Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
17-10-2016
Beer & Food - A Perfect Match
Zaterdagavond 15 oktober zakten we af voor een uniek bierfestival in het West-Vlaamse Pittem op de Blekerij, een prachtige locatie. Deze maal geen nadruk op bier alleen maar het Beer & Food-festival was volledig gericht op foodpairing met bier. Het initiatief kwam van Tony en Charlotte van Drankenhandel Truyaert en Thijs en Birgit van Brouwerij Maenhout. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is gezien de 250 aanwezigen die konden kennismaken met lokale en voor velen waarschijnlijk onbekende bieren. Vier brouwerijen waren aanwezig om hun bieren te tappen of te schenken, zijnde buiten brouwerij Maenhout, brouwerij Strubbe uit Ichtegem, brouwerij De Leite uit Ruddervoorde en brouwerij Alvinne uit Moen. Traiteur Ma Kwizien had de zware opgave om 250 x 8 hapjes te voorzien.
Als docent beer & food in de zythologenopleiding van Syntra Midden-Vlaanderen was ik samen met Fleur natuurlijk geïnteresseerd of er een perfect match zou zijn.
Er waren 2 voorgerechten, 4 hoofdgerechten (waarvan 2 warm) en 2 nagerechten. Wij waren om 18u aanwezig maar dat bleek nog te vroeg te zijn en alles verliep vrij stroef, nadien kwam alles toch vlot op gang. Als aperitief namen we een Blinde Mol, een blond biertje van brouwerij Maenhout. Een mooi foldertje met uitleg over de brouwerijen maar weinig uitleg over de gerechten. Die werd later gegeven door zythologe Sofie Van Rafelghem maar die kwam spijtig genoeg niet boven het geroezemoes uit.
De pairings:
Keyte blond witloof met ham-mousse en uienconfituur
Keyte van brouwerij Strubbe is een lichtblond zoetbitter bier met medium body en een mooie afdronk. De mousse van ham was te zacht van smaak en kon niet tegen het bier op maar met de combinatie van het witloof was dit nog een matige (Fleur) tot redelijke (ikzelf) pairing.
Ichtegems Grand Cru van brouwerij Strubbe is een zoetzuur roodbruin bier van gemengde gisting met een medium body, azijnzuur in het aroma en zacht melkzuur in de smaak. De geitenkaas met de stroop paste redelijk bij het bier maar zowel het notenbrood als de ruccola waren geen goede combinatie. Eindoordeel: matig.
Ich bin ein Berliner Framboos gerookte forel, zure room, appel, groene saus (?)
Ich bin ein Berliner Framboos van brouwerij Alvinne is een lichtrood intensief zuur bier. Het gerecht met de gerookte forel met zure room kon niet op tegen het bier. Dit bier gaat waarschijnlijk beter samen met een blauwaderkaas. Eindoordeel: geen match. Het gerecht ging echter wel goed samen met Ichtegems Grand Cru, die wat zachtere zuurheid heeft.
Koeketiene scampis met mangosaus (warm)
Koeketiene van brouwerij Maenhout is een ongefilterd donkerblond bier, fruitig en zoet met een medium body. Het bier overheerste op de mangosaus alleen die een beetje te flauw maar was een goede match met de scampis. we vroegen ons af of een saus van de minder zoete papayas geen optie was? Eindoordeel: goede match.
Merci Maman van brouwerij De Leite is een amberbier met een mooie schuimkraag, fruitig aroma maar weinig body en afdronk. Het gerecht was te sterk voor het bier, enkel de avocado alleen deed het goed met het bier. Eindoordeel: geen match.
Ferre rundsstoofvlees met Thaise groene curry (warm)
Ferre van brouwerij Maenhout is een amberkleurige quadrupel, kruidig, zoet, medium bitterheid, hoge saturatie en een lange afdronk. Dit hoog-alcoholisch bier ging heel goed samen met het pittige gerecht en was de beste match van de avond. Eindoordeel: Heel goed.
Cuvée dErpigny Sauternes barrel aged oude kaas, gedroogde paddenstoel
Cuvée dErpigny van brouwerij Alvinne is een hoog-alcoholisch amber bier, zoetzurig en gerijpt op houten (Sauternes)vaten. De (belegen-oude?) kaas was veel te zacht voor het bier. Hier hoorde een oude brokkelkaas of oude Comté of zelfs een sterke blauwaderkaas bij. Eindoordeel: geen match.
Cuvée Soeurise wafel, chocolade met truffelvulling
Cuvée Soeurise van brouwerij De Leite is een rood kriekenbier met een kleine schuimkraag, medium body en licht zurig. De wafel paste helemaal niet bij het bier, enkel de chocolade met truffelvulling ging redelijk samen. Eindoordeel: matig.
Dat bewijst maar eens hoe moeilijk een perfecte foodpairing is. Als zytholoog is het sowieso moeilijker om een gerecht bij een bier te zoeken dan een bier bij een gerecht. De gerechten misten ook een beetje de extra verfijnde toets die soms nodig is en waarschijnlijk ontbrak ook de kennis bij de traiteur over de bieren en foodpairing zodat hij zijn gerechten ook niet kon aanpassen aan de bieren. Was het een geslaagd evenement? Ja zeker, omdat hier niet enkel een groep beergeeks waren maar er liefhebbers van drank en eten op afkwamen. Een tip: laat Sofie van elk gerechtje op voorhand de informatie op papier zetten zodat degene die interesse heeft ook de informatie kan opzoeken.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis