Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
06-01-2016
Zalm/prei gratin schotel
Een toppertje klaargemaakt in de vierkante ultra pro van 2 liter die deze maand te koop wordt aangeboden bij Tupperware. Het recept is niet van Tup maar heb ik zelf in elkaar gestoken. En hier thuis waren ze het er allemaal over eens dat dit zeker opnieuw op tafel moet komen.
Het is een snelle, smakelijke schotel en in geen tijd klaar. Dat willen we toch allemaal. Zo hou ik nog voldoende tijd over voor mijn andere grote hobby namelijk vogel en natuurfotografie. De foto's bij dit recept zijn gewoon met mijn iphone genomen.
Nodig :
- vierkante ultra pro van 2 l met deksel
- 4 stukken zalm
- 4 eieren
- 4 stokken prei (enkel witte gedeelte)
- 100 ml room
- 25 ml maizena
- 25 gr geraspte parmesan kaas
- peper
Werkwijze :
Was de prei en snij hem fijn en leg hem op de bodem van de schotel. Zet het deksel op de pot en zet hem 5 minuten op 800 Watt in de microgolf. Leg dan de zalm in stukken versneden naar keuze op de prei. Doe in de shaker de room samen met de 4 eieren, maizena en schud krachtig. Giet dit uit over de vis/prei en kruid af met peper. Rasp nog wat parmesan eroverheen. Sluit de schotel af met het deksel en zet nu 12 minuten op 800 Watt.
En je eten is klaar. Wij aten er vandaag gestoomde aardappelen uit de Micro Gourmet bij.
Om te herhalen !
Nota : U kan ook de zalm vervangen door hesp in stukjes of stukjes kip naar keuze.
Zalm met kerstomaatjes en mosterdsausje (receptje van Pascale Naessens)
Een smakelijk en snel klaar recept. Klaargemaakt in de ultra pro gedurende 20 minuten in de microgolf en de maaltijd is klaar.
Nodig :
- 300 gr kerstomaatjes
- 4 moten zalm
- 250 ml olijfolie
- 4 koffielepels mosterd (mogen goed opgehoopt zijn)
- 2 à 3 eetlepels sojasaus
Werkwijze :
Snij de kerstomaatjes in de helft en leg ze op de bodem van de ultra pro. Doe voor de saus de olijfolie samen met de mosterd en sojasaus in de shaker en schud krachtig. Overgiet de tomaatjes hiermee ( 1/3 de van de hoeveelheid is voldoende). Leg hier bovenop de zalmmoten en doe de rest van de saus over de vis. Sluit af met het deksel en zet 20 minuten op 750 W en je maaltijd is klaar.
Ik heb er wel nog past bij klaargemaakt die ik vooraf heb afgekookt en dan opgebakken in de wok met olijfolie, knoflook, chilipeper en gehakte peterselie.
Ovenschotel van gehakt, prei en schijfjes aardappel met currypoeder
Wat is er lekkerder dan een heerlijke ovenschotel met zulk miezerig weer buiten. En bovendien zeer snel klaar.
Nodig :
- 700 gr gehakt
- 900 gr voorgekookte aardappelschijfjes (kant en klaar te koop) of zelf gestoomd
- 500 gr prei
- 1 rode paprika
- 2 tenen look
- 1 vleesbouillonblokje
- 1 ei
- 2 dl lightroom
- 1 eetlepel currypoeder
- 150 gr geraspte kaas
- peper en zout
Werkwijze:
Smeer de lage ultra pro in met een klein beetje vetstof. Beleg dan met de schijfjes aardappel. In een antikleefpan bak je het gehakt rul en voeg er dan de fijngesneden prei aan toe samen met de stukjes paprika.Laat alles rustig onder voortdurend roeren mooi bakken.Voeg de currypoeder samen met het verbrokkelde bouillonblokje toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Doe hiervan de helft op de aardappelschijfjes en beleg dan weer met een laagje aardappelschijfjes. Doe de andere helft van het gehakt/groenten mengsel nu op de schijfjes en eindig tenslotte ook met schijfjes aardappel. Doe in de shaker de room samen met het ei en pezo. Shake goed en overgiet de schotel hiermee. Strooi er de geraspte kaas over. En zet in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 25 minuten.
Voor iedereen haalbaar en dat op slechts een half uurtje tijd....als het snel en smakelijk moet zijn. Ooit al eens geplaatst hier maar nu stap voor stap.
Nodig :
- 500 gr gehakt voor de balletjes
- 2 dubbele kipfilets
- 200 ml melk
- 2 eetlepels bloem
- 1 bakje van 250 gr champignons
- 1 kippenbouillonblokje
- kippenkruiden, peper en zout
- 1 citroen
- 200 ml room
- peterselie
Werkwijze :
Knip de kip in blokjes met de schaar en doe ze in de ronde of ovale ultra pro en bestrooi met kippenkruiden. Plaats ze dan met gesloten deksel 5 minuten in de microgolfoven op 700 Watt.
Roer door en plaats opnieuw 4 minuten op 700 Watt terug in microgolf ook met gesloten deksel.
Maak het gehakt op naar wens met 1 ei, kruiden zoals peper en zout en wat paneermeel. Rol er dan bolletjes van en doe ze bij de kippenblokjes ( rauw en niet voorgekookt dus) Snij de champignons in schijfjes en voeg die er tevens bij. Verkruimel het bouillonblokje boven je bereiding.
Hou van de 200 ml melk een beetje apart in de shaker voor de binding en de rest voeg je toe aan het voorgaande. Plaats de gesloten pot nu 8 minuten op 700 Watt in de microgolfoven In je shaker met het beetje melk voeg je de bloem toe en schud krachtig. Deze voeg je ook nu ook toe en zet deze keer de pot zonder deksel terug in de microgolf gedurende 3 minuten op 700 Watt. Roer dan en voeg nu de room erbij en zet een laatste keer terug op 700 Watt voor 4 minuten.
Werk af met het sap van 1 geperste citroen en gehakte peterselie.
Heerlijk groenten gerecht met een fruitige toets erbij. En zo snel klaar.
Hierbij had ik een aardappelgratin gemaakt in de oven (recept reeds eerder verschenen op deze blog) en een gebakken eendenborst en ook nog pastinaak in de oven.
Nodig :
- 800 gr pompoen
- 200 gr pitloze druiven ( voor mij uit blik)
- 2 appels
- 1 eetlepel suiker
- 1 dl rosé wijn of witte kan ook
- 3 blaadjes laurier
- peper en zout
- pastinaak
- 2 eendenborsten
- 1 takje verse rozemarijn
Werkwijze :
Schil de pompoen, ontdoe van de pitten en snij in dobbelsteentjes. Doe deze in de lage ultra pro van 2 liter. Schil de appels en verwijder de pitten en snij eveneens in dobbelsteentjes en voeg bij de pompoen. Giet de inhoud van het blik druiven bij de pompoen en appel. Voeg de witte of roséwijn erbij en strooi één eetlepel suiker erover heen. Kruid af met pezo. En zet de ultra pro nu een half uurtje in een voorverwarmde oven van 180°C. En je gerecht is klaar.....zo snel, lekker en eenvoudig kan het zijn.
Voor de eendenborst maak je op de velkant kruislings insnijdingen met een mes. En kruid je goed met pezo. Bak eerst op velkant in een pan met dikke bodem ongeveer 8 tot 10 minuten, draai om en bak nog 6 minuten. Je eendenborsten nu in zilverfolie wikkelen en even laten rusten. Dan in sneetjes snijden en opdienen.
Wij aten hierbij een gratin en verder nog wat pastinaak. Deze had ik 10 minuten gestoomd in de Micro Gourmet en dan besprenkeld met olijfolie en afgekruid met pezo en tevens een half uurtje mee in de oven gezet samen met de pompoenschotel.