Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
17-03-2013
Kroketten zelf bereiden
Vraag mij soms wel eens af of er nog mensen zijn die zelf kroketten bereiden.....Gemakkelijk is om ze mee te nemen uit de vriezer in de grootwarenhuizen maar huisgemaakt smaken ze toch zoveel lekkerder ! En eigenlijk valt het best mee in tijd. Gewoon een grote voorraad maken en ze in een goeie (tupperware) diepvriesdoos bewaren in de vriezer.
Hoe ga je daar voor tewerk en wat heb je nodig :
- 1 kg aardappelen
- 2 eierdooiers
- klontje boter
- peper, zout, muskaatnoot
- paneermeel
NOTA : nooit melk of eiwitten gebruiken in je puree want dan barsten je kroketten open bij het bakken.
Maak eerst een puree door de aardappelen te koken of te stomen. Als dat gebeurd is met de pureestaaf de aardappelen fijn maken, kruiden en eidooiers en klontje boter toevoegen. De massa door het kroketten machientje duwen zodat je lange worsten bekomt. Dan de worsten laten afkoelen gedurende een uurtje.
Eiwit lichtjes opkloppen met de halve klopper en de aardappelworstjes die je ondertussen in stukjes hebt verdeeld van ong. 6 cm hierin wentelen met behulp van 2 vorken. Daarna door het paneermeel wentelen. Zorg dat alle kanten goed in het paneermeel zitten om barsten te vermijden tijdens het bakken. In de Antartica diepvriesdoos invriezen tot bij gebruik.
NOTA : De kroketten niet laten ontdooien voordat je ze gaat afbakken. Beste resultaat is wanneer je ze bevroren in je frietvet laat bakken op 165 °C Wanneer de kroketten komen boven op het vet drijven dan zijn ze gaar.
Deze saus is lekker bij gestoomde peertjes als garnituur bij wild of bij een kalkoengebraadje
Nodig :
- 340 gr cranberries (veenbessen)
- 75 gr suiker
- 1 dl rode kookwijn
- kaneel
- 5 peren
Werkwijze :
Schil eerst de peren en ontdoe ze van het klokkenhuis, halveer en leg ze in de microgourmet voorzien onderaan van 400 ml water. Stoom ze ong. 8 minuten op 800 Watt in de microgolf.
De cranberries was je grondig en doe ze dan in een kookpot. Doe hierbij de suiker, wijn en het kaneelstokje. Laat dit opkoken ....ongeveer een 8 minuten en de saus is klaar. Doe deze saus in de holtes van de gestoomde peertjes en het garnituur is klaar.
Lekkere wafeltje die wel een beetje rusttijd vragen alvorens ze te bakken.
Ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie
Nodig voor ong. 18 wafels :
- 150 gr boter
- 500 gr bloem
- 150 gr suiker
- 20 gr gist
- 2.5 dl amandelmelk van Alpro
- 1 eetlepel maisolie ( ik heb druivenpitolie genomen)
- een snufje zout
Werkwijze :
Smelt de 150 gr boter in het microplus schenkkannetje door het 1 minuut in de microgolf te plaatsen op 600 Watt
Doe de amandelmelk ook in een schenkkan en verwarm in de microgolf tot die lauwwarm is en los dan de gist hierin op. Zeef de bloem in een Tupperware mengkom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout langs de rand en giet de amandelmelk met gist in het kuiltje. Voeg ook de gesmolten boter, de olie en de suiker toe in het kuiltje.
Kneed tot een mooi glad deeg. Dek de kom af en laat een uur rijzen op een tochtvrije plaats.
Vet het wafelijzer in met boter voor de 1 ste bak en schep met behulp van 2 soeplepels het deeg op het wafelijzer en bak de wafels goudbruin.
Bewaar de wafels in de clickplus doos van Tupperware om ze lekker mals te houden.
Een heerlijk Frans nagerecht dat ik deze voormiddag nog eens gemaakt hebt......
Nodig :
- 1/2 liter room
- 1/2 liter melk
- 100 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 6 eierdooiers
Werkwijze :
Melk + room + overlangs doorgesneden vanillestokje in een kookpot doen en aan de kook brengen. Zorg dat je goed de zaadjes uit de vanillestok hebt geschraapt met behulp van een aardappelmesje. Eierdooiers + suiker kloppen tot het mengsel verbleekt. De gekookte melk + room al roerend op het eierdooiermengsel gieten en goed blijven roeren. De vanillestok wel verwijderen.
Het mengsel in ondiepe schaaltjes gieten die ovenbestendig zijn. De schaaltjes op hun beurt in diepste ovenschaal zetten zoals op foto en in de oven zetten. Met een gietertje nu warm water gieten in de ovenschaal zodat de potjes au bain marie kunnen garen. Op op 170 °C gedurende 40 minuten.
Juist voor het opdienen een beetje ruwe rietsuiker of bruine suiker op de potjes doen en met de brander even laten carameliseren. Wie zo geen toestelletje heeft kan de potjes ook even onder de grill plaatsen.