Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
05-03-2014
Aperitiefje van citrusblaadjes
Van de nood een deugd gemaakt. Mijn citroenboompje in de veranda had ik een tijdje geen water gegeven en zag er wat uitgedroogd uit. Dus eergisteren ineens goed wat voorzien van water en nu gisteren vielen toch wel niet bijna alle blaadjes af. Maar geen nood...hij zal zich wel herstellen. De afgevallen blaadjes daarentegen kan ik toch onmogelijk weggooien...zo heerlijk aroma dat daaruit komt. Dus vanmorgen even mijn handgeschreven receptenboekje opgezocht met daarin oude receptjes afkomstig van mijn Franse buren van de overkant van de vallei. Ik wist dat er iets in stond van blaadjes maar de rest wou ik voor de zekerheid toch maar checken. En ondertussen staat mijn heerlijke aperitiefje nu volop te 'macereren' = trekken op mijn venstertablet in de keuken voor een weekje. Wie mij toevallig volgende week zou bezoeken mag zeker en vast proeven van dit heerlijk drankje. Want ik weet uiteraard al hoe zoiets gaat smaken...het is niet de eerste keer dat ik zoiets maak.
Je kan die aperitiefdrankjes trouwens maken met allerlei bladeren van fruitbomen : zoals o.a. van de noteboom, perenboom, perzikboom, abrikozenboom. Je moet alleen zorgen dat het jonge blaadjes zijn en geen verdorde bladen.
Nodig :
- 1 liter rosé wijn maar het kan ook met witte wijn
- 120 gr witte suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 tal blaadjes van de citrusboom
- 1 borrelglaasje met alcohol voor fruit ( mijn fles was er van 90° maar ik heb het verdund)
Werkwijze :
De blaadjes snij je in kleinere stukken met behulp van een aardappelmesje of met de schaar. Doe dit in een afsluitbare kom. Ik heb hiervoor mijn 2 liter maatbeker van Tupperware voor gebruikt. Voeg de suikers toe en het borrelglaasje alchol. Overgiet tenslotte met de liter wijn.
Alles goed afsluiten en een week laten staan op je aanrecht of op de vensterbank zoals bij mij.
Af en toe eens in roeren. Na een week zeven en in een fles gieten met behulp van zo'n klein trechtertje die je soms als gadget krijgt bij Tupperware.
Heen heel handig dingetje ;-) Je fles met aperitiefdrank nu in de koelkast bewaren voordat je ze gaat uitschenken voor de gasten.
Het is als of er een engeltje op je tong 'pist' ;-)) Gewoon een zalig drankje...men gaat je dadelijk vragen waar je die fles hebt aangekocht !
Lekker sappig kippetje zonder enige vorm van vet te gebruiken....en zo'n heerlijk smaak ! Voor die het nog niet moesten weten bij Tupperware hebben ze een geweldige schotel genaamd 'ultra pro' waarin je zonder enige gebruik van vetstoffen kan koken en braden, zonder constant water te moeten bijvoegen omdat het vlees, de groenten, of andere voedingswaren in zijn eigen sappen blijft voorzien. Wat een uitvinding. De schaal kan bovendien gebruikt worden zowel in de microgolfoven als in de oven. En de kooktijd is ook korter tegenover in een andere schaal.
Gisteren had ik er een braadkip in gelegd enkel voorzien van kippenkruiden en enkele teentjes ongepelde knoflook.
Dus enkel nodig :
- 1 braadkip
- kippenkruiden
- enkele tenen knoflook
Werkwijze :
Spoel de kip en snij ze in 4 delen. Kruid met kippenkruiden en leg ze in de ovale ultra pro van 2 l. Samen met nog enkele tenen ongepelde knoflook. Sluit af met het deksel en zet in een voorverwarmde oven van 180 °C. Gedurende 1 uurtje of een kwartiertje later afhankelijk van het gewicht van de kip.
Juist voor het opdienen knijp je de tenen knoflook uit over de kip.
En dan genieten van die pure smaak ! Je gaat automatisch meer gerechten willen proberen in deze geweldige pot.
Nota : Heel belangrijk is dat je de pot nog niet in de oven zet wanneer die nog moet worden opgewarmd omdat sommige ovens bij het voorverwarmen een grilfunctie gebruiken en enkel de grilfunctie is niet toegestaan voor deze pot. Voor de rest mag hij een temperatuur weerstaan tot 250°C.
Klein krokant koekje.....een ware zoetigheid.....heerlijke verleiding !
Nodig :
- 150 gr poedersuiker
- 50 gr bloem
- 2 eiwitten
- 30 gr geschaafde amandelen
- 100 gr amandelpoeder
- 1 theelepel pistachepasta
- 50 gr gepelde pistachenootjes voor de decoratie
- 100 gr poedersuiker om het deeg door te rollen
Nota : Pistachepasta kan je zelf ook maken door 50 gr pistachenoten te mixen met 50 gr suiker, 1/2 ei en 1 1/2 th rozenwater.
Werkwijze :
Meng de amandelpoeder samen met de bloem, poedersuiker en de amandelschilfers. Klop in de speedychef de eiwitten op. En voeg die gedeelte per gedeelte bij de eerste samenstelling. Voeg dan ook de pistachepasta erbij.
Neem dan kleine balletjes van het deeg en rol ze door een kommetje poedersuiker. Leg ze op de Tupperware bakmat en leg bovenaan telkens een pistachenoot ter decoratie. Druk het nootje goed aan zodat het half in het deeg gaat liggen.
Verwarm de oven voor en bak de amaretti in ongeveer 20 minuten op 150 °C
Wat ook kan is de pistachepasta achterwege laten en in de plaats een theelepeltje bitter amandelextract toevoegen.
Laat het smaken hé !
Bewaren in een goeie tupperwaredoos zoals bijvoorbeeld de ronde clickplus.
Te simpel eigenlijk voor woorden maar zo puur van smaak....
Een heerlijk aperitiefhapje !
Nodig :
- Komkommer
- Kruidenkaas
- basilicumblaadjes
- gedroogde tomaatjes op olie
- peper van de molen
Werkwijze :
De komkommer wassen en in stukjes snijden van 1.5 cm. Met de appelboor het middenste eruit halen en tevens aan de zijkanten van de komkommer ook met de dunschiller er een klein dun stukje afhalen zodat de stukjes mooi rechtop blijven staan.
Vullen met kruidenkaas in het gaatje en dan in 2 delen snijden.
Met een tandenstoker prik je nu vervolgens een stukje gedroogde tomaat in olie op het stokje dan een blaadje basilicum en dan de komkommer.
Presenteer op een leuk bordje.
Mijn tomaatjes had ik zelf gedroogd afgelopen zomer in open lucht in het zonnige zuiden en in olie bewaard.
Ze zijn te lekker eigenlijk.....ook weer niet goed ;-)) naar een receptje uit de libelle van afgelopen week.
Nodig :
- 60 gr walnoten
- 200 gr bloem
- 1/2 koffielepel bakpoeder
- snufje zout
- 1 koffielepel cacaopoeder
- 115 gr boter
- 100 gr suiker
- 100 gr bruine suiker
- 1 ei
- 100 gr pure chocolade bakvast (men heeft bij aveve zo'n van die bakparels daarvoor)
- 100 gr witte chocolade
Werkwijze :
De oven voorverwarmen op 150 °C. De noten grof hakken met behulp van de turbomax. De bloem samen met de cacaopoeder, zout en bakpoeder zeven. De boter met de 2 suikers romig kloppen. Het ei eraan toevoegen en weer goed omroeren. Dan het bloemmengsel, de noten en de pure chocolade toevoegen. Alles tot een homogene massa roeren.
De bakplaat voorzien van bakpapier en er hoopjes deeg opdoen en platdrukken. De mijne waren ongeveer 6 cm doorsnede groot. Zie dat je genoeg ruimte tussen je hoopjes laat want door het bakken gaan de koeken nog rijzen en uitzetten.
De koekjes 20 minuten bakken. Het is normaal dat ze nog zacht aanvullen bij het beëindigen van de 20 minuten in je oven. Ze worden vanzelf krokant bij het afkoelen. Laat ze op een taartrooster nog verder goed afkoelen.
Smelt de witte chocolade in een micro schenkkan in je microgolfoven. Ik deed dit ong. 1 minuut op 500 W, roeren en dan weer terugzetten tot de chocolade goed gesmolten is. Dan lijntjes trekken met je chocolade over de koekjes met behulp van een klein spuitzakje.
De koekjes bewaren in een goed afgesloten Tupperwaredoos.....zoals bijvoorbeeld de clickplus doos.
Heel lekker groenten gerecht dat enorm snel klaar is d.m.v. de microcook of microplus. M.a.w. een geschikt potje voor in je microgolf te plaatsen.
Nodig :
- 250 gr courgetten ( bij mij was dan 1 middelmatige)
- 1 sjalot
- 1 koffielepel maïzena
- 50 ml light room
- eventueel 50 ml melk indien je het sausje te dik vind
- zout en peper
- 1 mespunt currypoeder
Werkwijze :
Was de courget en snij hem flinterdun met behulp van de mandoline of de groentensnijder plus. Doe de schijfjes in een microgolfpotje. Hak de sjalot fijn (turbomax) en voeg die bij de courget.
Doe in de shaker alle ingrediënten van de saus en schud krachtig en giet over de groenten. Bepoeder de bovenkant tenslotte met de currypoeder.
Doe het deksel op de micropot en zet nu in de microgolfoven gedurende 5 minuten op 750 Watt laat dan 3 minuten rusten en zet nog een keer terug voor 3 minuten weer op 750 Watt. Roer de groenten om en ze zijn klaar.
Eventueel kan je nog gehakte koriander op het einde over de groenten strooien......Ik heb dit vandaag nu niet gedaan.
Paprika's gestoomd in de microgourmet hebben als voordeel dat ze in heel korte tijd gaar zijn, super smakelijk en tevens gezond zijn. Normaal vul ik paprika's graag op met gehakt, maar vandaag heb ik het met rijst en gemengde groenten gedaan met daarbij heerlijke kip uit de ultra pro.
Nodig :
- rode paprika's naargelang het aantal personen ( voor ons 3 stuks)
- gekookte rijst uit de rijstkoker ( ik heb 1 tas rijst genomen met 2 tassen water)
- een 10 tal champignons
- 1 sjalot
- 1 preiwit
- peterselie (optie)
- peper en zout
- klein beetje geraspte light kaas
Werkwijze :
Was de paprika's en snij er het hoedje af. Haal de steel er van boven ook uit.
Kook je rijst gaar in de rijstkoker: voor 1 tas rijst neem ik 2 tassen water en heb ik de microgolf op 10 minuten ingesteld op 800 Watt.
Doe het gesnipperde sjalotje samen met fijngesnipperd preiwit en de fijngehakte champignons (fijnhakken in turbomax) in een microgolfkommetje, kruid met peper en zout en zet het deksel op het kommetje. Zet 3 minuten op 800 Watt in de microgolfoven. Meng de groenten nu met de gekookte rijst en vul hiermee de paprika's op. Zet het hoedje terug op de gevulde paprika's en doe in het gaatje wat geraspte kaas en zet ze in het diepste vergiet van de microgourmet. Vul het waterreservoir met 400 ml water en doe het deksel bovenaan erop. Zet in de microgolf en neem 20 minuten op 800 Watt. Uw gerecht is nu klaar.
De kip heb ik gegaard in de ultra pro ovaal van 2 l. Dit zal ik één van de volgende dagen beschrijven.
Mijn jongste zoon is er gek van. Heb al eerder een recept van brownies gepost maar toen met noten erbij in en een andere samenstelling....
Dit is het lievelingsreceptje van mijn 15 jarige zoon....het is de 4 de keer dat ik het maak in 2 weken tijd geloof ik...maar vandaag heb ik het gemaakt voor het goede doel...Ze vroegen namelijk bereidwillige mama's om iets te bakken wat morgen tijdens de pauze verkocht gaat worden in de school en waarvan de opbrengst gaat naar Broederlijk Delen.
Nodig :
- 250 gr boter
- 200 gr pure chocolade
- 4 eieren
- 300 gr suiker
- 60 gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 80 gr cacaopoeder
Werkwijze :
De eieren één voor één in een mengkom doen (dit om te voorkomen dat er een slecht zou tussenzitten ) en samen met de suiker goed mixen tot dat het mengsel verbleekt. Ondertussen in het micro schenkkannetje de chocolade samen met de boter smelten. (3 minuten op 500 Watt). De gesmolten massa toevoegen aan het eerste mengsel (ei/suiker) De bloem samen met bakpoeder en cacaopoeder zeven en bij de rest voegen. Alles nog eens goed door elkaar mengen en in een met bakpapier beklede bakvorm gieten en mooi gelijk strijken met behulp van de siliconen spatel.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 20 à 25 minuten.
Laten afkoelen en versnijden met het Tupperware tomatenmes.
Komt uit het nieuwe kookboek 'Mini' van Tupperware....benieuwd naar meer ? Vanaf nu te koop voor 17 met ongeveer 92 blz. in Nederlandstalige tekst.
Nodig :
- 50 gr amandelpoeder
- 100 gr bloem
- 5 ml bakpoeder
- 100 gr suiker
- 50 gr gesmolten boter
- 2 eieren
- 2 ml amandelextract
- 1 ml zout
- siliconen mini muffinvorm
Werkwijze :
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe in de extrachef alle ingrediënten in de volgorde zoals ik ze heb gezet bij de benodigdheden. Meng alles goed onder elkaar en doe het deeg in de vooraf omgespoelde mini muffinvorm (niet uitdrogen) Vul de holtes voor 2/3 met het deeg. En bak dan de muffins 20 minuten. Laat ze nog een 5 tal minuten rusten alvorens te ontvomen. Indien je wil kan je ze nog verder afwerken met een toefje slagroom met behulp van de squeeze-it of de mini squeeze-it die in de maand maart voorlopig te verkrijgen is wanneer men een siliconenvorm aankoopt.
Wat ik zeker wil bij vermelden is dat deze mini versie van de squeeze-it maar enkel in de maand maart verkrijgbaar is bij aankoop van een siliconenvorm voor een prijsje van 3.90 en dat de spuitmondjes verschillend zijn dan die vast in het gamma zit....en superleuk kunnen gebruikt worden voor het decoren van je cupcakes of taarten....zelfs om 'draadjes' mee te spuiten...zie rechtse spuitmondje.
Lang geleden heb ik enkel hiervan een fotootje laten zien..maar jullie nooit uitgelegd hoe je deze eenvoudige brownies maakt. Vandaag deel ik het recept mee.
Slechts 3 ingrediënten heb je nodig voor deze lekkernij.....kan het nog meer simpel zijn ?
Nodig :
- 1 ruimtekommetje Nutella choco (280 gr)
- 1 ruimtekommetje zelfrijzende bloem ( 60 gr )
- 2 eieren
Werkwijze :
Alles onder elkaar mengen met behulp van de spatel en in de vooraf omgespoelde mini tartelettevorm doen.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten. Even laten afkoelen alvorens te ontvormen.
Super leuke ecoflesjes in de vorm van een kikker of pinguin...zelfs een tof kadootje om te vullen met snoepjes of paaseitjes tegen Pasen...en nadien milieuvriendelijk waterflesje om altijd bij de hand te hebben voor de kleinste onder ons.....hier is over nagedacht ;-)
En voor het eerst het raspaardje in de verkoop......hier gaan er vast en zeker vele gelukkig mee zijn !
Ook de kleurtjes van de super promo's zijn zo leuk om je voedingsmiddelen mee in de diepvries te bewaren. En dan heb ik het nog niet over de mini squeeze-it gehad...handig hulpmiddeltje om je cupcakes te voorzien van een mooie decoratie....verkrijgbaar voor een klein prijsje bij aankoop van een siliconen bakvorm.
Ananascarpaccio met ananas,zelfgemaakte yoghurt, aardbeien, granaatappelpitten en munt.
Gisterenavond al carpaccio gesneden van ananas met behulp van de Mandochef....diegene die zoiets niet hebben kunnen dit ongetwijfeld ook met de groentesnijder als het maar heel dunne sneetjes zijn. Heb ze in een goed afgesloten ruimtekommetje in de koelkast bewaard tot vanmorgen. De dunne sneetjes zorgen ervoor dat hij heel sappig is...wat je niet verkrijgt met grove stukken. Ananas is tevens vochtafdrijvend en past heel goed dus in een licht en smaakvol eetpatroon. Hoe ga je te werk.
Nodig :
- 1/4 ananas per persoon
- yoghurt....liefst de huisgemaakte versie met behulp van het serveerwonder
- pitjes van de granaatappel
- een 6 tal aardbeien
- enkele blaadjes munt
- als optie kan je nog Special K rood fruit ontbijtgranen toevoegen.
- Mandochef
Werkwijze :
De ananas ontdoen van zijn bovenste en zijn kontje. Daarna de schil van boven naar onder afsnijden met behulp van het koksmes. Ook de harde kern eruit snijden. Ben er helaas foto's van vergeten te nemen. Dan 1/4 nemen en ermee over de mandochef gaan op stand 3. Schillen in het rond op een mooi bordje...Hierover giet je de zelfgemaakte yoghurt en verdeel daarover wat aardbeien die je in vieren hebt gesneden. Strooi er ook wat granaatappelpitten overheen en steek in het midden wat blaadjes munt.
Eventueel kan je er ook nog wat Special K ontbijtgranen overstrooien.
Ik heb er geen Stevia, Tagatesse of gewone suiker overgedaan...want dat is echt niet nodig...Ananas is zoet genoeg van zichzelf.
Zelf eens hamburgers maken....omdat het lekker moet zijn....en met mijn Tupperware hamburger pers gaat dit als een fluitje van een cent ;-)
Ik wil geen kant en klare uit de winkel omdat deze te vettig zijn....nee het moet 'light' zijn maar wel smaakvol. Bovendien is het echt geen werkje....enkel naar de winkel je benodigdheden halen vraagt het meeste tijd. Hoe begin je eraan.
Nodig voor 8 hamburger van elk 130 gram :
- 800 gr gemalen biefstuk 'amercain natuur'
- 1 ei
- 1 sjalot
- 2 soeplepels tomatenketchup (mijn flesje al gezien ;-) )
- 1 kleine afgestreken soeplepel mosterd
- 1 teentje knoflook geperst
- een beetje paneermeel
- peper en zout
- een beetje loubia kruiden (als je dit niet hebt...neem dan gewoon nog wat paprikapoeder)
- gehakte peterselie ( 2 soeplepels ongeveer)
- de Tupperware hamburger Pers
Werkwijze :
De de gemalen biefstuk in een mengkom. Voeg het ei eraan toe, kruid met peper en zout en loubiakruiden ( een mengeling van gedroogde peterselie,knoflook, zout, komijn, zachte en sterke peper en laurier = een provençaalse mengeling die ik vanuit het zuiden meebreng).Doe er de ketchup en mosterd bij als ook het paneermeel. Hak de sjalot fijn in de turbomax en voeg toe aan de vleesmengeling....hak ook de peterselie fijn en voeg bij. Meng alles nog eens goed onder elkaar. Neem een vleesplank en neem wat vlees en leg het in de ronde vorm van je hamburgerpers en druk dan aan met de drukpers. Ik heb per hamburger 130 gram vlees gebruikt.
Leg ze dan nog even op een bord tot dat je ze gaat bakken.
De smaak zat echt goed....enkel de peper moet je zelf kruiden naar je eigen goesting....Gebruik zeker niet te weinig.
Mijn jongste zoon van 15 jaar vond dit al de beste hamburgers die hij had gegeten....dus....'me happy !'
Natuurlijk kan je ook kippenburgers maken of hamburgers van gemengd gehakt....of van vis.....je fantasie en goesting van dat moment bepaald mee.
Ik heb vandaag mijn hamburgers geserveerd met een gestoomde aardappel uit de micro gourmet en verse jonge worteltjes met erwtjes erbij. Maar rijst of pasta met een bijpassende groentesaus had even goed gekund.
De lekkerste yoghurt maak je gewoon zelf. Zo simpel om te doen. Je kiest je eigen smaakje of laat hem natuur. Vermits het serveerwonder tijdelijk terug te verkrijgen is...wou ik dit receptje zeker nog eens in de spotlights zetten. En je gezin zal je hier dankbaar voor zijn ;-) ..daar twijfel ik niet aan. Niks zo lekker om de dag te starten met een glaasje zelfgemaakte yoghurt die zo zacht van smaak is en bovendien zonder bewaarmiddelen erin. Ondertussen heb ik al vele kunnen overtuigen om deze yoghurt zelf eens te maken...éénmaal je de smaak te pakken hebt, ga je hem wellicht niet meer kopen. Gewoon uitproberen en proeven. Die het serveerwonder nog niet kennen....het is een prachtig gebruiksvoorwerp...waar je zoveel toepassingen mee hebt dat het zonde zou zijn hem onbenut te laten. Niet alleen je sla blijft er dagen aan een stuk vers is, of je frietjes blijven er langer warm in... ook mijn diepvries vlees leg ik er in om te ontdooien zodat het geleidelijk aan ontdooit zonder al te veel sappen te verliezen en zonder dat er iets op mijn vlees valt. Ik heb er een lijstje van met wel een 20 tal toepassingen. Benieuwd............?
Maar nu mijn yoghurtreceptje
Nodig :
- 1 liter halfvolle melk
- 1 potje Griekse yoghurt van 125 gr
- 3 soeplepels melkpoeder
- het serveerwonder
- ruimtekom van 2 liter (de knapper vers onderkom is dezelfde)
Werkwijze :
Zet de waterkoker op gevuld met water. Doe ondertussen de inhoud van je yoghurt in de ruimtekom samen met de 3 soeplepels melkpoeder. Voeg de liter koude halfvolle melk toe en roer alles goed door elkaar.
Zet de ruimtekom van 2 l zonder deksel in de buitenkom van het serveerwonder (het binnenste vergiet van het serveerwonder heb je nu niet nodig).
Giet het kokende water nu in het serveerwonder waar je kom in staat. Maar zorg dat er geen water in je melkmassa komt. Doe het deksel van het serveerwonder op de kom en sluit onmiddellijk af. Ik doe er steeds nog een keukenhanddoek rond zodat er niemand van mijn gezin per toeval een kijkje gaat in nemen.
Laat je pot nu afgesloten 5 uren rusten op een plaats in je keuken. En niet gaan gluren ondertussen (dan verlies je warmte) Na de verstreken tijd...heb je iets meer dan één liter de lekkerste yoghurt ooit in huis. Is hij bijna op....dan schep je er de 125 gr terug uit en kan je weer opnieuw beginnen om verse yoghurt te maken. Dus je moet maar 1 malig een potje yoghurt aankopen. En niet starten met een yoghurt waar reeds fruit of smaak aan toegevoegd is want dat werkt niet !
Smakelijk en gezond lekker tussendoortje....................
Vermits mijn wederhelft binnen 2 weken naar Indië gaat voor 16 dagen wou ik mij nu al een beetje verdiepen in de keuken van Indië. Zo kwam ik al bladerend in een Indisch kookboek het recept tegen van een klassieker bij elke Indische maaltijd namelijk dit typische platte broodje dat bij elke maaltijd wordt geserveerd, men gebruikt het ook om andere gerechten mee op te scheppen en dient dan als een soort van lepel. Volgens mij is het zelfs een beetje familie van een pittabroodje ;-)
Omdat het zo makkelijk te maken is wou ik het zeker uitproberen....en ik geloof dat het goed gelukt is !
Nodig voor 8 naanbroodjes :
- 250 gr bloem
- mespuntje zout
- 1/2 theelepel soda-bicarbonaat
- 1 soeplepel Griekse yoghurt
- 125 ml volle melk
- 1 soeplepel suiker
- 1/2 losgeklopt ei
- 1 1/2 soeplepel plantaardige olie
Werkwijze :
Doe de bloem, het zout, het soda-bicarbonaat in een mengkom en meng goed.
Meng in de shaker de yoghurt, melk, suiker en het ei en giet deze mengeling vervolgens bij de bloem. Maak nu een zacht deeg. En kneed dit gedurende 3 minuten op een lichtjes bebloemd oppervlak of gewoon in je mengkom. Voeg dan de olie toe en kneed nog 2 minuten verder.
Dek af met een plastiekfolie en laat rusten op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven al voor op 240°C. En verdeel het deeg dan in 8 porties. Maak elke portie goed plat met behulp van je handpalm en vorm met het deeg een ovaal broodje.
Bak de broodjes tenslotte af tussen de 5 en 7 minuten. Serveer heet uit de oven of afgekoeld zijn ze ook nog steeds heel lekker bij een salade...of gevuld met een tapenade....Onze jongste zoon is dol op knoflooksaus met een beetje sla ertussen.
Heel gemakkelijke koekje....lekker als vieruurtje bij de koffie.
Nodig :
- 125 gr zachte boter
- zeste van 1 citroen
- 80 gr suiker
- 2 eieren
- 125 gr bloem
- Tupperware spuitzak
Werkwijze :
Klop de boter, suiker en zeste van een suiker op in de mengkom. Voeg dan de eieren één voor één toe en klop weer. Voeg de bloem toe en meng weer. Spuit dan reepjes van ongeveer 5 cm lang op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat plaats tussen de reepjes want ze lopen nog wat uit tijdens het bakken.
Oven voorverwarmen op 200°C en laat 5 minuten bakken, laat ze dan afkoelen alvorens ze van het bakpapier te nemen.
Bewaren in een clickplus doos of andere goed gesloten doos.
Op je ééntje en zin in zoet....deze clafoutis is zo klaar en bovendien echt lekker. Clafoutis houdt het midden tussen een cake en een flan en is een traditioneel Frans dessert...van oorsprong werd het enkel met kersen erin gemaakt maar tegenwoordig vind je allerlei variaties gaande van pruimen, appelen, peren, mirabellen, abrikozen tot aardbeien dus.
Wat heb je nodig :
- 10 gr witte suiker
- 10 gr rietsuiker of bruine suiker
- 1 ei
- 20 gr zelfrijzende bloem
- mespuntje zout
- 20 ml melk
Werkwijze :
Doe beide suikers in de tas samen met het ei en meng goed onder elkaar. Voeg dan de bloem en het mespuntje zout erbij en meng weer goed. Voeg als laatste de melk toe en meng weer. Voeg 2 à 3 aardbeien in stukjes gesneden toe of ander fruit naar keuze.
Bestrooi de bovenkant met een beetje rietsuiker. En zet de tas dan in de microgolfoven gedurende 1.15 m tot 1.30 minuten op 750 Watt naargelang uw microgolf andere wattages heeft...pas je uw tijd aan.
Laat nog eventjes lauw worden en stilletjes genieten zeker !
Heerlijk luchtige mousse......met een smaak naar nog !!!
De kokosmousse alleen ga ik hier beschrijven omdat de chocolademousse al eerder is gepost. (zie hiervoor recept van 10-9-2011)
De witte mousse heb ik tevens in een lightversie gemaakt...dwz dat ik geen gewone room heb gebruikt maar Sojaroom opklopbaar met een caloriewaarde die beduidend veel lager ligt dan de gewone room. De suiker had ik vervangen door tagatesse waarvan je slechts de helft nodig heeft t.o.v. gewone suiker...ook weer een lager caloriewaarde.
Maar uiteraard kan je dit dessert met gewone room maken en met gewone suiker....
Nodig :
- 200 gr kokosmelk
- 2 blaadjes gelatine
- 2 dl opgeklopte room (gewone of ik heb gekozen voor de soyaroom opklopbaar)
- 120 gr suiker (ik heb 60 gr tagatessesuiker genomen)
- een beetje vanille essence
- sap van een halve limoen
- wat geraspte kokos
Werkwijze :
De kokosmelk in het schenkkannetje doen en samen met de suiker verwarmen in de microgolfoven. 2 minuten op 800 Watt is voldoende. Ondertussen de gelatine laten weken in koud water en nadien uitknijpen en oplossen in de warme kokosmelk. Alles goed mengen en koud laten worden.
De room opkloppen en door de kokosmelk roeren. De crème nu verfrissen met het sap van de halve limoen. Naar eigen smaak voeg je wat geraspte kokos toe. Alles nog eens goed door elkaar mengen en even laten opstijven in de koelkast. Het mengsel met behulp van de spatel in de spuitzak doen en in mooie glaasjes spuiten.
Ik had onderaan eerst een laagje chocolademousse gespoten en laten opstijven in de koelkast en dan mijn kokosmousse erover heen gespoten. Decoreer naar smaak een blauwe bes, rode bes of hagelslag naar keuze.
Nota : je zou de room ook kunnen vervangen door klop-klop. Vanille essence kan ook vervangen worden door een vanillestokje.
Met dank aan mijn nichtje Eef Van Dingenen voor het delen van het kokosmousse receptje.
Heerlijke aperitiefhapjes gemaakt gisteren waarvan ik u met plezier vandaag het receptje deel.....De spuitzak van Tupperware kwam me hier heel goed van pas om mijn hapjes op de lepels te spuiten. Zo'n plezier om mee te werken vanwege zijn gebruiksgemak....de spuitmond kan ik namelijk langs de buitenkant verwisselen en dat konden mijn andere spuitzakken niet
Het eerste hapje is een aspergesoepje met snippers gerookte zalm in. Deze soep ga ik niet meer beschrijven want die heb ik reeds eerder gepost. Om de werkwijze ervan te zien...klik je bij de zoekfunctie aspergeroomsoep in of anders via de menubalk bij soepen klikken.
Het tweede hapje :
Nodig :
- Gerookte zalm ongeveer 3 à 4 plakjes
- 100 gr witte vis
- 50 ml lightroom
- 1 sjalotje
- bieslook
- peper en zout
Werkwijze :
De witte vis heb ik even in het microgolfkannetje gelegd en een 3 tal minuutjes in de microgolf op 800Watt gezet om de vis te garen.Laten afkoelen. Dan heb ik de room toegevoegd en de kruiden. De sjalot heb ik fijngehakt in de turbomax en ook bij de vis gevoegd. Alles goed gemengd en uitgestreken op de plak gerookte zalm. De zalm dan als een rol oprollen en even in de koelkast leggen om te laten opstijven. Nadien snij je hier rolletjes van af van ongeveer 2 cm. Serveer ze op een aperitieflepel of in een klein schaaltje.
Nodig voor hapje 3 :
- half doosje roomkaas light
- 100 gr gerookte zalm
- sap van een halve citroen
- peper
Werkwijze :
Snij de gerookte zalm al in kleinere stukjes en doe ze dan in de turbomax om hem heel fijn te cutteren. Voeg de lightroomkaas toe en het sap van de halve citroen. Kruid naar smaak. Doe de vulling in de spuitzak met het grofste spuitmondje en spuit naar eigen keuze een vormpje op een aperitieflepel.
Doe nu uw 3 verschillende hapjes op een bordje en presenteer als voorgerechtje of als hapje.
Een eenvoudig maar lekker gerecht en gewoon vlug klaar. Dat is wat we moeten hebben.
Nodig :
- 1 rode, 1 gele, 1 groene paprika ( ik had gisteren geen groene in voorraad)
- 2 ajuinen
- 2 wortelen
- 1/2 kilo kipfilet
- 250 gr champignons
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 geutje lightroom
- 2 soeplepels maizena
- 1.5 dl melk
- peterselie
- peper
- ultra pro
- rijstkoker
Werkwijze :
Was de groenten en kuis ze. Snij ze in kleine stukjes en doe ze in de ultra pro met het aanhangend nat. Sluit af met het deksel en zet de pot 6 minuten op 800Watt.
Snij ondertussen de kip in blokjes en doe die bij in de ultra pro. Zet onder elkaar en strooi het kippenbouillonblokje er verkruimeld over. Voeg ook de tomatenpuree toe. Plaats de kom afgesloten met het deksel dan terug voor 12 minuten op 800 Watt.
Meng de melk samen met de maizena in de shaker en voeg toe bij het groenten/kipmengsel. Onderroer alles goed en zet nu zonder deksel nog 3 minuten terug. Voeg naar wens een een geutje lightroom toe en werk af met fijngehakte peterselie (turbomax is een handig toestel om de peterselie fijn te hakken)
Serveer met rijst uit de rijstkoker (Ik neem voor ons gezin van 4 personen steeds 2 tassen rijst, 4 tassen water, sluit mijn rijstkoker en zet hem dan 12 minuten in de microgolfoven op 800 Watt....na die tijd....altijd nog even laten nagaren in afgesloten pot)