Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
10-02-2008
8ste Geutelingentocht te Elst (Brakel)
De geuteling is een oude traditie van het dorp Elst (deelgemeente van de Oost-Vlaamse gemeente Brakel). Er zijn veel mensen die een geuteling vergelijken met een pannenkoek, maar dit is dus niet juist. Bij de geuteling wordt er soms een snuifje kaneel gedaan voor het aroma. Er worden natuurlijk ingrediënten zoals eieren en bloem gebruikt. Zoals de traditie het wil, worden de echte geutelingen gebakken in een oven met langs beide kanten een houtvuur. Het weekend van de eerste zondag na 9 februari is het Geutelingenfeest te Elst. Daar de patroonheilige van Elst de H. Apollonia is (patrones van de tandartsen) wordt ook volgende link gelegd: Wie een geuteling eet in Elst, is een gans jaar gevrijwaard van tandpijn.
Op zaterdag 9 februari werden voor de achtste maal de geutelingentochten georganiseerd door het Geutelingencomité in samenwerking met Dwars door Brakel. Het was zulk prachtweer dat we konden wandelen in T-shirt en korte broek (zonnig, 14°C en in Ukkel werd zelfs 16,8° gemeten, de warmste 9 februari ooit). Niet te verwonderen dat op deze zaterdag meer dan 3000 wandelaars van de partij waren. We konden kiezen vanaf de start in het ovenmuseum uit drie lussen van circa 6 km, waarvan we er twee gewandeld hebben. De blauwe route voerde ons al snel het mooie landschap van de Vlaamse Ardennen in. Wegeltjes en andere trage wegen werden mooi benut om ons een schitterende wandeling aan te bieden. Hier en daar was het flink klimmen op onverharde wegen met de kinderbuggy waardoor we ferm moesten duwen, maar we werden dan ook beloond met mooie vergezichten. Na de eerste lus hebben we even gepauzeerd in de drukke tent waar gezorgd werd voor een natje en een droogje begeleid met livemuziek. Spijtig genoeg was dit wat te veel lawaai voor Ariadne. Elke wandelaar kreeg gratis een warme geuteling met roomboter en bruine suiker besmeerd, die hebben we ons goed laten smaken.
Nadien bewandelden we de groene lus die we gekozen hadden omdat hier wat meer beton in zat, iets eenvoudiger met de buggy. Een wandeling die we in de kuiten voelden want het was doorlopend mee met landschap dalen en stijgen. We hebben genoten van de dikke 12 km die we gewandeld hebben, zowel van het landschap als van het lenteweertje.
Vrijdagochtend: DL1 4 km 0:24:30 (9,8 km/h 6,13 min/km)
Deze ochtend een kort loopje gedaan in het Heidebos over de rode route. Iets vlotter, nog niet denderend, rustig gelopen en genoten van de natuur. De weg voor mij was nog wit van de rijm en op plaatsen waar deze beschenen werd door de zon zag ik een heleboel glinsteringen. Het leek wel alsof voor mij duizenden diamanten gestrooid waren, gewoon prachtig! In de namiddag ben ik dan samen met Fleur en Ariadne in de buggy meegelopen, inmiddels de 12de les van de S2R, goed voor 3,4 km in 0:27:20. Het leek wel lente en daarom zijn we vanaf de Terwestbrug gaan wandelen langs de Moervaart richting de suikerfabriek te Moerbeke. Fleur en ik hebben een mooie fotoreportage gemaakt van de fabriek die binnenkort verdwijnt en helemaal zal afgebroken worden. Deze fotos verschijnen binnenkort op de blog. In de tuin kwamen door het warmere weer en de zonneschijn de eerste voorbodes voor de lente te voorschijn. Maagdenpalm en madeliefje bloeien normaal vanaf maart en de paardebloem zelfs maar vanaf april. Met plezier deel ik ze hier met iedereen om te bewijzen dat de lente niet veraf meer is.
De foto's van de Lichtmistocht te Sint-Pauwels van zondag 3 februari staan in het online fotoboek. Even op onderstaande foto klikken om de beelden te bekijken.
De Roomanmolen is de enige overblijvende van de vijf windmolens die Sint-Pauwels vroeger telde. De molen is genoemd naar de molenaarsfamilie die sinds 1896 eigenaar van deze molen werd. De molen deed dienst als olie- en moutmolen, maar ook als graan-, olie- en korenwindmolen. Deze molen is de grootste stellingmolen in Oost-Vlaanderen, van het type bovenkruier en heeft een vermogen van ongeveer 75 pk. De wieken van de molen mogen alleen tegen wijzerzin draaien, waarvoor de keervang zorgt dat hij niet andersom kan, dit omdat de rem slechts in één richting werkt en de wieken niet gestopt kunnen worden als ze in de verkeerde richting draaien.
De molen werd in 1847 gebouwd. Oorspronkelijk was het een oliemolen, maar hij werd later omgebouwd tot een korenwindmolen. De ronde, stenen stellingmolen is 24 meter hoog en heeft een diameter van 12 meter aan de grond. Hij is verdeeld in zes opeenvolgende zolders namelijk de stapelzolder, de maalzolder, de steenzolder, de stortzolder, de luizolder, en de kroonzolder.
Maandagavond: DL1 6,2 km 0:38:50 (9,60 km/h 6,25 min/km)
Een training om rap te vergeten, het ging gewoon langs geen kanten slof slof slof ik kreeg nauwelijks mijn voeten van de grond slof slof slof als ik zo nog veel kilometers doe dan kan ik om nieuwe schoenen omdat mijn zolen afgesleten zijn slof slof slof muziek in de oren, maar Rammstein, Metallica noch Eminem krijgen het tempo er niet in slof slof slof halfweg gedraaid na 18:50 slof slof slof mijn linkerbeen wil van geen kanten mee, knie en kuit lijken wel vast te zitten slof slof slof misschien moet ik maar een andere sport kiezen, schaken of vissen of zo slof slof slof wanneer is die winter ten einde want ik snak naar de lente slof slof slof - best eens langs de dokter voor een bloedonderzoek slof slof slof in cafe Breughel is nog een plaatsje aan de toog, zal ik hier binnen stappen en een Duveltje drinken? slof slof slof nog een paar honderd meters slof slof slof eindelijk thuis, tweede gedeelte in 20 minuten. Een douche, avondeten en al om kwart na acht in bed, moe...
Zondagmiddag trokken we naar Sint-Pauwels, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas. Daar organiseerden de Wase Steinbockvrienden hun lichtmistocht die deel uitmaakt van de Wase wandelgordel 2008-2009. De wandeling bracht ons doorheen de polders van het Waasland bij een temperatuur van 6°C en een zonnetje dat regelmatig doorheen de wolken brak. Het ideale winterweer bracht zomaar eventjes 1819 wandelaars naar Sint-Pauwels. We werden langs rustige wegen langsheen akkers en weilanden gestuurd. Eerst even betonbanen maar die werden al snel verruild voor onverharde lees slijkerige wegen doorheen de polders.
We wandelden even over grondgebied Stekene en volgden een tijdje de Vlasroute tot we in Puivelde aankwamen waar we in de eerste rustpost met moeite een plaatsje vonden. Na enkele broodjes verorberd te hebben volgden we de Nobelroute richting start. Wegkappelletjes, akkers, weilanden, oude boerderijtjes, boomgaarden en stukken bos losten elkaar af. Over de sterrenwegel, deels onverhard, liepen we terug richting Sint-Pauwels. Eerst akkers, daarna naaldbos en tenslotte grote landhuizen en villas passeerden ons oog. Sommige waren grote lelijke betonblokken dozen, andere waren dan weer kleine kasteeltjes. Zo wisten we ook dat we terug in Sint-Pauwels gekomen waren. De tweede rustpost was gevestigd in de Roomanmolen, daterend uit 1847 en een van de grootste windmolens in Vlaanderen.
Een unieke rustpost waarbij we dan nog boven de molenaar konden bezoeken, die graag een woordje uitleg gaf. Een Sinpalsken, het lokale streekbier, mocht natuurlijk niet ontbreken. Daarna volgden we de laatste 3 km gedeeltelijk de Tempusroute langs de kruisputwegel en over rustige polderwegen. Na de wandeling lieten we ons de lekker bereide pannenkoeken smaken, het is tenslotte Lichtmis. We hebben genoten van een mooie gevarieerde wandeling, prima georganiseerd. Voor mij heeft deze wandeling ook iets speciaal want het was in 2001 mijn allereerste wandeling nadat ik lid geworden was van een wandelclub, wat betekent dat ik exact zeven jaar aan het wandelen ben.
Vrijdagmiddag: DL1 10 km 0:57:30 (10,43 km/h 5,75 min/km)
Vandaag was er heel wat minder wind, aangenamer om te lopen. Eerst had Fleur haar S2R-sessie afgewerkt 3,4 km in 0:29:00 (1L 1W 2L 2W 3L 3W 3L 3W 3L 3W 3L 2W). Daarna zocht ik de Moervaart op voor een loop van een klein uurtje. Via de Langelede langs de Moervaart richting St-Kruis-Winkel. Daarna onder de Spanjeveerbrug (Mendonk) langs het jachthaventje terug langs het St-X-winkelpad naar huis. Bij aanvang deed de knie weer pijn maar dat ging geleidelijk over en ik kon zonder last verder lopen. Deze training ging heel wat vlotter dan gisteren.
Donderdagnamiddag: DL2 - 7,4 km - 0:41:15 (10,76 km/h - 5,57 min/km)
Pas de eerste keer deze week kunnen lopen. Een ideale moment uitgekozen Een strakke wind en winterse neerslag was er voorspeld. De route zo gekozen zodat ik in de eerste helft wind op kop had. Bij momenten leek ik zelfs stil te staan (als ik later mijn gemiddelde snelheid zie bleek dit niet zo te zijn). Een stevig tempo gelopen en halfweg op het keerpunt zat ik al stikkapot. Het tweede gedeelte duwde de wind in de rug mij vooruit maar knieën en verschillende spieren protesteerden hevig. Het eerste gedeelte wind op kop in 20:45, het tweede gedeelte wind in de rug in 20:30, dus nauwelijks verschil. Ik schat dat mijn hartslag in het eerste gedeelte wel 10 à 20 slagen hoger lag. Halfweg begon het daarbij nog eens te regenen, alles tesamen afgezien dus. Niettemin blij na de training en een lekker badje om te relaxen er bovenop. Gisterenavond was mijn broer met zijn vriendin op bezoek en zijn twee dochters kwamen mee hun jongste nichtje bezoeken Zij zijn tevens de twee jongste nichtjes van Ariadne alhoewel Fé al 19 lentes en Tess 17 lentes jong zijn. Hierbij de drie samen op de foto.
Vandaag vrij genomen zodat ik mee kon helpen met het opstellen van de fototentoonstelling van onze foto-diaclub 'Kunst Ligt'. Morgen vrijdagavond is het openingsreceptie - iedereen welkom - en de tentoonstelling loopt het volledig weekend in het Cultuurcentrum van Wachtebeke. Meer details kun je zien door op onderstaande foto te klikken.
25 januari 2008. De Britse bierbrouwer Scottish&Newcastle (S&N) gaat akkoord met een overname door de branchegenoten Heineken en het Deense Carlsberg. Dat lieten de ondernemingen vrijdag weten. Dat betekent dat Alken-Maes in handen komt van de Nederlandse brouwer. Als de overname slaagt, wordt Heineken de grootste brouwer in het Verenigd Koninkrijk en verstevigt het zijn leidende rol op de Europese biermarkt. Op de Portugese, Ierse, Finse en Belgische markten verwerft de Nederlandse brouwer de tweede positie. In België krijgt Heineken dan Alken-Maes in handen, dat in de portefeuille onder meer Maes, Grimbergen, Mort Subite, Cristal, Ciney, Judas en Hapkin heeft. Alken-Maes, dat sinds 2000 tot S&N behoort, heeft twee brouwerijen: in Alken en in Kobbegem. In die laatste worden enkel de bieren op basis van lambiek gebrouwen (Mort Subite). "Dit is een zeer belangrijke strategische stap voor ons", zei Jean-François van Boxmeer, de bestuursvoorzitter van Heineken. Carlsberg zou vooral geïnteresseerd zijn in de activiteiten van Scottish & Newcastle in Oost-Europa (de Russische brouwer BBH), Frankrijk en Griekenland. Daarnaast komen ook de Chinese en Vietnamese activiteiten van S&N bij de Deense brouwer terecht. Heineken en Carlsberg verwachten dat de overname en de opsplitsing van S&N ongeveer een jaar in beslag neemt. Heineken denkt dat in het vierde jaar na de overname jaarlijks kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd van 120 miljoen pond (162 miljoen euro). Heineken en Carlsberg maakten hun belangstelling voor S&N vorig jaar oktober bekend (zie ook archief). S&N verzette zich aanvankelijk hevig tegen de plannen van het duo. Een eerste, voorlopig bod van 720 pence per aandeel werd resoluut van de hand gewezen. Daarna werd het bod nog drie keer verhoogd. Het bod van 800 pence vindt het bestuur van S&N acceptabel. "Wij bevelen dit bod bij onze aandeelhouders aan omdat het de waarde van ons bedrijf goed weergeeft. Het weerspiegelt ons groeiperspectief", aldus Brian Stewart, de bestuursvoorzitter van het Britse bedrijf.
29 januari 2008. De eigenaars van de failliete brouwerij Liefmans zijn van plan zich juridisch te verzetten tegen een overname door sectorgenoot Duvel Moortgat. Gino Vantieghem en Renaldo Delabie spreken van onwettige praktijken en beschuldigen Duvel van een 'verborgen agenda'. 'Stemmingmakerij', reageert Duvel. Woensdag belooft een bewogen dag te worden. Dan moet de handelsrechter in Kortrijk de vijf curatoren van het failliete Liefmans machtiging verlenen om een voorlopige exploitant voor de brouwerij aan te stellen. Dat is nodig omdat eerst de bodemattesten voor de overdracht van de onroerende goederen bekomen moeten worden en omdat Vantieghem en Delabie beroep hebben aangetekend tegen de faillietverklaring van eind december. Ze vinden dat de rechter onterecht hun aanvraag tot gerechtelijk akkoord heeft genegeerd. Op 4 februari wordt het beroep ingeleid. In afwachting daarvan zijn de curatoren op zoek naar kandidaten om de activiteiten tijdelijk voort te zetten. De ernstigste kanshebbers zouden enerzijds Delabie en Vantieghem zelf zijn, gesteund door een nog anonieme investeerder, en anderzijds het beursgenoteerde Duvel Moortgat. Die laatste, brouwer van onder meer Duvel, Maredsous en Vedett, zou de beste kaarten hebben. Maar, waarschuwt Delabie, 'als Duvel de voorlopige concessie krijgt, beloven wij verzet aan te tekenen'. Volgens Delabie zijn in de aanloop naar het faillissement en bij de toekenning van de tijdelijke exploitatie, allerlei onregelmatigheden gebeurd. 'Duvel heeft begin vorig jaar al geprobeerd ons over te kopen. Het is hen erom te doen te verhinderen dat onze merken al te grote concurrentie worden voor hen in de VS. 'Bij een tijdelijke concessie is het normaal de bedoeling dat een bedrijf zoveel mogelijk behouden blijft, inclusief personeel, klanten en merken', aldus nog Delabie. 'Maar daar is het Duvel niet om te doen. Integendeel, zij willen de productie overhevelen naar hun site in Breendonk, ze willen enkel de Liefmans-merken behouden en onze klant in de VS afschudden. Als het zo ver komt, dan zullen we hen zeker dagvaarden voor miljoenen euro's. Want als we in beroep gelijk krijgen, zijn we onze belangrijkste klant al kwijt.' Bij Duvel zijn ze weinig onder de indruk van de verwijten van Delabie. 'Het is vreemd dat ze zicht hebben op wat onze langetermijnplannen zijn in dit dossier, wij hebben dat zelf amper', zegt topman Michel Moortgat. 'Wij hebben inderdaad een voorstel voor voorlopige exploitatie gedaan, maar dat is nog niet toegekend, laat staan dat er van een definitieve overname sprake zou zijn. 'Het is aan de rechter om te oordelen', vindt Moortgat. 'Dat we contact gehad hebben met Fortis PE, klopt, maar Liefmans was daarvan op de hoogte en de gesprekken hebben uiteindelijk tot niets geleid. Wat de VS betreft, wij hebben Lucifer nooit als een bedreiging gezien. We maken ons geen zorgen. Dit lijkt vooral stemmingmakerij.'
Ondertussen groeit Ariadne als kool en elke week ontdekt en kan ze nieuwe dingen. Het evenwicht moet natuurlijk nog komen maar ze zit nu al heel stevig en kan al goed roepen ook. De omschakeling naar fruitpap, groentenbrij en opvolgmelk gaat niet zo vlotjes. Ariadne vind de moedermelk nog steeds het beste en eten met nepspenen en plastiek lepeltjes vindt ze minder lekker. Stilletjes aan zal dit wel beteren maar nu wordt er nogal deftig gesmost met het eten. Hierbij nog twee leuke foto's van enkele dagen geleden.
We hebben één poes ('Gizmo' - eerste foto), maar we hebben er eigenlijk drie .
De andere twee zijn poezen van de buren die het bij ons heerlijk vertoeven vinden en ons zowat geadopteerd hebben. Op de tweede foto zie je 'Billy the Kid', een jonge roste kater die maar enkele maanden oud was toen hij de eerste keer het eten kwam 'stelen'. Hij was al snel vriend aan huis en vind onze zetel een ideale slaapplaats.
Weldra kwam ook zijn 'maatje' mee, die we 'Fluffie' gedoopt hebben (foto 3). Die is iets banger en leeft eigenlijk in onze garage en veranda, met soms een bezoekje aan de keuken. Zodra hij ons hoort komt hij kijken - of er iets te eten is - en we kunnen hem zelfs af en toe strelen. Tot drie dagen geleden 'Fluffie' niet meer kwam opdagen . Zowel Fleur als ik dachten een poes zacht te horen miauwen in onze garage maar onderzoek leverde niks op... tot vanmiddag. Fleur ging opnieuw op onderzoek uit en moest zelfs op een grote kast in onze garage klimmen met een zaklantaarn om Fluffie te ontdekken. Hij was tussen de smalle spleet van de muur en kast gesukkeld - op jacht naar muizen? - en zat daar al dagen vast. Fleur heeft uren werk gehad om de helft van de garage inclusief kast leeg te maken en deze zware kast dan nog eens een stuk te verschuiven vooraleer Fluffie zichzelf kon bevrijden. Hij liep de tuin in, nog even afwachten of hij het avontuur heelhuids overleefd heeft - hij zal nog maar acht levens meer overhebben vrees ik.
Zondagochtend: DL1 3,5 km 0:21:00 (10 km/h 6 min/km) Zondagnamiddag: S2R les 9 3,4 km 0:27:30
Een tamelijk drukke dag vandaag, dus een beetje uitzoeken wanneer ik kon lopen. Rond halfnegen vanochtend eerst een kort loopje in het Heidebos langs de gele route gemaakt. In de late namiddag hadden we dan even tijd om samen met Fleur haar S2R-programma verder te lopen. Het is al de tiende loopdag van Fleur, deze maal: 1L 1W 2L 2W 4L 3W 4L 3W 5L 1W. Een mooie lus gemaakt, totaal in 27,5 minuten een 3,4 km gelopen. Het is de langste afstand tot nu toe door Fleur gelopen/gewandeld, een mooie opbouw op vrij korte tijd.
Vermits de cursussen van het Rode Kruis regelmatig aan veranderingen onderhevig zijn, moet er ook geregeld bijgeschoold worden. Als lesgever 'Bedrijfseerstehulp' reed ik zaterdagmorgen vroeg naar Wemmel om daar een nationale bijscholing te volgen. Wemmel is een van de faciliteitengemeenten rond Brussel met een bekende burgemeester, Marcel Van Langhenhove, vroeger een topscheidsrechter in het voetbal. Er is nogal wat muzikaal talent aanwezig in Wemmel want het is tevens de thuisgemeente van Johan Verminnen en Nicole en Hugo. Ik was een klein half uurtje te vroeg en parkeerde mij aan het kasteel-gemeentehuis (17e-18e eeuw).
Dat was een honderd meter van het CC De Zandloper waar de opleiding doorging. Ik had ontdekt dat hier in het mooie parkje achter het kasteel een 'cache' zou liggen, maar toen ik mijn gps opzette weigerde die dienst, geen satelietontvangst .
Dan maar even op het goede geluk eens rondgewandeld in het parkje tot ik vrij snel een muurtje zag dat ik ook op foto gezien had. Dichtbij gekeken en onmiddellijk de 'schat' gevonden , logboekje ingevuld en dan verder naar 'De Zandloper' om daar de gehele verdere dag door te brengen.
Vandaag druk bezig geweest om onze foto's te prepareren voor de fototentoonstelling. Eerst op karton plakken en daarna passepartouts uitsnijden en de foto's in de passepartouts bevestigen. Het was de eerste keer dat we dit deden, en er kroop heel wat tijd in om dit fijn af te werken. Vanavond worden ze dan in de fotoclub ingekaderd. Volgende week donderdag zullen we helpen om de tentoonstelling op te stellen in het Cultureel Centrum te Wachtebeke. Vrijdagavond is de opening en tijdens het weekend is deze te bezoeken. Details zie 'Fotoclub KunstLigt'. Fleur en ik zullen daar vijf foto's tentoonstellen, een reeks genomen in het Westhoekreservaat in De Panne, ondermeer onderstaande foto van Fleur.
... een wisselende duurloop, dat stond vandaag op het programma. Donderdagavond: WD 6,2 km 0:33:30 (11,10 km/h 5,40 min/km)
Na een dag vol regen was het inderdaad gestopt vanavond toen ik thuis kwam. Het is altijd een beetje aangenamer te lopen wanneer het droog is, warm was het zeker genoeg. De wisselende duurloop vandaag bestond uit 10 minuten DL1 5 minuten hoger tempo 10 minuten DL1 5 minuten hoger tempo rustig uitlopen. Volgens mijn berekeningen heb ik op 2x5 minuten 2,2 kilometer afgelegd wat neerkomt op een tempo van 4,55 min/km 13,20 km/h wat zowat overeenkomt met mijn 10K-tempo. Een pittige training dus die vlot afgewerkt werd en duidelijk voelbaar in de kuiten was.
Er is ook veel groen in het Heidebos, voornamelijk afkomstig van de verscheidene mossen en korstmossen.
Dinsdagavond: DL1 7,6 km 0:44:10 (10,31 km/h 5,82 min/km)
Weeral 10°C en een mooi zonnetje deze namiddag, dit zijn geen winterse temperaturen meer. Weliswaar wat wind, maar die deerde niet vanavond tijdens het lopen. Een duurloop gelopen in een mooi gelijk tempo, halfweg gedraaid op 22:05, exact gelijke tijden gelopen op beide helften van het parcours. Dat is positief want soms kom ik traag op gang en loop ik het eerste deel trager of ik zwak af naar het einde toe meer voorkomend zodat ik de tweede helft trager loop. Vandaag niet dus en het ging zo vlot dat ik eerst gerust een grotere toer kon maken maar ik had aan Fleur gezegd dat ik maar 45 minuten ging lopen en zij wachtte met het eten, dus gelopen zoals gepland. En nu de rest van de avond mijn les voor morgen voorbereiden. De cursussen EHBO bij het Rode Kruis zijn begonnen en ik ben momenteel aan het les geven in de afdeling Sint-Niklaas.
Dit was het antwoord van Ariadne toen ik haar vroeg of ze soms de afstandsbediening van de tv ergens gezien had?
Zondagvoormiddag: DL1 9,9 km 0:59:30 (10 km/h 6 min/km)
Op zondag organiseerde wandelclub De Durmestappers Sombeke hun 13de wintertocht. Alhoewel, wintertocht bij temperaturen van 13°C . De startplaats was in het kleine dorp Sombeke, een deelgemeente van Waasmunster. Omdat er veel wind voorspeld was, had ik de bedoeling een 10 kilometer door de bossen te lopen zodat ik niet te veel last van de wind zou hebben. De zachte ondergrond zoek ik tegenwoordig veel op om de knieën te sparen. Niks van dit alles dus! De wandeling ging helemaal de bossen niet in, 95% beton en asfalt. Daarbij kon je het parcours omschrijven als vals plat, waar het soms zwoegen was op de hellingen en uitkijken voor de knie bij de afdalingen. Vanuit Sombeke ging het richting Elversele waar ik na 8 minuten lopen al de eerste controlepost bereikte?! Pas na drie kilometer lieten we de huizen achter ons en liepen we over betonbanen doorheen het polderlandschap. Wel een beetje een tegenvaller als je maar 10 kilometer loopt. In de polders kregen we natuurlijk al de eerste keer met de wind te maken. Halfweg liet ik in Tielrode de tweede controlepost links liggen en vervolgde mijn weg verder, een beetje teleurgesteld door het parcours. De tweede helft van de wandeling maakte echter alles goed. We volgden een hele tijd de Durme langs een mooi geasfalteerd wandel-fietspad wind op kop! en daarna doorheen een prachtig natuurlandschap met aan de linkerzijde een broekbos tussen pad en rivier. We volgden een tijdje de Miraroute (fietsroute) en liepen ook stukken van de Sombeke-Oude Durme wandelroute. In de startzaal heb ik nog even een lekkere erwtensoep met spekjes genuttigd en de suikers bijgevuld met een rijstvla. Een tempo van 10 km/h gedurende een uur gelopen, dat wel maar deze maal niet echt een goed gevoel, een mindere dag vandaag. Deze namiddag dan nog 2,7 km er bij gedaan met Fleur samen de S2R les 7. Fotos niet genomen onderweg lukt moeilijk al lopende maar wel het mooie kerkje van Sombeke op beeld gezet.
Geocaching: De Mol deel 1 (de ontsnapping) â GC17DJ4
Vandaag niet gelopen, wel deze ochtend een wandeling van 6,3 km gemaakt doorheen het Kloosterbos, vertrekkende vanaf de Langelede te Wachtebeke.
We hebben daarbij een Mysterie cache gelopen, een multi met 5 WPs. Voor degenen die het nu horen donderen in Keulen geef ik even een opheldering. Geocaching = schattenjacht met behulp van een (wandel)gps. Er zijn verschillende caches. Bij een mysterie cache krijgt men geen begincoördinaten maar moet men deze zoeken door een of ander raadsel op te lossen. In dit geval was het een foto met aanwijzingen. Het was een multi met 5 WPs (= waypoints). Dat wil zeggen dat op de gevonden coördinaten (WP1) een tag moest gezocht werden met de coördinaten van het volgende WP(2). Daar vond men de coördinaten van het volgende, enzovoort tot men bij het laatste WP(5) de coördinaten van de stash (= schat) vond. Er werden ook enkele tips mee gegeven en de meeste tags waren op een heel originele manier verstopt. Van WP naar WP kregen we een mooie wandeling doorheen het Kloosterbos. Wegens de werken er worden momenteel veel bomen gekapt waren sommige paden omgetoverd in slijkwegen waar je tot je enkels inzakte, dus avontuurlijk was het wel. Het nadeel is ook dat de gps steeds een rechte lijn aangeeft naar het punt dat men zoekt. Dan krijgt men die gevallen waar de gps hardnekkig naar het Noorden aangeeft en het pad al even hardnekkig naar het Oosten leidt. Uiteindelijk na een mooie wandeling en heel wat zoekwerk de schat gevonden een plastiek doos en het logboek ingevuld (10u15).
Mijn totaal gevonden caches bedraagt nu 23 stuks en bijna het hele gebied rondom mijn woonplaats is doorzocht. Er resten mij nu nog enkele te zoeken waaronder een (multi-)cache nabij het vroegere Fort Francipanie in het Heidebos, waarvan ik de coördinaten ook al op zak heb.
Vrijdagochtend: DL1 6,1 km 0:37:15 (9,52 km/h 6,11 min/km)
Deze ochtend regende het nog niet en er was ook weinig wind. Achteraf bleek dit het beste moment van de dag te zijn. Wederom niet gegeten, dus kun je dit weer een vetloopje noemen. De derde en langste route van het Heidebos is de gele route. Deze route loopt op het grondgebied van Moerbeke langs de resten van het vroegere Fort Francipanie. In het weekend heeft het wel enkele nadelen omdat er ook veel mountainbikers gebruik maken van deze weg. Vanochtend echter geen fietsers te bekennen, enkel een aantal wandelaars met hond of met Nordic Walking stokken. Moeizaam op gang gekomen maar allengs ging het vlotter en vlotter. Het tweede nadeel van de gele route in dit seizoen is de begaanbaarheid, of dien ik te zeggen loopbaarheid. Een groot deel van het onverhard parcours lag flink onder de modder dus was het zwaar lopen en slalommen om de diepste slijkpoelen te ontwijken. Hier leken mij spikes op sommige plaatsen geschikter dan loopschoenen. Toch weer een vlotte ochtendtraining achter de rug, tevreden over de vooruitgang van de conditie.
Donderdagochtend: DL1 4,1 km 0:24:10 (10,14 km/h 5,91 min/km)
Geprofiteerd van een vrije dag en het rustig weertje om een klein toertje door het Heidebos te lopen, een kort vetloopje - op de nuchtere maag. Ook deze maal de groene route gevolgd, geen Gallowayrunderen tegengekomen deze keer, wel eekhoorns zoals gewoonlijk. Heel rustig in het bos nu, alhoewel ik toch niet de enige jogger was. De groene route loopt een klein stukje langs het natuurgebied en daar waren ook enkele wandelaars met hun hond. In het Heidebos zelf is het trouwens verboden voor honden en fietsers.
Daarna de zesde les van de S2R samen met Fleur (en Ariadne) gelopen (1L 1W 2L 2W 3L 3W 3L 3W 3L 3W). Zo zitten de eerste twee weken van de S2R (zie schema) er op en de vorderingen zijn duidelijk merkbaar, vooral op de gemiddelde snelheden.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis