Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  01-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 februari Overleg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De fotograaf staat zelf nooit op de foto. Da’s een wijsheid zo groot als een huis. Als je evenwel een cachemaatje hebt die beleefd vraagt of hij dat toestel ook eens mag vasthouden kan het gebeuren dat de fotograaf toch op het geheugenkaartje met de dag-oogst belandt.
  “Tinkerbell, het verloren sterrenstof” was de multicache die we vandaag op het programma hadden gezet. We waren vol verwachting naar het Nederlandse Mierlo gereden want de commentaren in de logs waren unaniem lovend. En het werd inderdaad een prachtige tocht. Zowel van het wandeldeel als van de vindingrijkheid waarmee de opdrachten in elkaar geknutseld waren konden we ten volle genieten. Zo mogen ze er ons meer voorschotelen.
  Bij waypoint 10, toen we alle nodige gegevens verzameld hadden om de coördinaten van de eindlocatie te berekenen, was er gelukkig een bank waar we konden plaats nemen om te overleggen, te brainstormen en… de meegebrachte bokes op te eten. Het was toen dat Jackie toonde dat hij ook fotografie-talent heeft…             


  01-02-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31 januari Dressenstraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  En dat blijft maar regenen… niet meer zo hard als gisteren en de vorige nacht weliswaar maar ook vandaag konden we niet echt genieten van het januari-weer. De spruitjesbomen die eergisteren nog weelderig bloeiden op deze plaats waren inmiddels verdwenen en in plaats daarvan waren er quasi ondoorwaadbare waterplassen en modder à volonté. De grond is zo verzadigd dat alle water niet meer weg kan. Halloooo !!! Mag het even wat minder? GDVD !!!
  De Dressenstraat, als wij ons vaste wandelrondje in wijzerzin afwerken zijn we op deze plaats bijna thuis, maar voor de afwisseling deden we het eens in tegenwijzerzin en omdat Phaido hier al wél 100 keer pipi maar nog niet kaka gedaan had moesten we er wel doorheen. Even verder, op de kleinere paadjes door het bos werd het nog erger. Hele kuddes mountainbikers vinden de zondagmorgen blijkbaar het ideale moment om wandelaars op de bospaden het leven zuur te maken. Sta me toe nog even verder te kankeren. Los van het feit dat ze nooit een bel lijken te hebben en ze meestal op de lompst mogelijke manier brullen dat we uit de weg moeten, hervormen ze de ondergrond tot smurrie die op het parcours van het WK veldrijden niet zou misstaan, voor gewone twee- en viervoeters niet echt geschikt.
  Morgen wordt het beter zag ik net op het weerbericht… ik heb de wandelschoenen alweer klaar staan. Laten we hopen dat het zuurgehalte van mijn gedachtengang, die ik in deze blog de vrije loop laat, dan iets minder hoog zal zijn
  J.


  31-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 januari Overstromingsgebied
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  En zeggen dat we eigenlijk afgesproken hadden om vandaag een grote geocache wandeling te gaan doen. We zijn al vaker tegen beter weten in en wars van archislechte weersvoorspellingen op weg getogen en vaak, meestal eigenlijk, bleven we toch droog. Deze keer echter zag het er zo nat uit dat we in laatste instantie maar verzaakt hebben aan onze ambitie. Gelukkig maar, want na een nacht met onophoudelijke zware regenval bleef het zowat de ganse dag maar verder gieten. Ook tijdens de ochtendwandeling kregen we bakken hemelwater over ons heen. Het zag er naar uit dat we de rest van de dag binnenskamers zouden doorbrengen. Naar de dagelijkse 10.000 stappen op de stappenteller zou ik vandaag wel kunnen fluiten.
  In loop van de namiddag wilde het vrouwtje toch nog even naar Merksplas om van de laatste dagen solden-verkoop te gaan genieten. Het leek alsnog iets droger te worden en dus ben ik maar meegereden die kant op. Ik zou tijdens haar shoppingtocht in de buurt wel enkele geocachen te voorschijn halen. Dat lukte me ook maar ondertussen zag ik ook hoe nat het in weiden en beemden was. Dit is een overstromingsgebied langs de Mark. En overstroomd was het er zoals op deze foto te zien is.


  30-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 januari De Spruitjesstraat
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hebben in Lichtaart wel enkele leuke straatnamen. Ik noem maar voor de vuist weg: het Pompenpad, het Boterpottenpad, de Smallebroeken, de Holle Weg en de Hoge Weg, we hebben een weg die De Plaats heet, de Stompenberg, een wijk met straten met vogelnamen, een met bloemennamen, een met bomennamen en toch vond ik er vandaag nog een waar de gemeentelijke straatnamen bedenkende voorvaderen nog niet aan gedacht hadden: de Spruitjesstraat.
  De dame die met haar twee honden aan de lijn loopt komen we wel vaker tegen tijdens onze ochtendwandeling en vandaag liep ze een eindje voor ons uit, ik kon het niet laten het beeld vast te leggen. Bijna terug thuis gekomen zag ik in de tuin van een buurman deze spruitjes. Ik zou er weer gewoon voorbij gelopen zijn maar gisteren hadden we het tijdens de vergadering van de fotoclub toevallig over een plaatselijk restaurant dat ons gevraagd had of we bij de heropening wat gepaste fotos konden aanleveren. Ik legde meteen het verband. Tijdens het fotograferen van de spruitjes zocht ik uiteraard ook naar enige originele standpunten, in dit geval ligpunten, en toen dacht ik aan een boek dat wij lang geleden als middelbare scholieren in het lijstje verplichte litteratuur vonden.
  Ik weet niet of er bij de jongere generaties nog iemand is die weet wie Godfried Bomans was en die Erik of het Kleine Insectenboek ooit gelezen heeft… ? De kleine Erik die ’s avonds niet kan slapen en die over de rand klautert van een schilderij belandt zo in de Wollewei, dat is de naam van het schilderij, en daar zit hij plots tussen de vele gedetailleerd geschilderde insecten die tot leven zijn gekomen. Ze hebben menselijke eigenschappen en afmetingen en de kleine Erik krijgt de ene wijsheid na de andere les om de oren geslingerd. De avonturen wil ik hier niet allemaal samenvatten, je moet het boek maar eens lezen. Wél maakte ik meteen weer een nieuwe associatie en zo kwam ik op deze vrucht van fotobewerkingsijver. Vandaag in deze blog niet één maar twee fotos… weliswaar gecombineerd binnen één kader. De spruitjes zijn enorm gegroeid en de dame met hondjes wandelt er tussen door. De Spruitjesstraat is geboren.


  29-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 januari Arbeit macht frei.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een prachtige natuurwandeling in het Limburgse Overpelt, dat was wat we op de geocaching dot com site gelezen hadden en dat had ons er toe overgehaald samen met ons vriendenclubje op deze mooie januari-lentedag de multicache “Het Plat” aan te pakken. Niet alleen werd het een bijzonder fijne wandeling met een succesvolle log na afloop, maar al even leuk vond ik de info- en leermomenten. Zo vernamen we meteen in het begin van de tocht al dat hier in het begin van de tweede wereldoorlog door de Duitsers een  Jodenkamp werd ingericht. Om deze arme gronden te ontginnen werden 164 mannen ingezet. Lang duurde het experiment niet want al snel werden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts 4 van hen keerden terug. Op Facebook klik je dan meteen op “vind ik niet leuk” natuurlijk.
  Met deze info sta je dan als hobby fotograaf voor de uitdaging er iets mee te doen. Ik heb geprobeerd met een groot-diafragma-detailfoto de dramatiek van de plek te illustreren. Van uit dit standpunt kon ik de prikkeldraad verticaal, in dezelfde richting als de bomen te pakken krijgen. Het was niet eens zo makkelijk om een geschikt scherpstelpunt te vinden en met onscherpte in de rest van de compositie een link te maken naar ons gemeenschappelijk geheugen. Het opschrift boven de toegangspoort naar Auschwitz bijvoorbeeld, Arbeit macht frei, kwam spontaan in me op toen ik deze foto maakte. Het is redelijk abstrakt, daar ben ik me van bewust, maar de kijker haalt er uit wat ie zelf wil he…                


  28-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 januari Wereld-nopjesfoliedag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Tja, eigenlijk ben ik twee dagen te laat met deze foto. Vorige maandag was het wereld-noppenfoliedag. Zowat alles en iedereen krijgt tegenwoordig een speciale dag toegewezen… Wereld-dierendag, waterdag, secretaressendag, dag van de klant, vrouwendag, vaderdag, moederdag, dag van de arbeid en zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan. Iemand heeft blijkbaar ooit bedacht dat de laatste maandag van januari nopjesfoliedag is, echt waar, ik heb het opgezocht. Toevallig hebben we gisteren enkele dingen gekocht die in het spul waren ingepakt. Ik kon het niet laten enkele van de nopjes stuk te ploppen en meteen dacht ik dat er toch meer mensen moeten zijn die dat leuk vinden, zodoende ben ik snel met meneer Google aan de slag gegaan o.a. om er achter te komen wat de officiele naam is: nopjesfolie zo bleek, bubble wrap in het Engels, en dat er een speciale dag aan gewijd is kreeg ik als extra informatie.
  Ik heb me er in de loop van de dag nog enkele keren aan vergrepen, plop, plop, plopperdeplop ( waar hebben we dat nog gehoord? ) en na dat de ochtendwandeling zonder fotograferen voorbij gegaan was en er ook in de namiddag geen noemenswaardig onderwerp voor mijn lens passeerde vond ik dat ik ook fotografisch, zij het twee dagen na dato, maar enige aandacht moest besteden aan die lekker ploppende nopjes van de NOPJESFOLIE.

  27-01-2016 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 januari Dode berk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van onze grote berken achter in de hof heeft het begeven. Eerst was ie al een tijd ziek, je zag dat het terminaal was en sedert een jaar of zo was ie ook zichtbaar helemaal dood. Bomen sterven staande… en staan deed ie nog steeds, tot enkele weken geleden toch. Toen ik vandaag nog eens naar achter gelopen was zag ik dat ie de strijd opgegeven had en was gaan liggen.  
  Toch had ie nog een tijd diep in zijn binnenste leven meegedragen want een specht had blijkbaar de moeite genomen om het er uit te halen. Kijk mee en wees even verwonderd als ikzelf over het perfecte ronde gat dat zo’n vogel met enkel maar zijn snavel als werktuig in het berkenhout gemaakt heeft.

  26-01-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 januari Pisbak
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Beminde parochianen,
  de helft van mijn kiekens zijn hanen,
  de helft van mijn hanen zijn vissen,
  het is verboden tegen de kerk te pissen…
  Het is een rijmpje uit de tijd dat ik een klein manneke was dat ik me herinnerde toen ik deze namiddag aan de achterkant van de kerk in Halle Kempen aan het zoeken was naar de GC41M70. Het kleine-behoeften-recipiënt langs de deur van de sakristie was meteen onderwerp van grappige heen en weer opmerkingen tussen mijn cachemaatje Jackie en mezelf. Gezien de spinnenwebben aan de opengaande kant van de deur is dit zeker geen noodoplossing voor de plaatselijke pastoor als ie tijdens de dagtaak even naar buiten moet wegens hoge druk. De koster of andere figuranten in de liturgie kunnen ook van veelvuldig gebruik worden uitgesloten, die deur is al in jaren niet open geweest. Waarom is dat ding daar gezet dan? De ontwerpers hebben er alleszins voor gezorgd dat de gebruikers ook in barre weersomstandigheden droog stonden. De commentaren vlogen in het rond, en het gesprek werd er steeds maar ludieker op. Is het trouwens pissijn, urinoir of gewoon pisbak? We besloten na rijp beraad dat we het bij pisbak zouden houden al was het maar omdat we graag de Vlaamse gebruikstaal willen promoten. Dat ding dient om in te urineren of te wateren… maar wij zeggen toch allemaal gewoon pissen??? En pisbak drukt precies uit wat wij bedoelen. En als je gesproken taal omzet naar schrijftaal vind ik dan weer dat er geen enkele verplichting is om daar iets aan te veranderen, zie de titel boven dit stuk. Dat we ook meteen de daad bij het woord gevoegd hebben mag geen verwondering baren. Wij hebben tegen de kerk van Halle gepist, zij het op een volkomen legitieme manier !!!
  J

  25-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 januari Dubbelfoto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb me vandaag weer eens aan een experiment gewaagd. Op dezelfde plaats, in totaal andere lichtomstandigheden precies dezelfde foto maken en dan twee helften van elke foto naast elkaar zetten was een idee waar ik al een tijdje mee speelde. Toen ik vorige donderdag van de wandeling in Meerhout terug naar huis reed had ik een foto gemaakt van sas 9 van midden op het ophaalbrugje. Het was prachtig weer toen en het avondlicht zorgde voor net dat tikkeltje extra. Vandaag was ik weer in de buurt en omdat ik nog precies wist waar ik de camera toen op de brugreling gelegd had om steun te zoeken wilde ik bij dit miezerige weer die opname nog eens overdoen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de twee fotos geleidelijk zouden overvloeien, van links miezerig naar rechts warm avondlicht, maar ik had waarschijnlijk toch bij de tweede opname een iets andere hoek gekozen zodat de uitsnijding en het overlappen niet 100% klopten en zodoende moest ik naar plan B overschakelen. Beide helften dan maar naast elkaar in een kadertje en zo bleef het originele idee toch nog enigszins overeind. Dat aan de linkerkant de sluisdeuren dicht waren en aan de rechterkant geopend is een detail waar ik ook even geen rekening mee had gehouden zie ik nu pas trouwens. Ik vrees dat ik vanaf nu op mogelijkheden zal gaan loeren om dit kunstje eens helemaal goed te doen. Dat zal dan wel vanaf statief zijn met notities van positie, richting, scherpstelpunt, camerainstellingen en best nog met een prime lens zodat ik van een eventueel verschil in zoom-niveau ook geen last heb. Wordt vervolgd dus. Ik heb er weer een uitdaging bij.

  24-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 januari Reuzen in de mist
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat een verschil met de voorbije dagen. Het klammige, kille, mistige, trieste, ik zou bijna zeggen herfstweer dat deze morgen zijn best deed om mijn ochtendhumeur naar een absoluut nulpunt te herleiden, is niet mijn favoriet. Om het in Facebook-terminologie te zeggen: ook hier mis ik de “vind-ik-niet-leuk” knop. Geef mij dan maar lekker droog vriesweer, een beetje sneeuw mag ook nog in dit seizoen.
  Toch waren de wandelkriebels en de vragende blikken van Phaido krachtig genoeg om ons naar buiten te lokken na de wordt-wakker-koffie, de ochtend-koffie en nog wat meer koffie.
  Ach ja dan dienen er zich natuurlijk andere fotomogelijkheden aan en daar heb ik toch weer enkele keren bij stilgestaan. Nevel in het bos, nevel over de weiden, druppels aan de takken, het vrouwtje en Phaido opduikend uit de mist… de omgeving van ons vaste wandelparcours is gevarieerd genoeg om een rijke keus aan onderwerpen te bieden. Uit de oogst koos ik vandaag misschien wel de meest eenvoudige foto van allemaal, eenvoudig qua nabewerking: hier heb ik helemaal niks aan gedaan, komt rechtstreeks van mijn geheugenkaartje, en eenvoudig van onderwerp: een rij reuzen-bomen in de verte en een weide in de voorgrond. Het 16x9 formaat zorgt voor extra weidsheid en leegte.
  Wie heeft daar behoefte aan een “Dehaze”-functie in Photoshop of Lightroom? Ik niet alleszins, vandaag toch niet
  J.             


  23-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 januari Sloop of verbouwen?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De winterprik is weer voorbij op het ogenblik dat ik dit zit in te tikken. Deze morgen daarentegen was het nog bitterkoud en vrieskraakhelder wandelweer. We hebben daar dan ook van geprofiteerd om nog maar eens een grote tocht te ondernemen. Langs dit pand komen we enkele keren per jaar en voor zover ik me herinner is hier de laatste jaren niks veranderd. Zijn ze dit nu aan het slopen of aan het renoveren? Ik weet ook niet goed of ik dit moet onderbrengen bij urbex of een andere soort fotografie trouwens. Vandaag heb ik alleszins gepoogd er enkele aanvaardbare opnames van te maken.
  Terwijl het vrouwtje was gaan winkelen ben ik in de loop van de namiddag met de fotos aan het spelen geweest in diverse bewerking-programma’s. Ik kon me echter maar niet vinden bij wat er na diverse benaderingen tevoorschijn kwam tot ik me plots herinnerde dat er gisteravond tijdens de vergadering van de fotoclub iemand was die een werk toonde waarbij hij de kleur saturatie voor de helft had verminderd en dat leek me ook wel een poging waard. Het zette me op een goed spoor. Eerst heb ik enkele presets van NIK-filters geprobeerd voor wat dramatiek, Dark Contrasts van Color Efex Pro4 beviel me wel, nog een beetje aan de schuifjes geprutst en de basis-laag was klaar. Daar boven heb ik een laag gelegd  met het zwart-wit gemaakte origineel en tenslotte de dekking van de bovenste laag voldoende verminderd tot ik vond dat het ongeveer was wat ik zocht. Het resultaat zou ik een artistieke interpretatie van de werkelijkheid willen noemen. Dat ik fotobewerking een onlosmakelijk en volkomen geaccepteerd onderdeel van de fotografie vind heb ik nooit weggestoken he…         


  22-01-2016 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari Humor
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Kijk, dit vind ik nu humor, gortdroge Engelse humor van de soort die ik leuk vind…
  We waren vandaag in Meerhout om aan onze gecombineerde wandel- en geocachekriebels gevolg te geven. In Meerhout werden lang geleden enkele veldslagen geleverd tussen de brigands en het Franse leger tijdens de Boerenkrijg. In het dorp vind je dan ook een “beeld aan de martelaars” ter herinnering aan de gesneuvelden in de strijd tegen de Franse veroveraars. Ook op diverse andere plaatsen wordt daar aandacht aan besteed. De nodige monumenten , gedenkplaten, standbeelden en kruisen ter nagedachtenis van een of andere heldhaftige daad uit een of andere voorbije oorlog zijn er dik gezaaid bij wijze van spreken. Zonder oneerbiedig te willen zijn tegenover al die slachtoffers van geweld vinden wij het dan weer van een groot ontwapenend humorgehalte als we een gedenkplaat als deze te zien krijgen. In de buurt van de Luihoeve hebben we dit juweeltje gespot tegen de muur van een mooi gerestaureerde witte hoeve: “ Op deze plek gebeurde HELEMAAL NIKS de vijfde september 1782 “ . Toch een glimlach waard he?      


  21-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari De Kempense Heuvelrug
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Herentalse kleinkinderen opvangen is op woensdag een van onze bezigheden. Jefke blijft dan na de voetbaltraining bij de andere opa tot papa en/of mama na de dagtaak thuis zijn en Julieke komt mee naar Lichtaart want die gaat dansen bij Balance om vijf uur. Het vrouwtje brengt ze met de wagen tot daar en zelf maak ik van de gelegenheid gebruik om al wandelend samen met Phaido ook die kant op te trekken. Die wandeling, zo’n dikke drie kilometers lang, voert ons dan voor een stuk door de holle wandelwegen van de Kempense Heuvelrug ten westen van het dorp. Dat is een omgeving waar het altijd leuk fotograferen is, in alle seizoenen, zelfs in deze redelijk kale wintertijden. De alerte lezer heeft uiteraard al wel gemerkt dat wij in onze regio niet meteen te klagen hadden van sneeuwoverlast, koud was het wél.
  Als we gaan wandelen heb ik natuurlijk altijd mijn lievelingsfotomodel bij om als aandachtspunt te functioneren binnen de compositie. Het was niet echt de bedoeling een Phaido-foto te maken deze keer, maar hij kan er zelf niks aan doen dat ie zo fotogeniek is toch?
  Na de koffie en occasioneel nog een Duveltje in het Balance-café keren we samen terug naar huis met de wagen en dan heb ik altijd nog wel enige Photoshop-nabewerking voor de boeg om de foto-oogst te selecteren en te fatsoeneren. Daarna is er nog de altijd weer moeilijke keuze van de foto van de dag want ik blijf een veelfotografeerder…
  J  


  20-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 januari Schapen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hebben vandaag weer een prachtig wandelgebied ontdekt. Dank zij onze geocache hobby komen we steeds vaker op onvermoed mooie plekken niet al te ver van huis. In het Limburgse Overpelt gingen we achter een nieuwe multi-cache aan en zoals dat meestal het geval is was die zoektocht eigenlijk niet meer dan een uitvlucht om een dagje in de natuur rond te lopen met dit heerlijke winterweer. Het natuurgebied Het Plat - Holven is niet eens zo groot maar het wordt doorkruist door vele wandelpaden, -paadjes, kleine en minder kleine wegen en wegeltjes in alle mogelijke richtingen. Voeg daarbij allerlei speeltuigen, kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten, een mountainbike parcours, een circuit voor military-ruitersport, fitness-toestanden en nog meer van dat mooi. Dan begrijpen wij wel dat het hier in de zomer wel eens overdreven druk zou kunnen worden. Maar vandaag genoten wij met volle teugen van de alleenheerschappij in deze prachtige omgeving. Deze schapen die wij op onze route tegenkwamen waren er van de massiefhouten soort en we moeten ze onderbrengen in de eerder genoemde categorie kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten. Ook wij lazen met belangstelling op de zijkant van een van de beestjes de evolutie van schapenwol tot lekker warme kleren. En als we dan toch een rustpauze inlassen halen we meteen het fototoestel uit de tas.     


  19-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 januari Weidepaal
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gisteravond waren we na de Hagevenwandeling nog iets gaan consumeren in de Pelleman met de vrienden. Op een of andere manier hadden we de lus van Phaido vergeten in het café. Het zelfde mooie winterweer dat ons gisteren al naar buiten lokte was ook vandaag verleidelijk genoeg om ons er toe te overhalen dan maar te voet naar Kasterlee te trekken om dat ding terug te halen. Onderweg zou ik me op detail-fotografie toeleggen had ik me voorgenomen. Less is more was deze keer het uitgangspunt. Ik heb nogal wat details te pakken gekregen… Rode besjes, bladeren, dennennaalden al dan niet berijpt, stenen, keien, plassen in diverse tinten wit, evenzovele clichés eigenlijk…
  De bovenkant van deze weidepaal daarentegen leek mij wel net iets meer origineel. Met een erg groot diafragma kon ik de scherpte precies in het centrum ervan leggen en veel meer is er ook niet scherp in de foto. Er is nog een strook in de groene zijkanten van de paal die mooi doortekend is omdat die door de schuine invalshoek op dezelfde afstand van de lens zit en er is nog net voldoende herkenbaarheid in de prikkeldraad. Verder is er alleen maar de mooie zachte bokeh(*) die in dit soort fotografie zo aangenaam oogt.

  (*) voor de niet fotografen: bokeh komt uit het Japanees en duidt de kwaliteit van de onscherpte aan.  


  18-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 januari Hageven
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik probeer mijn stappenteller elke dag op tienduizend of meer te houden. De studiedag AV-producties gisteren was niet echt bevorderlijk om dat gemiddelde te blijven halen, vandaar dat ik mezelf vandaag verplichtte om na de dagelijkse ochtendwandeling met Phaido ook in de namiddag nog eens er op uit te trekken. Het vrouwtje en Phaido mochten uiteraard ook weer mee en een snel telefonisch contact met de Lommelse connectie zorgde er voor dat ons wandelclubje rond twee uur in de startblokken stond om een rondje Hageven aan te vatten. Tot onze grote verwondering lag er in het noorden van Limburg een laagje sneeuw, dat hadden we thuis, nauwelijks 35 km verwijderd helemaal niet verwacht. Daar over klagen hoor je deze amateur-fotograaf natuurlijk niet…  Het werd een prachtige wandeling, met een rijke foto-oogst, net iets langer dan ingeschat evenwel, dat had als leuke bijkomstigheid dat we op het einde helemaal onder gedompeld werden in een heerlijk avondlicht. Deze paarden in een ondergesneeuwde weide met vennetje, een prachtige wolkenpartij, en dat alles in een overweldigend mooi avondrood… wat wil je nog meer?   


  17-01-2016 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 januari Wolk en fietser
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na een ganse dag genieten van een mooie selectie fotoreeksen tijdens een studiedag AV-producties in het Nederlandse Rijen had de GPS-madam in de wagen van Alex ons langs kleine wegeltjes terug naar huis gestuurd. We hadden samen geconstateerd dat het licht toch wel erg mooi was en dat de luchten ook niet te versmaden waren en toen we recht richting deze oplichtende wolk reden en ik langs de kant van de weg een aanvaardbare parkeerplaats had gespot was onze Alex collegiaal genoeg om mij de kans te gunnen even uit te stappen en de Eos uit de tas te halen. Op dergelijke landelijke verlaten wegen hoef je geen schrik te hebben om ergens midden op de weg op je knieën te gaan zitten om een laag standpunt te zoeken, de weerschijn van de rode gloed in de wolk op het natte asfalt kon ik zo nog net iets beter vangen.
  In eerste instantie was die wolk dus het onderwerp en dat was ook de eerste foto die ik maakte maar de fietser die ons tegemoet kwam in de verte leek me al even leuk, al was het maar om een zogenaamd voorgrondobject in mijn plaatje te zetten. Daarom heb ik dus nog maar even gewacht en toen ie dicht genoeg was heb ik nog eens geschoten.
  Is de wolk nu nog steeds het onderwerp ofwel de fietser? Ik zou het niet weten… daarom noem ik deze foto dan maar “Wolk en fietser”.  


  16-01-2016 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  15-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 januari Sneeuw
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zonder lampjes, ballen, dennentakken en kerstboom vind ik ze ook wel leuk. De wattennopjes die het vrouwtje aan garendraden geregen had om sneeuw te symboliseren tijdens de eindejaarsfeesten mogen nog even blijven hangen nu de kerstversiering weer is afgebroken en opgeborgen. Voorlopig beschouwen we ze als een soort alternatief gordijn en vandaag kwamen ze al meteen van pas om mijn fotografie-honger te stillen.
  Ik had de ganse dag vruchteloos zitten wachten op de beloofde sneeuw, maar in ons deel van de Kempen bleef het bij regen en wind. Jammer, want een maagdelijk sneeuwtapijt had ik heel graag als eerste bewandeld en gefotografeerd. Uit pure frustratie heb ik dan maar onze eigen sneeuw als onderwerp genomen vanavond. Met een klein diafragma en vanuit een zeer schuine hoek kreeg ik voldoende diepte scherp om een groot gedeelte van het raam in beeld te nemen. Nu ik het zo vanuit dit standpunt bekijk merk ik trouwens dat er enkele nopjes behoorlijk uit het gelid zijn gaan hangen na enkele weken… Daar moet ik dringend iets aan doen.
  J


  15-01-2016 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 januari Het kasteel van Vorselaar
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding…. Het is een cliché dat we al vaker gehoord hebben en dat we zelf ook wel eens gebruiken. Voor vandaag hadden hadden onze nationale weermannen en weervrouwen regen, storm, hagel, sneeuw en weet ik nog meer ontij aangekondigd. Daar laten fervente geocachers zich niet door afschrikken en omdat we nu eenmaal afgesproken hadden die nieuwe moeilijke 4-sterren multicache “Brainstorm” te gaan lopen in Vorselaar, togen we ook op weg deze morgen. Wonder boven wonder hielden we het helemaal droog tot we de ganse wandeling succesvol afgewerkt hadden om half vier. Onderweg dienden zich de fotomomenten aan in een hoog tempo en als je daar in de buurt bent is er een grote kans dat de route je ook langs het kasteel leidt. Het was alweer een tijdje geleden dat ik hier nog geweest was en tot mijn aangename verrassing merkte ik dat er nu schuin achter aan de zuid-westkant een opening is in de voorheen dichte begroeing. Jawatte… vrij zicht!!! Dat vroeg om een foto natuurlijk, de spiegeling kreeg ik er gratis bij. 


  14-01-2016 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 januari De Jefkes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben druk bezig met de jaarlijkse foto-albums. Zowel plaatjes van de kleinkinderen als die van dagelijkse gebeurtenissen zoals ze in deze blog verschenen verpak ik weer in albumvorm en daar gaan we later als we wat minder jong zijn nog vaak van genieten.
  Vandaag merkte ik dat ik van Jefke vorig jaar geen reeks fotos gemaakt had die ik kan samenvoegen tot één compositie. Ik probeer dat kunstje telkens weer toe te passen op de eerste pagina van het deel gewijd aan elk kleinkind. Ik ben daarom alsnog met camera naar Herentals getogen om er een redelijk omvangrijke reeks te schieten van onze toekomstige Messi terwijl hij de bal hoog houdt. Doordat de camera vast op statief stond kon ik hem op diverse plaatsen te pakken krijgen in dezelfde kadrering. Met wat knip- en plakwerk in Photoshop kon ik daarna drie shots over elkaar leggen en zodoende dit samengesteld resultaat ineen knutselen. Voor één keer is dit dus een 2016-foto die alsnog in het 2015-album gaat belanden. Strikt chronologisch gezien is het dus niet helemaal correct, ik noem het dan maar een noodzakelijke redactionele vrijheid waarvoor ik de volle verantwoordelijkheid neem.
  J 


  13-01-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!