Van de nood een deugd gemaakt. Mijn citroenboompje in de veranda had ik een tijdje geen water gegeven en zag er wat uitgedroogd uit. Dus eergisteren ineens goed wat voorzien van water en nu gisteren vielen toch wel niet bijna alle blaadjes af. Maar geen nood...hij zal zich wel herstellen. De afgevallen blaadjes daarentegen kan ik toch onmogelijk weggooien...zo heerlijk aroma dat daaruit komt. Dus vanmorgen even mijn handgeschreven receptenboekje opgezocht met daarin oude receptjes afkomstig van mijn Franse buren van de overkant van de vallei. Ik wist dat er iets in stond van blaadjes maar de rest wou ik voor de zekerheid toch maar checken. En ondertussen staat mijn heerlijke aperitiefje nu volop te 'macereren' = trekken op mijn venstertablet in de keuken voor een weekje. Wie mij toevallig volgende week zou bezoeken mag zeker en vast proeven van dit heerlijk drankje. Want ik weet uiteraard al hoe zoiets gaat smaken...het is niet de eerste keer dat ik zoiets maak.
Je kan die aperitiefdrankjes trouwens maken met allerlei bladeren van fruitbomen : zoals o.a. van de noteboom, perenboom, perzikboom, abrikozenboom. Je moet alleen zorgen dat het jonge blaadjes zijn en geen verdorde bladen.
Nodig :
- 1 liter rosé wijn maar het kan ook met witte wijn
- 120 gr witte suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 tal blaadjes van de citrusboom
- 1 borrelglaasje met alcohol voor fruit ( mijn fles was er van 90° maar ik heb het verdund)
Werkwijze :
De blaadjes snij je in kleinere stukken met behulp van een aardappelmesje of met de schaar. Doe dit in een afsluitbare kom. Ik heb hiervoor mijn 2 liter maatbeker van Tupperware voor gebruikt. Voeg de suikers toe en het borrelglaasje alchol. Overgiet tenslotte met de liter wijn.
Alles goed afsluiten en een week laten staan op je aanrecht of op de vensterbank zoals bij mij.
Af en toe eens in roeren. Na een week zeven en in een fles gieten met behulp van zo'n klein trechtertje die je soms als gadget krijgt bij Tupperware.
Heen heel handig dingetje ;-) Je fles met aperitiefdrank nu in de koelkast bewaren voordat je ze gaat uitschenken voor de gasten.
Het is als of er een engeltje op je tong 'pist' ;-)) Gewoon een zalig drankje...men gaat je dadelijk vragen waar je die fles hebt aangekocht !






|