijn, kwestie van onaangenaamheden te vermijden (zie het prentje).
Woensdagavond: IT 10 km 0:56:00 (GHS:139 10,71 km/h 5,60 min/km)
Vanaf deze week beginnen we aan drie voorbereidingsweken voor de Antwerp 10 Miles. Dat betekent minstens vier trainingen per week en zeker één intervaltraining erbij. Vandaag dus een pittige interval met tweemaal een reeks van 3 minuten snel met twee minuten rustig lopen ertussen. Het is bewolkt met een temperatuur niet hoger dan 12°C maar na 20 minuten stroomt het zweet van mijn lichaam. Zulke trainingen zijn ideaal om het hoofd leeg te maken, een uur volledig geconcentreerd op het lopen en daarna een verkwikkende douche. Langs de beekoevers zag ik reeds grote bestanden van één van de typische voorjaarsbloeiers, het speenkruid, staan.
Speenkruid (Ficaria verna)
Het kruid zou aambeien genezen en werd daarom al door Dodonaeus aangeprezen in zijn Cruydtboeck, jaar 1554. Maar zoals alle leden van de ranonkelfamilie bevat Speenkruid giftige stoffen, en moet men er voorzichtig gebruik van maken. De wortel mag alleen uitwendig gebruikt worden en de rauwe bladeren voor de bloeitijd.
Bron: Gids voor geneeskrachtige planten (Reader's Digest)
Het is een spijtige zaak dat steeds meer bier in plastiek bekertjes geschonken wordt tijdens feesten (Gentse, Lokerse, enz...), festivals en fuiven. Een vriend nodigde me uit voor een fuif die hij organiseert, maar stuurde me wel bijgevoegde foto, samen met de verwittiging dat bier enkel uit bekers zal kunnen gedronken worden. Desondanks belooft dit een leuke fuif te worden!
Maandagavond: DL1 - 10 km - 0:59:00 (GHS:134 - 10,17 km/h - 5,90 min/km)
De onweersbuien met hagel hadden we deze namiddag al gehad en de zon was bijna voortdurend van de partij tijdens de trainingsloop. De wind was echter ook steeds aanwezig en het eerste half uur opboksen tegen de wind had ik bijwijlen het gedacht dat ik stil stond. Weer hetzelfde parcours gekozen als gisteren en het terugkomen was heel wat plezanter omdat de wind mij in de rug voortduwde. Toch blij dat ik na een uurtje weer thuis was na een vermoeiende loop vandaag. Nu de temperaturen hoger liggen neem ik mijn drankgordel mee en twee drinkbusjes jaag ik er door tijdens een uur. Als mijn duurlopen langer worden zal ik waarschijnlijk moeten doseren omdat ik in totaal maar drie drinkbusjes heb, er zal wel wat op moeten 'geoefend' worden.
We zijn doorlopend op zoek doorheen Vlaanderen naar gezellige en speciale cafeetjes, en gisteren vonden we dit dicht bij huis. Christina en Luc zijn sinds 16 april vorig jaar de uitbaters van taverne St.Bavos hoeve in Mendonk. De taverne is gelegen aan de Moervaart en heeft zelfs een aanlegsteiger zodat passerende boten er kunnen aanleggen. Een troef is de ruime gezellige pergola en een grote tuin, waar het bij mooi weer prettig vertoeven is. Buiten een uitgebreid aanbod aan snacks hebben ze een keuze uit een dertigtal bieren waaronder vijf verschillende trappisten.
Fleur koos voor een Verboden Vrucht, een bier met diepe donkerrode kleur, 8% alc.vol, (vroeger brij.De Kluis, Hoegaarden), nu gebrouwen door Interbrew. Een biertje met warme volle aanzet en een lichtbittere afdronk, maar de smaak komt iets beter tot zijn recht als het minder koud geschonken wordt (aanbevolen schenktemp.8°C). Er wordt o.a. koriander gebruikt in het brouwsel dat nagist op de fles. Ikzelf koos voor een trappist Rochefort 10, met 11,3% alc.vol, een krachtig donkerbruin bier dat ook spijtig genoeg ook iets te koud geschonken werd (aanbevolen schenktemp.12-14°C). De smaak is volmondig en complex en behoort tot de sterkste alcoholische bieren in België gebrouwen. Omdat het bier daarenboven goed uitgegist is blijft het toch zeer goed drinkbaar. Het bier werd voor de eerste keer gebrouwen rond 1950 en kreeg toen de koosnaam Merveille extra mee.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis