Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
28-05-2006
2de Diederiktocht te Assenede verslag
De weergoden waren ons vandaag goedgezind, tussen de regenweken door één dag ertussen zonder regen. Goed voor de 25.000 lopers en hun fans in de 20 km van Brussel, en ook goed voor alle fietsers en wandelaars. De Kwartels organiseerden hun 2de Diederiktocht en mede dankzij het betere weer waren er 1301 wandelaars komen opdagen. We kozen vandaag voor de 18 km, en na een stukje rond de kerk en door het centrum van Assenede waren we al snel in het poldergebied. Het eerste gedeelte van de tocht wandelden we door de Pennemans- en Mariapolder (ingedijkt in 1610) om zo via de Standaertswegel (foto) na 4,5 km in de eerste rustpost te komen.
Daarna maakten we een lus op het 12 km-parcours en wandelden we Nederland binnen voor wat wij het mooiste stuk op deze tocht vonden. De tanks en kolommen van de chemie aan het kanaal schenen uit de poldergrond te rijzen en eerst zag het er naar uit dat we er recht naar toe wandelden, maar net er voor draaiden we linksaf. We namen een tractorpad midden tussen de polders door, links van ons het opkomende graan zo ver ons oog reikte en rechts de aardappelplantjes, ook al zo ver we konden zien. Een enkel treinspoor lag wat verloren tussen al het groen. Zoals Fleur zo mooi verwoordde: De Provence is prachtig maar laat mij maar genieten van het mooie groen van de (Zeeuws)Vlaamse polders.. We konden lekker uitwaaien in deze polders. Wanneer de zon scheen liepen we in T-shirt, maar eens de zon achter de wolken noopte de wind ons om de trui terug aan te doen, dus heel de wandeling trui aan, trui uit, trui aan, etc In menige beek hoorden we rietzangers zingen, maar:
De rietzanger zong zijn lied, verborgen in het riet, we hoorden hem wel, maar vonden hem niet!
Na deze lus van 6,8 km kwamen we terug in de rustpost en konden we de suikers aanvullen met een reuze éclair, een aanrader voor alle zoetekauwen! Daarna waren het nog 7,6 km langs landelijke wegen via Sas Van Gent naar de aankomst. Na 2,5 km echter zaten we weer met onze voeten onder tafel in De Vlaamse Jager, het enige cafeetje langs het parcours (meer daarover in een volgend bericht). Een groot gedeelte van ons wandelparcours volgde de Grote Geul fietsroute. Samengevat was dit een wandeling door poldergebieden, langs rustige wegen, veel asfalt, geen verrassingen. Enkele wandelaars noemden de wandeling eentonig, begrijpelijk, maar als je zoals Fleur, houdt van wandelen door de polders is de Diederiktocht zeker een aanrader, mede door de goede organisatie van onze club en zijn vrijwilligers. Een wandelverslag over deze tocht is ook te vinden bij Guy
Zaterdagochtend: WD 11 km 1:05:45 (10,04 km/h 5,98 min/km)
Fris en zwaar bewolkt vanochtend maar droog, dus meteen er van profiteren om een ochtendloopje te doen. Dezelfde route als donderdag en deze maal heb ik meer geluk aan het natuurgebied de Reepkens want het koppel bruine kiekendieven zweeft boven de rietlanden, hopelijk komen ze dit jaar tot broeden. Geen hartslagmeter aan wegens lege batterij, en vandaag een wisselende duurloop gedaan, 20 minuten warmlopen, twintig minuten tempo hoger en twintig minuten rustig uitlopen. Vooral de tweede helft van het parcours was het zwaarder wegens wind op kop. Het ging ook iets minder vlot maar het gebeurt nog tijdens ochtendlopen dat mijn lichaam niet helemaal wakker geraakt. Niettemin met een tevreden gevoel terug thuis en na een frisse douche helemaal fit.
Ondertussen is het weeral beginnen regenen. We hopen morgen toch op een beetje zonneschijn want dan staat er weer een wandeldag voor ons op het programma. Onze wandelclub "de Kwartels" organiseert namelijk zondag zijn 2de Diederiktocht te Assenede, altijd een wandeling door mooie natuur langs rustige wegen.
Moustiers-Sainte-Marie, Les Alpes d'Haute Provence
We zijn er eindelijk in geslaagd om de fotos te beginnen sorteren en er staan al een aantal van hen in onze online-fotoboeken (links en rechts op de blog). Ik wil ook nog iets uitgebreider terugkomen op enkele plaatsen die we bezochten. Het zal zowat twintig jaar geleden zijn toen ik de eerste keer in Moustiers kwam, een dorpje gelegen tegen een bergflank, een bronnetje, de kapel hoger op de rots en de ster die boven de engten schittert. Het was echter de faience, die mij het meest begeesterde. Tegen het einde van de zeventiende eeuw werd Moustiers beroemd voor de vervaardiging van aardewerk. Alles begon in 1659 met de Clérissy, een erg oude familie van deze streek, die pottenbakker van vader op zoon was. Deze bekendheid gaat ver over de grenzen de duurt eeuwen lang en vanaf 1750 opent de ene fabriek na de andere. De geboorte van het aardewerk in Moustiers is te danken aan Lodewijk XIV. Om een gedeeltelijke oplossing te vinden voor zijn oorlogsuitgaven, gelastte hij zijn hovelingen, het zilveren en gouden vaatwerk waar ze uit aten, aan de Rijksmunt te brengen, door middel van een bevelschrift in 1689, 1699 en 1709. Daar hij zelf het voorbeeld gaf, was de adel snel verleid door het mooie witte email fijntjes met licht blauw versierd.
De revolutie van 1789 en de oorlog brachten een zware slag toe aan het aardewerk, daar het zijn klanten verloor (velen van hen werden een kopje kleiner gemaakt) en ook een gedeelte van de ingevoerde vervaardigingmaterialen. Tenslotte is ook de mode veranderd en konden de artiesten niet op tegen de industrialisatie, waarna de laatste traditionele over uitging in 1874. Gelukkig steekt Marcel Provence, een kunstenaar die in de toekomst van Moustiers geloofde, in 1926 weer een oven aan, weldra gevolgd door anderen, zodat er nu een twintigtal ateliers zijn. En natuurlijk hebben wij een mooi stuk gekocht dat nu staat te pronken op de schouw.
Donderdagavond: DL1 11 km 1:08:45 (9,60 km/h 6,25 min/km)
Het is al kwart over acht wanneer ik mijn eerste looppassen zet, het gebeurt vrij zelden dat ik zo laat nog ga lopen. Er is al veel blauwe lucht tussen de wolken verschenen en de avondzon verlicht mijn weg. Het is rustig aangenaam weer, alleen de temperatuur zou wat hoger mogen zijn deze tijd van het jaar. Daarom vandaag ook een rustige langzame duurloop ondertussen met de MP3-speler op, genietend van de muziek. Heel de tijd weer langs de Moervaart gelopen, nogal wat vissers langs de vaart en enkele jongeren hebben er zich comfortabel genesteld, compleet met tentjes en veldbedden, gaan die een nachtje doorvissen? Raar eigenlijk, een rustig duurloopje tot de Terwestbrug, terwijl het vorig jaar in juli pas de eerste maal was dat ik die brug al lopend bereikte, tot dan had ze me ver en bijna onhaalbaar geleken. Dit jaar loop ik zelfs regelmatig twee bruggen verder en is de Terwestbrug wekelijkse kost geworden.
Vermits het groot buitenhok voor Snuffel en Mozart nog in aanbouw is, krijgen ze de kans om in huis rond te rennen zodat ze niet te dik worden. Meestal betekent het dat Mozart achter Snuffel loopt waar hij steeds bovenop wilt kruipen, teveel testosteron? We denken eraan om ze te laten castreren, 't is nie meer te doen voor die arme Snuffel, hopelijk helpt dit. Maar op een bepaald moment was het toch stil in huis, te stil... want ze hadden de bloempot ontdekt en Mozart, de dappere, natuurlijk direct erin om eens lekker te graven. Het resultaat kun je zien op de foto, de plant was al half ontworteld. Ze zijn allebei bij het nekvel gegrepen (mijn naam is haas, ik weet van niks!!!) door Fleur en terug in hun hok gezet. Fleur kon meteen beginnen opruimen en dweilen, maar het goede nieuws is dat het buitenhok bijna af is, morgen nog een volle dag werken schat ik en dan hebben ze hun eigen speelplaats.
Woensdagavond 22u30 en ontzettend druk in de Hopduvel in Gent, alle 140 plaatsen binnen bezet (het café is vier rijhuizen groot). Gelukkig komt er net een tafeltje van twee vrij in de niet-rokerzaal , dat we onmiddellijk innemen. Het zal pas rond middernacht zijn wanneer de eerste tafeltjes vrij blijven. Vooral opvallend veel eters, dus de keuken moeten we in de toekomst ook eens proberen, wij houden het voorlopig op een portie kaas en salami. Het is niet de eerste maal dat we hier komen, gezellig ingericht, veel oude bierplaten aan de muur en een grote collectie glazen en flessen die uitgestald staan. Fleur en ik willen vandaag enkele voor ons nog onbekende biertjes proeven uit het aanbod van 250 verschillende!
De stenen kruik is een leuke verpakking, maar meer valt er niet over te zeggen, geen schuim, vlakke smaak die bijna direct weg was. Mogelijk was het bier kapot gegaan in zijn kruik anders een grote tegenvaller. Hebben er nog anderen ervaringen over dit bier? We besluiten daarom maar naar enkele duivelse bieren over te gaan, Fleur een Satan Gold en ikzelf een Duivel.
Satan Gold, 8% alc.vol, amber,brij.De Block, Merchtem. Een goudblond biertje met een kleverige schuimkraag en een volle fruitige smaak. Daarbij ook een lange afdronk, kortom een heel smakelijk biertje dat een beetje tintelde op de tong.
Duivel, 8% alc.vol, bruin, brij.Boon, Lembeek Op het etiket staat vermeld: sinds 1883 het speciaalbier van de stad Halle, een donker bier gebrouwd met water, drie soorten gerstemout, kandijsuiker, bladhop en gist, aldus het etiket. Een heel volle schuimkraag, die lang bleef staan, een volle smaak en bittere afdronk. Opzoekwerk stelt mij voor een aantal onopgeloste vragen, vroeger werd blijkbaar dit bier, met minder alcoholgehalte, gebrouwen door brij.Vanderlinden te Halle. Wat is er gebeurd met deze brouwerij, overgenomen door Boon? Is dit een volledig ander bier geworden, ten opzichte van het vroegere Duivelsbier of Diable-Duivel?
Hallo, wij zijn Snuffel en Mozart, en we zijn net terug na drie weken logeren bij Laura en Gilbert, de ouders van Fleur. Het was daar heel plezant en we hebben ons buikje goed dik gegeten. Er was ook een groot gazon, en vermits Dirk onze ren maar gammel in mekaar gestoken had zijn we er in geslaagd enkele malen te ontsnappen. Spijtig hadden ze ons snel terug te pakken, en daarom hebben we maar enkele putten gegraven in het gazon, dat was veel plezanter dan het gras op te eten. Rustig is het hier niet, hier wordt al enkele dagen getimmerd en gezaagd van s morgens vroeg tot s avonds laat. Blijkbaar krijgen we een spiksplinternieuw buitenhok van drie meter breed en 1,20 meter breed. Daarin een graafplek (joepie!), een buis om door te kruipen en een nachthok. Daarenboven is er een gang door de muur waar we binnen in een voederhok komen. De pret zal niet op kunnen, want via dit hok kunnen we door een deurtje binnen in de achterkeuken waar we kunnen rondrennen. Hoe het komt dat wij alle maten zo goed kennen? Wij hebben het briefje met alle getallen gelezen, alvorens we het binnengesmikkeld hebben!
Woensdagavond nog eens naar de film geweest. Nieuwsgierig geworden naar al die heisa er rondom, gekozen voor The Da Vinci Code van Ron Howard. We hadden het boek zelf van Dan Brown nog niet gelezen, een voordeel? Ondanks de negatieve kritieken vonden we het geen slechte film, spannend en mooi opgebouwd, alhoewel soms wat vergezocht, en met vooral een heel sterke vertolking (alweer) van Ian (Gandalf) McKellen. Dan Brown heeft rond de al of niet ware verhalen en mysteries van Opus Dei, de Tempeliers en Het laatste avondmaal van Da Vinci, een mooi verhaal opgebouwd. We staan niet versteld dat de kerk over het boek op zijn achterste poten staat, want ze worden in een niet al te best daglicht gesteld. Waar of niet waar, iedereen mag er zelf zijn conclusies over trekken, alvast goed voor een gezellige filmavond.
Dinsdagavond: IT 10 km 0:55:30 (GHS:? 10,81 km/h 5,55 min/km)
Vanavond afgewacht tot ik tussen de buien door een uurtje kan lopen, en zowaar na een kwartiertje kwam de zon te voorschijn en is de rest van mijn loop aan mijn zijde gebleven. Deze maal nog eens het Sint-Kruis-Winkelpad langs de Moervaart genomen. De natuur in de Provence mag dan wel mooi zijn, maar hier in Vlaanderen is alles opvallend veel groener. De regen die we wel soms vervloeken zorgt ook voor vruchtbare akkers rondom mij. Door het nat schieten de paddestoelen uit de grond, de vinken zingen hun suskewiet boven mijn hoofd en enkele jonge veulens met schijnbaar veel te lange poten springen al dartel rond hun moeders. Nadat ik onder de Spanjeveerbrug gepasseerd ben, het leukste moment van deze avond. Nadat ik het padje tussen jachthaventje en weide doorren, krijg ik plots gezelschap, dertien wit-zwart gevlekte koeien lopen vrolijk en gezwind naast me mee, en pas na enkele minuten houdt de afspanning langs hun weide hen tegen en kijken ze me (teleurgesteld?) na tot ik uit het zicht verdwenen ben. Twee reeksen intervallen ingebracht tijdens de training (drie maal één minuut snel, twee minuten traag), zodat ik toch nat thuiskom, echter niet van de regen maar van het zweet. Het water komt me al in de mond als de lekkere geuren uit de keuken me tegemoet komen. Fleur zal er weer voor zorgen dat ik voldoende (lekkere) caloriën binnenkrijg!
Vrijdag 12 mei. Tijdens onze vakantie in de Provence hebben we het dorpje Montjustin bezocht, gelegen in het Parc Naturel Régional du Luberon, gelegen op 550m hoogte met mooi zicht op de valleien van Aiguebelle and Encrême.
Vermits er twee GR-paden door het dorp lopen, passeren hier veel wandelaars tijdens de zomermaanden. Met een populatie van 54 inwoners is het niet bepaald een bruisend dorp, tijdens onze wandeling doorheen het dorp was het enige levende wezen op straat een poes, lui zonnend tegen de muur en ons wantrouwend aankijkend. Maar de levende inwoners waren niet ons hoofddoel vandaag en met enige moeite vonden we iets lager gelegen het kerkhofje, om daar één van de twintigtal graven te bezoeken. Hier bevindt zich namelijk de laatste rustplaats van misschien wel één van de beste fotografen van zijn generatie, Henri Cartier-Bresson.
Het was een ingetogen moment toen we beiden in deze prachtige omgeving stilstonden voor het graf, een eenvoudige zware stenen zerk, lavendel op het graf geplant en voor het graf een olijfboompje waarin een eenzame blauwe kerstbal verstrengeld was, achtergelaten door een fan, een familielid, wie zal het zeggen?
Ik heb in het verleden al verteld over Henri Cartier-Bresson, hier te lezen, die met zijn aangrijpende fotos de actualiteit vastlegde, steeds op het juiste moment op de juiste plaats zijnde. Niet onbegrijpelijk dat hij hier zijn laatste dagen doorgebracht heeft, want het dorpje straalt zon rust uit, waardoor zelfs ik stil werd.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis