Inhoud blog
  • 14 juni EINDE
  • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
  • 11 juni Het Blauw Kanneke
  • 10 juni De Sprint
  • 09 juni Mariapark
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Links
  • Onderweg no Polien
  • Geocaching
  • fietsroutes
  • Leren fotograferen, de site van collega Alex
  • Music on wheels
  • Pols Fotoblog
  • Pols Fotodagboek
    Een vervolg op 2012in366fotos...
    Klik op de foto om een groter formaat te zien.
    28-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 januari Arbeit macht frei.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een prachtige natuurwandeling in het Limburgse Overpelt, dat was wat we op de geocaching dot com site gelezen hadden en dat had ons er toe overgehaald samen met ons vriendenclubje op deze mooie januari-lentedag de multicache “Het Plat” aan te pakken. Niet alleen werd het een bijzonder fijne wandeling met een succesvolle log na afloop, maar al even leuk vond ik de info- en leermomenten. Zo vernamen we meteen in het begin van de tocht al dat hier in het begin van de tweede wereldoorlog door de Duitsers een  Jodenkamp werd ingericht. Om deze arme gronden te ontginnen werden 164 mannen ingezet. Lang duurde het experiment niet want al snel werden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts 4 van hen keerden terug. Op Facebook klik je dan meteen op “vind ik niet leuk” natuurlijk.
    Met deze info sta je dan als hobby fotograaf voor de uitdaging er iets mee te doen. Ik heb geprobeerd met een groot-diafragma-detailfoto de dramatiek van de plek te illustreren. Van uit dit standpunt kon ik de prikkeldraad verticaal, in dezelfde richting als de bomen te pakken krijgen. Het was niet eens zo makkelijk om een geschikt scherpstelpunt te vinden en met onscherpte in de rest van de compositie een link te maken naar ons gemeenschappelijk geheugen. Het opschrift boven de toegangspoort naar Auschwitz bijvoorbeeld, Arbeit macht frei, kwam spontaan in me op toen ik deze foto maakte. Het is redelijk abstrakt, daar ben ik me van bewust, maar de kijker haalt er uit wat ie zelf wil he…                


    28-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 januari Wereld-nopjesfoliedag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tja, eigenlijk ben ik twee dagen te laat met deze foto. Vorige maandag was het wereld-noppenfoliedag. Zowat alles en iedereen krijgt tegenwoordig een speciale dag toegewezen… Wereld-dierendag, waterdag, secretaressendag, dag van de klant, vrouwendag, vaderdag, moederdag, dag van de arbeid en zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan. Iemand heeft blijkbaar ooit bedacht dat de laatste maandag van januari nopjesfoliedag is, echt waar, ik heb het opgezocht. Toevallig hebben we gisteren enkele dingen gekocht die in het spul waren ingepakt. Ik kon het niet laten enkele van de nopjes stuk te ploppen en meteen dacht ik dat er toch meer mensen moeten zijn die dat leuk vinden, zodoende ben ik snel met meneer Google aan de slag gegaan o.a. om er achter te komen wat de officiele naam is: nopjesfolie zo bleek, bubble wrap in het Engels, en dat er een speciale dag aan gewijd is kreeg ik als extra informatie.
    Ik heb me er in de loop van de dag nog enkele keren aan vergrepen, plop, plop, plopperdeplop ( waar hebben we dat nog gehoord? ) en na dat de ochtendwandeling zonder fotograferen voorbij gegaan was en er ook in de namiddag geen noemenswaardig onderwerp voor mijn lens passeerde vond ik dat ik ook fotografisch, zij het twee dagen na dato, maar enige aandacht moest besteden aan die lekker ploppende nopjes van de NOPJESFOLIE.

    27-01-2016 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 januari Dode berk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van onze grote berken achter in de hof heeft het begeven. Eerst was ie al een tijd ziek, je zag dat het terminaal was en sedert een jaar of zo was ie ook zichtbaar helemaal dood. Bomen sterven staande… en staan deed ie nog steeds, tot enkele weken geleden toch. Toen ik vandaag nog eens naar achter gelopen was zag ik dat ie de strijd opgegeven had en was gaan liggen.  
    Toch had ie nog een tijd diep in zijn binnenste leven meegedragen want een specht had blijkbaar de moeite genomen om het er uit te halen. Kijk mee en wees even verwonderd als ikzelf over het perfecte ronde gat dat zo’n vogel met enkel maar zijn snavel als werktuig in het berkenhout gemaakt heeft.

    26-01-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 januari Pisbak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beminde parochianen,
    de helft van mijn kiekens zijn hanen,
    de helft van mijn hanen zijn vissen,
    het is verboden tegen de kerk te pissen…
    Het is een rijmpje uit de tijd dat ik een klein manneke was dat ik me herinnerde toen ik deze namiddag aan de achterkant van de kerk in Halle Kempen aan het zoeken was naar de GC41M70. Het kleine-behoeften-recipiënt langs de deur van de sakristie was meteen onderwerp van grappige heen en weer opmerkingen tussen mijn cachemaatje Jackie en mezelf. Gezien de spinnenwebben aan de opengaande kant van de deur is dit zeker geen noodoplossing voor de plaatselijke pastoor als ie tijdens de dagtaak even naar buiten moet wegens hoge druk. De koster of andere figuranten in de liturgie kunnen ook van veelvuldig gebruik worden uitgesloten, die deur is al in jaren niet open geweest. Waarom is dat ding daar gezet dan? De ontwerpers hebben er alleszins voor gezorgd dat de gebruikers ook in barre weersomstandigheden droog stonden. De commentaren vlogen in het rond, en het gesprek werd er steeds maar ludieker op. Is het trouwens pissijn, urinoir of gewoon pisbak? We besloten na rijp beraad dat we het bij pisbak zouden houden al was het maar omdat we graag de Vlaamse gebruikstaal willen promoten. Dat ding dient om in te urineren of te wateren… maar wij zeggen toch allemaal gewoon pissen??? En pisbak drukt precies uit wat wij bedoelen. En als je gesproken taal omzet naar schrijftaal vind ik dan weer dat er geen enkele verplichting is om daar iets aan te veranderen, zie de titel boven dit stuk. Dat we ook meteen de daad bij het woord gevoegd hebben mag geen verwondering baren. Wij hebben tegen de kerk van Halle gepist, zij het op een volkomen legitieme manier !!!
    J

    25-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 januari Dubbelfoto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb me vandaag weer eens aan een experiment gewaagd. Op dezelfde plaats, in totaal andere lichtomstandigheden precies dezelfde foto maken en dan twee helften van elke foto naast elkaar zetten was een idee waar ik al een tijdje mee speelde. Toen ik vorige donderdag van de wandeling in Meerhout terug naar huis reed had ik een foto gemaakt van sas 9 van midden op het ophaalbrugje. Het was prachtig weer toen en het avondlicht zorgde voor net dat tikkeltje extra. Vandaag was ik weer in de buurt en omdat ik nog precies wist waar ik de camera toen op de brugreling gelegd had om steun te zoeken wilde ik bij dit miezerige weer die opname nog eens overdoen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de twee fotos geleidelijk zouden overvloeien, van links miezerig naar rechts warm avondlicht, maar ik had waarschijnlijk toch bij de tweede opname een iets andere hoek gekozen zodat de uitsnijding en het overlappen niet 100% klopten en zodoende moest ik naar plan B overschakelen. Beide helften dan maar naast elkaar in een kadertje en zo bleef het originele idee toch nog enigszins overeind. Dat aan de linkerkant de sluisdeuren dicht waren en aan de rechterkant geopend is een detail waar ik ook even geen rekening mee had gehouden zie ik nu pas trouwens. Ik vrees dat ik vanaf nu op mogelijkheden zal gaan loeren om dit kunstje eens helemaal goed te doen. Dat zal dan wel vanaf statief zijn met notities van positie, richting, scherpstelpunt, camerainstellingen en best nog met een prime lens zodat ik van een eventueel verschil in zoom-niveau ook geen last heb. Wordt vervolgd dus. Ik heb er weer een uitdaging bij.

    24-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 januari Reuzen in de mist
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat een verschil met de voorbije dagen. Het klammige, kille, mistige, trieste, ik zou bijna zeggen herfstweer dat deze morgen zijn best deed om mijn ochtendhumeur naar een absoluut nulpunt te herleiden, is niet mijn favoriet. Om het in Facebook-terminologie te zeggen: ook hier mis ik de “vind-ik-niet-leuk” knop. Geef mij dan maar lekker droog vriesweer, een beetje sneeuw mag ook nog in dit seizoen.
    Toch waren de wandelkriebels en de vragende blikken van Phaido krachtig genoeg om ons naar buiten te lokken na de wordt-wakker-koffie, de ochtend-koffie en nog wat meer koffie.
    Ach ja dan dienen er zich natuurlijk andere fotomogelijkheden aan en daar heb ik toch weer enkele keren bij stilgestaan. Nevel in het bos, nevel over de weiden, druppels aan de takken, het vrouwtje en Phaido opduikend uit de mist… de omgeving van ons vaste wandelparcours is gevarieerd genoeg om een rijke keus aan onderwerpen te bieden. Uit de oogst koos ik vandaag misschien wel de meest eenvoudige foto van allemaal, eenvoudig qua nabewerking: hier heb ik helemaal niks aan gedaan, komt rechtstreeks van mijn geheugenkaartje, en eenvoudig van onderwerp: een rij reuzen-bomen in de verte en een weide in de voorgrond. Het 16x9 formaat zorgt voor extra weidsheid en leegte.
    Wie heeft daar behoefte aan een “Dehaze”-functie in Photoshop of Lightroom? Ik niet alleszins, vandaag toch niet
    J.             


    23-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 januari Sloop of verbouwen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De winterprik is weer voorbij op het ogenblik dat ik dit zit in te tikken. Deze morgen daarentegen was het nog bitterkoud en vrieskraakhelder wandelweer. We hebben daar dan ook van geprofiteerd om nog maar eens een grote tocht te ondernemen. Langs dit pand komen we enkele keren per jaar en voor zover ik me herinner is hier de laatste jaren niks veranderd. Zijn ze dit nu aan het slopen of aan het renoveren? Ik weet ook niet goed of ik dit moet onderbrengen bij urbex of een andere soort fotografie trouwens. Vandaag heb ik alleszins gepoogd er enkele aanvaardbare opnames van te maken.
    Terwijl het vrouwtje was gaan winkelen ben ik in de loop van de namiddag met de fotos aan het spelen geweest in diverse bewerking-programma’s. Ik kon me echter maar niet vinden bij wat er na diverse benaderingen tevoorschijn kwam tot ik me plots herinnerde dat er gisteravond tijdens de vergadering van de fotoclub iemand was die een werk toonde waarbij hij de kleur saturatie voor de helft had verminderd en dat leek me ook wel een poging waard. Het zette me op een goed spoor. Eerst heb ik enkele presets van NIK-filters geprobeerd voor wat dramatiek, Dark Contrasts van Color Efex Pro4 beviel me wel, nog een beetje aan de schuifjes geprutst en de basis-laag was klaar. Daar boven heb ik een laag gelegd  met het zwart-wit gemaakte origineel en tenslotte de dekking van de bovenste laag voldoende verminderd tot ik vond dat het ongeveer was wat ik zocht. Het resultaat zou ik een artistieke interpretatie van de werkelijkheid willen noemen. Dat ik fotobewerking een onlosmakelijk en volkomen geaccepteerd onderdeel van de fotografie vind heb ik nooit weggestoken he…         


    22-01-2016 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari Humor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kijk, dit vind ik nu humor, gortdroge Engelse humor van de soort die ik leuk vind…
    We waren vandaag in Meerhout om aan onze gecombineerde wandel- en geocachekriebels gevolg te geven. In Meerhout werden lang geleden enkele veldslagen geleverd tussen de brigands en het Franse leger tijdens de Boerenkrijg. In het dorp vind je dan ook een “beeld aan de martelaars” ter herinnering aan de gesneuvelden in de strijd tegen de Franse veroveraars. Ook op diverse andere plaatsen wordt daar aandacht aan besteed. De nodige monumenten , gedenkplaten, standbeelden en kruisen ter nagedachtenis van een of andere heldhaftige daad uit een of andere voorbije oorlog zijn er dik gezaaid bij wijze van spreken. Zonder oneerbiedig te willen zijn tegenover al die slachtoffers van geweld vinden wij het dan weer van een groot ontwapenend humorgehalte als we een gedenkplaat als deze te zien krijgen. In de buurt van de Luihoeve hebben we dit juweeltje gespot tegen de muur van een mooi gerestaureerde witte hoeve: “ Op deze plek gebeurde HELEMAAL NIKS de vijfde september 1782 “ . Toch een glimlach waard he?      


    21-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari De Kempense Heuvelrug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Herentalse kleinkinderen opvangen is op woensdag een van onze bezigheden. Jefke blijft dan na de voetbaltraining bij de andere opa tot papa en/of mama na de dagtaak thuis zijn en Julieke komt mee naar Lichtaart want die gaat dansen bij Balance om vijf uur. Het vrouwtje brengt ze met de wagen tot daar en zelf maak ik van de gelegenheid gebruik om al wandelend samen met Phaido ook die kant op te trekken. Die wandeling, zo’n dikke drie kilometers lang, voert ons dan voor een stuk door de holle wandelwegen van de Kempense Heuvelrug ten westen van het dorp. Dat is een omgeving waar het altijd leuk fotograferen is, in alle seizoenen, zelfs in deze redelijk kale wintertijden. De alerte lezer heeft uiteraard al wel gemerkt dat wij in onze regio niet meteen te klagen hadden van sneeuwoverlast, koud was het wél.
    Als we gaan wandelen heb ik natuurlijk altijd mijn lievelingsfotomodel bij om als aandachtspunt te functioneren binnen de compositie. Het was niet echt de bedoeling een Phaido-foto te maken deze keer, maar hij kan er zelf niks aan doen dat ie zo fotogeniek is toch?
    Na de koffie en occasioneel nog een Duveltje in het Balance-café keren we samen terug naar huis met de wagen en dan heb ik altijd nog wel enige Photoshop-nabewerking voor de boeg om de foto-oogst te selecteren en te fatsoeneren. Daarna is er nog de altijd weer moeilijke keuze van de foto van de dag want ik blijf een veelfotografeerder…
    J  


    20-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 januari Schapen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben vandaag weer een prachtig wandelgebied ontdekt. Dank zij onze geocache hobby komen we steeds vaker op onvermoed mooie plekken niet al te ver van huis. In het Limburgse Overpelt gingen we achter een nieuwe multi-cache aan en zoals dat meestal het geval is was die zoektocht eigenlijk niet meer dan een uitvlucht om een dagje in de natuur rond te lopen met dit heerlijke winterweer. Het natuurgebied Het Plat - Holven is niet eens zo groot maar het wordt doorkruist door vele wandelpaden, -paadjes, kleine en minder kleine wegen en wegeltjes in alle mogelijke richtingen. Voeg daarbij allerlei speeltuigen, kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten, een mountainbike parcours, een circuit voor military-ruitersport, fitness-toestanden en nog meer van dat mooi. Dan begrijpen wij wel dat het hier in de zomer wel eens overdreven druk zou kunnen worden. Maar vandaag genoten wij met volle teugen van de alleenheerschappij in deze prachtige omgeving. Deze schapen die wij op onze route tegenkwamen waren er van de massiefhouten soort en we moeten ze onderbrengen in de eerder genoemde categorie kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten. Ook wij lazen met belangstelling op de zijkant van een van de beestjes de evolutie van schapenwol tot lekker warme kleren. En als we dan toch een rustpauze inlassen halen we meteen het fototoestel uit de tas.     


    19-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 januari Weidepaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteravond waren we na de Hagevenwandeling nog iets gaan consumeren in de Pelleman met de vrienden. Op een of andere manier hadden we de lus van Phaido vergeten in het café. Het zelfde mooie winterweer dat ons gisteren al naar buiten lokte was ook vandaag verleidelijk genoeg om ons er toe te overhalen dan maar te voet naar Kasterlee te trekken om dat ding terug te halen. Onderweg zou ik me op detail-fotografie toeleggen had ik me voorgenomen. Less is more was deze keer het uitgangspunt. Ik heb nogal wat details te pakken gekregen… Rode besjes, bladeren, dennennaalden al dan niet berijpt, stenen, keien, plassen in diverse tinten wit, evenzovele clichés eigenlijk…
    De bovenkant van deze weidepaal daarentegen leek mij wel net iets meer origineel. Met een erg groot diafragma kon ik de scherpte precies in het centrum ervan leggen en veel meer is er ook niet scherp in de foto. Er is nog een strook in de groene zijkanten van de paal die mooi doortekend is omdat die door de schuine invalshoek op dezelfde afstand van de lens zit en er is nog net voldoende herkenbaarheid in de prikkeldraad. Verder is er alleen maar de mooie zachte bokeh(*) die in dit soort fotografie zo aangenaam oogt.

    (*) voor de niet fotografen: bokeh komt uit het Japanees en duidt de kwaliteit van de onscherpte aan.  


    18-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 januari Hageven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik probeer mijn stappenteller elke dag op tienduizend of meer te houden. De studiedag AV-producties gisteren was niet echt bevorderlijk om dat gemiddelde te blijven halen, vandaar dat ik mezelf vandaag verplichtte om na de dagelijkse ochtendwandeling met Phaido ook in de namiddag nog eens er op uit te trekken. Het vrouwtje en Phaido mochten uiteraard ook weer mee en een snel telefonisch contact met de Lommelse connectie zorgde er voor dat ons wandelclubje rond twee uur in de startblokken stond om een rondje Hageven aan te vatten. Tot onze grote verwondering lag er in het noorden van Limburg een laagje sneeuw, dat hadden we thuis, nauwelijks 35 km verwijderd helemaal niet verwacht. Daar over klagen hoor je deze amateur-fotograaf natuurlijk niet…  Het werd een prachtige wandeling, met een rijke foto-oogst, net iets langer dan ingeschat evenwel, dat had als leuke bijkomstigheid dat we op het einde helemaal onder gedompeld werden in een heerlijk avondlicht. Deze paarden in een ondergesneeuwde weide met vennetje, een prachtige wolkenpartij, en dat alles in een overweldigend mooi avondrood… wat wil je nog meer?   


    17-01-2016 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 januari Wolk en fietser
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een ganse dag genieten van een mooie selectie fotoreeksen tijdens een studiedag AV-producties in het Nederlandse Rijen had de GPS-madam in de wagen van Alex ons langs kleine wegeltjes terug naar huis gestuurd. We hadden samen geconstateerd dat het licht toch wel erg mooi was en dat de luchten ook niet te versmaden waren en toen we recht richting deze oplichtende wolk reden en ik langs de kant van de weg een aanvaardbare parkeerplaats had gespot was onze Alex collegiaal genoeg om mij de kans te gunnen even uit te stappen en de Eos uit de tas te halen. Op dergelijke landelijke verlaten wegen hoef je geen schrik te hebben om ergens midden op de weg op je knieën te gaan zitten om een laag standpunt te zoeken, de weerschijn van de rode gloed in de wolk op het natte asfalt kon ik zo nog net iets beter vangen.
    In eerste instantie was die wolk dus het onderwerp en dat was ook de eerste foto die ik maakte maar de fietser die ons tegemoet kwam in de verte leek me al even leuk, al was het maar om een zogenaamd voorgrondobject in mijn plaatje te zetten. Daarom heb ik dus nog maar even gewacht en toen ie dicht genoeg was heb ik nog eens geschoten.
    Is de wolk nu nog steeds het onderwerp ofwel de fietser? Ik zou het niet weten… daarom noem ik deze foto dan maar “Wolk en fietser”.  


    16-01-2016 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    15-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 januari Sneeuw
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zonder lampjes, ballen, dennentakken en kerstboom vind ik ze ook wel leuk. De wattennopjes die het vrouwtje aan garendraden geregen had om sneeuw te symboliseren tijdens de eindejaarsfeesten mogen nog even blijven hangen nu de kerstversiering weer is afgebroken en opgeborgen. Voorlopig beschouwen we ze als een soort alternatief gordijn en vandaag kwamen ze al meteen van pas om mijn fotografie-honger te stillen.
    Ik had de ganse dag vruchteloos zitten wachten op de beloofde sneeuw, maar in ons deel van de Kempen bleef het bij regen en wind. Jammer, want een maagdelijk sneeuwtapijt had ik heel graag als eerste bewandeld en gefotografeerd. Uit pure frustratie heb ik dan maar onze eigen sneeuw als onderwerp genomen vanavond. Met een klein diafragma en vanuit een zeer schuine hoek kreeg ik voldoende diepte scherp om een groot gedeelte van het raam in beeld te nemen. Nu ik het zo vanuit dit standpunt bekijk merk ik trouwens dat er enkele nopjes behoorlijk uit het gelid zijn gaan hangen na enkele weken… Daar moet ik dringend iets aan doen.
    J


    15-01-2016 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 januari Het kasteel van Vorselaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding…. Het is een cliché dat we al vaker gehoord hebben en dat we zelf ook wel eens gebruiken. Voor vandaag hadden hadden onze nationale weermannen en weervrouwen regen, storm, hagel, sneeuw en weet ik nog meer ontij aangekondigd. Daar laten fervente geocachers zich niet door afschrikken en omdat we nu eenmaal afgesproken hadden die nieuwe moeilijke 4-sterren multicache “Brainstorm” te gaan lopen in Vorselaar, togen we ook op weg deze morgen. Wonder boven wonder hielden we het helemaal droog tot we de ganse wandeling succesvol afgewerkt hadden om half vier. Onderweg dienden zich de fotomomenten aan in een hoog tempo en als je daar in de buurt bent is er een grote kans dat de route je ook langs het kasteel leidt. Het was alweer een tijdje geleden dat ik hier nog geweest was en tot mijn aangename verrassing merkte ik dat er nu schuin achter aan de zuid-westkant een opening is in de voorheen dichte begroeing. Jawatte… vrij zicht!!! Dat vroeg om een foto natuurlijk, de spiegeling kreeg ik er gratis bij. 


    14-01-2016 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 januari De Jefkes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben druk bezig met de jaarlijkse foto-albums. Zowel plaatjes van de kleinkinderen als die van dagelijkse gebeurtenissen zoals ze in deze blog verschenen verpak ik weer in albumvorm en daar gaan we later als we wat minder jong zijn nog vaak van genieten.
    Vandaag merkte ik dat ik van Jefke vorig jaar geen reeks fotos gemaakt had die ik kan samenvoegen tot één compositie. Ik probeer dat kunstje telkens weer toe te passen op de eerste pagina van het deel gewijd aan elk kleinkind. Ik ben daarom alsnog met camera naar Herentals getogen om er een redelijk omvangrijke reeks te schieten van onze toekomstige Messi terwijl hij de bal hoog houdt. Doordat de camera vast op statief stond kon ik hem op diverse plaatsen te pakken krijgen in dezelfde kadrering. Met wat knip- en plakwerk in Photoshop kon ik daarna drie shots over elkaar leggen en zodoende dit samengesteld resultaat ineen knutselen. Voor één keer is dit dus een 2016-foto die alsnog in het 2015-album gaat belanden. Strikt chronologisch gezien is het dus niet helemaal correct, ik noem het dan maar een noodzakelijke redactionele vrijheid waarvoor ik de volle verantwoordelijkheid neem.
    J 


    13-01-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 januari Trainspotting
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ergens tussen Zoersel en Oostmalle kwamen we tijdens onze geocache-zoektochten terecht op een locatie waar we enkele prachtig gerestaureerde oude locomotieven konden bewonderen. De cache heette dan ook niet toevallig “ Trainspotting”, stelde weinig voor qua moeilijkheidsgraad en zoekplezier maar de aanblik van die machtige machines apprecieerden we des te meer. Ze stonden achter een afsluiting op een bedrijventerrein, maar omdat de poort open stond en wij nergens een bordje zagen met “verboden toegang” zijn wij naar binnen geglipt om een wat vrijer beeld te hebben qua fotograferen. Thuisgekomen heb ik in de nabewerking er een ouderwets sepia-tintje aan gegeven en een kadertje dat volgens mij ook helemaal in die tijdsgeest past. De foto zelf is uiteraard wél vandaag geschoten.       


    12-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 januari RGB
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit is wel een a-typische foto geef ik toe. Of ie scherp is hangt er maar van af hoe je ‘m bekijkt. Wat ik wil tonen is alleszins erg duidelijk. Dit zou kunnen gaan over RGB, rood, groen en blauw, voor de fotografen onder ons, over kleurruimte. Anderzijds gaat het er waarschijnlijk ook weer niet over… Dit is gewoon wat ik zag deze avond toen ik de bureaulamp zag spiegelen in het scherm van mijn iPhone die naast me lag. Mijn gezonde nieuwsgierigheid werd getriggerd door een massa mooie kleurtjes. De iPhone is in dit geval niet het onderwerp dus, maar de manier waarop het licht van de ledjes in de lamp vakkundig wordt opgesplitst in die drie primaire kleuren intrigeerde me. Ik heb het fenomeen gefotografeerd om te zien of het overeind bleef en of mijn ogen me misschien niet bedrogen… Uiteraard heb ik aan kompositie gedacht en de lamp zo geschikt dat er een diagonaal van lampjes op het schermpje te zien is, noem het maar beroepsmisvorming. De dunne belichte lijn van de rand van de spleet waardoor de ledjes schijnen is trouwens wél helemaal scherp J.
    Hoe dat opsplitsen in kleuren op het volkomen zwarte schermpje in zijn werk gaat dat is voor mij een mysterie, maar ik reken er op dat onder mijn collegae fotografen er betere, technisch beslagen specialisten zijn die me dit kunnen verklaren.     


    11-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 januari Mosselfestijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zelf hebben we nooit een grote affiniteit gehad met het hele carnaval gebeuren. Dat komt waarschijnlijk omdat wij in onze beroepscarriere als muzikant in Nederland ieder jaar in het vroege voorjaar weer ondergedompeld werden in een soort massahysterie die met muziek nauwelijks iets te maken heeft, en zo hebben wij een gezonde afkeer gekweekt.
    Goed, ieder zijn meug natuurlijk. Jill, nichtje van het vrouwtje, is een stuwend lid van de Rietschieters, een prominente Lommelse carnavalsvereniging. Om geld in het laatje te krijgen – drank, praalwagens en kostuums komen niet zo maar gratis binnenwaaien – organiseren ze telkenjare weer een groots opgezet mosselfestijn. De sympathie van kennissen en buurtbewoners is groot want ze mochten ook dit jaar weer rond de 500 eters verwelkomen. Daar was ons vriendenclubje ook bij uiteraard. De mosselen waren bijzonder lekker, de drank ook en de stemming was, zoals blijkt uit deze foto, opperbest.
    De fotograaf staat weer eens niet op het plaatje maar aan de plek waar het  Duvel-peil in het glas het laagst is kun je vermoeden waar hij zat.
    J   


    10-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 januari Voorproeven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De nieuwjaarsreceptie is telkenjare een van de eerste gemeenschappelijke activiteiten van onze fotoclub, ook onze dames – en voor de vrouwelijke leden, de echtgenoten – zijn van de partij ergens begin januari. Traditioneel verzamelen we in het OC voor een kaas en wijn avond. Ik heb deze avond mijn fototoestel niet meegenomen want ik wilde me voor één keer eens helemaal in het feestgewoel storten en niet constant met mogelijke fotomomenten in mijn hoofd zitten. Ik had trouwens in de loop van de namiddag al een flinke oogst binnen gehaald. Toen hebben we de voorbereidingen gedaan met enkele vrijwilligers. De tafels schikken, tafelkleedjes, bestek, witte wijn koud zetten, rode wijn chambreren, buffet klaarzetten, sfeerverlichting, achtergrondmuziek… kortom we hadden wel wat om handen voor we alles voor mekaar hadden. En dan moest de zwaarste taak nog komen. We zouden ook nog de wijn voorproeven. Met volle overgave zijn we daar ook nog een tijdje mee bezig geweest en het was medeclublid Willy die op een bepaald moment mijn toestel ter hand nam om deze foto van de dag te maken.     


    09-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs