Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
22-08-2010
1ste Gents Bierfestival
Zaterdag 21 augustus organiseerde de Gentse Biervereniging hun 1ste Bierfestival in het Buurthuis te Gentbrugge. Een mooie locatie en een begeleidend zonnetje waardoor de terrassen boven en beneden goed bezet waren. Ik denk dat men mag spreken van een groot succes van deze eerste editie. Enkele trouwe 'festivalgangers' zoals Geroen Vansteenbrugge en William Roelens waren ook van de partij.
Er konden 72 bieren geproefd worden, waaronder enkele heel speciale. Hierbij enkele sfeerbeelden.
Categorie:cafe en bier Tags:Gents Bierfestival, Gentse Biervereniging
Volgende biertjes proefden we in Den Zytholoog te Adegem:
Toria, blond bier, helder, 6,5% Alc.Vol Gebrouwen door de Proefbrouwerij Lochristi voor De Hoevebrouwers, Zottegem Een vlot drinkend fruitig bier met een licht bittere afdronk. Schuim: grove bellen. Koolzuur: normaal. Body: medium. Info van de brouwers: ingrediënten: Water, Mout (pils, tarwe), Hop (East Kent Goldings, Hallertau Mittelfrüh), Gist (T58) Herkomst naam: Toria was een Zottegemse volksfiguur Website: De Hoevebrouwers
Caracole, amberkleurig bier, helder, 7,5% Alc.Vol Gebrouwen door Brasserie Caracole, Falmignoul (Dinant). Een zurig bier met een heel licht bittere afdronk. Schuim: grove bellen, snel weg. Koolzuur: tamelijk veel. Body: dun. Herkomst naam: De naam Caracole - zowel voor de brouwerij als voor de bieren - is geïnspireerd op de bijnaam van de inwoners van Namen: trage slakken.De caracole is trouwens het embleem van de Waalse hoofdstad. Het biermerk Caracole is vrij jong, Caracole is rond 1986 opgericht door Francois Tonglet en Jean-Pierre Debras in Namen, België. Sinds 1992 huisvesten zij zich in de oude 'La Motte' brouwerij van 1766 in Falmignoul bij Dinant. Deze unieke brouwerij met hout gestookte ketels was de ideale plek voor deze twee meesterbrouwers. Momenteel ligt de productie van Caracole bier, gist en likeur, maar ook de organisatie van evenementen in de brouwerij, grotendeels in handen van Francois Tonglet. Website: Brasserie Caracole
Koantjesbier Maldegem, blond (17 EBC), licht troebel, 7% Alc.Vol Gebrouwen voor De Bierloods bij de Proefbrouwerij Lochristi. Een moutig bier, lichtzoet met licht bittere afdronk. Schuim: slagroom. Koolzuur: normaal. Body: tamelijk vol. Het bier werd geserveerd samen met een kleine portie spekjes uit Meetjesland. De historische vondst van het beeldje Rietje Koane wiens afbeelding als boreling in brons vereeuwigd werd door Hendricus van t Veld (Laatstgenoemde was een vet- en koanesmelter-alchemist en woonde op t Veldeken , van daar zijn naam in 1503) heeft in Maldegem heel wat stof doen opwaaien. Ter ere van deze legende werd het Koantjesbier gebrouwen. Website: Koantjesbier Maldegem
Categorie:cafe en bier Tags:Toria, Caracole, Koantjesbier
Na een succesvol eerste werkjaar organiseert de Gentse Biervereniging voor de eerste maal een Gents Bierfestival te Gentbrugge.
Met dit festival wil de Gentse Biervereniging de inwoners van Gent en omstreken bekend maken met onze biercultuur.
Een evenwichtige bierlijst met veel artisanale bieren
meer dan 65 verschillende bieren
37 bieren van brouwerijen op minder dan 50 km van Gent
enkele bieren die voor de eerste keer te proeven zijn op een Belgisch bierfestival
uit iedere provincie minstens 1 bier
er wordt geproefd uit proefglazen van 15 cl
van ieder bier is er een smaakomschrijving
De meeste bieren kosten 1.40
Klik op de affiche voor meer info.
Categorie:cafe en bier Tags:Gents Bierfestival, Gentse Biervereniging
De brouwerijgroep Duvel Moortgat neemt zijn verlieslatende Antwerpse collega De Koninck, van het 'Bolleke Koninck', volledig over. Hij betaalt er 30 miljoen euro voor. Daarvoor krijgt Duvel naast de brouwerij ook een omvangrijk pakket vastgoed. "Duvel Moortgat heeft een akkoord bereikt voor de overname van 100 procent van de aandelen van de groep Brouwerij De Koninck. Met deze overname vervolledigt Duvel Moortgat haar portefeuille van speciaalbieren en wil ze aan de bieren van De Koninck een nieuw elan geven", luidt het in een mededeling.
Brouwerij De Koninck is gelegen in het hart van Antwerpen en heeft een unieke band met de stad. Het 'Bolleke Koninck' wordt vooral in groot Antwerpen en Nederland gedronken, maar geniet naamsbekendheid in heel België. "Het Bolleke is een sterk merk en een kwalitatief speciaalbier dat perfect past binnen het gamma van Duvel Moortgat", zegt algemeen directeur Michel Moortgat van Duvel Moortgat. "Onze internationale distributie biedt de ideale uitvalsbasis om De Koninck stapsgewijs uit te bouwen." De brouwerij van De Koninck in hartje Antwerpen blijft trouwens behouden. Ook de vijftig personeelsleden blijven aan de slag. Dankzij de overname krijgt Duvel Moortgat ook heel wat vastgoed in handen. Het gaat om onder meer de site van de brouwerij De Koninck en 63 horecapanden, waaronder het bekende café 'Den Engel' op de Grote Markt en 'Boer van Tienen' aan het Mechels Plein in Antwerpen. Daarnaast wordt ook bierhandel Brouwerij De Valk uit Wijnegem, die dagelijks levert aan honderden cafés en restaurants, eigendom van Duvel Moortgat. De Koninck was al jaren verlieslatend. Vorig jaar ging ze nog voor 297.000 euro in het rood. Het overgedragen verlies klom daardoor tot 463.000 euro. De Koninck was vorig jaar goed voor een omzet van zo'n 6,6 miljoen euro. In haar topjaren haalde de brouwerij een omzet van 130.000 hectoliter. Vandaag is dat minder dan de helft. Ik denk dat heel veel mensen tevreden zijn dat De Koninck in Belgische handen blijft, vermits blijkbaar ook Heineken geïnteresseerd was.
Weekendtip: Opendeurdagen bij brouwerij Slaghmuylder
Volgend weekend zijn er bij brouwerij Slaghmuylder opendeurdagen. Onder andere Witkap Pater kan er gedegusteerd worden. Meer info vind je door op de affiche te klikken.
Het laatste dat we verwachtten aan te treffen in Moustiers-Ste-Marie was een lokale brouwerij.
Dit dorpje is vooral bekend om zijn faience en ligt nabij de Gorges de Verdon. Sinds een zestal jaren wordt er door een lokale imker ook bier gebrouwen (telkens 800 liter) met honing.
In een lokaal brasserietje Saveurs et Nature in de schaduw hoog in het dorp kan men er genieten van verse fruitsap, milkshakes, maar ook een lekker likeurtje of biertje (vant vat) allebei op basis van hun eigen honingproductie.
Bière du Verdon zelf (dat enkel hier te verkrijgen is) is een lekker amberkleurig ongefilterd bier, met een lichtzoete afdronk. Fleur proefde de likeur die een beetje als Porto smaakte, ook lekker. Ariadne was ondertussen in dromenland verzeild (foto).
Categorie:cafe en bier Tags:Provence, Bière du Verdon
Deze week was een laatste drukke week voor de vakantie. Fleur had zowel mondelinge als schriftelijke examens. Vorige maandag heb ik haar even van tussen haar boeken gehaald toen ik met de motor van het werk kwam. Ariadne was even gaan logeren bij opa en oma, dus konden we met de motor gaan toeren, het weertje was ondertussen aan het beteren. Een kort toertje gemaakt tot Sint-Pauwels en daar binnen gewipt in het eet- en praatcafe 'Bla bla bla'.
Eerst even genoten van het lokale Sinpalsken blond, een lekker hoppig biertje, gebrouwen door Koen De Cock. Daarna heerlijke gamba's gegeten in deze gezellige taverne. Een beetje 'ontstressen' vooraleer terug de studies aan te vatten.
Categorie:cafe en bier Tags:Sinpalsken, Sint-Pauwels
Vorige week proefden we twee streekbieren uit het Brugse Ommeland (twee bieren van de Werkgroep Kern Ettelgem) in de cafetaria van het Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg. Het eeuwenlang door turfgravers en steenbakkers vormgegeven landschap van Pompje, Noordhoek en Paddegat in Oudenburg-Ettelgem dienden als inspiratiebron. De Briekebakker (betekent steenbakker):vurig donkerblond als een brieke, gebakken uit polderklei door de steenbakkers van t Paddegat en t Pompje, in Ettelgem en Oudenburg: deze tripel is ongefilterd, puur als het landschap, niet gepasteuriseerd en hergist op de fles. Briekebakker heeft een kruidig en fruitig aroma met lichtmoutige toetsen. Het bier heeft een aangename milde bittere smaak en lange afdronk, met een positieve smaakevolutie. Alc 8,7 % vol. Moederbier: Alvinne Tripel
De Darinckdelver (betekent turfdelver): zwart als Darinck, de donkere turf van het Paddegat in Ettelgem: Darinckdelver is straf, ongefilterd, niet gepasteuriseerd en hergist op de fles. Het bier heeft een aroma van gebrande mouten en alcohol, met met een lichtzoete aanhef en toetsen van koffie en chocolade. Er is een lange bitterdroge afdronk. Dit degustatiebier laat je gloeien als een turfvuurtje! Alc 10,5 % vol. Moederbier: Podge Belgian Stout
Gebrouwen bij Picobrouwerij Alvinne, Mellestraat 138, Heule
Categorie:cafe en bier Tags:Briekebakker, Darinckdelver, Ettelgem
Oudenburg (Brugse Ommeland) is verbonden met St-Arnoldus, patroonheilige van de brouwers en het bezoekerscentrum is volledig ingericht rond bier en deze heilige.
Arnoldus werd rond 1040 geboren in Tiegem, tussen Kortrijk en Waregem. Hij kreeg een opleiding als ridder maar verkoos rond 1070 om kloosterling te worden in de Sint-Medardusabdij in Soissons (Noord-Frankrijk). Later trok hij zich terug als kluizenaar. Rond 1077 verkozen de monniken hem tot abt. Vier jaar later werd hij tegen zijn zin gewijd tot bisschop van Soissons.
In 1084 stuurde paus Gregorius VII Arnoldus op vredesmissie naar Vlaanderen. Arnoldus stichtte toen de Sint-Pietersabdij van Oudenburg. Hij overleed er op 15 augustus 1087 en werd veertig jaar later heilig verklaard.
Volgens de legende brak er tijdens de bouw van de abdij in Oudenburg een ziekte uit, omdat de werklieden onzuiver water dronken. Arnoldus roerde met zijn staf in het water en het veranderde in bier. Hij raadde iedereen aan om vanaf nu dit zuiver brouwsel te drinken. De ziekte verdween.
Daarom kozen de brouwers en herbergiers hem later als hun patroonheilige.
Het is meer dan waarschijnlijk dat hij gewoon zelf bier brouwde (in die tijd veel gezonder dan water) en met zijn roerstok in het brouwsel roerde (vandaar de legende), want dit doen toch alle brouwers, namelijk water in bier veranderen.
Categorie:cafe en bier Tags:Oudenburg, Brugse Ommeland, St-Arnoldus
Vorige zaterdag waren we in Lokeren in de Bokmolenhoeve, waar je behalve pluimvee, ook een lekkere pint kunt kopen. Fleur dronk een LaChouffe van't vat en ik een trappist La Trappe Quadrupel. Daarbij hebben ze dan ook nog eens overheerlijk ijs en een mooie speeltuin waar de kindjes kunnen ravotten, meer moet dat niet zijn.
Het is crisis in Denemarken, niet veroorzaakt door de aswolk of de Euro maar omdat het bier opgeraakt! En zoals Bobbejaan Schoepen zaliger zong: Er is niks zo erg als een cafe zonder bier. De helft van het personeel van bierbrouwer Carlsberg in het Deense Kopenhagen is maandag opnieuw beginnen staken. Meer dan 1.000 werknemers protesteren tegen het feit dat de directie de lonen wil bevriezen. Door de nieuwe staking raken Deense supermarkten, winkels en horecazaken langzaamaan door hun biervoorraad heen. Carlsberg en Tuborg worden namelijk niet meer geleverd. In België zijn er voorlopig nog geen tekorten. De directie van Carlsberg is niet van plan om met de bierstakers te onderhandelen. Dat wil ze alleen doen als de arbeiders terug aan het werk gaan.
Biernieuws uit België: Het streekbier Jack-Op uit Werchter komt opnieuw op de markt. In de periode 1910-1925 was Jack-Op een beroemde biersoort. Met een storting van 2,5 miljoen kg behoorde het tot de grootste bieren van België Het is een studentenbier met een lange traditie. Een oud studentenlied vermeldt: "mijn honderd frank moet op, aan jenever en Jack-Op". AB InBev zette de productie van het bier twee jaar geleden stop, maar Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar, bleef met de brouwerij onderhandelen om het bier te blijven produceren. Hij heeft nu de toelating gekregen om het bier in beperkte hoeveelheden opnieuw op de markt brengen. Jack-Op wordt voortaan geproduceerd door brouwerij Boon uit Lembeek. Het bier werd bijna honderd jaar lang gebrouwen door de lokale brouwerij De Palmboom. Daar werd de productie vijfenveertig jaar geleden echter stopgezet en na de overname door InBev overgeheveld naar Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw. Jack-Op was vooral populair in de regio van Rotselaar en bij de Leuvense studenten. Gemikt wordt op een productie van ongeveer 200 hectoliter per jaar.
Bier bij het betere eten. Het vindt steeds meer ingang, ook in de hoogste kringen. Al jaren promoot men het bier aan tafel, niet in maar naast je bord. Bier- en foodpairing, om het met een hippe term te benoemen. En dat het trendy is, bewijst Inedit, het nieuwe bier van Estrella Damm, de nog steeds onafhankelijke brouwerij uit Barcelona. Niemand minder dan Ferran Adrià van toprestaurant El Bulli ontwikkelde het samen met de Catalaanse brouwerij. Ferran Adrià runt nog steeds het beste restaurant ter wereld en vond dat er bij bepaalde gerechten geen wijn kon worden geserveerd. Blij om dat te vernemen, uiteraard.
Adrià wilde geen pilsbier, maar zocht naar een eigen recept. Het werd uiteindelijk (na anderhalf jaar onderzoek en ontwikkeling) een witbier maar dan wel eentje met veel smaak. 'Estrella' betekent ster in het Spaans, vandaar de grote gouden ster op de sobere maar zeer stijlvolle fles, die iedereen wel op zijn feesttafel wil zetten. Dat is ook heel belangrijk: wil je met bier wijn beconcurreren, dan moet de verpakking er ook mooi uitzien. Dat hebben onze Belgische brouwers de laatste jaren ook goed begrepen.
We kregen de gelegenheid dit bier te proeven in restaurant De Peerdeblomme te Assebroek. De mooi gekoelde fles (uit een prachtige ijsemmer) werd ontkurkt en het bier werd geschonken in een hoog wijnglas. De aroma's van verse mout en tarwe kwamen ons al tegemoet, maar er is ook een duidelijk citrustoetsje: hier werden koriander en curaçao, de klassieke ingrediënten van Belgisch witbier, gebruikt.
Het bier smaakt volmondig en fruitig, en het dronk, met 4,8% alcoholgehalte, heel lekker weg. Dit biertje paste perfect bij onze Cote a los, maar kan ook bij tapas, vis of schelpdieren geserveerd worden.
Categorie:cafe en bier Tags:Inedit, De Peerdeblomme
Door de staking bij AB Inbev zal er in verschillende café's en bij verschillende handelaars geen Jupiler, Leffe of Stella te verkrijgen zijn. Dit is het ideale moment om eens een biertje van een andere Belgische brouwerij te degusteren en zo een stukje van ons rijke Belgische Bierlandschap te ontdekken. Vandaag werd dus via Facebook opgeroepen voor de dag van de Belgische biercultuur. Meedoen is eenvoudig: gewoon eens een ander lekker Belgisch biertje proeven in plaats van die Inbev-brol. Ik heb mijn kelder vol lekkere biertjes dus vandaag wordt het een lekkere Valeir Blond of Bruin. SCHOL!
Als we in Gent zijn, springen we meestal binnen in Café Den Turk. In deze gezellige bruine staminee, bekend als de sinds 1228 oudste jazz- en blueskroeg, lijkt de typische Gentse arrogantie nooit veraf: alleen de beste bieren van het vat, whisky en cognac zijn er goed genoeg! De binnenfotos zijn allen door Fleur genomen.
When we visit Ghent we usually hop in at Café Den Turk. In this cozy brown tavern, known since 1228 as the oldest jazz and blues bar, the typical Ghent arrogance seems never far away: only the best beers on tap, whiskey and brandy are good enough! All the interior pictures are made by my wife Fleur.
Categorie:cafe en bier Tags:Gent, My World Tuesday
Van ons laatste bezoek aan Gent heb ik hier nog enkele foto's liggen, onder andere van een van onze favoriete bruine kroegen, waar steeds Jazz of Blues op de achtergrond klinkt. Morgen krijgen jullie de rest van de reeks, met meer info.
De nettowinst van Duvel steeg in de eerste jaarhelft met 41,7 procent tot 6,8 miljoen euro. De omzet ging met 11,4 procent omhoog tot 55 miljoen euro.
'Alle merken boekten vooruitgang. Door de continue aandacht voor de kosten is Duvel er in geslaagd de impact van de economische crisis te beperken', klinkt het in een persbericht. De bedrijfswinst steeg met 20,4 procent tot 10 miljoen euro. De winstmarge steeg tot 18,8 procent. Vorig jaar investeerde het bedrijf in de restyling van Maredsous en in lancering van een aantal nieuwe producten zoals Vedett extra White (een lekker biertje dat ik een drietal weken geleden voor het eerst gedronken heb vant vat). De voorbije maanden startte het bedrijf de herlancering van Liefmans. De omzet in België, nog steeds goed voor 55 procent van de groepsomzet, steeg met 6,2 procent. In de VS vertraagde de omzetgroei tot 7,2 procent. De vraag naar speciaalbieren werd er enigszins getroffen door de crisis. De groei in Nederland (+34,8%) is opmerkelijk (bron: De Tijd). Gaan onze noorderburen eindelijk echt bier leren drinken?
Daar drinken we met zn allen een Duveltje op, schol!!
Niet alle vrouwen zijn gek op bier. Nochtans is het goed voor hen: een beetje bier kan osteoporose voorkomen. Vrouwen die regelmatig een biertje drinken, hebben gemiddeld genomen sterkere botten en daardoor minder kans op botontkalking. Onderzoek wees uit dat bierdrinkende vrouwen over het algemeen sterkere botten hebben, dan vrouwen die nooit een pint aanraken.
Uit een studie van de Spaanse Universiteit van Extremadura bij 1.700 vrouwen blijkt dat bier positieve effecten heeft op het vrouwelijke beendergestel. De vrouwen uit het onderzoek waren gemiddeld 48 jaar oud. De dichtheid van de botten in hun vingers werd gemeten, en vergeleken met hun leeftijd, gewicht en alcoholgebruik. De vrouwen die af en toe tot geregeld bier dronken bleken een grotere botdichtheid te hebben dan de vrouwen die niet dronken. Een lage botdichtheid is een indicatie van osteoporose. De hoeveelheid bier die de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld achterover sloegen, had maar weinig invloed op hun botdichtheid. Vrouwen die minder dan een biertje per dag dronken, hadden gemiddeld even sterke botten als vrouwen die veel meer dronken.
Daarbij las ik enkele verschillende redenen: De Spaanse onderzoekers onderstrepen dat het heilzame effect voornamelijk ligt in de fytoestrogenen uit bier. Ergens anders las ik: De positieve invloed van bier op botgroei wordt vooral veroorzaakt door het hoge gehalte van de stof silicium in bier. Silicium vertraagt het natuurlijke verdunningsproces van botten en stimuleert de aanmaak van nieuw bot. Silicium speelt een belangrijke rol bij botformatie. En bier is een van de belangrijkste bronnen van silicium in het westerse dieet. (Silicium en fytoestrogenen komen voor in granen, gebruikt voor het brouwen van bier).
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis