Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
25-08-2010
Geproefd en gesmaakt (2)
De biertjes die mij het meest bekoorden waren de twee Black IPA bieren uit Denemarken en Noorwegen. IPA staat voor India Pale Ale en is extra gehopte Pale Ale. De naam verwijst naar de extra gehopte Pale Ale die de lange zeereis kon overleven van Engeland naar India. Daar konden de soldaten van het 'British Empire' van hun geliefkoosde Pale Ale genieten dankzij de extra dosis hop. Deze bierstijl behoort in een 'broeder-category' van Pale Ale, en werd voor de eerste maal gebrouwen in Engeland in de 18de eeuw. De naam 'India Pale Ale' werd voor de eerste maal gebruikt in een advertentie in de 'Liverpool Mercury' op 30 januari 1835.
Amager Black Nitro, zwart, 7,6% Alc.Vol. IBU +80! Biersoort: Black IPA. Microbrouwerij Amager Bryghus, Kopenhagen Smaakbeschrijving: Gebrand aroma, smaken van chocolade, gebrande mout en koffie. Lange zeer bittere afdronk. Body: complex. Deze microbrouwerij Amager Bryghus is gelegen in een pittoreske industriële wijk in de buurt van de Deense hoofdstad Kopenhagen, en de luchthaven in de stad Taarnby. Dit is zeker de veiligste brouwerij in het land omdat de lokalen vroeger als schuilkelder werden gebruikt. De gebouwen zijn ook in het verleden gebruikt voor het opslaan van bijbels, vandaar heerst er een sfeer van goddelijke rust zoals in de Belgische kloosters. Nou ... De oprichters van de brouwerij zijn twee vrienden en toegewijde thuisbrouwers, Morten Valentin Lundsbak en Jacob Storm, die sinds de opening van de brouwerij diplomas hebben behaald aan de Scandinavian School of Brewing. Het is hun ambitie om tegemoet te komen aan alle bierliefhebbers - elke keer, dat is de reden waarom zij alleen pure ingrediënten gebruiken tijdens het brouwproces. Ze maken geen gebruik van kunstmatige toevoegingen om de snelheid of de processen te helpen. Verder hebben ze er bewust voor gekozen het bier niet te pasteuriseren of te filteren om zo goed mogelijk de smaken en aromas behouden.
Nøgne Ø #100 (Batch 100), zwart, 10% Alc.Vol. Plato: 23,5°. IBU: 80 Biersoort: Imperial Black IPA. Brouwerij: Microbrouwerij Nogne O, GrimStadt, Noorwegen Smaakbeschrijving: Complex aroma, gebrand, bloemen. Smaak: licht bitter, karamel met een zeer lange bittere afdronk. Body: vol Mondgevoel: alcoholdroog Microbrouwerij Nøgne Ø werd opgericht door twee thuisbrouwers (waaronder Kjetil Jikiun). Ze konden niet thuis blijven en zijn begonnen in Noorwegen met de eerste microbrouwerij. Soms, als ze een flits van geestelijke gezondheid krijgen, vragen ze zich af waar ze zijn aan begonnen. Ze kunnen zeggen dat ze een zekere mate van roem bereikt hebben, ten minste lokaal en onder speciaal bier fanaten over de hele wereld. Maar veel belangrijker - voordat ze begonnen wisten de meeste Noren niet veel over bierstijlen zoals IPA, Porter en Amber. Dit begon zeker te veranderen, en ze hebben een grote bijdrage geleverd aan de diversiteit van de Noorse biercultuur.
Categorie:cafe en bier Tags:IPA, Amager Bryghus, Nogne O
Op het bierfestival te Gent proefden Fleur en ik verscheidene biersoorten en ieder had zo zijn favorieten. Voor Fleur waren het de twee degustatiebieren van "Huisbrouwerij Den Tseut", een klein ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo. De kleinste brouwerij van het Meetjesland. De naam "den Tseut" verwijst naar de spotnaam van de Oosteeklonaren de varkens. Oosteeklo is een varkensgemeente en Den Tseut is het dialect voor varken. De brouwerij is gestart in juni 2008, dan werd het 1ste biertje gebrouwen, huisbier Den Tseut. Den Krulsteirt, de nieuwste telg (het kermisbier) deed pas op zaterdag 14 augustus 2010, tijdens de Kermis te Oosteeklo, zijn intrede. Een donkerblond, troebel bier, 7,5% Alc.Vol. Fruitig aroma (banaan), volmondig, romig mondgevoel. Nasmaak met hoppige bitterheid.
Den Mulder, blond helder bier, 8% Alc.Vol. Smaakbeschrijving: fruitig aroma, smaakt fruitig en moutig. Ook het fruitige komt in de afdronk te voorschijn. Meer informatie is hier te vinden.
Categorie:cafe en bier Tags:Huisbrouwerij Den Tseut, bierproeven
Slecht nieuws voor de liefhebbers van een fris pintje. De prijs van bier wordt vanaf 1 september ongeveer 1,7 à 2 procent duurder. AB Inbev, brouwer van onder andere Stella, Jupiler en Hoegaarden, voert zowel bij de grootdistributieklanten als bij de bierhandelaars een prijsverhoging van gemiddeld 1,7 procent door, in lijn met de inflatie, aldus Karen Couck, woordvoerster bij AB Inbev. De vorige prijsaanpassing dateert van 15 maart 2009. Ook brouwer Alken Maes verhoogt zijn prijzen met gemiddeld 2 procent. (belga/sps)
Fusie SABMiller Carlton & United Breweries (CUB)? De Brits-Zuid-Afrikaanse biergroep SABMiller overweegt een bod van 7 miljard pond (8,5 miljard euro) op de Carlton & United Breweries (CUB), de bierdivisie van de Australische Foster's Group. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times zonder bronvermelding. De Nederlandse Grolsch-pils is een van de merken van SAB Miller. Volgens de krant kan het bod er komen nog voor CUB, de grootste brouwer van Australië, als een apart bedrijf op de beurs genoteerd wordt. Foster's kondigde in mei aan dat het zijn bierdivisie en zijn wijnafdeling zou opsplitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. CUB is vooral bekend van de biermerken Foster's, Carlton en Strongbow, en staat sterk in Azië, Oceanië en de VS. SABMiller is na AB InBev de grootste brouwer ter wereld, met bekende merken als het Amerikaanse Coors, het Italiaanse Peroni, het Nederlandse Grolsch en de Tsjechische 'oerpils' Urquell. Geografisch zou de fusie van de twee brouwers een goede zet zijn. SAB Miller is amper aanwezig in Azië, buiten een grote brouwerij in India, waar het de nummer twee is. De brouwersgroep haalt het gros van haar omzet uit Latijns-Amerika (31%), Europa (19%), Noord-Amerika (14%) en Afrika (13%). Azië en Oceanië maken amper 2 procent van de omzet uit. Bovendien was die regio de enige die dit jaar zijn winstgevendheid zag dalen. De overname van CUB zou van SABMiller meteen een van de grootste Aziatische spelers maken. CUB heeft volgens een overeenkomst met AB InBev het recht om Stella Artois te brouwen en te verdelen in Australië. (belga/kve)
Categorie:cafe en bier Tags:SABMiller, CUB, ABInbev
Zaterdag 21 augustus organiseerde de Gentse Biervereniging hun 1ste Bierfestival in het Buurthuis te Gentbrugge. Een mooie locatie en een begeleidend zonnetje waardoor de terrassen boven en beneden goed bezet waren. Ik denk dat men mag spreken van een groot succes van deze eerste editie. Enkele trouwe 'festivalgangers' zoals Geroen Vansteenbrugge en William Roelens waren ook van de partij.
Er konden 72 bieren geproefd worden, waaronder enkele heel speciale. Hierbij enkele sfeerbeelden.
Categorie:cafe en bier Tags:Gents Bierfestival, Gentse Biervereniging
Zaltbommel is een vestingstad en gemeente in de Bommelerwaard in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen aan de Waal.
In de goten van Zaltbommelse huizen wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van circa dertig huizen in het centrum van Zaltbommel.
Hun aantal breidt zich gestaag uit. Er zijn dakapen, begijntjes, zieke spookjes, fietsende spookjes, een engel met een trompet, een waalwachter, een neushoorn, een brillenspook en een paparazzo spook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in de dakgoot. Kwamen ze oorspronkelijk alleen in Zaltbommel voor, inmiddels zijn ze reislustig geworden. Ze zijn al in België en Duitsland gesignaleerd!
De spoken in de goten vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. En over de fantasie en de beeldhouwkunst van de bedenker/maker natuurlijk: Joris Baudoin, kunstenaar.
Voor meer informatie klik op de mozaïekfoto.
Categorie:kunst en cultuur Tags:Zaltbommel, gootspoken
Volgende biertjes proefden we in Den Zytholoog te Adegem:
Toria, blond bier, helder, 6,5% Alc.Vol Gebrouwen door de Proefbrouwerij Lochristi voor De Hoevebrouwers, Zottegem Een vlot drinkend fruitig bier met een licht bittere afdronk. Schuim: grove bellen. Koolzuur: normaal. Body: medium. Info van de brouwers: ingrediënten: Water, Mout (pils, tarwe), Hop (East Kent Goldings, Hallertau Mittelfrüh), Gist (T58) Herkomst naam: Toria was een Zottegemse volksfiguur Website: De Hoevebrouwers
Caracole, amberkleurig bier, helder, 7,5% Alc.Vol Gebrouwen door Brasserie Caracole, Falmignoul (Dinant). Een zurig bier met een heel licht bittere afdronk. Schuim: grove bellen, snel weg. Koolzuur: tamelijk veel. Body: dun. Herkomst naam: De naam Caracole - zowel voor de brouwerij als voor de bieren - is geïnspireerd op de bijnaam van de inwoners van Namen: trage slakken.De caracole is trouwens het embleem van de Waalse hoofdstad. Het biermerk Caracole is vrij jong, Caracole is rond 1986 opgericht door Francois Tonglet en Jean-Pierre Debras in Namen, België. Sinds 1992 huisvesten zij zich in de oude 'La Motte' brouwerij van 1766 in Falmignoul bij Dinant. Deze unieke brouwerij met hout gestookte ketels was de ideale plek voor deze twee meesterbrouwers. Momenteel ligt de productie van Caracole bier, gist en likeur, maar ook de organisatie van evenementen in de brouwerij, grotendeels in handen van Francois Tonglet. Website: Brasserie Caracole
Koantjesbier Maldegem, blond (17 EBC), licht troebel, 7% Alc.Vol Gebrouwen voor De Bierloods bij de Proefbrouwerij Lochristi. Een moutig bier, lichtzoet met licht bittere afdronk. Schuim: slagroom. Koolzuur: normaal. Body: tamelijk vol. Het bier werd geserveerd samen met een kleine portie spekjes uit Meetjesland. De historische vondst van het beeldje Rietje Koane wiens afbeelding als boreling in brons vereeuwigd werd door Hendricus van t Veld (Laatstgenoemde was een vet- en koanesmelter-alchemist en woonde op t Veldeken , van daar zijn naam in 1503) heeft in Maldegem heel wat stof doen opwaaien. Ter ere van deze legende werd het Koantjesbier gebrouwen. Website: Koantjesbier Maldegem
Categorie:cafe en bier Tags:Toria, Caracole, Koantjesbier
Dinsdagavond: DL1 - 10,6 km - 1:03:45 (10 km/h - 6:01 min/km - GHS 131)
Er wordt tegenwoordig meer gefietst dan gelopen. De regen hield me de laatste dagen ook binnen. Er viel even veel regen op zondag in Moerbeke dan normaal in de gehele maand augustus Bij ons zal het niet veel minder geweest zijn. Deze maal na het werk de bus afgestapt in Kemzeke en deze maal het wandel/fietspad - over de oude spoorwegberm - gevolgd tot aan het oude station van Moerbeke-Waas. Het lopen zelf ging vlot, maar 's avonds toch weer pijn in de rechterknie. Dit is al vier maand nu, het betert niet echt.
In afwachting van Fleur die me kwam halen, een Duveltje genuttigd op het terrasje van 't Stationneke, alhoewel het niet echt terrasjesweer was.
De afbraakwerken op de oude suikerfabriek vorderen al flink, er staat niet veel meer overeind.
Na een succesvol eerste werkjaar organiseert de Gentse Biervereniging voor de eerste maal een Gents Bierfestival te Gentbrugge.
Met dit festival wil de Gentse Biervereniging de inwoners van Gent en omstreken bekend maken met onze biercultuur.
Een evenwichtige bierlijst met veel artisanale bieren
meer dan 65 verschillende bieren
37 bieren van brouwerijen op minder dan 50 km van Gent
enkele bieren die voor de eerste keer te proeven zijn op een Belgisch bierfestival
uit iedere provincie minstens 1 bier
er wordt geproefd uit proefglazen van 15 cl
van ieder bier is er een smaakomschrijving
De meeste bieren kosten 1.40
Klik op de affiche voor meer info.
Categorie:cafe en bier Tags:Gents Bierfestival, Gentse Biervereniging
Zondag en maandag werd er slecht weer voorspeld - en inderdaad twee dagen gietende regen - daarom zaterdag gekozen voor een fietsrit langs het fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. We vertrokken in Adegem (knooppunt 19) en volgden vervolgens knooppunten 18 - 14 - 69 - 71 - 75 - 68 - 64 - 23 - 24 en terug 19 (goed voor 24,5 km).
We passeerden enkele mooie natuurgebieden. Het Drongengoedbos is het grootste aanééngesloten bosgebied in Oost-Vlaanderen. Het bos ligt op het grondgebied van de gemeenten Maldegem en Knesselare. De totale oppervlakte van het Drongengoedbos bedraagt ongeveer 550 ha, waarvan ongeveer 390 ha beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos. Om de overblijvende veld- of heidegebieden te beschermen werd er door Natuurpunt in 1999 een natuurproject met Vlaamse en Europese financiering opgestart. In het 85ha groot natuurreservaat Het Maldegemveld wordt er door de plaatselijke afdeling Maldegem-Knesselare een heide-herstelbeheer gevoerd. De Galloway runderen, een klein runderras uit Schotland, zorgen er voor dat de opschietende grassen, bramen en jonge boompjes deze unieke heide niet volledig doen dichtgroeien. Tijdens onze fietsrit moesten we halt houden omdat enkele honderden schapen de weg versperden, begeleidt door een schaapherder met honden. In de omgeving van het Drongengoed loopt er een project voor het begrazen van de heidevelden, heischrale graslanden, bermen, in dreven, . Grazende schapen knabbelen aan de heidestruikjes, zodat de heide voortdurend nieuwe scheuten dient aan te maken: dit houdt de heide eeuwig jong. Het schapenbegrazingsproject kadert in het Europees Life-nature-project Natuurbeheer op militaire domeinen en wordt opgevolgd door het Agentschap Natuur en Bos. Dit project geeft aan de omgeving niet alleen een ecologische meerwaarde maar roept ook de nostalgie op van het uitgestorven beroep van schaapherder.
Halfweg pauzeerden we even in de Drongengoedhoeve (foto) en konden we genieten op het terrasje. Spijtig genoeg begon het daarna te regenen en kregen we de laatste 5 kilometers bakken regen over ons begeleidt door een paar donders. Zelfs Ariadne in de fietskar bleef niet helemaal droog. Nadat we alles in de regen terug op en in de auto hadden, lieten we ons opdrogen (van buiten toch) in "Den Zytholoog" te Adegem, een biercafé met 1500 (!) bieren. Meer over deze zaak vind je hier op de blog van William Roelens.
Over de biertjes die we proefden vertel ik volgende maal.
Categorie:fietsen Tags:Adegem, fietsknooppunten, den zytholoog, Drongengoedhoeve
Deze week nog geen tijd gehad om te lopen, wel twee dagen gefietst tussen Kemzeke en Wachtebeke.
Donderdag: MTB: ochtend 18 km - 0:45:00 (24 km/h) avond 18 km - 0:47:00 (22,7 km/h) 's Ochtends was het droog, dus mooi fietsweer, alhoewel het duidelijk wordt dat de dagen korten. Met de lichten aan dus en al fietsend langs de Moervaart verscheen de zon, altijd mooi om te zien. 's Avonds dreigende wolken boven me, maar de kleine regenbui kon me niet natter maken dan ik al was van't zweten. Het was wel flink trappen met wind op kop.
Vrijdag: MTB: ochtend 18 km - 0:45:40 (23,6 km/h - GHS 130) avond 20 km - 0:50:20 (23,5 km/h - GHS 125) In de vroege ochtend kon ik genieten van de mist boven de vaart. Om drie uur in de namiddag trokken onweer en hevige regenbuien over ons maar toen ik om 17u30 de bus afstapte scheen de zon volop en was het warm om te fietsen.
De nieuwste telg van Brouwerij Moortgat, de Vedett Extra White, een lekker witbiertje.
Op zondag 8 augustus organiseerde Ibis Puurs haar Duveltocht, een tocht die ik de afgelopen vier jaar steeds meewandelde als laatste voorbereiding op de Dodentocht te Bornem. Ik vertrok vanaf Cultureel Centrum Kollebloem te Puurs om 7u25 met een zwaarbewolkte hemel boven me. De wandeling was helemaal anders dan de vorige jaren. Met zeker 80% trage wegen had de organisatie een prachtig parcours uitgestippeld. De regen afgelopen nacht had hier en daar wat 'hindernissen' gelegd, maar dat was helemaal geen probleem.
Om 8u10 brak de zon de eerste keer door toen ik Eikenvliet doorwandelde maar het was maar van korte duur. Om 8u35 bereikte ik de eerste rustpost te Wintam waar ik na een korte stop doorwandelde, dit maal in gezelschap van een ervaren wandelaar uit Strombeek. Tegen een tempo van zo'n 6 km/h stapten we door maar de tweede rustpost die volgens de papieren op 7,5 km zou liggen kwam maar niet in zicht. Terug langsheen Puurs doorheen het mooie natuurgebied Tekbroek en nog steeds geen rustpost te zien. We dachten al dat we de tweede post voorbij gelopen waren maar andere wandelaars hadden blijkbaar ook niks gezien. Uiteindelijk kwamen we bij het Fort Liezele toe na 1u55 wandelen, voor ons normen zeker 11,5 km, dus 4 kilometer meer dan de organisatie opgemeten had. Eigenaardig omdat voor de rest de organisatie (zoals gewoonlijk) vlekkeloos was, met een heleboel muzikale animatie. Na even gegeten te hebben in het fort gingen we langs de maisvelden richting Breendonk en om 11u20 kwam voor de tweede maal de zon van achter de wolken piepen.
Klokslag 12u arriveerden we in de brouwerij Moortgat waar een (gratis) Duvel stond te wachten en op dat moment gingen de hemelsluizen open. Terwijl verscheidene doornatte wandelaars kwamen schuilen dronk ik rustig mijn Duveltje op en 20 minuten later stopte het met regenen en opnieuw begeleid door een zonnetje vatte ik het laatste stuk aan. Nabij de voorlaatste rustpost groeiden er brievenbus in het wild langs de weg.
Zoals gewoonlijk was de laatste rustpost ook in het Fort Liezele, waar ik de honger stilde met een worst van de barbecue, doorgespoeld met een smakelijke Vedett Extra White, vooraleer me naar de aankomst te begeven. In totaal hebben we ca. 35 km gewandeld aan een mooi tempo.
's Anderdaags voelde ik echter weer pijn en stijfheid in de rug waardoor ik beslist heb geen Dodentocht te wandelen dit jaar. Het volledige fotoalbum kan bekeken worden door op de Duveltruck te klikken.
Vandaag ga ik richting Puurs voor de Duveltocht. Na deze wandeling ga ik beslissen of ik vrijdag al of niet aan de start kom bij de Dodentocht te Bornem. Het zal er helemaal van afhangen of de rug het volhoudt of niet. We hebben wel een mooie sportieve week (fietsen en lopen) achter de rug.
Maandag: MTB: ochtend - 18 km - 0:43:50 (24,5 km/h - GHS 130) avond - 17,5 km - 0:43:20 (24,2 km/h) Gefietst tussen Wachtebeke en Kemzeke (bushalte). Op een groter verzet kunnen fietsen, duidelijk terug meer kracht in de benen aan het krijgen. Het is de eerste maal 's ochtends dat ik dit traject in minder dan 44 minuten doe. Ook 's avonds ging het vlot. Omdat er dreigende regenwolken hingen, de kortste route huiswaarts genomen. Op het einde kwam de zon er zelfs door en Fleur en Ariadne op haar nieuwe fiets kwamen me tegemoet gereden.
Dinsdag: MTB: ochtend - 18 km - 0:47:00 (22,9 km/h) avond: 20 km - 0:50:15 (23,6 km/h) 's Ochtends rustig aan gereden. De hartslagmeter deed het niet meer wegens platte batterij. Ook 's avonds dreigden de regenwolken weer, maar toch de iets langere route genomen langs de Stekense Vaart. Vlotjes kunnen rijden en weer droog gebleven.
Donderdagavond: DL1 - 9,4 km - 0:57:10 (9,9 km/h - 6:04 min/km GHS 132) Woensdag een rustdag en donderdag na het werk een duurloopje gedaan langs het St-X-Winkelpad. De zon scheen na een dag met veel buien, dus Ariadne in de buggy meegenomen om te lopen. Dit was een goede krachttraining want kind en (grotere) buggy beginnen al flink door te wegen.
Vrijdag: MTB: ochtend - 18 km - 0:45:40 (23,6 km/h - GHS 125) avond - 20 km - 0:51:30 (23 km/h - GHS 121) 's Morgens opgestaan met stijve kuiten van de training gisteren dus vreesde een beetje dat het fietsen zwaar ging zijn. Het ging echter heel vlot, duidelijk dat voor het fietsen andere spieren gebruikt worden. 's Avonds na een volle werkweek rustiger gereden en een beetje genoten van het zonnetje langs de Stekense Vaart en Moervaart. In beide gevallen bleef de hartslag ook laag.
In het hartje van de Vlaamse Ardennen, naast de Schelde ligt de Oudenaardse deelgemeente Ename. In samenwerking met het centrum voor andersvaliden Heuvelheem organiseerde wandelclub Comité 2000 hun Tochten in en rond Ename op zondag 1 augustus.
Het eerste stuk van de wandeling was prachtig. In Ename ligt een unieke archeologische site waar een stuk middeleeuwse wereld uitstekend bewaard bleef. Via een labyrint van deels bewaarde funderingen kregen we van het 8 ha.grote terrein een inkijk hoe het er in en rond de middeleeuwse benedictijnenabdij aan toe ging.
Via een keienweg wandelden wij tot de Schelde die wij een deel volgden om dan de Scheldemeersen in te duiken. Graswegjes, paadjes tussen warrige, stokoude wilgen, door een maïsveld, en finaal een wegje langs een oude Schelde-arm die ons terug langs de stroom afzetten. Onder de Ohiobrug kregen we een streepje beton en dan gingen we het natuurgebied de Reytmeersen in. Een prachtig stuk parkoers volgde tussen braamstruwelen, wilgenbosjes grasland met Boerenwormkruid, Jakobskruiskruid, Grote Kaardenbol, Speerdistel, Honingklaver en Kleine Klit die overal aan je kleren bleef kleven. Hier was nog nauwelijks sprake van een weg doorheen al dat groen, dus het was flink duwen met de buggy.Sinds 2003 is het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid eigenaar van de Reytmeersen. Dit natuurgebied (ca. 47 ha) ligt ten oosten en evenwijdig langs de rechteroever van de Schelde in Oost-Vlaanderen, tussen de Ohiobrug te Nederename in het zuiden, en de oude Scheldemeander 'Welden' te Welden in het noorden. De oorspronkelijke laag gelegen weilanden (de naam verwijst naar het woord meersen, wat moeras of laaggelegen weiland betekent) werden in de jaren 80 opgehoogd om er industriegebied van te maken . Gelukkig kregen de Reytmeersen in 1999 een nieuwe bestemming als natuurgebied en kon de natuur er haar vrije gang gaan. De Reytmeersen bestaan uit een lappendeken van braakliggende stukken, ruigtes, wilgenbosjes en nog enkele graslanden en akkers. In dit lappendeken huizen drie opvallende bewoners: konijnen, Gallowayrunderen en Konikpaarden. De konijnen graven en grazen naar hartenlust op de zanderige stukken grond en houden op die manier het terrein open. De Gallowayrunderen grazen het lange gras weg en bereiden zo de maaltijd voor van de Konikpaarden die de voorkeur geven aan kort gras. Via de mest die ze achterlaten verspreiden deze dieren zaden van allerlei planten. Hierdoor is dit landschap voortdurend in verandering en dit is een kolfje naar de hand van tal van planten- en diersoorten. Spijtig genoeg kregen we tijdens de wandeling de grote grazers niet te zien. Op 20 februari 2009 zijn de plannen voor kleiontginning in de Reytmeersen goedgekeurd (ondanks vele protesten) door de Vlaamse Regering, waardoor een deel van de lager gelegen weilanden van dit natuurgebied verdwenen zijn.
Een zandige boerenwegel leidde ons uit dit stuk natuur weg. Welden kwam in zicht en via een grindpad dat overging in een kasseiweggetje kwamen wij het dorp in waar we in de gerenoveerde pastorij onze eerste rustpost vonden. Spijtig genoeg was het tweede stuk van de wandeling van 12 km minder interessant. De langere afstanden gingen het heuvelachtige gedeelte van Mater en omstreken in, terwijl wij op het vlakke gedeelte bleven, spijtig. Het laatste stuk kwamen we bij het Natuurreservaat Bos t Ename. Het reservaat is eigendom van Natuurpunt (voorhéén De Wielewaal) en is 103 ha groot. Het Bos t'Ename ligt op de oostelijke valleiwand van de Schelde, op een hoogte tussen +13 en + 70 meter. Het bos heeft steeds een grote rol gespeeld in het dagelijks leven van de inwoners van Ename. Spijtig genoeg leidden de wandelpijlen ons rond het bos en niet er doorheen. Al met al was dit een leuke wandeling met veel trage wegen, als er al van wegen sprake was. De gehele dag hadden er dreigende wolken boven ons gehangen, regenen deed het gelukkig niet en toen we de startplaats verlieten richting auto, brak de zon zelfs door. Door te klikken op onderstaande foto, kun jet het volledige fotoalbum bekijken.
De brouwerijgroep Duvel Moortgat neemt zijn verlieslatende Antwerpse collega De Koninck, van het 'Bolleke Koninck', volledig over. Hij betaalt er 30 miljoen euro voor. Daarvoor krijgt Duvel naast de brouwerij ook een omvangrijk pakket vastgoed. "Duvel Moortgat heeft een akkoord bereikt voor de overname van 100 procent van de aandelen van de groep Brouwerij De Koninck. Met deze overname vervolledigt Duvel Moortgat haar portefeuille van speciaalbieren en wil ze aan de bieren van De Koninck een nieuw elan geven", luidt het in een mededeling.
Brouwerij De Koninck is gelegen in het hart van Antwerpen en heeft een unieke band met de stad. Het 'Bolleke Koninck' wordt vooral in groot Antwerpen en Nederland gedronken, maar geniet naamsbekendheid in heel België. "Het Bolleke is een sterk merk en een kwalitatief speciaalbier dat perfect past binnen het gamma van Duvel Moortgat", zegt algemeen directeur Michel Moortgat van Duvel Moortgat. "Onze internationale distributie biedt de ideale uitvalsbasis om De Koninck stapsgewijs uit te bouwen." De brouwerij van De Koninck in hartje Antwerpen blijft trouwens behouden. Ook de vijftig personeelsleden blijven aan de slag. Dankzij de overname krijgt Duvel Moortgat ook heel wat vastgoed in handen. Het gaat om onder meer de site van de brouwerij De Koninck en 63 horecapanden, waaronder het bekende café 'Den Engel' op de Grote Markt en 'Boer van Tienen' aan het Mechels Plein in Antwerpen. Daarnaast wordt ook bierhandel Brouwerij De Valk uit Wijnegem, die dagelijks levert aan honderden cafés en restaurants, eigendom van Duvel Moortgat. De Koninck was al jaren verlieslatend. Vorig jaar ging ze nog voor 297.000 euro in het rood. Het overgedragen verlies klom daardoor tot 463.000 euro. De Koninck was vorig jaar goed voor een omzet van zo'n 6,6 miljoen euro. In haar topjaren haalde de brouwerij een omzet van 130.000 hectoliter. Vandaag is dat minder dan de helft. Ik denk dat heel veel mensen tevreden zijn dat De Koninck in Belgische handen blijft, vermits blijkbaar ook Heineken geïnteresseerd was.
De Abdij van Sénanque (officieel lAbbaye Notre-Dame de Sénanque) is een cisterciënzer abdij in de gemeente Gordes (Vaucluse, Frankrijk).
De abdij werd gesticht in 1148 als dochterklooster van de abdij van Mazan. Nadat er gezorgd was voor een goede watervoorziening door het bouwen van dijken en kanalen, hadden de monniken veel landbouwopbrengsten. Van het geld dat ze hiermee verdienden, kon de bouw van de kerk worden gefinancierd. Deze werd tussen 1160 en 1180 gebouwd. In 1544 werd de abdij deels verwoest tijdens godsdienstoorlogen. Het voorspoedige kloosterleven kwam tot stilstand en in 1780 overleed de laatste monnik van Sénanque. Gedurende de Franse Revolutie deden de abdijgebouwen dienst als boerenbedrijf.
Halverwege de 19e eeuw kwamen er weer monniken in de abdij wonen, maar zij moesten begin 20e eeuw weer vertrekken vanwege de Franse wetgeving tegen religieuze ordes. In 1926 keerden de monniken terug naar de abdij, maar het lukte ze niet meer de gebouwen te onderhouden. In 1969 werd er een cultuurhistorisch centrum gevestigd. Vanaf 1988 wonen er weer cisterciënzer monniken in het klooster.
De lavendelvelden voor het klooster zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde van Frankrijk. Langs de abdij loop ook een wandelpad vanaf Gordes.
We ontdekten achter de abdij op dit wandelpad deze gespleten boom waarvan de beide helften nog mooi bladeren in hun kruin hadden.
Categorie:algemeen Tags:Provence, Luberon, Abbaye de Sénanque
Weekendtip: Opendeurdagen bij brouwerij Slaghmuylder
Volgend weekend zijn er bij brouwerij Slaghmuylder opendeurdagen. Onder andere Witkap Pater kan er gedegusteerd worden. Meer info vind je door op de affiche te klikken.
Canisvliet is een poldergebied en natuurreservaat bij Westdorpe in de Nederlandse gemeente Terneuzen (Zeeland). Het totale gebied is 450 hectare groot. Hiervan is het natuurontwikkelingsbied 100 hectare.
Het gebied was ooit een zijarm van de Honte. Na de sluiting van de Graafjansdijk (1790) en de Sasdijk kon het deels worden drooggelegd. Het bleef onbewoond landbouwgebied, met brak water. Begin jaren zestig vond een ruilverkaveling plaats. De ornitholoog Johan van den Steen uit Sas van Gent wist te verhinderen dat het gebied werd opgespoten met grond die vrijkwam bij de verbreding van het Kanaal van Gent naar Terneuzen.
De Canisvlietkreek werd een natuurreservaat. Eind jaren negentig werd de kreek gesaneerd, nadat de waterkwaliteit decennia was verslechterd door lozingen van sterk vervuild water vanuit België via de Reigerskil.
De GR5A loopt doorheen het reservaat, met een extra lus (totaal 3,5 km).
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis