Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ! nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
12-10-2014
Bloemappelcake met toffeesmaakje
Sinds kort is er een nieuwe siliconen vorm in het assortiment bij Tupperware bij gekomen in de vorm van een bloem. Meteen toen ik deze zag wou ik hem aanschaffen omdat ik al zo vaak leuke receptjes hiervoor had gezien op Franse blogjes. En natuurlijk wil ik deze nu allemaal uitproberen. Volgend receptje is dus ééntje afkomstig van een blogje uit het buitenland maar met simpele ingrediënten van hier.
Ik kan je al meteen verklappen dat hij heel eenvoudig te maken is en tevens bijzonder lekker smaakt.
Nodig :
- 175 gr gesmolten boter
- 350 ml patisseriebloem
- 150 ml suiker (nota : ik had gekozen voor kokosbloesemsuiker vanwege zijn goede eigenschappen. Hij staat niet op de foto,maar gewone suiker kan even goed)
- 4 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- 3 appels
- optie : amandelschilfers
- 5 in één schepjes van Tupperware om gemakkelijk te kunnen afwegen
- siliconen Flowervorm
- siliconen spatel
- mengkom
- microcook schenkkan
Werkwijze :
Doe de boter in een microcook schenkkannetje en smelt dit in de microgolf gedurende korte tijd. Ik heb 1 minuut genomen op 400 Watt. Voeg er dan de suiker aan toe. Ook de eigelen mogen er nu bij en met de klopper even goed doorkloppen. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe. De eiwitten apart stijfkloppen in de Speedychef, en als laatste toevoegen.
De appels schillen en in vieren delen. 1 appel in fijne snippers snijden en onder het beslag mengen met de menglepel.
De Flowervorm omspoelen met koud water en uitkloppen maar niet afdrogen. Het beslag er in doen. En bovenop de 2 overige appels in schijfjes versneden mooi verdelen volgens eigen smaak.
Bakken in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 minuten. Ondertussen doe je 50 gr gesmolten boter + 50 ml vergeoise suiker (lees middenbruine kandysuiker voor België) in een kommetje en meng je onder elkaar.
Doe dit mengsel over de cake na 25 minuten baktijd en zet hem dan nog 10 minuten terug in de oven ook op 180°C.
Dit receptje is eigenlijk een variant op mijn eerder geplaatste chocolade-courgettetaart. Vermits het volop pompoenentijd is, zeker de moeite om even uit te proberen.
Nodig voor 10 stuks :
- 2 eieren
- 50 gr bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 100 gr geraspte pompoen
- 100 gr pure chocolade
- 60 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de bovenkant :
- 200 gr butternutpompoen
- 5 walnoten
- 40 ml ahornsiroop
Werkwijze :
Smelt de pure chocolade in het microcook schenkkannetje in je microgolf door het 2 x op 500 Watt gedurende 2 minuten te verwarmen. Tussen de 2 keer wel even omroeren. Ondertussen de 2 eieren scheiden en het eigeel samen met de vanillesuiker en de suiker te kloppen. Het eiwit klop je apart stijf samen met een snufje zout in de speedychef of mixer. Voeg de geraspte pompoen bij het eigeel/suiker mengsel. Voeg dan de gesmolten chocolade erbij en meng alles goed onder elkaar. Voeg tenslotte de bloem, bakpoeder toe en als laatste de stijfgeklopte eiwitten. Neem de siliconen Tupcakevorm en wrijf even in met wat olie en met behulp van het patisserieborstelje. Doe dan het deeg erin zodat de vormpjes voor 3/4 gevuld zijn. Niet hoger.
Voor de topping : Snij de butternut pompoen in dobbelsteentjes en stoom ze in de Micro Gourmet gedurende 15 minuten goed mals. Mix ze dan fijn en voeg er de 40 ml ahornsiroop aan toe.
Doe dan bovenop je chocolade-pompoenbeslag nog een soeplepel van de butternut/ahornsiroop mengsel. En duw er tenslotte een halve walnoot bovenop in.
Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 25 à 30 minuten naargelang uw oven.
De naam klinkt niet alledaags maar deze is echt wel lekker en bovendien super vlug klaar in de ultra pro van 3.5 l
Nodig :
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 1 courgette
- 2 rode paprika
- 1 rijpe banaan
- 3 kippenbouillonblokjes
- 1.5 l water
- peper, zout, curry
- 1 potje kruidenkaas type boursin
- wat gehakte peterselie
Werkwijze :
Pel de ui en haal de zaadlijsten uit de paprika's. Snipper ze fijn in de Extra chef. Schil de courgette en maak hem ook fijn in de Extra chef.
Doe ze in de Ultra Pro samen met de olijfolie en zet ze met het deksel erop 5 minuten in de microgolf op 800 Watt. Giet dan 1.5 l warm water van de waterkoker over de groenten. Strooi er de verpulverde kippenbouillonblokjes over heen. Doe er tevens de in plakjes gesneden banaan bij, de currypoeder, de kruidenkaas en kruid af met peper en zout.
Plaats de Ultra Pro nu met deksel terug in de microgoof voor 12 minuten op 800 Watt.
Mix de soep en strooi er tenslotte nog wat gehakte peterselie over als garnituur.