Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
12-09-2006
Originele cafes: Taverne de Klee, Kuttekoven
Na de wandeling zondag besloten we met het cafeboek van Bob Hendrickx in de hand, enkele originele cafes in de omstreken te bezoeken. Onze eerste stop was Taverne de Klee in het gehucht Kuttekoven, een deelgemeente van Borgloon. Het was meteen ook ons laatste cafebezoek die dag, want we zijn tweeëneenhalf uur op het terras blijven hangen. Taverne "De Klee" is een prachtige oude haspengouwse hoeve die dateert van 1881. De taverne heeft een uitgebreide bier- en eetkaart met veel streekprodukten. We openden met het bier van de maand, een Vondel, donkerbruin, alc.8,5% vol, brij.Liefmans, Dentergem, waar de smaak van de caramelmouten duidelijk naar voor kwam. We hadden ondertussen honger gekregen en kozen voor een Haspengouws sudderpotje. Fleur een ciderstoverij en ik één met Haspengouwse kip. Daarna volgden we de suggestie van de chef, en bestelden beiden een streekbier erbij. Fleur een deChokier, amber, alc.7% vol, een biertje met een vleugje caramel, overgaand naar een fijne hopbitterheid. Het bier wordt gebrouwen in Proefbrouwerij Lochristi voor de Vennootschap van de Chokier ter nagedachtenis van baron Surlet de Chokier. Hij was de eerste regent van België van maart 1831 tot de aanstelling van de Eerste Koning der Belgen, Leopold I, op 21 juli 1831. Ik nam het Grottenbier van Kanne, bruin, alc.6,5% vol, gecreëerd door meetserbrouwer Pierre Celis en gebrouwen in brij.Sint Bernardus te Watou. Een bier met een sterk aroma, volle smaak en lange afdronk. Als afsluiter nam Fleur nog een lekker groot ijscoupe Flamigo. We kregen voor het boek een Bloesembink, amber, alc.7,1% vol, met toevoeging van honing en perensiroop, lekker, bittere afdronk en een snel verdwijnende schuimkraag, en een Bink Adelardus, bruin, amc.7% vol, toevoeging van kandijsuiker en gruut, lekker met een zurige afdronk. Beiden worden gebrouwen in de brouwerij Bink te Kerkom. Een mooie afsluiter voor een prettige zonnige dag. Het fotoboek onderaan kun je doorbladeren door op de bladzijden te klikken.
Zondag besloten we eens iets verder weg te gaan wandelen en reden we naar de Parel van Haspengouw Borgloon, waar wandelclub de Strooplekkers hun Fruitstreektocht organiseerden doorheen het Loonse Graafschap. We hadden geen betere dag kunnen uitkiezen, een stralend zonnetje en temperaturen rond 26°C! We kozen voor de langste afstand 22,2 km, het was een hele tijd geleden dat Fleur deze afstand gewandeld had, dus was het meteen een testje of het zou lukken. Vanuit Borgloon ging het eerst richting Kuttekoven, voorbij Kasteel de Clee. Dit kasteel werd gebouwd in 1904-1907 door barones Sneyers-dAttenhove, en na een brand in 1933 heropgebouwd. We liepen langs rustige wegen en paadjes langs de talrijke boomgaarden waar de bomen vol appels of peren hingen, rijp voor de pluk. Het mooie kapelletje van O.L.V. van Lourdes in Kuttekoven, gebouwd in 1907, zijn we binnengeweest om te kijken of Onze Lieve Vrouw ons toelachte of met haar ogen knipperde, maar ze gaf geen krimp. Zwarte Trees had dit wel gezien in 1923 waardoor het bijna een pelgrimsoord werd, maar de vele bedevaarders zijn weggebleven toen het verschijnsel zich niet meer voordeed zodat de rust kon wederkeren. Vandaar verder via Berlingen, voorbij Kasteel Huisberg naar de rustpost in Voort, ondertussen genietend van de prachtnatuur en de pittoreske landschappen. Hier werd een prachtige lus gemaakt langs de Herkebeek richting Goten, bijna uitsluitend over het uitgestrekt netwerk van fiets- en GR-paden (GR 564 en GR 128). Haspengouwen is vrij heuvelachtig waardoor er goed gezweet werd. Na opnieuw gerust te hebben in Voort ging het laatste traject weer door en langs de boomgaarden over verharde kiezelweg, door de Motvallei. Op het einde kregen we nog een serieuze kuitenbijter voorgeschoteld die ons voorbij Kasteel de Mot en zijn aangrenzende wijngaarden naar het centrum van Borgloon bracht. Fleur goed vermoeid maar geen last meer in de rug en bilspier, heel hoopgevend. Daarbij zagen onze nek en schouders goed rood van het zonnetje, maar we hadden genoten van een voortreffelijk georganiseerde, tamelijk zware wandeling. Daarna zijn we nog een terrasje gaan doen (met het cafeboek van Bob Hendrickx), maar daar vertel ik later wel meer over.
Vrijdagavond wedstrijd 8,92 km 0:38:58 (13,72 km/h 4,37 min/km)
Vanmiddag moet Fleur spijtig genoeg weer gaan werken, en omdat het weer meevalt heb ik deze namiddag heel wat werk in de tuin kunnen verrichten. Nadat ik mij gewassen heb, was ik van plan nog een uurtje lopen. Ik heb mijn loopkledij al aan als mijnen Euro valt dat er vanavond een jogging plaatsvind in Bentille, Meetjesland, georganiseerd door de Krekenlopers. Ik had het enkele weken geleden genoteerd maar het was helemaal uit mijn gedachten gegaan. Dus motorkledij over mijn looptenue en meteen de motor op. Op de Expresweg net na de tunnel van Zelzate staat er natuurlijk een file wegens de werkzaamheden daar, gelukkig kan ik rustig langs en tussen de autos doorrijden. Een prettige vaststelling dat de automobilisten mooi allemaal plaats maken zodat ik kan passeren, namens alle motorrijders, bedankt! Om 19u kom ik dan goedgemutst toe in Bentille, een half uurtje voor de start, tijd genoeg dus om zelfs nog een beetje op te warmen. Een tweede prettige verrassing wanneer ik in de tent Christian uit Bellem tegen het lijf loop, een ervaren loper met wie ik in Brussel tijdens de marathon de eerste 28 km samen gelopen heb. Hij doet het vandaag rustig aan want zondag loopt hij alweer de Flanders Field marathon! Deze jogging maakt onderdeel uit van de 12de Rabo jogging Superprestige 2006, en dat is te merken want er staan zon 200 lopers aan de start. We kunnen 1, 2 of 3 ronden van 4460 m door de polders lopen, ik kies voor twee ronden met het plan die binnen de 40 minuten te lopen. Een goede start genomen, maar ik voel al snel dat ik vandaag geen superbenen heb. De eerste ronde in 18:45 (4,2 min/km), maar dan besluit ik me niet te forceren en iets rustiger de tweede ronde uit te lopen, net binnen de 39 minuten binnen, dus missie geslaagd! Ik zie dat ik op de 24ste plaats (50 lopers) geëindigd ben, en 9de in mijn categorie. Als ik mijn startnummer afgeef krijg ik een liter drinkyoghurt van Campina en de keuze tussen een rijstvlaai of een appelcake van patisserie Lanckriet uit Eeklo. Spijtig genoeg is de vlaai te groot voor mijn motortas, dus de cake maar gekozen. Vanavond eten we pasta als Fleur thuiskomt en als nagerecht lekkere appelcake, de afsluiter van een geslaagde avond.
Tijdens de wandeling gisteren doorheen het Heidebos meenden we eerst een aantal voetballen te zien liggen. Nader onderzoek wees uit dat het hier ging om een 'heksenkring' van reuzenbovisten, waarvan de meesten een diameter hadden tussen 25 en 30 cm. Bovenaan de foto zie je een jonger exemplaar, onderaan wat er overschiet van een ouder exemplaar. Blijkbaar kunnen deze bovisten zelfs een doorsnede hebben van 80 cm of meer.
Fleur en ik hebben een weekje verlof en nog geen meter gelopen deze week, maar wel veel crosstraining gedaan. Na de wandeling maandag, hebben we gisteren een fietstocht gedaan van 30 km tussen zandrug en Moervaartvallei door Wachtebeke en Moerbeke. Vandaag heb ik hetzelfde traject gewandeld met vijf wandelaars van de Deurnese IJsberen, één van hen is een gepensioneerde collega waar ik negentien jaar mee samen gewerkt heb. Plaats van vertrek is het Kloosterbos, gelegen op de zandrug, ontstaan in de ijstijd, die van Maldegem tot Stekene loopt. We volgen de zandrug tot aan het Heidebos in Moerbeke, waar we door het bos, het groene wandelpad volgen tot aan de hoofdingang. Vandaar blijven we de GR122 volgen richting Moervaart, die we oversteken langs de Terwestbrug. Deze brug werd in 1945 gebouwd nadat de vorige tijdens de oorlog verwoest werd. De Moervaart is een schilderachtige waterloop met typische ophaalbruggetjes en nu nog enkel voor de pleziervaart gebruikt. In het verleden vormde de Moervaart een verbinding tussen de Kale en de Durme. Sinds het graven van het kanaal Gent-Terneuzen is deze verbinding verbroken. Zowel de Moervaart als de Zuidlede waren vroeger van belang voor het vervoer van turf, brandhout en landbouwproducten naar Gent. De exploitatie van veen- en turfgronden was immers de belangrijkste activiteit in Moerbeke in de middeleeuwen. Eerst volgen we de Moervaart voorbij de suikerfabriek tot de Dambrug, daarna gaat het langs de bosgracht richting Eksaarde waar we aan de Zuidlede onze rust nemen bij Palinghuis Mieke Smet. We lopen verder door de Moervaartvallei, die zich bevindt tussen Moervaart en Zuidlede.
Eerst volgen we de Olentgracht, om langs het Etbos aan het natuurgebied de Turfmeersen te komen, een 20 ha groot moerassig weiland met in het midden de Moereloop. Dit gebied is kalkrijk omdat de mergel hier erg ondiep zit, wat zorgt voor een unieke flora. Langs het voormalig kasteel Wulfsdonk bereiken we terug de Moervaart die we volgen tot de Overledebrug. Deze brug is samen met de Kalvebrug sinds 2001 een beschermd monument. Daarna volgen we de Langelede om terug in het Kloosterbos te komen, dat we doorwandelen langs een mooie beukendreef tot aan het vertrekpunt. Het was een klein groepje, leeftijden tussen de 60 en 68 jaar, behalve wandelaars ook allen joggers, die dan nog liefst na het joggen direct in het (ijs)koude water springen. Het was ook weer een leuk weerzien met mijn ex-collega Jos, ooit marathonloper met een besttijd van 2u48, en ik kwam tot de vaststelling dat zelfs iedereen in het gezelschap wel eens een marathon gelopen had!
Tijdens het onkruid wieden gaat Fleur altijd heel selectief te werk, van iets onbekend laat ze wel eens een exemplaar staan om later uit te zoeken over welke plant het eigenlijk gaat. En zo bleef er dit plantje staan.
Eén probleem echter: in onze tamelijk uitgebreide literatuur over wilde planten en kruiden was echter niks te vinden tot grote frustratie van Fleur.
Dan maar beginnen googelen op internet, maar ook de eerste resultaten waren ontgoo(g)chelend vermits het heel moeilijk te zoeken is naar iets waarvan je de naam niet kent en ook twijfelt tot welke plantenfamilie ze behoort. Gisterenavond was het eindelijk BINGO! Het gaat hier over de Kleine majer (Amaranthus blitum), uit de Amarantenfamilie. Deze plant staat zelfs op de Rode lijst van Vlaanderen omdat ze vrij zeldzaam voorkomt. Fleur tevreden natuurlijk EN wij hebben een zeldzame gast in onze tuin. Vermits hij éénjarig is, is het afwachten of hij volgend jaar weer zal verschijnen.
Enkele laatste sfeerbeelden vanuit Brussel, Koning Albert 1 die toekeek vanop zijn paard (en hij zag dat het goed was...), de Blueszanger nabij de Grote Markt (en wij zagen dat het goed was...), niet iedereen is even getalenteerd bij de straatmuzikanten. Tenslotte de katjes in de etalage van de Galerie Saint-Hubert (en zij zagen dat het duur was...).
Maandag organiseerde onze wandelclub De Kwartels, Assenede hun 5de Langeledetocht te Wachtebeke, dit ter gelegenheid van Langeledekermis. Deze kant van Wachtebeke is voor ons een beetje onbekend gebied dat we nu konden ontdekken via drie lussen die telkens vertrokken van in de feesttent, we besloten er twee van te bewandelen. De Langelede begint aan de grens met Nederland en mondt uit in de Moervaart, het voert het water af van de noordelijke polders naar de Moervaart. In het verleden was het een kanaaltje waarlangs mest naar de polders en landbouwproducten naar de stad Gent werden gevoerd. De eerste lus van 7 km voerde ons naar het Kloosterbos, dit bos is samen met het Heidebos één van de restanten van die grote gordel bossen die zich vroeger van Maldegem tot Stekene uitstrekte. Het grootste gedeelte van deze lus wandelden we dan ook doorheen de vele paden in het Kloosterbos. Geregeld passeerden we enkele privaatgebieden en weekendhuisjes en zelfs een heuse villa werd in het bosgebied gebouwd (illegaal?). Vooral in die gebieden troffen we veel zwerfvuil aan (storend). Het Kloosterbos bestaat het merendeel uit dennen. Een groot gedeelte van het Kloosterbos werd in 2002 door de provincie Oost-Vlaanderen aangekocht. Het provinciebestuur heeft een bosbeheersplan uitgewerkt, waarbij de monotone aanplantingen stilaan plaats kunnen maken voor een bos met inheemse boomsoorten, zoals berk, zomereik, lijsterbes, hazelaar of sporkenhout. Het was weeral te lang geleden dat Fleur en ik eens samen konden wandelen en we hebben er van genoten, onderwijl babbelend en veel fotos nemend. Een mooi aantal paddestoelen waren uit de grond geschoten dankzij de vochtigheid, en de lijsterbessen, braam- en vlierstruiken hingen vol vruchten.
De tweede lus (6,5 km) was zelfs nog mooier dan de eerste. We gingen al snel het poldergebied binnen tot aan de grens van Zelzate, veel trage wegen, langs maïsvelden, door stukjes bosgebied, heel afwisselend in een streek waar de tijd soms wel leek stil te staan.
De meeste planten staan op het einde van hun bloei, boerenwormkruid, koninginnekruid, kattenstaart, Canadese fijnstraal en reuzenbalsemien, terwijl de kaardebollen al kaal in de bermen stonden. Het weer was daarbij voortreffelijk met temperaturen die opliepen tot 25°C. Bovendien hadden we ook een leuke ontmoeting met Guy, blogger en "kwartel" en zijn verslagje zul je hier wel kunnen lezen. Nadat we al een geruime tijd mekaars wandelverhalen volgden was het heel plezant elkaar ook eens in levende lijve te ontmoeten, hopelijk gebeurt dit in de toekomst nog meer. Na een laatste drankje in de feesttent de fiets op en naar huis. Meer dan 400 wandelaars waren komen opdagen en die hebben kunnen genieten van een mooi uitgestippelde gevarieerde wandeltocht.
Meerdere foto's zijn ook te bekijken in ons wandelfotoboek (links) en de fotoreportage van Clement Coclez kun je hier bekijken
We hebben zoals zoveel toeristen gegeten in de Rue des Bouchers, matige prijs, tamelijk lekker, maar de bediening onverschillig, ons bord eten werd bijna voor ons op tafel gesmeten. En ze werden er niet vriendelijker op omdat we geen fooi gaven dat moet men voor ons verdienen. Op de Grote Markt betaal je tussen 2,90 en 3,20 voor een koffie en een Duvel kost er 5,50 , en de bediening net hetzelfde als in het restaurant. Behandelt men zo de toeristen, waar men tenslotte van moeten leven? Heel triest! In een acherafsteegje in het centrum van Brussel vonden we echter een heel gezellig cafeetje De Goede Oude Tijd, waar de tijd wel leek stil te staan en de Duvel kostte hier maar 3,50 .
Zondagnamiddag: DL1 11,8 km 1:10:00 (10,11 km/h 5,93 min/km)
Even gewacht tot Fleur thuis was van het werk en het was ondertussen ook gestopt met die miezerige regen zodat Fleur kon meefietsen. Voor haar is het lekker uitwaaien na het werk en voor mij is het altijd plezierig lopen met Fleur aan mijn zijde. Het tweede gedeelte was ferm wind op kop maar toch ontspannen gelopen (en gefietst) mede omdat de temperaturen toch rond de 23°C lagen. Na een dik uur terug thuis, de douche in en daarna een lekker stuk taart, om de suikers bij te vullen . Enkele weken geleden heb ik een aantal fotos genomen aan de Moervaart en vond direct iemand bereid om even voor mij te poseren, onderstaande foto is het resultaat.
We hadden besloten om enkel Nederlands te spreken in Brussel en ik moet Yves Leterme gelijk geven, de talenkennis van de Walen (Brusselaars) is ondermaats. Wij logeerden in een groot internationaal hotel en aan de receptie werden we dan maar in het Engels geholpen omdat we Vlamingen waren. Maar heel zelden werd Nederlands gesproken tegen ons, en indien wel dan was het omdat degene die ons bediende Vlaming was, die daarbij wel vloeiend Frans sprak. Dus Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx moeten niet te hoog van de toren blazen. Brussel betekent ook knappe architectuur, waarvan we een aantal fotos genomen hebben, spijtig genoeg reikt onze kennis niet ver genoeg om te weten over welke bouwstijlen het hier gaat.
Donderdagavond: HT 7,4 km 0:42:15 (10,51 km/h 5,71 min/km)
Heel goed gerecupereerd, ik had dinsdag nog nauwelijks spierpijnen, enkel de zijkant van mijn rechtervoet voelt nog wat pijnlijk aan. Gisteren kriebelde het al om te gaan lopen, maar voor alle zekerheid een dagje langer gerust. Vanavond de MP3-speler mee voor een kort herstelloopje. Tijdens het lopen kwamen de beelden van de wedstrijd zondag terug naar boven en ook de woorden die Wim (de pacer) tegen me zei toen hij hoorde dat het mijn eerste was: ...geniet er vooral van , en ook de vermelding: de eerste 30 km is eigenlijk warmlopen, dan pas begint een marathon echt . En gelijk had hij, dat heb ik ondervonden, de eerste 30 km heb ik er werkelijk van genoten en daarna vooral veel afgezien. De beentjes voelen wel nog moe en enkele spieren protesteren een beetje op het einde van de training, maar het lopen zelf was vandaag weeral heel ontspannend!
In de komende dagen brengen we hier enkele fotografische impressies van Brussel. Vandaag de prachtige Galeries Royales Saint-Hubert, met zijn schitterende etalages. Mooi om te kijken, maar hier houden we liever onze portemonnee dicht.
Op 29 augustus 2004 noteer ik het volgende in mijn agenda: Beginnen lopen, doelstelling drie maal per week ca. 0,5 uur. Hoofdreden is een overgewicht dat ik al van 78 kg naar 76 kg gekregen heb, maar nog veel te hoog is (BMI: 27,9). Daarbij meteen de daad bij het woord gesteld en 4,7 km gelopen in 25 minuten, en pompaf thuisgekomen. Achteraf blijkt dit meteen te veel kilometers en te snel - 5,32 min/km - te zijn begonnen. Gevolg: s anderdaags overal stijve spieren en met moeite uit mijn bed geraakt! Eerste les geleerd, dus op internet naar hulp gezocht en een loopprogramma van vier maanden laten opstellen via my asics. De tweede informatiebron op internet worden voor mij de loopblogs, die ik regelmatig begin te bezoeken en waar ik heel wat opsteek. Ondertussen ga ik met mijn collega Ronny de uitdaging aan om samen de Antwerp 10 Miles te gaan lopen, op dat moment lijken mij die 16,1 km nog oneindig ver weg. De volgende weken en maanden loop ik kleinere afstanden en bouw traag op zodat ik 2004 eindig met een totaal van 126,7 kilometer op 26 trainingen. Vooral de eerste maanden veel last met de knieën, en volgens de geraadpleegde bronnen zou dit moeten verbeteren zodra de kuit- en bovenbeenspieren meer ontwikkeld zijn. Mijn gewicht is ondertussen op die vier maanden gedaald naar 70,8 kg.
In 2005 kan ik zonder problemen verder trainen en de kilometers rustig opbouwen. Begin april koop ik mijn tweede paar Asics (Gel Kayano) en een hartslagmeter, beiden belangrijke loopatributen. De eerste doelstelling wordt gehaald en mijn allereerste wedstrijd op 24 april 2005, de Antwerp 10 Miles gelopen in 1:29:45, vijf minuten trager dan collega R. De weegschaal duidt inmiddels maar 67,9 kg meer aan, een BMI (24,9) voor de eerste maal terug onder de 25, een eeuwigheid geleden? Ik heb ondertussen de smaak te pakken gekregen en loop dat jaar nog zeven wedstrijden, waaronder als hoogtepunt op 25 september 2005 de halve marathon in Oudenaarde (1:44:00). Op 11 november start ik zelf met deze (loop)blog, geïnspireerd door de talrijke loopblogs die ik al meer dan een jaar volg. Het jaar 2005 wordt afgesloten met 1082 kilometer op de teller en een gewicht van 65,1 kg (BMI: 23,9). De knieën blijven nog altijd een zwak punt en vanaf oktober sukkel ik drie maanden met pijn aan de buitenkant knie, diagnose: Tractus Iliatibialis Frictie Syndroom (lopersknie).
Aangepaste trainingen, knieband en ontstekingsremmers zorgen er voor dat ik begin 2006 weer helemaal fit ben. Door de verdere ontwikkeling van kuit- en bovenbeenspieren kan ik dit jaar eindelijk zonder kniepijn en band lopen.De doelstellingen voor 2006 worden gesteld: persoonlijke besttijden proberen te verbeteren en de eerste marathon ingepland voor het najaar. Daarvoor worden meer intervals en heuveltrainingen ingelast in mijn loopprogramma, een heleboel lectuur over trainingsmethoden wordt doorgeworsteld en wat mij het best ligt gebruik ik. Op 23 april sta ik weer samen met collegas Ronny en Nico aan de start voor mijn tweede Antwerp 10 Miles en de trainingen hebben het gewenste effect opgeleverd want deze maal verpulver ik mijn P.R. met maar liefst negen minuten (1:15:30)! Mijn collega R. komt tien minuten na mij over de eindstreep. Uiteindelijk neem ik de beslissing de Brussels Marathon te lopen op 27 augustus. Een trainingsprogramma wordt opgesteld en min of meer gevolgd en op 6 augustus loop ik mijn eerste dertigplusser en het eindresultaat van twee jaar trainen heb je gisteren kunnen lezen. Ik blijf even goed nog altijd een levensgenieter, maar drink maar één Duvel meer s avonds (zie foto). Het glas was een extra prijs die ik van Fleur gekregen heb na de marathon.
We hadden besloten er een weekendje Brussel van te maken dus zaterdag al vertrokken en een hotel geboekt nabij het Jubelpark waar de marathon van start ging. Zaterdag de toerist uitgehangen in onze eigen hoofdstad, maar daar vertellen we later meer over. s Morgens rond halfzeven opgestaan na geen al te beste nachtrust, waarschijnlijk wegens de zenuwen, een licht ontbijt genomen en op het gemakje richting start. Een 900 deelnemers zijn er voor de marathon en een kwartiertje voor de start nemen we plaats in het startvak voor 3u59. Na het startschot geraken we al vrij snel in ons beoogde tempo. Twee Nederlandse hazen, Wim en Els zijn van dienst en zullen ondanks het zwaar en wisselend parcours schitterend werk leveren. Na een viertal kilometers duiken we de Katerinatunnel in, terug naar boven en meteen de Baljuwtunnel in en daarna nog een derde tunnel. Zo in het begin geeft dit nog geen problemen maar het zal later op de wedstrijd beginnen doorwegen. Wim en Els maken regelmatig een praatje met het groepje lopers dat hen volgt en geeft ons de raad vooral te genieten van deze wedstrijd, met de alom bekende woorden: een marathon begint pas na 30 kilometer. Genoten hebben we zeker die eerste uren, de omgeving, de ambiance, de aanmoedigingen en het applaus van die vele onbekenden langs de kant. Na 15 km weet ik al dat ik dit tempo geen volledige wedstrijd kan volhouden maar ik besluit zo lang mogelijk in de groep te blijven. Tussen kilometer 19 en 20, op de Tervurenlaan, richting Tervuren krijgen we weer een stevige kuitenbijter geserveerd en het groepje wordt langgerekter en kleiner, ondanks de aanmoedigingen van Wim. De halve marathon klokken we af op 1:59:50, mooi op schema dus. We maken een toer door Tervuren en langs het Afrikamuseum, ik krijg het steeds moeilijker het tempo te houden en na 28 kilometer weer een helling en daar moet ik de groep lossen. Vanaf nu ben ik op mezelf toegewezen en het zwaarste stuk moet nog komen. De 30 km passeer ik na 2:50:10 maar dan worden de hellingen te zwaar en moet ik gedurende de volgende twee kilometer lopen afwisselen met wandelen, de benen willen niet meer mee en ik zit kapot. De volgende vier kilometer gaan bergaf en vanaf km 36 zal ik nog regelmatig wandelen want een kilometer lang lopen lukt gewoon niet meer en dan wordt het aftellen. Onder de boog van het Jubelpark door, nog drie kilometer, even wandelen, lopen, aan de drankpost weer even wandelen en drinken en zo voort. Eindelijk het bord van de 41 km, dit laatste stuk doen we al lopende, het publiek langs het parcours stuwt me verder richting Grote Markt, daar is de finish en Fleur staat te wachten, een flauw glimlachje voor de foto kan ik nog net opbrengen. Ik heb nog nooit zo kapot gezeten, maar een heleboel emoties flitsen door me heen wanneer ik opgevangen wordt in de armen van Fleur, HET IS GELUKT! Ik weet niet of er zoiets bestaat als een perfecte organisatie, maar Brussel kwam toch zeker dicht in de buurt. Alhoewel ik niemand aanraad zijn eerste marathon in Brussel te gaan lopen omdat het parcours veel te zwaar is. Er was ooit een discussie op de blog van Frank Spencer over wat nu zwaarder is, de Dodentocht of een marathon? De marathon is veel zwaarder, en dat voor één belangrijke reden: de Dodentocht is geen wedstrijd, en wanneer je moe bent neem je een kwartiertje pauze, dat kun je niet tijdens een marathon, je moet gewoon blijven doorgaan, soms verstand op nul en blik op oneindig. Wanneer ik richting kleedkamers ga, meen ik Marc te herkennen, die al gewassen is, die zal dus weer een mooie tijd gelopen hebben. Christophe liep er ook zijn eerste marathon (binnen de vier uur, proficiat!). En een heleboel bloggers liepen er de halve marathon, voor hun verhalen kijk je maar even bij Ruth, Rudi, Woudloper Pi, Edith, Koen en Geert. Vanmorgen voel ik alle beenspieren en vooral de linkerknie is heel pijnlijk, trappen afgaan zal de eerste dagen geen makkie zijn. Voorlopig geen plannen voor een volgende marathon, eerst de wonden likken en zien hoe ik recupereer.
Het is gelukt, ik heb de Brussels marathon uitgelopen. Maar het parcours was zwaar, veel te zwaar voor een eerste marathon, ik heb dan ook enorm afgezien. Niettemin gelukt dus en, gezien de omstandigheden, ben ik heel tevreden met mijn eindtijd (onofficeel: 4:09:10). Straks krijg ik een deugddoende massage van Fleur en morgen breng ik hier een uitgebreid verslag, nu ontbreekt me de fut. Fleur heeft mijn aankomst op de Grote Markt voor het nageslacht vastgelegd.
Een loper kent de langzame gevaren Van zijn solitair traject - hij is bestand En baant zich met bedachtzame gebaren Een weg door regen, wind en zand
Afstand is een rusteloos begrip, een betekenisvol Vreemd decor dat steeds verwacht. (Ik sta stil Bij hoe het licht ook mij, het hoofd een wereldbol, Verblindt. Ik chronometreer elk tijdsverschil.)
God krijgt dikwijls namen mee als vangrail, boom. Een wagen doet zijn eigen marathon In minder dan drie uur. Te snel. Te autonoom. Enkel lopers lopen dichter bij de bron
Frank Pollet (uit de gedichtenbundel "Weeromstuit")
Persfotograaf Joe Rosenthal, de maker van de beroemde foto van de soldaten die op het Japanse eiland Iwo Jima de Amerikaanse vlag hijsen, is op 94-jarige leeftijd overleden. Rosenthal stierf zondag (20 augustus) in een bejaardentehuis in een voorstad van San Francisco. De in 1911 in Washington D.C. geboren Rosenthal verhuisde als jonge man naar zijn broer in San Francisco en woonde bij hem in tot hij in 1930 een baan kreeg bij de Newspaper Enterprise Association. Twee jaar later werd hij verslaggever/fotograaf bij de inmiddels verdwenen krant San Francisco News. Rosenthal begon zijn AP-carrière toen AP Wide World Photos opkocht, waarvoor Rosenthal vanaf 1936 werkte als redactiechef. In 1944 werd hij naar de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog gestuurd. Het is de droom van iedere fotograaf om dat ene beeld te schieten dat hem wereldberoemd maakt, en dat lukte Joe Rosenthal in 1945.
De foto die Rosenthals naam vestigde en waarvoor hij de Pulitzer Prijs ontving kwam toevallig tot stand. Rosenthal schreef later dat hij op bijna had nagelaten het hoogste punt van het strategische Japanse eiland te beklimmen, omdat hij had gehoord dat soldaten er al een vlag hadden geplant. Die werd echter te klein bevonden, en Rosenthal was getuige van het plaatsen van de tweede vlag. "In mijn ooghoek zag ik hoe de mannen begonnen de vlag op te zetten, ik draaide mijn camera en drukte af. Zo heb ik de foto genomen en als je op die manier een foto neemt, dan zeg je niet dat je een fantastische foto hebt gemaakt. Dat weet je op dat moment helemaal niet." De foto sprak onmiddellijk tot de publieke verbeelding. "Miljoenen Amerikanen zagen die foto vijf of zes dagen voordat ik hem zag en toen ik er voor het eerst over hoorde, had ik geen idee welke foto werd bedoeld." Dagen later, toen een collega hem met de foto feliciteerde, dacht Rosenthal dat de man een andere foto bedoelde, van mariniers die onder de vlag stonden te zwaaien en lachen (zie onderste foto).
De veldslag van Iwo Jima staat bekend om de hardst bevochten strijd in de geschiedenis van WOII. Gedurende een maand vochten 100.000 Amerikaanse soldaten tegen 22.000 vastberaden Japanse soldaten. Bijna 7000 Amerikanen sneuvelden en minder dan 1000 Japanse soldaten overleefden de strijd. Op de onderste foto zie je vier van de vlaghijsers (Bradley, Hayes, Sousley en Strank) tesamen met hun makkers. Strank, Sousley en veel van deze jongens zouden weldra sneuvelen.
Aanstaande zaterdag gaat de 9de Mosselfeestentocht door te Philippine in Zeeuwsch-Vlaanderen (NL), georganiseerd door onze wandelclub "De Kwartels". Een leuk vlak parcours dat ook ideaal is voor joggers. Dit weekend hebben de Mosselfeesten plaats en zal er heel wat ambiance aanwezig zijn, en dit is meteen een gelegenheid voor de mosselliefhebbers om van de lekkere Zeeuwsche mosselen te proeven.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis