Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
19-09-2010
Geproefd en gesmaakt
De nieuwste telg van Picobrouwerij Alvinne uit Heule noemt de 'Night Owl', een 'Dark Belgian Barleywine'. Vorige zaterdag konden we hem al in primeur proeven op de Proefzolder, en alhoewel nog heel jong, beviel hij me heel goed. Meteen een flesje meegebracht naar huis, maar we hebben hem geen kans gegeven te laten rijpen . Fleur en ik hebben de fles gisteren gedegusteerd.
Het aroma is complex, chocolade, maar ook een zoete zweem, deed ons denken aan amandelen. Een volle body maar niet de overheersende kracht van de alcohol zoals we verwacht hadden (tenslotte 14,7% alc.vol.). We proefden de bitterheid (77 EBU), maar ook deze overheerste niet, verder geroosterde mout, caramel, en een afdronk die lang bleef hangen. Weer een topbiertje en ik ben benieuwd hoe de smaak zal evolueren als hij ouder wordt. Maar daarvoor zal ik nieuwe flessen moeten bijhalen om te laten rijpen in mijn kelder, liefst ver uit mijn zicht.
Categorie:cafe en bier Tags:Picobrouwerij Alvinne, Night Owl
Op zondag 5 september fietsten we langs de knooppunten van het Scheldeland. Met vertrek aan de kerk in Denderleeuw fietsten we over de knooppunten 81-82-87-88-84-85-80 om zo terug aan de kerk uit te komen. Een fietstocht goed voor 29,5 km.
We vertrokken aan de kerk van Denderleeuw richting knooppunt 81. We werden vergast op mooi vergezichten langsheen polders en weiden.
Een heleboel onverhard en heuvelachtig gebied doorkruisten we. Vooral met mijn fietskar achter me met Ariadne er in, was het zwoegen en zweten 'bergop'.
Een zwaar traject maar we hebben er elke minuut van genoten. Enkel een probleem tussen knooppunten 88 en 84, waar de oversteek over de N45 onderbroken was en we 5 kilometer dienden om te rijden. Vanaf knooppunt 85 volgden we de Dender, waarbij we aan de Liedekerckebrug even van het traject afweken voor een 'tuinfeestje'.
Voldaan vervolgden we enkele uren later onze weg richting vertrekpunt.
Twee speciale biertjes van picobrouwerij Alvinne proefde ik op 'De Proefzolder' te Heule in gezelschap van onder andere Karl Missiaen en Stephan Desmedt. We zaten tussen de eiken vaten waar verscheidene bieren lagen te 'rijpen'.
Alvinne Centennial, het eerste bier van de Hop Trilogy, met een EBU van 83(!) de minst bittere van de drie ' '. Biersoort: IPA - kleur: amber (30 EBC) - 7,1% Alc.Vol. Het bier heeft een fruitig aroma. De bitterheid komt zowel in de smaak als in de afdronk voor. Voor liefhebbers van 'hoppig' bier een aanrader.
Podge (Glenrothes Barrel) Oak Aged Biersoort: Imperial Stout - kleur: zwart - 10% Alc.Vol - EBU: 45 Heel aromatisch (wijn), met de smaak van chocolade en mout, een volle body en bittere afdronk. Dit bier werd gerijpt op eiken Whiskyvaten (Glenrothes), wat een schitterend resultaat opgeleverd heeft.
Ter gelegenheid van de Open Monumentendag in Vlaanderen (thema 'De Vier elementen') bezochten we in Wachtebeke enkele opgestelde 'monumenten'. Van de drie pompgemalen van Moervaart en Zuidlede bezochten we - tegen de deur - het pompgemaal van de Langelede.
Terwijl Ariadne fietste, wandelden Fleur en ik mee.
Vandaar ging het naar de voormalige maalderij 'Van der Eedt' die voor de gelegenheid hun oude maalderij terug aan het draaien brachten.
De laatste stop was in de Davidsemeuln, waar een uitleg gegeven werd over de geschiedenis van deze voormalige maalderij. Ondertussen konden we in het mooi gelagzaaltje genieten van een Duveltje (voor mij), een glasje wijn (voor Fleur) en chips (voor Ariadne). Zo kwamen we nog eens op plaatsen in ons eigen dorp waar we anders niet komen.
Er werd om de knie te sparen deze week maar twee maal een kort loopje gemaakt.
Maandagavond: DL1 - 6,6 km - 0:39:00 (10,1 km/h - 5:56 min/km - GHS 128) Na het werk van Kemzeke naar Klein-Sinaai gelopen. De eerste vier kilometer ging het goed maar daarna lieten de benen het afweten. Waarschijnlijk door de zware fietsrit en tuinfeest de dag er voor in Denderleeuw. Het was zwoegen tot het eindpunt, de gemiddelde snelheid bleek mee te vallen alhoewel ik de indruk had niet vooruit te gaan. Deze maal geen kniepijn na het lopen.
Zondagmiddag: DL1 - 6,5 km - 0:37:50 (10,3 km/h - 5:49 min/km - GHS 133) De ochtendtraining in het Heidebos werd wegens de regen uitgesteld naar de middag. Het was heerlijk lopen wegens de vele geuren van het bos na een regenbui, alleen was het oppassen voor overstekende eekhoorns en vallende eikels. Een prachtig zicht in het bos momenteel doordat de paddenstoelen met (tien)duizenden tegelijk uit de grond komen. De meest opvallende zijn daarbij de grote parasolzwammen (foto 1) en de vliegenzwammen. De lijkgeur van de grote stinkzwammen moesten we er maar bij nemen. Ik dacht zelfs een kabouter te ontdekken onder de rode wit gestippelde vliegenzwam, maar dat kan ook gelegen hebben aan de Lachouffes die we afgelopen dagen degusteerden .
Volgende bieren proefden we in de tuin van 'De Heeren van Liedekercke':
Twee primeurs:
Superbalder Blond, licht troebel, 6,2% alc.Vol. Kruidige geur en smaak, waarbij de kardemon overheerst, licht uitvloeiend. Gebrouwen in de artisanale brouwerij t Hofbrouwerijke, Beerzel. Super balder is genoemd naar het biertje dat vroeger in Berlaar gebrouwen werd.
Orvélo Blond, 7,5% alc.Vol, EBU: 32, Biersoort: tripel Een kruidig aroma, het kruidige komt ook in de smaak terug, een licht bittere afdronk. Orvélo is een levend streekbier uit de Schelde Dender Vallei en genoot een nagisting op fles. Regelmatig worden de proefbrouwsels ter keuring geschonken in de huisbrouwerij Half Zeven, waar de tijd écht stil staat. De klok deed namelijk haar laatste tik tijdens een zeer succesvolle bierdegustatie en duidt sedertdien voor altijd Half zeven aan... Met de gewaardeerde raad van enkele ervaringsdeskundigen werden de proefbrouwsels verder bijgestuurd tot de dag dat een gebalanceerde receptuur uit de tap liep. De Orvélo, Tripel was geboren. De naam Orvélo, geïnspireerd door De liefde voor de Fiets die Dag & Jan naast hun Liefde voor het Bier zo aanprijzen.
Belgoo Arbo (vant vat) Amber, ongefilterd, 8,1% alc.vol. Biersoort: Ale Moutig aroma, volle body, en een bitterige afdronk (door de dry hopping). Gebrouwen in brouwerij Belgobeer, Binche met 4 soorten hop: East Kent Golding, Northern Brewer, Cascade, Hallertau Hersbrucker, zonder gebruik van kruiden.
Houblon Chouffe (van't vat) Blond, 9% alc.vol. 18° Plato. Biersoort: Dobbelen IPA Tripel Houblon Chouffe is niet gefilterd en heeft een aangename fruitsmaak en -aroma, kenmerkend voor de brouwsels van 'Brouwerij Achouffe'. Een bier met een volle body en een bittere afdronk. Voor ons één van de topbiertjes die we dronken afgelopen zondag. Houblon Chouffe werd voor de eerste maal in 2006 gebrouwen. Het is een bier van het type Indian Pale Ale.
Sodalitasbier Donker blond, 6,8% alc.Vol, EBU: 60 Een fruitig aroma en een complexe smaak, zacht ondanks zijn bitterheid, met een licht bittere afdronk. Voor De Heeren van Liedekercke naar een eigen recept gebrouwen bij brouwerij Kerkom (Kerkom). Dit bier werd samen met de (bier)vereniging waarvoor het werd gecreëerd voorgesteld in januari 2006. Dominorum Liedekerckensium Sodalitas of vrij vertaald : vereniging van drinkebroers van Liedekerke. Uitsluitend gebrouwen met Aalsterse hop en vier moutsoorten.
Bolleville Calvados Barrel Oak Aged Donker bruin,10% alc.vol. EBU: 50 Brouwerij Alvinne te Heule, gerijpt op Calvados vaten. Een aroma van appel en eik (Calvados), volle body, fruitig en bittere afdronk. Een waardige afsluiter van een mooie namiddag.
Vorig weekend was het weer tuinfeest (en bierfestival) bij 'De Heeren van Liedekercke' te Denderleeuw, door de site Ratebeer verkozen tot het op één na beste bierrestaurant ter wereld. Het prachtige weer zorgde er voor dat bijna alle stoelen in de tuin bezet waren. Een tiental tenten waren opgesteld waar honger en dorst konden gestild worden.
Er waren natuurlijk de biertruffels en bierpralines van 'Het Chocoladehuis' uit Aalst en de kazen gemaakt met de huisbieren. Verder meer dan 300 bieren (waaronder 37 op tap), verdeeld in verschillende categoriën: trappisten, oud bruin, fruitbieren, geuze-kriek-lambiek, prijsbeesten, magnums, Noord-Franse bieren, kleine Vlaamse brouwerijen, Waalse brouwerijen, specialekes en zware jongens. en er konden natuurlijk ook verschillende biergerechten besteld worden. Kortom meer dan genoeg voor iedereen. Terwijl Ariadne zich amuseerde op het springkasteel, in de zandbak en bij de kinderanimatie konden we heel wat lekkers degusteren.Van't vat proefden we Belgoo Arbo, Witte Lambiek en Houblon Chouffe. We probeerden twee 'primeurs', Orvélo en Superbalder.
Ons gerecht Coq à la bière werd begeleid door een Sodalitas (één van de huisbieren) en we sloten af met een Bolleville Calvados barell Oak Aged met een portie Heerenbierkaas.
De bespreking van de biertjes volgt later. Op de foto: drie leden van 'OBER Essen' zaten bij ons aan tafel. Van links naar rechts Werner Mertens (webmaster), Eddy Schepens en Jan Van Bragt (ondervoorzitter).
Categorie:cafe en bier Tags:De Heeren van Liedekercke
Tijdens onze fietstocht langs de kust passeerden we tussen fietsknooppunten 38 en 39 in Ramskapelle een gezellig cafeetje 'De Vouwte', het tuinterras zag er gezellig uit maar de regen noopte ons binnen plaats te nemen.
Een mooi ingericht café, met heel wat oude snuisterijen aan de muren - we zagen zelfs de originele oude bouwplannen hangen - een houtkachel en een podium waarop ook kon plaats genomen worden.
We werden vriendelijk welkom geheten door de cafébaas en een mooie bierkaart aangereikt. Fleur koos een Brugse Zot Blond terwijl ik een Hommelbier bestelde, twee Westvlaamse klassebieren. De bieren werden volgens de regels van de kunst uitgeschonken - wat spijtig genoeg in veel cafés ontbreekt - en in afwachting van opklaringen genoten we van deze dorstlessers.
Als de zon schijnt komen we hier zeker wel nog eens een terrasje doen.
Categorie:cafe en bier Tags:De Vouwte, Ramskapelle
Volgende maandag organiseert onze wandelclub 'De Kwartels' in samenwerking met het Feestcomité Langelede voor de negende maal hun Langeledetocht. Een wandeltocht waarbij vanaf de feesttent in een klaverblad kan gewandeld worden, doorheen polders en bossen, met de Langelede als middelpunt.
Volgende foto's nam ik enkele jaren geleden tijdens de wandeling (bovenaan de Langelede, onderaan het Kloosterbos).
Categorie:wandelen Tags:Langeledetocht, De Kwartels
Wegens de steeds wederkerende kniepijn heb ik (weer) een weekje looppauze ingelast. Wel enkele malen gefietst met de mountainbike tussen Kemzeke en Wachtebeke. Dinsdagochtend: MTB - 18 km - 0:45:00 (23,9 km/h - GHS 137) Woensdagavond: MTB - 18 km - 0:41:00 (26,3 km/h - GHS 134) Woensdagavond had ik 'superbenen', een versnelling zwaarder kunnen rondtrappen en een nieuw 'record' op dit parcours, een verbetering met 2:45 minuten.' '
De week ervoor (woensdag 25 augustus) maakten we (Fleur en ik) een kleine fietstocht (16 km) vanaf Knokke-Heist langs het fietsknooppuntennetwerk (42-37-36-38-39-40-42). Een zwaarbewolkte hemel boven ons, de regen kon niet lang uitblijven. We fietsten eerst langs de zeedijk (Albertstrand - Duinbergen), waar het ondanks het slechte weer heel druk was. Daarna in Heist een mooie fietsersbrug over (foto) waarna we doorheen het Natuurdomein Sashul en de vuurtorenweiden fietsten.
Van op de Kustbaan valt tussen Heist en Zeebrugge onmiddellijk een scherp contrast op in het landschap. Lage weiden en plassen rond de oude vuurtoren ('De Vuurtorenweiden'), steken schril af met een nieuw, meer westelijk gelegen en meer dan vijf meter opgehoogd terrein ('Sashul'). Tussen beiden in vloeit het 'Barnse Vaartje', een met bomen overschaduwd afwateringskanaal van de kustbaan. De Vuurtorenweiden zijn een overblijfsel van de historische poldergraslanden van Heist en Ramskapelle. De 'oude vuurtoren' (foto) werd in 1907 opgetrokken in Art-Nouveau-stijl. Als één van de eerste hoogbouwconstructies in gewapend beton in België is het nu een beschermd monument.
Vervolgens volgden we het fietspad langs het Leopoldkanaal (foto) tot Ramskapelle.
Net voor het centrum van Ramskapelle vonden we een leuk cafeetje 'De Vouwte' waar we even konden schuilen voor de regen. Daarna ging het langsheen rustige polders terug richting beginpunt te Knokke-Heist. Een kleine fietsrit met heel wat variatie, spijtig dat het zonnetje nergens te zien was.
De site ratebeer heeft De Heeren van Liedekercke te Denderleeuw verkozen tot op één na beste bierrestaurant ter wereld. Dit is een mooie bekroning, temeer omdat deze prijs niet toegekend wordt door een beperkte jury, maar door willekeurige bezoekers die hun mening geven.
Met vijf sterren en "World Class" werd het bierrestaurant en biercafé met lof overladen.
De jaarlijkse (niet te missen) bierhappening/tuinfeest vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 en zondag 5 september 2010. Voor meer info klik op de affiche.
Categorie:cafe en bier Tags:De Heeren van Liedekercke
Zaterdagvoormiddag startte de 8ste Brouwcursus voor Amateurbrouwers bij Picobrouwerij Alvinne te Heule. We werden door de vennoten Glenn, Davy en Marc ontvangen met Naked Ladies, hun nieuwste brouwsel (bespreking zie hier).
Een 15-tal cursisten hadden zich ingeschreven, waaronder drie leden van de Gentse Biervereniging (Karl, John en ikzelf). Verder één vrouw onder de cursisten, Sofie Vanrafelghem, co-auteur met Bruno Loockx van het boek Proeven van straffe streekbieren, een echte bierkenner dus. Na de inleiding door Glenn Castelein kregen we een rondleiding in de kleine brouwerij van Alvinne en een eerste inzicht in het brouwproces. Daarna werd uitgebreid ingegaan op de verschillende brouwsels van Alvinne, het gebruikte Morpheus gist, de ingrediënten en het rijpen op de verschillende eiken vaten (Whisky, wijn of Calvados). We kregen daarbij verschillende proefglaasjes van het basisbier (Wild undressed), Morpheus Wild (blend van het basisbier met Morheus Dark), Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged (basisbier 4 maanden gerijpt op druiven en 6 maand op Bourgognevaten), Kerasus (kriekenbier, 25 kg krieken op 100 liter bier)en Bolleville Calvados (Mano Negra gerijpt in Calvadosvaten).
Een eerste kennismaking die ons zeer goed bevallen is op de gezellige Proefzolder van de brouwerij.
Glenn Castelein
William Roelens (die het Frans bierplankje kwam proeven)
Vrijdag 20 augustus bezochten we Het Houten Huis te Zaltbommel, Gelderland. In augustus zijn de jaarlijkse Hortensiaverbloeidagen bij kwekerij Het Houten Huis, een zeer grote collectie van deze ouderwetse planten zijn te bewonderen. Boerenhortensia's met dikke bollen of met vlakke bloeiwijzen (de zogenaamde lace-caps), in allerlei tinten roze, rood, blauw en romig wit. In het najaar prachtig verbloeiend naar roserood of lakrood boven glanzend roodgetint blad.
Tijdens de openingsdagen van de kwekerij is in de gezellige pipowagen thee, koffie, biologisch appelsap en ander drinken verkrijgbaar. Ook konden we smullen van lekkere zelfgebakken, ouderwetse appeltaart, door Nelli gemaakte MonChou-taart of ander heerlijk gebak en koek.
In de glazen kas van Het Houten Huis is een ruime winkel met mooie Brocante en Tuinspullen. Seviesgoed, emaille, fotolijsten, zilverwerk, potterie, verlichting, linnengoed, tuingereedschap, elegante tuinmeubels, ijzeren- en kastanjehekwerk en nog veel meer. Heerlijk smullen van ambachtelijk gemaakte lekkernijen zoals wijn, jam, advocaat en veel meer lekkers.
Allerminst stil gezeten de afgelopen dagen. Woensdag trokken we naar Knokke-Heist om 's avonds te genieten van het vuurwerk (in de gietende regen) van Canada tijdens het vuurwerkfestival te Duinbergen. Tijdens de namiddag fietsten Fleur en ik daar 16 kilometer langs het fietsknooppuntennetwerk, toen bleef het gelukkig zo goed als droog.
Donderdag namiddag koos ik voor een gecombineerde mountainbike-looptraining. Eerst met de mountainbike over de rode puidonkroute (zie plan: rode lijn) naar de sporthal in het domein Puyenbroeck (15,7 km - 0:42:30 - 22,2 km/h - GHS 146). Na de vele regenval lag het parcours er zwaar bij. Diepe plassen kon ik nog door, maar voor omgevallen bomen moest ik de fiets af. . Daar een rondje gelopen (zie plan: blauwe lijn) van een kleine vijf kilometer (4,8 km - 0:29:00 - 9,9 km/h - GHS 141). Dan terug de fiets op en via de groene Puidonkroute (zie plan: groene lijn) terug huiswaarts (7,4 km - 0:20:45 - 21,4 km/h - GHS 144).
Vrijdagmiddag ben ik gaan zwemmen met Ariadne. De fietskar deze maal gebruikt om naar het zwembad te bollen, goed voor 11,8 kilometer heen en terug.
De biertjes die mij het meest bekoorden waren de twee Black IPA bieren uit Denemarken en Noorwegen. IPA staat voor India Pale Ale en is extra gehopte Pale Ale. De naam verwijst naar de extra gehopte Pale Ale die de lange zeereis kon overleven van Engeland naar India. Daar konden de soldaten van het 'British Empire' van hun geliefkoosde Pale Ale genieten dankzij de extra dosis hop. Deze bierstijl behoort in een 'broeder-category' van Pale Ale, en werd voor de eerste maal gebrouwen in Engeland in de 18de eeuw. De naam 'India Pale Ale' werd voor de eerste maal gebruikt in een advertentie in de 'Liverpool Mercury' op 30 januari 1835.
Amager Black Nitro, zwart, 7,6% Alc.Vol. IBU +80! Biersoort: Black IPA. Microbrouwerij Amager Bryghus, Kopenhagen Smaakbeschrijving: Gebrand aroma, smaken van chocolade, gebrande mout en koffie. Lange zeer bittere afdronk. Body: complex. Deze microbrouwerij Amager Bryghus is gelegen in een pittoreske industriële wijk in de buurt van de Deense hoofdstad Kopenhagen, en de luchthaven in de stad Taarnby. Dit is zeker de veiligste brouwerij in het land omdat de lokalen vroeger als schuilkelder werden gebruikt. De gebouwen zijn ook in het verleden gebruikt voor het opslaan van bijbels, vandaar heerst er een sfeer van goddelijke rust zoals in de Belgische kloosters. Nou ... De oprichters van de brouwerij zijn twee vrienden en toegewijde thuisbrouwers, Morten Valentin Lundsbak en Jacob Storm, die sinds de opening van de brouwerij diplomas hebben behaald aan de Scandinavian School of Brewing. Het is hun ambitie om tegemoet te komen aan alle bierliefhebbers - elke keer, dat is de reden waarom zij alleen pure ingrediënten gebruiken tijdens het brouwproces. Ze maken geen gebruik van kunstmatige toevoegingen om de snelheid of de processen te helpen. Verder hebben ze er bewust voor gekozen het bier niet te pasteuriseren of te filteren om zo goed mogelijk de smaken en aromas behouden.
Nøgne Ø #100 (Batch 100), zwart, 10% Alc.Vol. Plato: 23,5°. IBU: 80 Biersoort: Imperial Black IPA. Brouwerij: Microbrouwerij Nogne O, GrimStadt, Noorwegen Smaakbeschrijving: Complex aroma, gebrand, bloemen. Smaak: licht bitter, karamel met een zeer lange bittere afdronk. Body: vol Mondgevoel: alcoholdroog Microbrouwerij Nøgne Ø werd opgericht door twee thuisbrouwers (waaronder Kjetil Jikiun). Ze konden niet thuis blijven en zijn begonnen in Noorwegen met de eerste microbrouwerij. Soms, als ze een flits van geestelijke gezondheid krijgen, vragen ze zich af waar ze zijn aan begonnen. Ze kunnen zeggen dat ze een zekere mate van roem bereikt hebben, ten minste lokaal en onder speciaal bier fanaten over de hele wereld. Maar veel belangrijker - voordat ze begonnen wisten de meeste Noren niet veel over bierstijlen zoals IPA, Porter en Amber. Dit begon zeker te veranderen, en ze hebben een grote bijdrage geleverd aan de diversiteit van de Noorse biercultuur.
Categorie:cafe en bier Tags:IPA, Amager Bryghus, Nogne O
Op het bierfestival te Gent proefden Fleur en ik verscheidene biersoorten en ieder had zo zijn favorieten. Voor Fleur waren het de twee degustatiebieren van "Huisbrouwerij Den Tseut", een klein ambachtelijke brouwerij midden in het dorp van Oosteeklo. De kleinste brouwerij van het Meetjesland. De naam "den Tseut" verwijst naar de spotnaam van de Oosteeklonaren de varkens. Oosteeklo is een varkensgemeente en Den Tseut is het dialect voor varken. De brouwerij is gestart in juni 2008, dan werd het 1ste biertje gebrouwen, huisbier Den Tseut. Den Krulsteirt, de nieuwste telg (het kermisbier) deed pas op zaterdag 14 augustus 2010, tijdens de Kermis te Oosteeklo, zijn intrede. Een donkerblond, troebel bier, 7,5% Alc.Vol. Fruitig aroma (banaan), volmondig, romig mondgevoel. Nasmaak met hoppige bitterheid.
Den Mulder, blond helder bier, 8% Alc.Vol. Smaakbeschrijving: fruitig aroma, smaakt fruitig en moutig. Ook het fruitige komt in de afdronk te voorschijn. Meer informatie is hier te vinden.
Categorie:cafe en bier Tags:Huisbrouwerij Den Tseut, bierproeven
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis