Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
17-12-2006
Lopen in het zonnetje
Zondagvoormiddag: DL2 - 11,2 km - 1:03:30 (10,58 km/h - 5,67 min/km)
De voormiddag was het best aangenaam om te lopen omdat de zon hier volop scheen en daardoor waren de herfst/winterkleuren langs de vaart op zijn mooist te bewonderen. Ik had eigenlijk spijt dat ik maar ca. 11 km 'mocht' lopen want genietend van de natuur liep het weer fantastisch. Na de middag kwamen er wolken opzetten waaruit wat regen viel, dus toevallig had ik het beste moment van deze zondag uitgekozen om te lopen. Ik was dan ook al met het fototoestel op pad geweest om deze kleurenpracht op beeld te zetten.
Meer is er niet nodig om kerstmis in een nachtmerrie te veranderen. Klik op bovenstaande videoclip om het resultaat te bekijken. Door op onderstaande banner te klikken krijg je een heleboel interessante tips over kerstbomen en kerstverlichting.
Kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd, wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma is afkomstig uit India, maar wordt tegenwoordig in alle tropische streken geteeld. Kurkuma wordt gemaakt van de wortelstok van geelwortel. Deze lijkt erg op de gemberwortel, maar het vruchtvlees heeft een karakteristieke heldere geeloranje kleur. De wortelstokken worden gekookt en daarna ongeveer 2 weken gedroogd in de zon. De schil wordt eraf gewreven en het vruchtvlees tot poeder vermalen. Kurkuma wordt ook wel "saffraan van de armen" genoemd. Het wordt verkocht als poeder en geeft een felle gele kleur. De smaak is wat bitter. Gebruik geen kurkuma in plaats van saffraan. Deze kruiden lijken qua kleur erg op elkaar, maar de smaak is compleet anders. Het kruid wordt best met mate gebruikt daar het een heel specifiek aroma heeft en snel gaat overheersen. In de oudheid werd het poeder al gebruikt als kleurstof, zonder veel succes echter want kurkuma is niet kleurvast. Het is ook één van de minstens zeven specerijen die in kerrie gebruikt worden.
Een voorbeeldje van teamwork: vorige week donderdagnamiddag werd in ons gebouw een kerstboom afgeleverd en in de inkomsthal neergezet. Dat is vlak bij het bureel dat ik momenteel sinds augustus bezet, en waar ik in één van de kasten drie dozen vol kerstgerief ontdekte. Blijkbaar is het de bedoeling dat de huidige gebruiker van dit bureel ik dus de boom versiert. Vrijdagmorgen probeerde ik het volgend ideetje uit , ook een beetje als grap bedoeld. Vermits de koffieautomaat enkele meters verder opgesteld staat en éénieder die koffie of thee haalt de kerstboom passeert had ik een briefje aan de koffieautomaat gekleefd: Gelieve na het nemen van koffie of thee, één kerstbal in de boom te hangen. De verlichtting in de kerstboom gehangen, de twee dozen vol kerstballen naast de boom geplaatst en, wel een beetje nieuwsgierig, afgewacht. Vermits iedereen op het gelijkvloers regelmatig aan de automaat komt bijtanken, was s middags de boom volledig behangen, zodat ik enkel nog wat slingers er over moest draperen en klaar was kees! Is dit geen staaltje van teamwork? Ik denk ook dat de collegas hier nu wel op een andere manier de boom zullen bekijken, vermits ze allen mede verantwoordelijk zijn voor het resultaat.
Donderdagavond: HL - 8,9 km - 0:53:30 (9,98 km/h - 6,01 min/km)
Amper iets meer dan vier uur geslapen en een drukke dag op het werk achter de rug. Veel verwachtte ik dus niet van de heuvelloop die vandaag op het programma stond. Ik had mij voorgenomen rustig tot aan het viaduct te lopen en daar wel te zien of ik er over zou gaan of niet. En zie... als je het niet verwacht gaat het dan uitstekend, en vloog ik het viaduct over en terug. De eerste 3,7 km in 6,35 min/km - heuvelloop 1,5 km in 4,77 min/km - de terugweg 3,7 km in 6,15 min/km. Tevreden over deze geslaagde training, en na het douchen stond weer een heerlijke maaltijd op mij te wachten. Pasta met mascarpone, kurkuma, prei, spek en hesp en als toetje een grote pot duopudding (ik schat goed voor minstens zes personen). De calorieën die ik er zonet afliep worden snel bijgevuld!
Gisterenavond hebben we genoten van een schitterend optreden in het NTGent. Op een vrij sober podium, met een kleine trekcaravan op de achtergrond brachten Wim Opbrouck en Els Dottermans de countrymuziek naar Gent. Zij hadden een driekoppige band bij, bestaande uit Ron Reuman (o.a. Lais, Kadril) aan de drums, Ruben Triggerfinger Block, een zeer goede fingerpickinggitarist en Axl Peleman, bass en gitaren. Countrymuziek is ideaal om tijdens de wintermaanden bij het haardvuur te beluisteren, en een schitterend tegengif voor de Jingle Bells die nu overal rondom ons in de oren klinken. Een deel van de songs werd vertaald in het Nederlands (door Peter Verhelst, Bart Meuleman en Mira Bertels) en zelfs soms in het West-Vlaams door Wim zelf (Into Your Arms van de Lemonheads). Een heel rits duos passeerden de revue, o.a. Johnny Cash en June Carter, Kenny Rogers en Dolly Parton met Islands in the stream. Jackson werd haar benen brengen me naar Menen, en zelfs het onvertaalbare gewaande Love Hurts werd in Nederlandse versie gebracht. Een kippenvelmoment kregen we toen Els de prachtige vertaling (door Bernard Dewulf) van Natalie Merchants Motherland bracht en Tammy Wynettes Stand By Your Man werd Blijf bij je vent leuk om weten: Tammy Wynette zelf trouwde zomaar eventjes zes maal! Fooled Around and Fell in Love van Elvin Bishop veranderde halfweg in Ik foefel er aan en werd door de gehele zaal enthousiast meegezongen. Wim en Els zijn vooral acteurs die daarbij ook verrassend een geweldige stem hebben om dit soort nummers te brengen. Door hun onderlinge interactie tijdens de nummers denk maar aan de dialogen tussendoor van Johnny Cash en June Carter en het bespelen van het publiek, werden we vanaf de eerste moment meegetrokken in het gebeuren. Tweeëneenhalf uur later en na een stukje Brahms jawel! kregen we dan tot onze grote spijt het eindnummer Fall van Chip Taylor, gevolgd door een, terecht verdiende, staande ovatie van het voltallig publiek in een zo goed als uitverkocht theater. Deze vertoning zou ik nog eens willen zien, en nog eens, en nog eens... Country&Westernmuziek is mijn allereerste en grootste muziekliefde sinds minstens 35 jaar, en mijn uitgebreide platencollectie van die vinylplaten weet je wel bestaat voor het grootste deel uit LPs van dit genre. Fleur heeft pas later via mij kennisgemaakt met de verscheidenheid van wat men noemt the white mans blues, en zij had ook een fantastisch avond. Vanaf 23u hebben we dan nog even nagepraat in Den Turk, een bruine kroeg in Gent, die bomvol zat toen we binnenkwamen. Studenten gingen en kwamen maar toen we enkele uren later buitengingen was het nog altijd stampende vol, velen zullen hierbij hun eigen zware studententijd wel herinneren.
Bierbrouwers mogen de champagnebenaming ,,brut'' op hun etiket zetten. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie adviseerde zopas in die zin. Buggenhout is de gemeente van de brut-bieren. Brouwerij Malheur van Manu De Landtsheer en brouwerij Bosteels van Antoine Bosteels maken er respectievelijk Malheur Brut, Malheur Dark Brut, Malheur Cuvee Royale en Deus Brut des Flandres volgens de ,,méthode champenoise''. Die bieren worden bovendien gebotteld in een fles die lijkt op een champagnefles. De champagnelobby spande meteen een rechtszaak aan tegen brouwerij Malheur, daarin gesteund door de Franse overheid. Champagne is sinds 1919 een wettelijk beschermd product dat niet mag worden nagemaakt. De rechtbank van eerste aanleg gaf de champagnelobby gelijk zodat beide brouwers hun etiketten moesten aanpassen. Maar na enkele rechtszaken haalde Bosteels toch zijn slag thuis en mag hij zijn Deus ,,Brut des Flandres'' noemen. De Landtsheer stapte naar het Europees Hof in Straatsburg. De advocaat-generaal adviseert nu de term brut niet langer exclusief toe te kennen aan champagne. Brut wordt immers al een tijdje niet alleen gebruikt bij champagne, maar ook bij wijnen en bieren. ,,Het advies van de advocaat-generaal wordt immers zo goed als altijd gevolgd door het Europees Hof'', aldus De Landtsheer. Het arrest van het Europees Hof wordt begin volgend jaar verwacht. Dat kan dus een flinke klap toebrengen aan het Franse chauvinisme en de protectionistische champagnecultuur. (bron: Nieuwsblad)
Dinsdagavond: DL1 7,6 km 0:48:45 (9,35 km/h 6,41 min/km)
Zoals gewoonlijk staat er daags na een pittige interval een trage duurloop op het zelfde parcours op het programma. Deze kan ik helemaal ontspannen lopen, er wordt maar tweemaal op de chronometer gekeken, de eerste maal halfweg op het keerpunt en nadien op het einde van de loop. Weer een mooi gelijk tempo gehouden deel 1 in 24:20, deel 2 in 24:25. Het bleef droog en de temperaturen zijn nog niet aan de lage kant, ik heb nog steeds geen handschoenen aangehad deze herfstperiode, dat zegt genoeg. Maandagavond, VRT, De slimste mens, quizmaster Eric Van Looy begon één van zijn zinnen met "De moderne mens jogt en blogt...". Voelt hier iemand zich aangesproken? Hieronder een fotoreeks, genomen enkele weken geleden van Cédric (nummer 9), tijdens de wedstrijd van de préminiemen van Kallo tegen Beveren.
Voor de wedstrijd: de trainers doen een laatste tactiekbespreking.
Tijdens de match: de bal net gemist.
Na de wedstrijd: iedereen neemt dan nog een penalty.
Maandagavond IT 7,6 km 0:42:20 (10,77 km/h 5,57 min/km)
Vanavond drie kwartier later thuis dan gewoonlijk, dus pas om twintig voor zeven stond ik klaar voor mijn eerste loop van de week. En zodra ik buiten kwam stopte het zowaar met regenen! Gedurende de volledige training heeft het alleen maar gesmusterd op zijn Bevers gezegd. Weer zoals gewoonlijk de eerste trainingsdag van de week een pittige intervaltraining. Tien minuten inlopen en daarna interval 8x400 m in 1.50, R. 200m en verder uitlopen richting douche. Daarna stond er konijn met trappist Westvleteren 12, appelspijs en kroketten op het menu. Ik moet wel bekennen dat de trappist niet mee in de pot gegaan is, die heb ik er apart bij gedronken. Vermits Westvleteren 12 te lekker is en te zeldzaam (en tegen veel geld te koop op ebay) om zomaar bijt konijn te kappen ik heb maar 58 flesjes meer in mijn kelder staan. De foto van Pieter op de schaatsbaan is gisteren door Fleur genomen.
Als we Nederland en bier zeggen, denken we automatisch aan Heineken. Het verhaal van Heineken is nog niet eens zo oud; het begint in 1864, toen Gerard Adriaan Heineken brouwerij de Hooiberg in Amsterdam kocht. Deze is wél oud: ze stamt uit 1592. Het geheime wapen van de jonge Heineken is dat hij een ondergistend bier stabiel weet te houden. Hij geeft het bier zijn eigen naam. Vanaf het begin loopt Heineken voorop bij alles wat nieuw is: in 1880 gebruikt hij een van de allereerste koelsystemen, en een leerling van Louis Pasteur, de Fransman Hélion, gaat voor hem op zoek naar een zuivere giststam. Deze wordt nog steeds gebruikt. Hij is ook een van de eerste brouwers die exporteert, met name naar Frankrijk ( vanaf 1880) en de VS ( vanaf 1933). De onvoorstelbare groei van het bedrijf is zonder enige twijfel te danken aan de briljante economische en commerciële inzichten van één man: Alfred Heineken, de kleinzoon van de oprichter. Toen hij in 1989 vertrok, na 47 jaar, liet hij een gigantisch concern achter. De Grolsche bierbrouwerij is gevestigd te Enschede. Een van de beste pilsners van Nederland wordt daar gebrouwen. De bekende beugelflessen geven het merk een heel eigen imago. De Britse Allied-groep heeft twee brouwerijen in Nederland: Oranjeboom in Rotterdam en De Drie Hoefijzers in Breda ( nu verenigd in de Verenigde Bier-brouwerijen). Deze bedrijven produceren lagers van allerlei merken, waarvan een aantal met veel succes wordt geëxporteerd. Het Belgische Inbev (het vroegere Interbrew) bezit de Dommelsch-brouwerij, die in internationale kennerskringen vooral bekend staat om haar heldere en toch vrij sterke Dominator ( 6% alcohol). In Nederland vinden we ook de enige niet-belgische trappistenbrouwerij: abdij O.L.V. van Koningshoeven nabij Tilburg, opgericht in 1894. Ze maken een vijftal bieren: waaronder La Trappe dubbel ( 6,5%), tripel ( 8%), en quadrupel (10%).
In het Limburgse Schinnen is de Alfa-brouwerij nog altijd in het bezit van de nakomelingen van de oprichter, Joseph Meens. Al zijn bieren zijn uitsluitend met mout en hele hopbellen bereid. De brouwerij beschikt over een eigen bron op 160 meter diepte. In Maastricht en de rest van Limburg zijn naast Alfa en De Ridder (Heineken-groep) nog vele onafhankelijke brouwerijen. Gulpener uit Gulpen is een van de oudste (1825); dit bedrijf is gespecialiseerd in niet-gepasteuriseerde lagers van grote kwaliteit. Niet ver van Maastricht vinden we Brand: deze brouwerij mag zich sinds 1971 Koninklijke Brouwerij noemen en is daar bijzonder trots op. Het staat met grote letters op het etiket. Inmiddels is de brouwerij in handen van de Heineken-groep. Behalve vrij bittere pilsners heeft Brand een groot assortiment, waaronder Bocks in duitse stijl ( Brand Imperator). Twee kleine Nederlandse brouwerijen hebben zich laten inspireren door de weense stijl en produceren koperkleurige, volle bieren: De Kroon in Brabant met Egelantier en Lindeboom in Limburg met Gouverneur. Ze brouwen ook klassieke pilsners.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis