Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
05-12-2007
Een dagje uit het leven van Ariadne
Nadat ik de mama wakker gemaakt heb, lekker ontbijt gekregen heb (mmm... moedermelk) en in bad geweest ben, lees ik eerst de krant om te zien hoe het met de regeringsvorming gesteld is. Geen nieuws dus, dienen met zijn spleet tussen zijn tanden moet het nu gaan doen, da beloofd!
Daarna even op de laptop een mailtje sturen naar moeke en een beetje chatten met de vriendinnen.
Tussendoor zorgt de mama natuurlijk er voor dat mijn buikje steeds bijgevuld wordt. Als ik moe wordt dan ga ik in mijn box wat liggen en bewonder ik de speelgoedjes die her en der rond mij liggen, tot ik in slaap val, eventjes toch.
Voor de rest geen speciale dingen, maar wacht maar... als ik kan lopen!!
Dinsdagavond: DL1 6,2 km 0:35:50 (10,41 km/h 5,77 min/km)
Vanavond weer veel zin om te lopen en na thuiskomst de loopkledij en schoenen aan en op weg. Het weertje was zacht en het was droog dus helemaal niet te klagen. Zoals gewoonlijk het parcours van iets meer dan 6 km gelopen, voorlopig is dat het maximum waar ik mij aan waag. Tevreden omdat ik zonder pijn kunnen lopen heb, zo zal de conditie automatisch verbeteren. Enkele kilos moeten er al zeker terug af, dat zal iets moeilijker zijn. Gisteren zijn we naar Kokerello gegaan, het kooksalon in Flanders Expo en weer een heleboel extra calorieën geproefd. Dit driedaags evenement is een aanrader voor de Bourgondiërs onder ons, een streling van de smaakpapillen met hapjes en drankjes allerhande. Buiten Vlaanderen en Wallonië die goed vertegenwoordigd waren, kwam er heel wat lekkers uit de rest van Europa. Onder andere Calvados uit Frankrijk, wijn uit Italië, Whisky uit Schotland, worst uit Spanje en veel lekkers uit gastland Thailand. Daarbij werden er drie dagen lang kookdemonstraties gegeven door topkoks uit binnen- en buitenland.
De volgende groente uit het bio3-groentenpakket zal voor velen wel bekend zijn omdat hij tegenwoordig in de meeste winkels te vinden is. Pastinaak (Pastinaca sativa), pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en wordt de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd. De witte wortel van circa 20 cm lang is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa, maar was al bekend bij de oude Grieken. Vóór de introductie van de aardappel was het een belangrijk volksvoedsel. In Engeland is de witte wortel populair gebleven. Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk als wel mineraalrijk en bevat inuline, een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente zeer geschikt voor diabetici. Bron: De Wassende Maan
Zaterdagnamiddag: DL1 5 km 0:29:50 (10,08 km/h 5,95 min/km)
Vermits de rugpijn sinds een week terug weer vermeerderd is, heb ik deze namiddag terug het Heidebos opgezocht om te lopen. Het weer viel enorm mee, 12°C en weinig wind, veel beter als voorspeld. Deze maal naar Heidebos parking 2 gereden en de rode route gevolgd. Alles lag goed vettig maar het lopen ging goed. Geen last in de knie en ook de rug hield het goed. De rode route is 4 kilometer lang en naar mijn mening de mooiste route van de drie routes doorheen het Heidebos. Daarbij nog een extra lusje van een kilometer gelopen, goed voor een half uurtje. Het deed deugd en heel tevreden terug huiswaarts gekeerd.
Brouwerij Strubbe heeft een licentie op zak om het eerste Palestijnse bier Taybeh op de Europese markt te brengen. Het bier belandde in het West-Vlaamse Ichtegem door de moeilijke politieke situatie in Palestina.
Taybeh werd in 1995 gelanceerd door de broers David en Nadim Khoury. Ze leefden twintig jaar in de Verenigde Staten, maar keerden na de Oslo-akkoorden terug naar hun geboorteland om in Taybeh, een dorpje nabij Ramallah en Jeruzalem, hun eigen Taybeh-brouwerij op te richten. De Palestijnse brouwers hadden het door de politieke situatie in hun land echter niet gemakkelijk om het bier te commercialiseren. De broers voelden zich gedwongen om hun bier te laten brouwen in Europa en belandden zo in Ichtegem. 'Ik ben hen enkele jaren geleden toevallig tegengekomen op een beurs in Duitsland. Ik zei meteen dat onze brouwerij hen kon helpen. Het probleem voor de Palestijnse brouwerij is dat het bier via de haven in Israël moet passeren, en dat het daar meestal een tiental dagen aan de kade wordt gehouden', vertelt Marc Strubbe. 'We werken ondertussen al een drietal jaar samen op proef. Het heeft enkele jaren geduurd om een leverancier te vinden, maar sinds kort is een vzw uit Brussel op de kar gesprongen. Wij werden officieel als licentiehouder aangeduid om het bier in Europa te brouwen.' De Ichtegemse brouwerij zal voor de productie geen problemen ondervinden. De ingrediënten komen grotendeels uit Duitsland, Frankrijk en Tsjechië. 'We bereiden het bier volgens het originele recept van de broers. Taybeh is te vergelijken met een Duitse Pilzen en smaakt bitter. Het lijkt raar dat er bier uit Palestina komt, maar acht procent van de bevolking daar zijn christenen en mogen dus bier drinken', aldus nog Marc Strubbe. Taybeh betekent 'heerlijk, uitstekend' in het Arabisch. Voor de bierliefhebbers klinkt dit alvast veelbelovend.
Ik woon tegen de Nederlandse grens, maar ook tijdens (grens)wandelingen kwam ik ze al regelmatig tegen, de wit geschilderde gietijzeren grenspalen. Nieuwsgierig geworden ging ik op zoek naar informatie. In 1830 vond de Brusselse opstand plaats, die leidde tot het ontstaan van het Koninkrijk België.Willem I wilde echter niet toegeven en erkende de Belgische onafhankelijkheid slechts in 1839. Tot dan bleven de Nederlandse en Belgische legers nog tegenover elkaar staan. Na het 'Tractaat van Londen' waarbij Willem I in 1839 de Belgische onafhankelijkheid erkende, duurde het nog ruim 3 1/2 jaar eer men het tussen België en Nederland eens was over descheiding tussen de twee landen.
Op 5 novembert 1842 werd uiteindelijk een verdrag ondertekend. De juiste grensscheiding tussen de beide Koninkrijken werd nader uitgewerkt in een overeenkomst welke gesloten werd tijdens de Conventie van Maastricht op 8 augustus 1843. In minder dan een jaar tijd werden alle 388 gietijzeren palen en 356 hardstenen hulppalen geplaatst,wat een hele klus moet geweest zijn. Vele plaatsen waren (zijn) moeilijk bereikbaar en een gietijzeren grenspaal weegt in zijn geheel ruim 700 kg. De op een achthoekige basis rustende ronde gietijzeren palen zijn obeliskvormig en versierd met de wapens van de beide koninkrijken (fotos), het volgnummer en het jaartal (foto) waarin de grens werd vastgesteld.
Het was de bedoeling dat men van de ene grenspaal met het blote oog de volgende paal kan zien, wat door jarenlange begroeiing en nog andere factoren zeker niet meerhet gevalis. Er zijn geen regels volgens welke vaststaat waar een grenspaal moet geplaatst worden. Meestal staat er een waar twee grensgemeenten aan elkaar grenzen. Vaak, maar niet altijd, staat er ook een waar de grens een hoek maakt. Verder kan men ook grenspalen aantreffenlangs oude doorgaande wegen. In Overslag (Zeeland) en De Kanne (Limburg) zijn er grenspalen die slechts enkele meters van elkaar verwijderd staan. Daarentegen is er tussen palen 208-209 en 251-252 wel 4 km. In Overslag, de (enige) deelgemeente van Wachtebeke, staan 4 grenspalen die de gemeente in twee stukken gekapt hebben, het Nederlandse Overslag hoort nu bij Terneuzen. (Er staan trouwens in Overslag ook nog zes grenspalen uit de achttiende eeuw, hierover meer de volgende keer).
Er zijn nogal wat hobby-grenspaallopers en de veel informatie is op de volgende websites te vinden: De Nederlander Eef Berns en negen vrienden hebben alle(!) palen tussen België en Nederland gefotografeerd en zijn nu bezig alle grenspalen tussen Nederland en Duitsland te bezoeken. Hun website kun je hier bekijken. Een mooie Belgische website van Peter Dirven over de grensmarkeringen kun je hier bekijken. Kijk ook even op de blog bij Rien en Sam, een Nederlandse hobby-paalloper. Interessante informatie en anekdotes zijn hier op een blog te bekijken.
Gisteren heeft onze dochter haar eerste groentenbrij gegeten, worteltjes met petatjes, wat wij ook wel eens 'peekesstoemp' noemen. Vermits ze zelf ook wel de lepel naar haar mondje wil brengen was het natuurlijk weer een mooi smosje. Weeral een nieuwe mijlpaal in haar jonge bestaan want tot nu toe leefde ze zuiver op moedermelk. De graaiende handjes hadden ook zondag ergere gevolgen, want ze stak zo met een vinger in mama's rechteroog. Gevolg: Fleur niet kunnen slapen van de pijn en maandag kon ze nauwelijks zien, want haar oog was helemaal gezwollen. Gelukkig heb ik nog genoeg overuren staan die ik deze dagen kon opnemen zodat ik haar kon helpen. Maandag de dokter er bij, zalfje en druppels - cortisone - en hopelijk geen ernstig letsel, daarvoor zullen we nog enkele dagen moeten afwachten.
Deze groente uit het bio3-groentenpakket is waarschijnlijk nog minder bekend dan de vorige. Paksoi (Brassica campestris var. Chinensis) is een groente. Het lijkt zelfs een beetje op warmoes. Qua smaak heeft het echter meer weg van Chinese kool (var. Pekinensis). De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven. Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken. Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus. Heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus. Bron: De Wassende Maan
De meeste ouders van tieners zullen het wel meteen herkennen. Twee tienerzoons die nogal graag voor de tv en de computer zitten dus is het wel belangrijk dat ze ook bewegen. Een groot aanbod van sportclubs en andere verenigingen zorgt er voor dat ze ook hun vrije tijd op verschillende manieren kunnen doorbrengen. Dat zorgt er ook voor dat als ouder je vrije tijd nogal opgevuld wordt. Vooral de laatste maanden van het jaar wordt er nogal wat georganiseerd, een mosseldiner van de voetbalclub, een spaghettiavond in school, een sinterklaasfeest in de turnclub enzovoort. Pieter en Cédric gaan paardrijden, woensdag ging het wel mis en Pieter kwam met een gekneusde schouder thuis nadat hij van het paard gedonderd was. Zaterdag was het weer voetbal kijken met Cédric bij de preminiemen van Kallo. Zondag sinterklaasfeest van de Turnclub van Kallo waar beide zonen actief zijn, en het weekend zit er weeral op. Ondertussen dus weer niet gelopen en daarbij stapelen de fotos zich ook op, hierbij toch enkele landelijke beelden uit Desteldonk.
Donderdagavond: DL1 6,2 km 0:38:40 (9,62 km/h 6,24 min/km)
Deze week terug wat meer zin om te lopen, en het zacht herfstweertje zal er ook wel voor iets tussen zitten. Rustig gelopen, versnellingen en intervals zitten er nog niet in. De kniepijn was er wel, maar ten opzicht vorige keren kon ik gewoon verder lopen. Komt er eindelijk wat verbetering in, de toekomst zal het uitwijzen. Zoals ik zei, het was prettig om te lopen, een plezier om buiten te zijn. Maar de conditie daarentegen laat nog veel te wensen over. Ik had de indruk dat ik helemaal niet vooruit kwam en op het einde puffen en zweten en zelfs enkele spieren die protesteerden. Gewoon verder doen, drie loopjes in de week en stilletjes aan opbouwen, zo komen we er wel. Veel concrete plannen zijn er niet, de Antwerp 10 Miles zullen er wel bij zijn en ergens in het voorjaar misschien een halve marathon, welke weet ik nog niet.
Hier onder een zicht op de Moervaart zoals het er nu bij ligt. Hier kan ik spijtig genoeg enkel lopen in het weekend want er is geen verlichting s avonds.
De Brits-Zuid-Afrikaanse SABMiller is van plan zijn Nederlandse branchegenoot Grolsch, bekend van zijn beugelflessen met porseleinen dop, over te nemen voor 48,25 euro per aandeel, ofwel voor in totaal 816 miljoen euro. Het bestuur van de Enschedese bierbrouwer steunt het bod unaniem. Dat hebben beide bedrijven maandagochtend bekendgemaakt. Het bod vertegenwoordigt een premie van 84,3% ten opzichte van de gemiddelde slotkoers van het aandeel Grolsch over de afgelopen maand. Hoewel het bestuur van Grolsch de voorgenomen overname steunen, hebben zij de acquisitie 'niet gezocht'. SABMiller, na Inbev de grootste bierproducent ter wereld, wil zijn pijlen richten op Afrika en Latijns-Amerika, waar het nog niet sterk aanwezig is. Voorts wil de brouwer zich wapenen in de overnamegolf die mogelijk op til is. Heineken en Carlsberg, wereldwijd nummer 4 en 5, hebben al meermaals aangekondigd dat ze samen Scottish en Newcastle willen inlijven. Het duo brouwers had een maand geleden aan Scottish & Newcastle laten weten 720 pence per aandeel te bieden, waarop de Britten lieten weten de prijs bespottelijk laag te vinden. Vorige week werd het bod verhoogd tot 750 pence, maar ook dat werd verworpen. Het hogere bod waardeert Scottish & Newcastle op 10,3 miljard euro. Heineken en Carlsberg vinden dat juist een hoge prijs. Het waardeert de Britse brouwer op 13,6 maal het bedrijfsresultaat. Bovendien is 750 pence 41 procent hoger dan de koers van een half jaar geleden, toen de eerste geruchten over een mogelijk overnamebod circuleerden. Scottish & Newcastle (eigenaar van onder andere brouwerij Alken Maes), schuwt de zware woorden niet om de mogelijke overname door het Nederlands-Deense consortium af te laten ketsen. Vooral Carslberg, dat met S&N de Russische joint venture Baltic Beverages Holdings (BBH) beheert, moet het ontgelden. In plaats van door de voordeur, is Carlsberg door het wc-raampje gekomen. Inbev blijft voorlopig op de vlakte, maar een fusie met het Amerikaanse Anheuser-Busch is volgens veel waarnemers niet ondenkbaar.
Voor wie door het bos de bomen niet meer ziet hierbij de brouwer top 5 volgens geraamd biervolume (in miljoen hectoliter): InBev(Belgisch-Braziliaans): 190 Anheuser-Busch (Amerikaans): 152 SABMiller (Brits-Zuid-Afrikaans): 135 Heineken(Nederlands): 122 Carlsberg(Deens): 78
Op zondag 25 november organiseert onze wandelclub De Kwartels, Assenede hun 20ste Koude Voetentocht te Boekhoute. Het meetjesland met zijn krekengebied is altijd leuk om te bewandelen en De Kwartels staan zoals gewoonlijk garant voor een prima organisatie.
Dinsdagavond: DL1 6,2 km 0:36:50 (10,12 km/h 5,93 min/km)
Al enkele weken in een dipje, geen goesting om te lopen en die knieperikelen blijven ook aanslepen. Vorig weekend was Fleur ziek en Ariadne had ook een beetje koorts. Met beiden gaat het beter nu, ik bleef gespaard maar ondanks het beter weertje zaterdag en zondag had ik totaal geen zin om te lopen. Pas vanavond kriebelde het weer en om negen uur toch nog even de loopkledij aan voor een kort loopje. Nog een beetje miezerige regen maar het was warmer dan ik verwacht had dus was het zweten geblazen. In een mooi tempo de eerste helft gelopen 3,1 km in 18 min. Op het einde begon ik het wat lastiger te krijgen en een beetje pijn in de knie terug zodat ik over de tweede helft 45 seconden langer deed. Al met al wel tevreden, alhoewel de conditie ver te zoeken is. Hopelijk begint het stilletjes aan wat vlotter te gaan en is deze dip het vallen van de bladeren? snel overwonnen.
Op de terugweg van Kallo passeerde ik in Moerbeke waar ik nog even snel een 'micro-cache' opgepikt. Een 'micro' bestaat meestal uit een klein plastiek doosje van een filmrolletje met een rolletje papier in. De cache 'La Priére 3' maakt deel uit van een twintigtal 'micro's' die allen geplaatst zijn door 'Pietje Pek' en nabij een wegkapelletje in Oost- of West-Vlaanderen liggen.
Dit kapelletje staat in een mooie bosrijke omgeving, zeker nu alles in herfstkleuren getooid is.
Het papieren rolletje bleek nat te zijn, dus het logboek invullen lukte niet meer, enkel een fotootje genomen.
Vandaag mijn eerste 'Mystery Cache' gevonden, genaamd 'Juvenilus dilemma' en gelegd door 'Polle'. Mystery caches: dit zijn schattentochten waar eerst voorwerk voor verricht moet worden om het beginpunt van de tocht vast te stellen. Denk aan het oplossen van een puzzel of onderzoek op Internet. Het vervolg van de tocht kan dan weer in de vorm van een Traditionele of een Multi cache zijn. De opdracht oplossen - een puzzel waarbij een code moest gekraakt worden - bleek meer tijd in beslag te nemen dan het vinden van de cache zelf. De coördinaten brachten ons uiteindelijk naar bekend gebied in een klein stukje overgebleven polder in Kallo. Door de uitbreiding van de haven op linkeroever zijn hier grotendeels de akkers, weiden en boerderijen onteigend.
De 'cache' - een kleine metalen munitiekist van het leger - was snel ontdekt - ik word nog een echte specialist . Het logboek ingevuld, een item geruild en de kist terug mooi op zijn verstopplaats gelegd, klaar om opnieuw gevonden te worden.
Vrij vertaald kun je zeggen dat Geocaching verstopplek in of op de aarde betekent. (Geo=aarde en caching=verstopplaats) Tegenwoordig kun je zeggen dat Geocaching schattenjacht met behulp van GPS apparatuur is. Sinds we met geocaching begonnen zijn, hebben we ook een ander gebied ontdekt, namelijk waymarking. Er bestaan verschillende soorten caches, één soort er van waren de virtual caches. Een virtual cache is geen verstopte schat maar een interessante locatie ergens op de wereld. Men moet deze dus bezoeken, soms een antwoord op een vraag geven en meestal een foto nemen om te bewijzen dat je er was. Wegens de expansie wereldwijd is men bij geocaching gestopt hiermee en is deze virtual cache nu veranderd in een waymark. Op de website www.waymarking.com kan men zijn bezoek loggen of zelf een waymark aanmelden. Momenteel zijn er op de website 73762 waymarks in 635 user-created categories over de gehele wereld. Iedereen kan (met drie premium-members) zelf een categorie opstarten en beheren, wat er voor zorgt dat er ondertussen een grote variatie ontstaan is. Men kan op de site net zoals bij geocaches een waymark in jouw buurt opzoeken, de coördinaten noteren en dit bezoek combineren met een wandeling of een geocache. Bij Moving Bridges heb ik alvast 2 bruggen aangemeld, namelijk de Kalvebrug (foto1) (WM2KBY) en de Overledebrug (foto 2) (WM2KBR), allebei over de Moervaart te Wachtebeke en geklasseerd als beschermd monument.
Woensdagavond: DL1 - 6 km 0:36:30 (9,86 km/h 6,08 min/km)
Frisjes de thermometer gaf 5°C aan maar wel droog vanavond. Met volle moed begonnen en voor alle zekerheid een knieband aan de rechterknie. Na drie kilometer was het weer van dadde. Plots stekende pijn, blijkbaar is het de pees die over de knieschijf loopt waar het probleem zich situeert. Onmiddellijk rechtsomkeer gemaakt en een beetje pikkelend verder gelopen, tussendoor enkele keren halt houdend. En zo plots als de pijn gekomen was, hield ze ook op begrijpen wie begrijpen kan?! Nadien als testje nog even een versnelling ingelast, ook probleemloos. Op aanraden van de kinesist na het lopen ijs er op en afwachten. Vanavond voel ik nog een klein restje zeurende pijn, meer niet. Het begint vervelend te worden met die verdomde knie!
Fleur experimenteert ondertussen verder met nachtfotografie.
Deze maal nog eens een foto van Gizmo, begin dit jaar genomen. Ik heb een beetje geëxperimenteerd met Photoshop, omgezet naar zwartwit en dan een grove korrel aan toegevoegd. Ik vind deze persoonlijk wel geslaagd.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis