Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
10-03-2013
Everzwijnenbout
Heerlijk wild.....ik geef het toe niet iedereen is ervoor maar ik dus wel ;)) alleen nodig ik dan gewoonlijk wat vrienden uit want zo'n boutje weegt al snel 2.800 kg en dat is toch net teveel voor ons gezin.
Hoe ga je te werk : vooreerst maak je een marinade en leg je de bout hier 2 dagen in en moet je hem regelmatig keren zodat het vlees goed doordrenkt is.
Nodig voor de marinade :
- 1 liter rode wijn
- geut cognac
- 2 stengels selder
- 2 wortels
- 1 grote ajuin
- peterselie
- enkele plukjes rozemarijn
- 4 laurierbladeren
- een paar takjes thym
- peperkorrels
- 1 koffielepel suiker
- 2 koffielepels wijnazijn
- 2 teentjes knoflook in stukjes gesneden.
- en natuurlijk een everzwijnebout
Na 2 dagen haal je de bout uit de marinade en leg je hem in een ovenschaal. Mijn ovale ultra pro was hiervoor helaas te klein. Je steekt de bout dan voor 2 en een half uren in een oven van 200°C en oversaus hem regelmatig zodat het vlees niet te droog wordt. De marinade zeef je en de grove stukken groenten mogen nu weg...Het vocht verwarm je en daar voeg je enkele koffielepels pruimenconfituur of confituur van rood fruit aan toe. Laat inkoken en bind met bruine sausbinder
Wanneer je de bout uit de oven haalt afdekken met zilverfolie en het vlees even laten rusten alvorens hem in schijven te snijden.
Dit gerecht dateert al van een weekje geleden toen we vrienden op bezoek hadden maar ik denk er nog met heimwee aan weer. Want de smaak is toch zo lekker en kan je met niks anders vergelijken.
Ik heb hem geserveerd met huisgemaakte kroketten, gestoomde peertjes gevuld met cranberries, gestoomde bloemkool, gepersilleerde tomaten en groene boontjes omwikkeld met gerookt ontbijtspek.
Zoals eerder beloofd dit supersnelle receptje van een appel-speculoostaart.
Nodig :
- 1 kant en klaar kruimeldeeg
- 1/2 pot speculoospasta
- 2 appels
- 2 eieren
- 100 gr suiker
- multiflex princess
Werkwijze :
Rol het deeg open en leg het deeg in de multiflex. Smeer met het silionen paletmes de speculoospasta uit over het deeg. Schil de appels en snij in schijfjes. Leg deze mooi naast elkaar bovenop de speculoospasta. Klus de 2 eieren samen met de suiker in de shaker en overgiet hier de appels mee.
Bak de taart ong. 35 minuten op 180°C.
Als het eens snel moet gaan is dit een ideaal receptje en nog heerlijk ook !
Tot mijn verrassing heb ik vastgesteld dat ik dit recept nog niet eerder had geplaatst terwijl ik dit al meer dan 20jaar hier thuis toch wel tweewekelijks klaar maak. Bij deze...het recept...en als je hem éénmaal geproefd hebt, koop je vast en zeker geen meer van 'den Aldi'.
Nodig :
Bolognese saus :
- 1 grote ui
- 1 wortel
- 2 teentjes look
- 2 teentjes knoflook
- 300 gr gehakt
- 1 blik gepelde tomaten van 1/2 l (mixen)
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 dl bouillon
- peper, zout, 2 blaadjes laurier, oregano
Bechamelsaus :
- 1 liter melk
- peper, zout, muskaatnoot
- 1 kruidenbouillonblokje Knorr
- 50 gr maïzena
- lasagnevellen
- 150 gr geraspte kaas
Werkwijze :
Hak de ui fijn in de turbomax en rasp de wortel in het kaasmolentje. Verhit de olijfolie in de kookpot en doe de ui erin samen met de geraspte wortel en laat enkele minuutjes fruiten. Pers de knoflook uit met de knoflookpers en doe die samen met het rauwe gehakt bij de de ui en wortel. Laat het vlees langzaam bruin worden. Roer regelmatig daarna al de overige ingrediënten erbij doen en 30 minuutjes zachtjes laten stoven.
De bechamelsaus maken door 850 ml melk in het microplus schenkkannetje te doen en ong. 4 minuten op 800 Watt verhitten. De overige melk in de shaker doen samen met de kruiden, bouillonblokje en maizena. Goed schudden en bij de warme melk doen. Goed roeren en terug in de microgolf zetten op 800 watt gedurende 2 minuten. De saus is klaar
Afwerking :
Neem de ovale ultra pro en doe hierin een laagje bolognaisesaus, leg daarop een laag lasagnevellen. Doe hierop terug bolognaisesaus, laag bechamelsaus en gemalen kaas. Terug bolognaisesaus, bechemelsaus, gemalen kaas en weer lasagnevellen totdat je sausen op zijn. Eindigen met geraspte kaas en overstrooien met wat provençaalse kruiden.
Goudbruin bakken in een oven van 180°C ongeveer 30 minuten.
Met een glaasje wijn erbij waan ik mij op vakantie ;)
Misschien ook leuk om te vermelden dat ik gisteren bericht heb gekregen dat ik bij de winnaars was van een Aveve cupcakewedstrijd: de prijs een Domo cupcakemaker en een creatieve cupcake workshop binnenkort. Ook vandaag opnieuw een mailtje ontvangen van Unilever beter bekend van Solo ....zoals jullie al wel wisten had ik hierbij een tijdje geleden ook een workshop 'bakken' bij gewonnen samen met Wim Ballieu van het programma 'Goe Gebakken'. Vandaag kreeg ik een mail van ze met de vraag of ik interesse had in de World Baking Day van 19 mei a.s. De bedoeling hiervan is mensen aan te zetten om meer te genieten van het bakken. Het concept is : BAKE BRAVE ! Je grenzen verleggen in het bakken en een over the top cake of taart maken. Hiervoor vragen ze max. 10 influencers waarin mij om een recept in te dienen met zeker margarine als ingrediënt. Dat recept komt dan in een pool van internationale recepten. Van die pool wordt een top 100 gemaakt gaande van leuk/lekker gebak tot naar een over-the-top 'brave' gebak. Wanneer ik hieraan zou deelnemen zou mijn blog nog meer 'wereldwijde' ;))) visibiliteit krijgen deelde zij mij mee.
Het belangrijkste hiervan vind ik de uitdaging daarom denk ik wel mijn bijdrage te leveren......heb al lekkere ideeën in mijn hoofd hangen maar moet ze allereerst al eens uittesten...zal niet voor vandaag en morgen zijn vrees ik vanwege te druk....maar met creativiteit, goesting en passie voor lekker eten moet het zeker lukken om iets leuk naar voor te brengen hoop ik. Hou jullie zeker wel op de hoogte.
I will go for it !
Deze heerlijke speculoos-frangipanne-appeltaart komt misschien morgen online...afhankelijk van de tijd.
Hmmmm.......wil je ze proeven....a.s. donderdag 7 maart staan ze op tafel bij mijn thuisdemo maar wil je ze al eens uitproberen dan volgt hier het recept.
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 100 gr suiker
- 100 gr amandelpoeder
- 100 gr gesmolten boter
- 2 eieren
- 1 klein potje abrikozenconfituur (de mijne is home made)
- tupperware tartelettevorm van 6 stuks
Werkwijze :
Meng het amandelpoeder met de suiker, de eieren en de boter. Rol het bladerdeeg uit en steek met de tartelettesnijder 6 x deeg uit voor de taartjes. De overschot niet weggooien maar dient als reepjes voor de bovenkant.
De bladerdeegbodem vullen met het frangipannemengsel en hierop de abrikozenconfituur doen. Bovenop doe je dan nog strookjes bladerdeeg van ong. 1.5 cm breedte.
25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C. Eventueel serveren met een bolletje ijscreme.
De mijne zijn gisterenavond gebakken maar zijn al allemaal op ;)
Hoe ik dit moet vertalen weet ik ook niet zo dadelijk. Kan u alleen maar vertellen dat het overheerlijke confituur is. Mogelijk kan u hem zelfs niet dadelijk namaken. Want deze vrucht "citre" of gégéride genaamd is hier niet te vinden. Het is een vrucht die u enkel tegen komt in het zuiden van Frankrijk en zelfs niet in grootwarenhuizen of gewone winkels. Men moet het geluk hebben hem soms te vinden op een plaatselijk marktje zoals ik hem vond op de markt van Pont St. Esprit tijdens de krokusvakantie. Een vriendin en dorpsgenoot in het zuiden had er mij al eens over verteld maar had het nog nooit geproefd. En éénmaal ik nieuwsgierig ben naar iets onbekend ga ik er ook voor om het te kunnen vinden, gelukkig is het gelukt en heb ik nu zelf zaadjes om ze te gaan zaaien. Hier in België zal dit wellicht niet lukken want de plant heeft veel warmte en zon nodig maar daar heb ik wel een oplossing voor :)) De smaak is overheerlijk en met niks te vergelijken wat confituren betreft die je hier vind.
De vrucht lijkt op een watermeloen in het wit/groen maar is niet rauw te eten. Enkel verwerkt tot confituur of als gebruik in een taart.
Die ik gekocht had, had een gewicht van 7.5 kg. Geschild en ontdaan van pitten gaf mij dit uiteindelijk 18 potjes confituur.
Hoe ben ik te werk gegaan :
- 1 kg vruchtvlees zonder zaadjes (en dat is wel het grootste werk)
- 750 gr witte suiker
- sap van 1 citroen
- 1 vanillestokje
- schil van 1 sinaasappel
- 1 steranijs
Het vruchtvlees met de groentensnijder plus in fijne lamellen snijden of raspen kan ook. Ik heb beide manieren gebruikt. De suiker eraan toevoegen, het citroensap, de schil van de sinaasappel en een overlangs gesneden vanillestokje. Alles bij elkaar voegen en afgedekt in een grote kom een nacht laten rusten zodat de suiker goed oplost en de sappen uit het vruchtvlees komen. Op de 1 ste dag zet je de kookpot op het vuur gedurende een uur en laat je het zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot dag 2. Herhaal de bewerking zodat op dag 1 m.a.w. de confituur terug aan de kook brengen en weer zachtjes laten pruttelen gedurende een uur. Weer laten afkoelen en op dag 3 tenslotte weer aan de kook brengen nu een half uurtje en de schil van de sinaasappel verwijderen als ook het vanillestokje. Spoel confituur potjes om in kokend water en vul ze met het mengsel. Sluit onmiddellijk af en zet ze omgekeerd op het aanrecht tot de volgende dag.
Overheerlijke confituur die wat meer werk vraagt maar je wordt dan ook beloond voor het werk........
Dit is een Zuid-frans receptje en komt oorspronkelijk uit de Drôme.