Vierëndertigste zondag door het jaar A 2011 - Zaterdag 19 en zondag 20 november 2011
Evangelie: Matteüs 25, 31-46 - 'Zoals een herder een scheiding maakt tussen schapen en bokken'
Christus Koning een feest dat dit weekend vooral in de chirojeugd wordt gevierd.
Zij komen met hun chirokenteken naar buiten dat staat voor Christos.
Christus, de Koning van het heelal!
Dat is het feest dat we vandaag vieren
en waarmee de kerk haar kerkelijk jaar afsluit!
Het woord heelal zoals wij dat meestal gebruiken komt eigenlijk niet in de bijbel voor!
Maar universum staat voor: Uni, betekent: één en Versum, betekent: gewend naar, gericht naar
En zo zouden we de titel wel beter kunnen begrijpen!
Wij die naar hier komen richten ons toch tot God. Het is toch daarom dat we ons christen noemen! Omdat we met Hem in contact staan, ons met Hem verbonden weten. Niet?
En het is toch vanuit die diepe goddelijke kracht in ons, dat we alle dagen opstaan en onze weg als goede christen willen gaan.
In de eerste lezing komen we dan al direct uit bij Koninklijke Herder! De Herder die bekommerd is om Zijn schapen. Die Zijn schapen naar groene weiden brengt en hen alles geeft wat ze nodig hebben.
De Koning Herder is zo maar geen herder, Hij geeft hen meer dan groene weiden, Hij geeft hen ook gerechtigheid
en dit sluit meteen aan bij het evangelie waar de boodschap van het rijk Gods en zijn gerechtigheid maatstaf zijn voor alle tijden en alle volkeren.
Matteüs presenteert ons Jezus als Herder, Koning en wegwijzer.
Zo mogen wij onze God, door Jezus leren kennen.
Zo mogen wij ons ook, met heel ons hart en heel onze ziel, toevertrouwen aan Hem. Hij die om ons bekommerd is en tegelijkertijd onze leidraad onze richtingwijzer wil zijn.
Hij die ons vertrouwt en ons in alle vrijheid doet kiezen om van onze omgeving een hemeltje op aarde te maken, een veilige plek waar vele zich thuis kunnen voelen en iemand vinden die in moeilijkere tijden een eindje meestapt.
Hij heeft ons een eenvoudige en duidelijke maatstaf meegegeven:
Wat doe je voor de minste van de Mijnen? Wat doe je voor je medemens in nood? Wat doe je voor de hongerige, dorstige, ontheemden, zieken, naakten en gevangenen? De aloude werken van barmhartigheid vormen van in de beginne, de basis om een goed christen, een goed mens te zijn.
En op het einde van het verhaal zegt Matteüs kun je voor een oordeel komen te staan een rechtspraak met diezelfde duidelijke maatstaf!
Jezus vraagt niet: Wat voor kwaad heb je wel of niét gedaan? Nee, Hij vraagt alleen wat voor goed we gedaan hebben.
Hij vraagt niet naar onze geaardheid en of we een verborgen agenda hebben, nee, Hij vraagt alleen hoe we met onze naaste zijn omgegaan. Niets anders.
Hoe bemoedigend is dit niet de vraag te krijgen hoe veel goed we gedaan hebben.
Ik weet het, we kunnen onmogelijk alle hongerigen spijzen en alle dorstigen te drinken geven, en we zijn niet opgewassen tegen het schandaal van de mensonterende armoede van honderden miljoenen mensen,
Dat belet niet dat we als barmhartige, als gevende mensen door het leven kunnen gaan. Ook de kleinste, de geringste daad van menslievendheid beantwoordt aan onze enige duidelijke opdracht.
Een schouderklop, een vriendelijke goede morgen of middag wanneer we op tram of bus stappen, een vriendelijke goede morgen of goed w.e. wensen aan de kassiersters van de drukke kassas in grootwarenhuizen, een ziekenbezoek, een luisterend oor, een opkomen tegen onrecht
het lijken kleine daden maar ze kunnen wonderen doen.
De Koning van het heelal!
Het heelal, het universum is grenzeloos, niet te bevatten voor een mens
De schrift spreekt over hemel en aarde, niet zozeer als geografische begrippen of plaatsen, wel om ons daarmee een paar eigenschappen van ons bestaan aan te geven.
De hemel mogen we zien als Gods verborgenheid, Gods verrassing en bescherming voor de mens op aarde.
Als in de bijbel de hemel openscheurt, dan wordt er altijd iets van Godswege bekend op aarde.
Wanneer wij zeggen de hemel beware mij, dan vragen wij om bescherming.
En als we in de zevende hemel zijn, dan zijn we verrassend gelukkig op aarde.
De aarde betekent: land om te wonen en zou een veilige plek kunnen zijn.
Het Hebreeuws kent één woord voor land en aarde: erets.
De aarde onder de hemel wordt dan de plaats van de geschiedenis waar God kan gebeuren, waar Hij in ons en met ons op weg gaat, waar wij Hem mogen herkennen in het gelaat vanwie we ontmoeten, waar Hij door ons voluit bekommerd kan zijn, beschermend, en kan omarmen een leven lang, ten einde toe, waar Hij zich tot ons richt met
Zijn diepste en liefste wens
opnieuw geloven in de mens,
niet altijd wijzen op zijn falen
maar duizend malen weer herhalen
dat hij een deel is van Gods plan,
daar wordt de wereld beter van. T.H.
De aarde onder de hemel wordt dan de plaats van de geschiedenis waar God kan gebeuren, waar Hij in ons en met ons op weg gaat, waar wij Hem mogen herkennen in het gelaat vanwie we ontmoeten, waar Hij door ons voluit bekommerd kan zijn, beschermend, en kan omarmen een leven lang, ten einde toe, waar Hij zich tot De aarde onder de hemel wordt dan de plaats van de geschiedenis waar God kan gebeuren, waar Hij in ons en met ons op weg gaat, waar Hij voluit bekommerd kan zijn, beschermend, en kan omarmen een leven lang, ten einde toe, ja ook over de dood heen tot in de niet te vatten eeuwigheid
Daarom brengen wij de namen van onze dierbare overledenen in deze gedachtenisviering centraal en vragen om Gods eeuwige warme omarming, opdat ze nooit vallen uit de palm van Zijn hand
Bronnen: homiletische suggesties, R. Debbaut, Kerugma nr4, Toon Hermans 20-11-2011 om 08:57 geschreven door de preekploeg 
Uw positieve/negatieve reactie of commentaar hier (0)
|