Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
23-03-2013
Millionaire's Shortbread
Heerlijke krokante caramelkoek met chocolade ! Deze plaatkoek was ik al zoveel tegen gekomen al surfend op het world wide web dat ik hem beslist zelf ook eens moest uitproberen. En wat moet een mens op een zaterdagvoormiddag met zo'n koude temperaturen anders doen.....juist...de kachel aan, de koffie doorgelopen en dan je heerlijk uitleven in de keuken.....als de kinderen dan nog vragen wanneer ze er mogen van beginnen te eten....zalig.
Nodig voor het shortbread : (12 stuks)
- 180 gr bloem
- 70 gr suiker
- 1 theelepel vanilleextract
- 100 gr roomboter
- snufje zout
Werkwijze :
Alles dooréén mengen en goed kneden tot een samenhangend geheel. Op een met bakpapier beklede bakvorm uitspreiden en aandrukken. Verhouding 20 x 30 cm. De koek 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180
Nodig voor de caramel
- 50 gr roomboter
- 400 gr zoete gecondenseerde melk in blik
- 4 soeplepels donkere basterdsuiker of kandysuiker
Werkwijze :
Smelt de boter, de melk toevoegen en de suiker. Verwarm tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en laat de melk ong. 10 minuten koken onder voortdurend roeren. Zeker bijblijven en blijven roeren tot dat de bereiding is ingedikt.
De caramel over de afgekoelde koek uitsmeren met een lepel. Laten afkoeken en tegelijk ook wat laten uitharden.
Voor de bovenlaag :
- 100 gr pure chocolade
- 100 gr melkchocolade
- 30 gr witte chocolade
Werkwijze : de pure + melkchocolade in de microplus schenkkan doen en op lage wattage laten smelten. Telkens 1 minuutje en roeren totdat alles goed gesmolten is. Over de afgekoelde caramellaag gieten en laten hard worden. De witte chocolade ook in een microplus schenkkannetje doen en tevens laten smelten en in een straaltje over de donkere chocolade gieten.
De koek met het broodmes is mooie porties verdelen. En bewaren in een Tupperwaredoos.
Een franse klassieker maar oooh zo lekker....deze keer niet met koemelk maar met amandelmelk klaargemaakt... In één woord verrukkellijk en zeker de snelle manier van bereiden.
Nodig :
- 3 eieren
- 1/2 l amandelmelk
- 100 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 1.5 koffielepeltje vanillepuddingpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 crescendomaatje (het allerkleinste) zout of 1 mespuntje
Werkwijze :
De 3 eiwitten samen met mespunt zout + vanillesuiker in de speedychef doen en stijfkloppen. Ondertussen de eigelen samen met de suiker in het schenkkannetje doen en goed met de klopper mengen. De zaadjes uit de vanillestok schrapen en bij het eimengsel doen als ook de vanillepuddingpoeder. Goed mengen en de 1/2 l amandelmelk toevoegen. Alles onderéén mengen en in de microgolfoven zetten op 800 Watt gedurende 2.3 minuten. Goed doorroeren met de halve klopper en opnieuw 2 min. 30 sec. op 800 Watt in de microgolf zetten. Nog eens doorroeren en koud laten worden in de koelkast. De crème dikt vanzelf verder in.
De stijfgeklopte eiwitten ook in een microgolfkommetje doen en 40 seconden op 800 Watt zetten. Wanneer de crème koud is in schaaltjes verdelen en hierop 2 quenellen van stijfgeklopt eiwit scheppen ( quenellen = met 2 soeplepels eiwit scheppen en de lepels over elkaar wrijven zodat je 2 vormpjes bekomt zoals op de foto)
Als afwerking met caramelsaus juist voor het serveren straalsgewijs over de eiwitten/crème gaan en tenslotte afwerken met geroosterde amandelschilfers .
Heerlijk dessertje dat ik gisterenvoormiddag nog eens heb gemaakt.
Nodig :
- 250 gr mascarpone
- 3 eieren
- 3 soeplepels fijne witte suiker
- 1/4 pak boudoirkoekjes
- 1 tas sterke koffie
- 200 gr Côte d'or pralinéchocolade
- 1 soeplepel cacaopoeder
Werkwijze :
De eidooiers samen met de suiker kloppen tot het verbleekt. De mascarpone toevoegen en terug goed onder elkaar mengen. Het eiwit stijfkloppen in de speedychef en bij de mascarpone voegen. De chocolade smelten in het schenkkannetje op een lage wattage (350 w). De koekjes in de sterke koffie dompelen en op de bodem van een glaasje leggen. Een laagje mascarponemengsel opdoen dan een laagje gesmolten chocolade. Weer wat koekjes die in koffie zijn gedompeld en weer mascarpone, weer wat gesmolten chocolade en zo verder gaan tot het glaasje vol zit. Afwerken met wat cacaopoeder. En in de ijskast bewaren.
Een heel gemakkelijk receptje van appeltaart uit het kookboek van wijlen Felice. In een ver verleden heb ik zelfs nog lessen van Dré Steemans gehad. In mijn jeugd heb ik namelijk vaak jongeren begeleidt tijdens de vakanties maar daarvoor moest ik eerst wel monitoren vorming volgen en Dré was toen één van mijn lesgevers.
Maar wat heb je nodig voor deze gemakkelijke taart :
- 3 appelen
- 150 gr bloem
- 5 soeplepels olie
- 100 gr suiker
- 2 pakjes vanillesuiker
- 3 eieren
- een snufje zout
- 2 dl melk
- een geutje amaretto (volgens het oorspronkelijk recept was het rhum)
Werkwijze :
Oven voorverwarmen op 200°C. Voor het deeg doe je de olie in een Tupperware mengkom samen met de suiker, de vanillesuiker, de eieren, de bloem en het snufje zout. Goed mengen en dan voorzichtig de melk erbij doen.
De appels schillen en in schijfjes snijden en in de omgespoelde siliconen Tupperware bakvorm leggen. De bodem helemaal bedekken met de appels. Het deeg erover gieten en dan 45 minuten bakken op 200°C.