Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
07-03-2008
GR122 Moerbeke - Eksaarde (Liniewegel) - Moerbeke
Donderdag wandelden we in groep een tocht uit de Dagstapper Oost-Vlaanderen, een uitgave van Grote Routepaden. De wandeling werd georganiseerd door de Deurnese IJsberen en met tien leden waren ze van de partij s morgens aan de kerk van Moerbeke. Ik was uitgenodigd door een van hen, Jos (Jef voor de anderen), een gepensioneerde collega van mij.
De laatgotische St-Antonius Abtkerk van Moerbeke (foto) dateert uit de 14de en 15de eeuw. Via een fiets- en wandelpad volgden we de voormalige spoorwegbedding Moerbeke St-Gillis tot aan het oude vervallen station van Moerbeke. Het station is ondertussen een beschermd monument en zal door de gemeente gerestaureerd worden. Daarna ging het richting Heidebos waar we aan de grondvesten van de vroegere jeugdherberg Francipany (uitgebrand in 1978 en nooit meer opgebouwd) de GR122 op wandelden. Het Heidebos ligt op de zandrug Maldegem Stekene en is een lappendeken van verschillende biotopen: naaldbos, loofbos, struikgewas, verlaten akkers, heide, droge graslanden en dreven. We volgden de GR122 over de Terwastbrug (één van de twee beschermde balanceerbruggen over de Moervaart) om vervolgens de Etbosdreef in te gaan. We passeerden het voormalige kasteel Wulfsdonk, eigendom van graaf Lippens om ons vervolgens te begeven naar natuurreservaat De Turfmeersen (in vroegere eeuwen werd hier aan turfwinning gedaan). Daarna liepen we verder richting Etbos en aan de Etbosbrug splitsten onze wegen even. Een gedeelte van de groep bleef de GR122 volgen terwijl we met enkelen een lus maakten en de Zuidlede (foto) volgden.
De Zuidlede en Moervaart zijn onderdelen van de Durme. De Zuidlede is een natuurlijke loop, terwijl de Moervaart grotendeels tot stand kwam door uitgraving in de vroege Middeleeuwen en voor een verbinding zorgde tussen Durme en de Kale. Toen het huidige kanaal Gent-Terneuzen gegraven werd, verdween deze verbinding. Prachtige vergezichten op de uitgestrekte meersen en gevarieerde bospartijen passeerden ons oog terwijl we het pad langs de kronkelende Zuidlede bewandelden. Aan de Stenenbrug verlieten we dit pad en volgenden 300 meter de baan om dan terug de veldwegen op te zoeken. We doorkruisten het natuurgebied Tussen de twee Leden, de vroegere Moeremeersen, waar lang geleden op grote schaal turf werd gewonnen. Op het einde van de dreef kwamen we aan de Olentgracht terug op de GR122 terecht en we volgden deze gracht tot aan de Eksaardse Dam. Er werd tijd gemaakt om onze boterhammen op te eten in Ons Vermaak te Eksaarde, en een fris Duveltje erbij om de dorst te lessen. Daarna volgde weer een mooi stuk langs het Liniewegel wandelpad. Het pad kronkelde op de rand van het hoger gelegen zandige gebied en de wallen en de bossen. Links zagen we af en toe moerassige gebieden die herinneren aan vroegere turfontginningen. Het Liniepad volgt een verdedigingslinie uit 1701-1702, ten tijde van de Spaanse Successieoorlog. De Fransen legden deze linie van grachten en forten aan tegen invallen uit de Verenigde Nederlandse Provinciën. Na de vrede van Utrecht in 1713 werd ze grotendeels ontmanteld. In de schaduw van machtige beuken ligt de Kruiskapel (foto).
Deze kapel werd in 1626 gebouwd (of herbouwd) als dank aan de vondst van twee miraculeuze kruisen door een boer op zijn akker in 1317. Trage wegen brachten ons tot bij de Sinaaibrug in Sinaai, waarna we het pad langs de Moervaart volgden richting Moerbeke. Links bevonden zich de uitgestrekte weidecomplexen van de Boudelomeers. De Boudelomeers verwijst naar de abdij van Boudelo, waarvan de monniken uitgestrekte landerijen bezaten in de Moerbeekse Meersen. De abdij lag aan de overkant van de Moervaart, werd door de Geuzen verwoest in de 16de eeuw en later weer opgebouwd, tot ze ten tijde van de Franse Revolutie opnieuw verwoest werd. Zo kwamen we stilaan in de bewoonde wereld terug en via de Coudenbormbrug staken we de Moervaart over. We volgden de Oostvaart en zagen de ruïne staan van de beschermde Tiendenschuur van Boudelo (foto). Het is de bedoeling dat die ooit in haar oorspronkelijke 17de-eeuwse vorm wordt herbouwd. In 2003 werd de Oostvaart wegens zijn historisch, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde als monument beschermd. Het grootste gedeelte van de uitgestrekte gemeente Moerbeke is een dekzandgebied dat doorsneden wordt door talrijke afwateringsgrachten. Zij waren verbonden met de Zuidelede en de Moervaart. Al deze waterlopen werden gebruikt om turf, hout, landbouwproducten en andere goederen te vervoeren, die in grote hoeveelheden in dit gebied werd ontgonnen en die oorspronkelijk veelal eigendom waren van Gentse poorters. Het laatste stuk wandelden we over de oude spoorwegbedding Moerbeke-St-Gillis-Waas, nu een fiets- en wandelpad om terug aan ons startpunt in het centrum van Moerbeke toe te komen. Dit was een heel mooie wandeling in leuk gezelschap en met temperaturen rond 9°C aangenaam om te wandelen. In totaal wandelden we 27 kilometer en met de mountainbike van huis uit naar Moerbeke en terug deed ik 18 kilometer, dus een sportieve donderdag achter de rug.
Reacties op bericht (0)
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis