Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
14-08-2008
Skywatch Friday
My SWF contribution for this week. I looked at the sky and saw children hanging on a rope. Dont worry, they seem to have fun. These kids werent afraid of heights, reaching for the envelopes with prizes. These pictures were taken in our village during the Safarkensmarkt. This folkloric market is organized every year at the second Sunday of August. Lots of fun for the kids and lots of food and drinks for the adults.
For other pictures of the Safarkensmarkt look here. At the upper right corner you can use the 'Google translater' and translate my web page into your favorite language, not always 100% correct and sometimes hilaric, but 80% will be understandable.
Klik hierboven op de banner voor elke week meer dan 300 'skywatchers' over de gehele wereld.
Donderdagochtend: DL1 - 11 km - 1:08:40 (9,61 km/h - 6,24 min/km)
De eerste tienplusser na de Dodentocht, wederom in gezelschap van de dochter. Een trage duurloop, de kinderwagen duwend gaat het sowiezo iets trager. Ariadne heeft zich de volle eerste twintig minuten wakker gehouden en daarna verzeilde ze in dromenland voor de rest van de rit Het parcours langs de Moervaart via Overledebrug en Kalvebrug tot de Terwestbrug en terug. Wel een aantal moedige kanoërs op de Moervaart, voor de rest was het rustig. De foto is van het Oranje Zandoogje(Pyroniatithonus), heel veel voorkomend langs de vaart.
Dinsdagnamiddag: HL 6,4 km 0:40:45 (9,42 km/h 6,37 min/km)
De benen, voeten en rug hebben de 100 kilometer goed verteerd. Ik voelde me sterk genoeg om een herstelloopje te doen, vanzelfsprekend een korte trage duurloop. Ik moest het niet alleen doen, Ariadne in de buggy hield me gezelschap en fungeerde meteen als waterdrager. Regelmatig scheen de zon door de wolken en liet me goed zweten en een fikse wind duwde me in de rug het eerste gedeelte. Diezelfde wind het tweede stuk op kop zodat ik wel wat harder moest duwen aan de kinderwagen. Zonder moeite deze training afgewerkt en een frisse douche knapte me verder op.
Voor de 31ste maal werd op de tweede zondag van augustus in ons dorp de Safarkensmarkt georganiseerd. Heel wat folklore, een rommelmarkt, muziek en een heleboel eten en drinken zorgen er voor dat naar deze dag in Wachtebeke steeds uitgekeken wordt. De Safarkensmarkt is voor heel wat verenigingen ook de belangrijkste bijverdienste van het jaar. En deze zondag begon het zonnetje mooi te schijnen in de namiddag, dus de dag kon niet meer stuk. Enkele sfeerbeelden vertellen de rest.
Vrijdagavond stond ik voor de achtste maal aan de start van deze 100 kilometer wandeling. Een record aantal deelnemers hadden zich ingeschreven, namelijk 9597 sportievelingen gingen de uitdaging aan en zo maar eventjes 5848 deelnemers slaagden in hun opzet. De weersgoden waren ons goedgezind met een droge, niet te koude nacht en een mooie zonnige zaterdag, we hebben al anders geweten. De bedoeling was het eerste stuk te joggen en de rest te wandelen.
Na het startsein wandelden we doorheen het centrum van Bornem en daar ik redelijk vooraan stond kon ik al vrij vlug beginnen te lopen. Na een kilometer of zo werd ik bijgehaald door Kristel en Eddy, een collega van mij die voor de twintigste maal meedeed en aan een snelheid van 9,5 km/h liepen we keuvelend verder. Op de dijk haalden we Ruth en Julie in en omdat die een tempo van 9 km/h aanhielden bleef ik daar bij, dit tempo lag me beter. Tot Friesland Foods liepen we samen waar ik aan mijn volgwagen even stopte ik had de luxe dat mijn broer Jeff samen met zijn dochter Tess mij de gehele nacht begeleidde. De natte T-shirt (van het zweten) werd omgewisseld en regenvestje en joggingvest werden achtergelaten. Later haalde ik Ruth en Julie terug in en begeleid door onder andere Abba, Mika, Yazoo en Norah Jones liepen we tot Wintam kerk samen, hoe het hen verder ging moet je maar even op hun blogs lezen. Daarna liep ik nog enkele kilometers en na 29 kilometer joggen was dit voldoende voor mij, de rest zou ik uitwandelen. Het voordeel is dat ik als wandelaar reeds de 100 kilometer wandelde vooraleer ik begon te joggen. Voor vele lopers is wandelen vervelend en proberen ze zo ver mogelijk te lopen, velen branden hun motor dan ook op. Het wandelen doorheen de nacht ging vlot alhoewel ik veel alleen liep maar mentaal en fysiek voelde ik me heel goed. De Duvel smaakte goed en de bevoorradingsposten waren in orde. Enkel het laatste lang stuk voor Buggenhout had ik het even moeilijk maar daarna volgden de controleposten met kleinere tussenpozen. Zaterdagochtend de loopschoenen omgewisseld voor wandelschoenen en verse T-shirt aan en voor we het wisten liepen we veel vroeger als gedacht de laatste kilometers om uiteindelijk te finishen om 12u50 15u50 wandelen, gemiddeld 6,3 km/h meer dan tevreden. Fleur wachtte me thuis op met verse kippenbouillon en daarna eerst enkele uren het bed in en een uitgebreid bad. Ik schrijf dit zondagochtend en kan een balans opmaken. Enkel drie kleine blaren op de rechtervoet die mij niet te veel last bezorgen. Ik heb nauwelijks spierpijn overgehouden, enkel de onderrug voelt wat pijnlijk aan. Ook medeblogger en kwartellid Guy en blogster Maaike stonden voor de zoveelste maal aan de start, hun verslagen kun je op hun blogs lezen. De fotos heb ik van de Dodentocht-website geplukt.
Vandaag kan ik terugblikken op 1000 dagen bloggen. Tijdens die periode werd er met goede regelmaat nieuwe berichten geplaatst. In totaal 940 berichtjes en een kleine 1000 fotos zijn hier momenteel te bekijken. Nog wat verdere statistieken: op 1000 dagen zorgden bezoekers uit 77 landen voor circa 117.000 pageviews wat een gemiddelde van 117 views per dag is. Logisch natuurlijk dat de meeste bezoekers uit België (71,4%) en Nederland (22,1%) komen. Tussen 20u en 22u zijn de drukste bezoekuren (goed voor ca. 15%) en maandag is de topdag van de week met 17,5% van de bezoekers. Daarbij werden er 2630 reacties achtergelaten, het is steeds leuk om zo te communiceren met andere bloggers. Gedurende die 1000 dagen is er eigenlijk heel wat gebeurd, met voor ons toch twee absolute hoogtepunten, namelijk mijn huwelijk met Fleur en de geboorte van onze dochter Ariadne. En nu hopelijk op naar de volgende 1000?!
Ariadne loopt steeds meer en beter rond, we hebben nu zes ogen nodig om haar in't oog te houden. Vandaag bouwde ze opeens haar eerste blokkentoren (foto 1) - meestal breekt ze ze alleen maar af .
En vanmiddag had ze van moeke geleerd hoe ze de blokken moest omver blazen, wat ze vanavond meteen demonstreerde (foto 2).
Zondag is ongetwijfeld de topdag van de IBIS-wandeldriedaagse te Puurs. Velen gebruiken deze tocht ook als voorbereiding voor de Dodentocht te Bornem volgende vrijdag. Ik ook natuurlijk, want we passeren de brouwerij te Breendonk waar we een gratis Duvel krijgen. Vroeg op de ochtend gestart (7u20) bij zware bewolking maar de temperatuur was hoog genoeg om in T-shirt en korte broek te wandelen. Het eerste gedeelte over Lippelo en richting St-Jozef Londerzeel liep grotendeels over onverharde wegen, langs weiden, akkers en een stukje bos, een mooi begin. Nadien kregen we meer beton en enkele woonwijken te verwerken. Na 13,5 kilometer kwamen we in Breendonk, pas 9u20 en al de eerste Duvel binnen, een vroege glazen boterham . Verder langs rustige paden kregen we weer een mooi parcours uitgestippeld doorheen het land van prei en bloemkolen, want behalve maïs, bieten en graan passeerden we enorme velden vol prei of bloemkolen. Om 10u50 brak zowaar de zon door zodat we in Fort Liezele bij een blauwe zonnige hemel konden genieten van een koffie en een broodje. Maar mooie liedjes duren nooit lang want toen we na een lus door Liezele een uurtje later terug bij het fort toekwamen had iedereen zijn regenjas of paraplu al boven gehaald. De miezerige regen zou ons de rest van de wandeling blijven vergezellen. Ook het laatste stuk richting aankomst ging grotendeels over rustige paden met nog een mooie afsluiter langs enkele natuurgebieden. Om 13u was ik binnen en na het afstempelen van het wandelboekje nog even nagenoten met een Duveltje. In totaal 33 kilometer gewandeld (even een 500 meter verkeerd gelopen) in exact 5 uur, dus tevreden en klaar voor vrijdag.
Tussenstand: weegschaal 2 - ik 3. Vanmorgen op de weegschaal en deze diende kreunend (niet van het gewicht) zijn nederlaag toe te geven: 70,9 kg - weeral -1,1kg sinds vorige week. Onze 'vijfstappenplan' begint zijn vruchten af te werpen . Maar niet te euforisch zijn want de verleidingen van het Bourgondisch leven loeren steeds om de hoek . Zolang we geen kwetsuren oplopen kan ik genoeg caloriën verbranden al joggend, wandelend of fietsend. De volgende grote uitdaging komt er weeral aan want volgende vrijdag hopen we de Dodentocht te Bornem - gedeeltelijk joggend, gedeeltelijk wandelend - tot een goed einde te brengen. De foto is vorige week tijdens de warme dagen genomen. Wat doet een mens zoal als de zon schijnt? Voor sommigen is dat een lekkere pint drinken op een terrasje (reken ons daar maar bij ), voor anderen is dit op hun dak klimmen en met de hogedrukreiniger de pannen proper spuiten . Ik zou zeggen: 'Kom van dat dak af!!!'.
Donderdagavond: DL1 9,1 km 0:51:45 (10,55 km/h 5,69 min/km)
Het was donderdag de (voorlopig?) warmste dag van het jaar, dus gewacht tot 20u30 toen het al wat begon af te koelen, om te gaan lopen. Het ging heel vlot het eerste half uur, dan begonnen de benen toch vermoeid aan te voelen. Zal wel gedeeltelijk te wijten zijn aan de warmte het zweet liep met bakken van mij maar ook aan de fietskilometers de vorige dagen en de weinige uren nachtrust. Die waren de afgelopen nachten telkens op een hand te tellen. Niettemin heb ik dit parcours drie minuten sneller gelopen dan twee weken geleden. Hiermee sluit ik de maand nog eens af met meer dan 100 loopkilometers, was al een tijd geleden. Daarbij deden we 266 fietskilometers en amper 20 wandelkilometers. Ik hoop dat dit voldoende zal zijn voor de Dodentocht aanstaande vrijdag. Na 9 sportieve dagen op rij wordt vrijdag een complete rustdag ingelast, om de benen wat te laten recupereren.
De foto heb ik woensdag genomen op de overzetboot, Ariadne in volle inspanning tijdens het fietsen.
Voor Fleur rest er enkel platte rust in een donkere kamer en heel veel pijnstillers, daarmee mist ze waarschijnlijk de mooiste dagen van deze maand. Als het vandaag niet beter is zullen we toch weer naar de oogarts moeten. Ik heb het geluk fantastische schoonouders te hebben, die weeral elke dag paraat staan om Fleur en/of Ariadne te helpen. Gisteren zijn ze een halve dag komen helpen en vanmorgen kon ik Ariadne bij hen afzetten. Gisteren namiddag kon ik vrij nemen en terwijl Fleur plat lag zijn we dan weer samen met de dochter gaan fietsen, ze geniet hier enorm van en slaapt tussendoor dan ook nog. Pas rond 16u de fiets op nadat Ariadne ingesmeerd was met zonnecrème en tegen insectensteken beschermd. Fietsend valt de warmte wel mee, regelmatig een beetje wind dat voor afkoeling zorgde. Deze maal gefietst over de fietsnetwerken Waasland, Meetjesland en Leiestreek Oost. We startten op knooppunt 89 (Langelede-Moervaart), enkele honderden meters van onze deur af. We volgden de Moervaart onder de Spanjeveerbrug door voorbij het jachthaventje van Mendonk tot aan het kanaal Gent-Terneuzen. Hier moesten we wel een stuk industrieterrein door om de overzetboot over het kanaal van Terdonk naar Doornzele te nemen. Vanaf hier verder langs het fietsnetwerk Meetjesland voorbij de Driesmolen richting Wippelgem. Langs de Gerardmolen en het kasteel van Wippelgem ging het richting Evergem, hier lopen ook wat bepijlde routes, onder andere het Renaat De Rudder Wandelpad en twee fietsroutes (Burggravenroute en Leo Steel Pad). Vanaf Evergem ging het richting de andere overzetboot te Langerbrugge waar we opnieuw het kanaal overstaken om in Oostakker op het fietsnetwerk Leiestreek Oost terecht te komen. Vandaar over rustige wegen naar Hijfte en via Mendonk terug het Waasland binnen, op het einde na zo'n 35 kilometer was het vet wel van de soep. Een mooie fietstocht tegen een goed tempo, uiteindelijk 43,1 km gefietst in 1:52:45 (AVS 22,94 km/h).
De foto van het koppeltje waterjuffers is dinsdag genomen langs de oever van de Langelede. Het gaat hier over Lantaarntjes (Ischnura elegans).
Van 01/08/08 tot 04/08/08 organiseert volksdansgroep Toon & Tine en de Papemutsjes opnieuw een Internationaal Folklorefestival te Moerbeke-Waas. Gedurende enkele dagen opent men een venster naar de rest van de wereld. Ongeveer 120 buitenlandse gasten uit de 4 windstreken komen met veel passie en spektakel hun traditionele dans en cultuur presenteren.
Er zijn 3 voorstellingen telkens in de festivaltent op de gemeentelijke sportterreinen te Moerbeke met ingang langs de Moerhofstraat. Voor meer info klik op de banner
Vandaag niet zon prettige verjaardag voor Fleur, alle activiteiten moeten opschorten. Maandagavond kreeg ze een vinger van Ariadne in haar rechteroog, de tweede maal binnen een jaar tijd. Helemaal opgezwollen en enorm pijnlijk, tijdelijk (half)blind. Gisteren in allerijl naar de oogarts gebeld waar we meteen terecht konden. Pijnstillende druppels en zalf in het oog en bij nazicht bleek de kwetsuur gelukkig mee te vallen, maar ook vanmorgen kreeg ze haar ogen amper open. Gisteren een dag thuis gebleven om Ariadne op te vangen terwijl Fleur plat lag door de pijnstillers en vanmorgen konden de ouders van Fleur invallen zodat ikzelf nog een halve dag naar het werk kon. Hopelijk kan ze vanavond met minder pijn haar ogen openhouden, zodat ze geen blindengeleide meer nodig heeft. Gisterenmiddag klaarde de hemel uit zodat ik met Ariadne buiten kon. Eerst een fikse wandeling gemaakt waarbij ze lekker geslapen heeft, terwijl ik een flink aantal fotos genomen heb met de telelens 70-300 mm, langs de oever van de Langelede. In de late namiddag de fiets van Fleur op met Ariadne voorop aan het stuur. Een flink eindje gefietst tegen een mooie snelheid want alhoewel deze fiets geen versnellingen heeft bolt die heel soepel na de laatste grote onderhoudsbeurt (bij Beko-bikes, Wachtebeke). Gedeeltelijk langs het fietsnetwerk eerst volledig de Langelede gevolgd om daarna de grens over te steken en de weg te volgen doorheen de Zeelandse polders. Dan doorheen het dorpje Zuiddorpe en langs de Grote Kreek richting Moerbeke. Verder gefietst langs het Heidebos en daarna de Moervaart over via de Terwestbrug om de Moervaart te volgen naar huis. Bij thuiskomst 29,1 km op de teller (1:17:00 AVS 22,7 km/h), en Ariadne had zich zelfs de gehele tijd wakker gehouden, alhoewel ze wel regelmatig met haar hoofd op het kussentje lag. Een fris windje zorgde er voor dat het een heerlijk fietsweertje was. Hopelijk kan ik de volgende fietstocht terug samen met het vrouwtje maken.
Maandagavond: DL1 9,2 km 0:54:00 (10,22 km/h 5,87 min/km)
Tussenstand: weegschaal 2 ik 2! Ook ronde 4 heb ik gewonnen, de weegschaal gaf het maar weifelend toe: 72 kg weer een halve kilo er af! Nog (minstens) 2,1 kg te gaan om onze doelstelling te bereiken. Maandag vroeg uit bed na een slechte nachtrust vooral te wijten aan de warmte. s Avonds na het eten meer de neiging om in de zetel te blijven liggen, uiteindelijk om 20u de baan op, toen het al iets frisser was. En wonder boven wonder liep het als een trein. In het koppeke zou ik gemakkelijk twee uren kunnen lopen hebben, in de benen was één uur voldoende. Na de Moervaart gevolgd te hebben van Terwestbrug tot Kalvebrug, via Kalve terug richting centrum. Maar deze maal voor een stuk onverhard gekozen via de Puttestraat over de oude spoorweg om dan via een prachtige eikendreef op Axelvaardeken te komen. Daarna weer een stukje onverhard fietspad richting Stationsstraat, een gedeelte beton en een laatste stuk onverhard achter in onze wijk richting huis. Goed bezweet en het drinken allemaal op, kon ik tevreden genieten van een frisse douche. De foto is van het kasteel van Beervelde, gepasseerd met de fiets zondag.
Zondag was het moeilijk een keuze te maken wat we gingen doen, wandelen in Zelzate, een jogging in Overslag, deelgemeente van Wachtebeke, motorrijden of fietsen. In Canisvliet hebben we al meer gewandeld en voor de jogging was het te warm, uiteindelijk kozen we voor de fietshappening Gentse Buitenband.
De achttiende editie van de Gentse Buitenband zette de bloementeelt in de kijker. Vandaar dat zeven van de acht kleine routes een bloemennaam droegen, enkele tochten een stopplaats hadden op een sierteeltbedrijf en de deelnemers als aandenken een pakket tulpenbollen kregen.
We reden eerst met de fiets naar Hoeve Polfliet te Desteldonk, de dichtstbijzijnde startplaats waar de Begoniaroute, een gezinsfietstocht van circa 25 km startte. Deze route was genoemd naar de vele begoniavelden in en rond Lochristi en Zeveneken waar we met deze route door fietsten. Langs oude en vernieuwde landbouwwegen van Lochristi en Zaffelare kwamen we in het centrum van Zeveneken. Via een paar kerkwegels bereikten we de wijk Bastelare, waar er een stopplaats voorzien was op de hoeve van Noël Van den Bossche. Daarna kwamen we in het centrum van de gemeente Beervelde, gekend om zijn jaarlijkse aardbeienmarkt en zijn kasteeltuindagen. We vervolgden langs de Ledebeekweg in Lochristi, de boskapel en de prachtige dreven van het kasteel Rozenhof. We reden verder langs Hijfte om terug in Desteldonk aan te komen. Prachtig weer en niet te verwonderen dat er aan de 18de editie van de fietshappening Gentse Buitenband 7.343 fietsers en lineskaters deelnamen. Dat is iets meer dan het in 2006 gevestigd record. Een pluim ook voor De Landelijke Gilde, voor hun puike organisatie, gedragen door de vele vrijwilligers.
Na een Augustijn, een Westmalle en een pannenkoek in de hoeve, fietsten we verder naar de St.-Bavohoeve in Mendonk. De inwendige mens werd verstrekt met een macaroni voor Fleur en een spaghetti St.-Bavo voor mij. Voldaan kwamen we terug thuis met 45,2 km op onze teller. Wat meteen een afsluiter was van een sportieve vijfdaagse (woensdag, donderdag en zondag fietsen, vrijdag joggen en zaterdag wandelen).
Zaterdag besloten we om een wandeling te maken uit ons boek De 40 mooiste wandelroutes van België, een uitgave van Touring. Deze wandeling lag al een tijdje klaar maar wegens slechte weersomstandigheden steeds afgelast. Nu trokken we naar Villers-la-Ville in Waals-Brabant waar vanaf de abdij de wandeling startte. Echter om 11u aangekomen gingen de hemelsluizen open en gecombineerd met zwaar onweer kwamen er bakken regen uit de lucht gevallen. Er zat niet anders op als te gaan schuilen in Le Chalet de la Forêt (foto 1),en met ons heel wat fietsers en motards. Niet zo erg want ze hebben daar een uitgebreide bierkaart, alhoewel de prijzen naar Belgische maatstaven wel aan de hoge kant waren (4 voor de speciaalbieren, van Leffe tot Duvel).
Na meer dan een uur schuilen besloten we huiswaarts te keren, maar net toen we wilden vertrekken stopte de regen. Tussen de grijze wolken ontdekten we een klein blauw streepje, zou het dan toch beteren? Uiteindelijk het er op gewaagd en de wandeling aangevat. Vanaf de ruïnes van de abdij volgden we de Drève des Quatres-Chênes doorheen een mooi stuk bos tot aan de vier prachtige zomereiken zelf om daarna doorheen de zacht golvende velden naar Sart-Dames-Avelines te wandelen.. Vervolgens wandelden we de vallei in via een smal padje waarlangs metershoog onkruid ons het zicht beperkte. Daarna volgden we een fraai (GR-)pad langs het riviertje de Thyle (foto 2) tot we aan de mooie Onze-Lieve-Vrouw-Visitatiekerk (12de eeuw) in Villers-la-Ville kwamen.
De tocht ging verder door het dorp en dan over een beboste heuvel op de rechteroever tot aan de abdij. De tocht was goed voor zon 9 km waarvan amper 12% verhard. Verscheidene malen was er zelfs helemaal geen pad en moesten we een weide dwarsen, dwars door een kudde koeien heen! (foto 3).
Ondertussen was het helemaal uitgeklaard en begeleid met een prachtig zonnetje bezochten we de imposante ruïnes van de abdij. De abdij van Villers werd in 1146 gesticht, als dochterabdij van Clairvaux, door een groepje monniken in opdracht van Sint Bernardus. De abdij beleefde vooral in de 13e eeuw een bloeiperiode, toen de gemeenschap 100 monniken en 300 lekenbroeders telde. Toen Frankrijk, dat besloten had zijn naaste buren te laten delen in de voordelen van de Revolutie, onze gewesten binnenviel, koos de abt ditmaal de zijde van de keizer. Dat was het begin van het einde: op 11 december 1796 werden de kloosterlingen door Franse troepen definitief verdreven. De eigendommen werden openbaar verkocht. Uiteindelijk, in 1893, kwam het terrein in handen van de Belgische Staat, die sindsdien grootscheepse reddingswerken liet aanvatten om de ruïne voor verdere aftakeling te behoeden. De volledige geschiedenis is hier te lezen.
De abdijkerk is nog steeds het meest indrukwekkende bouwwerk van het ruïnenveld (foto 4). Het is 94 m lang en de booggewelven zijn 23 m hoog. Aan de bouw werd begonnen in 1197, nog in Romaanse stijl (te zien aan het voorportaal). In opeenvolgende fasen werd er vervolgens in gotische stijl verder gebouwd tussen 1210 en 1267. Daarmee behoort de abdijkerk van Villers tot de eerste gotische gebouwen in België. Uniek is het herhaalde gebruik van ronde vensters ("oculi") in combinatie met lancetbogen. Voorts zijn er imposante ruïnes van de refter en het gastenverblijf (beide uit de 13e eeuw), van het kloosterpand (14e15e eeuw) en van het classicistische abtenpaleis (18e eeuw).
Vrijdagavond: IT 7,4 km 0:39:20 (11,29 km/h 5,31 min/km)
Gewacht tot 21u om te lopen deze avond. Een goed idee want het was flink afgekoeld, een heerlijk loopweertje. Ook de aangekondigde onweersbuien zijn niet bij ons gepasseerd. Een ideaal weertje dus en Fleur met Ariadne op de fiets als begeleider en tempomaker. Nog steeds geen regelmaat voor de looptrainingen maar we gaan wel trachten elke week een intervaltraining in te lassen. Deze maal een heel pittige interval van gemaakt. Eerst 1,5 km inlopen en daarna 12 versnellingen van 40 sec (Recup 60 sec), de resterende kilometers rustig uitlopen. De eerste tien versnellingen tegen een tempo van 14 à 15 km/h en de twee laatste aan 17 à 18 km/h. Wat betekent dat de laatste versnelling er 200 meter werd gelopen in 40 seconden, dit is aan 3:20 min/km, mooi resultaat. De douche daarna deed enorm deugd!
... 't is te zeggen op twee dagen telkens twee maal - in vier keer dus Woensdag en donderdag met de fiets naar de bus (naar het werk) gereden. Deze route van 18,6 km van Wachtebeke naar Kemzeke loopt trouwens volledig over het fietsnetwerk Waasland. Op donderdagavond langs het kanaal van Stekene gefietst in plaats van het fietspad over de oude spoorlijn te blijven volgen zodat ik dan 20,4 km gereden heb. s Avonds telkens de eerste 2 km traag gereden (12km/h) met mijn lopende collega naast me en ook donderdagochtend haalde ik hem bij zodat we de laatste kilometers samen gebleven zijn. Woensdag: MTB 37,2 km 1:33:45 Donderdag: MTB 39 km 1:47:15 Voor degene die de kaart hebben van fietsnetwerk Waasland, die kunnen de route volgen: 81 (bushalte Kemzeke) 84 86 91 94 (via 93 97 donderdagavond) 99 19 79 -82 83 89 thuis.
Het fotootje toont de verlaten hoofdstraat van een dorp dat op het punt staat te verdwijnen, namelijk Doel.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis