Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  08-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 maart Street-catwalk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het evenement street-catwalk dat dit weekend in Aarschot werd georganiseerd kon gelukkig op de goodwill van de weergoden rekenen. De modeshow werd voor een keer eens uit de besloten en exclusieve sferen gehaald en naar de straat gebracht. Een vijfentwintigtal modezaken in Aarschot namen deel aan het gebeuren en bij elk van hen kwam er gedurende een kwartier of zo een mooie catwalk, rode loper en blinky-blinky paaltjes met sjieke rode dikke touwen. Echte mannequins showden daarop de kledij die in de betreffende zaak te koop is. De onvermijdelijke boenke-boenke muziek was ook telkenmale onderdeel van de show – we leven nu eenmaal in 2015 – en mede door het mooie weer was het een vet succes.
  Ik mocht er mijn kennis van de bediening van geluidsinstallaties, mijn energie om lopers, paaltjes, boxen en dat soort dingen te verplaatsen, en last but not least mijn fotokunstjes tonen gisteren en vandaag.
  Vier van de kleinkids waren ook weer van de partij. Pieter kon helaas niet, die moest ergens een breakdance-battle uitvechten en voor Nicolas is dit de tijd van het jaar dat de lammetjes en de kleine geitjes geboren worden dus konden we nu ook niet op hem rekenen. De drie jongedames uit het nakomelingschap hadden evenwel voor versterking gezorgd en zodoende was er een achtkoppige groep om kinder- en tienermode te showen. De organisatie, zeg maar zus Lilly, had gezorgd voor fluo oranje beren-pakjes van L&L voor iedereen. Dat was alvast een opvallend accessoire voor de kids tijdens de verplaatsingen. Jef vond dat oranje maar niks evenwel en met die giechelgrieten op de foto gaan als enige jongen dat zag hij ook niet echt zitten. De groepsfoto is dus een exclusief vrouwelijke aangelegenheid geworden.
  Als enige boy bij de jongste generatie op de catwalk kon Jef wel op meer dan een gemiddeld part van het succes rekenen.         


  08-03-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 maart Schooltoneel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We zijn vandaag naar Wuustwezel geweest. Pieter en Hannelore, de twee jongsten daar zijn van school veranderd. Het wijkschooltje waar ze eerst gingen werd echt te klein, Pieter zou als enige in zijn klasje gezeten hebben…  Deze avond was er een toneel-musical voorstelling door de leerlingen en ik kan niet anders dan vertellen dat we bijna uit onze sokken geblazen werden... superklasse. De verhaallijn was vrij eenvoudig, een koning komt na een reis terug bij zijn koningin en die merkt dat de koning zijn kroon verloren is ergens onderweg. Ze stuurt hem terug om de kroon te zoeken en zo belandt de koning met zijn helper in allerlei landen en scenes tot uiteindelijk het kleinood gevonden wordt. Ondertussen heeft de koning evenwel ervaren dat de zoektocht leuker was dan het leven met zijn strenge koningin en hij keert lekker niet terug naar het hof. Iedere scene en elk land is zo de ideale kapstok voor de samenstellers van de voorstelling om leerlingen en klasjes te laten doen waar ze goed in zijn. Pieter is al een hele tijd redelijk fanatiek bezig met breakdance en dus lag het voor de hand dat er een heuse battle in zou komen. Ze hadden dat verpakt als een toneel uit een American-football-wedstrijd waarbij de spelers de uitdaging aangingen tegen de cheerleaders. Dit is een actie scene van de boys met Pieter ( nr 72 ) in een glansrol.
  Ik was langs de zijkant tegen een muur gaan staan met mijn schermpje uitgeschakeld om zeker niemand te storen tijdens het fotograferen. Noteer de dame op de eerste rij die de ganse voorstelling bekeken heeft op het schermpje van haar smartphone… en zij was niet de enige. Er is tegenwoordig als je naar een voorstelling gaat kijken meer kleur te zien in de zaal dan op het podium verdorie!!! En dan wil ik niet eens zeuren over de menigvuldige flitsen van de pocketcameratjes, wetende dat die vanaf de derde of vierde rij al helemaal zinloos zijn…  
  De gegevens: ISO 2000 - F 4,5 – 1/125 … achteraf gezien had ik de ISO best nog een beetje kunnen opvoeren om de sluitertijd korter te krijgen maar omdat de rest van de voorstelling vrij statisch was had ik voor deze instelling gekozen. Ik vond het nogal meevallen met de bewegingsonscherpte ondanks de relatief lange sluitertijd.         


  07-03-2015 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  06-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 maart Poppies
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hoe een foto van een massa kunst-poppies in een tentoonstelling van architectuurfotografie belandt.
  Schoonbroer Dreeke, man van mijn liefste zus, is een begenadigd fotograaf, ik beschouw hem een beetje als mijn fotografische mentor. Dreeke is iemand die van de analoge fotografie en de doka mee evolueerde naar de digitale technieken en die een beroepscarriere achter zich heeft om U tegen te zeggen. Naast de puur professionele opdrachten is ie ook constant gedreven bezig met zijn eigen kunst projecten. Hij heeft ondertussen in zo ongeveer de hele wereld interessante architectuur gefotografeerd en daarvan maakt hij in zijn eigen typische stijl zeer herkenbare bewerkingen.
  Vandaag was de openings-receptie van een vernissage rond zijn werk in het gemeentehuis van Tremelo. Uiteraard wilden wij daar bij zijn en natuurlijk had ik mijn fototoestel meegenomen.
  Zoals dat wel vaker het geval is bij recepties en andere evenementen bleven wij tot alle andere bezoekers weg waren en toen kon ik Lilly en Dreeke fotograferen vóór een werk waar een leuke anekdote bij hoort.
  Vorig jaar waren ze in Londen om beelden te schieten voor hun jaarlijkse kalender. Een vreemde eend in de bijt, want geen architectuurfoto, was een shot op verzoek van zus Lilly. Die was namelijk zeer onder de indruk van de achthonderd en zoveel duizend kunst-poppies als herdenking van de gevallen Britse soldaten in wereldoorlog één. Toen er met het gemeentebestuur van Tremelo werd gepraat over de organisatie van dit evenement bleek dat er ook in de tentoonstellings-locatie kunst-poppies aanwezig waren. De bewuste foto kreeg samen met die poppies een ereplaats en vanavond werd hij aan de gemeente Tremelo geschonken als dank voor de goodwill bij het organiseren. Dat ik Lilly en Dreeke daar fotografeerde klinkt dan toch ook vrij logisch he…          


  06-03-2015 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  05-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 maart Avondgloed over het Zilvermeer.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nonke Rik, een oom van het vrouwtje was eerder deze week overleden in zorg tehuis Hoevezavel in Lommel en deze avond waren we een laatste groet gaan brengen. Toen we terug naar huis reden had ik snel in de gaten dat het een wonderbare zonsondergang was. Ik kon niet snel genoeg op een foto-waardige locatie zijn. Toen ik op een brug in het Kristalpark belandde om enkele windmolens te fotograferen in de rode gloed was de zon net onder… niet getreurd, klik klik en snel verder naar de weg richting Blauwe Kei om fotos van het Rauwse Meer te maken. Ook hier kon ik pasteltinten en alles tussen oranje en diepblauw te pakken krijgen. Toen we op de Postelse weg naast het Zilvermeer reden en het al bijna donker was zag ik toch nog die gloed boven het water. Een laatste stop dan maar, de eerste shots waren niet zo’n succes meende ik te zien op het schermpje van mijn toestel. Maar toen kreeg ik het lumineuse idee even de flitser er op te zetten om de voorgrond wat op te lichten. Weer had ik enkele proefopnames nodig om de goede balans te vinden, relatief lange sluitertijd, niet te fel flitsen en uiteindelijk was ik tevreden met dit shot. Voor de liefhebbers wil ik graag de gegevens er bij zetten… 24 mm, f 18, ISO 100, 4 sec. en de flitser manueel op halve kracht.
  Ik kan het vrouwtje ook niet genoeg bedanken voor haar geduld.
  J     


  05-03-2015 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  04-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 maart CITO
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik wil moutain-bikers die in het bos hun ding gaan doen er niet van verdenken dat ze blikjes Jupiler meesleuren als mondvoorraad. Toch zag ik er vandaag een die dit ding op de afgebroken tak van een boompje spietste. Toen ik hem er over aansprak wist ie te vertellen dat hij dat gewoon had opgeraapt om het te verwijderen als mogelijk gevaar voor volgende mountainbikers, een nobele gedachte, maar dan maak ik er meteen de bedenking bij dat je het toch evengoed kunt meenemen uit het bos. Mountainbikers hebben geen bagagekoffers of andere opbergvakken natuurlijk maar als ik beelden uit de grote wielerwedstrijden zie en noteer hoeveel drank één renner achter of in zijn truitje kwijt kan dan vind ik dat dit ook in het bos mogelijk moet zijn als je er toch voor stopt. Niet dus, ik heb me er verder maar niet druk over gemaakt.
  Als het goed menende, fervente geocacher heb je een regel, een soort erecode zeg maar en die heet Cito – Cache In Trash Out – vrij vertaald: zoek de geocache in het bos en neem de vuilnis mee. Ik probeer me daar ook aan te houden, maar evident is het niet altijd. Waar laat je dan de rotzooi. Publieke vuilnisbakken zijn ondertussen even schaars als politici met een lange-termijn-visie rond milieubeheer. En als je het in je eigen container kiept dan zul je er voor moeten betalen… Cito… leuk, maar…
  Nadat ik deze foto gemaakt had, moet ik ootmoedig toegeven, heb ik het blikje ook laten hangen, maar het knaagt, ik wil toch consequent zijn en het morgen meenemen. Ondertussen blijf ik bij mijn eerdere stelling: hoe duurder de vuilniszakken en het containerpark worden, hoe meer rotzooi we vinden in het bos.


  04-03-2015 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  03-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 maart De Wellens
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wellens is een bekende naam in kledingland. De plaatselijke bevolking heeft de langgerekte eigenaardige rotonde bij de aansluiting van de Lichtaartse weg met de ring er zelfs naar genoemd: de banaan van de Wellens. De Wellens, zowel voor dames- als voor herenkleding kun je er terecht, tenminste als je voldoende te besteden hebt. TV presentators, artiesten en vedetten laten zich er graag kleden en dat wordt ook telkenmale vermeld in allerhande programmas, kwestie van de reclamemolen te laten draaien. Een ding moet ik ze toegeven: ze hebben altijd zeer verzorgde en smaakvolle etalages. Telkens we in Herentals komen neem ik me voor dat ik die wel eens wil fotograferen en vanavond na een vriendenbezoek, met druilerig weer en weinig volk op straat zag ik mijn kans schoon, geen autos geparkeerd voor de ramen, en plaats op de stoep om mijn statief neer te planten aan de andere kant van de steenweg. De inrichting stond trouwens in het teken van het zuidwesten van de Verenigde Staten zag ik en daar heb ik sowieso een zwak voor.  
  De Wellens goes Grand Canyon met een pittige Arizona cactus-saus.    


  03-03-2015 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 maart Berk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De symbooltjes op de weerkaarten logen er niet om: stortregen, donkere wolken, hagel en ander ontij hadden ze aangekondigd, kortom een dag om binnen te blijven. Mijn verwondering was dan ook groot toen ik vanmorgen uit het raam keek en ik een staalblauwe, wolkenloze hemel zag met daarin een stralend lentezonnetje. Nog voor ik mijn krantje gelezen had kon ik al niet meer weerstaan aan de roep van mijn wandelschoenen en het veelzeggende ongedurige gedoe van Phaido, …als ie moet, dan moet ie...
  Er was wel een fris windje maar dat zorgde er ook voor dat de lucht niet alleen zo diep blauw was maar ook erg helder. Het leek wel een van die luchten die je wel eens ziet als je omhoog kijkt tijdens een bergwandeling of bij het skiën, een lucht waar je iets mee wil doen bij het fotograferen. En recht omhoog kijkend langs deze berk, met het fototoestel tegen de stam gedrukt wilde ik deze keer eens niet spelen met een beperkte scherptediepte zoals je zou verwachten, integendeel, ik wilde zo veel mogelijk scherp hebben, van voor tot achter, of in dit geval van onder tot boven. Met een erg klein diafragma en een groothoek lukte dat vrij aardig. Het wit van de berk gecombineerd met dat mooie blauw en een toch wel enigszins afwijkend standpunt leverde me weer een mooi plaatje op.
  Vrij snel na de middag hebben we de verwachte nattigheid alsnog over ons heen gekregen maar toen hadden we er al een mooie wandeling opzitten en had ik de foto-oogst al binnen.     


  02-03-2015 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 maart De Korte Heide
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Sedert jaar en dag is taverne De Korte Heide een van de horecagelegenheden waar we met ons vriendenclubje regelmatig iets gaan consumeren. Toen Stijn, de uitbater ons vertelde dat hij van plan was er mee op te houden en dat hij al een potentiele overnemer had vonden wij dat niet meteen een leuke mededeling. Maar goed, je moet de dingen vaak op zijn beloop laten…
  Vandaag was de openingsreceptie met de nieuwe uitbaters gepland en wij waren uitgenodigd. Het was er erg druk natuurlijk en persoonlijk kennis maken was er niet meteen bij. We hebben uitgebreid genoten van de gratis drankjes en in de loop van de volgende week zullen we nog wel eens terug gaan om in minder hectische omstandigheden onze voelsprieten uit te strekken. Arthur en To zijn, naar wij vernamen, van plan voortaan zeven dagen op zeven van tien uur ’s morgens open te houden…
  Voor iedereen die zich bij deze nog vragen zou stellen rond de locatie willen wij even vertellen dat de Korte Heide een camping is die zich aan de overkant van de straat, recht tegenover de hoofdingang van Bobbejaanland bevindt. De taverne is niet alleen de horeca-faciliteit van de camping, maar die is ook toegankelijk voor alle plaatselijke of andere toevallig voorbij komende bezoekers. Van op de parking ziet het er zo uit.


  01-03-2015 om 23:50 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 februari SLABP
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik betrap er mezelf op dat ik bij concert-fotografie vaak terug grijp naar zwart wit. Meestal krijg je namelijk te maken met een overvloed aan kleuren, spots en andere effecten, diverse soorten licht en meer fototechnisch uitgedrukt, een wirwar aan gemengde kleurtemperaturen. Als je dan je fotos naar zwart wit omzet heb je dat probleem alvast uit de wereld geholpen, daarenboven is het meestal ook nog eens lekker nostalgisch.
  Nick, neefje van Josee, begenadigd gitarist en drijvende kracht achter mijn favoriete bandje Flying Shoe had nog voldoende energie en goesting over om ook in een ander bandje zijn ding te gaan doen. De naam vond ik meteen al leuk genoeg om ze sympathiek te vinden. Dit is SLABP, voluit: Sounds Like A Bad Plan. Deze namiddag hadden ze me uitgenodigd om eens te komen luisteren bij gelegenheid van een kijkrepetitie voor vrienden en kennissen en eventueel gefundeerde kritiek te leveren. Flying Shoe zou dan via dezelfde P.A. ’s avonds ook een setje ten gehore brengen. Ik had de uitnodiging natuurlijk geïnterpreteerd als: breng je fototoestel mee en schiet er op los. Dat zou ik sowieso al gedaan hebben natuurlijk en al was het voor een beperkt publiek, actiefotos vind ik meestal leuker dan geposeerde plaatjes.     


  28-02-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 februari Zonsondergang
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Toen ik deze middag toevallig in de garage kwam merkte ik de verwijtende blikken van mijn fiets. En het is waar, ik heb ‘m tot nu toe enorm verwaarloosd in 2015. Als excuus kan ik natuurlijk constateren dat we dit jaar toch wel echt achterlopen qua revival van de natuur en tekenen van de prille lente. Als ik de blog van vorige jaren bekijk, en mijn fotos, dan zie ik dat er eind februari toen al ettelijke fietsdagen waren voorbij gekomen.
  Goed, vandaag het ik de eerste iets grotere tocht van het jaar ondernomen dan maar. Ik fietste en fietste en ik had eerlijk gezegd de tijd een beetje uit het oog verloren. Rond vijf uur was ik nog in Tongerlo en realiseerde ik me dat ik flink gas zou moeten geven om Josee niet met het avondeten te moeten laten wachten. Op de Larumse brug zag ik evenwel dat het niet meer lang zou duren voor de zon mooi boven het kanaal ging ondergaan. Er was ook het nodige rood in de lucht en enkele belovende wolken. Ik heb dan toch maar de fiets nog even aan de kant gezet en gewacht tot ik deze foto kon maken.
  Dat we pas om zeven uur aan tafel konden voor het avondeten nam Josee me niet eens kwalijk. Wat is ze toch een schatje.


  27-02-2015 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  26-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 februari Selfie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er worden tegenwoordig meer fotos gemaakt met smartphones dan met fototoestellen. En het merendeel van die smartphone-shots zijn zogenaamde selfies.
  Ere wie ere toekomt. Het was Josee die plots riep dat dit de ideale plek was om een plaatje te schieten dat je met enige zin voor veralgemening ook een selfie zou kunnen noemen, een grote plas die een smalle uitloper had waar je de voeten langs kon zetten om droog te blijven. Zo kon je jezelf helemaal in beeld nemen in de spiegeling. Ja natuurlijk wilde ik dat wel eens doen, enkele keren na elkaar zelfs. Het was redelijk windstil, dus het wateroppervlak wilde wel meewerken om een en ander rimpelloos te reflecteren. En toch was het niet eens zo makkelijk om de juiste belichting te vinden met het grote contastverschil tussen de felle lucht, de spiegelingen van de bomen en die van mezelf in de plas. Uiteindelijk besloot ik te gaan voor deze bijna-silhouet opname.      


  26-02-2015 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  25-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 februari De Kabouterberg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De nattigheid van de laatste dagen heeft er voor gezorgd dat de meeste wandelwegen waar wij ons regelmatig op begeven er erg slijkerig en vettig bij liggen, zelfs aan de meestal net iets drogere noordkant van de N123. Na een korte pipi en kaka paraplu-wandeling met Phaido deze morgen besloten we na de middag van een opklaring gebruik te maken om iets drogere oorden op te zoeken en wat meer uitgebreid de benen te strekken. We gingen er van uit dat de zandgrond en het reliëf van de Hoge Mouw en de Kabouterberg in Kasterlee de grootste garantie zouden bieden op een nog enigszins bewandelbare ondergrond… en dat bleek een juiste gok. We wisten ook niet hoe lang het zou droog blijven en dus hebben we toch maar de wagen genomen om de 2,5 km er naar toe te overbruggen, niet erg milieuvriendelijk, ik weet het, maar nood breekt wet….
  Het was opvallend rustig aan de Kabouterberg trouwens, er was geen levende ziel te bespeuren. Phaido kon ongehinderd snuffelen, en rondzwerven tussen de zandduinen, de lucht-boomwortels en de kabouterhuisjes terwijl het baasje fotografeerde.
  In de nabewerking heb ik de kleur grotendeels uit deze plaat weg gehaald en dan heb ik er ook nog een snuifje sepia aan toegevoegd. Naar mijn smaak is dit ongeveer de sfeer die ik wilde vangen.     


  25-02-2015 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 februari Knotwilgen langs de Aa
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik had op geocaching.com gezien dat er een nieuwe traditional gelegd was langs de Aa en die moest ik zo snel mogelijk gaan oprapen, je bent hobbyist of je bent het niet. Tussen de buien door ging ik deze namiddag met Phaido die kant op, een korte wandeling kan ie al weer aan inmiddels. Het fototoestel ging ook mee want ik wilde de knotwilgen best nog wel eens in beeld nemen als ik daar toch aan de wandel ging. Dat was ook de reden waarom ik vertrok vanaf het brugje aan de Groesaard. Ik wist wel dat ik in de Wespedongen dichterbij mijn doel was, maar dan liep je er dwars door een oninteressant weidelandschap naar toe en als je naar mooie beelden zoekt is de andere aanlooproute veel leuker.
  Langs de Aa waren alle knotwilgen evenwel geknot, logisch in deze tijd van het jaar eigenlijk. Fotomogelijkheden waren er natuurlijk nog zat. De hele omgeving is daar de moeite waard voor de schietgrage fotograaf trouwens. Van op het brugje kon ik dit plaatje vastleggen, en ik moet ootmoedig toegeven dat het niet helemaal een eerlijk beeld is. Uiterst rechts heb ik enkele knotwilgen bij gekloond om de loodsen van een boerenbedrijf weg te toveren. Naar mijn smaak waren ze een storend element in een verder idyllisch beeld en het was niet eens zo moeilijk er van af te geraken. We weten inmiddels allemaal wel dat er nauwelijks nog fotos voorbij komen in de media waar niet op een of andere manier aan ge-photoshopped is en bij deze heb ik ook die artistieke vrijheid genomen. Ik vind ‘m zo mooier.
  J


  24-02-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 februari Elpees
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik zou even terug willen gaan in de tijd om de jongere generaties te laten kennis maken met een stuk muzikale archeologie, namelijk de Elpee. Een beetje uitleg is nodig vermoed ik want ik ben er zeker van dat er op deze planeet op dit ogenblik meer mensen zijn die niet weten wat dat is dan mensen die het wél weten.
  Muziekliefhebbers die tegenwoordig hun favoriete liedjes al dan niet gratis downloaden naar hun I-pods of andere MP3-players of die ganse dagen op YouTube kijken en luisteren naar alles wat daar beschikbaar is herinneren zich waarschijnlijk nog wel dat vóór de alleenheerschappij van de internetmuziek er zoiets was als de CD, een kleine blinkende schijf in erg kwetsbare en moeilijk te openen doosjes, waarop muziek digitaal verpakt was. Die kon je dan beluisteren via een CD-speler. Door het kleine formaat waren teksten meestal onleesbaar en als je het over fotos of grafische vormgeving hebt dan was dat meestal zo petieterig dat kijkplezier nauwelijks voorhanden was.
  Welnu, lang vóór de CD waren en ook al geluidsdragers, je had bvb. de populaire cassettes, maar nog ouder waren de elpees. Dat waren grote meestal zwarte vinyl schijven, soms ook in andere blitse kleuren, die in prachtige hoezen zaten. Als we er eerst voor gespaard hadden kochten we die in de platenwinkel – jawel, een winkel waar ze alleen maar platen verkochten – en daar stond dan langs elke kant ongeveer 30 minuten muziek op. De platenspeler was een ingewikkeld apparaat met als voornaamste onderdeel een arm waar een naald aan zat. Die moest je voorzichtig op de plaat zetten en dan gleed die door de draaiende groeven in het vinyl, zo kon je dan via een versterker en boxen beluisteren wat je gekocht had, en inderdaad, halfweg moest je de plaat omdraaien. Als je zo’n hoes, of de binnenhoes in je handen had, of bij een dubbel-elpee de opengeslagen binnenflap, dan was dat ook visueel iets om van de genieten. Echte kunstwerken kreeg je te zien en teksten waren in een voor ieder normaal paar mensenogen leesbaar en voldoende groot lettertype gedrukt. Het moet rond 1960 geweest zijn dat ik aan mijn verzameling begon en toen de CD de Elpee kwam vervangen had ik er meerdere duizenden. Ik heb ze nog steeds trouwens, netjes alfabetisch gerangschikt in rekken in de garage. Zoals iedereen ben ik ook overgeschakeld naar het digitale luisterplezier toen, of dat echt zoveel beter was laat ik even in het midden. Van alle bandjes of artiesten waarvan je tientallen elpees had kocht je één verzamel-CD met een soort best-of selectie, de keuze van iemand anders en niet je eigen keuze, en al die andere nummers bleven verder opgesloten op dat rek in de garage.
  Toen ik een hele tijd geleden een Platenspeler kocht waarmee ik mijn oude elpees kan omzetten naar een digitaal formaat ben ik begonnen met regelmatig die verwaarloosde pareltjes uit de garage te halen en ik betrap me er op dat ik vergeet ze terug te brengen. Het zijn allemaal schatten die me zeer dierbaar zijn, de ene in een al iets meer versleten en grijsgedraaide toestand dan de andere. Ze liggen opgestapeld langs de omzet-platenspeler. Vandaag bedacht ik dat ik ze maar eens moest fotograferen, als eerbetoon, maar ook om de herinnering in stand te houden.   


  23-02-2015 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 februari Ziekenbezoek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We kregen bezoek vandaag. Of liever, er was bezoek voor Phaido vandaag, ziekenbezoek. Dieren- of beter gezegd hondenvriendin Wieteke was met haar puppy-woef Guusje van Lommel naar Lichtaart gekomen om te zien hoe het met onze patiënt gaat. Pa Theo en ma Ellygorett mochten ook mee uiteraard en dat resulteerde in een gezellig samenzijn in huize Pol en Josee. Taart, koffie, een grote wandeling, enige versnaperingen in een plaatselijk café, pizzas van de afhaal Italiaan en tussendoor veel knuffels voor Phaido, er zijn minder leuke manieren om een zondagnamiddag door te brengen.  Dat de dikke ontstoken zwelling, die op de bil van Phaido zat door de beet eerder deze week, net in het café open barstte, met een hele dot besmeurde cleenex tot gevolg en een zichtbaar opgeluchte Phaido achteraf, kwam misschien een beetje ongelegen op dat moment maar dat konden we hém niet kwalijk nemen natuurlijk. Integendeel, reden te meer om hem te knuffelen, te troosten en te verzorgen. Wieteke wilde maar wat graag met onze schat op de foto en Phaido vond dat ook niet verkeerd, het cadeautje had ie nog niet uitgepakt en dat ligt ook nog in beeld. Pake Pol, die fotografeert alles wat ie voor zijn lens krijgt he… en van mooie vrouwen en lieve honden is ie niet vies J.      


  22-02-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  21-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 februari Krokusjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er zijn zo van die dingen die een jaarlijks weerkerende routine worden. Ergens in februari voel ik de drang opkomen om krokusjes te fotograferen. Dan zoek ik niet naar een of andere tuin met aangelegde perkjes keurig gecultiveerde bloemekes maar ik heb ze liever vers in de wegberm of ergens op een weggestoken plek waar enkele ontsnapte of verdwaalde zaadjes gekiemd hebben omdat het nu echt aan het lente worden is. Vorige zondag tijdens een geocache wandeling met Annemarie en Jackie had ik er in het Rielens Gebroekt al enkele gezien, maar toen waren we te druk bezig met andere dingen om aan fotograferen toe te komen. Vandaag wist ik nog wel waar ik kon gaan zoeken, zo zeldzaam zijn ze nu ook weer niet trouwens. Deze schatjes kreeg ik te pakken in de Rielen langs de fietsweg richting Turnhout, ze zijn niet perfect, maar dat hoeft ook niet, ze zijn goud eerlijk en ze mogen wat mij betreft mijn officiële 2015 krokusjes zijn.
  Volgend jaar zal ik weer eens kiezen voor gele… beloofd !    


  21-02-2015 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 februari Zwart Wit Fotografie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Naar aanleiding van een gesprek – je mag het ook vruchtbare discussie noemen – in de fotoclub gisteravond ben ik vandaag thuis een beetje gaan filosoferen over zwart-wit fotografie. En ik ben tot de conclusie gekomen dat zwart-wit fotografie eigenlijk niet bestaat. We moeten volgens mij altijd spreken over grijsfotografie. Nu is “grijs” weliswaar bijna een scheldwoord voor de die-hard zwart wit liefhebbers maar toch maak ik me sterk dat strikt genomen absoluut zwart ( kleurenkiezer: 0,0,0 ) en absoluut wit ( kleurenkiezer 255,255,255 ) niet kunnen voorkomen. Als dat vroeger in de analoge fotografie en tegenwoordig door digitale fotobewerking wel zo was of is dan is dat in beide gevallen een leugen. Alles tussen absoluut zwart en absoluut wit noemen we grijs naar mijn bescheiden mening… toch? In het analoge proces werd de werkelijkheid bij het ontwikkelen en afdrukken naar de smaak van de fotograaf “doorgedrukt” en “tegengehouden”, die benamingen geven op zich al aan dat het niet allemaal recht voor de raap ging, en voor de digitale anno-nu-fotobewerkers is het nog eenvoudiger, de computer heeft een trukkendoos van hier tot in Bommerskonten ter beschikking gesteld.
  Om mijn punt te illustreren heb ik een foto die ik deze morgen gemaakt heb in de Smallebroeken eens tot in het extreme in zwart wit omgezet, van enig geëxperimenteer ben ik nooit vies. Het was een beetje heiig en dat maakte de uitdaging nog net iets groter. Alles wat lichter was dan middengrijs heb ik wit gemaakt en alles wat donkerder was werd zwart. Dit is zwart-wit in de meest fundamentalistische betekenis van de term, of het mooi is laat ik in het midden… al te rechtlijnig denken leidt zelden tot wereldverbeterende resultaten, ik weet het, maar voor één keer vond ik het wel leuk.
  Ik hou van zwart-wit, laat daar geen twijfel over bestaan maar ik weiger aan te nemen dat we met de middelen die we nu ter beschikking hebben moeten streven naar dezelfde zwart-wit fotografie als die van een halve eeuw geleden. Als je dat wél wil, dan moet je terug naar analoog en... de analoge fotografie is opnieuw in opkomst las ik onlangs. Ik kan het alleen maar toejuichen want ondanks, of misschien wel dank zij de beperkingen van de toenmalige technieken zijn vroeger dingen gemaakt die nu digitaal nog altijd niet kunnen gereproduceerd worden. Omgekeerd zijn er tegenwoordig mogelijkheden waar men vroeger niet eens van durfde te dromen. Digitaal en analoog zwart-wit naast elkaar in de nabije toekomst? Zou best eens kunnen. In onze fotoclub is alleszins nog voldoende know-how voorhanden en ik kan daar dan ook wel weer een en ander van meepikken.   


  20-02-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 februari Verkeersbord
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik heb nog eens geprobeerd de eigenaars van de hond die Phaido heeft gebeten te contacteren maar ook deze keer lukte het niet, telefoonnummer buiten gebruik, geen bel en een gesloten poort. Daar ga ik niet binnen met drie agressieve loslopende herdershonden. Dan ben ik maar aangifte gaan doen bij de politie maar daar heb ik geen fotos gemaakt, met de huidige terrorismedreiging vond ik het niet gepast het politiekantoor van Zoersel te fotograferen met allemaal naar mij kijkende agentenogen achter het raam. J
  Deze namiddag kreeg ik wel dit verkeersbord te pakken. Ik realiseer me dat de overgang van politie naar verkeersbord redelijk vergezocht is maar een beetje meligheid moet kunnen op deze paginas vond ik.
  Of dit een echt verkeersbord is durf ik betwijfelen trouwens. Ik kan me niet voorstellen dat de officiële instanties verkeersborden tegen bomen hangen. Ik vermoed eerder dat er ooit een boze bewoner van een van de huizen in het straatje was die, moe van de paardendrollen, dat, er toch wel authentiek uitziende plakaat daar bevestigd heeft. De boom vond dat niet leuk zie ik want al groeiende is ie begonnen met het ding op te eten.   


  19-02-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 februari Bij de dierenarts
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Phaido heeft er een zware nacht opzitten. Wij ook. Zag het er gisteren allemaal nog vrij onschuldig uit, in de loop van de avond en de nacht zag je dat die losgebroken herdershond toch meer schade had aangericht dan we in eerste instantie hadden ingeschat. Phaido zag af, kon niet slapen, kon niet zitten, niet liggen, stond daar maar te jammeren en we zijn ‘m de hele tijd aan het troosten en vertroetelen geweest, de stakker. Deze morgen zijn we zo snel mogelijk met hem naar Herentals gereden. We hadden telefonisch alles al uitgelegd aan Frans, onze dierenarts, en we konden er meteen terecht. Blijkt dat de beet op geen ongelukkiger plaats kon zijn. De tanden van de aanvaller zijn precies door de aarsopening gegaan en hebben daar in de sluiting een wonde gemaakt, ook de aanhechting van de staart en de bil zijn geraakt. Geen wonder dat we dat niet gezien hadden op die intieme plek, ook toen Frans wat meer “diepgaand” wilde kijken was een muilband nodig en moest ik assistentie bieden. Ik kan me zo voorstellen hoe pijnlijk dit moet zijn. Daarenboven kan hij niet meer met zijn staart kwispelen en dat is misschien al even erg, want als er iets is wat Phaido altijd deed…
  De logerende kleinkinderen moesten mee naar de dierenarts natuurlijk. Ze kennen de man eigenlijk al van zijn jeugd- en andere dierenboeken. Frans is auteur in een ander leven en hij schrijft onder de naam Maarten Jagermeester, voldoende reden voor de kids om samen met hem en de patiënt op de foto te gaan.


  18-02-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  17-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 februari Groepsfoto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het leek er op dat het vandaag een grijze dag zou blijven. De nummers vier, vijf en zes van het nakomelingschap, de drie jongsten dus, bezig houden zonder toe te geven aan de verlokkingen van TV, tablets en laptops is sowieso al niet makkelijk en als de weergoden dan nog eens beslissen dat ze binnen moeten blijven wordt het al helemaal problematisch. Gelukkig zag ik rond half twee op de buienradar dat het de rest van de dag wellicht droog zou blijven. Zoiets moet je altijd met de nodige korreltjes zout nemen natuurlijk maar we beslisten toch maar dat het fijn zou zijn een lange wandeling in de natuur te ondernemen. Op geocaching.com had ik in luttele minuten een interessant rondje uitgestippeld in de buurt van Halle Zoersel en amper een half uur later stonden we ter plaatse aan het begin van een mooie tocht. De kids amuseerden zich, baasje en vrouwtje amuseerden zich en toch was er ook een behoorlijke dissonant. Toen we voorbij een villa wandelden met drie vervaarlijk blaffende honden brak een van die beesten uit en stortte zich op Phaido, die kreeg een flinke knauw. Ik moet er niet aan denken wat er zou gebeurd zijn als ie het op de kinderen zou gemunt hebben. Phaido is maar stilletjes vanavond, toch maar in de gaten houden en anders morgen naar de dierenarts. Deze groepsfoto is gemaakt niet lang na het voorval. Pas toen Phaido opstond zagen we dat ie bloedde…


  17-02-2015 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!