Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
23-12-2007
Geocaching: Moervaart en Leden
Deze, door Geochemist (6) en Lopertje (1) gelegde reeks caches omvat zeven stuks die per fiets kunnen uitgevoerd worden en zich situeren rond Moervaart, Zuidlede en Langelede. Voor ons is dit welbekend gebied en door ons al joggend, wandelend en fietsend vele malen verkend. Vanochtend heb ik de eerste twee afgewerkt. Zondagochtend is het steeds druk, nogal wat wielertoeristen, mountainbikers, wandelaars, joggers en verschillende groepen jagers die ik in de verte hoorde schieten. Zelfs vele dappere golfers trotseerden het koude weer op het golfterrein van Puyenbroeck.
M & L 1: Spletterenbrug (GCK585): Het 6,5 kilometer lange fiets- en wandelpad tussen Lokeren-Centrum en de baan Eksaarde-Moerbeke, is gelegen op de vroegere spoorwegberm waar vanaf 1867 een stoomtreindienst bestond. Na 100 jaar dienst werd de spoorlijn opgebroken en vervangen door dit pad. De (Spletteren)brug van deze spoorlijn over de Moervaart werd tweemaal opgeblazen: in 1918 door het Duitse en in 1940 door het Belgische leger. De nadien door de bezetter herstelde brug (foto) is tot vandaag onveranderd gebleven. De naam Spletteren verwijst naar de oude benaming van de omgevende velden.
Eerste een flinke wandeling gemaakt vanaf Daknam naar de brug. Vanaf de Spletterenbrug was het even de Moervaart volgen tot de samenvloeiing van de Zuidlede in de Moervaart. Hier heb ik de hints en mijn intuïtie gevolgd en vrij snel de stash gevonden. De tweede foto toont de Moervaart vanaf het brugje over de Zuidlede.
M & L 2: Etbos (GCK5MG): Met de code die ik vond in de eerste cache kon ik mij naar het Etbos te Moerbeke begeven. Enkele gedeelten van het Etbos zijn ook al in bezit van Natuurpunt. Deze maal gebruikten we de GR122 (loopt vanaf Zeeland tot Champagne/Ardenne). Dankzij de hints werd ook snel deze schat gevonden. Enkel uitkijken voor de passerende mountainbikers om discreet te loggen. Op de eerste foto het GR-pad met op de achtergrond het Etbos.
De tweede foto toont de mooie omgeving en de beek waarlangs het GR-pad loopt.
Toen we donderdag Hangar 29 van de Waagnatie te Antwerpen binnen stapten, dachten we dat we even door een teletijdmachine gepasseerd waren. We waanden ons in het verleden toen we al die oude foorattracties zagen, carrousel, rupsbaan, bootjesmolen, cakewalk, luchtschommel, zweefmolen, spiegeldoolhof, kop van jut, orgel en een snoepkraam vol nougat en ander zoets. Vanaf 26 december tot en met 6 januari is deze indoor winterfoor geopend. We hebben hier heel wat fotos genomen, als eerste voorsmaakje deze reeks van Fleur.
De kerstvakantie is begonnen en ik heb vrij tot 1 januari. De kerstboom is versierd, de kerststal geplaatst en Ariadne heeft ook flink geholpen (foto) met het uitpakken van de boom. Voor ons geen echte kerstboom meer, we vonden het te spijtig dat we de boom nadien moesten weggooien.
De examens voor Pieter en Cédric zijn ook voorbij met heel positieve resultaten. Ze zijn beiden half oktober overgestapt naar een andere school, van een methodeschool naar een klassieke school, Cédric in het vijfde leerjaar en Pieter in het zesde (zit een jaar voor). Toch wel andere leerstof en andere manier van les krijgen, zodat ze zich moesten aanpassen. Die aanpassingen zouden wel zichtbaar zijn in hun eerste rapporten, dachten we. Verrast waren we alleszins over deze eerste resultaten, Cédric haalde zomaar eventjes 95%(!), commentaar van de juf: Zo een mooi rapport kom je als juf niet heel dikwijls tegen. Pieter behaalde ook een knap rapport met een dikke 82%, iets om als ouders trots op te zijn.
En het enige dat loopt hier zijn de neuzen. Snotvalling en zere kelen ten huize van , alleen Fleur is er voorlopig van gespaard gebleven.
Het langendambosje is een voormalig baggerslibstort van ca. 2,3 ha en staat voortaan open voor wandelaars. De OVAM heeft na bodemonderzoek de toestemming gegeven om de paden te bewandelen. Het beheer is in handen van de afdeling Bos en Groen. Dit gebied maakt deel uit van het plangebied Vinderhoutse bossen en groene velden, met een oppervlakte van 385 ha, in het noordoosten van het landinrichtingsproject Leie en Schelde.
Den Langendam, gelegen nabij de Ringvaart is een verrassend mooi stukje bos dat we zonder het geocachen waarschijnlijk nooit ontdekt zouden hebben. Wat we wel ontdekten was dat de kortere weg vanuit de naastgelegen planetenwijk gesperd werd door een meter brede sloot waar we maar niet overheen gesprongen zijn. De iets langere omweg bracht ons naar de ingang en zo naar onze derde geocache op zaterdag: Den Langendam.
De vierde cache Kanaal 20 werd aan de overkant van de Ringvaart gevonden na een korte wandeling over en langs het kanaal. Het gebied kwam mij meteen bekend voor want hier heb ik in het najaar de Trappistenloop meegelopen.
Het Leeuwenhof is een voormalige zandwinningplas langs de Ringvaart te Drongen, net ten westen van de Bourgoyen-Ossemeersen. De plas is eigendom van NV-Zeekanaal, afdeling W&Z van de Vlaamse Gemeenschap die het beheer van de waterwegen onder zich heeft. Eind 1998 kreeg Natuurpunt de ruim 7 ha grote plas in beheer na goede contacten met deze overheid. Eind 2004 begonnen hier de inrichtingswerken in het kader van de bouw van de tweede sluis te Belzele. De plas werd voorzien als bergplaats van ongeveer 300.000 m³ onvervuilde grond. Meteen kreeg Natuurpunt de kans om deze op een voor de natuur zo waardevol mogelijke manier te laten bergen. Men koos hierbij voor twee uitgebreide moeraszones en een omvangrijk eiland. Najaar 2005 werden niet minder dan 800 struikjes aangeplant van vooral bessendragende soorten. Niet alleen voor de pestvogel maar ook als broed- en schuilgelegenheid voor kleine zangvogels en als voedselplanten voor allerlei insecten. Tot de broedvogels van het Leeuwenhof behoren dodaars, fuut, wilde eend, slobeend, krakeend, kuifeend, meerkoet, waterhoen, visdief, ijsvogel, oeverzwaluw, graspieper, fitis, bosrietzanger en grasmus. Er houden zich in het broedseizoen nog een hele reeks soorten op die niet broeden of net buiten het gebied broeden: gele kwikstaart, torenvalk, groene specht, aalscholver, kokmeeuw, scholekster, bergeend en blauwe reiger. Tijdens de doortrekperiodes kan je soorten als geoorde fuut, zwarte stern, paapje, roodborsttapuit, witgat en oeverloper verwachten. Op de zandige koutergrond vinden wij hazenpootje, vroege haver, knoopkruid, kamille en reigers- en ooievaarsbeksoorten. Deze laatste zijn belangrijk als voedselplant van het bruin blauwtje, een typische soort van droge terreinen. Andere leuke insecten die hier regelmatig waarneembaar zijn: bijenwolf (een gewelddadige graafwesp), nachtpauwoog (met jaarlijks rupsen op de bramen) en werkelijk tientallen soorten graafwespen en bijen. In de winter zitten er hoge aantallen duikeendjes. Vooral kuif- en tafeleenden, maar regelmatig ook brilduiker, toppereend, nonnetje, grote zaagbek en krooneend. Meer info is hier te vinden.
De plas is te bezichtigen vanaf een uitkijkpunt, vanwaar ook de eerste foto genomen is. Hier begon ook onze eerste opdracht voor onze zoektocht naar de tweede schat (geocache De Mol deel 3) op zaterdag.
Wedstrijd: 5 km - 0:23:00 (13,04 km/h - 4,60 min/km)
Waagnatie Antwerpen 17u, het startschot wordt gegeven - meer een kanonschot eigenlijk - en meer dan tweeduizend kerstmannen schieten uit de startblokken. Een enkele kerstman die rondloopt in een kerstpak lijkt misschien belachelijk, maar wat als het duizenden zijn?
De wedstrijd over een autovrij parcours brengt ons over de Meir, de Groenplaats en langs de cathedraal en de Grote Markt. Veel ambiance en volk langs de weg en een rustig winterweer, maakt van deze wedstrijd een echte belevenis. Ik had sinds 's middags niet meer gegeten en daarom besloot ik maar het jeneverkraam links te laten liggen. De bedoeling was 5 min/km te lopen maar de eerste 2 kilometers had ik in 9 minuten afgelegd, een beetje meegesleept door de menigte. Na 23 minuten kwam ik terug de Waagnatie binnen gelopen waar Wim Oosterlinck en Anke (foto) van Q-Music voor de muzikale noot zorgden.
Toch enkele bloggers gezien voor de start waaronder Frank Spencer, handen hebben we niet geschud omdat we op dat moment wel wat anders te schudden hadden Hij was daar samen met zijn vijf vrouwen, die (allemaal?) kwamen meelopen. Ook 'coach' Mario was van de partij, die zal wel wat sneller gelopen hebben. In de uitslag zag ik dat ik de 157ste plaats behaald heb. Dit was een leuk initiatief en Fleur heeft het voornemen geuit om volgend jaar ook mee te lopen, daar houden we haar aan!
Paul Van Tieghemkasteel en Roelandpark te Mariakerke
Mariakerke werd in 1793 een zelfstandige gemeente en heeft toen zijn definitieve naam gekregen. Daarvoor was er sprake in 16de eeuwse geschriften van Merekercke, Meirekercke en Mariakercke. In de vijftiende eeuw vermeld Filips de Goede in een charter de naam Meeriskercke. Mariakerke wordt al van in de zeventiende eeuw in twee doorsneden door de Brugse Vaart. De twee helften werden verbonden door de Mariakerkebrug, een brug die meerdere malen werd opgeblazen in het verleden tijdens diverse oorlogen. De huidige brug dateert van 1964. De twee helften, Mariakerke-Centrum en Mariakerke-Oost hebben door de eeuwen splitsing een eigen cultuur ontwikkeld. In het tweede deel van de negentiende eeuw trokken veel inwoners naar de fabrieken in Gent. De fabriekseigenaars en rijke stedelingen bouwden er op het einde van de negentiende eeuw kastelen als buitenverblijven. De meeste van deze kastelen zijn bewaard gebleven en maken van Mariakerke een echt kastelendorp (net zoals Vinderhoute en Lovendegem). Elk van deze kastelen had ook een groot aangesloten domein, waarvan er vele grotendeels bewaard zijn gebleven. Hierdoor blijft Mariakerke tot op vandaag nog steeds een uitgesproken groen dorp.
Onze eerste stop zaterdag was aan het mooie Paul Van Tieghem kasteel, het vroegere gemeentehuis van Mariakerke, van voor de fusie met Gent in 1976. Het park aan het Van Tieghemkasteel heet nu het Roelandpark.
Dit park wordt doormidden gesneden door de brug van Mariakerke. In het deel van het park naast het kasteel werd trouwens onze eerste cache gevonden in een getorste boom.
Vermits ik hier regelmatig woorden gebruik die voor een (geocache-)leek onverstaanbaar zijn, wil ik toch even wat verklaren. Wat is geocaching? Iemand verstopt ergens een waterdichte doos (ook wel stash genoemd), met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op het Internet op www.geocaching.com. Andere mensen lezen op de Geocache-website die coördinaten en kunnen dan op zoek gaan naar de "cache" (schat). Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen over de tocht neer in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp nemen, maar ze moeten er ook weer één bijplaatsen. Zo verandert de inhoud van de schat voortdurend. Het plezierige aan geocaching is dat diegene die de schat verstopte je laat kennis maken met mooie plaatsen; natuurgebieden, bezienswaardigheden, enz., die je anders misschien nooit zou ontdekken. Sommige voorwerpen zijn trackable items, dat kunnen munten (geocoins) of andere voorwerpen (Travel Bugs,Dog Tags) zijn met een uniek serienummer. (foto)
Deze zijn op dezelfde website (Geocaching) aangemeld en kunnen zo gevolgd worden in hun reis doorheen de wereld. De sport is ontstaan nadat op 1 mei 2000 de signalen van de vele satellieten van de NASA werden vrijgegeven voor iedereen. Afgelopen zaterdag had ik een afspraak te Mariakerke met RDLJH (nickname), gepensioneerd en een ervaren geocacher uit Maldegem. Terwijl hij vroeger meer bepijlde wandelingen meedeed of wandelde over GR-routes, is hij nu enkel nog met geocaching bezig. Samen hebben we weer enkele mooie gebieden ontdekt op zoek naar de schatten. Roger (foto) heeft mij ook enkele knepen geleerd en vertelde leuke anekdotes over zijn avonturen. Hij was het trouwens die telkens de stash als eerste spotte in de drie zoektochten, wat niet verwonderlijk was.
Van 19 tot en met 24 december 2007 organiseren het Rode Kruis, Studio Brussel en Eén de tweede editie van Music For Life, een zesdaagse marathonuitzending op radio en televisie om bewustzijn te kweken én geld in te zamelen voor een zogenaamde "stille ramp". Dit jaar de globale problematiek van WATER. Water is van levensbelang. Eén van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van vele mensen is het gebrek aan veilig water en basishygiëne.
Enkele cijfers: Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen - één zesde van de wereldbevolking - géén toegang tot drinkbaar water. Jaarlijks sterven vier miljoen mensen omdat ze geen toegang hebben tot zuiver drinkwater. Jaarlijks sterven anderhalf miljoen kinderen aan de gevolgen van diarree, als rechtstreeks gevolg van het gebrek aan water. Vierduizend kinderen sterven dagelijks als gevolg van vervuild drinkwater en slechte hygiëne, dat is één kind elke 15 seconden. Bijna de helft van de bevolking in ontwikkelingslanden is op eender welk moment ziek van onveilig water. Te veel, te weinig of onzuiver water: bron van ellende. De menselijke kost van watergerelateerde ziektes is enorm groot. De omgekeerde impact op economische productiviteit in ontwikkelingslanden ook. Steeds vaker wordt toegang tot drinkbaar water een bron van spanningen tussen verschillende landen. Potentiële conflicten zijn een voortdurende bedreiging voor waterrijke gebieden. Anderzijds treft de destructieve kracht van overstromingen honderden miljoenen mensen per jaar.
Wat doet het Rode Kruis? Natuurrampen zorgen voor dramatische hygiënische omstandigheden. Na rampen voorziethet Rode Kruis toegang tot drinkbaar water, en levert het jerrycans, waterzuiveringstabletten en hygiënesets. Daarnaast werkt het Rode Kruis aan structurele waterprogrammas. Het gaat om het aanleggen van waterputten, latrines, sanitaire voorzieningen en het geven van gezondheids- en hygiënische voorlichting aan de bevolking. (bron: Rode Kruis Vlaanderen). De vorige actie Music for Life bracht bijna 2,5 miljoen Euro op.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis