Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
10-02-2007
Biergeschiedenis deel 6: 20ste eeuw
De bloeiende brouwerijnijverheid moest een tweede harde slag verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uit gebrek aan personeel en grondstoffen moest de helft van de Belgische brouwerijen sluiten. Na de oorlog werden een aantal brouwerijen heropgestart en gemechaniseerd. De brouwerijen kregen een nieuwe klap te verwerken tijdens de oorlog van '40 - '45. Opnieuw werden grondstoffen schaars, maar dit keer werd beroep gedaan op 'erzatz' grondstoffen, weliswaar van mindere kwaliteit. Niet alleen het bier zelf, ook de flessen stelden problemen. Er konden geen kroonkurken meer vervaardigd worden, en men kwam op de idee beugelflessen te fabriceren. De afsluitrubbers voor deze flessen konden vervaardigd worden uit versleten autobanden. Toen ook in deze materialen tekorten opdoken, werd het verplichte statiegeld ingevoerd. Daardoor konden de bierflessen voortaan gerecupereerd en hergebruikt worden. Na de Tweede Wereldoorlog bleven in België nog 775 brouwerijen over. Ondertussen zijn vele van de kleine, meestal familiebedrijven, verdwenen op opgekocht door de grotere. Vandaag telt ons land nog een honderdtal brouwerijen. Meer informatie over bier gezocht, klik dan op onderstaande banner.
Eindelijk sneeuw, zullen veel kinderen geroepen hebben. Bij ons begon het net na acht uur deze morgen te sneeuwen. We waren al op het werk, dus helemaal geen problemen. Degenen die wel nog op de baan moesten, hadden een heleboel ellende, 350 kilometer file rond Brussel! Deze avond was alles terug weg, zodat ook de vele lopers hun trainingen gewoon konden laten doorgaan. Fleur was er als de kippen bij om enkele foto's te nemen, onderaan het besneeuwde landschap aan de Langelede te Wachtebeke.
Het Brits topwarenhuis Harrods staat bij velen hoog op de lijst als toeristische attractie. 35000 klanten per dag en een dagelijks omzet van meer dan 3 miljoen Euro. Met 3500 verkopers en verkoopsters op de meer dan 230 afdelingen. Op de kelderverdieping, het gelijkvloers en de vijf verdiepingen bevinden zich zo maar eventjes 28 verschillende restaurants en cafés! Zondag is er veel gesloten in Londen, maar Harrods opent vanaf 12 uur s middags. We kwamen daar rond 12u30 aan en het liep al afgeladen vol! Dit warenhuis is het ultieme einde voor alle shoppers, vooral als je veel geld hebt heel veel geld! In de Egyptische roltraphal stond zelfs een operazangeres te zingen, en het personeel was even vriendelijk tegen een verdwaalde toerist als tegen een rijke klant. Alle merken zijn er te vinden, de jurkjes van Prada hingen er gewoon op een rij en konden door iedereen gepast worden, orgasmatisch volgens Fleur. Natuurlijk hebben we de Food Halls niet overgeslagen, de prachtige art-nouveaustijl ingerichte levensmiddelenafdeling, een waar luilekkerland! Enkele fotos om de overvloedige decadente weldaad te tonen.
Nog 1 maand en 23 dagen voor de marathon en het gaat niet goed! Maandenlang vlot gelopen, en nu net wanneer we de trainingen moeten beginnen opdrijven is de "vorm" ver te zoeken! Einde vorige week gedwongen rust, mede omdat ik mij al een week heel moe voel, reden? Zondagavond kreeg ik daar keelpijn en spierpijn in de nek en tussen de schouderbladen bij. Gisterenavond naar de dokter om bloed te laten trekken, vrijdag weet ik dan of alles in orde is. Reeds vijf dagen zonder te kunnen lopen, de - verslaafde - lopers weten dus hoe gefrustreerd ik mij voel. Vanavond wilde ik, koppig als ik ben, toch de winterse buien trotseren om te gaan lopen. Uiteindelijk op aanraden van Fleur toch maar niet gedaan. Ik geef het niet graag toe - en zeker niet verder vertellen aan Fleur - maar ze had 100% gelijk, het zou me helemaal niet verder geholpen hebben, integendeel zelfs. Dus nog enkele dagen 'uitzieken', in de hoop snel terug de baan op te zijn.
Ondertussen wel wat meer tijd gehad om de foto's van de wandeltocht zondag uit te zoeken, hierboven en hieronder nog eentje, de rest is hier te bekijken of in het Fotoboek Wandelingen links.
Enkele rustdagen ingelast voor het lopen wegens de pijnlijke achillespees rechts. Zondag geen problemen meer, voor alle zekerheid enkel gewandeld. We hadden alle redenen om zondagvoormiddag voor de wandeling in Oosteeklo te kiezen de 23ste tocht rond Oosteeklo. Onze eigen wandelclub De Kwartels staat altijd garant voor een prima organisatie en een mooi uitgetekend parcours. Het weer was veelbelovend, de nevel verdween vrij snel zodat de zon van de partij was. Voor Fleur was 12 km meer dan voldoende, want ze heeft al een zestal kilo meer mee te dragen. Vanuit het centrum van Oosteeklo trokken we s morgens in de richting van Ertvelde. Al snel lieten we de bebouwde kom achter ons en gingen we de eerste veldwegel tussen de akkers in. De trend voor deze wandeling was gezet want we zouden nog heel wat onverharde wegen onder onze voeten krijgen, veldwegen, bospaden of een mooie dreef, op een enkele uitzondering na alles heel goed begaanbaar. Populier, beuk, eik, wilg, hazelaar, zilverberk en zwarte els wisselden elkaar af langs die rustige paden. Zelfs groeide er hier en daar een wilde caravan.
Doorheen de polders passeerden we akkers in winterslaap en weiden waar talrijke paarden het in het zonnetje naar hun zin leken te hebben. De talrijke boerenerfen leken er verlaten bij te liggen (foto). De 12 km-wandeling bleef grotendeels op grondgebied Oosteeklo waar we verrassend leuke, voor ons tot nu toe onbekende, paden betraden. We kwamen langszij de Meetjeslandse hondenclub terug het centrum binnen, waar we nog een kleine verrassing kregen. De gelegenheid om een Oostenrijkse schnaps te nuttigen liet ik niet onbenut, een de inwendige mens verwarmende drank kon je het wel noemen. Onze eerste wandeling dit jaar, maar we hebben er ten volle van genoten! Enkele foto's van de wandeling deze maal bij wijze van experiment in zwartwit.
Zondagnamiddag was ik met Fleur en haar ma in het cultuurcentrum De Stroming in Sleidinge om een optreden bij te wonen van harpiste Janu, ze bracht er haar wereldtournee Van Ierland naar Zuid-Amerika. Janu, afkomstig uit Gent, was reeds op jonge leeftijd gepassioneerd door muziek. Ze volgde een opleiding aan het Conservatorium van de Hogeschool Gent waar ze zich specialiseerde in de Keltische en klassieke harp en het diploma behaalde van '' Meester in Muziek ''. Daarnaast studeerde ze Paraguayaanse harp bij Jacques Vandevelde. Waarschijnlijk is Janu de enige (Belgische) muzikante die vijf soorten harp bespeelt (Keltische, Schotse, klassieke, Paraguayaanse en elektronische harp). Niettegenstaande ze alle muziekgenres weet te appreciëren, heeft ze toch een zwak voor de elektronische harp. Samen met de Engelse zangeres Nicky Baker en percussionist Peter Van Woensel bracht ze een mooie show. In de eerste set bracht ze de nummers van haar nieuwe CD Janu in Ierland, in het tweede gedeelte vooral het bekendere coverwerk. De harp is een van de moeilijkste instrumenten om te bespelen maar het resultaat vond ikzelf verbluffend, en we hebben heel erg genoten van dit optreden, ondanks de mindere geluidskwaliteit tijdens het eerste gedeelte. Een harp is blijkbaar gevoelig aan temperatuur en moet regelmatig bijgestemd worden. Tijdens het stemmen vertelde Janu: Van een harpiste wordt gezegd dat ze 90% van haar tijd besteed aan het stemmen van de harp en de resterende 10% aan het bespelen van een slechtgestemde harp.
De Franse Omwenteling (1792-1794) betekende het einde van de kapitaalkrachtige brouwersgilden. Tegelijkertijd werd menig klooster vernield en daarmee ging ook een groot deel van de brouwersactiviteiten binnen de kloostermuren verloren. Aan de economische chaos waarin België verzeilde, werd een eind gemaakt door Napoleon. Nadien konden lokale brouwerijen hun acitiviteiten langzaam heropstarten. Technologie De grote en belangrijkste technologische ontwikkelingen in de brouwerij kwamen pas na ongeveer 1800. Kennis van scheikunde en biologie ontwikkelden zich gestaag en werden serieuze wetenschappen. De alchimist van de Middeleeuwen werd langzamerhand chemicus, scheikundige. Diverse scheikundigen hielden zich met bier bezig. In 1788 werd door de Brit Richardson de sacharimeter uitgevonden. Dat is een toestel om het suikergehalte van/in een vloeistof te bepalen. Carl Balling, een Boheems scheikundige, publiceerde in 1854 een schaal om op de saccharo- of sacharimeter de percentages sucrose (rietsuiker) af te lezen. Ballings uitvinding was weer de basis voor de Duitse scheikundige A. Brix, die de sacharimeter perfectioneerde. De Duitser Plato publiceerde in 1900 een verbeterde schaal, die nog steeds wordt gebruikt. Enzymen Payen ontdekte in 1833 de diastase: het enzym dat de omzetting van het zetmeel in suiker teweegbrengt. Buchner, ook een Duitse wetenschapper, ontdekte nog een enzym in 1897, de z.g. zymase, het enzym in gist dat de splitsing van suiker in koolzuurgas en alcohol veroorzaakt. Hij kreeg er in 1907 zelfs de Nobelprijs voor. 1880 is een keerpunt in de geschiedenis van het bier. De Franse natuurkundige Louis Pasteur(foto) geeft het brouwen van bier een definitieve wending. De smaak van bier wordt bepaald door de gisting: gistcellen zetten de suikers om in alcohol. Deze gisting gebeurde aanvankelijk spontaan, zodat het onmogelijk was om de smaak vooraf te bepalen. De brouwers konden alleen maar hopen dat het eindproduct in de smaak zou vallen. Louis Pasteur (1822 - 1895) ontdekte dat er verschillende soorten gistcellen voorkomen en dat niet alle gisten even geschikt zijn voor een goede gisting en bijgevolg een optimale smaak van het bier. Aldus ging men op zoek naar de meest geschikte gistfamilies voor het brouwproces. Door deze steeds voort te kweken, konden brouwers keer op keer dezelfde gisting en dus bier met dezelfde smaak bereiken. Pasteur ontdekte bovendien dat het mogelijk was dranken te bewaren door ze te verhitten tot 70°C. Bij die temperatuur worden alle aanwezige micro-organismen geïnactiveerd. Deze nieuwe techniek - die wij kennen onder de naam pasteurisatie - maakte het voortaan mogelijk om bier langere tijd te bewaren. Dankzij de kennis van Pasteur gingen de brouwerijen weer volop floreren. Op het einde van de 19de eeuw telde België maar liefst 3.200 brouwerijen. Brouwers boerden goed en genoten stand aanzien. Gistonderzoek Onder de brouwers zat ook een aantal knappe koppen. De Deense brouwers Jacobsen en Hansen van de Carlsbergbrouwerij in Kopenhagen ontdekten eind vorige eeuw diverse gistrassen. Hansen ging verder met het gistonderzoek. Hij is de "vader" van de reincultuurgist. Dit gistras, dat hij in 1883 speciaal voor de ondergistende bieren ontwikkelde, draagt dan ook de naam saccharomyces carlsbergensis. IJsmachine Vermits gistend bier op een koele plaats moet bewaard worden, werd enkel in de winter gebrouwen. Koelinstallaties bestonden immers nog niet. Op het einde van de 19de eeuw ging men zelfs ijs vanuit Scandinavië importeren dat in speciale ijskelders werd opgeslagen. In 1879 werd één van de voor ons meest belangrijke apparaten uitgevonden door de Duitser Carl von Linde: de ijsmachine. Vanaf dat jaar kon elke brouwer zijn bier het gehele jaar door koel houden en werd deze ijs-import gelukkig overbodig.
Onze wandelclub 'De Kwartels' organiseert aanstaande zondag zijn 23ste tocht door Oosteeklo. Een heel leuke wandeling en zoals steeds een prima organisatie. Iedereen welkom!
Het voorjaar en het najaar zijn meestal drukke tijden in verband met lessen "EHBO" bij het Rode Kruis. Vandaag waren Fleur en ik de gehele dag actief in Kallo. Daar gaven we een cursus 'Bedrijfseerstehulp' bij Lumipaper in het havengebied Waasland. Het bedrijf telt 120 werknemers en houdt zich bezig met de verwerking van papier. Acht personen waren uitverkoren om deze cursus op hun bedrijf te volgen. Het was een vermoeiende dag, met Fleur die - als ongevalssimulant - weer van alles tegenkwam. Maar het steeds plezant lesgeven aan zo'n kleine groep supergemotiveerde cursisten. Enkele sfeerfoto's van de cursus vandaag (de verwonding is gegrimeerd door Fleur).
Donderdagavond: DL1 6,2 km 0:40:00 (9,3 km/h 6,45 min/km)
Zeker nog 10°C vanavond, volle maan en weinig bewolking, zodat het vrij licht bleef, men zou bijna vergeten dat het nog maar begin februari is. Op het schema vanavond stond 10K aan 6 min/km, met tussendoor 10 versnellingen. Maar de eerste kilometer beslisten de achillespezen daar al anders over. Al enkele dagen stijve kuiten en pijnlijke achillespezen, Flexium Gel smeren dus. Waarschijnlijk een combinatie van factoren, enerzijds de vele trappen vorige week, anderzijds vier dagen nogal belastende arbeid voor de pezen op het werk. Men kan dan besluiten om zijn eigen brein te misleiden. Deze ontvangt de pijnpulsen van de pezen wel, maar als je daar niet op reageert zal ons brein na verloop van tijd die pulsen automatisch negeren en niet meer registreren. Maar ik ben op een leeftijd gekomen dat ik naar mijn lichaam moet luisteren, om te vermijden dat het hier in de toekomst enkel nog een wandel- en bierblog wordt. Dus de training ingekort, traag gelopen en de versnellingen achterwege gelaten. Morgen las ik dan nog een extra rustdag in.
Het maandtotaal voor januari was 160,4 km in 18 trainingen.
De foto uit Londen toont de overvloedige rijkdom van de koninklijke familie. Het gouden hek staat tussen Buckingham Palace en Green Park.
Gisteren niet gelopen want s avonds stond een optreden van Shakira op het programma, in het Sportpaleis te Antwerpen. De tickets waren een verjaardagscadeau dat ik gekregen had van Fleur, in oktober vorig jaar. Over het optreden zelf, dat anderhalf uur duurde, waren we tevreden. Eerst een scratchende muziekmixende DJ als voorprogramma en uiteindelijk om 21u45 kwam Shakira het podium op. De eerste nummers nog niet optimaal maar eens ze op toeren kwam bleek ze een echt podiumbeest en buikdanseres te zijn. Haar stem was live verrassend krachtig en vooral de spaanstalige nummers vielen in onze smaak. De vlam sloeg pas echt in de pijp bij de grote hits. De plaatsen die we toebedeeld kregen waren echter schandalig. We hebben tweemaal 46 Euro betaald voor zitjes in ROOD, blok 141, rij 36. Dat is de uiterste hoek op de voorlaatste rij onder de tribune. Daardoor zagen we maar net het podium en de twee grote schermen waren totaal onzichtbaar, een regelrechte schande! Shakira beluisteren kan ik thuis ook, gezien hebben we weinig! Dat gold trouwens voor de volledige drie hoogste rijen. Ik heb vandaag een klacht gemaild naar het Sportpaleis en wil ook Testaankoop nog interpelleren. Zulke malafide praktijken dienen onderzocht en openbaar gemaakt te worden. Wij zijn regelmatige Sportpaleisbezoekers, of beter gezegd WAREN regelmatige bezoekers, want dit flikken ze ons geen tweede keer meer!
Dinsdagavond: WD 10,4 km 0:59:00 (10,58 km/h 5,67 min/km)
Gezweet vanavond, want het was weer warmer dan ik dacht. De eerste training van de week is ook altijd een pittige training. Deze keer stond een wisselende duurloop op het programma. Eerst inlopen, dan drie versnellingen 3x 2 km in 10:30 (5:15 min/km) R 500 m en tien minuten uitlopen. Het ging goed, meer valt er vandaag niet te vertellen.
De foto komt weer uit Londen: een groot man wordt in Groot-Brittannië ten zeerste geëerd. Dit standbeeld is van Arthur Wellesley, beter gekend als de First Duke of Wellington, die als bevelhebber van de Britse troepen in 1815 Napoleon versloeg te Waterloo.
Er zijn maar twee manieren om snel vooruit te komen in Londen, ofwel te voet ofwel met de metro. De metro underground wordt door de Londenaars tube genoemd. Hij omvat 408 kilometer spoor en 270 stations verspreid over zes zones en vervoert dagelijks 3.000.000 passagiers. De lijnen kunnen in twee categorieën ingedeeld worden, de sub-surface (bovenliggend) en de deep-level (diepliggend). De diepste lijn ligt 67,4 meter onder de grond, het hoogste punt 18 meter boven de grond. Met een Day travelcard zone 1-2 off peak kan men vanaf 9u30 ongelimiteerd gebruik maken van bus, metro en DLR (Docklands Light Railway). Al het interessants in Londen ligt binnen deze twee zones. De lijnen hebben allemaal kleuren zodat men vrij snel zonder problemen doorheen Londen zijn weg kan vinden. In de stations werden we geregeld vergast met live-optredens en zelfs in de metrostellen kwamen de straatmuzikanten ons entertainen. Wij hebben dan ook doorlopend de metro gebruikt om van het ene district naar het andere te reizen. Op sommige plaatsen tamelijk druk, en soms dan weer verrassend rustig. Het is hier dat je de doorsnee Londenaar kunt ontdekken, multicultureel, meestal lezend in een boek of een krant, of zichzelf nog een beetje bijschminkend alvorens uit te stappen. Telkens we een metrostel in of uit stapten weergalmde uit de luidsprekers: Mind the gap!.
Zondagvoormiddag: DL2 10 km 0:59:00 (10,17 km/h 5,9 min/km)
Deze maal gekozen voor de lus over het Sintkruiswinkelpad. Het voordeel vandaag dat ik de eerste helft van de loop tegenwind had, en zodoende op het laatste stuk de wind in de rug mij naar huis terug stuwde. In Sint-Kruis-Winkel, waar de Moervaart een bocht neemt, had de storm vorige week lelijk huisgehouden. Een tiental bomen lagen er tegen de grond, sommige net boven de grond afgeknakt, anderen met wortel en al neergegaan. Behalve enkele omheiningen rond de weide was er gelukkig geen verdere schade. Rustig gelopen vandaag, genoten en de batterijen weer opgeladen.
Volgende foto is weer heel typisch Londen. De knalrode telefooncellen, die in 1926 door de Victoriaanse architect Giles Gilbert Scott ontworpen werden, zijn jammer genoeg grotendeels vervangen door modernere versies (Door Fleur genomen, terwijl ik in de telefooncel stond).
De Middeleeuwen In de veertiende en vijftiende eeuw schoten brouwerijen als paddestoelen uit de grond. Steden met meer dan 100 brouwerijen waren geen uitzondering. Bier werd een populaire volksdrank. De brouwerij De Horen in Leuven, de latere brouwerij Artois, werd in die periode opgericht, meer bepaald in 1366. Ten tijde van de grote epidemieën van pest en cholera werden aan bier geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Niet helemaal onterecht, want in die periode werd het water voor dagelijks gebruik uit rivieren en grachten gehaald en was het verantwoordelijk voor het verspreiden van de ziektekiemen. Bier was dankzij het kookproces bij het brouwen kiemvrij en bood derhalve een veilig alternatief voor water. Het drinken van bier werd in de Middeleeuwen geenszins als schadelijk ervaren. Integendeel! Binnen de kloostermuren werd volop bier gedronken. In bepaalde kloosters zouden de nonnen meer dan vijf liter bier per dag gedronken hebben of hadden ze althans recht op die hoeveelheid! Het delen van voedsel kwam veel voor in die tijd en verliep langs een soort sociale ladder. Een broeder van geringe komaf kreeg bijvoorbeeld slechts water en tijdens hoogdagen één liter wijn. Van hogere komaf zijn betekende soms alle dagen wijn, enz. De benifianten gaven dan dikwijls de wijn weg in ruil voor andere gunsten. De Gilden De brouwers, die zich verenigden in gilden, waren vaak de machtigste kooplieden in de stad of de streek. In sommige steden is in oude kerken nog aan het aantal altaren van de brouwersgilden de rijkdom en macht af te lezen. Men beweert zelfs dat de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog grotendeels met bieraccijnzen gefinancierd is. In de Lage Landen vormden zij machtige groepen die accijnzen betaalden aan de vorst, met als gevolg dat de vorst ook rekening met hen moest houden. In Luik bijvoorbeeld, werden de accijnzen op het bier gebruikt voor het onderhoud van de stad en ook Leuven had zijn welstand aan de brouwerij te danken. Het Brouwershuis op de Grote Markt in Brussel, waar vandaag de Confederatie der Brouwerijen van België alsook een biermuseum gevestigd zijn, getuigt nog van de vroegere welvaart die de brouwersgilden genoten in de Middeleeuwen. Het brouwen binnen corporatieve gilden leidde tot het gebruik van bepaalde brouwrecepten in bepaalde gebieden. Zo ontstonden de verschillende streekbieren, met elk hun typische smaak. Dat liet eveneens toe dat op bieren die uit andere streken werden ingevoerd, belastingen konden geheven worden. Ontwikkelingen Vreemd genoeg heeft de groei in de brouwnering in de 13de tot en met de 18de eeuw weinig ontwikkelingen in brouwtechnisch opzicht met zich meegebracht. Wel kreeg men de teelt en het verbouwen van grondstoffen redelijk onder de knie. Veel dank zijn wij daarbij verschuldigd aan de monniken en nonnen, die al die eeuwen t.b.v. de brouwer nuttig werk hebben gedaan. Kennelijk hadden de brouwers in de periode van bloei weinig tijd voor innovatie. Zij waren wel inventief. Velen bedachten allerlei trucjes om met zo min mogelijk grondstoffen zo veel mogelijk liters te produceren. Om uitwassen tegen te gaan vaardigden diverse vorsten voorschriften uit. Reinheitsgebot Het meest bekende is het z.g. Reinheitsgebot, dat keurvorst Wilhelm IV van Beieren op 23 april1516 uitvaardigde. Het is het oudste nog steeds van kracht zijnde levensmiddelvoorschrift (in Duitsland). Ook de gildeleden hielden een oogje in het zeil. Knoeiers werden gemeden en bestraft. Vele stadsbestuurders riepen het z.g. Mijlenrecht in het leven. Binnen een bepaald aantal mijlen van de stadsgrens mocht uitsluitend een bepaald bier gebrouwen of geschonken worden. Illegale brouwerijen en schenkerijen werden door de plaatselijke politie gesloopt.
Vrijdagavond: DL1 7,6 km 0:47:30 (9,6 km/h 6,25 min/km)
Het begint duidelijk merkbaar te worden, de dagen worden langer. Hoopgevend, maar we zullen wel nog een hele tijd moeten wachten om s avonds om zes uur onverlichte paden op te zoeken. Het weer nodigt niet direct uit om te lopen maar eens op de baan deren de miezerige regen en temperaturen enkele graden boven het vriespunt niet echt. De handschoenen gaan al snel uit en ook de muts voelt na twintig minuten te warm, maar die houd ik maar wijselijk op het hoofd. De benen zijn echter niet fris en ik kom slechts moeizaam op gang. Halfweg begin ik de vermoeidheid al te voelen. Vermits het een trage duurloop is vanavond, ga ik het tweede deel gewoon nog iets trager lopen. Een regenbui op het einde er nog eens bovenop, niet te missen dat de automobilisten die mij voorbij rijden meewarig het hoofd schudden. Men moet niet gek zijn om te lopen, maar het helpt wel!
De foto van de Tower Bridge die ik vorige zaterdag hier postte, had ik van het net geplukt, genen al te beste. De foto hier onderaan is vorige dinsdag door Fleur genomen en ik vind hem prachtig geslaagd (zoek de meeuw!).
Donderdagavond: IT 8,8 km 0:50:20 (10,49 km/h 5,72 min/km)
De winterprik zorgde er voor dat ik de eerste maal deze winter met handschoenen EN muts gaan lopen ben. De temperaturen zijn vandaag niet boven de 1°C gekomen, maar voor sneeuw moest je in Oostende zijn, fotos te zien op de blog van Pieterbie. Door de trip naar Londen wat met het loopschema moeten schuiven, dus vandaag een pittige intervaltraining. Eerst inlopen, daarna intervals 7x 600m in 2.48, R: 200m en uitlopen. Veel gewandeld en trappen gelopen de afgelopen vier dagen en dat merkte ik aan de kuiten tijdens het lopen, maar verder ging het wel vlot.
Vanmorgen gelezen in de krant: Het was zo koud vandaag, dat ik een advocaat zag met de handen in zijn eigen zakken.
Een heleboel Londen-fotos zijn zeker en vast nog op komst, zowel door Fleur als door mij genomen. Een aantal ervan zullen thematisch in slideshows gestoken worden, met de nodige verhalen er bij. Tussendoor enkele losse fotos, deze is genomen door Fleur in St. Jamess Park.
Maandagvoormiddag: DL1 8 km 0:49:00 (9,8 km/h 6,13 min/km)
Wat doet een loper als hij op reis gaat? Inderdaad, eerst en vooral de loopkledij en schoenen in de koffer steken. Maandagvoormiddag ben ik dan hartje Londen gaan lopen. Druk? Onaangenaam? Verkeer? Vergeet het maar! Londen telt een groot aantal parken, bijna allemaal eigendom van de Koninklijke familie, die opengesteld zijn voor alle inwoners. Daarbij zijn ze allen perfect onderhouden, een ware verademing om door te lopen. Eerst even de metro genomen naar Hyde Park Corner van waaruit ik een mooie looptoer kon maken. Onder de Wellington Arch(foto) door, voorbij de Palace Gardens en langs Buckingham Palace(foto). Dan het St.Jamess Park(foto) in, waar de eekhoorntjes uit je handen komen eten. Via de brug het St.James Lake(foto) over en aan de andere kant verder rond het meer. Vandaar kwam ik in het Green Park(foto) waar ik door liep terug tot aan het Wellington Monument. Even via de metro de straat onderdoor het Hyde Park binnen. Daar lopen kilometers wandelpaden doorheen. Ik liep vervolgens naar The Long Water om langs The Fountains in het volgende park Kensington Gardens terecht te komen. Voorbij het standbeeld van Peter Pan arriveerde ik aan The Royal Albert Hall waar ik nog steeds in het park verder ging tot aan Kensington High Street. Daar een honderdtal meters over straat en terug de metro in, om een halte verder aan het hotel uit te stappen. Een rustig loopje, goed voor acht kilometer doorheen vier parken op rij, niet veel plaatsen waar men dit kan doen.
Vannacht pas thuisgekomen uit Londen, een hoofd vol impressies en twee fotocamera's vol beelden, een driehondertal foto's in totaal. Maar meer hierover de komende dagen (en weken). Vanmiddag stond dan een belangrijk bezoek bij de gyneacoloog op de agenda. Alles uitgebreid opgemeten en 'gefotografeerd', de baby lijkt alles te hebben wat nodig is, niets te veel en niets te weinig en 'het' groeit als kool. We hebben ook bijna zekerheid over het geslacht maar daar verklappen we voorlopig nog niks over. Zowel moeder als kind maken het goed, ondanks de vier vermoeiende dagen die we achter de rug hebben. Onderaan de foto waar ons boeleke even zwaait naar alle bloglezers.
Grieken en Romeinen keren zich als eerste af van het bier en gaan wijn drinken. Naarmate het christendom belangrijker wordt, wordt wijn dat ook omdat dit het bloed van Jezus symboliseert. Europa gaat dus wijn drinken. Bier is er voor de overwonnenen, de heidenen en de barbaren in het Noorden. Scandinaviërs, Kelten en Germanen blijven wel de bij het brouwerscultuur met zijn heilige betekenis: de helden worden ermee beloond en de goden mee geofferd. Aan de Kelten hebben we de perfectionering van het mouten te danken. Door het mouten kiemen de granen en wordt zetmeel in fermenteerbare suikers omgezet. De Fransen hebben de woorden brasserie en brassage gehaald van het Keltische woord voor mout: braces. De christenen ontnamen dan de heilige betekenis van het bier, ze gebruikte bier wel als dorstlesser. De kloostergemeenschappen die zich vanaf de 5e eeuw in Europa vestigden, ontwikkelden de productie van bier voor eigen gebruik. De zuiverheid van water was in deze tijd altijd een probleem, maar werd het omgezet in bier was het probleem opgelost; en het smaakte nog lekker ook. De monniken erfden via de Grieken de boeken van de Egyptenaren en probeerden hun technieken te perfectioneren. Omdat monniken aan iedereen die erom vraagt onderdak en een maaltijd geven, was het eigen brouwen goedkoper en altijd voorradig.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis