Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
10-08-2014
Vlinderkoeken.....het bestaat !
Met een beetje fantasie kan je soms de heerlijkste koekjes op tafel brengen...en vermits er hier zulke mooie soorten rondvliegen...dacht ik om ze ook eens als koekje aan te bieden als vieruurtje.
Je hebt er echt niet veel voor nodig en alle benodigdheden heb je waarschijnlijk standaard in je voorraadkast staan....dus indien het nog eens een regendagje zou zijn tijdens jullie vakantie of wanneer je er gewoon zin naar krijgt....je kan onmiddellijk aan de slag.
Nodig :
- 2 eigelen + 1 volledig ei
- 120 gr boter
- 110 gr suiker
- 250 gr patisseriebloem (geen zelfrijzende)
- 1 soeplepel cacao
Werkwijze :
Doe de boter en suiker samen in een mengkom en meng het goed onder elkaar. Voeg dan de eieren toe en daarna geleidelijk aan de bloem. Alles mengen tot een homogeen deeg en in 2 delen splitsen. Bij één deel voeg je nu de soeplepel cacaopoeder toe en meng je het weer goed onder elkaar. Dan vorm je 2 rechthoekige lappen deeg van iedere soort van ongeveer 20 op 35 cm en rol het goed uit. Je kan het ook met je handpalmen platdrukken. Leg dan het donkere deeg op het lichte deeg en soort dat het lichte deeg iets hoger uitsteekt volgens de foto. Rol je deeg dan op volgens de foto en snij het in 2 stukken. Leg de 2 opgerolde stukken deeg tegen elkaar aan met de witte uiteinden tegen elkaar. (dit zijn de voelsprieten). Draai er dan een plastiekfolie omheen en leg het een uurtje in de koelkast om op te stijven. Deze handeling moet je zeker doen om een mooi resultaat te bekomen.
Na de rusttijd haal je het uit de koelkast en snij je plakje van een halve cm telkes af van de worst. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en druk met je vingers in het midden even in zodat je vlinder een grote en kleine vleugel krijgt.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Vandaag weer proevers genoeg over de vloer om te experimenteren met een nieuw hartig koekje. Natuurlijk heb ik ook andere hapjes voorzien maar wil niet altijd in herhaling vallen....en de mensen vaak aangenaam verrassen...en hopelijk zal het lukken ;-)
Nodig :
- 130 gr bloem
- 100 gr boter
- 4 smeerkaasjes La Vache qui rit fo Kirikaasjes kan ook
- 1 koffielepel graantjesmosterd
- zout en peper
- vleugje piment d'Espelette
- en als optie heb ik nog wat sel de soleil toegevoegd
Werkwijze :
Meng alle ingrediënten tot 1 bol en doe er een plastiekfolie over en leg dan 20 minuten in de koelkast. Rol uit op een met bloem bestrooide tafel met behulp van de deegroller. Steek figuurtjes uit naar eigen keuze. Deze keer koos ik voor 3 hoekjes door met mijn gekarteld mesje over het deeg heen te rollen.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 15 minuten.
Dat is alles.....zo simpel ....en zo mooi resultaat. Deze koekjes zullen straks geserveerd worden in combinatie met de huisgemaakte salsasaus. En natuurlijk een glaasje rosé erbij......En été, toujours rosé ;-)
Met een overvloed aan courgetten uit de tuin, heb ik volgend receptje in elkaar gestoken en klaargemaakt in de Ultra Pro.
Echt heerlijk was het !
Nodig :
- 200 gr rijst
- 500 ml groentenbouillon = 500 ml water + 1 groentenbouillonblokje van Knorr
- 1 middelgrote courget
- enkele sneetjes bacon
- enkele sneetjes emmental of mozzarella of andere kaas naar eigen smaak
- peper en zout
- olijfolie
- ultra pro kom van Tupperware
Werkwijze :
Doe de rijst op de bodem van de ultra pro. Verwarm het water samen met het groentenbouillonblokje tot dat het is opgelost, en zet dan even aan de kant.
Snij de uiteinden van de courget en maak er dan sneetjes in aan de bovenkant zodat hij net niet uit elkaar valt. Steek afwisselend in de sneetjes een snede kaas en een snede bacon. Leg de gevulde courget nu op de rijst en overgiet met de groentenbouillon. Kruid met peper en zout en besprenkel met enkele druppels olijfolie.
Zet dan met het deksel erop 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.
En je schotel is klaar.....zo gemakkelijk en geen omkijken naar.
Vandaag mijn eigen zon gemaakt ! Een lekkernij van gekocht bladerdeeg met een vulling van Speculoos-chocopasta....zo simpel maar snel en lekker om bij de koffie van te smullen.
Nodig :
- 2 kant en klare bladerdeegvellen
- 1 pot Speculoos-chocopasta
- 1 ei
- optioneel kan je er nog wat franginpanevulling bij tussensteken maar hoeft niet. (-1 eigeel + 30 gr boter + 30 gr suiker + 30 gr amandelmeel mengen)
- Tupperware croissantparty
Werkwijze :
Je rolt je 2 vellen bladerdeeg open. Je bestrijkt 1 vel ervan met behulp van de smalle spatel met speculoos-chocopasta en legt er dan het tweede vel bovenop. Je drukt de Tupperware Croissantparty met de smalle verdeling er in om zo 16 mooie 'stralen' repen te bekomen. In het midden druk je dan nog met behulp van een klein glaasje een rondje. Dan neem je de Tupperware schaar en snij je de repen verder door. Bestrijk de bovenkant met behulp van het patisserieborsteltje met losgeklopt eigeel.
Bak af in de voorverwarmde oven van 180°C gedurende 22 minuten.
Werken met ingrediënten van het seizoen.....en voor visite vlug een lekker hapje op tafel zetten....
Nodig :
- 2 haringfilets
- 1 appel
- dille
- mayonaisse
Nodig voor tweede hapje
- meloen
- gerookte hesp of bacon
Werkwijze :
Voor het haringhapje snij je de haringfilet in fijne stukjes, appel schillen en ook in fijne stukjes snijden, de dille erbij en de mayonaise en het hapje presenteren op een lepel en het is klaar
Voor het meloenhapje steek je bolletjes uit de meloen en neem je een prikker. Doe daar eerst een klein stukje gerookte hesp op dan een bolletje meloen en dan weer wat hesp.
Op een bordje presenteren en dat smaakt in de zomer zeer verfrissend hier !