Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
05-08-2011
International IPA day
Donderdag 4 augustus 2011 werd International IPA Day - #IPAday georganiseerd. Iedere Craft Beer liefhebber kon gewoon thuis meedoen, wat we dan ook gedaan hebben.
India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het allereerste ontdekte gebruik van de naam India Pale Ale was in een advertentie in de Liverpool Mercury, gepubliceerd op 30 januari 1835. Tot dan werd deze bierstijl aangeduid als pale ale as perepared for India, India Ale, pale India ale of pale export India Ale. Vanaf de zeventiende eeuw had Engeland veel overzeese kolonies en al het bier voor de Engelse soldaten en burgers werd met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een zeilschip was bijna vijf maanden onderweg naar India, te lang om het gewone bier goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers, dat door aan het bier meer hop toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen, het bier langer houdbaar bleef. Vandaar dat al het exportbier wat zwaarder gehopt werd en daardoor bitterder en hoger van alcoholgehalte was. Zo ontstond aan het einde van de 18e eeuw het India Pale Ale. Rond 1840 werd dit export type pale ale ook populair in Engeland zelf (bron:Wikipedia).
We kochten bij Drankenhandel Geers te Oostakker volgende Belgische IPAs:
Ignis & Flamma (IPA Flemish Style, De Struise Brouwers) In 2010 gaf de Nederlandse brouwerij De Molen het recept van hun IPA bier Vuur & Vlam aan andere brouwerijen in Nederland (Emelisse), België (Alvinne, De Struise Brouwers), Engeland (Marble) en Denemarken (Midtfyns Bryghus, Mikkeler), die elk hun eigen Vuur & Vlam op de markt brachten. Donkerblond, 7% alc.vol. Fruitig aroma, volle body, mooi gebalanceerd hopbitter en fruitig met bittere afdronk (gedryhopped met Amarillo hop). EBU 62, EBC 20
Viven Imperial IPA (Beerdevelopment Viven) Double IPA (DIPA), ook wel gekend als Imperial Indian Pale Ale (IIPA), is een sterke, hoppige stijl van Pale Ale. Deze bieren hebben een hoog gehalte aan mout en hop en een alcoholgehalte van minstens 7%. De bitterheidsgraad ligt boven de 60 EBU. De eerste DIPA werd gebrouwen in 1994 door Vinnie Cilurzo, brouwmeester van de Blind Pig Brewing Compagny in Temecula (Californië). Cilurzo beweert dat hij per ongeluk 50% te veel mout in zijn maischketel deed. Hij corrigeerde zijn fout door 100% meer hop toe te voegen en creëerde daardoor deze bierstijl. Veel van de sterkere DIPA's zouden geklasseerd kunnen worden als American Barleywines of Triple IPA's. De (onofficiële) basisrichtlijn voor een Triple IPA versus een IPA zou zijn: 100% meer mout en 200% meer hop. Amberkleurig, 8% alc.vol. - hopsoorten: Tomahawk & Simcoe. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi.
Bitter Sweet Symphony (DIPA, brouwerij t Gaverhopke) Donkerblond biertje (7,8% alc.vol.) met een fruitig aroma en mooie schuimkraag. Fruitig en hopbitter. Bittere afdronk, maar niet zo bitter als een DIPA hoort te zijn, zou ik meer klasseren als gewone IPA.
Afgelopen zaterdag trokken we voor een dagje naar Brugge. Fleur heeft een heleboel foto's genomen, velen zullen hier in de loop van de maand verschijnen. Veel cultuur opgesnoven, genoten van de schitterende gebouwen (we komen hier steeds terug), maar ook lekker gegeten en gedronken. We begonnen met een lekker ontbijt met bubbels (Bongobon) in 't Eekhoetje.
Daarna gingen we op fotozoektocht doorheen Brugge met tussenstops bij enkele van onze favoriete cafeetjes. Eerst bij De Garre waar ze zowel lekkere thee als lekker bier hebben. Ik dronk een Garre Tripel en kreeg daarna nog een halve Gar(r)e gratis.
Onze laatste tussenstop was 't Brugs Beertje waar Daisy al dertig jaar de klanten bedient. We genoten er van enkele bieren van Brouwerij Smisje die uit het gamma verdwijnen en kregen er een Brugse Beer gratis bij.
We eindigden in één van onze andere favorieten, het tapasrestaurant Sol y Sombras om daarna voldaan huiswaarts te keren.
Zaterdag 23 juli, de eerste dag in onze vakantieperiode dat het niet regende, althans niet in de namiddag. We besloten daarom een wandeling te maken van zo'n 8 kilometer in Moerbeke. We gingen daarbij op zoek naar 11 geocaches van de "all-in-one" reeks van Kennyvdb. We parkeerden onze auto aan de Drongendreef en gingen op stap langs weilanden, akkers en stukjes bos, waar hier en daar een hoeve of vakantiewoningen verspreid lagen.
Een gedeelte van het traject liep langs trage wegen waar ook een mountainbike pad deel van uitmaakte, en een gedeelte dat behoorde bij het Anton Van Wilderode wandelpad. Op zoek naar één van de geocaches in een knotwilg kregen we - tot grote vreugde van Ariadne - bezoek van een tiental raspaarden.
We kwamen ook tot de ontdekking dat het fietsknooppuntennetwerk van het Waasland gedeeltelijk liep waar we wandelden, een goed idee voor een volgende fietstocht.
Na acht van de tien caches gevonden te hebben was het reeds tamelijl laat en keerden we naar huis terug, gelukkig want een half uur later begon het te regenen.
Vrijdagnamiddag 22 juli besloten we in de namiddag naar de IKEA te gaan (een brugdag voor de meesten, waren we vergeten).
We hadden een nieuwe lat-o-flex nodig voor Ariadne's bed en in bouwpakket is dit handig mee te nemen. SLECHT IDEE!!! Het begon al in de weg er naartoe, file vanaf Gentbrugge, trok iedereen naar de zee met dit weer??? De verkeerswisselaar nabij de IKEA bleek een doolhof te zijn, we hebben de winkel langs alle kanten gezien vooraleer we de parking op geraakten, een overvolle parking trouwens. Toen hadden we het al begrepen: "Dit wordt onze dag niet... ".
We vonden een parkeerplaats te midden in een plas van 20 cm diep, misschien kunnen ze in de toekomst wat geld uitgeven voor de aanleg van een deftige parkeerplaats. En dan was het de kudde volgen, de gehele tijd Ariadne zeurend aan ons hoofd omdat ze graag een knuffel wilde, het eerste dat we tegenkwamen in de winkel. Uiteindelijk kwamen we bij de slaapkamers waar we de gegevens van het gewilde artikel konden noteren. Daarna zo snel mogelijk richting kassa nadat we informatie gekregen hadden wat we nu met deze gegevens konden aanvangen. Het ophaalmagazijn in om het gewenste artikel te zoeken, daarna de 'snelkassa' waar we zelf konden inscannen en betalen... en weg waren we terug huiswaarts. Deze maal de alternatieve en rustige route gekozen over de R4 richting Zelzate en de overzetboot van Langerbrugge.
Onze mening: (sorry voor de IKEA-liefhebbers) voor ons NOOIT MEER!!
Tijdens onze vakantie in het zuiden van de Bourgogne, bleken er heel weinig wijnboeren in de streek te zijn. Maar 11 kilometer verder in Pouilly-sous-Charlieu in de région Rhône-Alpes bezochten we de (micro)brasserie du Sornin, een kleine artisanale familiale bierbrouwerij met meer dan 15 bieren in hun assortiment. We werden er ontvangen door de vader van Serge & Christophe Patay (de zaakvoerders). De vader bleek de bezieler te zijn van deze brouwerij die gestart werd in 1998 en 4000 hl/jaar produceert.
We kochten er 13 bieren om te proeven, één er van zal gepresenteerd worden op het 2de bierfestival van de Gentse biervereniging op 20 augustus. We proefden heel wat verschillende bieren, de meesten heel moutig, soms gewaagde combinaties, de één al wat meer geslaagd dan de andere.
Er zijn in de regio Rhône-Alpes een 25-tal bierbrouwerijen wat ons wel verwonderde. De meesten produceren op kleine schaal en verkopen enkele aan huis en in de locale supermarkten en cafés. Toen we de tweede maal terugkeerden was het een drukte in de winkel, waar buiten het bier ook hun eigen frisdranken en lokale wijn verkocht werden.
Categorie:cafe en bier Tags:Rhône-alpes, microbrouwerij
In het zuiden van de Bourgogne, Charolais-Brionnais vind men meer dan honderd kerken en kapellen, geheel of gedeeltelijk in Romaanse stijl, gebouwd in de 11ste en 12de eeuw. Deze hoeveelheid is zo uitzonderlijk dat men spreekt van een Jardin Roman. Midden 19de eeuw werden veel kleine Romaanse kerken afgebroken omdat ze te klein werden voor de parochie en nieuwe kerken gebouwd in de huidige stijl. Niettemin blijven er in de Brionnais nog 30 kerken in Romaanse stijl over. Hieronder enkele op foto (volgende maal enkele foto's van het interieur).
L'église d'Anzy-le-Duc
L'église d'Iguerande
L'église de Saint-Martin-du-Lac
L'église de Mailly
Categorie:vakantie Tags:Bourgogne du Sud, Brionnais, Jardin Roman
Tijdens onze wandeltochten startten en stopten we aan het kanaal Roânne - Digoin, waar we een ezel huurden bij 'Bougres d'ânes'.
Het Canal latéral de Roanne à Digoin (te Iguerande)"
Dit kanaal verbindt het Canal latéral à la Loire en het Canal du Centre te Digoin met Roanne. Het kanaal is 55,6 km lang en heeft 10 sluizen. Het kanaal maakt deel uit van de drie kanalen van het Plan Becquey van 1821/1822, genaamd naar de Franse minister Louis Becquey. De constructiewerken begonnen in 1832 en het kanaal werd geopend in 1838.
Categorie:vakantie Tags:Bourgogne du Sud, Iguerande, Canal Roânne-Digoin
Marcigny was met zijn 1885 inwoners het grootste dorp uit de omgeving, in de Brionnais. Belangrijk was ook dat er een jaarlijkse markt was, vooral kleding en minder voeding.
Zoals in bijna elk dorp in de Brionnais was er een kerk, deels uit de 12de eeuw zoals het portaal op de foto.
En net zoals bijna elk dorp was er ook een 'Bar des Sports', deze uitgebaat door een sympathiek Portugees koppel.
Als laatste foto het museum ingericht in de 'Tour du Moulin'. 'La Tour du Moulin' is het laatste nog zichtbare overblijfsel van het afweersysteem van de middeleeuwse stad. Deze toren werd gebouwd tussen 1410 en 1420 in opdracht van Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, om zijn hertogdom te verdedigen tegen de Armagnacs.
Categorie:vakantie Tags:Bourgogne du Sud, Brionnais, Marcigny
Net een weekje vakantie achter de rug in het zuiden van de Bourgogne. Gelogeerd in een echte "Roulotte" en gewandeld met de ezel. Een kleine foto-impressie, meerdere details volgen later.
Categorie:vakantie Tags:Bourgogne du Sud, roulotte, ezel, wandelen
Mountainbiken Maandag 20/06: MTB ochtend: 18 km 0:47:50 22,5 km/h GHS 109 / avond: 18 km 0:47:45 22,6 km/h GHS 110 Soepel en aan lage hartslag gefietst. s Morgens scheen er een mooi zonnetje om 6u maar als snel verdween deze voor de gehele dag en s avonds kreeg ik er dan nog wat regen bovenop.
Hardlopen Dinsdagavond 21/06: DL1 - 10,5 km - 1:04:30 (9,8 km/h - 6:08 min/km - GHS 130) Deze maal weer vanaf Kemzeke tot Moerbeke station gelopen. Het was warmer dan ik verwacht had. Ondanks dat ik niet gelopen had vorige week, ging het toch vlotjes. Vanaf nu anderhalve week verlof dus wordt er niet meer gelopen vanaf Kemzeke tot begin volgende maand.
Mountainbiken Dinsdag 14/06: MTB ochtend: 18 km 0:46:00 23,4 km/h GHS 114 / avond: 18 km 0:45:10 23,9 km/h GHS 116 Woensdag 15/06: MTB ochtend: 18 km 0:48:30 22,2 km/h GHS 109 / avond: 18 km 0:48:45 22,1 km/h GHS 122 Vrijdag 17/06: MTB ochtend: 18 km 0:48:00 22,5 km/h GHS 112 / avond: 18 km 0:49:00 23 km/h - GHS 113
Niet gelopen deze week maar wel drie maal anderhalf uur gefietst (met halfweg een pauze van 10 uur, werk genaamd). Tevreden over de lage hartslag en over de herstelde fiets die weer soepel bolt.
Fietsen langs fietsnetwerk Scheldeland te Merelbeke
Zondag maakten we een kleine fietstocht van 19 km langs het fietsnetwerk Scheldeland. We volgden knooppunten 82-84-96-97-98-82. Een korte fotoimpressie hieronder.
Ter gelegenheid van de bioweek die liep van 4 tot 12 juni waren er nogal wat organisaties.
Vrijdag 10 juni organiseerde het Gents Milieufront een biobieren proefavond, waar maximum dertig geïnteresseerden aan konden deelnemen. Gastspreker was niemand minder dan Geroen Vansteenbrugge die net zoals mij heel wat opzoekwerk over biobieren gedaan had. Het was weer een interessante avond met toch wel wat bekende gezichten onder de aanwezigen, zoals William Roelens, Joris Cambie & Kris Langouche (biobouwerij De Plukker) en Karl Missiaen en Pieter Audenaert (Gentse Biervereniging). De geproefde zes biertjes worden binnenkort hier besproken.
Zondag maakten we een fietstocht met doel de Schelderomolen te Schelderode (Merelbeke). Daar organiseerde Voedselteams vzw o.a. workshops koekjes bakken voor de kids en kregen we een rondleiding in de molen van molenaar Dirk (die toevallig ook op de proeverij vrijdag aanwezig was).
De Schelderomolen is een beltmolen in de Belgische deelgemeente Schelderode. Ze wordt ook Witte Wachter genoemd.
Op deze plek werd in de 17e eeuw een houten standerdmolen gebouwd die in 1907 vervangen werd door de huidige bovenkruier waarvan enkel de kap via het kruien op gietijzeren wielen naar de wind kan worden gedraaid. De nieuwe molen werd opgetrokken in schurren, zeer harde gebakken Scheldesteen. Tjdens de Eerste Wereldoorlog deed ze dienst als militair hospitaal.
Het gevlucht heeft een diameter van 23 m, de top staat 17 m boven de begane grond. De molen is nog steeds maalvaardig, zowel op windkracht als elektriciteit. Het volledige album is hier te bekijken
Vermits de fiets de gehele week in herstelling was, kon er niet gependeld worden. Daarbij ook maar één maal gelopen op zondag, in het Heidebos over de groene-rode-gele route. Deze maal kwam ik een echte (?) bosnimf tegen die op het wandelpad aan het dansen was, op blote voeten, één met de natuur. Stilletjes gepasseerd om ze niet te storen. Verderop langs de gele route kwam ik heel wat smokkelaars tegen die de Smokkeltochten wandelden (met start te Stekene). In de namiddag hebben we dan met Fleur en Ariadne een kleine fietstocht (19 km) in Merelbeke gemaakt.
Mountainbiken Maandag 30/05: MTB ochtend: 18 km 0:49:30 21,7 km/h GHS 112 / avond: 4,5 km 0:12:15 22 km/h GHS 114
s Morgens ging het al wat moeizaam doordat er iets kraakte tijdens het fietsen, niet mijn knieën maar een technisch mankement aan de fiets. s Avonds was het na enkele kilometers over and out, het rollement vooraan kwam vast te zitten en ik moest noodgedwongen de depannage (Fleur) bellen. Ik geraakte net nog tot aan De Filosoof te Stekene zodat ik met een frisse Corsendonck kon wachten .
Hardlopen Dinsdagavond 31/05: DL1 10,5 km 1:04:45 (6:10 min/km - GHS 129) Weer vanaf Kemzeke naar Moerbeke station gelopen, rustig aan, nog steeds wat spierpijn (dijbeenspieren).
Zondagmiddag 05/06: DL1 6,8 km 0:40:45 (6:08 min/km GHS 126) Op zondag naar het Heidebos voor een kort loopje over de groene en rode route. De spierpijnen zijn over en het loopje ging vlot en was snel verteerd.
In het centrum van het dorpje Oostvleteren bevindt zich het gezelligste café van West-Vlaanderen.
We spreken hier over "Het Witte Paard".
We waren er de eerste maal in 2007 en vorige vrijdag passeerden we er nog eens. We werden weer hartelijk verwelkomd door Marie-Paule en Benny.
Op het gezellige binnenterras genoten we van het zonnetje en dronken er hun eigen Antistressbier blond.
We kozen het (driegangen) vakantiemenu met een overheerlijk vispannetje. Met veel moeite kregen we de Dame-Blanche daarna nog binnen. Hier komen we zeker nog eens terug.
Categorie:cafe en bier Tags:Originele café's, Oostvleteren, Het Witte Paard
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis