Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  08-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 december Kristalpark
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We moesten al vroeg op weg vandaag. Onze half-jaarlijkse afspraak met de tandarts stond op de agenda en Phaido als medereiziger staat op een strikte regelmaat wat pipi- en kaka-ochtendwandeling betreft. Dat betekende dat we nog iets vroeger moesten vertrekken om onderweg de nodige stappen op de teller te zetten. We waren evenwel nog maar nauwelijks uit de wagen ergens in Witgoor toen onze held al deed wat we van hem verwachtten. Nu waren we plots te vroeg…
  Dan houdt deze jongen net iets beter zijn ogen open om fotomogelijkheden te ontdekken. De ochtend is sowieso voor mij een redelijk onontgonnen periode in een etmaal en toen we langs het nieuwe bouwrijp gemaakte industriegebied Kristalpark reden was ik plots zeer gecharmeerd door het mooie licht. Een korte fotostop resulteerde in een aantal meer dan aanvaardbare plaatjes. Dit is de keuze voor vandaag. Twee rijen molens, de verlichtingspalen rechts en het fietspad leiden alle de blik naar een sterk punt op één derde rechts onder, niet alleen qua compositie ben ik hier best tevreden mee.
  ISO 400   F 10   1/640


  08-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 december It takes two to tango
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een van mijn fotopoints tijdens de reguliere ochtendwandeling is deze heuvel. Het is eigenlijk maar een molshoop, ik schat 10 m boven de omgeving. Wij noemen het de Valentijnsberg en waarschijnlijk zijn wij ook wel de enigen om dat te doen. Lichtelijk creatief bedachten wij ooit deze naam voor de plek en voor ons is dat voldoende als plaatsbepaling. Dit is het hoogste punt van de jaarlijkse Valentijnscross in het dorp en hier heb je dan een leuke locatie om de atleten vast te leggen. Bij gebrek aan atleten had ik vandaag een andere invulling van het begrip Valentijn in gedachten. It takes two to tango. Mijn grote concurent in de strijd om het hart van het vrouwtje maakt ongegeneerd avances. Ik laat hem maar… vanavond ligt hij weer op het matje voor de slaapkamerdeur en doe ik lepeltje lepeltje…  
  Ik heb de kleurverzadiging van de hele foto flink terug gehaald, alleen de hoofdrolspelers ontsnapten aan de selectie.
  ISO 1600   F 8   1/80


  07-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 december Het Begijnhof
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Samen met mijn cachemaatje Jackie en zijn vrouwtje Annemarie ben ik vandaag naar Aarschot gereden. Naast een aantal andere doelwitten hebben we onder andere een wherigo geocachetocht gemaakt doorheen de stad. Ik kan dat het best omschrijven als een gegidste wandeling langs bezienswaardigheden - in dit geval standbeelden - waarbij de info je op de precieze locaties wordt verschaft door de GPS. Op de geocaching.com site kun je zgn. cartriges downloaden die je gedurende zulke tochten begeleiden en de weg wijzen.
  We wandelden onder andere langs het begijnhof en daar kon ik het niet laten om nog eens de fotopotentie van de locatie aan te grijpen om de Eos uit de tas te halen. Ik heb hier een tijdje zitten tobben over de beste compositie. Enkele stappen naar rechts zouden er voor gezorgd hebben dat ik de lijnen van zowel de daken als het wandelpad in de hoeken kon brengen en dat is natuurlijk een stijlelement dat ik graag gebruik. Maar als ik dan ook de volledige rij huisjes aan de overkant, inclusief het hoekhuis links, er op wilde houden zou de OLV-kerk pal in het midden komen en dat vond ik dan weer minder geslaagd. Ik heb dan ook maar voor dit standpunt gekozen waarbij die toren tenminste op een als algemeen aangenomen sterker aandachtspunt, op één derde, gesitueerd is.
  ISO 500  -  f 11  -  1/160


  06-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 december Big Band
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben vanavond naar Jazz Houtum geweest. Die club organiseert elke maand een optreden en deze keer hadden ze “De Very Big Band” geboekt. Dat leek mij een bezoekje waard en enkele ex-collega-muzikanten dachten er ook zo over. Ik had het helemaal niet verwacht, maar… verrassing… in die band zaten nog enkele kerels waar ik menige keren mee op het podium gestaan heb. Het werd een leuk weerzien in veelvoud.
  Daar gaat de foto van vandaag evenwel niet over. Ik had al enkele keren geprobeerd de big band in beeld te nemen maar de belichting in de zaal was niet echt subtiel afgesteld. Twee trombone-spelers zaten vol in een spot en als ik een totaalbeeld wilde schieten waren die steevast helemaal overbelicht. Na enkele pogingen heb ik dan maar beslist de belichting te meten op die twee mannen en het lot hielp me een beetje want net toen ik afdrukte ging een van hen aan zijn neus frunniken… Ik vond het wel grappig.     


  05-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 december De Ardeense Hoogten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn weer terug thuis na enkele dagen genieten van ons jaarlijkse gemeenschappelijk culinair weekend met het vriendenclubje. We hebben natuurlijk niet alleen maar gegeten en gedronken, we zijn ook uitgebreid gaan wandelen. En het was fijn stappen in de natuur op de Ardeense hoogten. Het lekkere vriesweer, de prachtige uitzichten en de soms uitdagende trajecten zorgden ervoor dat wij meer dan aan onze trekken kwamen.
  Terwijl de nevel zijn best doet om ook uit de dalen te ontsnappen is het op de hoogten al best zonnig en kan de fotograaf zijn pret niet op met het vastleggen van vergezichten.

  04-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 december Salon
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Bij deze waag ik mij aan de discipline binnenhuisfotografie. Ik realiseer me dat een 16 mm lens nog niet echt een extreme groothoek is maar voor het gebruik dat ik er van wil maken is dit toch al een hele vooruitgang vergeleken met de 24 mm die me tot vorige week de grootste beeldhoek bood die ik ter beschikking had.
  In hotel Du Moulin vond ik meer dan voldoende mogelijkheden om te experimenteren. Je vindt daar meerdere zaaltjes, salons, zithoeken en andere vergaderlokalen en die zijn allemaal smaakvol ingericht. Dit salonnetje bijvoorbeeld bood weliswaar niet voldoende plaats om onze 12-koppige groep in onder te brengen maar de fotograaf van dienst zag zijn kans schoon om er vóór de dagwandeling toch even zijn statief in een hoekje te zetten. De kleur-versie was ook niet verkeerd, maar ik heb nu eenmaal een rare voorliefde voor zwart-wit.


  03-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 december Hotel du Moulin
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Alle wandelplannen die we vandaag voorzien hadden voor onze eerste dag Ardennen-weekend hebben we moeten afblazen. Wie wil er nu met zulk miezerig, druilerig, grijs weer de onbekende Ardeense paden gaan verkennen? We zijn dan maar de bar van het hotel ingedoken en net voor het avondeten dacht ik er gelukkig aan dat mijn fototoestel nog niet uit de tas geweest was.
  Even naar de overkant van de straat gelopen, statief er onder en de lange-sluitertijd-opname resulteerde in deze plaat. Hotel Du Moulin, bij deze zeer aanbevolen voor de bourgondiers onder de lezers. Met de groothoek kreeg ik vanaf deze toch wel korte afstand het ganse gebouw in beeld plus nog wat omgeving. Enkele autos waren daarenboven zo vriendelijk zowel van links als van rechts doorheen het beeld te komen zoeven. De lichtstrepen zorgden voor een zeer geapprecieerde bonus. 

  02-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  01-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 december Hoksent
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heb ik van de mogelijkheden van digitale fotobewerking gebruik gemaakt om het plaatje dat ik koos als foto van de dag een beetje vrolijker te maken.
  Ik was met cache maatje Jackie aan het stappen door het landschap in Hoksent, da’s een gehucht tussen Eksel en Kleine Brogel in het noorden van Limburg. Het was eigenlijk Jackie die me attendeerde op die twee fotogenieke bomen herinner ik me. Het grijze weer was niet meteen bevorderlijk om er een kleurrijke prent van te maken en dat bleek ook toen ik ‘m bekeek op de PC. Ik heb dan maar de Photoshop trukkendoos boven gehaald om ‘m naar mijn hand te zetten. Eerst gebruikte ik de knop “Blauwe luchten” om de bovenkant vol kleur te laten lopen, da’s toch fijner dan zo’n grote uitgebeten witte leegte. Het schuifje “herfstkleuren” bleek daarna erg behulpzaam om wat warmte in de resterende bladeren te brengen, daarna was het de beurt aan de tool “breng wat meer kontrast in die bomen en begroeiing in de achtergrond” en tenslotte vond ik in het menu ook nog de filter “maak de groentinten een klein beetje levendiger”.  Na gedane taak keek ik weer tevreden naar een foto die wel degelijk vandaag gemaakt is al zou je het zonder deze uitleg waarschijnlijk niet geloven. 

  01-12-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 november De markt van Geel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik was al een tijdje in blijde verwachting van een nieuwe groothoeklens en vanavond ben ik hem gaan ophalen in Aarschot. Dat wordt dikke fun de volgende dagen, een weekend Ardennen lijkt me alvast een prima gelegenheid om eens extra te stoeien met breeeeeede landschap-mogelijkheden.
  Ik heb een ommetje gemaakt tijdens de terugweg om langs de markt van Geel te passeren, daar wilde ik alvast eens uitproberen wat 16 mm betekent op een groot plein. Vergeleken met mijn 24 mm scheelt dit echt een flinke slok op een borrel. Van vervorming is er ook nauwelijks sprake merk ik tot mijn grote vreugde en in een ruk heb ik er door een erg kleine opening de nodige magische diafragmasterretje bij getoverd. Meer heeft een mens niet nodig om tevreden te zijn.  

  30-11-2016 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 november Rietkraag in tegenlicht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zo mag het voor mij nog een tijdje doorgaan, lekker fris maar helder laat-herfst-weer. We hebben er uitgebreid van geprofiteerd vandaan om te gaan wandelen en enige geocachen te gaan zoeken in Noord Brabant, meer bepaald de omgeving van Vessem, Netersel en de overige zaligheden ( er zijn in die regio 8 dorpen waarvan de naam eindigt op “sel”, en die worden de 8 zaligheden genoemd ). Uiteraard heb ik ook de nodige mooie plaatjes gescoord, want de camera is er natuurlijk ook altijd bij en op zijn tijd haal ik ‘m ook uit de tas. De vele rietkragen langs de Grote en Kleine Beerze waren even zovele uitdagingen om ze eens in tegenlicht in beeld te nemen. Dit is een van de vele pogingen.
  Met dank aan cachemaatje Jackie die voor de nodige schaduw zorgde, zodat ik flares door rechtstreekse instraling in de lens kon vermijden.   


  29-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 november Koebeesten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ach ja, ik plaats ‘m toch maar. Ik ben er zelf eigenlijk niet zo tevreden over, maar het is de enige foto die ik vandaag gemaakt heb. Ik moet eigenlijk zeggen de enige uit een reeksje die nog een beetje toonbaar was…
  We waren op bezoek bij dochterlief en gezinnetje in Wuustwezel en dan loop ik altijd wel eens naar achter om te zien hoe het staat met de gang van zaken op de boerderij. Dit plaatje van de smakelijk etende koebeesten vond ik wel interessant en ik heb dan ook enkele keren aangelegd… Diafragmavoorkeuze, niet gecontroleerd, ISO-waarde te laag, avond, tel dat bij elkaar op en je komt op een sluitertijd van 1/25, dan moet je al veel geluk hebben en een erg vaste hand om er nog een voldoende scherpe opname uit te halen. Ik zag het pas toen ik alles thuis op de PC bekeek… stom, stom, stom. Ik pleit schuldig, met veel goede wil kan ik hier mee leven, ook al omdat het formaat dat deze site toelaat klein genoeg is. Voor een A4- laat staan een A3-afdruk zou ik ‘m zeker weggooien, maar zoals ik al eerder vertelde, het is de enige aanvaardbare uit het reeksje.      


  28-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 november De nieuwe kleren van de Kerstman
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De garderobe van de Kerstman begon na veelvuldig en intensief gebruik toch wel meerdere tekenen van slijtage te vertonen. Een bezoek aan de kerstklerenmaker drong zich dan ook op. Vandaag had de Kerstman een gaatje in zijn drukke agenda en kon hij een volledig nieuwe outfit gaan aanpassen in Aarschot. Dat is wel een bijzonder toevallige samenloop van omstandigheden want precies in datzelfde Aarschot zal de kerstman verblijven tijdens zijn bezoek aan België in de Kerstperiode. De helpers van de kerstman hebben een kerstmanwoning gehuurd in de Martelarenstraat en de kerstman zal daar verblijven samen met zijn kerstmanfamilie en de kerstmanaanhang van midden december tot na nieuwjaar. De nieuwe kleren van de Kerstman zijn ondertussen per post opgestuurd naar Lapland en als de kerstman midden december de lange jaarlijkse tocht van Lapland naar Aarschot weer maakt en in zijn tijdelijke woning aankomt zal dat in vol ornaat zijn. Tijdens het pasritueel kon de Kerstman gelukkig beroep doen op een toevallig aanwezige fotograaf om alvast een foto te maken.    


  27-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 november Duvel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het zal ondertussen wel algemeen geweten zijn dat ik een grote fan ben van het hemelse brouwsel van de firma Moortgat. Een logo, een affiche, een lichtreclame… het doet me wat. Deze combinatie zag ik vanmiddag en ik kon het niet laten dit vast te leggen. Uiteraard vind ik het leuk dat lila-roze zwanen ook een voorliefde hebben voor Duvel, zo interpreteer ik de foto tenminste. Dat er ook andere interpretaties mogelijk zijn begrijp ik…   Suggesties zijn welkom via de reageerknop.


  26-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  25-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 november Schapen in tegenlicht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het woord fotografie komt van het Grieks, photos en graphein, respectievelijk licht en schrijven. Fotografie is dus schrijven met licht, de uitspraak is genoegzaam gekend, en is ondertussen een cliché geworden. Licht, mooi licht is waar het bijna altijd om gaat.
  Toen ik vanmiddag terug kwam van een tochtje naar Sas 5 zag ik tussen het kanaal en Geel ten Aard een verzameling schapen die even intensief van het novemberzonnetje aan het genieten waren als ikzelf, pal in het tegenlicht. En dan gooi ik er graag een tweede cliché tegenaan: het mooiste licht is tegenlicht. Een fotostop was vanzelfsprekend. Ik heb zorgvuldig de zon buiten beeld gehouden en enkele shots gewaagd. De scene kan natuurlijk niet zo mooi zijn als ik het in werkelijkheid zag, het dynamisch bereik van een camera is immers nog altijd vele malen kleiner dan dat van het menselijk oog. Toch Ben ik best tevreden met het resultaat, de duidelijke sporen van de zon-instraling in het midden van het beeld neem ik er graag bij…


  25-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 nov De Watermolen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik zit weer in een let-een-beetje-op-je-gezondheid periode. Ik probeer even wat redelijkheid qua eet- en drinkpatroon in te lassen en ook de lichaamsbeweging die ik toch al tijden plichtsbewust op ongeveer 10.000 stappen per dag hield wordt nog wat opgedreven middels de plots weer herontdekte fietsliefde. Nu Phaido een duidelijke afkeer voor de fietskar heeft laten blijken was dat even op een lager pitje gezet.  Zolang het weer het toelaat haal ik ‘m weer dagelijks van stal voor een kort ritje of een lange tocht. Vandaag was het eerder kort… Tussen de ochtendwandeling en de vele dingen die ik in de loop van de namiddag gepland had zag ik toch nog kans er een uurtje op uit te trekken, zonder vooropgesteld plan maar eenmaal aan het fietsen ging het noordwaards deze keer. Puur willekeurig links of rechts afdraaiend en soms ook wel eens rechtdoor rijdend kwam ik bij de Tielense watermolen terecht, in vogelvlucht niet eens 5 km van mijn deur verwijderd. Die is al duizenden malen gefotografeerd natuurlijk en ik heb ‘m zelf ook al langs alle mogelijke kanten vastgelegd maar toch blijft ie een fotostop waard. Deze keer ging ik voor een laag standpunt en om een gepast sfeerbeeld te verkrijgen koos ik er voor in de nabewerking de kleurverzadiging voor meer dan de helft te verminderen zodat, in combinatie met een antiek aandoend kadertje, dit weer wat meer gaat lijken of een oude gebleekte foto.                        


  24-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 november Spoorwegbrug
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Rond vier uur kwam ik thuis van een tochtje met Phaido en ik had wel gemerkt dat de avondlucht mooi rood kleurde. Voor dit soort situaties heb ik, zoals de meeste amateurfotografen vermoed ik, enkele mogelijke fotolocaties in mijn achterhoofd. De spoorwegbrug over het Albertkanaal in Herentals leek mij bijvoorbeeld zeer geschikt om in deze lichtomstandigheden als onderwerp te fungeren. Daar ben ik dan ook naar toe gereden en ik heb van uit diverse standpunten de nodige opnames gemaakt, telkens wachten tot er een trein voorbij komt natuurlijk. Het avondrood zorgde voor bijzonder stemmige shots. Toch koos ik vandaag voor deze plaat, het warme kleurenspektakel in de lucht is hier grotendeels afwezig maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de prachtige lichten van de trein, ik moet eigenlijk zeggen… treinen. Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik wel toegeven dat het eigenlijk twee treinen zijn. Vanaf statief, met precies dezelfde kadrering kon ik twee opnames over elkaar leggen en in Photoshop kun je met een bepaalde dekkingsmodus van de bovenste laag er voor kiezen dat alleen de lichten samengevoegd worden. Ik vond het wel spectaculair, noem het een artistieke vrijheid. J                     


  23-11-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  22-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 november De Kruisweg Akker
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat heeft het weer toch rare kuren, gisteren kon je niet buiten komen zonder zwemvliezen en andere waterdichte attributen en dan beleefden we vandaag weer een prachtige laat-herfst dag met voldoende zon om mij uit te nodigen om nog eens een fietstochtje te ondernemen. Met veel enthousiasme heb ik dat dan ook gedaan, enkele nog niet gelogde geocachen die binnen fietsafstand verstopt waren in de GPS, de camera in de fietstas en weg was ie...  
  Zo kom je weer maar eens op plaatsen waarvan je het bestaan nooit vermoed had. De Kruisweg Akker, een kruisweg met 14 kapellekes in Lille? Vlak bij de weg naar Wechelderzande dan nog… de collega hobbyist die hier iets verstopt had wordt bij deze bedankt om me de plek te tonen. De cache kon zich niet lang verborgen houden en de camera mocht uit de tas.
  Ik heb geprobeerd er een authentieke ouderwetse prent van te maken in de nabewerking, zo komt ie naar mijn gevoel het best tot zijn recht. Dat de kapellekes schijnbaar naar voor leunen is geen gevolg van de perspectiefwerking bij het lichtjes naar boven fotograferen van uit een laag standpunt. Die staan daar werkelijk ook zo...          


  22-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 november Hindernissenparcours
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De storm van gisteren heeft weer lelijk huis gehouden in het bos. Diverse gesneuvelde bomen getuigden deze morgen er van dat de waarschuwingen van de weerkundige diensten deze keer geen loos alarm waren. Diverse keren moesten we over of rond stammen die dwars over de paden en zandwegen lagen. Phaido liet het allemaal niet aan zijn hart komen, hij dartelde als een jong veulen overal doorheen. Het was alsof de natuurelementen een hindernissenparcours hadden gebouwd speciaal voor hem.
  Bij de eerste boom die ons de weg versperde zag ik het gebeuren, bij de tweede had ik mijn fototoestel al in de aanslag. Bij dit toch wel donkere weer was er weinig licht in het bos en dus moest de ISO-waarde weer flink omhoog om een voldoende korte sluitertijd over te houden.
  f 5  -  1/320  -  ISO 1600          


  21-11-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 november Peuken
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een foto die misschien een beetje verklaring nodig heeft vandaag.
  We gaan iedere zondagavond met de maten van de motorclub gezellig iets consumeren in een of andere Lichtaartse horecazaak, meestal is dat bij Toke in de Korte Hei trouwens, en dan zijn de gesprekken vaak erg geanimeerd. Zoals dat tegenwoordig in veel horecazaken het geval is zie je regelmatig klanten naar buiten lopen om hun rookverslaving vrije loop te laten. Toevallig kreeg ik plots de peuken-emmer in de gaten die naast de buitendeur stond vol te wezen. Mijn fototoestel had ik al bij maar ik ben toch maar terug naar de wagen gelopen om ook mijn statief te gaan halen. Buiten donker… lange sluitertijd… dus alles wat binnen beweegt is onscherp en het gevaar voor overbelichting loert om de hoek. Ik wilde eigenlijk een HDR opname maken met drie verschillende belichtingen om het licht binnen ook een beetje binnen de grenzen te houden, maar zoals ik al zei: het gaat er vaak erg geanimeerd aan toe en op de andere opnames was er nog veel meer beweging. Ik heb dan toch maar gekozen voor dit beeld, het ging mij tenslotte om die peuken-emmer en ik kan best leven met de onscherpte binnen. Met een tijdrovende bewerking zou eventueel het licht binnen nog wat gedimd kunnen worden, maar uiteindelijk vond ik dat zelfs niet nodig… dit is min of meer zoals ie uit mijn toestel kwam.
  f 5,6  -  2,5 sec.  -  ISO 1250         


  20-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 november De Worst van Wellens
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nachtfotografie is al lang één van mijn favoriete onderdelen als je het fotograferen in kastjes zou willen onderverdelen.
  Het was al redelijk laat toen ik via de ring van Herentals weer huiswaarts reed. De worst van Wellens, de onder die naam bij de plaatselijken gekende langwerpige rotonde, is een punt waarvan ik de fotomogelijkheden in mijn achterhoofd had opgeslaan. Ik vermoed dat elke hobbyfotograaf wel menige zulke punten heeft. De mogelijkheid om met lange sluitertijden, met de voor- en achterlichten van de voorbijkomende voertuigen iets te doen wilde ik wel eens in de praktijk uittesten. Het was niet echt gepland, maar omdat ik niet gehaast was heb ik vandaag de wagen maar eens op de parking van de Wellens gezet en ben ik aan de slag gegaan om enkele shots te proberen.
  Ik ben eigenlijk in blijde verwachting van een 16-35 lens om dit soort dingen net iets ruimer in beeld te nemen, maar voorlopig lukte het me met de 24-105 ook nog wel.     


  19-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!