Inhoud blog
  • 14 juni EINDE
  • 12 juni '17 - Na een einde komt een nieuw begin.
  • 11 juni Het Blauw Kanneke
  • 10 juni De Sprint
  • 09 juni Mariapark
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Links
  • Onderweg no Polien
  • Geocaching
  • fietsroutes
  • Leren fotograferen, de site van collega Alex
  • Music on wheels
  • Pols Fotoblog
  • Pols Fotodagboek
    Een vervolg op 2012in366fotos...
    Klik op de foto om een groter formaat te zien.
    25-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 december The cup song
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kerstfeestje in huize Pol en Josee. Tien volwassenen en zes kleinkids, samen zestien monden om de kerstkalkoen aan te vallen. Tussendoor werd er behoorlijk wat afgebabbeld, gegrapt en gespeeld. Als er één feest is dat je met de familie hoort te vieren, dan is het Kerstmis toch?
    Om de kadootjes uit te delen hadden we de Kerstman himself uitgenodigd, maar fotos daarvan zullen we deze keer niet tonen, de Kerstman is de voorbije dagen al voldoende aan bod gekomen in deze blog.
    Uit de collectie performances die de kinderen ons voorschotelden waren wij het meest gecharmeerd door hun vertolking van “The cup song”, ook al omdat we gisteren datzelfde nummer, vertolkt door volwassenen, volledig de mist hadden zien in gaan op een ander feestje. Uiteraard wilde Phaido mee spelen. Het was voor hem weliswaar de eerste keer dat hij het nummer hoorde en de bijhorende ritmiekjes met een bekertje en de voorpootjes waren hem nog niet bekend, maar hij had toch al in de gaten dat hij iets met dat bekertje moest doen. Volgende keer heeft hij de volledige choreografie onder de knie, zeker weten.


    25-12-2013 om 23:58 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 december It's good to be Santa Claus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik weet niet of er veel volgers van deze blog zijn die zich Mel Brooks nog herinneren. In de seventies en de eighties was hij alleszins een van mijn favoriete acteurs, regisseurs, producenten, komieken… duizendpoot in een aantal films die ik nu, anno 2013,  nog steeds zonder enig teken van veroudering of verveling graag wil herbekijken. Een van zijn iconische uitspraken die ik me levendig voor de geest kan halen, ik weet niet meer precies uit welke film, misschien “The history of the world part 1”, was “ It’s good to be the king”. Als ik de scene in mijn gedachten weer zie lig ik opnieuw op de grond van het lachen.
    Daaraan moest ik denken toen ik me deze avond in mijn Kerstmanpak tussen deze twee ravissante dames kon vleien, genietend van een glas champieter, wetend wat het menu voor de rest van de avond zou zijn en mezelf omringd voelend door alleen maar leuke mensen…
    “It’s good to be Santa Claus”


    24-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    23-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 december Foute Timing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn zekerheden in het leven, of liever… er zouden zekerheden moeten zijn. In  de winter is er een grote kans op vorst of op sneeuw, in de zomer is het warm, in de herfst beleven fotografen heerlijke tijden door de kleurenpracht van de afstervende bladeren en in de lente is het zo mogelijk nog mooier want dan staat alles in bloei.
    Bloei hoort in de lente dus… Ik weet wel dat er uitzonderingen zijn op die regel, ieder jaar ga ik in de winter de toverhazelaars fotograferen in het arboretum in Kalmthout bijvoorbeeld maar de meeste bloemen en planten horen op het ogenblijk in diepe winterslaap te zijn.
    Voor degenen die net terug zijn van een lange trip naar een verre planeet wil ik eerst even vertellen dat we op het ogenblijk de kortste dagen, de langste nachten kortom de donkere dagen voor Kerstmis doorworstelen, volgens die zekerheden waar ik het daarnet al over had zouden we nu dus midden in het putteke van de winter zitten. En toch zag ik vandaag deze bloemekes. Misschien dat er bij de volgers van deze blog biologen zijn die me kunnen afhelpen van het misverstand dat dit een zeer foute timing is, maar vooralsnog hou ik het er toch op dat er iemand op de verkeerde knoppekes aan het drukken is daarboven.


    23-12-2013 om 23:52 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    22-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 december De kerk van Langdorp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn zus woont in Langdorp, zeg maar minder dan 3 km van het centrum van Aarschot. Het gebeurt wel eens dat we samen een of andere klus te verwerken krijgen. De Kerstman die gisteren ook al in Aarschot rondliep had vandaag ook nog een heleboel kadootjes overgehouden om uit te delen aan de bezoekers van deze koopzondag. We waren, niet toevallig, alweer te vroeg ter plaatse om er aan te beginnen, dus ik had nog wel wat tijd om in de buurt wat rond te lopen om te zien of er geen fotografeerbare onderwerpen te vinden waren. Ik had meteen prijs. Tussen de Demer en de tuin van huize zus kreeg ik deze blik op de kerk van Langdorp. Naar ik hoorde is er geen priester meer die hier de honneurs waarneemt. De kerk zelf lijkt me ook al ooit flink gerestaureerd en ik vraag me af of er in deze tijden waar er toch op zowat alles bezuinigd wordt nog geld zal zijn voor het onderhoud van dit stuk patrimonium.


    22-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 december Hohohoooo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zo vlak voor de Kerst is het vanzelfsprekend dat de Kerstman al druk doende is met zijn voorbereidingen om overal op tijd de nodige pakjes op de goede plaatsen te krijgen. Zo nodig gaat hij zelfs de straat op en de winkels in om de mensen bij te staan bij hun kerstinkopen en ze soms ook nog te verblijden met allerhande kadootjes, waardebonnen en snoepjes voor de kinderen.
    In Aarschot was dat vandaag niet anders. De plaatselijke middenstand had kontakt opgenomen met het hoofdkwartier van de Belgische afdeling van het Finse Kerstconcern en die hadden uit het Lichtaartse filiaal hun beste kracht gestuurd om de boel daar op te vrolijken. Vlak voor de Kerstman aan zijn tocht begon samen met zijn assistente – zou het de zus van de Kerstman kunnen zijn? – kon de schoonbroer van de Kerstman met de camera van de Kerstman dit tafereeltje vastleggen. Hohohoooo… Hoe deze foto nu op mijn blog beland is, is mij ook een raadsel.  


    21-12-2013 om 23:52 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    20-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 december Prikkelbaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je met de macrolens op je toestel vertrekt voor de dagelijkse wandeling dan kijk je anders, dan let je op de details. Ik kreeg deze prikkeldraad in de gaten net op het moment dat ie zich koesterde in een streepje zon. Die laatste scheen weliswaar volop vandaag maar doordat ze dezer dagen zo laag staat kwam ze maar spaarzaam doorheen het lover en de dapperste straaltjes vielen toevallig net goed. De prachtige roesttinten riepen van ver al om mijn aandacht. Met prikkeldraad heb ik wel eens minder prettige ervaringen gehad, een van onze honden ook ooit trouwens, maar in dit geval wilde ik daar liever niet aan terugdenken. Ik heb onverwijld de Eos uit zijn tas bevrijd. Met een redelijk groot diafragma kon ik de scherpte precies op die middelste engerd leggen. De geringe scherptediepte van de lens zorgde voor rust in de achtergrond.
    Ik zal dit afprinten voor Phaido met de boodschap “Pas op, prikkelbaar”.


    20-12-2013 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 december Kerstverlichting in Lichtaart City
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vóór de vergadering van de fotoclub heb ik deze avond een tijdje, met de camera op statief, op de hoek van de Leistraat en de Kloosterstraat gestaan. Ik wilde, als foto van de dag, de kerstverlichting in het dorp fotograferen zonder voorbijkomend verkeer, maar daarvoor was dat toch niet het goede tijdstip. Lichtaart City is blijkbaar een populaire bestemming om acht uur ’s avonds… De autos bleven maar komen, rode achterlichten en witte koplampen zoefden quasi onafgebroken voorbij. Ze deden het om me te pesten zo leek het wel. Uiteindelijk kon ik toch even profiteren van een autoluw moment met slechts één naderende auto. Daar deed ik het dan maar mee. Ik had wel het voornemen gemaakt om het na de vergadering nog eens te proberen, als de meeste pestkoppen al slapen waren. Verkeersvrij was het toen inderdaad, maar de meeste lichtjes waren ook al gedoofd. Besparingen neem ik aan. Tja, dan hebben we gelukkig nog dat eerste shot he…


    19-12-2013 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 december Olen Shopping Centrum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het vrouwtje wilde naar het shopping centrum in Olen en natuurlijk ging ik mee, Phaido ook. Sta me toe meteen iedereen die me beter kent gerust te stellen… ik zou ondertussen in de buurt een paar uurtjes gaan wandelen met de woef. We hebben er van genoten en toen we terug bij de wagen kwamen was Josee ook bijna klaar met winkelen. We hadden nog net de tijd om even een schaduwen-foto te maken van baasje met hond voor de overkapping op het centrale plein.
    Toen begon de miserie… De planologen die dat gedoe daar op die plaats hebben ingeplant en dan ook nog eens zulke onmogelijke in- en uitritten hebben bedacht zonder de verkeersinfrastructuur aan de verwachte drukte aan te passen, zouden wat mij betreft gevierendeeld moeten worden. Anderhalf uur hebben we in een onontwarbare verkeersknoop gestaan, een onoverzichtelijk kluwen van gestresseerde, ongeduldige, in de  valstrik van de projectontwikkelaars gelopen slachtoffers van de grootheidswaanzin…
    Mensen mensen toch, waarom gaan we niet gewoon bij de winkelier in de dorpsstraat, te voet of met de fiets? De leefbaarheid in onze dorpen zou er zeker niet slechter op worden, de ene na de andere middenstander zou niet de deuren moeten sluiten, de mensen zonder wagen zouden nog inkopen kunnen doen in hun eigen straat en de verkeersinfarcten zouden veel kleiner worden.
    Maar de lobbyisten van de multinationals en projectontwikkelaars doen hun werk goed blijkbaar. En dan vernemen we dat langs de Brusselse ring, waar nu al het verkeer drie kwart van de dag stil staat, ook weer zo een megalomaan onding gepland is… Daar kan de sakkerende automobilist die het shopping centrum van Olen probeert te verlaten met zijn boerenverstand niet bij. 
     

    18-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 december Koolmeesje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We vonden het tijd om de pinda- en hazelnootjes, de vetbollen en andere versnaperingen voor onze kleine gevederde vriendjes weer in de tuin te hangen. Ik neem aan dat er nog wel voldoende te vinden is in de natuur, maar we wilden ze toch nu al de weg laten ontdekken naar de plek waar ze in het barre seizoen aan voedsel kunnen geraken. Ik had de camera op statief gezet en door een spleet van een openstaand raam scherp gesteld op één van de bollen. Met de draadontspanner in de hand zat ik quasi onzichtbaar te wachten, en al snel hadden ze het gratis diner in de gaten.
    Helaas vond ik deze avond tegen de glazen wand van de veranda een dood vogeltje. We hebben de zuid-west kant met een grote ruit in veiligheids-glas afgeschermd voor de elementen. Men had ons verzekerd dat het absoluut idiot-proof is, je loopt er niet doorheen… en zo’n klein koolmeesje al zeker niet. Dan probeer je al eens iets goed te doen… zucht.
    Ik moet dringend kleefstickers van roofvogels op dat glas plakken, anders gebeuren er nog meer ongelukken.     


    17-12-2013 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 december Het Kempisch Kanaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De voorbije dagen heb ik weer zeer uitgebreid het Kempisch Kanaal bezocht. Dat heeft uiteraard te maken met een grote serie geocachen die een mede-hobbyist daar recent gelegd heeft en die ik nu wil loggen. Dat het weer ook nog eens uitzonderlijk goed is voor de tijd van het jaar en dat er zich dientengevolge ook wel de nodige fotomogelijkheden zouden voordoen was ook een leuke bijkomstigheid natuurlijk. Gisteren en eergisteren had ik de fiets gekozen als vervoermiddel, vandaag wilde ik het laatste stukje al wandelend afleggen samen met het vrouwtje en Phaido. We hadden de wagen geparkeerd in de buurt van de jachthaven van Herentals en van daar tot aan het Albertkanaal en terug bleek best nog een pittige tocht. Na acht gelogde cachen en een goede daad ( zie daarvoor mijn facebookpagina ) kwamen we terug op deze plek. Ik had hier een dik uur eerder ook al enkele opnames gemaakt in het tegenlicht, maar nu zat de zon zo mooi laag, pal langs achter, dat ik dit plaatje niet kon laten voorbij gaan.


    16-12-2013 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december Mobiliteit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mobiliteit is een hot item in de hedendaagse samenleving. Ik ben zelf voetganger, fietser, motorrijder en automobilist, bij gelegenheid wil ik nog wel eens de bus of de trein gebruiken om van A naar B te gaan en ook het vliegtuig vind ik een bijzonder efficiënt ding om snel wat verder weg te geraken. Ik meen dus dat ik wel enig zicht heb op de manier waarop mensen zich verplaatsen. Als ik, zoals vandaag, langs het Kempisch kanaal fiets over het, laten we het maar eens vermelden, erg fijne fietspad, dan erger ik me wel eens over de snelheid waarmee autos, suv’s en andere 4-wheel-drives je voorbij scheuren over de onverharde weg aan de andere kant van de bomen, het stof en de wegstuitende stenen moet je maar zien te overleven… Wat een heerlijk zicht aan de overkant van het kanaal was het dan, toen ik merkte dat deze twee vriendinnen elk met hun eigen vervoermiddel een gemeenschappelijke uitstap maakten. Onthaasten noemen we dat. Ik had toevallig de 70-300 op mijn toestel zitten, waardoor het niet moeilijk was ze een beetje dichter bij te halen.   


    15-12-2013 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 december Schaduwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ach ja, ik weet ook wel dat dit geen origineel idee is. Schaduwenfotos hebben we al vaker zien voorbij komen.
    Toen we deze middag tijdens de wandeling de kans schoon zagen wilde ik het ook wel eens proberen en na enkele niet eens zo onaardige shots ( voor het jaaralbum ) vond Josee dat Phaido het best goed gedaan had en dat ie wel een snoepje verdiend had. Ja natuurlijk had ik mijn visier nog altijd op scherp en dit was wat mij betreft zelfs de beste van de serie.


    14-12-2013 om 23:55 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 dec Druppel in het zonlicht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik blijf maar experimenteren met de onderwerpen waar ik mijn fotografische zinnen op gezet heb. Deze morgen had ik al snel in de gaten dat er nog erg veel druppels aan de takken hingen waarin het zonlicht op een bijzonder mooie wijze reflecteerde. Ik vond het meteen een uitdaging om dit vast te leggen. Een straaltje zonlicht en de druppel precies in lijn krijgen met de lens was niet eens zo eenvoudig, maar na menige mislukking kon ik uiteindelijk toch tevreden zijn met dit resultaat. De 17-70 lens laat me toe ook erg kort op mijn onderwerp te kruipen en met 1/8000 kon ik knal in het tegenlicht de opname maken die ik in gedachten had. In de nabewerking heb ik er nauwelijks iets aan gedaan.     


    13-12-2013 om 23:56 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 december Kerstsfeer in Leuven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We waren deze namiddag naar Leuven gereden. Vriendenbezoek, beetje bijkletsen, koffie en gebak… en, zoals verwacht trouwens, belandden we snel in het bruisende centrum van de stad waar we na een aantal natjes en een uitgebreid droogje op de kerstmarkt verzeilden. Het Ladeuzeplein is in deze tijd van het jaar omgetoverd tot één groot kitscherig gedoe, voor Weihnachten moet je echt niet naar Duitsland merkten we. De befaamde naald met kever van Fabre is wel de meest originele kerstpiek die ik tot nu toe gezien heb moet ik even stellen. J Fotomogelijkheden zat, en ik heb ook best wat geoogst, maar mijn ding is dit niet echt. Het duurde gelukkig niet lang of ik mocht tevreden constateren dat ons gezelschap ook graag iets anders wilde.
    Terug afzakkend naar de thuishaven van onze gastheer en –vrouw moesten we toch nog even langs het stadhuis, een van de allermooiste oude gebouwen ter wereld. Dat hadden ze warempel ook al ingepakt in duizenden lichtjes en de kerstsfeer ter wille hadden ze er nog enkele kermisattracties rond geplant op de koop toe. Ik vond de combinatie paardenmolen met oud stadhuis voldoende dissonantie opleveren om de foto maar helemaal scheef te zetten.     


    12-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 december Superhond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de dagelijkse wandeling komen we langs enkele plekjes die voor Phaido onweerstaanbaar zijn blijkbaar. Hier wil ie telkens weer even het bos in en als we hem dan roepen komt ie ook weer elke keer over deze gevallen boom springend naar ons toe gelopen. Ik heb eergisteren ook al eens geprobeerd deze foto te maken, maar met de 17-70 op de body en helemaal ingezoomd, was f 4 het grootst mogelijk diafragma. Met het weinige licht in het bos in dit seizoen kwam ik bij ISO 1600 – hoger kan ik echt niet gaan met de 50D – uit op een sluitertijd van 1/800 en aan Phaido vragen om wat langzamer te lopen was onbegonnen werk. Geen enkele opname was dus echt scherp. Vandaag had ik daarom mijn meest lichtsterke lens er op gezet, de 50 mm f 1.4, en gewapend met statief, draadontspanner en een duidelijk plan zou ik dat eens overdoen. Eerst had ik de camera op statief gezet en manueel scherpgesteld op de boomstam. Toen kwam het er op aan af te drukken precies op het moment dat Phaido er over zou springen, daarvoor had ik dus de draadontspanner nodig, dan had ik beter zicht op mijn aanstormend onderwerp. Gelukkig is Phaido een superhond en vond hij het niet erg om een tiental keren hetzelfde spurtje er uit te persen, het vrouwtje aan de ene kant van de heuvel en ikzelf bij de camera aan de andere kant. Uiteindelijk waren er enkele shots bij die goed genoeg bleken. Bij f 1.8 en ISO 1250 kwam ik uit op een sluitertijd van 1/3200 en dat was snel genoeg om zelfs een supersonische Phaido in de beweging te bevriezen. Door de achteraf toegepaste ruisreductie is het resultaat toch iets softer geworden dan ik wilde, maar daar doen we later wel eens iets aan, als ik een full-frame zal hebben… het is binnenkort Kerstmis en ik speel zelf Kerstman. J


    11-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 december Avondkleuren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het lijkt wel alsof alle fotografen dezer dagen beslist hebben het internet te overladen met mooie kleurige zonsondergangen. Zowel op facebook als op flickr als op Zoom.nl en op alle andere sites waar ik toevallig verzeil tijdens mijn omzwervingen in cyberworld komen er prachtige avondluchten voorbij. Ik kon dus niet achterblijven. Toen we deze avond, iets over vijf uur, van Wuustwezel naar huis reden - we hadden de kleinkinderen van school gehaald en veilig thuis afgeleverd - zag ik dat de hemel toch wel erg opvallend kleurde in het westen. In de hoop ergens een fotografeerbaar plekje te vinden met één of ander voorgrond-object ben ik in de buurt van  Loenhout dan maar zonder veel terreinkennis en op goed geluk een zijstraatje ingedraaid. Deze rij bomen leek me al meteen een geschikt onderwerp. Het moest wel uit de losse hand want ik had geen statief bij, maar al steunend tegen de wagen lukte het toch nog om met ISO 800, f 3,5 en 1/60 de boel voldoende scherp te houden. Lang leve de beeldstabilisatie … J  

    10-12-2013 om 23:57 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09 december De maan schijnt door de bomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is rijkelijk laat natuurlijk, Sinterklaas is al enkele dagen terug naar Spanje, maar toen ik deze avond Phaido nog even uitliet in de tuin zag ik de maan door de bomen schijnen en ik moest onwillekeurig aan het liedje denken. De kronkels in de menselijke geest zijn vaak ondoorgrondelijk want bijna tezelfdertijd wist ik dat ik dit wilde fotograferen. Hoe begin je daaraan? Flitsen wilde ik niet, dus ben ik even terug naar binnen gelopen, camera en statief mee naar buiten gesleurd, en… een zaklamp. Na dat ik met behulp van de flash scherp gesteld had op de boom heb ik de sluiter 30 seconden open gezet terwijl ik boom en omgeving met de zaklamp bescheen. Dit is het resultaat. De maan die wazig door de lichte sluierbewolking net niet voor overbelichting zorgt en de gele gloed van de straatverlichting in de verte zorgen samen voor een heel aparte sfeer.  De zaklamp was net voldoende om ook vooraan een beetje licht te hebben. Ik zit ondertussen al andere toepassingen van dit procedé te bedenken… J

    09-12-2013 om 23:53 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.08 december Kerstversiering
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als je dan een foto maakt van de kerstversiering thuis, dan zou het logisch en normaal zijn dat je kleurtjes laat zien, en toch vond ik ook hier weer de zwart wit omzetting sterker. Het origineel, in full colour, zal ik wel  op facebook gooien tussen alle andere shots die ik vandaag maakte van de activiteiten van het vrouwtje.
    Als Josee aan de kerstversiering begint heb ik daar meestal weinig inbreng in. Hooguit mag ik op de ladder om de hoogste, voor haar onbereikbare dingen op te hangen, en met elektriciteit heeft ze ook weinig affiniteit. Goed, ik zie haar dan bezig en uiteraard is het fototoestel nooit ver weg, maar als een deel van het project afgewerkt is wordt wel mijn mening gevraagd. Zeg maar, de omgekeerde wereld van wat er meestal gebeurt als ik mijn fotos bewerkt heb. Het venster aan de straatkant, klaar zijnde, vond ik zeer smaakvol in groen en zilver. Jammer voor de kleurenkijkers maar dat zie je niet in zwart wit natuurlijk, ook hier ging het me bij de foto evenwel meer om de lichtinval, o.a. op haar favoriete zetel, dan om de kleuren, die alleen maar afleiden.
       

    08-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    07-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 december Herfstbladeren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik had de 90 mm macrolens op mijn toestel gezet voor de dagelijkse wandeling. Enerzijds beperkt dat de potentiele onderwerpen maar je dwingt jezelf zo om anders te kijken en creatief om te gaan met je fotografie, anderzijds kan ik absoluut niet klagen over de scherpte van deze lens met vast brandpunt, de beperkte scherptediepte schept daarenboven weer andere leuke mogelijkheden.
    Voor kleine beestjes moet je in deze tijd van het jaar niet meer in het bos zijn, maar gelukkig leent een macrolens zich ook voor andere dingen, zoals daar zijn: planten, bladeren, paddenstoelen, schimmels enz. enz… Ik kon enkele zwavelkopjes, elfenbankjes en een totaal afgetakelde kastanjeboleet verschalken, maar echt fris waren die niet meer, het meeste aandacht had ik voor de laatste kleurrijke herfstbladeren. Nu het herfstlover uitgedund is tot nog enkele spaarzame eenzame blaadjes zijn totaalbeelden al veel minder interessant en zodoende ging ik voor de details. Deze eikentak die onder de hoge dennenbomen om mijn aandacht schreeuwde vond ik een prima doel om er even de camera op te richten. Diafragma 2,8 zorgde er voor dat het grote kontrast tussen lucht en donkere takken in de achtergrond flink getemperd werd - het had wat mij betreft nog iets rustiger gemogen maar je kunt niet alles willen
    J
    - en met een beetje inflitsen kreeg ik de onderkant van de bladeren toch voldoende belicht.
    Het hoeft niet altijd groot en spectaculair te zijn, schoonheid schuilt ook vaak in de simpele dingen, je moet het alleen maar willen zien.
       

    07-12-2013 om 00:00 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 december Schaduwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er zijn zo van die dagen dat het meezit, mooi licht, mooie luchten en precies op het goede moment ergens langs gewandeld komen. In deze tijd van het jaar krijg je zeer lange schaduwen door de laag staande zon en de bomen achter mij zorgden voor een bijzonder schouwspel. Je hoeft geen fotograaf te zijn om te zien dat dit als het ware glijbanen zijn die de blik naar achter in het beeld trekken. Het enige probleem om dit soort situaties te fotograferen is meestal dat je eigen schaduw er ook op staat. Ik heb dus geprobeerd mijn weelderig lichaam zo te positioneren dat het in de schaduw van enkele bomen verborgen zat, maar op de een of andere manier waren die bomen toch net niet dik genoeg… J ( of kunnen we dat ook anders uitdrukken? ) 

    06-12-2013 om 23:52 geschreven door Kosmopol  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 25/12-31/12 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs