Sint-Anna-ten-Drieën
De preekploeg houdt van een reactie
E-mail ons!

Wil je ons iets zeggen dat niet op deze blog moet verschijnen? Mail ons hier. Mag iedereen het lezen, klik dan op op het gele 'Uw positieve/negatieve reactie hier' onderaan de tekst.

Zoeken in blog

  • Website parochie
  • Preekstoel
  • Portaal preken.be
  • ANNA3
  • Sint-Anneke Centrum
  • 21-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vreemde gelijkenis - 29ste zondag C 2007 - Gie

    29ste zondag door het jaar C 2007 – 20 en 21 oktober 2007

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Eerste lezing: Exodus 17, 8 - 13
    Evangelie: Lucas 18, 1 - 8


    De twee lezingen van vandaag gaan allebei over bidden.

    Enerzijds in de eerste lezing dat prachtige beeld van Mozes die met zijn armen omhoog staat.

    Het heeft níets van het “handen omhoog” uit een cowboyfilm, en toch heeft het er iets mee te maken: het “ik geef mij over”, die totale overgave aan God, dat vertrouwen. Niet alleen het vertrouwen van Mozes, maar ook dat van Aäron en Chur, zijn broer en zijn schoonbroer, die op die manier symbool staan voor de hele gemeenschap.

    En anderzijds is er in de evangelielezing het bidden en smeken van de weduwe, haar volhardend aandringen bij de rechter, om haar recht te verschaffen. Hij wil niet, maar zij blijft aandringen. Tot dat de rechter, om van haar gezaag af te zijn, uiteindelijk toegeeft en haar recht verschaft.

    Als zelfs zo’n onrechtvaardige rechter dat al doet, “zou God dan geen recht verschaffen aan zijn uitverkorenen die dag en nacht tot Hem roepen”.

     

    Conclusie voor beide lezingen: God redt, God verschaft recht aan wie aanhoudend tot hem blijven bidden.

    En blijkbaar werkt het! In beide lezingen zien wij ook het resultaat van dat bidden en van hun volharden: de Amalekieten worden verslagen, de weduwe krijgt haar proces.

    En toch heb ik, voornamelijk bij de lezing uit het evangelie van Lucas, het gevoel dat er iets niet klopt.

    Het gaat om een gelijkenis, om een parabel. Daar was Jezus zeer goed in. Maar het verhaal in een parabel, staat voor een situatie die er erg op lijkt, niet voor het gebeuren zelf.

    Meestal gaan we ervan uit dat God staat voor de rechter en dat wij, de gelovigen, staan voor de weduwe. En dat ons volgehouden gebed, ons volgehouden aandringen bij God, dus noodzakelijk ook resultaat oplevert.

    En daar loopt het fout. Soms blijven mensen maar bidden en smeken tot God, en toch krijgen zij niet het resultaat waarop zij hoopten. Ondanks hun aanhoudend bidden volgt niet de verwachte genezing, kentering of bekering. Hun zieke wordt niet genezen, hun geliefde komt niet terug. Het trucje werkt niet. God laat zich niet dwingen.

    Zou het kunnen dat de rechter en de weduwe staan voor iemand anders, of is er iets fout met hun bidden? Slaat het resultaat dan op iets anders?

    Misschien staat de hele vergelijking voor iets anders? Zo zou de rechter in de parabel, kunnen staan voor de lastige en vijandige wereld, waarin de weduwe, het gelovige volk, de kerkgemeente, terecht komt met de vraag om haar recht te verschaffen en die moet volharden om te overleven, die moet volhouden om gehoord te worden.

    Als die kerkgemeente kansen krijgt om te overleven, om –ondanks die harde, onrechtvaardige wereld– uit te groeien tot een gerespecteerde gemeenschap, dan is dit verhaal, deze gelijkenis, een sterke steun voor de beproefde gemeente waarvoor Lucas schrijft. Hou vol en jullie zullen overleven!

    De rechter en de weduwe kunnen ook model staan voor iets totaal anders. De rechter bijvoorbeeld, zou ook kunnen staan als beeld voor het ongeloof van de jonge christengemeente. Een kerkgemeente die niet wil luisteren, die oren en ogen gesloten heeft.

    De weduwe die komt, staat dan voor de Christus, die maar blijft aandringen, opdat ze zouden volhouden, omdat ze toch maar over de brug zouden komen met hun gelovig leven.

    Als dát het beeld is dat Jezus ons in deze parabel wil voorhouden, dan wordt de slotvraag in de laatste zin plots wél duidelijk voor ons: “maar, zál de Mensenzoon bij zijn komst het geloof op aarde vinden. Ik, de Mensenzoon, op zoek naar gelovigen op aarde

    Klopt onze courante interpretatie dan niet? Is bidden dan een illusie die niet werkt? Heeft volgehouden bidden dan geen zin? Toch wel.

    Ik wil even denken aan een uitspraak van Albert Einstein in dat verband: “bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld”.

    Ons bidden heeft dan wel degelijk zin, zij het onrechtstreeks. Er is niet een God die zich laat dwingen naar de vragen van een kleine gelovige. Zeer dikwijls lijkt het of het resultaat van zijn bidden een ander karakter krijgt, breder of universeler wordt. Zoals ik het mooi uitgeschreven vond in volgende poëtische tekst:

    Het gebed dat verhoord werd

    Ik vroeg om kracht

    en God gaf me moeilijkheden, om me sterk te maken.

    Ik vroeg om wijsheid

    en God gaf me problemen om te leren op te lossen.

    Ik vroeg om voorspoed

    en God gaf me verstand en spierkracht om mee te werken.

    Ik vroeg om moed

    en God gaf me gevaren om te overwinnen.

    Ik vroeg om liefde

    en God gaf me mensen om te helpen.

    Ik vroeg om gunsten

    en God gaf me kansen.

    Zo ontving ik niets van wat ik vroeg

    maar ontving ik alles wat ik nodig had.

    Amen.

    Gie Stappaerts

    20 oktober 2007

    Uw positieve/negatieve reactie of commentaar hier ({COMMENTAAR_AANTAL})

    {START_AUTEUR} {STOP_AUTEUR}

    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    01-11-2007
    parabel over bidden

    Beste Marcel
    Misschien waren de lezingen van de 29ste zondag helemaal niet zo vreemd.
    Onthou vooral dat het nooit het de bedoeling van een predikant is om zomaar ergens een "uitleg aan te geven". De eerste vraag die ik mij wél altijd stel is: "wat zou Jezus hiermee bedoeld hebben?" Een goed antwoord daarop vinden, noodzaakt soms wel het afleggen van een kronkelige zoekweg.
    Wat is (volgehouden) bidden en wat versta je onder het verhoord worden ervan?
    In Tibet staan op tal van plaatsen gebedsmolentjes opgesteld. Iedere draaiing daarvan, al is het door de wind of door het water, wordt beschouwd als een (herhaald) gebed. De vrome jood draagt gebedsriemen op zijn lichaam en aan zijn handen, en wordt er zo aan herinnerd dat heel zijn leven, iedere beweging van zijn handen, toegewijd is aan God, van wie hij dat leven gekregen heeft. 
    Anders dan bij Tibetanen en joden bestaat ook bij ons het herhaald gebed, in de vorm van een rozenkrans of van een eeuwigdurende aanbidding. Door het volgehouden gebed overkomt de bidder een mildheid, een zekere gelatenheid die hem de dingen doet aanvaarden of op een andere manier doet bekijken. Zelfs iemand die zelf niet actief bidt, maar weet dat er voor hem gebeden wordt, voelt zich daardoor dikwijls gesterkt. Bidden werkt, omdat het ons doet beseffen dat wij er niet alleen voor staan.
    Er is een zekere verwantschap met leden van de Weight Watchers of van de Anonieme Alcoholisten: samenkomen met mensen die met een gelijkaardig probleem zitten, maakt dat probleem bespreekbaar en universeler.
    Zo heeft ook bidden altijd een weldoend effect, zolang je erin blijft geloven.
    Of bidden ook werkt als je er niet (meer) in gelooft, zou ik niet kunnen zeggen. Op zijn minst vermindert dan je stimilans om er voor te blijven gaan. Zolang wij "in de mood" zijn, leven wij bewuster en doen minder ondoordachte dingen. Zolang we niet beneveld zijn, kunnen we met een heldere blik naar onszelf en naar de wereld kijken. 
    Het valt mij op hoe weinig religieus voorgaande zinnen klinken: in de tekst staat maar één keer God en één keer geloven. Tenzij je God bekijkt als een synoniem van Leven en van Liefhebben. Dan kan je gelovig leven ook een God-gewijd leven zijn. Dat is ook één van de krachten van ons regelmatis samenkomen als christelijke gemeente. 
    Een samen-gebeden gebed wordt een krachtig gebed, dat ook kracht geeft aan de bidder. Ook hier is het er-niet-alleen-voorstaan een belangrijk element. Het "wij bidden vandaag voor...", "deze viering wordt opgedragen ter attentie van..." zijn elementen om ons bidden te sturen en richting te geven.
    "Al wat je onderneemt, doe het in de naam van Jezus, de Christus" vraagt Paulus. Als je handelt naar Zijn voorbeeld, wordt je ook een christen mens.
    Met de parabel van de onrechtvaardige rechter voor ogen, zou je als volgt kunnen vergelijken: als het "bidden" al resultaat geeft voor niet-gewijde doelen als de WW of de AA, hoeveel te meer zal je bidden dan werken als je alles opdraagt aan God. Als je leeft naar het voorbeeld van Jezus, als je alles onderneemt in naam van die Christus, dan brengt die Heil-and ook heil, genezing, in jouw leven. Amen.

    Bedankt voor je reactie
    Groetjes van Gie

    01-11-2007 om 13:20 geschreven door Gie Stappaerts

    Uw positieve/negatieve reactie of commentaar hier ({COMMENTAAR_AANTAL})


    23-10-2007
    bidden

    Beste Gie

    Het waren inderdaad rare lezingen op deze zondag, en ik vroeg mij af "welke uitleg gaat men daar aan geven"?
    Ik vind het eigenlijk raar dat men zich soms in rare kronkels moet wringen om een aanvaardbare uitleg te vinden....maar uiteindelijk ben je erin geslaagd, met die uitspraak van Einstein en dan vooral dat "Gebed dat verhoord werd".
    Ik heb inderdaad ook aan de lijve ondervonden dat als men bidt om iets te verkrijgen men gewoonlijk geen resultaat heeft.
    Ik zat zelf met een "alcoholprobleem" en met veel bidden geraakte dat niet opgelost, totdat ik (waarschijnlijk onder invloed van een "Hogere Macht") gevraagd heb mij de kracht te geven om te kunnen stoppen en volhouden. Die kracht heb ik wel gekregen in overvloed, en ik ben nu een gelukkige gestabiliseerde alkoholieker. Dat laatste gebed klopt dus !!!

    Groetjes
    Marcel

    23-10-2007 om 16:45 geschreven door Marcel Snoeijs

    Uw positieve/negatieve reactie of commentaar hier ({COMMENTAAR_AANTAL})


    De preekploeg van Sint-Anna-ten-Drieën, Antwerpen Linkeroever

    In een eucharistie-viering volgt na het evangelie meestal een preek of homilie. In onze parochie bestaat hiervoor (al jaren) een preekploeg. Ze bestaat uit een zestal mensen die, na onderlinge afspraak, geregeld een "preekbeurt" verzorgen.
    Momenteel zijn dat Ria, Hilda, Marc, Jan, Gie en Fred. Pastoor Herman maakt uiteraard ook deel uit van de preekploeg en komt zelf ook meermaals aan de beurt.
    De bedoeling van een homilie is niet een universele waarheid te verkondigen die iedereen verplicht moet geloven en zeker niet de mensen terecht te wijzen. In een homilie willen wij de lezingen uit de bijbel een beetje verduidelijken en trachten wij ze in verband te brengen met de actualiteit van vandaag.
    Dat is niet altijd even simpel en daarom proberen wij elkaar te helpen. Elke maand komen wij samen om de lezingen uit de bijbel te bespreken en elkaar te inspireren bij het opstellen van de preek.
    In deze blog publiceren wij niet alleen onze homilies, maar staan wij ook open voor uw reacties.

    Blog als favoriet !
    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 06-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs