Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
23-05-2010
Palingfeesten te Mariekerke
Vandaag waren we op de Palingfeesten te Mariekerke, genoten van het zonnetje en de paling. Meer foto's hier van later, deze alvast van Ariadne terwijl ze keek naar het optreden van de volksdansgroepen.
Er worden ook regelmatig korte stukjes gefietst, om Ariadne naar en van school te brengen, heen en terug telkens 11 km. Met de fietskar achter mijn fiets is dit altijd flink trappen. Daarenboven ligt er tussen ons huis en de school nog eens een flink viaduct, goede krachttraining dus. Vrijdagmiddag tegenwind met Ariadne in de kar deed ik de 5,5 km in 19:30, de terugweg met lege kar en wind mee ging een pak sneller (14:45).
Donderdag en vrijdag samen 33 km gefietst, en weinig rugpijn ondervonden, wat een goed teken is.
De pijn in de onderrug straalt al uit naar onder andere de linkerkuit, dus echt goed is dit niet te noemen, alhoewel het de laatste dagen wel wat beter gaat, zal wel met het weer te maken hebben zekers? Gisterenochtend heb ik platen laten nemen van de rug, en daarna gaan we samen met de dokter bekijken wat er verder te doen valt. Donderdag was het ook mooi weer en van de gelegenheid geprofiteerd om in de namiddag een korte wandeling (ca. 4 km) te maken in de Clingse bossen, langs de tweelandenroute. Op 17 december had ik reeds een wandeling door een dikke laag sneeuw ondernomen op zoek naar een geoache (multi), maar wegens het dikke sneeuwtapijt had ik de cache zelf niet kunnen vinden, zie hier. Ter vergelijking de 2 foto's van december en nu.
Deze maal een heerlijk zonnetje en Ariadne in de buggy, zij heeft de wandeling maar de helft meegemaakt, lag goed te pitten.
Deze maal werd de cache "Kabouterhuisjes" (GCGFT6) vlot gevonden en toen ik het logboekje invulde werd Ariadne wakker zodat ze toch nog een beetje van de wandeling kon meegenieten.
Nadat ik eerder op de maand al deel 1 gevonden had, ging ik vorige week op zoek naar Den Boerenbuiten deel 2 (GC25Z02). Het was bedoeld als een korte multicache, maar vermits ik de naam van het wandelpad al kende, kon ik meteen richting cache wandelen. Deze lag verstopt langs het Anton van Wilderode literair wandelpad, op een mooi stukje trage weg, dat ook dienst doet als mountainbikepad.
Anton Van Wilderode werd als Cyriel Paul Coupé geboren te Moerbeke-Waas op 28 juni 1918. Hij studeerde klassieke filologie aan de universiteit van Leuven. Vanaf 1946 was hij leraar te Sint-Niklaas, tot zijn opruststelling in 1982. Hij debuteerde als auteur in 1939 met de novelle "Dis al" in het tijdschrift "Nederland". Zijn poëtisch debuut volgde in 1943 met de dichtbundel "De moerbeitoppen ruischten". Hij was medestichter van het tijdschrift "Podium" (1943-44). In 1947 werd hij redacteur van "Dietsche Warande en Belfort". Tot zijn belangrijkste dichtbundels behoren "Najaar van Hellas" (1947), "Het land der mensen" (1952), "Dierbare poëzie" (1978) en "Dorp zonder ouders" (1978). In 1985 volgt dan nog zijn misschien wel mooiste bundel "De Vlinderboom". In 1994 verscheen "Ex Libris", een bloemlezing uit zijn gehele poëzieoeuvre. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door klassieke versvormen en een heldere taal, met een romantische toonaard. Uit zijn werk blijkt een positief levensgevoel, een betrokkenheid bij de wereld en een sterke band met zijn geliefde geboortestreek. Zoals in "De overoever" (1982) duidelijk naar voren komt, wordt zijn latere poëzie wel zwaarmoediger. In 1975 werd hij eredoctor aan de K.U. Leuven. In 1980 kreeg hij de Driejaarlijkse Gemeenschapsprijs voor poëzie en de J. Van de Vondelprijs. In 1986 kreeg hij nogmaals de staatsprijs voor zijn hele schrijverscarrière. In 1993 werd hem de Gouden Medaille van de Vlaamse Raad toegekend. Anton Van Wilderode overleed te Sint-Niklaas op 15 juni 1998.
Vermits het een rustige weekdag was, waren er geen wandelaars of mountainbikers te bekennen. Na een korte wandeling had ik de cache snel gevonden en kon het logboek ingevuld worden. Het weer nodigde niet uit voor een langere wandeling, maar dit wandelpad is wel een leuke aanrader. De route van het wandelpad kan men hier downloaden.
Het is crisis in Denemarken, niet veroorzaakt door de aswolk of de Euro maar omdat het bier opgeraakt! En zoals Bobbejaan Schoepen zaliger zong: Er is niks zo erg als een cafe zonder bier. De helft van het personeel van bierbrouwer Carlsberg in het Deense Kopenhagen is maandag opnieuw beginnen staken. Meer dan 1.000 werknemers protesteren tegen het feit dat de directie de lonen wil bevriezen. Door de nieuwe staking raken Deense supermarkten, winkels en horecazaken langzaamaan door hun biervoorraad heen. Carlsberg en Tuborg worden namelijk niet meer geleverd. In België zijn er voorlopig nog geen tekorten. De directie van Carlsberg is niet van plan om met de bierstakers te onderhandelen. Dat wil ze alleen doen als de arbeiders terug aan het werk gaan.
Biernieuws uit België: Het streekbier Jack-Op uit Werchter komt opnieuw op de markt. In de periode 1910-1925 was Jack-Op een beroemde biersoort. Met een storting van 2,5 miljoen kg behoorde het tot de grootste bieren van België Het is een studentenbier met een lange traditie. Een oud studentenlied vermeldt: "mijn honderd frank moet op, aan jenever en Jack-Op". AB InBev zette de productie van het bier twee jaar geleden stop, maar Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar, bleef met de brouwerij onderhandelen om het bier te blijven produceren. Hij heeft nu de toelating gekregen om het bier in beperkte hoeveelheden opnieuw op de markt brengen. Jack-Op wordt voortaan geproduceerd door brouwerij Boon uit Lembeek. Het bier werd bijna honderd jaar lang gebrouwen door de lokale brouwerij De Palmboom. Daar werd de productie vijfenveertig jaar geleden echter stopgezet en na de overname door InBev overgeheveld naar Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw. Jack-Op was vooral populair in de regio van Rotselaar en bij de Leuvense studenten. Gemikt wordt op een productie van ongeveer 200 hectoliter per jaar.
Bier bij het betere eten. Het vindt steeds meer ingang, ook in de hoogste kringen. Al jaren promoot men het bier aan tafel, niet in maar naast je bord. Bier- en foodpairing, om het met een hippe term te benoemen. En dat het trendy is, bewijst Inedit, het nieuwe bier van Estrella Damm, de nog steeds onafhankelijke brouwerij uit Barcelona. Niemand minder dan Ferran Adrià van toprestaurant El Bulli ontwikkelde het samen met de Catalaanse brouwerij. Ferran Adrià runt nog steeds het beste restaurant ter wereld en vond dat er bij bepaalde gerechten geen wijn kon worden geserveerd. Blij om dat te vernemen, uiteraard.
Adrià wilde geen pilsbier, maar zocht naar een eigen recept. Het werd uiteindelijk (na anderhalf jaar onderzoek en ontwikkeling) een witbier maar dan wel eentje met veel smaak. 'Estrella' betekent ster in het Spaans, vandaar de grote gouden ster op de sobere maar zeer stijlvolle fles, die iedereen wel op zijn feesttafel wil zetten. Dat is ook heel belangrijk: wil je met bier wijn beconcurreren, dan moet de verpakking er ook mooi uitzien. Dat hebben onze Belgische brouwers de laatste jaren ook goed begrepen.
We kregen de gelegenheid dit bier te proeven in restaurant De Peerdeblomme te Assebroek. De mooi gekoelde fles (uit een prachtige ijsemmer) werd ontkurkt en het bier werd geschonken in een hoog wijnglas. De aroma's van verse mout en tarwe kwamen ons al tegemoet, maar er is ook een duidelijk citrustoetsje: hier werden koriander en curaçao, de klassieke ingrediënten van Belgisch witbier, gebruikt.
Het bier smaakt volmondig en fruitig, en het dronk, met 4,8% alcoholgehalte, heel lekker weg. Dit biertje paste perfect bij onze Cote a los, maar kan ook bij tapas, vis of schelpdieren geserveerd worden.
Categorie:cafe en bier Tags:Inedit, De Peerdeblomme
Begin deze week een mooie wandeling gemaakt in een - voor mij - onbekend stukje bos in Moerbeke-Waas. Ik ging op zoek naar de 'geocache' "Den boerenbuiten deel 1" (GC25TG2). Men zou zeggen de 'gezonde' buitenlucht, maar ik heb tussen de akkers meteen genoeg pesticiden binnen gekregen voor de rest van het jaar. Eens het bos in rook het een stuk aangenamer, de geocache werd vlotjes gevonden. Nadat ik het logboek ingevuld had besloot ik wat verder te wandelen in dit klein stukje bos en ontdekte ik tot mijn verrassing een volledige 'weekend woonwijk'. Iedereen had hier zijn stukje privaat bos met caravaan of boshut, de ene al wat mooier dan de andere. Ariadne heeft van al dit moois niet veel gezien, terug aan de auto werd ze pas wakker waarna we naar de speeltuin in Puyenbroeck trokken, zoals altijd plezant en heel rustig op een dinsdag namiddag.
Wegens rugproblemen sinds begin deze week, is er weinig beweging en het betert niet echt Ons Ariadne is een echt 'buitenmensje', elke zonnestraal tussen de regenbuien door is genoeg om haar naar buiten te krijgen. Te nat? Dan maar de laarzen aan .
Zondag trokken we naar het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld te Beernem, West-Vlaanderen. Lambert Malfait was de eerste heer van het Bulskampveld, rond 1800 liet hij er zijn hoeve tot een kasteel verbouwen. Het huidige kasteel is het tweede dat hier gebouwd werd van 1887 tot 1892, in een sobere neogotische stijl.
Toen de familie Lippens het domein in 1904 aankocht werd E.Galopin als landschapsarchitect aangesteld om het kasteelpark te ontwerpen. Een park, in Engelse landschapsstijl, doorbrak het stramien van de rechtlijnige dreven.
In 1970 werden de 201 ha bos, landbouwgronden, park kasteel en bijbehorende hoeven aangekocht door de provincie West-Vlaanderen, en na aanleg en inrichting opengesteld voor het publiek.
We bezochten eerst de kruidentuin, op de foto's wildemanskruid en Ariadne met een 'grote' vondst die ze trots kwam tonen.
Eerst bezochten we de speeltuin, daarna wandelden we langs het natuurpad St-Amandus, waarvan later zeker nog een aantal foto's.
Donderdagavond: DL1 - 10,6 km - 1:03:30 (10 km/h - 5:59 min/km - GHS 132)
Na het werk vanaf de bushalte in Kemzeke de volledige oude spoorlijn (nu fietspad) afgelopen tot het eindstation in Moerbeke-Waas, goed voor 10,6 km. Het was trouwens mooi loopweer. De planning was om vandaag weer te lopen maar wegens kniepijn heb ik besloten enkele rustdagen in te lassen.
Donderdagvoormiddag: DL1 9,3 km 0:56:00 (10 km/h 6:02 min/km GHS 127) Zondagochtend: DL1 10 km 0:59:50 (10 km/h 5:59 min/km GHS 134)
Er werd maar enkele malen gelopen vorige week. Donderdag voormiddag ging het langs de Moervaart en daarna richting domein Puyenbroeck. Fleur met Ariadne op de fiets volgde en in het domein namen we een pauze zodat Ariadne nog wat kon ravotten in de speeltuin, waarna we terug huiswaarts liepen. Zondag werd in het Heidebos gelopen bij een prachtig zonnetje. Deze maal de combinatie rode-groene-gele route gelopen, goed voor 10 kilometer. Zondagnamiddag zijn Fleur en ik gaan fietsen over de fietsknooppunten richting Lembeke, Ariadne achter mij in de fietskar. Ik had me een klein beetje misrekend zodat we voor onze eerste fietstocht dit jaar meteen 54 kilometer hadden, toch behoorlijk zwaar met de fietskar, blij dat we terug thuis waren.
Vrijdagochtend: 18 km - 0:50:45 (21,2 km/h - GHS 131) Vrijdagavond: 18 km - 0:46:30 (23,1 km/h - GHS 133)
Eindelijk de eerste maal dit jaar met de fiets gependeld tussen Kemzeke (bus werk) en Wachtebeke (thuis). 's Morgens rustig aan, eerder een slakkegangetje. 's Avonds iets sneller gefietst, de eerste 10 kilometer binnen de 25 minuten maar na 14 km was het beste er af en kon ik een snelheid rond de 25 km/h niet meer halen . Natuurlijk zal het wel beteren met de conditie zodra ik terug regelmatig de fiets zal op gaan.
Zondagochtend: DL1 - 6,5 km - 0:39:00 (10 km/h - 6 min/km - GHS 133)
Omdat ik gisteren weinig kilometers gedaan had, heb ik deze ochtend een rondje gelopen in het Heidebos over de rode en groene route. Ook nu weer vlot en met een lage hartslag. Op de route had ik ook een ontmoeting met de Galloway runderen, waarna ik later even met het fototoestel terug gekomen ben. In het Heidebos grazen jaarrond 17 Gallowayrunderen. Zij helpen mee om in het bos meer natuurlijke structuur te brengen. Ze eten van de struikheide, de opschietende bomen en struiken en de kruiden. Daarmee zijn ze belangrijk voor de verjonging van struiken en bomen en de verspreiding van de zaden.
Zaterdagnamiddag: 5,2 km - 0:31:00 (10 km/h - 6 min/km - GHS 127)
Terwijl Fleur met Ariadne in de speeltuin vertoefde, ben ik een rondje gaan lopen op het domein Puyenbroeck. Ik heb de mooie Siesmeersen wandelroute doorheen het domein verkozen. Volgens het plan zou deze 7 km lang zijn, ik was dan ook verwonderd na amper 5,2 km terug aan het beginpunt te staan. Volgende maal "brei" ik er zelf een stuk aan .
Maandagvoormiddag: 9,4 km - 0:57:20 (6:06 min/km - 9,8 km/h - GHS 141) Donderdagvoormiddag: 8,9 km - 0:54:30 (6:07 min/km - 9,8 km/h - GHS 129)
Er werd deze week weer enkele malen gelopen. Maandag langs de Moervaart richting St-X-Winkel, onder de Spanjeveerbrug door en terug via het jachthaventje. Gothic muziek in de oren met o.a. Within Temptation, Evanescence en Nightwish. Het ging vlot alhoewel de hartslag iets hoger lag dan normaal. Donderdag een extra onvoorziene dag vrij en daarom ook in de voormiddag gelopen. Deze maal langs de Moervaart via de Overledebrug tot de Kalvebrug en daarna langs het mountainbike parcours over Puttestraat en Axelvaardeken. Een (te) korte nachtrust achter de rug waardoor het iets minder vlot liep, maar toch een lage hartslag. Rustig tempo met rustige muziek van Katie Melua op de mp3-speler.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis