Inhoud blog
 • 14 juni EINDE
 • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
 • 11 juni Het Blauw Kanneke
 • 10 juni De Sprint
 • 09 juni Mariapark
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • Onderweg no Polien
 • Geocaching
 • fietsroutes
 • Leren fotograferen, de site van collega Alex
 • Music on wheels
 • Pols Fotoblog
 • Pols Fotodagboek
  Een vervolg op 2012in366fotos...
  Klik op de foto om een groter formaat te zien.
  14-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 juli Waterpret
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik ben vandaag niet aan fotograferen toegekomen en dus wilde ik voor een zeldzame keer gebruik maken van een gunst die ik mezelf bij het begin van deze blog heb toegestaan. In dat geval is de minimale vereiste dat de foto recent is en dat ik er in de loop van de dag iets mee gedaan heb…
  Ik ben me door een berg fotobewerkingsachterstand aan het worstelen en de serie van Hannelore die vorig weekend op de braderij in Aarschot graag wilde uittesten hoe het voelt als je in zo’n giga plastic bol over het water kunt rollebolen heb ik vandaag de revue laten passeren. Daar waren nog al wat plaatjes bij waarvan ik het jammer vond dat ze vorige zaterdag door de modeshow uit deze blog gehouden waren. Bij deze is dat ook weer goedgemaakt voor het jaaroverzicht en op die manier mag ik toch ook nog met enige goodwil er de datum van 14 juli op plakken.


  14-07-2015 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 juli Bruine Kikker
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Kikkers zijn erg fotogenieke beestjes. Ik ben er alleszins al diverse keren succesvol naar op jacht geweest, maar nog vaker onsuccesvol, ik moet het toegeven. Onlangs nog was ik weer eens naar het Hageven afgezakt omdat een goede foto-vriendin daar een prachtige reeks had geschoten. Helaas was het toen geen kikkerweer denk ik.
  Als Mozes niet naar de berg gaat, komt de berg wel naar Mozes zegt het spreekwoord…. Er zijn blijkbaar soorten die niet zo water- en temperatuurafhankelijk zijn als de Hageven-populatie. Vandaag kwam er een specimen in onze hof zitten wachten tot ie gefotografeerd werd. Het was een iets ander merk dan wat ik in de vijvers pleeg te zien. Deze was bruin en had geen zwemvliezen… ik heb het opgezocht en ik vermoed dat ik te maken had met een “bruine kikker – rana temporaria” ( hoe toepasselijk ). Ik heb Josee maar niet geroepen om hem te kussen, want wat heb je nu aan een prins om te fotograferen…
  J
  Na de fotosessie heb ik hem gewoon laten zitten en een half uur later, toen ik nog eens ging kijken was ie verdwenen, op zoek naar andere fotografen denk ik.


  13-07-2015 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 juli Lief klein konijntje ( deel nr. zoveel )
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Veel dichterbij had ie niet moeten komen want dan was ie binnen de minimale scherpstel-afstand van de 300 mm tele-lens gekomen. Dit is trouwens de ganse foto en geen uitsnede.
  Nu ons gazon – of wat daar voor moet doorgaan – zwaar te lijden heeft gehad onder de voorbije hittegolf zijn de lieve kleine konijntjes toe aan een andere bron van voedsel. De grote gele bloemen die telkenjare in de herfst opnieuw voor het raam van onze woonkamer bloeien beginnen rond deze tijd flink te groeien en daar gaat de konijnenaandacht dus nu naar toe. Dat er iemand aan de andere kant van het raam staat met een camera op nauwelijks anderhalve meter, daar trekken ze zich niets van aan. Ik moest leven met de spiegeling in het raam en met enige begroeing vóór het konijntje maar omdat die in de onscherpte vooraan zitten is het effect daarvan hooguit een lichte zweem en dat vond ik niet zo erg, waar het me om te doen was, dat zijn de oren waar de zon zo mooi doorheen schijnt en die kreeg ik goed in beeld.
  Waarom moet ik nu plots aan Playboy denken?


  12-07-2015 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 juli Modeshow
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Braderij in Aarschot. Zus Lilly doet dan van uit haar bestuursfunctie binnen het Aarschotse handelaarsverbond meestal een beroep op een gedeelte van de familie, bij de ene om te fotograferen, bij anderen om flyers uit te delen en bij nog anderen om te défileren in de modeshow die bij die gelegenheid wordt georganiseerd door enkele kledingwinkels.
  Het jonge volkje heeft tegenwoordig al een even drukke agenda als de volwassenen maar Marie Leen en Hannelore konden zich vandaag toch vrij maken en samen met vriendinnetje Lisa bevolken ze hier als volleerde modellen de catwalk.    


  11-07-2015 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 juli Springkasteel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De combinatie logerende kleinkinderen en vrijdag-vrijwilligers-wandeldag zorgde er voor dat de kids mee naar Lommel togen en er getuige van waren hoe wij met de rolstoelen op stap gingen. Hoewel ze vol vragen en vraagtekens zaten gedroegen ze zich voorbeeldig, het hoort gezegd. We hebben ze bij deze gelegenheid ook een en ander kunnen uitleggen omtrent dementie en ouder worden.
  De normale routines van zo een wandeldag werden ook verder gevolgd en dus gingen we samen met ons vaste kliekje nadien een hapje eten in de Brugwachter. Met zulk mooi weer eet je buiten natuurlijk. Laat toevallig neefje Kenny met vrouwtje en hun twee deugnietjes Lander en Juul daar ook zitten…
  Het springkasteel dat langs het terras geplaatst is om de jongsten bezig te houden kon op veel bijval rekenen zowel bij onze rakkers als bij die van Kenny en zo kwam het dat ik niet anders kon dan enkele keren hun kunstjes te fotograferen.
  Het was best nog moeilijk om de witbalans een beetje goed te krijgen met dat harde licht buiten en de erg gesatureerde kleuren binnen in het speeltuig. Gelukkig fotografeer ik altijd in Raw en dan kun je er in de nabewerking thuis nog alles aan doen…  


  10-07-2015 om 23:54 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 juli Geitjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vakantietijd, dat wil zeggen dat we weer regelmatig enkele kleinkinderen op visite zullen krijgen. Omdat dochter Ilse en gezinnetje in gemeenschappelijk overleg beslist hebben eens uit te testen of het mogelijk is in deze tijden 14 dagen lang zonder auto te overleven reden wij vandaag maar zelf naar Wuustwezel om een eerste lichting op te halen. Als ik daar kom wil ik natuurlijk ook meteen de nodige fotos maken van het boeren gebeuren. Vandaag richtte ik mijn aandacht vooral op de geitjes. Ik vind die zeker fotogenieker dan schapen, ze hebben mooiere ogen, klimmen op balken en constructies, hebben hoorns en vooral ze zijn mooier wit. Dat laatste brengt fotografisch gezien dan weer enige problemen want het is niet zo gemakkelijk om voldoende definitie over te houden in al die erg lichte tinten. Ik koos voor een close up bij deze opname, zo zie je de ogen beter en is de structuur in de pels ook duidelijker. Van het oorspronkelijke 3 bij 2 formaat sneed ik links en rechts ook nog een stukje af zodat het meer een eerder ongebruikelijk 5 bij 4 wordt, zo vond ik de compositie net iets beter.

  09-07-2015 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  08-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 juli Castle View
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Na dat we deze morgen een prachtige wandeling hadden gedaan in de buurt van Canterbury, en een en ander genuttigd in The Red Lion in het pittoreske plaatsje Hernhill, kwamen we al vrij vroeg terug afgezakt naar Dover want we wilden onze ferry niet missen natuurlijk. Maar enkele typische must-see punten wilden we toch nog meepikken, ook al omdat daar steeds weer een geocache verborgen zat: de landingsplaats van Blériot na de eerste kanaalvlucht, het Visitors-centrum van de White Cliffs, Dover Castle… Het mooiste zicht er op heb je vanop deze locatie, niet toevallig Castle View genoemd. De schapen krijg je er gratis bij.  

  08-07-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 juli Dover
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zo plotsklaps kwam het op. We moesten eens naar Engeland. Tussen Dover en Folkestone, de welbekende White Cliffs was er een wandeling die al lang lag te lonken, en de goesting werd steeds maar groter naarmate ik elke dag weer op de geocaching.com-site opnieuw constateerde dat er een 25-tal uitnodigende, van super commentaren beladen cachekes lagen te wachten. Deze morgen in alle vroegte vertrokken we dus. Vóór 9 uur plaatselijke tijd waren we al in Engeland en het werd een super dag. Een giga wandeling – 36000 stappen op de stappenteller – super vergezichten, een erg mooi geocache rondje, en tezelfdertijd ook wel enige ongerustheid i.v.m. de terugreis, want we hadden gehoord dat ze in Calais weer aan het staken gingen… een beetje spanning hoort er bij he. Deze foto zou een korte samenvatting kunnen zijn. De cliffs, Dover Harbour in de verte, de file vrachtwagens die tot ver op de snelweg alweer gegijzeld was door de stakers en een indruk van het landschap waarin wij ons de ganse dag bevonden.

  07-07-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 juli Tour de France
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wanneer een instituut met de faam en de uitstraling van de Tour de France in de buurt is en de gelegenheid zich aandient om er persoonlijk eens een kijkje te gaan nemen dan zou het me voor eeuwig en drie dagen spijten als ik dat niet zou gedaan hebben.
  Samen met schoonbroer Swa trok ik daarom deze middag naar Aarschot om er de doortocht mee te maken. We waren vroeg, erg vroeg en we konden dus echt ons plaatsje zorgvuldig uitkiezen. Aan de buitenzijde van een bocht zodat je de renners ziet aankomen, dat leek ons een geschikte plek, zon in de rug, zelf in de schaduw, want je staat daar nog enkele uren te wachten terwijl alle wegen in de omtrek al zijn afgesloten en de publiciteitscaravaan voorbij trekt. Naarmate het tijdstip naderde dat de renners zouden voorbij komen kwam er steeds meer volk en ik vreesde dat er langs de kant van de weg te veel hinder zou zijn van enthousiastelingen die op het ultieme moment voor me in zouden springen. Daarenboven had ik de beelden van een onzachte aanvaring van een fotograaf met een renner van enkele weken geleden nog vers in mijn geheugen. Ik had gelukkig een plan B. Een tiental meters naar achter was een helling met een sterk oplopend stuk bos en daar tegenaan als afscherming een brede muur. Daar ben ik opgekropen en van uit mijn hoog standpunt kon ik over de menigte heen fotograferen. Met de telelens zou ik probleemloos de renners wel dichterbij halen wist ik.  Uit de oogst plukte ik dit beeld van de vier koplopers die meer dan twee minuten voor het grote peloton voorbij kwamen. V.l.n.r. Nauleau, Elminger, Serge Pauwels en Bartha. Het “samendruk-effect” van de tele gecombineerd met de onscherpte van het publiek en randzaken voorin en achterin leggen de aandacht precies waar ie zijn moet: bij die vier dapperen.  

  06-07-2015 om 23:26 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 juli Waterpret
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De hitte was vandaag al veel draaglijker en dus was er weer ruimte voor een iets grotere wandeling. Die deden we vandaag in de buurt van Westerlo. Toen we na het plukken van de nodige geocaches en de welverdiende verfrissing weer huiswaarts reden kregen we een telefoontje dat zoonlief zin had om wat te gaan varen en wat speeltjes uit te proberen op het Albertkanaal.
  Al vrij snel bleek dat de onweersdreiging en de daarmee gepaard gaande windstoten roet in het eten kwamen strooien maar in de vooravond werd het toch plots weer rustig. Een beter moment om nog even van de gemotoriseerde waterpret te genieten konden we ons niet wensen. De vrachtscheepvaart was nog niet op gang gekomen op het kanaal en de meeste  plezierbootjes waren al naar huis. We hadden het rijk voor ons alleen. We hebben flink gegast en de kids vonden de opblaasbare drijvende dingen achter de boot zeker even leuk als het waterskiën. Het was niet gemakkelijk maar vanuit het door de golven klotsende en botsende vaartuig kon ik Jefke toch enkele malen scherp in beeld krijgen

  05-07-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  04-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 juli Afkoeling
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het stond gisteren nog in de krant: het is en blijft verboden te zwemmen in de vele uitnodigende onbewaakte watertjes in onze regio. De erbij geplaatste foto was toevallig heel herkenbaar gemaakt aan onze favoriete afkoelplas, de Melle ofte de E3-vijver in Turnhout, ik had het er enkele dagen geleden nog over.
  Met de tropische temperaturen van de laatste dagen is de verleiding erg groot om ergens enige waterpret mee te pikken. In de officiële zwemlocaties zijn honden jammer genoeg meestal niet toegelaten. Ik weet al niet meer of ik het artikel over dat zwemverbod gelezen heb vóór of na dat we toch weer even die kant op trokken om Phaido alsnog zijn pleziertje te gunnen. Ik ben er ook helemaal niet van overtuigd dat zo’n verbod ook voor honden geldt trouwens. En niet zonder enige voorbedachtheid had ik toevallig ook mijn zwembroek aan… Als voorbeeldig baasje moest ik uiteraard even gaan uitproberen of het water niet te koud was voor onze schat. Zwemmen kun je dat ook niet noemen, eerder een beetje langs de kant plonsen, dus met wat goede wil valt dat ook buiten het verbod.
  Als ik dan te water ga neem ik de camera natuurlijk niet mee, die blijft op het droge in de veilige handen van Josee. Die weet de afdrukknop ook staan ondertussen.


  04-07-2015 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  03-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 juli Schapen zoeken schaduw
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het lijkt er op alsof de hittegolf de enige determinerende factor in ons dagelijks leven aan het worden is. Je ziet in het holst van de dag nog nauwelijks mensen op straat, alleen resistente individuen zoals wij, die even een ( net iets kortere ) wandeling met de hond gaan maken, wagen zich nog in de loodzware hitte.
  Dan kom je langs een weide gewandeld waar een kudde schapen hoort te grazen en dan zie je dat die beesten het allerlaatste stukje schaduw hebben opgezocht. Je leest in de winter wel eens reacties en commentaren omtrent dierenverwaarlozing, want die staan dan buiten met dergelijke koude temperaturen… sta me toe te denken dat die beesten daar echt wel op voorzien zijn dan, maar nu, in deze helse omstandigheden zou er moeten gezorgd worden voor stallen, schaduw en schuilplaatsen tegen de zon.
  Deze foto is gemaakt om 11 uur in de voormiddag ( weer met de iPhone trouwens ).  Ieder logisch denkend mens met wat inzicht in de stand van de zon weet dus dat het laatste beetje schaduw waar die schapen nu in liggen binnen enkele uren zal verdwenen zijn. Ik moet er niet aan denken dat die beesten het grootste deel van de namiddag zullen moeten rondlopen in volle zon en 35° met een zware wollen mantel om hun lijf…       


  03-07-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 juli Drinken voor de vogeltjes
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Was me dat puffen vandaag zeg… tussen de ochtendwandeling met Phaido en de vergadering van de fotoclub deze avond ben ik eigenlijk niet meer de deur uit geweest, rolluiken naar beneden, gordijnen dicht en proberen zonder al te veel schade de hittegolf te overleven.
  Dat ik toch regelmatig even naar buiten keek past in mijn elke-dag-fotograferen filosofie en dan is het handig als je binnen shoot-afstand van de telelens enkele schalen met water hebt staan voor mogelijke dorstige vogels groot en klein, want ook voor hen is het warm natuurlijk. En of ze er op af gekomen zijn: eksters, kauwen, merels, tortels en vooral veel mussen. Door het raam uit de losse hand met 420 mm was het niet altijd makkelijk om bewegingsonscherpte te vermijden maar enkele keren kreeg ik toch iets op mijn geheugenkaartje dat de criteria die ik mezelf opleg kon doorstaan. Deze twee musjes doen zich tegoed aan een verfrissende dronk. Even later gingen ze zelfs badderen, maar toen had ik jammer genoeg weer de bibber…
  J    


  02-07-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 juli Processierupsen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit is waarschijnlijk niet de mooiste of de meest speciale foto die er in het bestaan van deze blog al voorbij gekomen is, maar hij illustreert een probleem dat me zwaar op de lever ligt.
  We zijn vandaag gaan geocachen. Wie gaat er met dit weer geocachen hoor ik al opwerpen… Wij dus, wij zijn inderdaad een beetje goed zot. We hadden dit nu eenmaal gepland en we stappen niet graag af van onze plannen. In Het Kempenbroek in Bocholt, vlak tegen de Nederlandse grens lag er een mooie multi op ons te wachten. De commentaren en de waarderingen waren dermate positief dat wij met goede moed en met enkele liters extra drank op stap gingen ondanks de loodzware hitte.
  Wij werden niet beschaamd in onze verwachtingen, het was inderdaad de moeite waard. Wat ik wel even kwijt wil is dat Natuurpunt, de beheerders van dit mooi stukje natuurgebied het blijkbaar niet de moeite waard vinden, ofwel strijdig met hun filosofie, wie zal het zeggen, om iets te doen aan de alom tegenwoordige processierupsen hier. Bestrijden met chemicalien ed. is niet erg millieuvriendelijk daar zijn we het over eens, maar een brander er overheen zou alvast de tientallen dikke clusters krengen die gewoon tegen de stammen van de eiken zitten, vaak op ooghoogte of lager, vernietigen. Moet dit echt de bron van verspreiding over de ganse wijde omgeving worden?
  Ikzelf ben alleszins niet helemaal onbeschadigd thuis gekomen, dat wordt weer jeuken de volgende hete dagen en nachten gdvd…   


  01-07-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 juni De Melle
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Na de grootste hitte zijn we met Phaido in de vooravond wat afkoeling gaan zoeken aan de Melle, de E3-plas bij Turnhout. Zoals ik gisteren al vertelde was het ook deze keer de bedoeling de fotomogelijkheden van de smartphone uitgebreid te testen. Toch had ik ook de Canon meegenomen voor… je weet maar nooit.
  De map met kandidaten voor de presentatie op de smartphonefotografievergadering ( 10 lettergrepen
  J ) van aanstaande donderdag groeide ook vandaag weer flink aan. Toch is de tegenlicht-foto die hierbij te zien is gemaakt met de 6D. Van op dezelfde plek had ik ook al een ongeveer identieke foto gemaakt met de iPhone – altijd leuk als je vergelijkingsmateriaal hebt – en hoewel de verschillen miniem waren vond ik deze toch beter. De smartphone-versie heb ik trouwens ter plaatse meteen op Facebook gezet zonder enige bewerking of zo… Dat kan dan weer niet met de plaatjes die uit de Canon komen… euhhh… via wifi en de smartphone eigenlijk wel meen ik, maar dat kan ik dan weer ( nog ) niet…  


  30-06-2015 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 juni De Smallebroeken
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  We pakken met onze fotoclub de meest uiteenlopende onderwerpen, werkwijzen en technieken aan, kortom alles wat met fotografie in de breedste zin van het woord te maken heeft. Ondanks het feit dat we wel eens lacherig en geïrriteerd doen over de selfies makende en constant fotograferende, overal in de weg lopende, smartphone-generatie hebben we aanstaande donderdag een vergadering rond het thema: fotograferen met de smartphone.  
  Het leek me dan ook niet meer dan logisch dat ik deze week de Canon een welverdiende vakantie zou gunnen en dat ik enkele dagen alleen met de iPhone op stap ga. Tijdens de ochtendwandeling met Phaido ben ik al verwoed aan het schieten gegaan. Ik moet eerlijk bekennen dat het ding voor mij nog veel geheimen heeft maar een compositie maken, dat lukt me meestal nog wel.
  Thuisgekomen van de jacht wil je natuurlijk zo snel mogelijk alles bekijken en selecteren, de oogst was groot en verrassend genoeg zaten er behoorlijk wat bruikbare beelden bij. De grootste schok kwam toen ik de exif-informatie bij de beelden te zien kreeg. Bij deze opname van de Smallebroeken, onze dagelijkse wandelbiotoop, koos de camera in de iPhone voor de volgende instellingen: f 2,2 – 1/2283 – Iso 32 – brandpuntsafstand 4 mm. Ik begrijp er geen snars van. Ik zal opnieuw aan het studeren moeten gaan om mijn inzichten i.v.m. de samenhang van belichtingstijd, diafragma en Iso-waarde in de fotografie te herdefiniëren…


  29-06-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 juni Zwart Wit
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik vraag me monkelend af ik dit ook onder de noemer Zwart-Wit fotografie mag klasseren.
  Eddy was weer een tijdje in het land. Na zijn behandeling en genezing van de ziekte waarvan we de naam nog steeds niet graag horen moet ie nog enkele jaren om de zes maanden een check-up ondergaan. Dinsdag vertrekt ie weer naar Gambia want de horeca-zaak kan niet lang zonder strenge leidende hand daar. Vanavond gingen we met de ganse bende nog eens gezellig eten. We hadden De Paarse Peper in Lommel Barrier uitgekozen deze keer, en dat hebben we ons niet beklaagd. Wat er geserveerd werd was erg lekker, het terras waar we tot het donker vertoefden is een oase van rust en de vijver met klaterende fontein en allerhande watervogels nodigt er uit om gewoon te genieten… als de buurman er niet met zijn grasmachine overheen decibelt tenminste. We hebben er onze pret niet door laten vergallen en uiteindelijk hield ie er ook mee op.
  Witte en zwarte zwanen op de vijver, Eddy tussen de gekleurde medemensen in Afrika… ik kon het niet laten de symboliek ter sprake te brengen, een beetje melig misschien, maar wel een goede reden om er ook deze foto aan vast te maken.    


  28-06-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 juni Bokrijk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ik was de hele dag in Bokrijk, Hangar 58 om precies te zijn. Bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Practimed, een medisch clubje van huisartsen dat uitgroeide tot een instituut, was dat de locatie waar het er bij horende feest zou doorgaan. Zus Lilly organiseerde het gebeuren en dan was het bijna vanzelfsprekend dat schoonbroer Dreeke er de fotografie zou gaan verzorgen. Omdat het nogal groots ging worden hadden ze mij gevraagd om te assisteren. Ik had me er op verheugd een aan tal ongestoorde Bokrijk-fotos te kunnen maken, maar het liep enigszins anders. De bezoekers werden gefotografeerd bij binnenkomst en ik moest dan de fotos in een sjabloontje met de firmanaam plaatsen in Photoshop en dat dan afprinten. Tussen half vijf  en half twee deze morgen hebben we om en bij de 900 fotos afgeprint, nauwelijks tijd om iets van het feestgedruis vast te leggen dus.
  Gelukkig had ik voor de aanvang al even een rondje gedaan en een spiegeling van de oude stad in de ramen van het hypermoderne feestgebouw vond ik wel een shot waard. Ik heb geprobeerd mezelf buiten beeld te houden maar dat is niet helemaal gelukt.
  De UFO bovenin is natuurlijk gewoon een lamp binnen en zo zijn er nog wel wat voorzichtige vraagtekens bij dit soort spiegelfotografie. Dat vind ik er nu net zo leuk aan.   


  27-06-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 juni Poepzakje met inhoud
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Verantwoordelijke hondenbaasjes die weten zeker wat dit is: een hondenpoepzakje met inhoud en gesteld dat dit te Noord-Nederlands klinkt wil ik het best ook nog wel eens in het schoon Vlaams omzetten: dit is ne zak me hondenstront, voor de kleinkinderen de kaka van Phaido.
  Phaido heeft best goede toiletmanieren. Als hij moet dan gaat ie tijdens een wandeling altijd een eindje van het pad af het bos in en dan deponeert ie daar de restanten van zijn verteerde smulpartijen op een plek waar niemand er last van heeft. Wij laten dat daar dan ook steevast liggen, dat is goed voor de natuur. Soms, zeer uitzonderlijk, en dat was toevallig vandaag het geval, doet ie zijn behoeften wel eens op een minder aanvaardbare plek, op een grasperk naast een huis bijvoorbeeld. Ondanks het feit dat wij er van overtuigd waren dat niemand het gezien had, wilden wij toch als fatsoenlijke hondenbaasjes de drollen opruimen en de altijd tijdens de wandelingen verplicht meegenomen “poepzakjes” komen dan goed van pas. Dat hoort zo. De wetgevers hebben ook strenge boetes voorzien bij het niet in acht nemen van dat soort regels. Ingepakt staat netjes.
  Tegendraadse dwarskijker als ik ben stel ik me daar dan toch een vraag bij. Is een stront die je in plastic verpakt en in de vuilbak kiepert dan wél ecologisch verantwoord?... Een gefundeerde uitleg om me te laten weten bij welk soort afval we dit moeten weg-selecteren zou ik trouwens ook wel eens willen horen.  


  26-06-2015 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  25-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 juni Siesta
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vandaag was het de beurt aan Josee om naar Lommel te rijden en te helpen bij de verhuis van de bewoners naar het nieuwe zorgtehuis Hoevezavel 2. Het was dus aan mij om thuis te blijven om te hondensitten. Een uitgebreide wandeling is een van de aangenaamste manieren om dan de dag door te komen, zeker met dit prachtige weer. Phaido zegt daar nooit neen tegen en hij vindt het ook niet erg dat ik regelmatig stop om een en ander te fotograferen onderweg. Deze siesta houdende koeien vond ik best een mooi tafereel. Ik heb lang getwijfeld of ik hem in kleur zou laten of toch maar naar zwart wit omzetten. De omzetting beviel me voor het grootste gedeelte alleen werd de mooie blauwe lucht erg oninteressant zonder kleur. Ik ben dan maar in mijn map met bruikbare luchten gedoken en ik heb er wat wolken in gezet. Ik beken dus ootmoedig dat ik de waarheid wel eens geweld durf aandoen als het er op aankomt de troeven van mijn werk wat op te peppen, maar dat is een vrijheid die ik mezelf graag gun. Ik vind trouwens dat fotobewerking tegenwoordig een onlosmakelijk onderdeel van de fotografie geworden is.


  25-06-2015 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 25/12-31/12 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!