Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
13-11-2016
Animatiefilm Ariadne
Onderstaande animatiefilm werd gemaakt door Ariadne (9 jaar) in het Kunstonderwijs Beveren-Waas (Centrumschool)
Zaterdagavond 15 oktober zakten we af voor een uniek bierfestival in het West-Vlaamse Pittem op de Blekerij, een prachtige locatie. Deze maal geen nadruk op bier alleen maar het Beer & Food-festival was volledig gericht op foodpairing met bier. Het initiatief kwam van Tony en Charlotte van Drankenhandel Truyaert en Thijs en Birgit van Brouwerij Maenhout. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is gezien de 250 aanwezigen die konden kennismaken met lokale en voor velen waarschijnlijk onbekende bieren. Vier brouwerijen waren aanwezig om hun bieren te tappen of te schenken, zijnde buiten brouwerij Maenhout, brouwerij Strubbe uit Ichtegem, brouwerij De Leite uit Ruddervoorde en brouwerij Alvinne uit Moen. Traiteur Ma Kwizien had de zware opgave om 250 x 8 hapjes te voorzien.
Als docent beer & food in de zythologenopleiding van Syntra Midden-Vlaanderen was ik samen met Fleur natuurlijk geïnteresseerd of er een perfect match zou zijn.
Er waren 2 voorgerechten, 4 hoofdgerechten (waarvan 2 warm) en 2 nagerechten. Wij waren om 18u aanwezig maar dat bleek nog te vroeg te zijn en alles verliep vrij stroef, nadien kwam alles toch vlot op gang. Als aperitief namen we een Blinde Mol, een blond biertje van brouwerij Maenhout. Een mooi foldertje met uitleg over de brouwerijen maar weinig uitleg over de gerechten. Die werd later gegeven door zythologe Sofie Van Rafelghem maar die kwam spijtig genoeg niet boven het geroezemoes uit.
De pairings:
Keyte blond witloof met ham-mousse en uienconfituur
Keyte van brouwerij Strubbe is een lichtblond zoetbitter bier met medium body en een mooie afdronk. De mousse van ham was te zacht van smaak en kon niet tegen het bier op maar met de combinatie van het witloof was dit nog een matige (Fleur) tot redelijke (ikzelf) pairing.
Ichtegems Grand Cru van brouwerij Strubbe is een zoetzuur roodbruin bier van gemengde gisting met een medium body, azijnzuur in het aroma en zacht melkzuur in de smaak. De geitenkaas met de stroop paste redelijk bij het bier maar zowel het notenbrood als de ruccola waren geen goede combinatie. Eindoordeel: matig.
Ich bin ein Berliner Framboos gerookte forel, zure room, appel, groene saus (?)
Ich bin ein Berliner Framboos van brouwerij Alvinne is een lichtrood intensief zuur bier. Het gerecht met de gerookte forel met zure room kon niet op tegen het bier. Dit bier gaat waarschijnlijk beter samen met een blauwaderkaas. Eindoordeel: geen match. Het gerecht ging echter wel goed samen met Ichtegems Grand Cru, die wat zachtere zuurheid heeft.
Koeketiene scampis met mangosaus (warm)
Koeketiene van brouwerij Maenhout is een ongefilterd donkerblond bier, fruitig en zoet met een medium body. Het bier overheerste op de mangosaus alleen die een beetje te flauw maar was een goede match met de scampis. we vroegen ons af of een saus van de minder zoete papayas geen optie was? Eindoordeel: goede match.
Merci Maman van brouwerij De Leite is een amberbier met een mooie schuimkraag, fruitig aroma maar weinig body en afdronk. Het gerecht was te sterk voor het bier, enkel de avocado alleen deed het goed met het bier. Eindoordeel: geen match.
Ferre rundsstoofvlees met Thaise groene curry (warm)
Ferre van brouwerij Maenhout is een amberkleurige quadrupel, kruidig, zoet, medium bitterheid, hoge saturatie en een lange afdronk. Dit hoog-alcoholisch bier ging heel goed samen met het pittige gerecht en was de beste match van de avond. Eindoordeel: Heel goed.
Cuvée dErpigny Sauternes barrel aged oude kaas, gedroogde paddenstoel
Cuvée dErpigny van brouwerij Alvinne is een hoog-alcoholisch amber bier, zoetzurig en gerijpt op houten (Sauternes)vaten. De (belegen-oude?) kaas was veel te zacht voor het bier. Hier hoorde een oude brokkelkaas of oude Comté of zelfs een sterke blauwaderkaas bij. Eindoordeel: geen match.
Cuvée Soeurise wafel, chocolade met truffelvulling
Cuvée Soeurise van brouwerij De Leite is een rood kriekenbier met een kleine schuimkraag, medium body en licht zurig. De wafel paste helemaal niet bij het bier, enkel de chocolade met truffelvulling ging redelijk samen. Eindoordeel: matig.
Dat bewijst maar eens hoe moeilijk een perfecte foodpairing is. Als zytholoog is het sowieso moeilijker om een gerecht bij een bier te zoeken dan een bier bij een gerecht. De gerechten misten ook een beetje de extra verfijnde toets die soms nodig is en waarschijnlijk ontbrak ook de kennis bij de traiteur over de bieren en foodpairing zodat hij zijn gerechten ook niet kon aanpassen aan de bieren. Was het een geslaagd evenement? Ja zeker, omdat hier niet enkel een groep beergeeks waren maar er liefhebbers van drank en eten op afkwamen. Een tip: laat Sofie van elk gerechtje op voorhand de informatie op papier zetten zodat degene die interesse heeft ook de informatie kan opzoeken.
Voor de achtste maal de Dodentocht volbracht. Binnengekomen om 15u37, mooi volgens vooropgesteld schema. Jeff en Pieter begeleidden me met de volgwagen zodat ik op tijd kon wisselen van kleding, schoeisel, etc... Ook extra eten en drinken was aanwezig. Deze editie kreeg door de goede weerberichten een groot aantal daginschrijvingen waardoor een nieuw record bereikt werd, voor de eerste maal meer dan 11.000 (11.157). 6932 (62,1%) zouden de aankomst bereiken. Het was dan ook ideaal weer, rond de 22°C en geen al te koude nacht. De eerste 21 km afwisselend gelopen-gewandeld, een groot stuk in gezelschap van collega Philippe, die ik aan de start tegenkwam. Om 1u15 een eerste geplande tussenstop in Ruisbroek waar een andere collega, Ronny me opwachtte met een frisse Duvel. Na een tweede Duvel genuttigd te hebben in Breendonk steeds haasje-over met het duo Maaike en Joost, die sneller wandelden maar langere pauzes namen. Uiteindelijk zouden ze kort na mij de finish bereiken. Rond km 75 kon ik voor de tweede maal de Eventcache Dodentocht loggen (Bedankt Nemec!). Het stuk voor en na Buggenhout was zoals gewoon iets moeilijker maar op 80 km kreeg ik een flinke dip. Ik had niet de indruk snel vooruit te gaan alhoewel de schade nog beperkt bleef. Zodra we de dijk opgingen, kwam ik er terug door en op automatische piloot richting finish. In de laatste controlepost een leuke verrassing toen ik Julie tegenkwam, die deze maal als vrijwilligster aan de slag was. Zij nam onderstaande foto.
De laatste vijf kilometer samen gewandeld met een loper uit Sint-Truiden, zodat we al keuvelend zonder problemen Bornem bereikten waar we ons "diploma" en medaille in ontvangst konden nemen. Als extra deze maal peperkoek en een Bornem Tripel.
Pijnlijke voeten en spieren en enkele kleine blaartjes onderaan de voeten, eigenlijk een beetje mijn eigen schuld omdat ik bij het intapen niet alles beschermd had. Waarschijnlijk wel nog enkele dagen alvorens alle spieren gerecupereerd zijn.
Aantal dagen voor Dodentocht : 8 Conditie (op 10): 4 Percentage kans volbrenging DoTo: 40%
Donderdagochtend: Interval lopen-wandelen (3-3): 18 km 2:18:00 (GHS:112) Lopen: 9 km 0:56:00 (6:13 min/km) Wandelen: 9 km 1:22:00 (9:07 min/km)
Vanochtend vroeg op pad (4u30) voor een tochtje van 18 km richting bus want het was vandaag nog eens een werkdag. Een aangename temperatuur maar het ging niet heel vlot, nog een beetje last aan de achterkant van de rechterknie, afwachten hoe dit evalueert. De foto werd vorige maand genomen in de zoo van Planckendael.
Aantal dagen voor Dodentocht : 12
Conditie (op 10): 4
Percentage kans volbrenging DoTo: 30%
Zondagmiddag: DL1 9,4 km 0:57:40 (6:08 min/km 9,8 km/h GHS 133)
Zaterdagmiddag: Wandelen 10 km Vrasene (verslag hieronder)
Bovenaan een aangespoelde zeemeermin op het Noordzeestrand.
Deze maal een trage duurloop van een uurtje langs de Moervaart over het Sint-X-Winkelpad en onder de Spanjeveerbrug door (foto onderaan, bron: Wikipedia). De storm van zaterdag had ook hier enige schade aangericht. Menig boom en tak was gesneuveld maar het pad was gelukkig al terug vrijgemaakt. Veel volk op en langs de Moervaart, veel fietsers en waarschijnlijk waren vandaag ook alle kajakken en kanos verhuurd. Dankzij het frisse windje langs de vaart voelde het frisser aan dan de 25° C die de thermometer aangaf. Lopen ging vlotjes alhoewel ik s avonds wel wat pijn achteraan de rechterknie had.
Zaterdag moesten we wachten tot het zware onweer gepasseerd was alvorens onze wandelschoenen aan te trekken. We kozen voor een dichtbij-wandeling te Vrasene, de 3de Team Spirit Tocht, een organisatie van HvARTS vzw, hondenschool en wandelclub in één.
Samen met Fleur en Ariadne met de step, 10 km gewandeld op een mooi uitgestippeld parcours langs trage wegen. Deze wandeltocht verdiende zeker meer dan de 285 wandelaars die vandaag op pad waren. De organisatie had wel met veel pech af te rekenen want door de overtrekkende storm waren de tenten weggewaaid en 3 van de 4 tenten konden niet meer gered worden. Gelukkig vielen er geen gewonden. Alhoewel Vrasene voor ons bekend terrein is werden we toch verrast door onbekende wegjes doorheen de polders van Vrasene en een stukje Nieuwkerken-Waas.
Bovenstaande foto is van de bunkerlinie te Vrasene (bron: Wikipedia).
Aantal dagen voor Dodentocht : 14
Conditie (op 10): 3
Overgewicht: 6 kg (74 kg)
Percentage kans volbrenging DoTo: 20%
Woensdagochtend: Interval lopen-wandelen (3-3): 11,4 km 1:23:10 (GHS:121)
Lopen: 6 km 0:36:17 (6:03 min/km)
Wandelen: 5,4 km 0:46:52 (8:41 min/km)
Bovenstaande foto is zondag genomen in Cadzand-Bad. Door de tropische temperaturen en hittegolf is het trainingsschema volledig in de war. Beter weer om aan het strand te liggen dan te lopen en wandelen.
Vorige vrijdag een poging gedaan maar na 3km lopen (0:17:45 5:55 min/km GHS 131) gestopt. Nu na de regenbui opnieuw een poging gewaagd en alhoewel het ook nog warm was (26° C), ging het heel wat beter. De Moervaart gevolgd langs het St-Kruis-Winkelpad en dan door Mendonk-dorp terug huiswaarts. De Moervaart zelf wordt nu ook regelmatig gebruikt om af te koelen.
Aantal dagen voor Dodentocht : 24 Conditie (op 10): 3 Percentage kans volbrenging DoTo: 20%
Dinsdagochtend: Interval lopen-wandelen (3-3): 18 km 2:17:00 (GHS:114) Lopen: 9 km 0:56:43 (6:18 min/km) Wandelen: 9 km 1:20:02 (8:54 min/km)
Vanochtend vroeg uit de veren en vanaf 4u30 op pad van Wachtebeke naar Kemzeke, waar ik de bus naar het werk kon nemen. Mooie wandeling langs de Moervaart, gehuld in nevels terwijl de zon opkwam meer moet dat niet zijn. Foto: gisteren een korte wandeling gemaakt van Melsele naar kasteel Cortewalle. Ariadne was mee met de step en had al snel twee nieuwe vriendinnetjes (Femke en Alicia).
Aantal dagen voor Dodentocht : 27
Conditie (op 10): 3
Percentage kans volbrenging DoTo: 15%
Zaterdagnamiddag: Interval lopen-wandelen (2,5-2,5): 10 km 1:14:05 (GHS:122)
Lopen: 5 km 0:29:42 (5:56 min/km)
Wandelen: 5 km 0:44:23 (8:53 min/km)
Vandaag weer iets verder gelopen/gewandeld en deze maal begeleid door 2 fietsers (Fleur en Ariadne). Maar het was met 24°C wel warm langs de Moervaart. De foto komt uit de Kinderbrouwerij Reningelst waar we een tijdje geleden op bezoek waren. We dronken daar het plaatselijk bruin (biologisch) biertje Rookop, gebrouwen bij Brouwerij De Plukker te Poperinge.
Aantal dagen voor Dodentocht : 28
Conditie (op 10): 2
Overgewicht: 7,5 kg (75,5 kg)
Percentage kans volbrenging DoTo: 10%
Vrijdagmiddag: DL1 6,5 km 0:39:50 (6:07 min/km 9,8 km/h - GHS:145)
Deze maal een loopje op de middag in het Heidebos en bij een temperatuur van 18°C was dit goed te doen. Weer gekozen voor de rode en de groene route en weinig volk tegengekomen. De Gallowayrunderen hielden zich ergens in de schaduw gedeisd en bovenstaande koe heb ik ook niet gezien (was wel te zien tijdens de Tuindagen te Beervelde).
Aantal dagen voor Dodentocht : 31
Conditie (op 10): 2
Percentage kans volbrenging DoTo: 10%
Dinsdagochtend: Interval lopen-wandelen (2-2): 8,2 km 1:00:20 (GHS:110)
Lopen: 4,1 km 0:23:50 (5:48 min/km)
Wandelen: 4,1 km 0:36:30 (8:54 min/km)
Het tempo voor het wandelen lag iets lager door de vele (verplichte) stops. Ariadne was meegereden (de volledige 8 km) met de fiets, dus regelmatig stoppen om te drinken, bloemetjes te plukken, het gevogelte op het water te bestuderen, etc Het lopen ging vlotjes, daar had ze wat meer problemen om te volgen.
Zondag 24 maart was het weer een optreden van Elfentheater Elfenland (Flanders Expo, Gent) en het eerste optreden voor Ariadne. Klik op de foto voor het volledige online fotoalbum.
Een tijdje geleden waren we in Brussel waar we een gesprek hadden met Sven Gatz, voorzitter van de "Belgian Brewers". We werden ontvangen in het mooie brouwershuis.
Aan het begin van de zeventiende eeuw kochten kapitaalkrachtige Brusselse brouwers het pand Den gulden Boom, het huidige 'Brouwershuis' op de Grote Markt te Brussel.
Oorspronkelijk heette het huis in de dertiende eeuw De Hille, een verwijzing naar de lokale topografie. Pas in de zestiende eeuw veranderde de naam in Den gulden Boom. Het was toen één van de eerste stenen huizen en behoorde lange tijd toe aan diverse gilden, met name aan de huidvetters en de tapijtwerkers.
De Gulden Boom werd echter in 1695 met het bombardement op Brussel door maarschalk Villeroy op bevel van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV volledig vernield. Gepaard met enorme kosten werd het huis door de Brusselse brouwers in amper drie jaar tijd volledig herbouwd. Hiervoor werd een beroep gedaan op architect Willem de Bruyn en de beeldhouwers Marc De Vos en Pieter Van Dievoet.
Wie het huis aandachtig bekijkt, ziet beneden vier Dorische halfzuilen of pilasters die het huis een verticaliserend effect geven. Tussen de ramen van de eerste en tweede verdieping zijn drie halfreliëfs te bewonderen die respectievelijk het oogsten van de hop en het vervoer van het bier voorstellen. De bovenste verdieping wordt opgesplitst in drie delen door vier Korinthische halfzuilen, overvloedig versierd met hopranken en gerstaren.
Bovenop de gevel valt een boogvormig fronton op, afgezet door twee dolfijnen op een sokkel met daarop de vermelding anno 1698. Het ruiterstandbeeld op de top stelde oorspronkelijk Maximiliaan van Beieren voor, maar werd later vervangen door een beeld van Karel van Lotharingen. Momenteel is in het brouwershuis de Confederatie der Brouwerijen van België gevestigd, terwijl in de oude overwelfde kelders het Brouwersmuseum een onderdak heeft gevonden.(Bron: Rudi Schrever op Historiek.net)
Categorie:cafe en bier Tags:Brussel, Brouwershuis, Belgian Brewers
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis