Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
08-11-2010
Dag van de Hobbybrouwer 2010
Zaterdag 6 november werd de Dag van de Hobbybrouwer georganiseerd bij Picobrouwerij Alvinne te Heule. Reeds voor de achtste maal wordt er dit jaar een brouwcursus ingericht op de Proefzolder. Heel wat van deze cursisten zijn ondertussen aan het brouwen geslagen en Alvinne wil deze dan ook een forum bieden om hun zelf gebrouwen bieren te laten proeven door collega hobbybrouwers.
Tien hobbybrouwers presenteerden 18 verschillende bieren. Sommige van deze brouwsels hadden exotische namen zoals Bado Buno, Rospo Biondo, Bitter Truth, Honey Bird Extra Dry Mead en sommigen hadden ook een exotische smaak. Menig brouwer had zelfs een eigen etiket ontwikkeld, bij anderen was enkel de fles genummerd.
Het niveau was verrassend hoog en een aantal van deze bieren zou men gerust op de markt kunnen brengen. Alles was dus aanwezig voor een gezellige namiddag op de Proefzolder en Fleur en ik hebben dan ook geproefd, geroken, gewikt en gewogen. We hebben uitgebreid proefnotities gemaakt en van de vele geslaagde bieren bekoorden de 4 brouwsels van Johan Deforce ons het meest. We waren dus heel gelukkig toen we van Johan een fles Tour Deforce Blond meekregen, waar we thuis zeker nog van zullen genieten. Als afsluiter kregen we in primeur enkele proevertjes van de nieuwe Alvinne bieren die liggen te rijpen op de (wijn)vaten. Men kan gerust stellen dat er weer veelbelovende bieren op komst zijn.
Een verslag van het bezoek aan brouwerij Boon te Lembeek met de cursisten 'Bierkennis' van VAZOV Oudenaarde. Frank Boon zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. In 1977 nam hij geuzestekerij R. De Vits te Lembeek over, een totaal verouderde zaak. Van 1986 tot 1989 werd het hele bedrijf vernieuwd. Met de bouw van een brouwzaal werd de geuzestekerij een lambiekbrouwerij. Frank Boon brouwde zijn eerste eigen lambiek op 17 oktober 1990. Hieronder de brouwketel die zijn laatste dienstjaar doet en volgend jaar zal vervangen worden door een nieuwe.
Op 20 jaar tijd steeg de productie van 450 hl tot ruim 11.300 hl (2009). Met meer dan 1.000.000 liter lambiek beschikt brouwerij Boon op dit ogenblik over s werelds grootste voorraad lambiek op eiken vaten. Er kan enkel lambiek gebrouwen worden van 1 oktober tot einde april en we zagen de verse lambiek in het koelschip lopen, waar tijdens de nacht de wilde gisten uit de omgeving hun werk kunnen doen.
Na een uitgebreide en interessante rondleiding door Frank Boon konden we proeven van jonge, éénjarige en tweejarige lambiek getapt uit het eiken vat.
De jonge lambiek was melkachtig, niet zuur en had de smaak van rijpe peer terwijl de oudste lambiek helder en zurig was maar een perfecte smaakverhouding had. Als afsluiter konden we de Geuze Mariage Parfait proeven, gouden medaillewinnaar op de World Beer Cup 2010.
De World Beer Cup is één van de belangrijkste biercompetities ter wereld en wordt in biermiddens soms omschreven als de Olympische Spelen van de sector. Dit internationaal concours wordt slechts om de twee jaar georganiseerd.
Maar liefst 3330 bieren van 642 brouwerijen uit 44 landen namen deel aan de World Beer Cup 2010, die plaatsvond in Chicago (VS). Brouwerij Boon kwam als enige Belgische brouwerij met twee eremetalen naar huis. De Geuze Mariage Parfait eindigde als eerste in de categorie Belgian-Style Sour Ale. De Oude Geuze van Boon kreeg het zilver toebedeeld. Het volledige fotoalbum is hier te vinden.
Categorie:cafe en bier Tags:Brouwerij Boon, Lembeek
Hopeloos plaatsgebrek in onze kleine bierkelder. Deze namiddag een beetje proberen te reorganiseren en onze biervoorraad geïnventariseerd.
Op de foto zie je een beeld van een deel van onze collectie, achteraan (niet zichtbaar) liggen de meeste "schatten", Westvleteren, Geuze op kurk en zo. We vonden er ook nog zes flessen Orval van 2005, weggelegd om zes maanden te rijpen en vergeten . Misschien moet ik eens een Orvaldrinker uitnodigen om te komen proeven .
Tijdens een brouwerijbezoek in maart sloot Wanne Madalijns, voorzitter van de Lambikstoempers uit Halle een straffe weddenschap af met Dimitri Staelens, PR van brouwerij Moortgat. Tussen pot en pint werd een contract getekend op een bierkaartje (!). Duvel Tripel Hop, dat in 2007 al eens eenmalig werd uitgebracht en meteen was uitverkocht, moest opnieuw gebrouwen worden als de Lambikstoempers minstens 10.000 Facebookvrienden zouden verzamelen. Heel ambitieus, dacht men bij Duvel. Maar nog geen maand later telde de Facebookgroep al 16.000 fans. Belofte maakt schuld: de Duvel-brouwerij moest het exclusieve bier opnieuw brouwen.
Van links naar rechts Michel Moortgat, Wanne Madalijns en Dimitri Staelens
De Duvel Tripel Hop 2010 werd gisteren door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), voorgesteld aan de pers. Wanne kreeg de fles nummer 1 van Michel Moortgat, waar hij trots en tevreden mee was, de foto spreekt boekdelen.
Dit brouwsel, met een alcoholpercentage van 9,5% Alc.vol, bevat drie hopsoorten (vandaar Duvel Tripel Hop). We hebben het originele recept van drie jaar geleden volledig gerespecteerd, de eerste tussentijdse proeverij beloofde al veel goeds', zegt brouwmeester Hedwig Neven.
De Lambikstoempers mochten 100 biervrienden uitnodigen om te komen voorproeven, waardoor ik het geluk had er ook bij te zijn. Ik denk ook dat de eerste 100 flessen gisteren al leeggemaakt zijn.
Het is inderdaad een smakelijke Duvel geworden, door de dry hopping smaakt het iets bitterder dan gewone Duvel. Volgens kenners smaakt het naar de Duvel van 20 jaar geleden.
Van links naar rechts: Yannick de Cocquéau (BLES Zottegem), Geroen Vansteenbrugge (WBF, Waregem) en Werner Mertens (OBER Essen)
Van links naar rechts Bianca Goethals (Goddelijke Drank blog), Geroen Vansteenbrugge, Thierry Vanmullem en William Roelens (HOP, bierblog)
Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar. Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.
Ik moet alvast niet gaan aanschuiven in de supermarkt want na afloop kregen alle proevers een fles mee naar huis.
Gisterenavond bezocht ik, samen met de andere cursisten van de opleiding 'Bierkennis' te VAZOV, de brouwerij Roman te Oudenaarde. De brouwerij heeft een prachtige brouwzaal met koperen ketels. Klik op de foto voor het volledige fotoalbum.
De nieuwste telg van Picobrouwerij Alvinne uit Heule noemt de 'Night Owl', een 'Dark Belgian Barleywine'. Vorige zaterdag konden we hem al in primeur proeven op de Proefzolder, en alhoewel nog heel jong, beviel hij me heel goed. Meteen een flesje meegebracht naar huis, maar we hebben hem geen kans gegeven te laten rijpen . Fleur en ik hebben de fles gisteren gedegusteerd.
Het aroma is complex, chocolade, maar ook een zoete zweem, deed ons denken aan amandelen. Een volle body maar niet de overheersende kracht van de alcohol zoals we verwacht hadden (tenslotte 14,7% alc.vol.). We proefden de bitterheid (77 EBU), maar ook deze overheerste niet, verder geroosterde mout, caramel, en een afdronk die lang bleef hangen. Weer een topbiertje en ik ben benieuwd hoe de smaak zal evolueren als hij ouder wordt. Maar daarvoor zal ik nieuwe flessen moeten bijhalen om te laten rijpen in mijn kelder, liefst ver uit mijn zicht.
Categorie:cafe en bier Tags:Picobrouwerij Alvinne, Night Owl
Twee speciale biertjes van picobrouwerij Alvinne proefde ik op 'De Proefzolder' te Heule in gezelschap van onder andere Karl Missiaen en Stephan Desmedt. We zaten tussen de eiken vaten waar verscheidene bieren lagen te 'rijpen'.
Alvinne Centennial, het eerste bier van de Hop Trilogy, met een EBU van 83(!) de minst bittere van de drie ' '. Biersoort: IPA - kleur: amber (30 EBC) - 7,1% Alc.Vol. Het bier heeft een fruitig aroma. De bitterheid komt zowel in de smaak als in de afdronk voor. Voor liefhebbers van 'hoppig' bier een aanrader.
Podge (Glenrothes Barrel) Oak Aged Biersoort: Imperial Stout - kleur: zwart - 10% Alc.Vol - EBU: 45 Heel aromatisch (wijn), met de smaak van chocolade en mout, een volle body en bittere afdronk. Dit bier werd gerijpt op eiken Whiskyvaten (Glenrothes), wat een schitterend resultaat opgeleverd heeft.
Volgende bieren proefden we in de tuin van 'De Heeren van Liedekercke':
Twee primeurs:
Superbalder Blond, licht troebel, 6,2% alc.Vol. Kruidige geur en smaak, waarbij de kardemon overheerst, licht uitvloeiend. Gebrouwen in de artisanale brouwerij t Hofbrouwerijke, Beerzel. Super balder is genoemd naar het biertje dat vroeger in Berlaar gebrouwen werd.
Orvélo Blond, 7,5% alc.Vol, EBU: 32, Biersoort: tripel Een kruidig aroma, het kruidige komt ook in de smaak terug, een licht bittere afdronk. Orvélo is een levend streekbier uit de Schelde Dender Vallei en genoot een nagisting op fles. Regelmatig worden de proefbrouwsels ter keuring geschonken in de huisbrouwerij Half Zeven, waar de tijd écht stil staat. De klok deed namelijk haar laatste tik tijdens een zeer succesvolle bierdegustatie en duidt sedertdien voor altijd Half zeven aan... Met de gewaardeerde raad van enkele ervaringsdeskundigen werden de proefbrouwsels verder bijgestuurd tot de dag dat een gebalanceerde receptuur uit de tap liep. De Orvélo, Tripel was geboren. De naam Orvélo, geïnspireerd door De liefde voor de Fiets die Dag & Jan naast hun Liefde voor het Bier zo aanprijzen.
Belgoo Arbo (vant vat) Amber, ongefilterd, 8,1% alc.vol. Biersoort: Ale Moutig aroma, volle body, en een bitterige afdronk (door de dry hopping). Gebrouwen in brouwerij Belgobeer, Binche met 4 soorten hop: East Kent Golding, Northern Brewer, Cascade, Hallertau Hersbrucker, zonder gebruik van kruiden.
Houblon Chouffe (van't vat) Blond, 9% alc.vol. 18° Plato. Biersoort: Dobbelen IPA Tripel Houblon Chouffe is niet gefilterd en heeft een aangename fruitsmaak en -aroma, kenmerkend voor de brouwsels van 'Brouwerij Achouffe'. Een bier met een volle body en een bittere afdronk. Voor ons één van de topbiertjes die we dronken afgelopen zondag. Houblon Chouffe werd voor de eerste maal in 2006 gebrouwen. Het is een bier van het type Indian Pale Ale.
Sodalitasbier Donker blond, 6,8% alc.Vol, EBU: 60 Een fruitig aroma en een complexe smaak, zacht ondanks zijn bitterheid, met een licht bittere afdronk. Voor De Heeren van Liedekercke naar een eigen recept gebrouwen bij brouwerij Kerkom (Kerkom). Dit bier werd samen met de (bier)vereniging waarvoor het werd gecreëerd voorgesteld in januari 2006. Dominorum Liedekerckensium Sodalitas of vrij vertaald : vereniging van drinkebroers van Liedekerke. Uitsluitend gebrouwen met Aalsterse hop en vier moutsoorten.
Bolleville Calvados Barrel Oak Aged Donker bruin,10% alc.vol. EBU: 50 Brouwerij Alvinne te Heule, gerijpt op Calvados vaten. Een aroma van appel en eik (Calvados), volle body, fruitig en bittere afdronk. Een waardige afsluiter van een mooie namiddag.
Vorig weekend was het weer tuinfeest (en bierfestival) bij 'De Heeren van Liedekercke' te Denderleeuw, door de site Ratebeer verkozen tot het op één na beste bierrestaurant ter wereld. Het prachtige weer zorgde er voor dat bijna alle stoelen in de tuin bezet waren. Een tiental tenten waren opgesteld waar honger en dorst konden gestild worden.
Er waren natuurlijk de biertruffels en bierpralines van 'Het Chocoladehuis' uit Aalst en de kazen gemaakt met de huisbieren. Verder meer dan 300 bieren (waaronder 37 op tap), verdeeld in verschillende categoriën: trappisten, oud bruin, fruitbieren, geuze-kriek-lambiek, prijsbeesten, magnums, Noord-Franse bieren, kleine Vlaamse brouwerijen, Waalse brouwerijen, specialekes en zware jongens. en er konden natuurlijk ook verschillende biergerechten besteld worden. Kortom meer dan genoeg voor iedereen. Terwijl Ariadne zich amuseerde op het springkasteel, in de zandbak en bij de kinderanimatie konden we heel wat lekkers degusteren.Van't vat proefden we Belgoo Arbo, Witte Lambiek en Houblon Chouffe. We probeerden twee 'primeurs', Orvélo en Superbalder.
Ons gerecht Coq à la bière werd begeleid door een Sodalitas (één van de huisbieren) en we sloten af met een Bolleville Calvados barell Oak Aged met een portie Heerenbierkaas.
De bespreking van de biertjes volgt later. Op de foto: drie leden van 'OBER Essen' zaten bij ons aan tafel. Van links naar rechts Werner Mertens (webmaster), Eddy Schepens en Jan Van Bragt (ondervoorzitter).
Categorie:cafe en bier Tags:De Heeren van Liedekercke
Tijdens onze fietstocht langs de kust passeerden we tussen fietsknooppunten 38 en 39 in Ramskapelle een gezellig cafeetje 'De Vouwte', het tuinterras zag er gezellig uit maar de regen noopte ons binnen plaats te nemen.
Een mooi ingericht café, met heel wat oude snuisterijen aan de muren - we zagen zelfs de originele oude bouwplannen hangen - een houtkachel en een podium waarop ook kon plaats genomen worden.
We werden vriendelijk welkom geheten door de cafébaas en een mooie bierkaart aangereikt. Fleur koos een Brugse Zot Blond terwijl ik een Hommelbier bestelde, twee Westvlaamse klassebieren. De bieren werden volgens de regels van de kunst uitgeschonken - wat spijtig genoeg in veel cafés ontbreekt - en in afwachting van opklaringen genoten we van deze dorstlessers.
Als de zon schijnt komen we hier zeker wel nog eens een terrasje doen.
Categorie:cafe en bier Tags:De Vouwte, Ramskapelle
De site ratebeer heeft De Heeren van Liedekercke te Denderleeuw verkozen tot op één na beste bierrestaurant ter wereld. Dit is een mooie bekroning, temeer omdat deze prijs niet toegekend wordt door een beperkte jury, maar door willekeurige bezoekers die hun mening geven.
Met vijf sterren en "World Class" werd het bierrestaurant en biercafé met lof overladen.
De jaarlijkse (niet te missen) bierhappening/tuinfeest vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 en zondag 5 september 2010. Voor meer info klik op de affiche.
Categorie:cafe en bier Tags:De Heeren van Liedekercke
Zaterdagvoormiddag startte de 8ste Brouwcursus voor Amateurbrouwers bij Picobrouwerij Alvinne te Heule. We werden door de vennoten Glenn, Davy en Marc ontvangen met Naked Ladies, hun nieuwste brouwsel (bespreking zie hier).
Een 15-tal cursisten hadden zich ingeschreven, waaronder drie leden van de Gentse Biervereniging (Karl, John en ikzelf). Verder één vrouw onder de cursisten, Sofie Vanrafelghem, co-auteur met Bruno Loockx van het boek Proeven van straffe streekbieren, een echte bierkenner dus. Na de inleiding door Glenn Castelein kregen we een rondleiding in de kleine brouwerij van Alvinne en een eerste inzicht in het brouwproces. Daarna werd uitgebreid ingegaan op de verschillende brouwsels van Alvinne, het gebruikte Morpheus gist, de ingrediënten en het rijpen op de verschillende eiken vaten (Whisky, wijn of Calvados). We kregen daarbij verschillende proefglaasjes van het basisbier (Wild undressed), Morpheus Wild (blend van het basisbier met Morheus Dark), Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged (basisbier 4 maanden gerijpt op druiven en 6 maand op Bourgognevaten), Kerasus (kriekenbier, 25 kg krieken op 100 liter bier)en Bolleville Calvados (Mano Negra gerijpt in Calvadosvaten).
Een eerste kennismaking die ons zeer goed bevallen is op de gezellige Proefzolder van de brouwerij.
Glenn Castelein
William Roelens (die het Frans bierplankje kwam proeven)
De biertjes die mij het meest bekoorden waren de twee Black IPA bieren uit Denemarken en Noorwegen. IPA staat voor India Pale Ale en is extra gehopte Pale Ale. De naam verwijst naar de extra gehopte Pale Ale die de lange zeereis kon overleven van Engeland naar India. Daar konden de soldaten van het 'British Empire' van hun geliefkoosde Pale Ale genieten dankzij de extra dosis hop. Deze bierstijl behoort in een 'broeder-category' van Pale Ale, en werd voor de eerste maal gebrouwen in Engeland in de 18de eeuw. De naam 'India Pale Ale' werd voor de eerste maal gebruikt in een advertentie in de 'Liverpool Mercury' op 30 januari 1835.
Amager Black Nitro, zwart, 7,6% Alc.Vol. IBU +80! Biersoort: Black IPA. Microbrouwerij Amager Bryghus, Kopenhagen Smaakbeschrijving: Gebrand aroma, smaken van chocolade, gebrande mout en koffie. Lange zeer bittere afdronk. Body: complex. Deze microbrouwerij Amager Bryghus is gelegen in een pittoreske industriële wijk in de buurt van de Deense hoofdstad Kopenhagen, en de luchthaven in de stad Taarnby. Dit is zeker de veiligste brouwerij in het land omdat de lokalen vroeger als schuilkelder werden gebruikt. De gebouwen zijn ook in het verleden gebruikt voor het opslaan van bijbels, vandaar heerst er een sfeer van goddelijke rust zoals in de Belgische kloosters. Nou ... De oprichters van de brouwerij zijn twee vrienden en toegewijde thuisbrouwers, Morten Valentin Lundsbak en Jacob Storm, die sinds de opening van de brouwerij diplomas hebben behaald aan de Scandinavian School of Brewing. Het is hun ambitie om tegemoet te komen aan alle bierliefhebbers - elke keer, dat is de reden waarom zij alleen pure ingrediënten gebruiken tijdens het brouwproces. Ze maken geen gebruik van kunstmatige toevoegingen om de snelheid of de processen te helpen. Verder hebben ze er bewust voor gekozen het bier niet te pasteuriseren of te filteren om zo goed mogelijk de smaken en aromas behouden.
Nøgne Ø #100 (Batch 100), zwart, 10% Alc.Vol. Plato: 23,5°. IBU: 80 Biersoort: Imperial Black IPA. Brouwerij: Microbrouwerij Nogne O, GrimStadt, Noorwegen Smaakbeschrijving: Complex aroma, gebrand, bloemen. Smaak: licht bitter, karamel met een zeer lange bittere afdronk. Body: vol Mondgevoel: alcoholdroog Microbrouwerij Nøgne Ø werd opgericht door twee thuisbrouwers (waaronder Kjetil Jikiun). Ze konden niet thuis blijven en zijn begonnen in Noorwegen met de eerste microbrouwerij. Soms, als ze een flits van geestelijke gezondheid krijgen, vragen ze zich af waar ze zijn aan begonnen. Ze kunnen zeggen dat ze een zekere mate van roem bereikt hebben, ten minste lokaal en onder speciaal bier fanaten over de hele wereld. Maar veel belangrijker - voordat ze begonnen wisten de meeste Noren niet veel over bierstijlen zoals IPA, Porter en Amber. Dit begon zeker te veranderen, en ze hebben een grote bijdrage geleverd aan de diversiteit van de Noorse biercultuur.
Categorie:cafe en bier Tags:IPA, Amager Bryghus, Nogne O
Op het bierfestival te Gent proefden Fleur en ik verscheidene biersoorten en ieder had zo zijn favorieten. Voor Fleur waren het de twee degustatiebieren van "Huisbrouwerij Den Tseut", een klein ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo. De kleinste brouwerij van het Meetjesland. De naam "den Tseut" verwijst naar de spotnaam van de Oosteeklonaren de varkens. Oosteeklo is een varkensgemeente en Den Tseut is het dialect voor varken. De brouwerij is gestart in juni 2008, dan werd het 1ste biertje gebrouwen, huisbier Den Tseut. Den Krulsteirt, de nieuwste telg (het kermisbier) deed pas op zaterdag 14 augustus 2010, tijdens de Kermis te Oosteeklo, zijn intrede. Een donkerblond, troebel bier, 7,5% Alc.Vol. Fruitig aroma (banaan), volmondig, romig mondgevoel. Nasmaak met hoppige bitterheid.
Den Mulder, blond helder bier, 8% Alc.Vol. Smaakbeschrijving: fruitig aroma, smaakt fruitig en moutig. Ook het fruitige komt in de afdronk te voorschijn. Meer informatie is hier te vinden.
Categorie:cafe en bier Tags:Huisbrouwerij Den Tseut, bierproeven
Slecht nieuws voor de liefhebbers van een fris pintje. De prijs van bier wordt vanaf 1 september ongeveer 1,7 à 2 procent duurder. AB Inbev, brouwer van onder andere Stella, Jupiler en Hoegaarden, voert zowel bij de grootdistributieklanten als bij de bierhandelaars een prijsverhoging van gemiddeld 1,7 procent door, in lijn met de inflatie, aldus Karen Couck, woordvoerster bij AB Inbev. De vorige prijsaanpassing dateert van 15 maart 2009. Ook brouwer Alken Maes verhoogt zijn prijzen met gemiddeld 2 procent. (belga/sps)
Fusie SABMiller Carlton & United Breweries (CUB)? De Brits-Zuid-Afrikaanse biergroep SABMiller overweegt een bod van 7 miljard pond (8,5 miljard euro) op de Carlton & United Breweries (CUB), de bierdivisie van de Australische Foster's Group. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times zonder bronvermelding. De Nederlandse Grolsch-pils is een van de merken van SAB Miller. Volgens de krant kan het bod er komen nog voor CUB, de grootste brouwer van Australië, als een apart bedrijf op de beurs genoteerd wordt. Foster's kondigde in mei aan dat het zijn bierdivisie en zijn wijnafdeling zou opsplitsen in twee beursgenoteerde bedrijven. CUB is vooral bekend van de biermerken Foster's, Carlton en Strongbow, en staat sterk in Azië, Oceanië en de VS. SABMiller is na AB InBev de grootste brouwer ter wereld, met bekende merken als het Amerikaanse Coors, het Italiaanse Peroni, het Nederlandse Grolsch en de Tsjechische 'oerpils' Urquell. Geografisch zou de fusie van de twee brouwers een goede zet zijn. SAB Miller is amper aanwezig in Azië, buiten een grote brouwerij in India, waar het de nummer twee is. De brouwersgroep haalt het gros van haar omzet uit Latijns-Amerika (31%), Europa (19%), Noord-Amerika (14%) en Afrika (13%). Azië en Oceanië maken amper 2 procent van de omzet uit. Bovendien was die regio de enige die dit jaar zijn winstgevendheid zag dalen. De overname van CUB zou van SABMiller meteen een van de grootste Aziatische spelers maken. CUB heeft volgens een overeenkomst met AB InBev het recht om Stella Artois te brouwen en te verdelen in Australië. (belga/kve)
Categorie:cafe en bier Tags:SABMiller, CUB, ABInbev
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis