Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
13-07-2015
Mini madeleintjes als apertiefhapje
Geen zoet madeleintje deze keer maar een hartig voor bij het aperitiefje.
Nodig :
- 1 preiwit
- 100 gr gerookte zalm
- 2 eieren
- 2 dl room
- 10 gr maïzena
- 50 gr parmesan
- 5 stengels bieslook ( kan je ook vervangen door pijpajuin)
- 2 eetlepels olijfolie
- pezo
Werkwijze :
Oven voor verwarmen op 180°C. Prei in de ultra pro met deksel op even aanstoven gedurende 5 minuten. Dan de zalm in kleine stukjes toevoegen. De eieren mengen met maïzena, dan room toevoegen, bieslook en parmesan als ook de 2 eetlepels olie toevoegen. Dit mengsel in de vooraf omgespoelde siliconen vormen gieten. Bakken gedurende 15 minuten in een voor verwarmde oven van 180°C
Met de zomer voor de deur, en gasten op bezoek is deze laagjes dipsaus weer net even wat anders om eens op tafel te brengen. Heerlijk om hierbij tortillachips te serveren. Bedoeling is wel dat de gasten met de chips van onder naar boven op scheppen zodat ze van iedere laagje wat hebben kunnen proeven.
Dit receptje heb ik niet zelf bedacht maar is afkomstig van de concessie Lummen.
Nodig :
- 1 blikje tonijn in eigen nat 200 gr
- 120 gr zure room
- 250 gr magere platte kaas
- 400 gr mozzarella kaas
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 4 pijpajuintjes
- 2 eetlepels tomatenketshup
- 2 eetlepels mayonaise
- peper, zout, harissa
Werkwijze :
Neem de Extrachef en haal het mes/klopper gedeelte eruit. Meng de platte kaas met de zure room en mayonaise met behulp van de silicone spatel. Breng dit mengsel nu over in een platte serveerschaal en bestrooi met peper en zout.
Steek dan het mes terug in de Extrachef en hak de Mozzarella fijn. Als de bollen te groot zijn, snij ze dan eerst in de helft of in 4 vooraleer te versnijden. Breng dit mengsel aan boven uw eerste laag in de serveerschaal.
Giet het sap af van de tonijn en meng deze fijn met de ketschup. Dat wordt uw derde laag. Weer kruiden met peper en zout.
De tomaten fijn snijden met het tomatenmes en even apart in een ruimtekommetje bewaren. De paprika schillen met de fijnschiller en in fijne stukjes snijden en bij de tomatenstukjes voegen en mengen. Kruiden met Harissa, pili-pili of cayennepeper naar keuze.
Deze tomaten/paprikalaag wordt meteen ook de laatste laag van de dipsaus.
Afwerken met pijpajuin die je heel fijn snippert en er overheen strooit.
Heerlijk met Doritos naturel om te serveren.
Nota : deze dipsaus mag je echt niet te lang van tevoren maken en serveer je bij voorkeur ook koud. Is dan echt een verfrissend hapje.
Lekker aperitiefhapje en vlug klaar in de Terrinepot Ultra Pro.
Nodig :
- 100 gr gesmolten boter
- 2 eieren
- 1 doos zalm met sap
- 2 soeplepels rosé wijn
- 15 ml tomatenpuree
- 200 ml bloem
- 2 koffielepels bakpoeder
- peper en zout
- Ultra pro terrinepot
Werkwijze :
Haal de graten uit de zalm en meng alle ingrediënten in de volgorde van bovenstaande benodigdheden. Vet de ultra pro in met een beetje olie en bebloem hem. Doe het zalmmengsel erin en bak af in een voorverwarmde oven van 180 ° zonder deksel gedurende 30 minuten. De laatste 10 minuten voor het einde wel bedekken met het deksel.
Laten afkoelen en met behulp van het Tupperware tomatenmes kan je het in fijne sneetjes versnijden.
Geroosterde notenbrood tapas met kaas, provençaalse kruiden en honing als topping
Een zalige aperitiefhap. Te simpel om recept te zijn, te lekker om het te verzwijgen....het zit hem gewoon in de combinatie van de ingrediënten die zorgen voor een heerlijke smaaksensatie.
Nodig:
- Notenbrood of meergranenbrood
- enkele sneetjes abdykaas of kaas naar eigen smaak
- provençaalse kruiden
- vloeibare honing
Werkwijze :
Beleg tussen 2 sneden brood een sneetje kaas, bestrooi met provençaalse kruiden. En bak de de boterhammen in een grilpan of speciale toaster. Snij met behulp van het broodmes de sneden dan in gelijke driehoekjes en besprenkel met vloeibare honing.
Meer moet dat niet zijn om zo lekker te laten smaken.
Een gezond aperitiefhapje en een beetje apart met deze gele en paarse wortelen !
Nodig :
- 1 gele wortel
- 1 paarse wortel
- peterselie
- 1 soeplepel olijfolie
- komijnpoeder
- komijngraantjes
- sap van een halve citroen
- beetje fijngemaakte koriander
Werkwijze:
Schil de wortelen en schaaf ze in lange lamellen met behulp van de mandoline. Doe ze in de micro gourmet en stoom ze in 12 minuten gaar. Maak een marinade van de fijngehakte kruiden samen met de olijfolie en citroensap. Leg de lamellen hier een uurtje in om te marineren en om de smaken goed te laten opnemen. Prik dan van elk kleur 1 lamel van de wortel op een middellang stokje. En serveer op een bordje, overgiet met de rest van de marinade.
Een heerlijk en gezond aperitiefhapje....lijkt wat op zilveruitjes. Vooral hier in het zuiden een veel voorkomend hapje bij een glaasje wijn ;-)
Op de markt vragen ze er hier 24.95 per kilo. Dat maak je dan toch gewoon zelf zeker !
Nodig :
- 300 gr knoflookteentjes
- 1 glas witte wijn
- 1 glas witte wijnazijn
- 1 koffielepel zout
- kruiden zoals thym, peterselie, basilicum, bonenkruid, rozemarijn
Werkwijze :
Pel de teentjes knoflook en weeg af tot dat je 300 gr bekomt. Ondertussen zet je de vloeistoffen samen met de kruiden en het zout in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook. Van zodra het kookt voeg je de teentjes knoflook toe en laat het 10 minuten koken.
Dan doe je het in een schoon gemaakt confituurpotje en overgiet het met de kokende bouillon. Sluit af en zet het op zijn kop tot dat het is afgekoeld.
De inhoud kan je pas de dag nadien degusteren en kan tot 3 maanden later worden gebruikt. Zo lang zal dat hier niet duren geloof ik want we zijn er allen gek van.
Vandaag weer proevers genoeg over de vloer om te experimenteren met een nieuw hartig koekje. Natuurlijk heb ik ook andere hapjes voorzien maar wil niet altijd in herhaling vallen....en de mensen vaak aangenaam verrassen...en hopelijk zal het lukken ;-)
Nodig :
- 130 gr bloem
- 100 gr boter
- 4 smeerkaasjes La Vache qui rit fo Kirikaasjes kan ook
- 1 koffielepel graantjesmosterd
- zout en peper
- vleugje piment d'Espelette
- en als optie heb ik nog wat sel de soleil toegevoegd
Werkwijze :
Meng alle ingrediënten tot 1 bol en doe er een plastiekfolie over en leg dan 20 minuten in de koelkast. Rol uit op een met bloem bestrooide tafel met behulp van de deegroller. Steek figuurtjes uit naar eigen keuze. Deze keer koos ik voor 3 hoekjes door met mijn gekarteld mesje over het deeg heen te rollen.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Dat is alles.....zo simpel ....en zo mooi resultaat. Deze koekjes zullen straks geserveerd worden in combinatie met de huisgemaakte salsasaus. En natuurlijk een glaasje rosé erbij......En été, toujours rosé ;-)
Werken met ingrediënten van het seizoen.....en voor visite vlug een lekker hapje op tafel zetten....
Nodig :
- 2 haringfilets
- 1 appel
- dille
- mayonaisse
Nodig voor tweede hapje
- meloen
- gerookte hesp of bacon
Werkwijze :
Voor het haringhapje snij je de haringfilet in fijne stukjes, appel schillen en ook in fijne stukjes snijden, de dille erbij en de mayonaise en het hapje presenteren op een lepel en het is klaar
Voor het meloenhapje steek je bolletjes uit de meloen en neem je een prikker. Doe daar eerst een klein stukje gerookte hesp op dan een bolletje meloen en dan weer wat hesp.
Op een bordje presenteren en dat smaakt in de zomer zeer verfrissend hier !
Lekker aperitiefhapje gemaakt in de Tupperware mini tartelettevorm. Zo klaar en hapt heerlijk weg !
Nodig :
- 3 eieren
- 4 porties La Vache que rit
- 150 gr zelfrijzende bloem (die van de foto is Franse zelfrijzende bloem)
- 1 dl olie
- 125 ml melk
- 1 mespunt zout
- groene olijven (ik had enkel met paprika opgevulde olijven in huis)
- mini tartelettevorm
Werkwijze :
Mix de eieren in de speedychef en voeg de bloem, melk, olie, zout toe. Voeg er ook de in stukjes gesneden kaasjes aan toe. Meng alles goed door en doe het beslag met behulp van een soeplepel in de met water omgespoelde mini tartelettevorm. Snij de olijven in 3 stukjes en leg ze in het beslag.
Bak de cakes af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 minuten.
Crackers met kaas en kruiden ! Zo snel gemaakt en zo lekker als aperitiefhapje...
Nodig :
- 150 gr boter
- 150 gr bloem
- 50 gr geraspte parmesan
- 50 gr gerastpte kaas
- 3 soeplepels water
- snufje fleur de sel
- kruiden voor bovenop naar keuze (ik heb sel de soleil gebruikt)
Werkwijz :
Doe alle benodigdheden behalve het water in de keukenrobot en meng tot het zanderig wordt. Voeg dan het water toe en meng verder tot je een homogeen geheel bekomt. Verpak het in plasticfolie en leg het 1 1/2 uur in de koelkast.
Bebloem je aanrecht en rol het deeg uit met behulp van je deegroller tot een dunne laag en steek het uit met behulp van de mini tartelettevorm of een andere uitsteker naar keuze. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi bovenaan met kruiden naar keuze,bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 13 minuten.
Bewaar na afkoeling in een clickplus doos of andere Tupperware doos naar keuze.
Ideaal als dipsaus of sandwichbeleg.....bij ons in België niet zo bekend. Deze dipsaus is van Nederlandse origine maar zelfgemaakt veel lekkerder dan kant en klaar gekocht en helemaal niet moeilijk te maken, zelfs veel goedkoper dan de gekochte versie.
Nodig :
- 150 gr kruidenkaas (mag gerust van de Aldi zijn)
- 60 gr mayonaise
- 30 gr rauwe witte prei
- 10 gr verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
- enkele druppels citroensap
Werkwijze :
Hak de prei fijn in de turbomax of extrachef. Doe hem in een ruimtekommetje. Hak dan de peterselie fijn en voeg hem bij de prei. Voeg de mayonaise erbij, pers de knoflook met de knofloofpers fijn en voeg toe. Kruid af en voeg de druppels citroensap toe. Meng de kruidenkaas met de spatel erbij en meng alles goed onder elkaar.
Serveer met Doritos chips, buggles (soort chips), broodstengels, hartige koekjes of wortels.....heerlijk als aperitiefhapje of zelfs als broodbeleg met eventueel nog wat schijfjes komkommer bij en gerookte ham.
Aperitiefhapje van gerookte ham met couscous van kolen...
Zo eenvoudig, heerlijk en snel klaar met behulp van de extrachef. Een soort couscous gemaakt van bloemkool en broccoli.
Nodig :
- 1/2 bloemkool
- 1/2 broccoli
- paar sneetje gerookte ham of grijze garnaaltjes naar keuze
- mayonaise
- blaadje basilicum
- extrachef
Werkwijze
Was de bloemkool en broccoli en doe hem als roosjes in de extrachef...enkele malen aan het touwtje trekken en je bekomt een soort couscous van de kolen....Het is nu heel fijn gesneden, mengen met mayonaise en vullen in kleine glaasje. Afwerken bovenop met fijne sliertjes gerookte ham of garnaaltje kan ook. Een blaadje basilicum zorgt voor de finishing touch !
Wat kan het toch soms simpel zijn.
Deze fijngesneden groenten kunnen ook worden gebruikt bij de BBQ.
Vlug een lekker hapje op tafel met een overschot van gestoomde asperges, kaas en gerookt ontbijtspek in de ultra pro grillschaal van Tupperware...dank je Anou om mij dit idee aan te reiken via je BBQ foto gisteren.
Nodig :
- 4 plakjes ontbijtspek
- enkele witte of groene asperges
- enkele plakjes jonge of belegen kaas
- ultra pro grillschaal van Tupperware
Werkwijze :
Stoom de asperges gedurende 12 minuten in de Micro Gourmet en snij met behulp van het groentemes in stukjes van ongeveer 6 cm. Snij lapjes gerookt ontbijtspek in stukjes van ongeveer 5 cm. Leg nu op je snijplank eerst de lapjes ontbijtspek, daarop sneetjes kaas en hierop ongeveer 3 stukjes asperges. Dan rol je het pakketje op en legt het op de ultra pro grillschaal. Doe de schaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuutjes en je hapje is klaar.
Daar hoort natuurlijk een heerlijk glaasje wijn bij !
Heerlijke als snack, voorgerechtje of aperitiefhapje deze hartige wafels gebakken in de siliconen wafelvorm in de oven. Zolang deze niet verkrijgbaar is ook ideaal te maken in de mini tartelettevorm of mini muffinvorm van Tupperware !
In Frankrijk wordt dit deeg vaak verwerkt als langwerpige cake en dan in kleine blokjes verdeeld als aperitiefhapje bij een glaasje wijn. Maar als wafel of mini vormpjes vind ik ze persoonlijk veel leuker gepresenteerd.
En helemaal niet moeilijk te maken. Het prettige is bovendien dan je er heel wat restjes in kwijt kan naargelang wat er zich in uw ijskast bevindt.
Ik geef u hierbij mijn receptje maar alles wat de toevoegingen van groenten betreft kan aangepast worden, zelfs de rauwe ham kan vervangen worden door spekblokjes of hamblokjes.
Nodig :
- 250 gr zelfrijzende bloem
- 4 eieren
- 1.5 dl olijfolie
- 1 dl witte wijn
- enkele ontpitte olijven in fijne stukjes gesneden
- 1 rode paprika
- 1 ui
- wat fijngehakte peterselie
- 150 gr geraspte kaas bv. gruyère
- rauwe ham of spekblokjes of hamblokje
- peper en zout
Werkwijze :
Meng de bloem in een mengkom en doe er de eieren, olijfolie, witte wijn, geraspte kaas en alle andere ingrediënten bij met behulp van de menglepel. De ui en de paprika met de turbomax wel eerst fijnhakken. Ook de peterselie fijnmaken in de turbomax.
Spoel je wafelvorm goed om met warm water maar niet afdrogen enkel het overtollige nat uitkloppen. Vullen met het deeg met behulp van de siliconen spatel.
En afbakken in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende ongeveer 15 minuten afhankelijk van je oven.
Te simpel eigenlijk voor woorden maar zo puur van smaak....
Een heerlijk aperitiefhapje !
Nodig :
- Komkommer
- Kruidenkaas
- basilicumblaadjes
- gedroogde tomaatjes op olie
- peper van de molen
Werkwijze :
De komkommer wassen en in stukjes snijden van 1.5 cm. Met de appelboor het middenste eruit halen en tevens aan de zijkanten van de komkommer ook met de dunschiller er een klein dun stukje afhalen zodat de stukjes mooi rechtop blijven staan.
Vullen met kruidenkaas in het gaatje en dan in 2 delen snijden.
Met een tandenstoker prik je nu vervolgens een stukje gedroogde tomaat in olie op het stokje dan een blaadje basilicum en dan de komkommer.
Presenteer op een leuk bordje.
Mijn tomaatjes had ik zelf gedroogd afgelopen zomer in open lucht in het zonnige zuiden en in olie bewaard.
Heerlijke aperitiefhapjes gemaakt gisteren waarvan ik u met plezier vandaag het receptje deel.....De spuitzak van Tupperware kwam me hier heel goed van pas om mijn hapjes op de lepels te spuiten. Zo'n plezier om mee te werken vanwege zijn gebruiksgemak....de spuitmond kan ik namelijk langs de buitenkant verwisselen en dat konden mijn andere spuitzakken niet
Het eerste hapje is een aspergesoepje met snippers gerookte zalm in. Deze soep ga ik niet meer beschrijven want die heb ik reeds eerder gepost. Om de werkwijze ervan te zien...klik je bij de zoekfunctie aspergeroomsoep in of anders via de menubalk bij soepen klikken.
Het tweede hapje :
Nodig :
- Gerookte zalm ongeveer 3 à 4 plakjes
- 100 gr witte vis
- 50 ml lightroom
- 1 sjalotje
- bieslook
- peper en zout
Werkwijze :
De witte vis heb ik even in het microgolfkannetje gelegd en een 3 tal minuutjes in de microgolf op 800Watt gezet om de vis te garen.Laten afkoelen. Dan heb ik de room toegevoegd en de kruiden. De sjalot heb ik fijngehakt in de turbomax en ook bij de vis gevoegd. Alles goed gemengd en uitgestreken op de plak gerookte zalm. De zalm dan als een rol oprollen en even in de koelkast leggen om te laten opstijven. Nadien snij je hier rolletjes van af van ongeveer 2 cm. Serveer ze op een aperitieflepel of in een klein schaaltje.
Nodig voor hapje 3 :
- half doosje roomkaas light
- 100 gr gerookte zalm
- sap van een halve citroen
- peper
Werkwijze :
Snij de gerookte zalm al in kleinere stukjes en doe ze dan in de turbomax om hem heel fijn te cutteren. Voeg de lightroomkaas toe en het sap van de halve citroen. Kruid naar smaak. Doe de vulling in de spuitzak met het grofste spuitmondje en spuit naar eigen keuze een vormpje op een aperitieflepel.
Doe nu uw 3 verschillende hapjes op een bordje en presenteer als voorgerechtje of als hapje.
Heerlijk klein hapje....met of zonder gerookte zalm in mijn favoriete bakvorm gemaakt !
Nodig :
- 75 gr TUC gezouten koekjes
- 60 gr boter
- 50 gr gerookte zalm + nog beetje voor de decoratie.
- 75 gr kruidenkaas (type boursin)
- 100 gr ricotta
- 1 ei
- sap van een halve citroen
- peper
- beetje bieslook
Werkwijze :
Maal de Tuc koekjes fijn in de turbomax. Smelt de boter in de microplus schenkkan in de microgolfoven. Meng de boter samen met de gemalen koekjes onder elkaar en druk ze plat op de bodem van de mini tartelettevorm. Meng de rest van de benodigdheden onder elkaar en doe bovenop de gemalen Tuc koekjes. Bak af in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 12 minuten. Plaats de hapjes op een bord en zet ze koel weg in de ijskast gedurende een uurtje en decoreer bovenaan met snippers gerookte zalm + snippers bieslook.
Eens een supersnel hapje en misschien een ideetje tijdens de feestdagen.
Nodig :
- 1 komkommer
- 1 pakje gerookte zalm
- 125 gr mager platte kaas
- 1 koffielepel mayonaise (zelfgemaakt of gekochte )
- peterselie
- bieslook
- peper
Werkwijze :
Met de dunschiller reepjes in de lengte snijden van een komkommer. Op deze reepjes leg je dun van dezelfde grootte wat gerookte zalm. De lengte die ik nam was ong. 12 cm, oprollen tot een rolletje.
Het sausje maak je door de peterselie en bieslook fijn te hakken. En bij de platte kaas te doen samen met de koffielepel mayonaise en peper. Goed mengen.
In porseleinen aperitieflepel doe je nu een soeplepeltje saus en zet in het midden erin het rolletje gerookte zalm/komkommer. Bovenop het rolletje kan je nog een plukje peterselie doen als finale touch. Op mijn foto is dat niet te zien omdat ik te snel moest zijn....mijn bezoek zat al te wachten ;-))
Schil de courgette en snij in dobbelsteentjes. Doe hem in het onderste vergiet van de microgourmet en stoom gedurende 15 minuten op 800 Watt. Doe ondertussen een kleine ui in de extrachef of turbomax en mix fijn. Voeg hierbij de gestoomde courgetteblokjes en mix ook. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een antikleefpan. Voeg ook deze toe aan het mengsel en mix weer. Als laatste de geitenkaas eronder mengen en de kruiden. Alles goed onder elkaar mengen en serveren in de kleinste kom van het allegra gamma. Zet dit kommetje in het midden van de 1.5 l allegra kom en leg rondom tortilla chips om te dippen.
Soms heb je al eens wat Mosselen over...dan maak ik er volgend aperitiefhapje mee de dag nadien.
Nodig :
- Mosselen + schelpen
- peterselie
- 1 teentje knoflook
- beetje olijfolie
- paneermeel
- 1 koffielepeltje mosterd
- peper, zout
- wat geraspte kaas
Werkwijze:
De gekookte mosselen leg je 1 per schelp. De persillade maak je door de peterselie fijn te hakken in de turbochef of turbomax. Hierbij voeg je de mosterd, olijfolie, 1 teentje geperste knoflook wat paneermeel en kruiden met peper en zout....Alles goed mengen en over elke mossel doe je nu een beetje persillade waarover je naar eigen wens nog wat geraspte kaas zet.
10 minuten in de oven plaatsen op 180 °C. Ik heb hiervoor de ultra pro grilschaal gebruikt zodat mijn mosseltjes perfekt rechtop bleven liggen.
Heerlijk met een glaasje wijn bij als voorafje van de maaltijd !