Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  31-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31 dec Nieuwjaarswensen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Alles staat in de foto... voor één keer is geen tekstje nodig.

  beste wensen aan iedereen. 


  31-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  30-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 december Het gouden uur
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het blauwe uurtje kennen we als fotograaf allemaal maar al te goed neem ik aan. Ikzelf heb er al menig geheugenkaartje mee vol geschoten. Als gepatenteerde langslaper heb ik niet zoveel ervaring met de ochtendlijke tegenhanger, het gouden uurtje… Het dagelijks kerstman-zijn heeft er voor gezorgd dat ik dezer dagen redelijk vroeg uit de slaapstee moet om vóór het vertrek naar Aarschot nog even met Phaido het bos in te trekken, want wij vinden het toch leuker dat hij zijn ochtend-pipi en -kaka in de vrije natuur doet dan in de Martelarenstraat of – godbetert - in de woning van de kerstman J.
  Vandaag mocht ik dus ervaren hoe mooi het ochtendlicht kan zijn. Het was een koude nacht geweest en de luchtvochtigheid was blijkbaar hoog genoeg om de takken van de bomen en de grassen in de weiden te voorzien van een wit laagje rijp. In de Smallebroeken wandelend, met het bos tussen mij en de opgaande zon kon het gouden licht alleen nog maar de toppen van de dichtst bijstaande bomen bereiken en tezelfdertijd ook de verder liggende begroeing helemaal in prachtige kleuren schilderen. Uit de vele shots die zich aandienden was het weer moeilijk kiezen. Het vrouwtje ging voor deze.       


  30-12-2016 om 23:49 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 dec Jef
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit is een van de etalages van de voormalige bruidswinkel “Harry”, nu gedurende 14 dagen “Het huis van de Kerstman”. Deze plek is ingericht als het bureau van de kerstman en hier zit de kerstman wel eens naar de voorbijgangers te kijken als er toevallig even geen bezoekers zijn in het huis. Jefke was vandaag ook weer van de partij als helper en na gedane taak toen ik de wagen uit de garage ging halen om naar huis te rijden zag ik hem zitten in die veel te grote kerstmanstoel. Ik moest twee keer kijken voor ik zag dat ie niet aan het lezen was, zoals ik eerst meende, maar stiekem de smartphone op dat boek had gelegd…  
  Ik heb deze foto gemaakt met flits doorheen het glazen raam. Als je de flitser tegen het raam houdt en je de lens een beetje afdekt met je vrije hand lukt het wel… weer iets bijgeleerd.    


  29-12-2016 om 23:17 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 december Het gemeentehuis van Westerlo
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In een poging om toch even uit het kerstman-zijn te treden qua fotografie zijn we vandaag via Westerlo naar huis gereden na de Kerstman-dagtaak. Daar hadden we enkele locaties in gedachten waar we waarschijnlijk wel iets zouden kunnen oogsten. De combinatie kasteel met kerstverlichting leek ons bijzonder interessant voor een potje nachtfotografie en ik meende daarvoor de goede plek te kennen. Het gemeentehuis in Westerlo ligt in een mooi park, is altijd al mooi verlicht ’s avonds en ik had er op gegokt dat ze daar wel iets zouden gedaan hebben met extra sfeerlichtjes in deze tijd van het jaar.
  Goed gegokt dus… alleen jammer dat enkele van die versierde bomen net nu een elektriciteitspanne hadden.
  Ik heb er een HDR opname van gemaakt van 3 belichtingen en een 16x9 uitsnede leek mij in dit geval het meest geschikte formaat.
  24 mm  -  F 13  -  ISO 200  -  1,6 sec., 6 sec. en 25 sec.       


  28-12-2016 om 23:41 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 december Twee schatten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We zijn aan het aftellen. Nog 6 dagen Kerstman zijn… de dagen beginnen allemaal op elkaar te lijken, de fotos ook neem ik aan. Er zijn ondertussen al vele honderden al dan niet lieve kindjes op mijn schoot voorbij gekomen en ik ben al tig keer met mijn ( leuke ) kerstmobiel door Aarschot gescheurd. De sleur doorbreken wordt nu opgave nummer één. Gisteren hadden we een meet-and-greet geocache event tussen al de kerstbezoeken door en deze avond was er een gesmaakt live optreden van een gelegenkeid-kerst-bandje: the Christmas Balls. Daar heb ik de nodige fotos van uiteraard, maar toch koos ik ook vandaag weer voor een opname van de centrale kerstmanstoel, deze keer niet met het weelderige lichaam van de Kerstman er in maar wel van zijn liefste schatten: het kerstvrouwtje en de kersthond. De keuze-criteria des fotografen zijn vaak onvoorspelbaar…       


  27-12-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 december De woonkamer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is zonde eigenlijk. De hele benedenverdieping van het huis van de kerstman hadden we ingericht om open te stellen voor het publiek. Door de onwaarschijnlijk slechte staat van de elektrische leidingen in het gebouw was het niet meer dan logisch dat de brandweer geen toestemming wilde geven om die te gebruiken. We moesten dus elektriciteit voor verlichting, verwarming en alles wat een woning bewoonbaar maakt via externe groepen binnen brengen. Dat moest via kabels die we niet altijd veilig konden wegwerken en dus mochten we op de meeste plaatsen geen bezoekers meer toelaten. De prachtige Art-Deco woonkamer is zo een ruimte. Om de mensen toch nog een blik te gunnen op al dat moois hebben we de vensters langs de kant van het Capucienenstraatje open gelaten en gezorgd voor indirecte verlichting die je van buitenaf niet kunt zien.
  Ik wilde al dat moois ook van binnenuit vastleggen natuurlijk en met de groothoeklens van uit een hoek van de kamer lukte het net. De meubels zijn niet meer origineel helaas, maar de toenmalige grandeur druipt er nog steeds van af. Phaido wilde uiteraard zien wat het baasje aan het doen was en die heb ik maar mee in beeld genomen. Als Photoshop-grapje heb hem trouwens maar in kleur gelaten, zij het met een beetje minder kleurverzadiging.
  Als bijzondere vermelding zou ik nog willen vertellen dat de opname gemaakt is vanaf statief met een belichtingstijd van 3,2 seconde en dat Phaido, een en al aandacht gedurende de volledige duur van die sluitertijd muisstil gelegen heeft, naar het baasje kijkend, met toch een scherpe opname als gevolg.       


  26-12-2016 om 23:42 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 december Dochter met gezinnetje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ook voor de kerstman zelf is het Kerstmis natuurlijk en door de drukke kerstmanbezigheden konden we bijna niet anders dan ons eigen familiefeest organiseren in het huis van de kerstman. Zoon Michael die een baan heeft bij de spoorwegen kon noch gisteren noch vandaag bij de rest van de familie zijn om samen aan tafel te gaan maar schoondochter en haar Herentalse kapoenen waren er wél en ook dochter Ilse - die vandaag jarig is trouwens - met haar gezinnetje. Het gebeurt niet zo vaak dat ik die allemaal samen in één foto te pakken krijg, de verplichtingen op de boerderij zijn nog  minder makkelijk te omzeilen dan die bij de dienstverlening bij de spoorwegen blijkbaar. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om papa Koen, dochter Ilse en kleinkinderen Hannelore, Pieter, Nicolas en Marie-Leen in één plaatje te vangen.        


  25-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 december De Arrenslee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De arrenslee, waarmee de Kerstman naar de markt gevoerd werd, zag er redelijk authentiek uit. Omdat er nu eenmaal geen sneeuw te bekennen of te verwachten was in de verste verte hadden ze er maar wieltjes onder gemonteerd. Ook rendieren hadden ze niet in de aanbieding dus moest de Kerstman het doen met een gewoon boerenpaard. Maar zo raakte de Kerstman uiteindelijk toch op de Grote Markt waar hij nog wat kindertjes wilde plezieren.
  De foto werd gemaakt door schoonbroer Dreeke met mijn toestel.

  ISO 800  -  F 6,3  -  1/160     

  24-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 december Phaido, de kersthond
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een groot gedeelte van het succes van het huis van de kerstman mogen we op rekening van Phaido schrijven. Het jonge volkje is gek van hem. Een korte anekdote willen we U niet onthouden om dit te illustreren.
  Het was erg druk onderweg deze morgen richting Aarschot en op de ring, tussen de Witte Molen en de Langdorpse Steenweg stond het verkeer zelfs stil, resultaat… toch wel een kwartier te laat in het huis. Daar aangekomen kregen we te horen dat er al een lading kinderen binnen geweest was met de vraag: “ Oh… en is de hond er niet?” even later gevolgd door: “ … en de Kerstman?”… In die volgorde, … tja…

  23-12-2016 om 23:43 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 december De kleuters op bezoek bij de kerstman
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik mag er van uit gaan dat volgende week, als de kerstvakantie begonnen is voor de kinderen, de invasie van klasjes in het huis van de kerstman wel zal overwaaien. Voorlopig loopt het storm. De laatste schooldagen worden opgevuld met leuke activiteiten en een bezoek aan de kerstman is er zo een voor de 4-, 5- en 6-jarigen, nog allemaal “believers” natuurlijk. Ik voel mee met de juffrouwen en meesters die dat jeugdige enthousiasme een gans schooljaar lang in goede banen moeten leiden. Voor deze jongen was het alleszins net niet verdrinken… Het zou kunnen dat de adrenaline door het kerstmanbezoek nog net iets feller ging stromen bij het jonge volkje maar ik geef toe dat ik vanavond bekaf was, respect voor het beroep van kleuterleider.  
  Vandaag was het zo dat op een bepaald moment er een klasje stond aan te schuiven bij de ingang terwijl de kleuters van een ander klasje een tekening aan het maken waren voor de kerstman en die moesten daarna weer op de foto allemaal. Ondertussen kon de kerstman even naar het woongedeelte waar een derde klasje zat te wachten op een verhaaltje. Die had zijn fototoestel bij en deed eerst even “klik”.  
  Ik vrees dat we morgen een heleboel “non-believers” van 12-, 13- 14 jaar en ouder over de vloer krijgen…     


  22-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 december De Kerstmobiel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Kerstman gaat met zijn tijd mee. Hij heeft bij het huis van de Kerstman een 100% electrische kerstmobiel ter beschikking om, indien nodig, zich te verplaatsen doorheen de Aarschotse binnenstad. Als het even iets minder druk is in het huis laat hij de zorg voor de bezoekers over aan de elfen, de kersthond en de kerstvrouw, dan gooit ie een lading snoepjes op de achterbank en dan maakt ie een rondje om al dat lekkers uit te delen aan de einde trimester vierende scholieren en de winkelende kerstcadeautjes jagers.
  Voor de geïnteresseerden: het voertuig is een Renault Twizy en als je vindt dat de kerstman  deze foto niet zelf gemaakt kan hebben heb je gelijk… dat deed de kerstvrouw.        


  21-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 december Pieter
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er staat een lichtspot op de kerstmanstoel gericht. Ik heb ondertussen al enkele honderden jonge en minder jonge huis-van-de-kerstman-bezoekers en -bezoeksters op mijn schoot gehad. Als er zich dan weer een moeder over mij buigt om haar oogappel aan te reiken gebeurt het dat ik merk hoe mooi het licht doorheen de haren schijnt telkens die spot precies achter haar hoofd zit. De kwaliteit van het effect is afhankelijk van het soort haardos uiteraard. Dat zette me aan het denken en toen kleinzoon Pieter vandaag op zijn beurt helper van de Kerstman kwam spelen zag ik mijn kans schoon. Pieter heeft een weelderige donkerblonde krullenbol en die leek me zeer geschikt om er mijn fotokunstjes op los te laten.
  Toen de laatste bezoekers weg waren heb ik hem gevraagd even te poseren. Tegenlicht, dus moest ik voorzichtig inflitsen om ook de voorkant goed te belichten en… het moest van vrij dichtbij en dan krijg je het gekende grote-voeten-  of dikke-neuzen-effect. Helaas is dat ook hier een beetje het geval maar dat is niet waar het me bij deze om ging dus. Het prachtige strijklicht  is wat ik wilde tonen. De alomtegenwoordige kerstverlichting zorgt voor nog wat extra sfeer. Een remake, waarbij ik het plaatsen van de spot, het soort spot en de afstand naar mijn onderwerp zelf kan bepalen, is meer dan waarschijnlijk binnen de kortste keren…
  Eos 6D  - 16-35mm op 35 mm  -   f 3,5  -  ISO 320  -  1/200  -  Flitscompensatie: min 2/3 stops.       


  20-12-2016 om 23:41 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  19-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 december De werkplek van de Kerstman
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tja, ik had het al min of meer aangegeven, het zou wel eens een beetje eentonig kunnen gaan worden. Het kerstman en Kerstvrouw spelen is dezer dagen zowat een full-time bezigheid en het is dan ook niet meer dan normaal dat de dagfotos daaraan gerelateerd zijn.
  Dit is het bureau van de Kerstman. Als ie niet in zijn zetel zit om zich te laten fotograferen met kinderen en soms ook wel eens iets ouderen op zijn schoot, dan is hij hier te vinden, op zijn werkplek. Dit is het zenuwcentrum van de kerstpakjesverzenddienst. De Kerstman houdt hier in de gaten wat waar naar toe moet, wie het moet brengen, of de leveringen op tijd binnen komen… kortom er komt een heleboel administratie kijken bij het kerstmanwerk. Het vrouwtje komt hem daar vaak bij helpen en schoonbroer Dreeke wipt ook wel eens binnen om een foto te maken van het hard werkende koppel.
  Eos 6D  -  16-35mm lens op 16 mm  -  F 3,2  -  1/100  -  ISO 2500   


  19-12-2016 om 23:02 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  18-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 december De Kerstman en zijn schatje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was een ware overrompeling in het huis van de Kerstman vandaag. Als deze trend zich voortzet vrees ik dat er de komende tijd alleen nog maar Kerstsfeerbeelden zullen voorbij komen op deze paginas. Tijd om naar buiten te trekken en daar te fotograferen zit er nauwelijks in – of het zou tijdens een sowieso al ingekorte (vroege) ochtendwandeling moeten zijn – en in het huis en omgeving is het al Kerst wat de klok slaat. Ik vermoed dat ik vandaag met ongeveer 500, al dan niet in de Kerstman gelovende, kinderen geposeerd heb voor een smartphone-foto gemaakt door papa, mama of een van de grootouders.
  Toen de deuren eindelijk dichtgingen vanavond wilde ik ook wel eens iets anders op mijn schoot en de Kerstvrouw ging daar graag op in. Ik had uiteraard eerst de camera op statief gezet, scherp gesteld en de tijdontspanner op 10 seconden gezet. Ik vermoed dat ik de komende tijd nog wel enkele dergelijke fotos zal maken maar of er een zal bij zijn met een hoger kerstkaartgehalte betwijfel ik.   


  18-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 december De sleutel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De kerstman heeft vandaag officieel zijn intrek genomen in het Huis van de Kerstman in Aarschot. Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie waarbij de burgemeester de sleutel van het huis aan de Kerstman overhandigde. Dat was weliswaar maar pro forma want de jongste elfjes uit de kerstman-crew hadden de sleutel al eens eerder te pakken gekregen en hadden het huis al eerder uitgebreid verkend. Elfjes zijn sprookjeswezens en in sprookjes gebeuren wel eens vaker onverklaarbare dingen… Ik kon ze zelfs met de sleutel op de foto krijgen toen ze ermee poseerden in een van de kerstmanzetels, enkele minuten voor de plechtigheid.


  17-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 december Gesprek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Daags voor de Kerstman aan zijn Aarschotse klus begint hadden we nog een bezoek aan de kerstmarkt in zorgtehuis Hoevezavel op het programma staan. Het wandelseizoen is al een tijdje afgelopen, maar als vrijwilliger voelen wij ons toch nog altijd zeer verbonden.
  Ze aanvaarden me daar ondertussen zo ongeveer allemaal wel als huisfotograaf en ik heb dan ook menig plaatje geschoten. Gekende en ongekende bewoners en bezoekers passeerden de revue en uiteraard kwamen ook ons vriendenclubje met het vrouwtje en Phaido meermaals in beeld.
  Zonder enige vooringenomenheid of favoritisme oordelen welke foto je kiest om de dag te illustreren is dan moeilijk natuurlijk. Deze twee dames die tegen het einde van het evenement klaarblijkelijk in een diepgaand gesprek zijn vond ik alleszins een onderwerp dat enkele shots waard was. Deze was helemaal raak, net voldoende info omtrent wat er gebeurt en toch ook nog de nodige vragen… Ieder vult zelf maar in wat hij of zij er verder in ziet.

  35 mm  -  ISO 800  -  f 2,8  -  1/100   

  16-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december Spiegelende bomen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag fietste ik langs het Kempisch kanaal en de bomen aan de overkant waren zich al een hele tijd aan het spiegelen. Ik ben gek op spiegelingen. In het glas van een uitstalraam of een wagen, in de chroomdelen van motorvoertuigen, in een rimpelloos wateroppervlak…, er dienen zich regelmatig fotomomenten aan als je oog hebt voor dat soort dingen.
  Helemaal rimpelloos was het kanaal niet, maar het scheelde toch niet veel… genoeg om de uitdaging steeds sterker te maken en me uiteindelijk te laten stoppen om toch nog maar eens een opname te maken en mijn verzameling aan te vullen. Vaak zet ik dan die foto ook nog eens op z’n kop en knip ik hem zo dat ik alleen de spiegeling over hou, kwestie van de kijker op het verkeerde been te zetten. Facebookvrienden zullen al wel gezien hebben dat ik dat bij deze ook gedaan heb. Voor deze blog wil ik me aan het origineel houden, weliswaar met boven en onder er een klein stukje afgeknipt om een 16-9 formaat te verkrijgen, dat vind ik beter bij landschapsfotografie passen.

  15-12-2016 om 23:36 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 december Het Turnhouts gerechtshof
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het zal ondertussen wel algemeen geweten zijn dat ik een stevige voorliefde heb voor nacht- en avondfotografie. Het heeft waarschijnlijk wel iets te maken met het feit dat ik altijd al een nachtmens ben geweest.
  Vanavond ben ik naar Turnhout gereden. Ik was nieuwsgierig naar wat de kerstmarkt te bieden had qua sfeerbeelden. Het viel me een beetje tegen moet ik zeggen, daarom ben ik daar ook niet al te lang blijven rondhangen. Maar omdat ik toch in Turnhout was heb ik een aantal andere mogelijke interessante locaties ook eens in het donker bezocht en er was wel degelijk iets te plukken. Bij het kasteel van de Hertogen van Brabant, tegenwoordig beter gekend als het gerechtshof, heb ik een half uurtje doorgebracht om van uit diverse standpunten te bekijken waar ik het beste plaatje kon schieten. Uiteindelijk heb ik van uit deze positie een HDR-opname gemaakt met drie belichtingen. Veel te vaak wordt na een HDR opname ook nog in één adem tonemapping er op los gelaten. Dan krijg je meestal over-the-top resultaten en dus heb ik ze in Photoshop samengevoegd zonder me daar aan te bezondigen en dan ziet het er zo uit, een realistische weergave van wat het oog ziet en wat de camera in één opname vaak niet aankan.
  Dit soort dingen zet ik ook graag om naar zwart-wit, maar voor één keer vond ik hier toch de kleur versie leuker. De zwart-wit versie zet ik wel in een daarvoor bestemde groep op Facebook.
  ISO 100  -  f 13  -  drie opnames met respectievelijk 3,2 sec. 13 sec. en 30 sec.


  14-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 december JAPO
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat hebben we toch een fijne hobby. Er is altijd wel een of andere collega die iets nieuws bedenkt. Er wordt van je verwacht dat je overweg kunt met GPS, computer, internet, navigatie, dat je voldoende rare hersenkronkels hebt om de meest onverwachte cryptische mysterie vraagstukken op te lossen, dat je niet te beroerd bent om wandelschoenen, laarzen of erger nog… waadpakken aan te trekken om op de gezochte coördinaten te geraken en als je dan na vele jaren ervaring op een plek komt waar je moet loggen op een soort logboek waar je voor het eerst mee geconfronteerd wordt knipper je toch nog even met de ogen.
  Borduren, of iets wat daarvoor moet doorgaan, is ook een noodzakelijke eigenschap voor de geocacher merkten we vandaag. Gelukkig was Annemarie, het vrouwtje van cachemaatje Jackie er bij en die heeft voor ons in het geel JAPO er op getoverd, de afkorting van onze namen.    


  13-12-2016 om 23:35 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 december De Nike windmolens
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben nog eens een keer het rondje drie kanalen gaan fietsen vandaag. In deze tijd van het jaar wordt het snel avond. Toen ik langs het Albertkanaal fietste ter hoogte van de nieuwe uitbreiding van het Europese Nike-distributiecentrum begon het al een beetje te schemeren en de eerste tekenen van hopelijk alweer een mooie zonsondergang zaten er aan te komen.
  Helemaal in de verte zijn de sluizen van Meerhout en van voorbij die sluizen tot hier is het al Nike aan de overkant, als ze iets aanpakken dan doen ze het ook grondig die Amerikanen… goed voor de werkgelegenheid natuurlijk, en ze zorgen voor hun eigen energie. Hun windmolenpark neemt ondertussen volwassen afmetingen aan en ik vond dat het best een foto waard was.  


  12-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!