Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  24-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 januari Dubbelfoto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb me vandaag weer eens aan een experiment gewaagd. Op dezelfde plaats, in totaal andere lichtomstandigheden precies dezelfde foto maken en dan twee helften van elke foto naast elkaar zetten was een idee waar ik al een tijdje mee speelde. Toen ik vorige donderdag van de wandeling in Meerhout terug naar huis reed had ik een foto gemaakt van sas 9 van midden op het ophaalbrugje. Het was prachtig weer toen en het avondlicht zorgde voor net dat tikkeltje extra. Vandaag was ik weer in de buurt en omdat ik nog precies wist waar ik de camera toen op de brugreling gelegd had om steun te zoeken wilde ik bij dit miezerige weer die opname nog eens overdoen. Eigenlijk was het de bedoeling dat de twee fotos geleidelijk zouden overvloeien, van links miezerig naar rechts warm avondlicht, maar ik had waarschijnlijk toch bij de tweede opname een iets andere hoek gekozen zodat de uitsnijding en het overlappen niet 100% klopten en zodoende moest ik naar plan B overschakelen. Beide helften dan maar naast elkaar in een kadertje en zo bleef het originele idee toch nog enigszins overeind. Dat aan de linkerkant de sluisdeuren dicht waren en aan de rechterkant geopend is een detail waar ik ook even geen rekening mee had gehouden zie ik nu pas trouwens. Ik vrees dat ik vanaf nu op mogelijkheden zal gaan loeren om dit kunstje eens helemaal goed te doen. Dat zal dan wel vanaf statief zijn met notities van positie, richting, scherpstelpunt, camerainstellingen en best nog met een prime lens zodat ik van een eventueel verschil in zoom-niveau ook geen last heb. Wordt vervolgd dus. Ik heb er weer een uitdaging bij.

  24-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 januari Reuzen in de mist
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat een verschil met de voorbije dagen. Het klammige, kille, mistige, trieste, ik zou bijna zeggen herfstweer dat deze morgen zijn best deed om mijn ochtendhumeur naar een absoluut nulpunt te herleiden, is niet mijn favoriet. Om het in Facebook-terminologie te zeggen: ook hier mis ik de “vind-ik-niet-leuk” knop. Geef mij dan maar lekker droog vriesweer, een beetje sneeuw mag ook nog in dit seizoen.
  Toch waren de wandelkriebels en de vragende blikken van Phaido krachtig genoeg om ons naar buiten te lokken na de wordt-wakker-koffie, de ochtend-koffie en nog wat meer koffie.
  Ach ja dan dienen er zich natuurlijk andere fotomogelijkheden aan en daar heb ik toch weer enkele keren bij stilgestaan. Nevel in het bos, nevel over de weiden, druppels aan de takken, het vrouwtje en Phaido opduikend uit de mist… de omgeving van ons vaste wandelparcours is gevarieerd genoeg om een rijke keus aan onderwerpen te bieden. Uit de oogst koos ik vandaag misschien wel de meest eenvoudige foto van allemaal, eenvoudig qua nabewerking: hier heb ik helemaal niks aan gedaan, komt rechtstreeks van mijn geheugenkaartje, en eenvoudig van onderwerp: een rij reuzen-bomen in de verte en een weide in de voorgrond. Het 16x9 formaat zorgt voor extra weidsheid en leegte.
  Wie heeft daar behoefte aan een “Dehaze”-functie in Photoshop of Lightroom? Ik niet alleszins, vandaag toch niet
  J.             


  23-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 januari Sloop of verbouwen?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De winterprik is weer voorbij op het ogenblik dat ik dit zit in te tikken. Deze morgen daarentegen was het nog bitterkoud en vrieskraakhelder wandelweer. We hebben daar dan ook van geprofiteerd om nog maar eens een grote tocht te ondernemen. Langs dit pand komen we enkele keren per jaar en voor zover ik me herinner is hier de laatste jaren niks veranderd. Zijn ze dit nu aan het slopen of aan het renoveren? Ik weet ook niet goed of ik dit moet onderbrengen bij urbex of een andere soort fotografie trouwens. Vandaag heb ik alleszins gepoogd er enkele aanvaardbare opnames van te maken.
  Terwijl het vrouwtje was gaan winkelen ben ik in de loop van de namiddag met de fotos aan het spelen geweest in diverse bewerking-programma’s. Ik kon me echter maar niet vinden bij wat er na diverse benaderingen tevoorschijn kwam tot ik me plots herinnerde dat er gisteravond tijdens de vergadering van de fotoclub iemand was die een werk toonde waarbij hij de kleur saturatie voor de helft had verminderd en dat leek me ook wel een poging waard. Het zette me op een goed spoor. Eerst heb ik enkele presets van NIK-filters geprobeerd voor wat dramatiek, Dark Contrasts van Color Efex Pro4 beviel me wel, nog een beetje aan de schuifjes geprutst en de basis-laag was klaar. Daar boven heb ik een laag gelegd  met het zwart-wit gemaakte origineel en tenslotte de dekking van de bovenste laag voldoende verminderd tot ik vond dat het ongeveer was wat ik zocht. Het resultaat zou ik een artistieke interpretatie van de werkelijkheid willen noemen. Dat ik fotobewerking een onlosmakelijk en volkomen geaccepteerd onderdeel van de fotografie vind heb ik nooit weggestoken he…         


  22-01-2016 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 januari Humor
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Kijk, dit vind ik nu humor, gortdroge Engelse humor van de soort die ik leuk vind…
  We waren vandaag in Meerhout om aan onze gecombineerde wandel- en geocachekriebels gevolg te geven. In Meerhout werden lang geleden enkele veldslagen geleverd tussen de brigands en het Franse leger tijdens de Boerenkrijg. In het dorp vind je dan ook een “beeld aan de martelaars” ter herinnering aan de gesneuvelden in de strijd tegen de Franse veroveraars. Ook op diverse andere plaatsen wordt daar aandacht aan besteed. De nodige monumenten , gedenkplaten, standbeelden en kruisen ter nagedachtenis van een of andere heldhaftige daad uit een of andere voorbije oorlog zijn er dik gezaaid bij wijze van spreken. Zonder oneerbiedig te willen zijn tegenover al die slachtoffers van geweld vinden wij het dan weer van een groot ontwapenend humorgehalte als we een gedenkplaat als deze te zien krijgen. In de buurt van de Luihoeve hebben we dit juweeltje gespot tegen de muur van een mooi gerestaureerde witte hoeve: “ Op deze plek gebeurde HELEMAAL NIKS de vijfde september 1782 “ . Toch een glimlach waard he?      


  21-01-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari De Kempense Heuvelrug
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Herentalse kleinkinderen opvangen is op woensdag een van onze bezigheden. Jefke blijft dan na de voetbaltraining bij de andere opa tot papa en/of mama na de dagtaak thuis zijn en Julieke komt mee naar Lichtaart want die gaat dansen bij Balance om vijf uur. Het vrouwtje brengt ze met de wagen tot daar en zelf maak ik van de gelegenheid gebruik om al wandelend samen met Phaido ook die kant op te trekken. Die wandeling, zo’n dikke drie kilometers lang, voert ons dan voor een stuk door de holle wandelwegen van de Kempense Heuvelrug ten westen van het dorp. Dat is een omgeving waar het altijd leuk fotograferen is, in alle seizoenen, zelfs in deze redelijk kale wintertijden. De alerte lezer heeft uiteraard al wel gemerkt dat wij in onze regio niet meteen te klagen hadden van sneeuwoverlast, koud was het wél.
  Als we gaan wandelen heb ik natuurlijk altijd mijn lievelingsfotomodel bij om als aandachtspunt te functioneren binnen de compositie. Het was niet echt de bedoeling een Phaido-foto te maken deze keer, maar hij kan er zelf niks aan doen dat ie zo fotogeniek is toch?
  Na de koffie en occasioneel nog een Duveltje in het Balance-café keren we samen terug naar huis met de wagen en dan heb ik altijd nog wel enige Photoshop-nabewerking voor de boeg om de foto-oogst te selecteren en te fatsoeneren. Daarna is er nog de altijd weer moeilijke keuze van de foto van de dag want ik blijf een veelfotografeerder…
  J  


  20-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 januari Schapen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We hebben vandaag weer een prachtig wandelgebied ontdekt. Dank zij onze geocache hobby komen we steeds vaker op onvermoed mooie plekken niet al te ver van huis. In het Limburgse Overpelt gingen we achter een nieuwe multi-cache aan en zoals dat meestal het geval is was die zoektocht eigenlijk niet meer dan een uitvlucht om een dagje in de natuur rond te lopen met dit heerlijke winterweer. Het natuurgebied Het Plat - Holven is niet eens zo groot maar het wordt doorkruist door vele wandelpaden, -paadjes, kleine en minder kleine wegen en wegeltjes in alle mogelijke richtingen. Voeg daarbij allerlei speeltuigen, kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten, een mountainbike parcours, een circuit voor military-ruitersport, fitness-toestanden en nog meer van dat mooi. Dan begrijpen wij wel dat het hier in de zomer wel eens overdreven druk zou kunnen worden. Maar vandaag genoten wij met volle teugen van de alleenheerschappij in deze prachtige omgeving. Deze schapen die wij op onze route tegenkwamen waren er van de massiefhouten soort en we moeten ze onderbrengen in de eerder genoemde categorie kindvriendelijke ontdekkingslocaties en leermomenten. Ook wij lazen met belangstelling op de zijkant van een van de beestjes de evolutie van schapenwol tot lekker warme kleren. En als we dan toch een rustpauze inlassen halen we meteen het fototoestel uit de tas.     


  19-01-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 januari Weidepaal
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gisteravond waren we na de Hagevenwandeling nog iets gaan consumeren in de Pelleman met de vrienden. Op een of andere manier hadden we de lus van Phaido vergeten in het café. Het zelfde mooie winterweer dat ons gisteren al naar buiten lokte was ook vandaag verleidelijk genoeg om ons er toe te overhalen dan maar te voet naar Kasterlee te trekken om dat ding terug te halen. Onderweg zou ik me op detail-fotografie toeleggen had ik me voorgenomen. Less is more was deze keer het uitgangspunt. Ik heb nogal wat details te pakken gekregen… Rode besjes, bladeren, dennennaalden al dan niet berijpt, stenen, keien, plassen in diverse tinten wit, evenzovele clichés eigenlijk…
  De bovenkant van deze weidepaal daarentegen leek mij wel net iets meer origineel. Met een erg groot diafragma kon ik de scherpte precies in het centrum ervan leggen en veel meer is er ook niet scherp in de foto. Er is nog een strook in de groene zijkanten van de paal die mooi doortekend is omdat die door de schuine invalshoek op dezelfde afstand van de lens zit en er is nog net voldoende herkenbaarheid in de prikkeldraad. Verder is er alleen maar de mooie zachte bokeh(*) die in dit soort fotografie zo aangenaam oogt.

  (*) voor de niet fotografen: bokeh komt uit het Japanees en duidt de kwaliteit van de onscherpte aan.  


  18-01-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!