Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
27-08-2015
Joppiesaus
Heerlijk als dipsaus of voor bij frietjes. En met behulp van de Tupperware Turbomax klaar in een handomdraai. Receptje heb ik gevonden op een blogje van een Nederlandse Tupperware dame.
Nodig :
- 1 kleine ui
- 8 zilveruitjes
- 2 volle eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels currymayonaise
- 2 theelepels mosterd
- 3 theelepels kerriepoeder
Werkwijze :
Snij de uit samen met de zilveruitjes zeer fijn in de Turbomax. Voeg dan de rest van de benodigdheden toe en meng goed om met de siliconen spatel. Bewaar in een Tupperware ruimtekommetje.
Een heerlijkheid en super gemakkelijk om te maken en je moeder of jezelf mee te verrassen.
Nodig :
- middelgrote aardbeien
- 1 appel
- 1 uitsteekmesje voor ronde bolletjes
- water
- beetje suiker
- kleine snoepjes
- schrijfstift of chocolade
Werkwijze :
Met het uitsteekmesje haal je vooraan een bolletje aardbeivlees uit de aardbei. De appel schil je en daar haal je net zoveel bolletjes uit als de hoeveelheid aardbeien die je hebt. De appelbolletjes leg je in het microcook schenkkannetje samen met wat water een een beetje suiker. Zet het 3 minuten op 800 watt. Giet het suikerwater weg, dep de appelbolletjes droog en laat afkoelen. Maak met de eetbare schrijfstift oogjes op het appelbolletje, de mond vorm je door een 3 hoekige stukje snoep (muntje) in de appel te duwen. De bolletjes duw je nu in de aardbei. Zet ze mooi rechtop op een schaaltje en je verrassing is klaar !
De weien staat er momenteel vol van : paardenbloemen ! en nee ze zijn niet alleen decoratief maar kunnen zelfs worden gebruikt om een lekkernij van te maken die nog geneeskrachtig is op de koop toe. Vandaar dat ik dit receptje met plezier met jullie wil delen. De geneeskrachtige werking van de paardenbloem is goed voor lever, gal en nieren.
Nodig :
- 75 gr paardenbloemkoppen (geen steeltjes en geen groene onderstukjes. Enkel het gele
- 750 ml water
- 1 citroen
- 1 appelsien
- 3 gr agar agar
- 150 gr suiker
Werkwijze :
Doe in een kookpot de paardenbloemkopjes samen met het water en de uitgeperste citroen en uitgeperste sinaasappel. Breng het aan de kook en laat een 10 tal minuten koken en dan de massa laten afkoelen met het deksel op de pot. Doe de massa dan door een zeef zodat je enkel het gefilterde deel gaat gebruiken. De bloemetjes mogen dan weggegooid worden. Voeg dan 150 gr suiker + 3 gr agar agar toe en breng de massa aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken en giet het meteen in met heet water omgespoelde confituurpotjes. Draai meteen het deksel erop en zet ze omgekeerd weg.
Gisteren zag ik zo'n leuke foto passeren van een bordje met spekkies op, dat het mij meteen zin gaf om zelf aan de slag te gaan.
Vandaar zelf de proef op de som genomen en een heerlijke allegra kom vol met spekkies als resultaat.
Nodig :
- 4 eiwitten
- 1 theelepel vanille essence
- 190 gr suiker
- 3 blaadjes gelatine
- rode kleurstof
- 150 ml water
Werkwijze :
Breng het water samen met 150 gr suiker en de vanille essence aan de kook en laat dan tot de helft inkoken. Haal de kookpot van het vuur en laat afkoelen. Leg de gelatineblaadjes in een ruimtekommetje met koud water om te laten weken en knijp ze nadien uit en voeg bij het nog lauwe mengsel van hierboven. De eiwitten mix je goed stijf samen met de resterende suiker. Straalsgewijs laat je de afgekoelde vloeistof nu met de eiwitten lopen die je nog aan het stijfkloppen bent. Bij de helft voeg je dan uiteindelijk de rode kleurstof. De hoeveelheid bepaal je zelf, begin met enkele druppeltjes en indien nodig doe je wat meer.
Leg in een lage platte schaal een plastiekfolie en daar strijk je het witte gedeelte in glad. Hierboven doe je het roze gedeelte en strijk je met behulp van de siliconen spatel ook mooi glad.
Zet dan de schaal enkele uurtjes in de koelkast om te laten uitharden.
Snij in mooie stroken, blokjes of ruiten met behulp van het koksmes.
Bestrooi met bloemsuiker zo gaan ze niet plakken.
En dan...laten smelten in je mond en terug even ons kind voelen ;-)
Nota : kan tevens gebruikt worden in warme chocomelk, op de BBQ aan een spies of zelfs in een chocolade/marsmallowcake
Houdt u ook van licht pikant ;-) bij een lekkere nasi, bami of kroepoek. Dan moet je zeker en vast deze saus eens proberen te maken. Het is zo gebeurd en goed te bewaren. Een tip: momenteel is het Oosterse week bij Lidl en daar kan je nu gemakkelijk en goedkoop aan rijstazijn geraken.
Wat heb je nodig :
- 2 tot 3 grote rode chilipepers
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 130 gr water
- 100 gr suiker
- 3 eetlepels rijstazijn (kan je eventueel vervangen door witte wijnazijn)
- snufje zout
- 1 eetlepel maïzena
Werkwijze :
Was de chilipeper en haal de zaadjes eruit en snij hem in zeer fijne reepjes. Maak de knoflook schoon, haal de groene kern eruit en hak hem fijn in de turbomax zodat hij zeer fijn is. Niet uitpersen dus.
Doe alles in een steelpannetje behalve de maïzena en breng aan de kook, zet het vuur dan wat lager en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe in de shaker de maïzena samen met nog 0.5 dl water en schud krachtig zodat het goed is losgeklopt. Voeg dit mengsel nu toe aan de kokende massa en laat dan nog 1 minuut koken of tot dat de massa is ingedikt.
Giet in een schoongemaakt goed afsluitbaar flesje of potje en bewaar in de koelkast.
Wil je eens wat leuk op tafel zetten voor de kinderen dan ga je vast en zeker met dit receptje succes oogsten.
Nodig :
Voor het deeg :
- 350 gr bloem
- 100 gr vetstof
- 2 eieren
- mespunt zout
- een weinig water
- 1 losgeklopt ei om de bovenkant te bestrijken
Voor de vulling :
- 500 gr gehakt
- 1 ui of sjalotjes
- 2 lepels peterselie
- 2 eieren
- 50 gr chapelure
- peper, zout, thym
- 1 halve paprika
Werkwijze :
het deeg maken door alles onder elkaar te kneden tot het zich een bol vormt. In plastic inpakken en even in de ijskast leggen (half uurtje)
Ondertussen de vulling maken door het gehakt te mengen met de fijngehakte ui en fijngehakte peterselie plus kruiden te mengen. Eieren toevoegen en chapelure en fijngehakte paprika. Goed mengen.
Het deeg uitrollen met behulp van de deegroller tot ongeveer een halve cm en de vulling hierop verdelen. Het deeg versnijden zoals op de foto en dichtvouwen zoals op de foto.
De bovenkant bestrijken met losgeklopt ei en afbakken in de oven gedurende 90 minuten op 170° C
Nadien versnijden in sneetjes.
Een tomatensaus en boontjes zijn hier heel lekker bij.
In de ban van de nieuwe siliconen wafelvorm heb ik deze middag hiermee een heerlijke sandwich op Italiaanse wijze gemaakt !
Nodig :
- 285 gr zongedroogde tomaatjes op olie - 125 gr bloem - 5 ml bakpoeder - 2 ml zout - peper naar smaak - 3 eieren
- 75 ml bier - 25 ml olie van de tomaatjes - Italiaanse ham - zwarte tapenade of pepertapenade of kruidenkaas naar smaak
Werkwijze :
De zongedroogde tomaatjes fijnhakken in de turbomax. De bloem, bakpoeder, zout, peper en de 3 eigelen mengen in een mengkom. Dan pas het bier en olie toevoegen en als laatste de stijfgeklopte eiwitten. Alles onder elkaar mengen en in de vooraf met water omgespoelde siliconen vormen doen. Met de spatel gladstrijken;
Bakken in een voorverwarmde oven van 220 °c tussen de 14 en 16 minuten Dan de gebakken wafels schuin overlangs doorsnijden en er wat tapenade of kruidenkaas opsmeren naar wens. Beleggen met Italiaanse ham en rucola sla. Ik dronk hier vanmiddag een heerlijk glaasje witte wijn bij op mijn terras met het najaarszonnetje dat volop scheen...ik waande mij even in Italië op een plazza..enkel een knappe Italiaan ontbrak nog bij het geheel ;-)))
Een heerlijke snack, eens wat anders en een beetje speciaal dan is dit recept voor jouw gemaakt ;-) in de Tupcakevorm van Tupperware gemaakt !
Nodig :
- 125 gr elleboogjes (op de foto staat coquilletes want heb het in Frankrijk gekocht)
- 2 eieren
- 30 gr gruyère geraspt
- 125 ml melk
- 100 gr hesp
- peper en zout
Werkwijze :
Pasta koken volgens de minuten op de verpakking. In een mengkom de eieren, melk, kaas mengen en er dan de hesp aan toevoegen. Afkruiden met peper en zout en de uitgelekte pasta toevoegen. Verdelen over de 6 vormpjes van de Tupcakevorm en 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.
Ontvormen en opdienen met een slaatje.
Eventueel nog een sausje bij opdienen van 200 ml room gemengd met 50 ml ketshup dat 3 minuten is verwarmd op 750 Watt in de microgolf.
Zo simpel om zelf confituur te maken....snap soms niet wat vele mensen tegenhoudt om eraan te beginnen. Gisteren heb ik van pruimen een confituur gemaakt maar deze werkwijze kan met alle soorten fruit worden gedaan.
Nodig:
- 1 kilo fruit (zonder de pit) dus ik had bij het fruitkraampje 1.200 kilo gevraagd
- 1/2 kilo suiker
- 1 zakje pec plus
Werkwijze :
Was je fruit en ontpit en snij het dan in stukjes. Doe het in een hoge kookpot en breng aan de kook, terwijl mag je de inhoud van het zakje pec plus erover strooien en goed roeren. Wanneer het bijna aan de kook is, doe ik er mijn suiker bij en roer ik weer heel goed. Vanaf kookpunt het geheel 1 minuutje goed laten koken en vuur uitdraaien.
De confituur met behulp van een stenen vergiet met brede hals in confituurpotjes doen die vooraf goed zijn afgespoeld en even in heet water hebben gelegen. Dadelijk goed afsluiten met het deksel en omgedraaid laten afkoelen zodat de potjes goed vacuum afsluiten.
Nadien voorzien van een naam etiketje en eventueel een mooi doekje als decoratie. Zijn altijd leuke geschenkjes om eens iemand mee te verrassen !
Gisteren zag ik per toeval een leuk ideetje op een Frans blogje...deze middag zelf geprobeerd als hapje en het is echt geslaagd !
Nodig :
- 3 sneetjes Toastbrood
- 2 kleine sneetjes gekookte hesp
- 2 eieren
- peper en zout
- beetje geraspte kaas
Werkwijze :
Snij een vierkantje in het toastbrood maar het mag niet helemaal tot beneden worden gesneden. Druk je vierkantje plat en leg er de hesp in. Breek een eitje en doe het over de hesp maar binnen het naar beneden gedrukt gedeelte. Kruid met peper en zout. En strooi nog wat geraspte kaas aan de zijkanten.
Zet in een voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten.
Worstenbroodjes....als het eens simpel mag zijn ;-)
En blaffen doen ze niet .......maar smaken wel ;-))
Nodig :
- 1 bladerdeeg voor 3 stuks
- 3 dunne worsten (chipolata soort kan ook met cervela of bockworst naar keuze)
- 2 zwarte olijven
- 1 losgeklopt ei
Werkwijze :
Snij het bladerdeeg in rechthoekige lapjes van ongeveer 15 cm bij 12 cm of naar eigen keuze. Leg er een worst op en draai rond met de naad naar onder. Snij reepjes bladerdeeg voor de staart, poten en voor de oren. Ze moeten een beetje op het ras 'bassets' lijken. Tenslotte snij je van de olijven kleine stukjes af voor de ogen en duw die in het bladerdeeg. Het losgeklopt ei bestrijk je met behulp van het patisserieborsteltje...over de bovenkant van het hondenlijfje.
Bakken een half uurtje op 180 °C in een voorverwarmde oven.
De kids gaan er dol op zijn....ook leuk op kinderfeestjes uiteraard !
Een ideetje uit het laatste nieuwe tijdschrijft 'Nest'.
Super gemakkelijk te maken in het microplus schenkkannetje.
Nodig :
- 100 gr witte chocolade
- suikerparels en/of hagelslagversiersel
Werkwijze :
Doe de chocolade in het schenkkannetje en zet op 800 Watt gedurende 30 sec. Goed roeren. Terugzetten op 800 watt en weer 30 sec. verwarmen, weer roeren en zo verder tot je chocolade goed gesmolten is. In een klein spuitzakje doen en op een vetvrij bakpapier spuit je de chocolade in de vorm van kerstboompjes met in het midden zo een cakepopstokje zodat je nadien je boompjes mooi ergens in kan prikken. Direct de 'kerstballetjes erin steken wanneer de chocolade nog niet hard is. Dan de chocolade een kwartiertje in de koelkast zetten om te laten harden.
Mayonaise : een simpel product maar tegenwoordig durven vele er toch niet meer aan beginnen... Dit recept is met de staafmixer gedaan en lukt altijd...alle ingrediënten ineens in je smalle hoge maatbeker doen en met de staafmixer op en neer bewegen.
Nodig :
- 1 ei
- 2 koffielepels mosterd
- sap van een halve citroen of 2 eetlepels wijnazijn kan ook
- 2 dl arachideolie
- peper en zout
Dit kan echt niet mislukken. Wil je er verder een tartaar van maken. Dan voeg je toe : fijngehakte peterselie, fijngehakte sjalot, fijngehakte bieslook en enkele fijngehakte kappers (allemaal makkelijk fijn te maken in de turbochef of turbomax)
Wil je er een cocktailsaus van maken dan voeg je toe : wat ketshup, worchestersaus, en wat whiskey
Is de mayonaise toch te vast dan maak je hem terug wat vloeibaarder door er enkele druppels lauw water aan toe te voegen.
Mayonaise echt een basisprodukt voor allerlei salades maar natuurlijk heel lekker bij frietjes !
Met de mandoline heb je in geen tijd heerlijke home made chips op tafel staan wanneer je eens gasten ontvangt of gewoon voor je eigen gezin. Het leuke eraan is dat je zelf de smaak bepaalt door je kruiding aan te passen.
Nodig :
Enkele aardappelen
Tupperware mandoline
Schaal voor de microgolf
Aardappelmesje
Werkwijze :
Eerst en vooral de aardappelen schillen en dan de aardappelen in heel dunne schijfjes snijden op stand 1 van je Mandoline. Op een microgolf bestendige schaal leggen en 5 minuten op 800 Watt in de microgolf zetten. Overstrooien met zout en of chips kruiden. Mijn kruiden komen van de kookwinkel Alice Délice uit het Shoppingcentrum te Antwerpen maar er zijn vast en zeker meerdere winkels die deze lekkere kruiden verkopen.
De chips bewaren in een ruimtekom met deksel om hem krokant te houden.
Pralines met als smaakje zoals die witte van 'Leonidas' ;-)
Heerlijk af en toe een pralineke bij de koffie.....de siliconen pralinevorm en de chocolade had ik al in huis...espressokoffie en room ook ...dus niks kon mij tegenhouden.
Nodig :
- 50 ml espressokoffie
- 60 gr goei boter
- 60 gr bakmargarine
- 2 soeplepels hazelnotenpasta of pralinépasta naar keuze
- 60 gr poedersuiker
- 125 gr witte chocolade
- 125 ml room
Werkwijze :
De chocolade (100 gr in totaal) au bain marie smelten tot een temperatuur van ongeveer 45 °C en flink roeren ondertussen...dan van het vuur weg de overige 25 gr bijvoegen en terug flink roeren zonder terug op het vuur te zetten.....de laatste bijgevoegde chocolade gaat ervoor zorgen dat je temperatuur gaat dalen...en dat moet ook tot 31°C....dit noemt tempereren.... dan je siliconen pralinevorm insmeren met de lopende chocolade...dan kan je doen met behulp van de patisserieborstel...een dun laagje moet maar...zeker zien dat je geen gaatje hebt...anders loopt daar nadien de vulling door. De buitenkant is dan al klaar en moet even in de koelkast om te harden...een tiental minuten.
Ondertussen kan je de vulling maken.
Breng hiervoor de room samen met de koffie aan de kook en laat het mengsel nadien afkoelen.
Klop de boter + margarine samen luchtig met de mixer. Klop er de poedersuiker bij en de chocopasta. Voeg tenslotte de room bij de boter en klop alles mooi tot je een stevige massa bekomt. Dat kan ongeveer 5 minuutjes duren.
De vulling kan in de pralinevorm en dan kan er direkt bovenop al terug een laagje gesmolten en getempereerde chocolade worden aangebracht. Indien je niet meer voldoende chocolade hebt van de eerste laag kan je altijd nog een beetje bij smelten maar normaal zou het voldoende moeten zijn
Ook graag aan de slag met en voor de kids vandaag...zeker het volgende eens proberen.
Nodig :
- 1 doos weense worstjes
- ketchup
- tupperware groentenmesje
Werkwijze :
Snij de weense worsten in 2 met het groentenmesje op de snijplank en maak 2 inkepingen volgens foto ongeveer 1.5 cm van de bovenkant om rimpels te maken. Doe aan de bovenkant een beetje tomatenketchup en leg hier een amandelschilfer op om de nagels te maken.
Misschien heeft u momenteel ook wel een overvloed aan courgetten uit de tuin. Dan is volgend receptje ideaal en éénmaal deze lekkernij geproefd gaat u zeker aan de slag willen gaan. Hier vinden mijn bezoekers het alleszins een echte heerlijkheid....kan als bijgerecht worden gegeten maar ook ideaal als aperitiefhapje wanneer je er witloofblaadjes mee vult. Ook heerlijk bij paté of in een slaatje. Wat houd je nog tegen om er zelf mee aan de slag te gaan ?
Nodig :
- 3 kg courgetten
- 1 grote ui
- 1/2 kop zout
- 4 koppen azijn
- 4 koppen water
- 4 koppen suiker
- 6 koffielepels currypoeder
- 1 koffielepel peper
- 1/2 kop suiker
Let wel op want deze bereiding neemt eigenlijk 4 dagen achter elkaar in beslag. Maar natuurlijk telkens maar enkele minuten.
Dag 1 :
De courgetten wassen en de uiteinden eraf snijden, vervolgens in blokjes snijden met de schil er nog aan. De uit pellen en met de turbomax fijn snipperen. De courgetten samen met de uit mengen en in de 10 liter ruimtekom doen of in een voldoende grote andere kom samen met een halve kop zout. Dit alles 24 uren laten marineren. (Kom afsluiten )
Dag 2 :
Sap eraf gieten en courgetten spoelen onder de kraan. Dan 4 koppen azijn en 4 koppen water + 4 koppen suiker + 1 koffielepel peper en 6 koffielepels currypoeder bij elkaar doen en aan de kook brengen, over de courgetten gieten en weer 24 uren laten marineren. Kom afsluiten.
Dag 3 :
Courgetten afgieten maar sap bewaren. Een halve kop suiker toevoegen bij het sap en laten koken. Daarna over de courgetten terug gieten en laten trekken tot de volgende dag.
Dag 4 :
Alles laten koken gedurende 5 à 10 minuten alvorens in glazen potjes te doen. De potten omgekeerd zetten tot ze zijn afgekoeld zodat ze goed afsluiten. Potjes voorzien van etiketjes. Kan een jaar bewaard worden.
Ze kunnen al onmiddellijk geproefd worden na afkoeling wat we hier ook onmiddellijk hebben gedaan. Ook lekker bij kaas. En ik zit nu al te wachten tot ik weer wat courgetten heb uit eigen tuin want wil ik graag mijn voorraadkast met vullen. Zo lekker !!!!