Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  26-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 november Duvel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het zal ondertussen wel algemeen geweten zijn dat ik een grote fan ben van het hemelse brouwsel van de firma Moortgat. Een logo, een affiche, een lichtreclame… het doet me wat. Deze combinatie zag ik vanmiddag en ik kon het niet laten dit vast te leggen. Uiteraard vind ik het leuk dat lila-roze zwanen ook een voorliefde hebben voor Duvel, zo interpreteer ik de foto tenminste. Dat er ook andere interpretaties mogelijk zijn begrijp ik…   Suggesties zijn welkom via de reageerknop.


  26-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  25-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 november Schapen in tegenlicht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het woord fotografie komt van het Grieks, photos en graphein, respectievelijk licht en schrijven. Fotografie is dus schrijven met licht, de uitspraak is genoegzaam gekend, en is ondertussen een cliché geworden. Licht, mooi licht is waar het bijna altijd om gaat.
  Toen ik vanmiddag terug kwam van een tochtje naar Sas 5 zag ik tussen het kanaal en Geel ten Aard een verzameling schapen die even intensief van het novemberzonnetje aan het genieten waren als ikzelf, pal in het tegenlicht. En dan gooi ik er graag een tweede cliché tegenaan: het mooiste licht is tegenlicht. Een fotostop was vanzelfsprekend. Ik heb zorgvuldig de zon buiten beeld gehouden en enkele shots gewaagd. De scene kan natuurlijk niet zo mooi zijn als ik het in werkelijkheid zag, het dynamisch bereik van een camera is immers nog altijd vele malen kleiner dan dat van het menselijk oog. Toch Ben ik best tevreden met het resultaat, de duidelijke sporen van de zon-instraling in het midden van het beeld neem ik er graag bij…


  25-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 nov De Watermolen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik zit weer in een let-een-beetje-op-je-gezondheid periode. Ik probeer even wat redelijkheid qua eet- en drinkpatroon in te lassen en ook de lichaamsbeweging die ik toch al tijden plichtsbewust op ongeveer 10.000 stappen per dag hield wordt nog wat opgedreven middels de plots weer herontdekte fietsliefde. Nu Phaido een duidelijke afkeer voor de fietskar heeft laten blijken was dat even op een lager pitje gezet.  Zolang het weer het toelaat haal ik ‘m weer dagelijks van stal voor een kort ritje of een lange tocht. Vandaag was het eerder kort… Tussen de ochtendwandeling en de vele dingen die ik in de loop van de namiddag gepland had zag ik toch nog kans er een uurtje op uit te trekken, zonder vooropgesteld plan maar eenmaal aan het fietsen ging het noordwaards deze keer. Puur willekeurig links of rechts afdraaiend en soms ook wel eens rechtdoor rijdend kwam ik bij de Tielense watermolen terecht, in vogelvlucht niet eens 5 km van mijn deur verwijderd. Die is al duizenden malen gefotografeerd natuurlijk en ik heb ‘m zelf ook al langs alle mogelijke kanten vastgelegd maar toch blijft ie een fotostop waard. Deze keer ging ik voor een laag standpunt en om een gepast sfeerbeeld te verkrijgen koos ik er voor in de nabewerking de kleurverzadiging voor meer dan de helft te verminderen zodat, in combinatie met een antiek aandoend kadertje, dit weer wat meer gaat lijken of een oude gebleekte foto.                        


  24-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 november Spoorwegbrug
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Rond vier uur kwam ik thuis van een tochtje met Phaido en ik had wel gemerkt dat de avondlucht mooi rood kleurde. Voor dit soort situaties heb ik, zoals de meeste amateurfotografen vermoed ik, enkele mogelijke fotolocaties in mijn achterhoofd. De spoorwegbrug over het Albertkanaal in Herentals leek mij bijvoorbeeld zeer geschikt om in deze lichtomstandigheden als onderwerp te fungeren. Daar ben ik dan ook naar toe gereden en ik heb van uit diverse standpunten de nodige opnames gemaakt, telkens wachten tot er een trein voorbij komt natuurlijk. Het avondrood zorgde voor bijzonder stemmige shots. Toch koos ik vandaag voor deze plaat, het warme kleurenspektakel in de lucht is hier grotendeels afwezig maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de prachtige lichten van de trein, ik moet eigenlijk zeggen… treinen. Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik wel toegeven dat het eigenlijk twee treinen zijn. Vanaf statief, met precies dezelfde kadrering kon ik twee opnames over elkaar leggen en in Photoshop kun je met een bepaalde dekkingsmodus van de bovenste laag er voor kiezen dat alleen de lichten samengevoegd worden. Ik vond het wel spectaculair, noem het een artistieke vrijheid. J                     


  23-11-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  22-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 november De Kruisweg Akker
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat heeft het weer toch rare kuren, gisteren kon je niet buiten komen zonder zwemvliezen en andere waterdichte attributen en dan beleefden we vandaag weer een prachtige laat-herfst dag met voldoende zon om mij uit te nodigen om nog eens een fietstochtje te ondernemen. Met veel enthousiasme heb ik dat dan ook gedaan, enkele nog niet gelogde geocachen die binnen fietsafstand verstopt waren in de GPS, de camera in de fietstas en weg was ie...  
  Zo kom je weer maar eens op plaatsen waarvan je het bestaan nooit vermoed had. De Kruisweg Akker, een kruisweg met 14 kapellekes in Lille? Vlak bij de weg naar Wechelderzande dan nog… de collega hobbyist die hier iets verstopt had wordt bij deze bedankt om me de plek te tonen. De cache kon zich niet lang verborgen houden en de camera mocht uit de tas.
  Ik heb geprobeerd er een authentieke ouderwetse prent van te maken in de nabewerking, zo komt ie naar mijn gevoel het best tot zijn recht. Dat de kapellekes schijnbaar naar voor leunen is geen gevolg van de perspectiefwerking bij het lichtjes naar boven fotograferen van uit een laag standpunt. Die staan daar werkelijk ook zo...          


  22-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 november Hindernissenparcours
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De storm van gisteren heeft weer lelijk huis gehouden in het bos. Diverse gesneuvelde bomen getuigden deze morgen er van dat de waarschuwingen van de weerkundige diensten deze keer geen loos alarm waren. Diverse keren moesten we over of rond stammen die dwars over de paden en zandwegen lagen. Phaido liet het allemaal niet aan zijn hart komen, hij dartelde als een jong veulen overal doorheen. Het was alsof de natuurelementen een hindernissenparcours hadden gebouwd speciaal voor hem.
  Bij de eerste boom die ons de weg versperde zag ik het gebeuren, bij de tweede had ik mijn fototoestel al in de aanslag. Bij dit toch wel donkere weer was er weinig licht in het bos en dus moest de ISO-waarde weer flink omhoog om een voldoende korte sluitertijd over te houden.
  f 5  -  1/320  -  ISO 1600          


  21-11-2016 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 november Peuken
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Een foto die misschien een beetje verklaring nodig heeft vandaag.
  We gaan iedere zondagavond met de maten van de motorclub gezellig iets consumeren in een of andere Lichtaartse horecazaak, meestal is dat bij Toke in de Korte Hei trouwens, en dan zijn de gesprekken vaak erg geanimeerd. Zoals dat tegenwoordig in veel horecazaken het geval is zie je regelmatig klanten naar buiten lopen om hun rookverslaving vrije loop te laten. Toevallig kreeg ik plots de peuken-emmer in de gaten die naast de buitendeur stond vol te wezen. Mijn fototoestel had ik al bij maar ik ben toch maar terug naar de wagen gelopen om ook mijn statief te gaan halen. Buiten donker… lange sluitertijd… dus alles wat binnen beweegt is onscherp en het gevaar voor overbelichting loert om de hoek. Ik wilde eigenlijk een HDR opname maken met drie verschillende belichtingen om het licht binnen ook een beetje binnen de grenzen te houden, maar zoals ik al zei: het gaat er vaak erg geanimeerd aan toe en op de andere opnames was er nog veel meer beweging. Ik heb dan toch maar gekozen voor dit beeld, het ging mij tenslotte om die peuken-emmer en ik kan best leven met de onscherpte binnen. Met een tijdrovende bewerking zou eventueel het licht binnen nog wat gedimd kunnen worden, maar uiteindelijk vond ik dat zelfs niet nodig… dit is min of meer zoals ie uit mijn toestel kwam.
  f 5,6  -  2,5 sec.  -  ISO 1250         


  20-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 november De Worst van Wellens
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nachtfotografie is al lang één van mijn favoriete onderdelen als je het fotograferen in kastjes zou willen onderverdelen.
  Het was al redelijk laat toen ik via de ring van Herentals weer huiswaarts reed. De worst van Wellens, de onder die naam bij de plaatselijken gekende langwerpige rotonde, is een punt waarvan ik de fotomogelijkheden in mijn achterhoofd had opgeslaan. Ik vermoed dat elke hobbyfotograaf wel menige zulke punten heeft. De mogelijkheid om met lange sluitertijden, met de voor- en achterlichten van de voorbijkomende voertuigen iets te doen wilde ik wel eens in de praktijk uittesten. Het was niet echt gepland, maar omdat ik niet gehaast was heb ik vandaag de wagen maar eens op de parking van de Wellens gezet en ben ik aan de slag gegaan om enkele shots te proberen.
  Ik ben eigenlijk in blijde verwachting van een 16-35 lens om dit soort dingen net iets ruimer in beeld te nemen, maar voorlopig lukte het me met de 24-105 ook nog wel.     


  19-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 november Allemaal tesamen, kaka, nu !!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het was de laatste dag van de seniorenweek in Hoevezavel vandaag en hoewel ik het erg druk had met de bezigheden i.v.m. de verenigingen-quis hebben we toch de tijd gevonden om in de loop van de namiddag even tot daar te rijden. Het is inmiddels een traditie geworden dat het personeel, de bewoners zelf en alle mogelijke andere zijdelings of rechtstreeks betrokkenen er een erg entertainende show van maken, zo ook deze keer.
  Een deel van het personeel had de thematiek van de steeds maar erger wordende besparingen, de werkdruk en de opgelegde beperkingen van dienstverlening verwerkt in een sketch. Alles wordt in quota en cijfertjes opgedeeld, de bewoners hebben recht op zoveel minuten toilet, zoveel minuten eet-tijd, zoveel minuten ontspanning, het personeel moet presteren binnen opgelegde minima, kortom het begrip menselijk is bij dit soort planning niet altijd meer van toepassing. We hebben ondertussen allemaal wel gehoord van de voorstellen om de bewoners van zorginstellingen maar maximaal 3 keer per dag wc-faciliteiten te gunnen bijvoorbeeld. Dat werd op een sublieme manier getoond op het podium. Nadat de gespeelde oudjes op het podium waren gesukkeld onder de dril-commando’s van de begeleider werd er op een militaristische manier gewassen, de tanden gepoetst en uiteindelijk ook op de WC-pot plaats genomen. Dat vond ik het geschikte moment om een foto te maken. Broek af, zitten, persen en schijten… in vijf-voud !!!


  18-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 november Langs de Nete
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het hoogtepunt van de herfst hebben we ondertussen wel gehad vermoed ik. Er zijn nog enkele hardnekkig enig groen vasthoudende dappere bomen weliswaar maar het merendeel van de blaadjes is ondertussen verkleurd en ligt op de grond. Toch blijft de amateurfotograaf herfstfotos maken, op gevaar af van in herhaling te vallen. Dan zoekt ie maar naar alternatieve presentatie mogelijkheden.
  Uit een wandeling langs de Nete plukte ik dit plaatje en ik vond dat ik het mooiste deel, het stuk waar de herfst nog voldoende kleurrijk is, in al zijn glorie moest tonen maar om nu het grootste deel van een toch wel verantwoorde compositie weg te knippen had ik ook weer geen zin. Ik wilde toch ook de al iets kalere omgeving in de foto houden. Om dit probleem op te lossen was Photoshop ook vandaag weer mijn steun en toeverlaat.
  Dit zijn twee fotos, namelijk het landschap en de hand van het vrouwtje. In de bewerking maakte ik gebruik van vier over elkaar liggende lagen: een zwart-wit en een kleur-versie van het landschap, de hand en dan nog een vierde laag met een getekend en wit gekleurd kader. Verder was het alleen maar zaak om op de goede plaatsen de nodige dingen weg te knippen om tot dit resultaat te komen. Voor de aardigheid heb ik, toen ik toch bezig was nog enkele andere fotos aangepakt met datzelfde procedé, met diezelfde hand en datzelfde kader en één daarvan heb ik ondertussen ook op Facebook gezet. Misschien wordt dit wel de start van een mooi reeksje..


  17-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 november De vrek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Van de Tielense toneelvereniging De Orchidee was er bij onze fotoclub een verzoek toegekomen of er niet enkele leden fotos wilden komen maken bij de generale repetitie van hun nieuwe stuk. Jazeker, zo’n opportuniteit laat ik niet liggen als de gelegenheid zich voordoet… Samen met Rob ben ik er naar toe getrokken en we zijn er vanavond gaan proeven van een stukje cultuur.
  Het bleek over een soort van naar de 21ste eeuw verplaatste remake van een stuk van Molière te gaan: l’avare oftewel de vrek. Je maakt het niet vaak mee dat je in een theater op de allerbeste plaats mag zitten om fotos te maken en er dan ook nog eens geen enkele rem staat op statiefgebruik of flitsen. Ik ben dan ook met een heleboel prachtige fotos thuisgekomen. Deze plaat is best tekenend voor de voorstelling: de vrek en zijn zoon in conflict. Dat ik ‘m omgezet heb in zwart wit mocht worden verwacht he… Voor de liefhebbers: ik heb dus de voorstelling al gezien in avant-première en ik kan dit alleen maar aanbevelen.


  16-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 november Bert Kruismans
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Mijn zus had me gevraagd haar vandaag een beetje te helpen bij een evenement. Bij de uitreiking van de fleet-awards waren toch wel zo’n 450 mensen uitgenodigd. Je hebt dan te maken met het wagenpark van grote bedrijven, en de link met de lease-bussiness is nooit ver weg. Bij de hele organisatie, toespraken, cadeaupakketjes, catering, sponsorspandoeken enz. enz.  wilde ik haar graag enige broederlijke steun verlenen. Het werd een lange dag. Het event zou pas om 15 h beginnen maar wij werden al om 10 uur in Brussel verwacht om alles tijdig klaar te zetten. Gezien de dagelijkse files wilde dat zeggen kwart voor zeven vertrekken thuis en dus iets over zessen opstaan. Ik zit dit nu te tikken om 4 uur in de ochtend. Veel puf om hier nog een uitgebreid verhaal bij te bedenken heb ik niet meer.
  Mijn oorspronkelijk plan was ’s avonds voor het naar huis gaan nog even langs de Heysel rijden om het Atomium bij nacht te fotograferen. Maar gezien het toch wel erg late einduur van het evenement kwam dat er niet meer van. Tijdens het officiële gedeelte had ik gelukkig de mogelijkheid om even mijn fototoestel boven te halen om een en ander te fotograferen. Flitsen mocht niet, dus moest de ISO waarde gigantisch de hoogte in maar dat kan de 6D wel aan.
  Bert Kruismans was de presentator van de avond en een BV vangen in een foto is nooit verkeerd natuurlijk. Twee keer in één foto is nog iets beter.  


  15-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  14-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 november Spaghettiiiii...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik heb vandaag een snipperdag genomen qua fotograferen. Het weer nodigde niet echt uit om de natuur in te trekken en ik moest sowieso nog wat achterstand inhalen met het selecteren en fatsoeneren van mijn fotos van de laatste dagen. Ik heb me na de ochtendwandeling voor de PC geposteerd en ik heb me de rest van de dag geamuseerd met nabewerken.
  Dat ik Photoshop een geweldig programma vind is ondertussen wel geweten neem ik aan en dat ik het leuk vind om er mee bezig te zijn ook… Ik vind trouwens, dat nabewerking een inherent onderwerp van de fotografie is geworden tegenwoordig en dat creativiteit niet ophoudt als je op het ontspanknopje van je toestel hebt gedrukt.
  Bij het doornemen van de diverse mappen durf ik na de basisbewerkingen wel eens aan het experimenteren gaan als er zich een plaatje aandient dat zich daartoe leent. Dat kan gaan van het zoeken naar alternatieve uitsnijdingen tot het met de ganse trukkendoos manipuleren van een foto tot een totaal ander beeld. Dit is bijvoorbeeld een rigoureus gecropte foto van Hannelore die spaghetti eet. De niet ter zake doende ruime zijkanten van de foto heb ik weggesneden om de essentie over te houden: gezichtje, hand, vork en spaghetti. Dan heb ik er een bewerking op los gelaten die ik wel eens vaker toepas, het ziet er een beetje uit als het gemiddelde tussen een tekening, een schilderij en een foto. Hoe dat precies in zijn werk gaat zou ons te ver leiden op deze pagina, maar indien me dat gevraagd wordt wil ik dat wel eens uit de doeken doen. Ook dit is fotografie.
  En voor wie er aan moest twijfelen: oma’s spaghettiii is the best !!!


  14-11-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 november Dinner for 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Nogal wat jaren geleden hebben we ooit  3 grote tafels gekocht in een tweedehands-horecamateriaal-zaak. Meestal staan ze opgestapeld in de garage maar als we weer eens een feestje hebben halen we er één, twee of alle drie de woonkamer in en de andere meubels moeten dan even wijken. Bij het uitgestelde verjaardagsfeestje van het vrouwtje gisteren hadden we genoeg aan twee en om de hoek hadden we een extra tafel voorzien voor de jongste kids, dat vonden die sowieso leuker... en wij ook :) .
  We gaan er elke keer weer van uit dat onze gasten dezelfde eetlust hebben als ondergetekende en dat houdt in dat we ook steevast na elk feestje enkele dagen kunnen teren op de restanten. Vandaag hadden we met z’n tweeëen dus weer een culinaire hoogdag… want koken is iets waar mijn schatje kampioen in is.
  We hebben er ondertussen ook een gewoonte van gemaakt van, als die tafels er toch staan, de volgende dag elk aan een kop van de tafel te gaan zitten om te eten, een tête à tête op afstand zeg maar en dan maak ik ook telkens weer een zogenaamde geef-mij-het-zout-eens-aan-foto. Zout was het alleszins niet wat het vrouwtje daar aan het nuttigen is, als amuse had ze een verrukkelijke mousse van avocado, groene appeltjes en griekse yoghurt in elkaar geknutseld. Wat volgde was ook de moeite waard trouwens.
  Ik meen dat ik in de loop van vorig jaar ook al eens een vergelijkbare foto heb geplaatst, maar die was in zwart wit en deze keer staat het vrouwke er op.


  13-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 november Familiefoto
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is niet zo gemakkelijk om de ganse familie nog eens samen te krijgen. Er zij altijd wel ergens andere verplichtingen als je iets probeert te regelen. Het is alweer bijna een maand geleden dat het vrouwtje verjaarde en het bijhorende feestje konden we vandaag eindelijk organiseren. Dochter en gezinnetje, zoon en gezinnetje, het vrouwke en ikzelf… we hadden het best naar de zin vanavond. Na de drankjes, de hapjes, de iets grotere happen en de bijhorende gezelligheid moest uiteraard ook nog een familiefoto gemaakt worden. Schoonbroer Dreeke, ook aanwezig samen met mijn zus, fotograaf van beroep, was zo gewillig enkele keren op het knopje te drukken.
  Ik heb weer enkele prachtplaten voor het familiealbum maar de allerleukste kwam na afloop, tijdens het ontspanmoment, toen Dreeke nog eens afdrukte…


  12-11-2016 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 november Bevers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Omdat sedert begin deze week voorspeld was dat vrijdag de beste dag van de week zou worden op weergebied hadden we al enkele dagen geleden besloten er vandaag een lange geocache-dag van te maken. De streek net ten zuiden van Luik, tussen de monding van de Ourthe en Esneux leek ons interessant genoeg. Qua landschappelijk schoon en geocachemogelijkheden was dat goed gegokt, maar de weergoden waren weer eens niet met ons… we waren beter in het redelijk zonnige noorden van het land gebleven hoorden wij bij thuiskomst, wij evolueerden de ganse dag in grijze grauwigheid. Dit betekent niet dat we niet genoten van onze uitstap natuurlijk.
  We werden tijdens een wandeling langs de Ourthe geconfronteerd met het werk van een bijzonder dier. In het nieuws hoorden we al eerder dat er weer bevers gespot worden in Vlaanderen. In Wallonie zijn die al langer weer actief, daar werden ze uitgezet eind vorige eeuw en ze doen het daar zo goed dat het makkelijker wordt de streken op te noemen waar ze nog niet te spotten zijn dan die waar er wel zitten. De bever, het grootste knaagdier van het noordelijk halfrond, is klaarblijkelijk ook bij ons terug van weggeweest merkten we met eigen ogen!
  Op diverse plaatsen zagen we omgeknaagde bomen in de Ourthe. Die beesten willen dammen bouwen en geen rivier is hen te breed blijkbaar en geen boom te dik. Hoe ze er in slagen precies die bomen uit te kiezen die in het water zullen vallen en hoe ze er in slagen dat ook te laten gebeuren is ons een raadsel maar duidt toch maar weer eens op een bijzonder soort intelligentie. Op bijgaand beeld zie je enkele gesneuvelde bomen met duidelijke knaagsporen en zo waren en nog meerdere langs onze route. De gemeente Tilff heeft weer opruimwerk.


  11-11-2016 om 23:59 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 november Na de bui
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik weet hoe vervelend het is voor mee wandelende niet-fotografen om te pas en te onpas overal te moeten wachten als er ergens weer een potentieel onderwerp opduikt. Daarom neem ik tegenwoordig tijdens de dagelijkse ochtendwandeling niet meer altijd mijn fototoestel mee. Als er onverwacht toch iets zou voorbij komen wat dringend hier en nu moet gefotografeerd worden dan heb ik nog altijd de iPhone en daar maak je ook aanvaardbare fotos mee. Als er iets is dat kan wachten ga ik na de wandeling liever eens terug met de fiets of de wagen. Een bijkomend voordeel is dat ik dan niet altijd met die zware tas moet sleuren…
  Vandaag was dat het geval. Ik had deze morgen op de buienradar gezien dat die vervelende lichte regen niet de ganse voormiddag zou duren en toen het rond half elf inderdaad droog werd zijn we het bos in getrokken. Na een bui ziet alles er veel frisser uit, de kleuren zijn dan ook net iets intenser en de lucht is volkomen helder. Er waren nogal wat plassen waarvan ik  meende dat ik er een en ander in zou kunnen spiegelen, dus ben ik in mijn eentje nadien nog eens met de wagen terug tot in de Smallebroeken gereden om ongestoord aan de slag te gaan. Ik had uiteraard mijn statief meegenomen, een plastic zak om op te zitten of te liggen en zodoende een vuile voorkant te vermijden en een set filters want ik wilde wat experimenteren met lage standpunten en iets langere sluitertijden. De meeste beelden schoot ik met een 3 stops-ND filter op mijn toestel, ISO 100 en diafragma 11 of 13. Ik kwam zo op sluitertijden tussen de 3,5 en 5 sec. en dat leverde me opnames op waar ik tevreden over was. In de nabewerking heb ik alleen de kleurtemperatuur iets omhoog gebracht en met de filter Dark Shadows van de Nik-collectie heb ik de plassen iets donkerder gemaakt, die vond ik over het algemeen iets te bruin, een beetje vies. Misschien dat dit beeld niet het meest typische uit de reeks is, de plas was niet zo spiegelglad als ik zou gewild hebben, er was even wat meer wind namelijk, maar ik ben hier toch gegaan voor de herfstkleurtjes. Ik kan er elke dag maar één kiezen he…  
  ISO 100 – f 13 – 4 sec. – ND-filter 3 stops.      


  10-11-2016 om 23:51 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 november Smoke on the water
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gisteren hadden we de reünie van ons oude bandje waar ik al een foto van liet zien en naar aanleiding daarvan was ik nog eens door mijn oude bestanden aan het zoeken gegaan. Ik was zo op een map met video-opnames gestuit, door het vrouwtje gemaakt tijdens ons allerlaatste optreden in de Amerikaanse mess in Kleine Brogel. Ik had daar nooit iets mee gedaan en die ook helemaal uit het oog verloren. Vandaag ben ik een tijdje bezig geweest om een aantal van die oude rock klassiekers op een DVD te knallen. Smoke on the water, Sweet home Chicago, Rockin’ in the free world, Born to be wild, Highway to hell… we waren best ruige boys in die Jaren.  Omdat het toch al geen weer was om er op uit te trekken – we waren deze morgen al eens nat geworden – had ik de tijd een beetje uit het oog verloren. Als je dan rond 7 uur tot de constatatie komt dat je nog helemaal geen foto gemaakt hebt en je je alsnog aan de zelf opgelegde taak van één foto per dag wilt houden dan resten er nog maar enkele mogelijkheden… ofwel naar buiten, de regen in voor een nachtopname, ofwel binnen eens goed rondkijken. De DVD met onze prestaties lag nog op mijn bureau en met de lichtinval van een hele rij ledjes van de bureaulamp zag het er best speciaal uit. Dit is dus een alternatieve visualisatie van Smoke on the water…      


  09-11-2016 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 november Reünie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We maken er sedert meerdere jaren een gewoonte van om zo vaak mogelijk, telkens de gelegenheid zich voordoet, samen te komen met de leden van ons oude bandje. Herinneringen ophalen, samen wat drinken, de benen onder tafel steken en van een copieuze maaltijd genieten, het is allemaal niet meer zo mateloos onbegrensd als vroeger maar soms klauwen de oude leeuwen nog wel eens, zij het niet meer zo heftig… we worden allemaal een dagje ouder. Vandaag was het een speciale reünie, de eerste zonder onze Amerikaanse buddy, bassist Jack. We hebben diverse toasts op ‘m uitgebracht en dat hebben we ook een keer voor de camera gedaan. Ik had de Eos op statief gezet en Josee drukte op het knopje.     


  08-11-2016 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 november Miezerig herfstweer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Motregen, klamme grijze vochtigheid... ik zal wel niet de enige zijn die aan dit soort weer een grondige hekel heeft neem ik aan. We werden ondergedompeld in deze mistroostige grauwte, fijne miezerige neerslag waar je van meent dat een regenscherm niet nodig is maar waar je toch door en door nat van wordt als je er een tijdje in loopt. Kortom, om het met de volksmond te zeggen, het was eigenlijk geen weer om een hond door te jagen. Wij hebben dat wél gedaan maar we zijn zelf meegelopen en we hebben dit soort fotos meegebracht. Op het eerste zicht lijkt wel een vrolijk plaatje en herfstkleuren zijn ook mooi natuurlijk… ik vind het wel jammer dat je op deze paginas de foto niet een beetje kunt uitvergroten, dan zou je beter de minuscule drupjes nattigheid zien die samen met de troosteloze nevelige achtergrond de sfeer bepaald hebben de ganse dag.


  07-11-2016 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!