Alle teksten van deze blog mogen gecopieerd worden en zijn beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL
Omdat de rijen met blogs die ik regelmatig bezoek helemaal onoverzichtelijk werden, zijn deze nu in een apart 'hoekje' ondergebracht, samen met de websites van mijn persoonlijke interesses. Gewoon hieronder aanklikken.
Foto's van al de wandelingen in ons "Fotoboek Wandelingen"
Ik loop met Asics Gel Kayano
We fotograferen met de Nikon D80
Mijn mountainbike
Loopkilometers 2009 Januari: 80,7 km (9x) Februari: 30 km (4x) Maart : 26,8 km (3x) April: 6 km (1x) Mei: 74,5 km (8x) Juni: 42,9 km (10x) Juli: 52,8 km (7x) Augustus: 98,7 km (8x) September: 110,2 km (9x) Oktober: 44,8 km (6x) November: 7 km (2x) December: 8 km (2x)
Loopkilometers 2010 Januari: 8 km (2x) Februari: 13 km (3x) Maart : 41,3 km (7x) April: 69,2 km (8x) Mei: 4 km (1x) Juni: 34,7 km (7x) Juli: 55 km (8x) Augustus: 24,8 km (3x) September: 32,6 km (5x) Oktober: 70,9 km (8x) November: 98,3 km (11x) December: 30,6 km (3x)
Loopkilometers 2011 Januari: 53,1 km (8x) Februari: 76 km (9x) Maart : 88,1 km (9x) April: 48,4 km (6x) Mei: 66,6 km (6x) Juni: 47 km (5x) Juli: 0 km (x) Augustus: 27,5 km (5x) September: 0 km (x) Oktober: 13,2 km (3x) November: 0 km (x) December: 41,1 km (9x)
Loopkilometers 2012 Januari: 87,9 km (11x) Februari: x km (x) Maart : x km (x) April: x km (x) Mei: x km (x) Juni: x km (x) Juli: x km (x) Augustus: x km (x) September: x km (x) Oktober: x km (x) November: x km (x) December: x km (x)
Aantal loopkm's 2005: 1082 km Aantal loopkm's 2006: 1571,9 km Aantal loopkm's 2007: 1085,8 km Aantal loopkm's 2008: 1007,7 km Aantal loopkm's 2009: 578,2 km Aantal loopkm's 2010: 482,4 km Aantal loopkm's 2011: 461 km Aantal loopkm's 2012: ?? km
Over wandelen, hardlopen, fotografie en Belgische bieren Van 0 naar 42,2 km! September 2004 beginnen lopen, om overgewicht kwijt te geraken. Inmiddels 2 marathons uitgelopen (Brussel 2006, Cheverny 2007). Hier vertel ik over mijn loopvorderingen, verslagjes over mijn wandeltochten en mijn ontdekkingsreis door de Belgische biercultuur. Maar ook mijn andere hobby's zoals natuur en fotografie, muziek en onze perikelen als lesgever en ongevalssimulanten bij het Rode Kruis komen hier aan bod. Op 28 april 2006 traden Fleur en ik in het huwelijk en gingen daaropvolgend schapenhoeden in Zuid-Frankrijk. Op 23 juni 2007 werd onze dochter Ariadne geboren.
05-06-2011
Het Witte Paard, Oostvleteren
In het centrum van het dorpje Oostvleteren bevindt zich het gezelligste café van West-Vlaanderen.
We spreken hier over "Het Witte Paard".
We waren er de eerste maal in 2007 en vorige vrijdag passeerden we er nog eens. We werden weer hartelijk verwelkomd door Marie-Paule en Benny.
Op het gezellige binnenterras genoten we van het zonnetje en dronken er hun eigen Antistressbier blond.
We kozen het (driegangen) vakantiemenu met een overheerlijk vispannetje. Met veel moeite kregen we de Dame-Blanche daarna nog binnen. Hier komen we zeker nog eens terug.
Categorie:cafe en bier Tags:Originele café's, Oostvleteren, Het Witte Paard
Vorige weekend (20-21 mei) vond de opening plaats van brouwerij Dilewyns te Dendermonde.
Zaakvoerder is Anne-Cathérine Dilewyns, de oudste dochter van Vincent Dilewyns die sinds 2005 zijn Vicaris-bieren op de markt brengt (gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi).
Maandag hadden Fleur en ik al een fotoreportage gemaakt van de brouwinstallatie, vrijdag had de receptie plaats waar half brouwend Vlaanderen aanwezig was voor de officiële opening.
De officiële opening door burgemeester Piet Buyse van Dendermonde in gezelschap van Vincent Dilewyns met echtgenote Geneviève en dochter Anne-Cathérine.
Zaterdag was er dan de opendeur voor het grote publiek, dat ook massaal aanwezig was.
Zaterdagmiddag heb ik tenslotte de afvulinstallatie en etiketteermachine (Italië) op foto gezet.
De prachtige brouwinstallatie werd gekocht in Italië en heeft een capaciteit van 25 à 30 hl per brouwsel. In elk van de vier lagertanks kunnen drie brouwsels zodat wekelijks tussen de 75 en 90 hl kan gebrouwen worden.
Voor de gelegenheid bracht de brouwerij het 'feestbier' Vicaris 5 op de markt, pas zondag gebotteld. Een blond troebel lekker doordrinkbiertje (met tarwe?), aroma van citrus en bitterige afdronk.
We wensen hierbij de familie Dilewyns succes toe bij hun nieuwe onderneming.
Categorie:cafe en bier Tags:brouwerij, Dilewyns, Dendermonde
Op dinsdag 24 mei waren we in The Maple in Ertvelde waar de Zythos-vereniging Ertveldsch Bier Ultimatum (kortweg EBU) een degustatieavond abdijbieren organiseerde. Gastspreker was Geroen Vansteenbrugge, stichter en bezieler van de Zythos-vereniging WBF (Waregemse Bierfanaten), en we weten dat hij altijd een mooie bierkeuze bij heeft, wat deze avond ook weer niet tegenviel. Hierbij onze proefbevindingen van de zes bieren.
Naam: Pater Lieven Wit Land van herkomst: België Brouwerij: Van Den Bossche Kleur: blond (troebel) Alcoholgehalte: 4,5% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma citrus. Smaak beetje zurig, weinig afdronk. Body: medium
Naam: Abbaye de Forest Land van herkomst: België Brouwerij: Brasserie de Silly Kleur: blond Alcoholgehalte: 6,5% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma hoppig, kruidig. Smaak: citrus, bittere afdronk Body: medium
Naam: Petrus Aged Pale Land van herkomst: België Brouwerij: Bavik Kleur: blond Alcoholgehalte: 7,3% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma zurig, eik. Smaak zuur zoals lambiek, lekker voor de liefhebbers Body: medium Het basisbier Petrus werd gerijpt voor 20 maanden op eiken vaten.
Naam: Cuerna Land van herkomst: België Brouwerij: De Graal (in opdracht Lupiline) Kleur: bruin Alcoholgehalte: 7% alc.vol Schuim: romig, beige en plakkend Smaakbeschrijving: Aroma gebrand, koffie, chocolade. Smaak: bitter met een bittere afdronk Body: vol Wordt niet meer gebrouwen omdat de bierfirma Lupiline in 2011 ophield te bestaan
Naam: Saint-Martin Triple Land van herkomst: België Brouwerij: Brasserie de Brunehaut Kleur: donkerblond, licht troebel Alcoholgehalte: 9% alc.vol Schuim: wit Smaakbeschrijving: Aroma citrus. Smaak fruitig en een lange zoete afdronk Body: vol Wordt niet in België verkocht, enkel voor uitvoer naar Canada
Naam: Val-Dieu Grand Cru Land van herkomst: België Brouwerij: Val-Dieu Kleur: donkerbruin Alcoholgehalte: 10,5% alc.vol Schuim: donker, romig Smaakbeschrijving: Aroma zoet, caramel. Smaak: zoet, fruitig en lange bitterige afdronk Body: vol
Kort samengevat een mooie gevarieerde selectie, waarbij de Saint-Martin Triple Fleur's favoriet was en de Petrus Aged Pale mijn favoriet van de avond.
Categorie:cafe en bier Tags:Ertveldsch Bier Ultimatum, Ertvelde, The Maple
Was Fleur eergisteren nog de gelukkige dan viel ik gisteren in de prijzen. Deze maal kwam een Vivabox Tournee Générale met de post. Deze box had ik gewonnen bij een wedstrijd georganiseerd door de Biergenieters. Hier zullen we ook nog een tijdje geniet van hebben.
Categorie:cafe en bier Tags:Vivabox, De Biergenieters
Gisteren kregen we een mooi pakket van Duvel met de post. Fleur had namelijk een prijs gewonnen. Ze was na de Duvel on Tour fietstocht (zie ook hier) uitgeloot uit de 1360 fietser die meededen en één van de vijf gelukkigen die een Duvel-pakket wonnen.
Momenteel is brouwerij Alvinne nog niet actief op de nieuwe locatie in Moen (Kortrijk). Volgende maand wordt de brouwerij van uit China aangeleverd. Er is al heel wat werk verricht en vorige zaterdag was het brouwcursus op de nieuwe locatie. Voor deze gelegenheid werd de brouwzaal éénmalig ingericht als 'De Proefwerf'. Klik hieronder op de foto om het fotoalbum te bekijken van mijn bezoek aan de 'werf'.
Het mooie zonnig weertje nodigde uit om in de tuin een biertje te degusteren. Gisteren openden we een fles (75cl) Lupulus Triple, een bier gebrouwen in Brasserie Les 3 Fourquets.
Deze brouwerij werd opgestart in 2004 door Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie dAchouffe, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense) brouwden. In 2008 verkocht Chris zijn aandelen (50%) aan Pierre Gobron. Enkele jaren geleden bracht de brouwerij zijn eerste bier uit, Lupulus Triple, ongefilterd, ongepasteuriseerd. Lichtblond, 8,5% alc.vol, mooie romige volle schuimkraag. Een kruidig aroma (tijm) en een volle smaak, licht kruidig, bitterig met een lange bitterige afdronk. Voor zowel Fleur als mezelf een topbiertje dat niet mag ontbreken in onze kelder.
Maandagavond een mooi beer-foodpairing experiment van Fleur. Food: Slaatje met ruccola, radijs, appel, gestoofd witloof, beulingen.
Beer:Black Albert (Batch '0') & Black Damnation II (Mocha Bomb). Twee schitterende bieren van De Struise Brouwers. Het tweede bier paste het best bij de schotel.
Zwart bier met romige beige schuimkraag, 13% alc.vol. Aroma: karamel. Smaak: koffie, gebrand, volle body, lange bittere afdronk
Zwart bier met romige beige schuimkraag, 12% alc.vol Blend van 50% Black Albert, gerijpt op Coumbiaanse koffiebonen, 25% Hel & Verdoemenis (brij.De Molen) gerijpt op Bourbon vaten en 25% Cuvée Delphine Aroma: alcohol (Whisky). Smaak: complex, lichte zurigheid, bittere toetsen, lange biterige afdronk
Categorie:cafe en bier Tags:beer-foodpairing, De Struise Brouwers
Dinsdagavond waren we bij Vazov, Oudenaarde op de persvoorstelling van het bier Volle Vazov, een bier gebrouwen door de cursisten Algemene bierkennis (2010-2011). Daarbij werd ook de gloednieuwe biervereniging de Oudenaardse Bierproevers (OBP) voorgesteld. Deze vereniging is ontstaan naar aanleiding van de cursus en opgericht door een aantal van de cursisten. Op de foto de bestuursleden van de Oudenaardse Bierproevers samen met de andere cursisten tijdens de voorstelling van hun bier.
De voorstelling werd voorafgegaan door een paneldiscussie als bekroning van de cursus. In het bierpanel zaten bierdeskundigen Jozef Snauwaert (Brouwerij Roman), Kristof Dedeken (Brouwerij Boon) en Guy Eeckhout (hobbybrouwer). Er werden o.a. vragen beantwoord over veel voorkomende brouwfouten bij hobbybrouwers, leefbaarheid van kleine brouwerijen, trends in de Belgische biercultuur en opleidingen bierkennis en tappen in de HoReCa-sector.
Volle Vazov is een donker blond kruidig bier (6,3% alc.vol) van hoge gisting, met nagisting op de fles en werd gebrouwen in de Brasserie Artisanale Frasnoise, net over de taalgrens. Het is een goed doordrinkbier dat smaakte naar nog. Nu nog heel jong, binnen drie maanden zal het op zijn best zijn.
Categorie:cafe en bier Tags:Volle Vazov, Oudenaarde
Tijdens de maand maart vindt de hopscheutenhappening plaats te Poperinge.
Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Ze zijn een typisch Belgisch product dat het kwaliteitslabel STREEKPRODUCT.BE van VLAM kreeg als streekeigen product met langdurige of historische bekendheid. Vroeger waren verse hopscheuten uit het hopveld alleen beschikbaar van half maart tot begin april. Dankzij nieuwe technieken, ontwikkeld in 1983, zijn hopscheuten te verkrijgen van Kerstmis tot april. Door de arbeidsintensieve teelt wordt deze groente ook wel eens s werelds duurste groente genoemd. De eerste kilo hopscheuten wordt in december geveild waarbij een prijs van ongeveer 999,99 euro per kilogram niet ongewoon blijkt. Begin deze week trokken we naar poperinge om daar de hopscheuten te proeven zowel recht uit het veld (bij hopboer Wout Desmyter) als op het bord (in restaurant d'Hommelkeete).
Een mooi georganiseerde dag door 'De Witte Ranke'. Een mooi zonnetje begeleidde ons en gids Robert wist ons heel wat te vertellen over deze prachtige streek. Benedikte ('t Hoppecruyt) leerde ons zelfs het hoppelied zingen.
Maar de hoppescheuten zelf was voor ons een tegenvaller. Je proeft inderdaad de aarde en een lichte notensmaak in de scheuten. Maar er was al heel weinig smaak aan rauw, gekookt was er nauwelijks nog smaak over. We hadden er meer van verwacht. Onze avond werd afgesloten bij biohopboer Joris Cambie, een man die we echt bewonderen om wat hij verwezenlijkt heeft, en weer volop bezig is met een nieuw project. We overnachtten in Het Wethuys te Watou, mooie kamers, vriendelijke ontvangst en 's avonds een lekkere hutsepot, de afsluiter van een vermoeiende maar boeiende dag.
Ik had nog een fotoverslag liggen van het bezoek aan brouwerij Rodenbach te Roeselare.
Vooral heel indrukwekkend zijn de 294 eiken vaten, de oudste meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert van 12.000 tot 65.000 liter.
De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach en zijn broers Constantijn, Ferdinand en Pedro. Sinds 1998 is de brouwerij onderdeel van Palm.
Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter wereld.
Na de boeiende rondgang konden we in de prachtige ontvangstzaal genieten van een Rodenbach en een Rodenbach Grand Cru.
Een tijdje geleden waren we in de Aba Jour te Gent waar we een schitterende Rodenbach Vin de Céréale dronken. Het bier werd in 2007 gelanceerd en is drie jaar (2004) gerijpt op eiken foeder nr.132 en uitgebracht in genummerde flessen.
Dinsdagnamiddag waren we weer present bij Brasserie La Frasnoise te Frasnes-lez-Buissenal. Deze maal werd er door de curisisten 2255 flessen gebotteld. Vooraleer het bier, dat we een maand geleden brouwden, te bottelen, werd er suiker en gist aan toegevoegd. Na het bottelen dient er nog een hergisting (3 à 4 weken) op fles te gebeuren alvorens ons bier kan gedegusteerd worden.
Op dinsdag 29 maart zal ons bier voorgesteld worden bij VAZOV te Oudenaarde.
Categorie:cafe en bier Tags:La Frasnoise, Volle Vazov, Oudenaarde
Op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart heeft een speciaal bierfestival plaats in de Kasteelhoeve te Avelgem, namelijk het Alvinne Craft Beer Festival. Zestien brouwerijen zullen een 120-tal bieren voorstellen.
De deelnemende brouwerijen: - Picobrouwerij Alvinne - De Struise Brouwers - Netherlands: Brouwerij de Molen, Brouwerij Emelisse - Germany: Braustelle (Cologne) Bierkompass Beck Brau (Lisberg-Trabelsdorf) - UK: Thornbridge - USA/Denmark: Grassrooth Brewing co - USA: Stillwater Artisanal Ales - Denmark: Mikkeller, Norrebro Bryghus, Croocked Moon Brewing - Italy: Revelation Cat, Birrificio del Ducato - Switzerland: Brasserie des Franches -Montagne (BFM) Kijk hier voor meer info.
Begin februari zijn we met de cursisten van VAZOV Oudenaarde een dagje gaan brouwen in een echte (micro)brouwerij. Brouwer Bruno Delroisse liet ons toe een beetje mee te helpen tijdens het brouwen van ons biertje 'VolleVazov'. Een heel interessante dag! Brasserie La Frasnoise ligt in Frasnes-lez-Buissenal in het Pays des Collines, net over de taalgrens.
"De Heeren van Liedekercke" werd voor het tweede jaar op rij op de site ratebeer als tweede beste bierrestaurant ter wereld gekozen. Ter gelegenheid van ons tienjarig samenzijn zijn Fleur en ik maandagmiddag gaan tafelen. We kozen natuurlijk voor het maandmenu met aangepaste bieren.
Het menu:
Rozijnentoast met lavendelmayonaise, warm gerookte zalm en 'spray' van Sodalitas Sodalitas ** Gebakken kabeljauw. Skrei op een puree van karnemelk en pastinaak. Sabayon van oude geuze. Lauwe mayonaise van Spaanse ham en truffel. Infusie van 'bisque' Smiske - Oude geuze Drie Fonteinen
Huisgemaakte blinde vink van gevogelte met mosterd, spek en parmezaan gesmoord in Westmalle Tripel. Witloof gegaard in Affligem Dubbel. Stoofpotje van 'verloren groenten' (crosnes, vitelotte, schorseneer, aardpeer,...) Affligem dubbel - Pater Lieven Christmas ** Kaastruffels van camenbert, roquefort en Heerenbier. Stripjes kweepeercompote. Vijgenbrood Heerenbier ** Appelbeignets, amandelijs, poffertjes
Koffie met laatste versnaperingen en een huisgemaakte bierpraline. **
Daarbij mooie achtergrondmuziek, perfecte bediening en een gezellige babbel. Meer dan geslaagd!!
Categorie:cafe en bier Tags:De Heeren van Liedekercke
Zondag 23 januari organiseerde de Gentse Biervereniging het evenement 10 uur biercultuur in het Buurthuis Muide te Gent.
Er stonden voordrachten, workshops en proeverijen van ca.25 bieren op het programma. Vier bierkenners gaven elk een voordracht van een half uur over een door hen gekozen bier.
Allereerst kwam Casimir Elsen (Zythos) aan het woord. Hij besprak de Bink Blond, de geschiedenis van brouwerij Kerkom en het brouwerijgebeuren in België in het algemeen van 1900 tot heden. Bink Blond, brouwerij Kerkom, blond troebel, 5,5% vol.Alc. Een vleugje banaan in het aroma, goede doordrinker, hoppige afdronk.
Vervolgens was het de beurt aan Marc De Keukeleire (brouwerij Alvinne) die vertelde over het bier Morpheus Wild, brouwerij Alvinne en het Morpheus gist. Morpheus Wild, Oud Vlaams Bruin, brouwerij Alvinne, bruin (99EBC), 5,9% Vol.Alc., 16 EBU, ongezoet. Zurigheid overheerst zowel in het aroma als in de smaak, zurige afdronk.
Derde spreker was Jan Rumes (Zythos) die het bier Hercule Stout meegebracht had en uitwijdde over Stout in het algemeen. Hercule Stout, Brasserie des Légendes Ellezelles, donker bruin, 9% Vol.Alc. Mooie cremekleurige schuimkraag, aroma van zoethout, caramel, smaak geroosterd, alcoholwarmte, hoppig bittere lange afdronk.
Als laatste spreker kwam David De Roy (Zythos) aan bod, met het bier Elliot Brew en een uitgebreide bespreking van de hopplant. Elliot Brew DIPA (Double Indian Pale Ale), De Struise Brouwers, amber helder, 9% Vol.Alc. Mooie schuimkraag, hoppig aroma en smaak, bitter (163 EBU!) door gebruik van 5 hopsoorten, zeer bittere lange afdronk.
Ik heb nog heel wat fotomateriaal liggen van brouwerijbezoeken. We beginnen met enkele foto's van uit Brouwerij Liefmans te Oudenaarde. De brouwerij ging failliet in december 2007 en werd nadien overgenomen door brouwerij Moortgat. Marc Coesens van brouwerij Moortgat werd hier verantwoordelijke en was ook degene die ons rondleidde. Er wordt sinds 1991 al niet meer gebrouwen, maar de brouwerij die gebouwd werd in 1930 was toen heel vooruitstrevend. Er werd echter later nooit (of weinig) geïnvesteerd of geïnnoveerd - tot ons geluk, want daardoor bleef de brouwerij in zijn originele staat bestaan.
Klik hier voor het volledige fotoalbum. Hieronder één van de twee Baudelot koelers.
De tijd lijkt hier wel stil te staan.
De brouwerij wordt nu nog enkel gebruikt voor gisting en lagering. De open gistkuipen worden gebruikt om het bier (oud bruin of het basisbier van de fruitbieren) dat gebrouwen wordt bij Moortgat te Breendonk te laten gisten foto onderaan), omdat hier enkel de spontane verzuring plaatsvind wat het Oud Bruin nodig heeft.
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem. Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over. Hieronder Annick (2de van links) met enkele cursisten van VAZOV en onze lerares (rechts).
Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen met kruiden (gruit of gruut) in plaats van hop. Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo een bier eruit zou moeten zien. Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT) werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling. Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.
De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut. De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
Meer info en foto's kun je vinden op William's bierblog.
De Hopduvel is het symbool voor de stormwind die eind augustus lelijk te keer gaat en tot de jaren zeventig de talrijke hoplochtingen veel schade aanbrachten en de hopperanken tegen de grond smakte.
Kindren, jonkheid, dames en heren,
De hoppestoet zal arriveren.
Mijn naam is hoppeduvel Moenen.
Ik zal regeren in de vier seizoenen.
En mijn wrede plagen zenden
Op de groene hoppevelden.
Ik zal mijn zomerstormen braken
en breken al de hoppestaken.
Maar de hopboer zal zich dapper weren
En ik, helaas, ik moet kreperen;
Men zal mij op het laatste uur
Branden in het hellevuur.
Toch drinken wij met heel veel zwier
Het gezonde, blonde hoppebier.
Deze hopduvel is te vinden in het Hopmuseum te Poperinge, het fotoalbum er van is te bekijken door op onderstaande foto (de hopkeurder) te klikken.
Have fun translating my webpage into your favorite language. Not always 100% correct, but fun guaranteed!
Ik ben Dirk, 58 jaar oud, en getrouwd met Fleur. Kinderen: Pieter en Cédric (beiden 19 jaar) en Ariadne (69jaar). Onze interesses: wandelen, lopen, fotografie, natuur, reizen, lezen (vnl. SF & Fantasy), spellen, motorrijden, Rode Kruis, muziek, koken (en lekker eten) en Belgische biercultuur. Hoe het allemaal begon: Wandelen: de voorgeschiedenis Hardlopen: de voorgeschiedenis