Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
19-12-2014
Kerstboom Meringue
Zo simpel en toch ook wat feestelijk met deze meringue Kerstboompjes
Nodig :
- 5 eiwitten
- 250 gr witte suiker
- wat druppels groene voedingsmiddelen kleurstof (ik heb zelf geel en blauw gemengd)
- snoepparels om te versieren
Werkwijze :
Doe de eiwitten in de Kenwood en laat ze half stijfkloppen. Voeg dan geleidelijk de suiker eraan toe terwijl je verder mixt; Voeg ook de druppels kleurstof toe. Zelf een beetje zien hoeveel kleur je wilt.
Spuit dan met behulp van de Tupperware spuitzak bergjes in de vorm van een Kerstboom. Doe er meteen parels overheen naar eigen keuze.
Bak af gedurende 1 1/5 uur in een voorverwarmde oven van 100°C met een lepel tussen de deur zodat de damp kan ontsnappen.
Slechts 1 bladerdeeg had ik nodig en wat fantasie in mijn hoofd om tot dit lekkere en leuk resultaat te komen. Voor iedereen haalbaar en zo klaar. Ik maakte het tussen de soep en de 'patatten' ;-)
Nodig :
- 1 bladerdeeg
- 2 appels
- een handvol cranberries
- 50 gr boter
- 50 gr gemalen amandelpoeder
- 50 gr suiker
- 1 eigeel voor bij de franigpanevulling
- 1 eigeel om de bovenkant te bestrijken
Werkwijze :
Snij het bladerdeeg in met een mes volgens mijn foto. Schil de appels en haal klokhuis eruit. Snij ze verder in fijne partjes. Meng de zachte boter met de suiker en amandelpoeder. Doe dit frangipanemengsel met behulp van de spatel op het deeg in een piramidevorm. Wikkel dan de reepjes bladerdeeg volgens mijn foto om en om. Leg hier en daar een cranberry tussen de reepjes bladerdeeg als een soort kerstbal. Bestrijk het deeg met losgeklopt eigeel en bak de kerstboom af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 tot 30 minuten.
Wanneer hij is afgekoeld kan je hem eventueel nog bestrooien met poedersuiker.
Heerlijk dessertje en zeker op microgolf manier zo vlug klaar en net weer eens iets anders met toevoeging van gedroogde abrikozen en vijgen.
Nodig :
- 500 ml melk
- 4 eidooiers
- 20 gr maïzena
- 100 gr suiker
- 2 stuks steranijs
- 1 scheutje batida de coco (facultatief)
- enkele gedroogde abrikozen en vijgen
Werkwijze :
Doe de melk in de microcook schenkkan en hou 2 eetlepels apart die je in de 2 liter maatbeker doet. De microcook schenkkan met melk en suiker en de 2 stuks steranijs zet je in de microgolf voor 5 minuten op 800 Watt zodat je melk aan de kook gaat. Ondertussen splits je de eieren en doe je bij de eigelen nu de maïzena en de 2 eetlepels melk. Klop dit goed los met behulp van de klopper. Voeg dan dit mengsel bij de warme melk en klop goed op, voeg ook een beetje batida de coco toe. Zet dan de microcook schenkkan 3 x 1 minuut terug in de microgolf en tussenin telkens roeren. Je crème is klaar nu en kan in lage schaaltjes worden uitgegoten. Snij enkele stuks gedroogd fruit in fijne reepjes en leg die op de pudding. Zet de schaaltjes dan enkele uurtjes in de ijskast om te laten opstijven.
Bestrooi eventueel net voor het opdienen nog met wat suiker en met behulp van een bunsenbrandertje kan je de suiker dan laten karameliseren zodat je nog een heerlijk krokant korstje bovenop krijgt. Je kan het ook even onder de grill zetten.
Eventueel kan je de suiker erover ook weglaten indien je hier niet gek van bent.