Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
11-04-2007
De geschiedenis van Cambrinus â De Koning van het Bier
Cambrinus, vaak vernoemd in studentenliederen, is gekend als de Koning van het Bier in België, Nederland en Duitsland, alsook in andere Europese landen. (lang voor Bud). Doorheen de tijd is Cambrinus vaak bestempeld als Jan I Primus, Edelman van Brabant. Er wordt verteld dat hij de uitvinder is van de Brusselse Faro en Lambiek. In alle gevallen is hij een legendarische koning, door vele mensen aanzien als de uitvinder van het bier. Een Duitse volksstam, gekend als Gambrivii en vermeld door de Romeinse historicus Tacitus, zou ook aan de grondslag liggen van de naam. Een andere versie vertelt dat hij de heer was van Cambrai (nu gelegen in Frankrijk, maar voordien een deel van Vlaanderen, gekend als Kamerrijk) en dat Cambrinus de Lateinse versie zou zijn van zijn titel. De titel van Koning van het Bier was eerst toegeschreven aan Cambrinus door de Nuerenbergse poëet Buhard Wallis.
Omdat de brouwers het zonder God moesten doen, kregen ze een koning, in de persoon van Cambrinus, een legendarische figuur die, schrijlings op zijn bierton gezeten, een bierpul in de hand houdt. In 1543 komen we zijn naam voor het eerst tegen, in een gedicht van Burkart Waldis uit Neurenberg. Sommige denken dat Jan I, Hertog van Brabant, ook wel Jan Primus genoemd, Cambrinus was. Jan Primus werd in 1252 geboren, zoon van Hertog Hendrik III en Alix van Bourgondië. In 1267 werd hij Hertog van Brabant en Lorreijnen nadat zijn broer Hertog Hendrik IV afstand deed van de heerschappij. Zijn naam, Jan Primus, werd later verbasterd tot Cambrinus. Behalve Cambrinus wordt hij ook wel Gambrinus genoemd; verder zien we hem ook vaak afgebeeld als Hertog Jan. De betekenis van Jan Primus voor de bierwereld ontstond toen hij de kiem legde van de Belgisch-Brabantse brouwerijnijverheid door de Brusselse wethouders het recht om vergunningen te verlenen voor het brouwen en verkopen van bier. Hij werd toendertijd benoemd tot erepresident van het Brusselse Brouwersgilde. Jan Primus hield zelf ook van een stevige pot bier. Zo ontstond de legende die vertelt dat Jan Primus op 5 juni 1288 een belangrijke overwinning op de Aartsbisschop van Keulen behaalde bij Slot Woeringen, waarbij hij ook de heerschappij kreeg over het Hertogdom Limburg. Hij vierde de overwinning met een gigantisch driedaags banket, waarbij hij een enorme hoeveelheid bier achteroversloeg, zoveel dat men hem met ontzag tot "Koning van het Bier" promoveerde. Na de glansrijke overwinning in de veldslag riep hij zijn mensen bijeen. Hij beklom een stapel biertonnen en ging schrijlings op de bovenste ton zitten, alsof het een paard was. Met een kruik schuimend bier in de hand proostte hij op zijn land en op de gezondheid van het volk. Zo zien wij Koning Cambrinus nog steeds afgebeeld.
Jan Primus stierf in 1294 na een toernooi in Baarle-Hertog aan zijn verwondingen. Zijn laatste woorden, stervend op het toernooiterrein, zijn ons allen bekend en zullen nooit vergeten worden. In het bijzijn van alle Ridders en pages sprak hij met gebroken stem:
Het getal der Ridders mijner sterfjaar Allen Eede met bloedt gesworen Sal geschiedt in het jaar des Heeren Vermenigvuldigd met een eeuw Dat hun aantal opgeteld sal zijn Zij die dit leezen en voldoen En over smaecken niet twisten Drinken Ridderlijk Bier
Het bestaan van Cambrinus is echter niet aan te tonen. Hoe dan ook, hij regeerde vanaf het eind van de Middeleeuwen overal in Europa en was een geweldige reclame voor de brouwers in de 19e eeuw: zij maakten handig gebruik van het symbool van gezelligheid en verbroedering om de kwaliteit van hun bieren aan te prijzen. De oudste verwijzing naar het koningschap van Cambrinus vindt men terug in het Deutsche Brauereimuseum in Munchen, waar zich een 16e eeuws beeldje bevindt, gezeten op een bierton, gekleedt als ridderkoning (kroon, mantel, schild, baard) met in de rechterhand een kelk vol gerstenat. Was Cambrinus een oergod in de Germaanse mythologie? Was Cambrinus een voorvader van het Duitse koningshuis? Heeft Cambrinus het bierbrouwen geleerd van zijn vader Marsus, of van de Egyptische goden Isis en Osiris? Of was Cambrinus de legendarische Hertog Jan van Brabant en Limburg, schutspatroon van het bierbrouwersgilde? Niets is zeker in deze verwarrende, doch boeiende historie. (De beide fotos zijn genomen buiten en binnen Bierbrasserie Cambrinus te Brugge).
Dinsdagavond: IT - 10 km - 0:55:30 (10,81 km/h - 5,55 min/km)
Meteen na het werk - om 18 uur - gaan lopen, zoals gewoonlijk. Ik kan kiezen welk pad ik langs de Moervaart neem, veel leuker dan in de winter. Een bewolkte dag vandaag maar wanneer ik begon te lopen begon de zon terug vrolijk te schijnen. Dus nog goed warm, wat ook veel zweten betekende bij deze, weer pittige, intervaltraining. Inlopen - 2x(10x100 m in 26 sec, R:100 m) R: 5 min - uitlopen. Op het einde voelde ik toch de kuiten weer, die de marathon nog niet helemaal verteerd hebben blijkbaar.
Het was vandaag mijn eerste werkdag na 11 dagen vakantie. Vier dagen hadden we in de Loirestreek doorgebracht, de resterende tijd werd grotendeels besteed aan het inrichten van de (nieuwe) kinderkamer. Ik heb ook nog wat tijd kunnen spenderen aan het uitzoeken van de foto's van ons weekend Brugge begin maart. Vanaf nu zullen dus met regelmaat foto's geplaatst worden van bekende en minder bekende hoekjes in Brugge, zoals de volgende.
Ik ben altijd een poezenliefhebber geweest, gefascineerd door hun eigenzinnig karakter en deze aantrekkingskracht blijkt een beetje wederzijds te zijn. Als er ergens een poes rondloopt zit ze binnen de kortste keren naast me of op mijn schoot te spinnen. De eerste op de foto is Zorro, zij was de poes des huizes in ons Bed and breakfast t Geerwijn te Brugge. Ze had zich al snel genesteld op ons bed, en bleek het daar heel goed naar haar zin te hebben.
Tijdens ons verblijf in de Loirestreek verbleven we drie nachten in La Lionnière. Deze geitenboerderij lag ergens tussen de wijngaarden en had twee gastenkamers met telkens vier bedden en een kinderbedje. Ze verhuurden ook enkele gites, maar die waren een eindje verder gelegen. In de Ferme Auberge moest je eten wat de pot schafte en je kreeg enkel op je bord wat van de boerderij zelf afkomstig was, eend, kip, haantje, lam of jonge geit. Daarenboven maakten ze zelf overheerlijke geitenkaas. Maar wat we drie avonden op ons bord kregen mocht er wezen! Steeds werd begonnen met een aperitief Kir en toastjes met geitenkruidenkaas, daarna twee (!) entrees en vervolgens de hoofdschotel. Dat alles lekker en vers klaargemaakt, en ik nam er steeds een halve fles van de lokale wijn bij, ook al lekker. Daarna volgde nog een kaasschotel met brood en drie soorten (eigen bereide) geitenkaas en tenslotte het dessert met koffie. En één maal in het jaar maakte men een uitzondering en was er op de vooravond van de marathon een speciale marathon-pasta voor de twee aanwezige lopers en werd het ontbijt uitzonderlijk vroeg klaargezet op de ochtend van de marathon. Als dat niet verwennen is! Niet te verwonderen dat ik na vier dagen Loire inclusief marathon een kilo meer woog toen ik thuis kwam! Eén nadeel echter: om onze kamers te bereiken moest ik steeds de trappen op (op de foto te zien buiten aan de hoeve) en vooral maandagmorgen afdalen was een ware martelgang.
Zaterdagnamiddag: DL1 7,4 km 0:42:00 (10,57 km/h 5,68 min/km)
Het tweede loopje deze week en het was heel wat frisser. Daarmee bedoel ik niet enkel het weer, maar ook de benen die heel wat beter aanvoelden. Ik kon vlot een mooi tempo aanhouden en enkel halfweg begon ik de kuitspieren even te voelen. Hiermee kan ik stellen dat ik heel goed gerecupereerd ben, tot mijn eigen grote tevredenheid natuurlijk.
Portretfotografie: Ik ben een grote fan van beroepsfotografe Lieve Blanckaert. De zwartwit portretten die ze brengt zijn gewoonweg fantastisch. Ze weet de doodgewone mens in de straat op een treffende manier in beeld te brengen, zonder franjes net zoals hij werkelijk is. Ze heeft een wonderbare gave hiervoor. Alhoewel ik graag ook mensen fotografeer, houd ik het meestal bij bloemen, paddestoelen, standbeelden en (slapende) poezen, wat veel eenvoudiger is. Tussendoor slaag ik er toch in een voor mezelf heel geslaagde foto te maken, die ik hier graag op de blog zet kritieken/opmerkingen zijn altijd welkom.
Paasvakantie is voor de kinderen meteen de gelegenheid om hun favoriete sport te beoefenen of iets nieuws te proberen via de sportkampen die de gemeente Beveren organiseert. Cédric had deze week drie dagen voetbalstage in Kallo, intensief bezig zijn met de bal dus. Pieter had gekozen om in manège 'De Winning' te Melsele het sportkamp "Paardrijden en verzorging" te volgen. Hij had zich ook heel goed geamuseerd en was er vijf dagen in geslaagd niet afgeworpen te worden wat niet van iedereen kon gezegd worden. Dit fotootje heb ik gisteren genomen.
Het eerste kasteel dat we bezochten, het kasteel van Chenonceau ligt midden in de Cher (een zijrivier van de Loire). Meer info is hier te vinden of op de website zelf. Ik houd het hier enkel bij een kleine fotoreportage. Dit kasteel is zeker en vast een aanrader. Wij betaalden voor het bezoek aan het kasteel en de tuinen 9,5 Euro per persoon.
Donderdagnamiddag: HT 6,4 km 0:39:45 (9,66 km/h 6,21 min/km)
Een eerste (herstel)loopje gedaan na de inspanningen van zondag. De knieën reclameerden, de kuitspieren riepen ai, ai, de bovenbeenspieren mopperden en enkele tenen voelden zich bekneld. Dus moeizaam op gang gekomen en rustig aan gelopen, genietend van het prachtweertje, de Moervaart en zijn bewoners. Een paar strijdende meerkoeten, Canadese ganzen, grauwe ganzen, aalscholvers, wilde eenden, bergeenden, kokmeeuwen, waterhoentjes en boven de Reepkens zweefde de bruine kiekendief. Na vijfentwintig minuutjes begon het beter te vlotten en het tweede gedeelte ging het iets sneller. De marathon is dus goed verteerd en na de herstelweek zal het een beetje opbouwen worden naar de volgende wedstrijd, de Antwerp 10 Miles.
Foto van vandaag: De Loirestreek is behalve voor zijn kastelen ook bekend voor de wijnen. De druivelaars stonden er nu echter nog gekortwiekt bij.
Toen ik een pak jonger was, liep ik veel sneller dan nu. Als bewijs hieronder een filmpje dat op vakantie genomen is. Je ziet mij in aktie tijdens mijn gloriedagen. Spijtig genoeg gaat het heden ten dage iets langzamer.
Zondagmorgen vroeg uit de veren want om 9 uur werd het startsein gegeven en we zaten een vijfendertig minuten rijden van Cheverny verwijderd. Eén dag op het jaar werd uitzonderlijk het ontbijt in de Auberge vroeg geserveerd, speciaal voor de twee aanwezige lopers. Fleur en de andere loper uit Bretagne reden met me mee. Het had vannacht nog gevroren maar de weersvoorspellingen waren optimaal, weinig wind en veel zon, die ook meteen van de partij was om ons op te warmen, het zou 14°C worden, ideale loopomstandigheden dus. Na een korte opwarming begaven we ons naar de laan voor het mooie kasteel van Cheverny, prachtomgeving om te starten. Kuifje, Bianca Castafiore, kapitein Haddock, Jansen en Jansen waren ook van de partij in hun Deux-chevaux (foto).
Ik sloot mij aan bij twee hazen met paarse ballonnen. Brigitte en Patrick Delabarre van ASS PTT Blois merci Brigitte et Patrick! zouden ons op een tempo van 4 uur begeleiden. Na het startsignaal maakten we eerst een lokale ronde door het dorp om daarna twee grote lussen te lopen. Na die eerste 5 km-lus gingen we het bos in over een zacht glooiend parcours waarvan een groot gedeelte onverhard was. Gewoonweg prachtig om te lopen doorheen le forêt de Cheverny. Een grote groep volgde de paarse ballonnen en de stemming was optimaal. Elke vijf kilometer stond een post met water, limonade, sportdrank, gedroogde abrikozen, rozijnen, banaan, appelsien, peperkoek en suikerklontjes, prima in orde! Na twintig kilometer passeerden we al de eerste wandelende lopers, die de tol van een snelle start bekocht hadden. Halfweg passeerde ik na 1.59.00, mooi op schema dus! De eerste lus leidde ons doorheen het park van het kasteel, langs het kasteel en na 23 kilometer liepen we een eerste maal voorbij de aankomst terug de bosdreef in voor de tweede lus. Na 25 kilometer was onze grote groep al uitgedund tot een dertigtal lopers maar ik kon nog vlot het tempo volgen en een kort babbeltje slaan. Ondertussen kwamen we geregeld opgevers tegen die terug naar het dorp wandelden. Tot aan de 30 km denderde onze 4uur-trein verder en we raapten steeds meer en meer wandelende en trager lopende deelnemers op, die tevergeefs trachten aan te sluiten. De 30 km kwam ik door op 2.50.00, tot zover alles goed. Regelmatig moest een loper de groep lossen en Brigitte bleef dan steeds wat achter om aan te moedigen. Na 33 kilometer leek de groep wel te versnellen en moest ook ik lossen, 4 uur zat er deze maal weer niet in maar dat was niet erg. Na de bevoorrading op kilometer 35 sprong er plots een man vanachter een boom en gaf me daar een klap van jewelste. Jawel, lhomme avec le marteau zoals de Fransen zeggen had toegeslagen en de benen wilden niet meer vooruit. Korte tijd later moest ik een eerste wandelpauze inlassen, die zouden steeds groter worden en het lopen ging al niet veel sneller, deze marathon was 7 kilometer te lang voor mij! Aankomen, daar was ik zeker van maar wat zouden dit een lange zeven kilometer worden. De kuit- en bovenbeenspieren kreunden en moesten geforceerd worden om verder te doen. Maar toen ik rondom mij keek zag ik alleen maar verbeten gezichten, wandelden, strompelend, de man met de hamer had hier lelijk toegeslagen! Op kilometer 38 stond Kuifje en zijn gezelschap met broodjes geitenkaas en wijn, maar dat smaakte me spijtig genoeg niet meer. Obelix, een grote smurf, Jezus met een kruis op zijn rug en enkele clowns liepen me voorbij, en iedereen moedigde iedereen aan. Eindelijk kwam het kasteel in zicht en de laatste kilometer probeerde ik toch min of meer lopend te volbrengen, want daar wachtte mijn trouwste supporter Fleur. De meet werd gepasseerd na 4:13:49, en we kregen onze dikverdiende medaille, ik was stikkapot! Van de 1609 starters haalden er 1392 de eindmeet de tijdslimiet stond op 5:30. Deze marathon kan ik aanraden aan iedereen, niet enkel voor het prachtige parcours maar ook voor de gemoedelijke sfeer die bij de organisatie heerste. In het marathondorp nog snel iets gedronken en daarna terug naar onze kamer voor een frisse douche, rusten en een deugddoende massage van Fleur.
The day after: oftewel twee dagen later. Zowel met de knie als met de achillespezen totaal geen problemen gehad. De bovenbeen- en kuitspieren zo stijf als wat en als een oud peeken moet ik de trap af. Toen ik mijn loopschoenen uitdeed merkte ik rechts een blaar op een van de tenen, maar de linkervoet had nog meer afgezien, een kleine blaar aan de dikke teen, maar de teen ernaast was de top inclusief nagel één grote bloedblaar, daar zal ik wel nog even last van hebben. Ik heb besloten dat dit mijn laatste marathon geworden is. In het vervolg alleen maar halve marathons meer, dat betekent minder trainingsintensiteit, voor mij meer dan voldoende en daar kan ik ook meer van genieten.
Rode Kruis Vlaanderen versus La Croix Rouge Belgique
We betreuren het als vrijwilligers dat onze organisatie de laatste weken tamelijk negatief in het nieuws gekomen is. Zeker nu we ons volop aan het voorbereiden zijn voor onze veertiendaagse, waarbij we weer massaal aan de kruispunten zullen verschijnen met onze verkoop van zelfklevers. De helft van de verkoop gaat hiervan naar onze eigen afdeling. Dit is trouwens de enige inkomstenbron, dus absoluut broodnodig om een goede werking te kunnen hebben. Ondertussen kunnen we ons enkel 100% inzetten als vrijwilliger en aan de top laten we het maar uitvechten, uiteindelijk zal er wel een oplossing gevonden worden.
Vandaag is het zover! Ik ga van start voor mijn tweede marathon en uitlopen is het doel ik ben er niet echt gerust in door de perikelen van de rechterknie. Ik wil vooral 42,2 kilometer lang genieten van het landschap. Wie benieuwd is kan vanavond de uitslag al bekijken op de website van de marathon. We vertoeven hierna nog enkele dagen in de streek dus mijn verslagje zal pas dinsdag volgen.
Volgend ontstellend bericht kreeg ik door: naar alle waarschijnlijkheid zal de paashaas dit jaar niet langskomen. Onderstaande foto stuurde men door als bewijs.
Vanmorgen vroeg zijn we vertrokken naar de streek van de Loire in Frankrijk waar we logeren in La ferme auberge de la Lionnière in Mareuil sur Cher departement Loir-et-cher. Aan de fotos te zien een pittoreske hoeve waar het gezellig vertoeven zal zijn. Ontelbare kastelen liggen er in deze omgeving en met behulp van het internet hebben we een toptien opgemaakt van de interessantste, waar we toch een aantal van willen bezoeken. Uitgebreide (foto)verslagen krijgen jullie na onze thuiskomst, hierbij alvast enkele fotos van onze verblijfplaats (geplukt van internet).
Donderdagnamiddag: DL1 - 6,4 km - 0:39:45 (9,66 km/h - 6,21 min/km)
Na een aantal rustdagen toch even de spieren losgelopen deze namiddag. Prettige temperaturen en ik had het gevoel dat er veel zuurstof in de lucht zat. De enkele buitjes deerden helemaal niet. Het was prettig lopen, een beetje muziek er bij en rustig gelopen, zonder kniepijn. Verder zal het afwachten worden hoe de knie gaat aanvoelen na vier uur lopen, dat weten we pas na het weekend. Nog een fotootje van de kinderuniversiteit te Antwerpen. Hier zien we Pieter bezig terwijl hij DNA uit een kiwi haalt.
Zondag 1 april organiseert onze wandelclub De Kwartels Groot-Assenede hun 24ste Kwarteltocht (en dat is geen grap!). Deze wisselbekertocht is zoals steeds de moeite waard, en parcoursmeester Etienne heeft weer een mooi parcours uitgestippeld, waarbij de natuur, de kreken en de zeer oude dijken tot ieders verbeelding zullen spreken. Neem daarbij zoals steeds een quasi-perfecte organisatie, en alle redenen om deel te nemen zijn gekend.
Positieve persberichten vanuit onze onderneming, waar ik al meer dan 30 jaar werkzaam ben. Niet alleen hebben ze voor de eerste maal de kaap van 5 miljard Euro (!) jaaromzet overschreden, tegelijk zijn ze er in geslaagd de broeikasgasemmissies met bijna een kwart te doen dalen. Hoofdzakelijk gebeurde dit door de vermindering van de lachgasuitstoot met 44%. En inderdaad was het me hier al opgevallen dat er heel wat minder gelachen werd, nu is meteen de reden bekend.
Hierbij een van de toeschouwers in het domein Puyenbroeck te Wachtebeke, die mij tijdens het joggen in't oog houden. En met grote fierheid showt hij zijn veren aan iedereen die het zien wil.
Deze week rustig wat lopen betreft, in de laatste week voor de marathon. Ik heb besloten zelfs minder te lopen dan mijn schema aangeeft. Ik ben nog niet gerust over de rechterknie, en enkele dagen extra rust kan alleen maar goed zijn. Waar het niet rust, is onze tuin. De lente is hier al duidelijk zichtbaar, alles begint te botten en te bloeien, en de lieveheersbeestjes gaan hun gang!
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis